Slik får du sove på varme sommernetter

Slik får du sove på varme sommernetter, når tropenettene kommer på rekke og rad. Ring en elektriker og be vedkommende ta med seg et solid aircondition-anlegg. Også kalt varmepumpe. Alle varmepumper som monteres i Norge nå – har nemlig også kaldluft-funksjon. Best kjent som aircondition-anlegg.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Aircondition

Vi var så heldig at vi fikk dette montert på to dagers varsel i 2018 – rett før den varmeste sommeren i Norge på manns minne. Griseflaks. Og meget god service av “Slevik Elektriske”, nå kalt ELON. Vi gjør oppmerksom på at dette er ikke en betalt reklame-artikkel, kun gode råd fra oss med god erfaring.

Lest denne? Gir du barna dine kvalitetstid?

Kaiteki-varmepumpe 6600 fra Mitsubishi har stor varmekapasitet på kalde dager og fantastisk kjøling på varme sommerdager og netter. Har du én pumpe i hver etasje, er du berget gjennom hele året. Her finner du tekniske spesifikasjoner.

Har du ikke muligheten til å gjøre en slik forholdsvis dyr investering, finnes det allikevel gode råd mot tropenetter. En tropenatt er et faktum om temperaturen ikke synker under 20 grader gjennom natten. For det er veldig vanskelig å sove godt når temperaturen er for høy. Kjenner du deg igjen?

Kald dusj

Ved å gjøre rommet mørkt med enten gardiner, rullegardiner, persienner eller markise, vil det hjelpe noe med å holde solen ute. Skal du lykkes ordentlig, kan ikke soveromsvinduet stå oppe, det er det mange som tror. Vinduet må derimot lukkes og solen stenges ute.

Om du dusjer i iskaldt vann rett før du går til sengs, er dette med på å justere kroppstemperaturen ned en stund. Å drikke alkohol før du skal sove er med på å få kroppstemperaturen opp, så det bør du la være.

Gjennomtrekk når solen har gått ned hjelper også.

Det samme gjør svale dyner eller kun et dynetrekk.

Slik får du sove på varme sommernetter
Slik får du sove på varme sommernetter
To montert motorer for to varmepumper, én i hver etasje Foto: Vargas12.com
Slik får du sove på varme sommernetter
Kraftig varmepumpe (Kaiteki) montert i stue fungerer også som aircondition Foto: Vargas12.com

Bor du i et hus med kjeller kan løsningen ligge i å sove der. En kjeller under bakken er alltid mye svalere enn resten av huset. Gi det et forsøk om du sliter i varmen. Sover du dårlig om natten, begrenser du livskvaliteten for påfølgende dag også.

God planlegging

Slik får du sove på varme sommernetter, ved å begrense varmen til å komme inn i huset. Markiser som monteres foran vinduet, på utsiden av huset, viser seg å være svært effektivt. Men det hjelper lite om du befinner deg i solen gjennom dagen.

Sørg for å planlegge de varmeste dagene ved å være nær sjøen om mulig. Der er det alltid litt vind som gjør luften svalere og du slutter å tørke svette. Opphold deg gjerne i skyggen om mulig. pass også på å få i deg og de rundt deg nok veske. Blir du dehydrert vil du også lide om natten.

Det finnes gode vifter som kan stå inne på soverommet og gi deg litt luft, en takvifte kan også være et alternativ. Ulempen med vifter av denne typen er at den bråker betydelig mer enn et moderne aircondition.

Slik får du sove på varme sommernetter. Du bør droppe pysjen, velge vekk vinterdyne og sove med så lite tekstiler som mulig, dropp trusen og sov gjerne naken om du kan.

Vann

Vanntrikset er det mange foreldre som kan. Om barnet ditt har feber eller sliter med å sove når tropenettene kommer tette som hagl. Kan det være effektivt å smøre lunkent vann i nakken, på håndbaken og pannen på mindre barn.

Kaldt vann er effektiv for voksne og barn, men barna bør heller drikke det kalde vannet. Derav anbefalingen om iskald dusj for voksne. Men ikke sett et lite barn inn i en iskald dusj, det får motsatt effekt og masse gråt.

Vann er undervurdert på varme netter og kokhete dager. Da bør man alltid ha vann tilgjengelig, også om natten. Om du er på tur, i bilen eller skal bare en kort tur, sørg for å ha vann tilgjengelig.

Slik får du sove på varme sommernetter. Du må innse at det er sommer og varmere enn du liker også om natten. Rett og slett innse at det er slik også i Norge, av og til. De fleste elsker sol og sommer, men kanskje ikke for varme netter – siden vi sover med vinduet åpent hele natten, året gjennom.

Ro

Når sommeren er på sitt varmeste bør du la være å gjøre de mest fysiske oppgavene. Støvsuging, male hus, luke ugress, klippe plen og alt som fallet seg naturlig i ferien eller om sommeren, bør unngås. Søk hvile og ro på det varmeste.

