Kommunikasjon!

Kommunikasjon! Det å kommunisere med hverandre, er noe menneskeheten har drevet med en stund. For veldig lenge siden, gikk det kanskje på grynt og gurglelyder, når hun ikke forsto, ble hun klubbet ned av ham, dratt etter håret inn i steinhulen og feid over.

Heldigvis har ting endret seg en smule.

Dette med grynting og merkelige lyder kan fortsatt forekomme etter seine sommerfester, men det går seg til, dagen derpå. Indianerne valgte sin måte å si fra om viktige hendelser, overfall og nyfødte som var kommet til verden, gjennom røyksignal. Det var store avstander på steppene, langt å ri, gode råd førte til at man valgte røyk – til å kommunisere med.

Kommunikasjon! Click To Tweet

I den moderne verden og langt inn i det 21. århundre, velger vi å bare ville snakke litt, når han vil bli kjent med henne, eller omvendt. Både sjekkingen og måten å formidle nyheter eller viktige hendelser på, er i stadig utvikling.

SMS, MMS, chatting, Facebook, Twitter, e-post, blogg, video-linker, Instagram og virtuelle nettsamfunn, via Playstation, XBOX og videonettstedet YouTube, er måter vi mennesker kommuniserer med hverandre over landegrensene på. Vi er i dialog og snakker eller skriver med andre mennesker, nesten hele tiden.

Kommunikasjon!
Planeten Tellus Foto: Pixabay

Allikevel sitter det tusenvis av nordmenn og er ensomme i sine hjem, i mangel på noen å prate med. Det er ikke bare unødvendig, men også et stort samfunnsproblem, at nordmenn, unge som gamle, ikke har noen venner eller noen å snakke med – å være sosiale med.

Kommunikasjon!

Før i tiden, godt etter at vi bodde i huler oppe i fjellene og slo hverandre i hue med klubber for å bli forstått, hadde vi noe som het, å gå på besøk. Du har kanskje ikke hørt om det før, men man gikk altså inn i husene til hverandre, til mennesker vi kjente, slektninger ofte, uten å gi beskjed at vi kom. Jo, det er faktisk sant.

De fleste vi kom hjem til, ble veldig glade for å se oss. Så vidt jeg kan huske. Kanskje fordi det var mormor vi besøkte og at hun ikke hadde sett noen andre mennesker, andre enn de i fjernsynet, siden sist vi var på besøk.

Mormor ble enke sent i livet, sjeldent ensom vil jeg tro, men hun var endel alene, med sin TV-underholdning.

Aldri før har tiden gått raskere enn det den gjør i dag. Det vil si, tiden, isolert sett, er nok den samme som tidligere, den går ikke raskere nå enn da folk dengte løs på hverandre når de skulle kommunisere.

Men vi har verktøy som gjør at vi rekker å gjøre ting mye raskere enn før. Vi forflytter oss i tid og rom raskere, vi har bredbånd som vi ikke kunne drømme om i modemets barndom, da det tok flere minutter å laste opp en pen dame med lite klær.

Vi kommuniserer også betydelig raskere nå, enn for bare få år siden.

Det er fult mulig å sitte i et møte på Gardermoen med videolink med live-bilde på veggen, og snakke med viktige mennesker i USA, som om de var i rommet. Uten forsinkelser eller forstyrrelser på verken lyd eller bilde. Så raskt har utviklingen kommet.

Seti har lyttet etter liv i universet siden 1960, så langt uten å ha fanget opp signaler som bekrefter at det finnes sivilisasjoner der ute som er i stand til å sende radiosignaler til Jorden.

Seti.org

Det faktum at det er mulig å sende et kjøretøy ut i verdensrommet, helt til planeten Mars, som befinner seg mellom 54 millioner til 400 millioner kilometer unna. Alt etter som, hvor planetene befinner seg i forhold til hverandre. Alt er i stor bevegelse der ute, må vite. En jævlig skremmende tanke. Er det ikke?

En ting er at kjøretøyet lander på den røde planeten, men den virker også som den skal, kjører rundt, tar bilder og beveger seg som om det var en lekebil på tur i Tøyenparken, er nesten ikke til å forstå. Fortsatt lykkes det forskerne med å plukke viktig info fra kjøretøyet, Curiosity, med solcellepaneler på taket.

Kommunikasjon!

Dette har åpenbart med tid og gjøre.

Se for deg de matematikerne, som skal regne ut svaret på utfordringen, ekspertene i NASA, som får oppdraget å sende en 1,5 tonn tung doning, i flere millioner kilometer ut i verdensrommet, treffer blink og alt virker. For en bragd for menneskeheten. Se også for deg hva det koster, og hvilke konsekvenser det ville ha fått, med en kommafeil der.

