Det er forskjell på «best før» og «holdbar til»

 

– Mange forstår ikke forskjellen på best før og siste forbruksdato. De klarer ikke selv å avgjøre kvaliteten på maten. I gruppen mellom 25 og 39 år så er det dobbelt så mange som kaster mat på grunn av utgått holdbarhetsdato enn i aldersgruppene over. Av dem som oppgir å ha kastet yoghurt, sier 60 prosent at den ble kastet fordi den er gått ut på dato selv om dette er et «Best før»-merket produkt med holdbarhet utover datomerkingen, sier Hanssen.

Anne Marit Kinnerud holder på å stable bærepose på bærepose inn i bilen på parkeringsplassen utenfor Mega på Bekkestua i Bærum.

– Jeg bryr meg ikke om best før-datoen, jeg smaker på maten. Det er god margin på datostemplingen. Også bruker vi en del restemat, i kveld skal vi ha koteletter som ble til overs fra da vi hadde gjester, sier Kinnerud.

Årlig kaster norske forbrukere 278 000 tonn mat. Hva skjer med dette?

– Det aller meste følger restavfallet. Mye går til forbrenning, og noe går til kompost, forteller seniorforsker Ole Jørgen Hanssen i Østfoldforskning.

Miljømessig, så hadde det vært best hvis matavfallet gikk til produksjon av biogass. Slik kunne man årlig spart 50 000 tonn klimagassenheter, ifølge Hanssen.

Det er en kjensgjerning at det går mye mat i søpla, men mye kunne vært spart om man pakker det skikkelig i lufttette bokser, og leverposteien er like god både to og tre dager etter åpning. Mange kaster brødet etter en dag, det går det ann å spise hvis det er en dag eller to gammelt også.

De som klager på dårlig råd kan kanskje begynne i kjøleskapet. Det er penger å spare på å handle stort en gang i uka, og kun det som står på handlelappen. Handler du mat når du er sulten, er det veldig lett for at det havner mer i kurven…

kilde Aftenposten.no

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3746371.ece

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Feil væremelding gang på gang i hele sommer

En særdeles ustabil værtype har gjort det vanskelig å være meteorolog denne sommeren. I jetstrømmen høyt over Norge har små,...

Verdens beste valuta- den norske kronen

Ingen valuta i verden er så stabil og ettertraktet som den norske kronen akkurat nå. Den norske og svenske kronen blir...

Lukk