Særlig når temperaturen bikker 30 grader om dagen og godt over 20 om natten. Da bør kroppen være i ro, kanskje også befinne seg i skyggen eller ved havet.

Siestaen i Spania er der av en god grunn. Spanjolene stenger butikken og går hjem og sover på den varmete tiden om dagen fra kl 14:00- 17:00.

Du har mye igjen for å gjøre en god investering ved å montere en varmepumpe som fungerer som et aircondition-anlegg om sommeren. I følge meteorologlskinstitutt, skal norske somre bli varmere og varmere i årene som kommer.

Hvorfor vente? Det er nå du bader i din egen svette om natten.

Vargas

Påvirket av permanent hjemmekontor?

Påvirket av permanent hjemmekontor? Det er stor sjanse for at hjemmekontor som alternativ arbeidssted er kommet for å bli. All den tid man kan få gjort tilsvarende arbeidsinnsats i bare pysjen, hjemmefra. Men om det er den gunstigste måten å gjennomføre jobben på for alle, er heller tvilsomt.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Arbeidsmodus

Arbeidsgivere som tør å gi sin ansatte den nødvendige tilliten, vil kunne si halleluja til hjemmekontor for alltid. Det er ikke bare penger spart på kaffe i kaffemaskinen, det er kanskje på sikt mye penger å spare på dyr husleie på digre kontorer også.

Hjemmekontor gir avkall på en rekke positive aspekter ved å utføre jobben – på jobb. Men for mange er det kanskje en åpenbaring fordi det gir muligheter man før aldri så for seg.

Er du åpen for å bare jobbe hjemmefra?

Når pandemien er over og alle skal tilbake til normalen, vil det kanskje være mange som ønsker seg tilbake til hjemmekontoret. Eller er og blir hjemmekontor en pest, og en plage – som ikke får deg i arbeidsmodus?

Tabuer

Vi vet det er tabubelagt, men vi vet det er derfor du alltid kommer tilbake til denne bloggen. Vi tør å skrive om det andre knapt tør tenke på, fordi vi elsker å rive ned håpløse tabuer, som ødelegger mer enn det gagner. Du onanerer på hjemmekontoret, ikke sant? Smart. Velfortjent.

Lest denne? Klar for nye måneder på hjemmekontor?

Vi vet du gjør ting som aldri tåler dagens lys eller som du ikke nevner til en eneste sjel, når du egentlig burde ha vært i møte på teams eller jobbet med tunge rapporter. Ja for du er laget av kjøtt og blod, du har behov for å avreagere og det er ikke langt fra kontor til soverommet.

Slapp av. “Alle” gjør det. Tar seg et nummer eller fisker fram Womanizeren fra soveromskuffen, det tar jo ofte bare noen sekunder, ikke sant? Du bør ha god samvittighet for hver eneste orgasme.

Påvirket av permanent hjemmekontor?

Reisevei

Allikevel kan det hende at det er andre årsaker til at det blir tungt for mange å reise tilbake til vanlige arbeidsrutiner igjen. Apropos reise. Det er nettopp her skoen trykker for mange. Det å måtte kle seg i vintertøy, vente på bussen i femten speik, fikset på håret for å møte sjefer og kollegaer. Det er ikke bare bare, det.

På bussen, på trikken, på sykkelen, i bilen eller på fergen, møter du andre mennesker. Du har kledd deg og forlatt hus, hybel eller leilighet og er på vei til jobb eller skole. Selvsagt er det bra for oss sosialhungrige vesner som vi er. Å komme oss ut av leiligheten for å møte andre som skal det samme er bra for oss. Det er langt mer unaturlig å sitte hjemme å glo i veggen eller være på hjemmekontor.

Vi kjenner faktisk ikke svarene for hva det koster oss rent mentalt, å være så isolert som det mange av oss har vært det siste året. Ekspertene er redd det kan få alvorlige konsekvenser, særlig for de unge. Digitalisering av arbeidslivet er sikkert vel og bra, det. Men da bør det vel være på arbeidstagerens premisser. For noen passer hjemmekontor perfekt, for andre kan det være et lite helvete.

For en sliten trebarnsmor kan det være fantastisk å få levert ungene i barnehage og på skolen, og komme på jobb. For en lege er det nesten umulig å gjøre alle undersøkelser og behandlinger fra hjemmekontoret. Og for lærerne er det også slitsomt å undervise via en PC-skjerm. Men for alle de med lang reisevei, enorme reiseutgifter eller trang tidsklemme, kan hjemmekontor være det de har ønsket seg lenge.

Utbrent

Påvirket av permanent hjemmekontor? Som du selv ikke kan gjøre noe med, eller er det bare å inne den nye normalen og være sjeleglad vi overlevde den helvetes pandemien? Vi er sosiale vesener vi mennesker, det gjelder i aller høyeste grad i jobb sammenheng også.