Andre eksperter, sannsynligvis i NASA disse også, strides om det er smart å svare på henvendelser fra rommet, altså ikke rommet ved siden av, men verdensrommet. Hvis, så fremst at det skulle skje, at en fremmed planet hadde intelligente vesener som ønsket å snakke med oss, på en måte vi forsto, burde vi strengt tatt la være.

Sannsynligvis vil det kunne skape situasjoner for oss på Jorden, som vi ikke kan ha kontroll over. Vi vet for lite om hvilke hensikter vi blir kontaktet for, og om vår “venner” har gode eller onde hensikter med et eventuelt besøk.

Kommunikasjon! Click To Tweet

For noen tiår tilbake, var ekspertene i tvil om vi var alene eller ikke i universet. Nå er de samme, eller mer moderne eksperter, med andre forutsetninger for å uttale seg, sikker i sin sak. Det er for mange planeter i for mange galakser i universet, til at vi er alene – det er liv der ute, garantert.

Det er ikke lenger spørsmål om vi får svar på våre henvendelser, nå er det spørsmål om tid. Sannsynligheten er stor for at en planet så lik som Tellus, med en atmosfære lik vår, med vann og oksygen, som gir håp om livsformer, er for langt unna – til at vi kan få besøk. Foreløpig.

Legg dette på minnet, bruk din tilmålte tid fornuftig, stikk innom mormor, så ofte du kan, enda du vet hun ikke er ensom og alene, så blir hun glad – hver gang du kommer.

Ta vare på øyeblikket. Vi er tilstede i et blunk av evigheten. Amen.

Øyvind Teige for

Vargas

Hawking: Ikke ta kontakt med fremmede planeter!

Hawking: Ikke ta kontakt med fremmede planeter! Skulle det komme til et punkt der forskere lykkes med å komme i kontakt med intelligent liv på andre planeter, advarer professor Stephen Hawing om konsekvensene.

Fysikeren Stephen Hawking, som kanskje er den aller fremste eksperten på tema, har sterke meninger om det meste som foregår utenfor vår egen kloden. 75-åringen har skrevet en rekke bøker om sorte hull, “The Big Bang” og kommet med formaninger om hvorfor det er så viktig å ha en annen planet enn Tellus å flykte til – innen rimelig tid.

Myten om små grønne menn fra eksempelvis Mars, er ikke lenger så langt fra virkeligheten, skal vi tro ekspertene. Små og grønne er de neppe, ikke bor det ukjente vesener på den røde planeten heller, men se ikke bort fra ett eller annet sted – finnes det skapninger av ukjent form og livsform. Som er en direkte trussel mot vår sivilisasjon.

Hawking: Ikke ta kontakt med fremmede planeter!
Foto: Getty Images

Hawking: Ikke ta kontakt med fremmede planeter!

Stephen Hawking er ikke i tvil. Skapninger fra en annen verden – de vil drepe oss og forsøke å ta over planeten før vi rekker å si: “Hjelp!”

“One day, we might receive a signal from a planet like this, but we should be wary of answering back. Meeting an advanced civilisation could be like Native Americans encountering Columbus. That didn’t turn out so well.”

Stephen Hawking

Verdens mest innflytelsesrike fysiker, lytter alle andre ekspert til, og Hawking sier rett ut at fremmede kan være interessert i våre resurser å plyndre verdier, erobre  og senere kolonisere vår planet. Om vi finner intelligent liv på andre planeter, bør vi sitte helt i ro – hvor vi er.

Bare 16 lysår unna Jorden, finner vi planeten som kun kalles 832c som har fem ganger massen til vår planet og som har tilnærmet lik temperatur. En planet det kan finnes liv ifølge Hawking. Professoren sier at han har tenkt mye på det gjennom et langt liv og jo eldre han blir – jo sikrere er han på at det finnes intelligent liv på andre planeter. Helt sikkert.

Mulig er disse planetene så langt unna vår klode at vi aldri vil kunne komme i kontakt. Men de kan også være i vår egen galakse, Melkeveien.

Stephen Hawking er også nådeløs mot den amerikanske presidenten og sier rett ut at Donald Trump, er en direkte årsak til trusselbildet mot kloden. Hans ignorante måte å takle klimaproblemene på, ved å trekke USA ut av Paris-avtalen, kan i verste fall gjøre kloden flere grader varmere på sikt – noe som gjør den globale oppvarmingen irreversibel.