Det er begrenset hvor mange møter man orker å gjennomføre på Teams eller andre nettbaserte varianter. Det tar på å sitte å drikke kaffe fra egen trakter, i uke inn og uke ut uten å møte noen andre. Selv den mest erfarne med den beste psyke kan gå på en smell av mindre.

Spør du studentene i de største byene vil du få et unisont felles svar fra samtlige.

De vil selvsagt tilbake på skolebenken, tilbake til forelesningene og det sosiale livet. Det er en viktig del av det å være student, å møte likesinnede – både på lesesalen og på byen i helgene. Alt dette er frastjålet dagens studenter – på fjortende måneden snart. Ikke rart man blir utbrent uten å få levd normale liv.

Å tvinge ansatte til å jobbe hjemmefra, uten at det er en helsebetinget årsak bak, kan neppe være smart.

Påvirket

Påvirket av permanent hjemmekontor? På den ene eller andre måten påvirker jobben livene våre.

Enten vi får til en perfekt ordning med arbeidsgiver som lar oss bestemme selv. Eller vi må fortsette som nå i noen måneder til med kun hjemmekontor, påvirker det oss. Livet blir kanskje aldri det samme igjen heller, fordi trusselen fra pandemien og endrede mutasjoner henger over oss fortsatt. Til tross for økt vaksinering.

Kanskje skal vi være glad for å ha en jobb å “gå til” eller gjennomføre via Teams og hjemmekontor?

Vi blir påvirket så til de grader av det endrede samfunnet som tok oss på sengen 12. mars 2020, da Erna stengte Norge ned.

Trivsel

Produktivitet og trivsel for ansatte i små, mellomstore eller større bedrifter, er like viktig nå som den gang vi satt i åpent kontorlandskap. Kanskje enda viktigere. Da er det neppe nok at vi har muligheten til å ta oss en runk for å avreagere på hjemmekontor.

Vi bør måle helseeffekten i det å være sosiale på kontoret tre dager i uken og to dager på hjemmekontor eller noe lignende. Det kan fungere for noen. Men i det Norge går inn i en eventuell fjerde bølge med Covid-19 til høsten, vil det igjen bli pålagt å være på hjemmekontor og kun der.

Det kan føre til så store konsekvenser for så mange, at det norske samfunnet havner i en større fare enn det pandemien var for oss, til og med før vi fikk en eneste vaksines sprøytet i årene. Og hva vet vi hvordan en ny regjering til høsten vil takle den utfordringen?

Vargas

5 Fun Ways to Help Your Partner’s Mental Health After Reopening

5 Fun Ways to Help Your Partner’s Mental Health After Reopening. Whether you began a new relationship during the pandemic or your long-term relationship. Simply changed during the pandemic (and what hasn’t?) you have probably gotten used to a style of living that will be different from what is in store.  

Bergenet lesetid: 5 minutter

Open up

As the world begins to open up again, the dynamic of your relationship will likely be subject to change as well. 

Navigating the reopening with your partner will be important, both for the health of your relationship and for the mental health of yourself and your partner.  

If you notice that your partner is especially anxious about reopening, consider seeking guidance from professionals such as those at MyTherapist.  

Until then, some of the tips and tricks that we will review in this article can shine some light on how you may be able to help your partner. And regain a hold on their mental health after reopening.  

Reasons Your Partner Might Be Anxious 

To understand how to best help your partner with their mental health. It is important to first understand why they might be feeling nervous about the reopening.  

Consider some of the following: 

 • Quality Time: If your relationship blossomed during the quarantine. The issue might be that your partner is nervous about retaining the same amount of quality time that they grew comfortable with/accustomed to. The idea of the relationship dynamic changing might bring up feelings of uneasiness and stress.  
 • Finances: If your partner was able to save money during the quarantine. They might be feeling anxious about managing their spending once the world begins to reopen. Naturally, as people begin to make plans, more money will be spent.  
 • Work-Life Balance: Without many commitments, perhaps your partner was able to get a grip on their work-life balance. With more commitments coming up, they might be nervous about retaining that balance.  
 • Health & Safety: Of course, your partner might be concerned about staying safe and healthy. If they are not ready to be around more people, the concept of opening up might bring about feelings of fear.  
 • Going Into The Office: If your partner got used to working from home, the idea of going back into the office might be less than favorable. 
 • Social Anxiety: Without much in-person social interaction throughout the quarantine, your partner might be feeling nervous about socializing with others. 
5 Fun Ways to Help Your Partner's Mental Health After Reopening

What You Can Do 

Considering the root of anxiety or other mental health concerns is one of the best ways to figure out how to respond in a way that is truly beneficial. Of course, the best way to figure out what specifically is concerning your partner is to openly communicate.  

5 Fun Ways to Help Your Partner’s Mental Health After Reopening.

Once you’ve pinpointed relevant concerns or specific obstacles that might impact your partner, you can begin to make an effort to change things for the better. Here are some suggestions to get your brainstorming started: 

5 fun ways

 1. Set a regular date night. To ensure that your relationship will remain stable and steadfast as the world reopens, consider picking a regular date night. Or setting aside a scheduled time to spend together. Even if you are not always able to do date night, the conversation about trying to make it a regular occurrence will show your partner that you care about keeping your time together as a priority.  
 1. Listen. It might not sound “fun”, per se, but likely the best thing you can do when your partner is experiencing struggles with their mental health is simply to listen. While you might feel helpless or solution-less, just giving them the opportunity to feel seen and heard is important to their wellbeing.  
 1. Surprise them with flowers or another gift. Sure, flowers are nice on special occasions. But have you ever given your partner flowers just because? Being sporadically thoughtful is sometimes the best way to lift your partner’s spirits while they are feeling down. 
 1. Create a movie list. Find out which movies you or your partner have not seen. Make a list of some of your favorites that you would like to show each other, and pull up the list whenever there is a rainy day. 
 1. Explore. Now that more things are beginning to open up, there will be more things to do and to see. Whether you enjoy walking, biking, or driving, go on an adventure with your partner whenever you get the chance. Even if it is a place, you have been to before you will likely be able to create new memories and give your partner something to look forward to.  

Conclusion 

Being concerned about how changes in the world and the way we live may impact your partner is undoubtedly a sign that you’re a caring and thoughtful force in their life. And you’ve already taken the first step toward ensuring your bond stands the test of time. 

Be sure to encourage your partner to honestly communicate their feelings, struggles, and worries throughout this period. But don’t forget to prioritize your own mental health too. 5 Fun Ways to Help Your Partner’s Mental Health After Reopening.

Though our partners are often the most important people in our lives, no one except a licensed professional can act as a true therapist. If necessary, it can be very beneficial to just encourage your partner to seek out the care they need. 

Vargas

Physical and Mental Health Exercises to Try With Your Partner

Physical and Mental Health Exercises to Try With Your Partner

Bergenet lesetid: 4 minutter

Being in a relationship can be difficult. Although most of the time things move along smoothly, sometimes your partner will not see eye-to-eye with you.

This is a natural occurrence in a relationship, but it can still create stress and cause conflict.

If left unaddressed and unremedied, small problems can lead to relationship instability or, in the worst case, even the end of the relationship.

Luckily, there are many exercises that you can try with your partner to help you get your relationship back on track. This article will explore some of the many physical exercises and mental health exercises you can start doing with your partner right now.

Physical and Mental Health Exercises to Try With Your Partner.

Seeking out more resources for relationship advice or looking into relationship (or individual) counseling may also prove to be helpful. Fortunately, services like MyTherapist offer affordable and accessible treatment options that can be beneficial for both you and your significant other.

Ideas for Physical and Mental Health Exercises

This list is by no means exhaustive, so feel free to use these ideas as inspiration for your own. After all, you know your partner and relationship better than anyone else!

Physical and Mental Health Exercises to Try With Your Partner

1. Try taking yoga classes together or doing yoga at home. Yoga has become very popular in recent years and it’s not hard to understand why. Yoga works to exercise both the body and the mind. Each pose serves as a means of physical exercise and physical/mental relaxation, culminating in a unique experience. This experience can be enhanced when you do yoga with your partner.

There are a myriad of different poses for couples that can be done in a yoga class or at home. Yoga can help improve your strength, flexibility, coordination, and concentration, all of which can prove beneficial to the preservation of your relationship.

2. Go for a hike together. Hiking a beautiful mountain or walking trail with your partner can be a great experience. Climbing a gentle incline while taking in views of the surrounding area combines exercise with mental relaxation. The time you spend hiking with your partner can be used for talking about the future, expressing feelings, or reflecting on good times.

Physical and Mental Health Exercises to Try With Your Partner

3. Walk around town with your partner. It can be nice to go for a stroll about town with your partner. You can get some exercise, pop into the local shops, and see familiar faces. Any time you can spend quality time with your partner and enjoy a nice day, the relationship benefits.

4. Take a trip to the pool together. Going for a swim with your significant other can be a lot of fun. On a hot day, nothing feels better than a cool dip in the pool. Have some fun with your partner and swim some laps, or just lounge by the pool together. Whatever creates the best and most enjoyable experience for you is great!

5. Take up a new hobby together. Try playing golf, fishing, playing tennis, collecting seashells, or some other hobby that you each find interesting. It is great to share interests with your partner, and it can help strengthen your relationship.