Hvordan framtiden ser ut for kommende generasjoner er usikker. Det vi med sikkerhet kan fastslå, er at kloden vår blir et stadig varmere, farligere og livstruende sted å være. For både mennesker og dyr. I all hovedsak påvirket av en årsak: Oss!

Vargas

Disse menneskene skal til Mars!

Disse menneskene skal til Mars! NASA (National Aeronautics and Space Administration) har fått grønt lys av president Donald Trump, til å framskynde den omfattende planleggingen med reisen til Mars. 

Det er satt av $20 milliarder til bruk for å gjøre NASA, Trump og USA til vinnere, hva romfarts-satsning angår. Mye arbeid gjenstår, men sjelden har optimismen rådet som nå, president Trump mener det bør være mulig å lykkes i hans tid i Det Hvite Hus, med å nå ørken-planeten. “Dream on” sier ekspertene til den påstanden.

Å reise til Mars, er det ultimate mål for NASA og verdens romfartsforskning.

Disse nye studentene fyller snart 30 år, de fleste av dem. De er den nye ledende generasjon med forskere, flygere, teknikkere og geologer, med den felles målsetningen – å nå Mars. Flere av disse vil være med å lede den reisen når tiden er inne.

I følge NASA, skal det også forskes, og bygges på vår nærmeste planet, månen, i årene som kommer. Det er også disse representantene for den amerikanske romfartsorganisasjonen, som skal gjøre den krevende jobben.

Disse menneskene skal til Mars!
NASAs nyutdannede astronautkandidater Foto: Robert  Markowitz / AP

Å lykkes med å nå Mars, etablere et fungerende samfunn og leve der – er ifølge eksperter, helt avgjørende for menneskehetens eksistens. Fordi Tellus, kloden vår må erstattes på sikt. Den jobben har pågått en stund, men, det vil ta tid før avreise.

Disse menneskene skal til Mars!

Året er 2033 og det nærmer seg landing. Verden holder pusten og det kan være et historisk øyeblikk man er vitne til. Det er ikke mer enn 16 år til. En ny tidsregning må begynne, fordi menneskeheten, for aller første gang, har besøkt en tredje planet, etter Tellus og månen. Mars er endelig nådd.

Men, dit er det mange timer, dager, måneder og år med forskning som må på plass, før det er fysisk mulig å reise.

Curiosity, kjøretøyet som ble sendt til den røde planeten, har gitt forskerne svarene de trenger for å sende mennesker samme vei. Ikke alle svar helt åpenbart, men kunnskap nok til å vite at temperatur og manglende atmosfære, gjør at det er fysisk mulig å leve der over tid.

Det er nemlig ikke bare NASA, som vil forsøke å nå Mars, men en rekke rike, private aktører som har som hobby å bruke penger på romfart og dens utfordringer. Elon Musk og hans SpaceX og hans ITS-transportsystem, ligger lengst framme i forskningen.

Målsetningen for de fleste av de 12 NASAs stolte menn og kvinner, er å få lov til å reise til Mars. De er håndplukket fra 18.300 søkere, disse 12 er de som står igjen, er de med best mulig forutsetning til å lykkes.

Reisen til Mars tar ca 20 måneder, og det er romkapselen Orion som skal frakte astronautene og mengder med livsviktig utstyr til planeten, som har en gjennomsnittstemperatur på minus 52 grader.

Trinn 1: 2017–2024

Forskning på Den internasjonale romstasjonen, ISS, skal vise oss konsekvensen av lang tid i rommet og være med på å finjustere kommunikasjonsteknologi.

Trinn 2: 2018–2030

Astronauter skal i kretsløp rundt Månen. Der skal romferder vise om rommet påvirker mennesker annerledes når vi kommer lenger vekk fra Jorden enn ISS.

Trinn 3: 2030 og videre

Autonome fartøy skal returnere fra Mars med prøver, og mennesker skal i kretsløp rundt planeten. Derfra skal de gjøre klar til landing.

Hentet fra Illustrert Vitenskap

Disse menneskene skal til Mars!


Space Launch System og Orion-romkapselen spiller nøkkelroller i de nye planene til industrigigantene Boeing og Locheed Martin for ferder utenfor jordbane. (Illustrasjon: NASA)

Kilde: NRK.no

Vargas

Verden i år 2100, beboelig for mennesker?

Verden i år 2100, beboelig for mennesker? Hvordan ser morgendagen ut for kommende generasjoner? En fireåring i 2016 vil være 89 år i 2100. Hvordan ser verden ut da, om mindre enn hundre år?

Er det nok mat, spiser vi menneskekjøtt og er det fisk i havet? Har du tenkt tanken; hvorfor er vi her?

Hvordan ser Norge ut? Har havene tatt store landområder? Har kriger tatt millioner av menneskeliv? Er det liv igjen på planeten vår som vi kjenner den i dag? Eller er det liv på andre planeter?

Hvor langt er forskerne kommet med kreft-gåten? Hva med internettet? Eller har verden gått til grunne? Eller har vi flyttet til et nytt hjem, en ny planet, f.eks Mars?

Verden i år 2100, beboelig for mennesker?

Man kan spørre seg mange spørsmål om framtiden, men mest av alt er det kanskje greit at vi ikke vet hva framtiden vil bringe. Lar det seg gjøre å dyrke noe som helst? Eller er yrke bonde; allerede historie om hundre år på grunn av global oppvarming?

Hvorfor er vi her?

Se for deg hvordan teknologien har utviklet seg på skarve hundre år. Den kunnskapen vi har i dag og legg til nye hundre år, så skjønner man at alle de med onde hensikter, også kan ta denne til nytte og bruke den til sin fordel. Dessverre.

Kanskje er framtiden for planeten Tellus, både mørk, dyster og farlig. Menneskeskapt forurensning og global oppvarming er bare en av flere store utfordringer vi står ovenfor. Masseødeleggelsesvåpen og stadig farligere terrorvirksomhet en annen.

Tar man med muligheten for resistente nye bakterier, som gir pandemier og som legevitenskapen ikke makter å ta knekken på, og som skaper panikk og uante konsekvenser samt massedød over landegrensene. Er det utvilsom en dyster framtid som tegnes for framtidige generasjoner.

Hva skjer med verdenshavene og liv som lever der, om temperaturen stiger?

Noen eksperter peker på en helt annen og kanskje enda farligere utfordring og problemstilling for menneskeheten på sikt.

Hvis global temperatur øker mer enn to grader må vi tilbake over tre millioner år for å finne tilsvarende klima. Homo sapiens har ikke opplevd den varmen vi trolig vil oppleve.

Professor Helge Drange, Bjerknessenteret

Nemlig en for rask utvikling innen teknologiens verden, på sikt kan ekspertene være “for smarte” for fort. Forskernes higen etter å finne svar på livets største gåte, hvorfor er vi her og hvor kom vi egentlig fra, og hvor skal vi? Kan skape uante problemer for oss.

Verden i år 2100, beboelig for mennesker?

Overmenneskelig intelligens der maskinene, robotene og teknologien overstyrer menneskenes ordre, er og blir den farligste utfordringen for neste og kommende generasjon, i tillegg til alt det andre.

Krig, terror, naturkatastrofer og pandemier. Er vi allerede dødsdømt for framtiden?

Fysikeren, professor Stephen Hawking, nåtidens Albert Einstein, har skrevet en rekke bøker om universet, om “sorte hull” om menneskehetens trusler og om teknologien som kunstig intelligens.

Professoren advarte i sin tid om å produsere for smart teknologi som igjen kunne overta og styre verden på egne premisser. Utvilsomt starten på slutten for menneskeheten.

Hvorfor er vi her??

Man kan selvsagt håpe på at morgendagens forskere er så smarte at de tar høyde for at det skal litt mer til, enn å koble fra strømmen, for å få maskinene og robotene til å slutte å virke.

Man kan håpe på at det gode seirer over det onde, og at forskerne finnes svar på kreft-gåten i tillegg til å skape gode nok medisiner for morgendagens virus.

Dessverre er realiteten en uforutsigbar framtid. Kanskje godt vi ikke vet. Det vi vet er at innen 2100, vil vi være ca. 11 milliarder mennesker på kloden, eller ingen …

Vargas

Adresse: Mars!

Adresse: Mars! Planeten Telus, jorden vi alle lever på er 4,6 milliarder år gammel. Det er fortid. Hvor gammel kloden blir kommer an hva vi gjør med den.

Ser man menneskenes tidsalder under ett, så har vi, Homo sapiens, det tenkende mennesket, levd på kloden i svært liten del av klodens levetid, faktisk ikke mer enn mellom 150.000 – 200.000 år siden. 

Hva skjer i framtiden, om ti år, hundre år, tusen år fra nå?

Ser man planeten Telus’s endring, bare i de siste hundre år, vet vi at klodens aller største trussel er ene og alene. Oss. Menneskene. Derfor må vi være raske med å finne andre alternativ, et annet sted å føre menneskeheten videre.

Vi må vekk fra Tellus, før det er for sent. Ikke i dag, ikke i morgen, men om noen få hundre år, kan jorden være så skadet og så farlig at vi blir tvunget vekk. Rett og slett for å overleve.