6. Share your deepest feelings. It may prove beneficial to set aside a time to focus on sharing deep thoughts and emotions with your partner. Try talking to each other about your greatest fears, the things you like most in the world, or your future goals. It is important that you understand your partner, and that they understand you; while it can seem strange to deliberately “schedule” or plan these sorts of conversations, at times it’s necessary to ensure that these important topics get the attention they deserve.

7. Read relationship advice articles with each other. Reading outside advice and experiences can help keep your relationship on track. If you have invested time in your relationship and care deeply about the other person, make sure you spend the effort necessary to keep things going in the right direction.

Conclusion

There are plenty of great couples activity options from which to choose.

As mentioned, there are certainly many more options than are listed in this article, but sometimes getting your mind moving is the hardest part of changing your routine.

Remember, though, that having fun with and connecting to your partner on a new level can take time and patience. Enjoy yourself, but also be patient with one another throughout this process.

Vargas

Trening gir økt livskvalitet og lykke

Trening gir økt livskvalitet og lykke som varer. Du må bare ha gode nok rutiner og opprettholde effektiviteten. Å trene er ikke nødvendigvis å svette seg gjennom knalltøffe økter på treningssenteret. Trening kan foregå hvor som helst. Til og med på stuegulvet.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Trening alene – ikke nok

Visste du at mennesker som er regelmessig aktiv, har ikke bare større sjanse for å leve lengre, men står også i mot truende virus og sykdom, bedre enn stillesittende som ikke er aktive? Ny forskning viser at mennesker med fedme, tåler dårligere å bli smittet av Covid-19 og blir lengre syke.

Lest denne? Hva er attraktiv og sexy

Så her er det bare én ting å gjøre. Klem flesket inn i tightsen og en T-skjorte og sett i gang og bevege deg allerede i dag. Du har strengt tatt ingen tid å miste. Overvektige menn over 50 år, med underliggende sykdom, ligger dårlig an før man blir vaksinert – verden over.

Derfor er det så mange døde i store deler av de landene med mest smitte, altså USA, Brasil og India.

Eksperter har nå gått bort fra å bruke fysisk trening som hovedgrunn til å miste vekt. Det lar seg ikke gjøre å holde vekten nede over tid, bare ved å trene regelmessig. Med mindre du er er og forblir en treningsnarkoman som Marit Bjørgen eller hennes like.

Du bør heller ha fokus hva som går inn i munnen, framfor å ha fysisk aktivitet som årsak til vektreduksjon.

Trening gir økt livskvalitet og lykke

Chubby og frisk

Du bør heller trene og være aktiv, gjøre ting du liker for at kroppen din skal bli sunn og sterk. Det er og blir en myte at man ikke kan være chubby i en energisk, robust og frisk kropp. Enten du er kvinne eller mann.

Den økte risikoen for alvorlig sykdom og død ved covid-19 blant overvektige er tydelig også når man justerer for alder, etnisitet, inntekt og andre demografiske og sosioøkonomiske forhold, ifølge rapporten.

Worldobesity.org

Når du først har bestemt deg for å trene regelmessig, hvorfor ikke gjør det til en hyggelig happening som du ser fram til i stedet for et slit, som du kanskje gruer deg til å gjennomføre? Du kan nå dine mål ved å tenke riktig og sett deg langsiktige mål. 

Uansett hvordan du ser ut og hva årsaken til din trening er; du må være motivert når du starter og du bør holde motivasjonen opp underveis. Ved å gjøre enkle regler for deg selv kan faktisk trening være både gøy og morsomt, hver gang. Gjør treningen gøy og entusiastisk.

Livskvalitet og lykke

Det er god dokumentasjon på at du får et bedre liv om du lever et aktivt liv. Trening gir økt livskvalitet og lykke som varer. Du får en styrket apetitt på sex, du kan få mer selvtillit, en sterkere kropp, bedre søvn, mer energi, forebygger sykdom og lever sannsynligvis lengre.

Lykke er så individuelt, men også genetisk bestemt. Du kan være en oppriktig lykkelig person i utgangspunktet, men trening i alle former frigir dopamin i hjernen som gir deg lykkefølelse, uansett hvor mørk og syster du kan være av og til.

Det spiller liten rolle om det er andre enn deg selv som ønsker at du skal redusere vekt, trene og spise riktig. Du må være innstilt på å slite litt for å nå dine mål, du må tørre å strekke grenser og ikke gi deg om du svetter litt. Ingen trær vokser inn i himmelen, du kan nå dine mål om du er riktig motivert for oppgaven.

Restitusjon

Lest denne? Hjemmeøvelser med strikk

For at du skal få ønskede resultater av treningen er det viktig at du lar kroppen hente seg inn igjen etter treningen. Det gjør du gjennom restitusjon, god søvn, nok drikke og sunn mat. Når du har kommet i gang med regelmessig trening, er det ofte også litt enklere og mer motiverende å spise sunt.

Sett deg fornuftige mål, ikke gap over for mye for tidlig.

Tren korte økter, aldri mer enn en time av gangen, tren intervall og øk heller øktene gradvis etterhvert som du blir sterkere og orker mer. Husk at du skal like det du holder på med. Ved å investere i nytt trenings-antrekk og riktig fottøy så er resten av jobben helt opp til deg.

Det er mer gøy å trene når man har riktig utstyr.

Mentaltrening

Alle mennesker har lyst til å bli gamle uten frykt for å hemmes av sykdom. Derfor blir man heller aldri for gammel til å ta på seg skoene og komme seg ut i naturen. Det er som sagt viktig å gjøre noe man liker, enten alene eller sammen med noen man trives sammen med.

Det er nok å gå en tur, sykle, ro, klatre, jogge eller bare være aktiv med du liker best å gjøre. Det handler om få økt puls i noen minutter, helt hver dag. Helst en halvtime.

Når du trenger mot nok til å takle vanskelige situasjoner så er det viktigste du kan gjøre å si til deg selv, gjerne høyt og tydelig. «Dette skal jeg klare,  jeg skal bestemme meg for å klare det her og nå, for jeg er en vinner

Har du en holdning i en retning av: «Dette kan jeg ikke klare for alt i verden» , da blir utfordringen vanskeligere. Dette gjelder også under trening.

Det sitter mellom ørene og hvilken holdning du har til oppgaver – er helt avgjørende for å lykkes.

Ser du løsninger i stedet for bare problemer – er du på riktig vei. Innser du vanskelighetene og vet at det er bare du som kan gjøre noe med dem, er du allerede over det første hindret for å løse utfordringene. Enten de er små eller store.

Lykke til!

Vargas

Hvilke planer har du for gjenåpningen?

Hvilke planer har du for gjenåpningen? Når Norge åpner grensene til Europa og du endelig kan reise hvor du vil, når du vil, til hvilke tider som passer deg best – hvor viL du reise? Har du ikke lagt planer ennå, er det faktisk smart å tenke over det, nå. Bruk gjerne kommentarfeltet, gi oss dine planer.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Oslo, en flaskehals

Plutselig er Norge blant de første landene som kan kalle seg Covid-19 fritt. Fordi vi har alle forutsetninger for å stenge dritten ute. Men først må Oslo få få kontroll på villsmitte hos våre nye landsmenn. Oslo er og blir en flaskehals, all den tid utlendinger ikke forstår regelverket eller ikke gjør nok for selv å stanse smitten.

Lest? Norgesferie volum 2

Fortsatt er det mange utenlandsk-fødte som har norsk-fødte barn, men som selv ikke har lært seg språket, som ikke forstår hva smitte-tiltakene handler om. Ikke kan de norsk, ikke forstår de at de må holde avstand, bruke munnbind eller vaske hender, ofte. De bryr seg kanskje ikke heller? Vi bare spør?

Kanskje er det nettopp norske-fødte barn av utenlandske foreldre som må hjelpe oss til å få ned smitten? Hva kan vi andre gjøre for å hjelpe? For det er faktisk all grunn til å sette inn hardere tiltak nå, når Oslo har fått så lang tid på seg, til å ordne opp selv – uten å lykkes med å få ned smitten.

Raymond Johansen, Oslos byrådsleder har kniven på strupen nå. Enten får han folk til å ta ansvar, også Øst i Oslo. Eller så må helsemyndigheten og Bent Høie ta over og sette inn svært strenge tiltak i de bydelene i hovedstaden – som ikke forstår alvoret. Sånn er det bare.

Oslos innbyggere har ventet mer enn lenge nok på å få livene sine tilbake. Det er nok nå.

Hvilke planer har du for gjenåpningen?

Reise

Hvilke planer har du for gjenåpningen? Reise å klemme noen som betyr mye, går vi ut fra? Enig. Vi og.

Hvor mange ekstra nyhetssendinger behøves for at absolutt alle skal forstå hva Covid-19-helvete gjør med oss? Med samfunnet, barn og unge, næringslivet og alle oss andre som er dritt lei alt som heter restriksjoner, ikke minst ved ferier og reising?

Kor ska vi reis henn?” Spør legenden Viggo Valle i NRKs påskelabyrinten, på sitt sedvanlige nordlanske dialekt. Vi stiller det samme spørsmålet, med bakgrunn for en ny norsk sommerferie. Hvilke planer har du får gjenåpningen av det norske samfunnet? Vi er forhåpentligvis bare uker unna nå.

Det gir grunn til håp om en deilig sommer, men altså ikke åpne reiseruter til Europa. Tenk hvor mange fantastiske reise-destinasjoner som finnes. Nye paradis som må oppdages eller gamle reisemål hvor minnene står i kø for å oppleves på ny.