Adresse: Mars!

Hvor kan vi dra?

vi har to alternativer, som vil bli brukt i framtiden. Månen, og Mars. Det er bare én hake. Begge planetene er betydelig mindre, det er ikke mulig å flytte 7,6 milliarder mennesker. Nå eller i framtiden, planetene er for små, og teknisk sett vil utfordringen være for tidkrevende – enda om vi måtte flyte.

  • Jorden er 6,371  km i radius
  • Mars    er  3,390 km i radius
  • Månen er 1,737   km i radius
The_Earth_seen_from_Apollo_17
Foto: Wikipedia.org fra Apollo 17

Derfor er vi tvunget til å tenke alternativt, vi må reise til den røde planeten i påventa av at vi finner andre planeter, beboelig for kommende generasjoner. Og planene har pågått en stund. Faktisk er det bevegelse på Mars akkurat nå. Menneskeskapt bevegelse i form av et kjøretøy.

NASA lyktes med å sende en firhjulstrekker på mer enn et tonn, som har kjørt mer enn 11 kilometer på de tre årene den har ferdes for å gjøre undersøkelser på planeten.

Curiosity Rover” ekspedisjonen til Mars, er den aller største enkeltstående suksess i NASAs historie. Den gir oss mange ubesvarte svar, som vil hjelpe menneskehetens første reise ut av vår trygge havn, og til en endelig enveisbillett til en helt ny verden.

Mer enn 200.000 mennesker har sagt ja takk til enveis billett til Mars. Med visshet om at man aldri vil kunne reise tilbake til Jorden. Man må reise for godt, og etablere den aller første base, en livsfarlig reise som vil ta 9 måneder, og som vil bli fulgt av en hel verden.

Sakte, men sikkert vil NASA plukke ut de som skal få endret sine liv, i menneskehetens tjeneste – for alltid.

Som de fleste vet, er Jorden slik vi kjenner den i vår galakse, Melkeveien, en liten partikkel sammenlignet med milliarder av andre galakser, billioner av stjerner og planeter i det uendelige universet. Et univers som er i stadig ekspansjon og endring.

Et univers som også har trusler som kan gjøre livet farlig for menneskeheten. Sorte hull, som kan romme milliarder av planeter og stjerner på størrelse med vår egen sol, er avdekket. 

mars_2445397b

Asteroider, Meteorer og fremmedlegemer i forskjellige størrelser utgjør også en fare for vår planet. Den aller største trusselen er uansett mennesket.

Vi kan med noen tastetrykk utslette store deler av fastlandet med krig og konflikter, da hjelper det lite å gjøre iherdige forsøk på å skape nye samfunn på nye planeter, i nær framtid.

På planeten Mars er det lite som minner om jordens klima. Ikke har den atmosfære, så du kan altså ikke puste selv der. Kalt og jævlig er det også. Ikke et tre, ikke vann. Bare vind. Og stein. Mye stein.

Men den går i bane rundt solen, og har dermed årstider som oss, og forskning viser at det har vært vann, og spor av nitrogen på den røde planeten en eller annen gang.

Forskere er ikke i tvil, det lar seg gjøre å bo der over tid, men det er dette som er de store utfordringene. Å planlegge – først reisen, deretter å etablere et samfunn.

Orion, en liten farkost, et romskip som kan minne om Apollo, som tok Armstrong og hans menn til Månen i 1969, men som åpenbart er betydelig endret og fornyet siden den gang – og som skal frakte de aller første astronautene til Mars.

Første bemannede oppdrag er satt til 2023. To år forsinket pga store utfordringer i den detaljerte planleggingen for den krevende, og farlige reisen.

Utfordringen med mat, luft og vann, bærebjelkene for menneskers eksistens er de aller viktigste å få på plass. Dette har norske forskere vært med på gjennom ESA. Den europeiske romfartsorganisasjonen, på oppdra for NASA.

Vi vet at den fantastisk vakre planeten vår har eksistert i 4,6 milliarder år, vi vet ikke hvor mye lenger den vil eksistere. Sannsynligvis betydelig lengre enn både deg og meg, men jobben med å finne et alternativ “hjem” må fortsette med uforminsket styrke.

Ellers vil menneskene dø ut med planeten. Det ville være slutten på alt.

Takker du ja til tilbudet om å reise til Mars, om du fikk valget? Og få adresse, Mars?