Nordmenn er gode på å reise, elsker å reise, reiser gjerne så snart de får en sjanse – hele året. Det er absolutt ikke bare om sommeren vi liker å ta tog, fly eller båt. Vi reiser faktisk, vi nordmenn hele året. Når vi kan.

Boken “spis, elsk, lev,” eller “Eat, Pray, Love, skrevet av Elizabeth Gilbert, er en reiseskildring av en amerikansk kvinne, forfatteren selv beretter om sitt liv. Senere gjort til film, der selveste Julia Roberts spiller hovedrollen som Gilbert – gir et innblikk i hva reiser generelt gjør med oss mennesker. Det kan endre mye i folks liv, det å reise. Og vi savner det mer enn noen gang.

Vaksinepass

Eller lykkes myndighetene med å skaffe oss vaksinepass, slik at vi som er fullvaksinert, faktisk kan reise til Spania, Frankrike, USA, Asia eller Maldivene? Hva kan egentlig et vaksinepass gi oss av rettigheter og reisemuligheter? Ingen vet sikkert ennå.

Hvilke planer har du for gjenåpningen?

Selvsagt må ikke dine planer handle om sommerferie, eller fritid. Kanskje er det nettopp det du har hatt nok av det siste året? Late dager? Hjemmekontor og stillesitting, strikking og lange turer i nabolaget, som du har gått mange hundre ganger før? Hva med økonomien? Er alle sparepengene plassert på børs, slik det er for ca 100.000 andre nordmenn?

Kanskje er det på tide å ta grep for helsen, kropp, kosthold og trening? Kanskje du trenger en treningsleir for tjukkaser? Eller flytte over på en streng diett med ananas-juice eller pulver? Corona-kiloene henger på deg i tykke lag, du vet det? Trøste deg med at vi er mange med deg.

Vaksinepass er nok noen måneder unna, men det gir oss nordmenn en viss frihet til å reise korte, kanskje lengre reiser, så lenge destinasjonen tar i mot norske vaksinepass, som bevis for at vi er friske og raske, uten smitte. Vet vi egentlig det? At fullvaksinert ikke dra med seg smitte? Og hvor lenge må vi vente?

Nå skal det klemmes

Eller er det du behøver aller mest, kun økonomisk veiledning og gode råd – etter måneder med stengte dører? Det norske næringsliv ligger ikke brakk. Faktisk går butikken “AS Norge” bedre enn på veldig lenge. Fordi Kari og Ola Nordmann bruker mye penger i Norge. Lokalt, i nettbutikken, på Rema, på Polet og via plukk og hent – kan hvem som helst, selge nesten hva som helst.

Hvilke planer har du for gjenåpningen? Annet enn å endelig kjenne at du lever for fullt, kjenne at blodet i årene renner igjen, at det var verdt ventetiden. Tenk å få gå på jobb, reise kollektivt, gå på konsert, på festival, på pub, på fotballkamp, og kjenne på det å være en viktig ressurs igjen. Blant venner, i nærmiljøet eller innad i storfamilien.

Uttrykker og ordtaket, at mennesket er menneskers glede, har aldri før vært mer påfallende enn akkurat nå. Rett før vi endelig kan være sammen igjen. Store som små. Endelig kan vi snart klemme hverandre igjen.

Fy flate som det skal klemmes. Nå ser vi endelig lyset i tunnelen, gjør vi ikke?

Vargas

Hjemmeøvelser med strikk

Hjemmeøvelser med strikk kan være en god erstatning for deg som ikke kommer deg på trening. Enten senteret er stengt grunnet nedstengning eller du ikke guider å forlate huset av andre årsaker. Dørstokkmila behøver ikke være kilde til lite eller ingen trening. Tren hjemme. Alt du behøver er faktisk en strikk.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Ute eller hjemme

En sekk med stein og en plan om å gå noen kilometer med sekken på ryggen – er trening god som noen. Og vil du trene hjemme framfor treningssenter behøver du ikke mange dyre apparater. Flasker med vann er gode nok som manualer og en matte å ligge på får å gjøre kloke øvelser koster ikke mange kronene. Investerer du i noen gode strikker og har litt tumleplass får du trent godt nok – hjemme.

Vil du ikke drasse på stein, dra med deg et vinterhjul i et solid tau og dra det etter deg. Det er en velkjent måte å bli sterk på, for aktive mennesker. Kanskje særlig for de som skal gå langt på ski og med pulk. Er du bare en vanlig mosjonist som ikke vil dø for tidlig er altså hjemmeøvelser med strikk et skritt i riktig retning.

Hjemmeøvelser med strikk er faktisk en smart måte å få unna en økt før ungene våkner, på ettermiddagen etter lange timer på hjemmekontor eller på kvelden, om det passer best. Du slipper reisevei til senteret og kan gjøre unna effektive øvelser i løpet av en halv time. Da er det ikke mange unnskyldninger du kan bruke for å slippe unna.