Vargas

Gigant-Asteroide nær jorda- ville vært katastrofe ved treff

Gigant-Asteroide nær jorda- ville vært katastrofe ved treff. Asteroiden “2004 BL86” er på størrelse med fem fotballbaner, og kunne ha utslettet en hel by om den traff kloden vår. Heldigvis har ekspertene rimelig bra kontroll på dens bane. 

Den kommer ikke nærmere enn 1,2 millioner kilometer fra kloden vår, på det nærmeste. Heldigvis.

– Verdensrommet, slik dyktige astronomer har regnet ut at det er i følge relativitetsteorien, 13,7 milliarder år gammelt. Et tall så stort at det er vanskelig å skjønne.

Her finnes det planeter, stjerner, Asteroider, kometer, stein, gass og endel menneskeskapt skrot, fordelt på milliarder av galakser, i det uendelige verdensrommet.

Gigant-Asteroide nær jorda- ville vært katastrofe ved treff

– Om det er liv der ute? Selvsagt er det liv der ute, størrelsen på det enorme universet, tilsier at det finnes mange planeter som kan ha forskjellige typer av livsformer.

Om det er menneskelignende skapninger, en blanding mellom dyr og menneske eller en annen type livsform, er det bare menneskelig fantasi som kan sette en begrensning for.

Vi har fortsatt mange ubesvarte svar på mange viktige spørsmål, rundt hva som kan finnes i andre galakser enn vår egen, Melkeveien.

– Kanskje det finnes langt mer intelligent liv der ute enn her hjemme, det skal kanskje ikke så mye til vil noen si. Der krig, terror, vold er fremmedord og der politikere faktisk holder ord?

Der befolkningen tar vare på naturen, er snille mot barna og ingen sitter i fengsel? Eller kanskje det finnes en tro kopi av planeten Tellus, der du og jeg bor, der det finnes nøyaktig de samme menneskene som her?

Det er lov å håpe.

Vi vet ingenting om liv på andre planeter, det vi vet er at det finnes et kosmos eller univers, der ALT som eksisterer ble til en gang. Av en enorm eksplosjon, best kjent som The Big Bang.

– En Asteroide er rester fra planeter og stjerner som har eksplodert på et tidspunkt, og som går i bane rundt solen. Med jevne mellomrom treffer mindre Asteroider vår planet, med liten eller ingen betydning. Andre ganger kan de, om de blir store nok; gjøre enorm skade.

– En Asteroide som “sneier” kloden vår er kanskje ikke så spennende, det har skjedd før og vil garantert skje igjen. Dessverre er sjansene overhengende for at det vil komme et direkte treff før eller siden.

Derfor jobber ekspertene på spreng med å forutse hvor og når en større Asteroide vil kunne treffe jorda.

– NASA og deres samarbeidspartnere har utarbeidet gode verktøy for å kartlegge alle større element i universet, som kan være en trussel for vår klode. I den anledning er det faktisk en Asteroide som er 410 meter lang, som kan treffe jorda 26. august i år 2032. Den har fått navnet “2013 TV135”.

Foreløpig anslått effekt ved et treff: 2500 megatonn TNT. Noe som tilsvarer 50 ganger så kraftig som den største atombomben som er detonert. Da er det bare å holde på hatten.

Kilde: NASA.gov

Vargas

Mennesket – fra villmann til intellektuelt geni?

Mennesket – fra villmann til intellektuelt geni? Planeten Tellus, der  menneskene bor har eksistert i ca 4,5 milliarder år.

Det moderne, tenkende mennesket som vi kan sammenligne oss med har kun eksistert i ca 200.000 år. Jorden har med andre ord kun hatt mennesker i en svært kort periode av sine egen eksistens. 

Problemet for vår vakre planet er at menneskene blir klokere, vi blir stadig flere (ca 7 milliarder per 2012) og farligere, både for menneskeheten, men også for planetens eksistens.

At vi mennesker har tilegnet oss enorm kunnskap gjennom disse – et par hundre tusen årene; er helt avgjørende for hvordan vi lever våre liv i et moderne samfunn.

Fra å bo i huler og å drepe maten med spyd, har vi blant annet sendt både mennesker og, dyrt utstyr og kjøretøy til andre planeter i vårt solsystem.

– Framtidig teknologi vil gjøre oss enda farligere, men også betydelig smartere og bedre rustet til å beskytte oss selv mot trusler som medfølger i utviklingen.

Kloden utsettes for enorme angrep daglig. Både menneskeskapt forurensning, men også utenomjordiske fenomen som asteroider, vulkanutbrudd fra sola og “gammaglimt” som kan forårsake enorm skade på jorda.

Alt dette kan vi på sikt klare å beskytte oss mot.

Mennesket – fra villmann til intellektuelt geni?

Mennesket – fra villmann til intellektuelt geni?

– Til tross for den positive utviklingen mennesker har hatt over den korte tiden vi har vært på jorden, så har det dessverre ført til mange negative handlinger som har påvirket mange folkegrupper i årtier.

Vi fikk som kjent den første verdens krig i 1914 der mer enn 15 millioner mennesker ble drept, og den andre verdenskrig fra 1939 da Tyskland gikk inn i Polen, der mellom 60 og 70 millioner mennesker ble drept. Ikke spesielt klokt, men det skapte faktisk det Europa vi kjenner i dag.

Begge krigene har formet vår sivilisasjon på godt og vondt. Den fiende som stod for den mest omfattende konflikt i moderne tid har endret seg til å bli en venn og alliert gjennom NATO. Nå er det andre og sterkere krefter som står for den farligste trussel for den vestlige verden.

Kina som en voksende stormakt må alltid være en viktig nasjon å se opp for som en potensiell fiende for Vesten.

Høyreekstreme grupperinger som er villig til å dø for den sak de tror på må vi alltid være på vakt for. En stadig større og voksende uro med et sterkt hat fra mange muslimske land mot USA og deres allierte vil også være fiender av Norge.

– På dette feltet er det lite som tyder på at verden har gått nevneverdig videre. Men krig og uro er intet nytt fenomen.

Konsekvensene for konflikter er så mye høyere i dag enn for bare 100 år siden, nettopp fordi vi mennesker har tilegnet oss stor kunnskap i å utvikle farligere og kraftigere våpen. Og lykkes med å lage utstyr som bla kan avdekke fienden i mørket og på fremmede steder.

Ny teknologi er bra, men kan også misbrukes i feile hender.

– På de siste hundre årene har menneskers utvikling innen forskning og teknologi vært formidabel. Om forskningen fortsetter i samme tempo vil vi få svar på flere av de viktigste spørsmålene vi har for menneskeheten.

Er vi alene i det enorme verdensrommet, vil vi lykkes med å sende mennesker til planeten Mars, og vil vi lykkes med å finne “the missing link”?

Ved CERN-laboratoriet i Sveits(European Organization for Nuclear Research) som ligger 150 meter under bakken,  jobber det mer enn 7000 ekspert fra 80 forskjellige nasjoner, med å finne verdens minste partikkel og for å finne svar på hvordan universet ble slik vi kjenner det i dag. Kort fortalt. 

Forskere verden over jobber på spreng for å finne svar. Hva skjedde den gangen da det smalt og alt rundt oss ble til i løpet av en enorm eksplosjon for ca 14 milliarder år siden?

Svært dyktige mennesker som forsker på de store og meget viktige spørsmålene vil finne svar. Når er det for tidlig å gi noe svar på, kanskje snart, men kanskje ikke før om noen hundre år.

Fra å være huleboere som slo hverandre i hodet med klubber og fra å løpe etter maten i skogen, til dit vi er i dag – har det skjedd en enorm utvikling.

Skal det være håp for framtidige generasjoner, må vi være villig til å løse alvorlige konflikter over landegrensene uten bruk av moderne våpen.

Bare på den måten kan mennesker leve på planeten Tellus i fred og harmoni med den fantastiske naturen som vi har rundt oss.

– Med tanke på universets størrelse, hvor lite som til nå er utforsket og hvor mange galakser som finnes, er det all grunn til å tro at det finnes andre planeter som har en type form for intelligent liv, slik vi kjenner det.

I følge moderne kosmologi, er universet uendelig, derav vil det også være uendelig mange galakser å lete etter planeter som ligner på vår, Tellus.

Uansett hvordan vi mennesker har utviklet oss med tiden for mange tusen år tilbake og fram til i dag,  så er en ting fortsatt like viktig.

Det er “mennesket som er menneskers glede” og slik vil det forhåpentligvis bli i uoverskuelig framtid.

Foto: Flickr/1hely

Vargas

Mennesket vet lite- det bør det jobbes mer med

En av verdens mest kjente og kanskje et av de klokeste heter Stephen Hawking har forsket på hvordan universet ble til i mange år. Han  leter etter de svar menneskene har spurt seg i millioner av år. Hvorfor er vi her? Og hvordan ble universet til? Hva var her før det var noe univers? Hva er det som finnes langt der ute, utenfor vår egen galakse?

Mennesket vet for lite. Det vi vet er at vi lever på denne blå planeten, vi blir født, vi lever, vi dør. I bare et lite blunk av den store sammenhengen. Drøye 7 milliarder lever her nå, om 40 år vil det være ca 9 milliarder.

– Vår planet er ca 4,6 millarder år gammel, Tellus, vårt hjem. Vi vet at mennesker har eksistert på kloden i bare svært kort tid av dens eksistens. Det tenkende menneske, som hadde språk og en utviklet hjerne som  er i stand til utstrakt abstrakt tenkning og bevissthet har levd på kloden i bare 200 000 år.  Det vet vi. De første moderne menneskene  Homo Sapiens, oppstod der i det vi i dag kaller Afrika.

– Læring, mestring av oppgaver små og store er en viktig del av det å være et menneske som skal fungere i en sivilisert verden. Vi går på skole, vi få en utdanning, vi jobber ut i fra den kunnskapen vi har fått. Vi bruker denne gjennom store deler av livet. Noen velger å lære nye ting underveis. Omskolerer seg til å jobbe med helt andre ting som gir andre verdier.

NASA-illustrasjonsbilde

(mer…)

Gigant-Asteroide treffer jorda om vi ikke …

Gigant-Asteroide treffer jorda om vi ikke endre kursen på den. Om 19 år, i 2032 vil Asteroide 2013 TV 135, som er 410 meter lang, kunne treffe jorden med en kraft som tilsvarer 2.500 tonn med sprengstoff, ifølge ukrainske astronomer. Det vil bety slutten på planeten Tellus og dermed alt liv på jorda.

Den kan treffe 26. august i 2032 i følge beregningene.

Det er såpass mange år fram i tid at vi trenger ikke å begynne å ligge våken om natta av bekymring. Ennå.

NASA og alle andre observatorium andre steder på kloden har god kontroll på de fleste av de største asteroidene som også går i bane rundt solen slik vår klode gjør. Problemet er åpenbart, de har forskjellig bane og en helt annen hastighet en vår planet. Derfor kan ekspertene som jobber med dette tema kontinuerlig, beregne nøyaktig trefftidspunkt.

Gigant-Asteroide treffer jorda om vi ikke ...


– Heldigvis for oss, for alle som kommer etter oss igjen og planeten jorden- det er 1- 63000 sjanse for treff, det betyr stor sjanse for at den ikke treffer. Slår derimot regnestykke feil og 2013 TV 135 treffer kloden vår, da rekker du ikke å si “shit” engang. Tidenes eksplosjon utsletter absolutt alt på sekunder.

Gigant-Asteroide treffer jorda om vi ikke …

NASA har en treff-liste der alle asteroider som kan treffe planeten de neste 50 årene, 2013 TV 135 er den siste i en lang rekke objekter som kan true planeten. De mindre asteroidene, også kalt meteoritt som er langt flere i antall -har ikke NASA 100% oversikt over. Det fikk området Ural i Nord Russland  oppleve i februar.

15 mennesker ble skadet, ungen omkom utrolig nok.

Om vi skulle “stå han av” i denne omgang om 19 år, så kommer en ny farlig asteroide, men ikke før i 2048. Den er kalt 2007 VK184 og er 130 meter lang. Denne har 1- 1820 sjanse for å treffe kloden, det betyr at den kommer betydelige nærmere jorden enn digre 2013 TV 135.

NASA har sendt ut en pressemelding nylig, der de kommer med beroligende ord. Sjansen for et treff med et svært skadelige objekt som vil true menneskeheten innen de neste hundre år er svært liten.

Bra for oss, men kanskje ikke så bra for våre etterkommere. Før eller siden vil en Asteroide treffe oss.

Vi kan ikke annet enn å stole på astronomene som jobber med utregningene. En liten komma feil kan bli ekstremt skjebnesvanger.

Foto: Flickr/  sprborges

Kilde: rt.com

Vargas

Planeten Tellus sine siste år…

Om noen år, ikke i vår levetid, ikke i dine barnebarns levetid heller, men om 1,5 til 2 milliarder år. Vil kloden bli slukt av sola. Om ikke vi mennesker klarer å ødelegge vår vakre planet innen den tid. 

Kloden som vi er så avhengig av vil før eller siden nærme seg den glødende stjernen som vi kjenner som vår livsviktige sol. Vi er nå og vil være i en beboelig sone i mange millioner år.

Så vil den gradvis sakte, men sikkert gå inn mot sola og i en varmere fase. Her kan det fortsatt være mulig å leve.

Den teknologien som foreligger en gang langt der framme i tid vil gjøre det levelig for mennesker i langt varmere temperaturer enn det vi er vant til. Etterhvert, noen millioner år til fram i tid, vil det gå som det må.

Foto: Wikimedia Commons

(mer…)

Pin It on Pinterest