Treningsrom

I disse odde tider der ingenting er normalt lenger. Er det viktig med gode råd fra de som kan litt forskjellig. Vi som skriver denne bloggen gir våre lesere alt fra økonomisk rådgivning, orgasme-garanti og råd om hvordan du lever litt lengre, enn om du ikke leste, Vargas12.com.

Nå får du også råd om hvordan hjemmet ditt enkelt kan gjøres om til et treningsrom for hele familien.

Det skal så fryktelig lite til. Alt du trenger er viljen til å trene, en shorts og en t-skjorte, så er det bare å sette i gang. Du behøver ikke noe utstyr, bare kroppen din som vektstang, bruk bordet eller en stol til å ta dips, og ‘planken‘ kan du jo. Og har du et par solide strikker, vil øvelsene komme av seg selv.

Selvsagt er det langt enklere om du kan ha et rom å trene i, slik at du kan lukke døren og være for deg selv med den svette kroppen din en stakket stund. Du kan sette opp en lettvegg med noen sponplater, ved å dele et større rom i to. Eller en ordentlig vegg, om rommet er enda litt større.

Det er ikke mange kvadratmeterne du behøver for å kunne trimme deg svett, hjemme i ditt eget hus. Det er viljen til å faktisk gjøre det, som er det vanskeligste. Derfor bør du sette opp en ukeplan, sett av nok tid og bestemme deg for å gjennomføre. Enda sofaen skriker til deg, at du skal heller sett deg og se TV og spise potetgull.

Hjemmeøvelser med strikk

Hjemmeøvelser med strikk

Trening gir lykke

Om du er sånn noen lunde skrudd riktig sammen, skal nemlig regelmessig trening gi deg håp om bedre helse og et stadig bedre humør. Ja, faktisk kan du bli et mer lykkelig menneske om du tar deg tid til trening. Fordi endorfiner som fungerer som kroppens egen “narkotika”, gir deg velbehag, overskudd og livsglede.

Når man er fysisk aktiv på trening, hjemme eller i naturen, er det i lystsenteret, nukleus accumbens, som er millioner av nerveceller, hvor dopaminet oppstår. I følge nøye forskning. Du føler altså en sterk følelse av harmoni og tilfredshet ved fysisk aktivitet, du og kroppen din blir belønnet på denne måten. 

Når du skal sette deg ned etter en dusj, etter endt trening, har du en annen følelse enn før du dro. Du har god samvittighet og kjenner at du lever, men det finnes svært mange gode argumenter for å være aktiv eller å trene regelmessig.

For noen hundrelapper får du tak i gulvmatte og et par strikker, og du er i gang. Snu om på livet ditt nå. Du fortjener det. Hjemmeøvelser med strikk er starten på din nye hverdag, når treningsenteret ditt åpner opp igjen etter pandemien, er du allerede et hestehode foran de andre. Fordi du har trent godt hjemme.

Dørstokkmila

Hva du liker å gjøre hva trening angår, skal du gjøre ofte. Om svette treningslokaler byr deg mot, bør du aldri gå dit. Liker du å svømme så svøm. Liker du å padle så invester i en kano. Er fjellklatring i din gate, så kjøp et solid tau og håpe på at det holder deg. Poenget er; du skal bruke tid på det du liker å gjøre av alle fysiske aktiviteter, stryk alt du ikke liker.

Dørstokkmila er et aldri så lite helvete å komme gjennomMen det er opp til å gjøre noe med det. Da er hjemmeøvelser med strikk et viktig verktøy for å lykkes. Begynner du med enkle øvelser hjemme, blir det gradvis enklere å komme seg ut og gjøre mer krevende øvelser når formen øker.

Men når du først ha lykkes og kommet deg ut av døra. Er det faktisk mer enn nok og gå i en bestemt retning, den du selv bestemmer, i kun femten minutter. Så kan du snu og løpe hjem igjen. Da er dagens viktigste happening over. Gjør du dette hver dag, eller kanskje annen hver dag – vil du leve lengre, enn om du lot være. Bare spør legen din. 

Dessverre har det seg slik: at det du putter i munnen. Er av minst like stor betydning som det du makter å trene og mosjonere. Er du disiplinert og nøye på å ikke spise for mye per dag. (2000 kalorier for menn) og (1600 kalorier for kvinner) – vil du redusere vekt. Og du vil holde deg sunn lenge.

Noen dager med kos, god mat og drikke, som nå i påsken må du unne deg. Det er alle de andre dagene i året, alle de krevende hverdagene som er viktigst å være smart på. Smart med hva du spiser, drikker og hvor mye du beveger deg.

Kjøp strikker i dag – du finner de lett på nett.

Vargas

Hvem skal redde guttene?

Hvem skal redde guttene fra å forbli tapere, fra forbli enslige menn uten egne barn? Hvem skal redde guttene fra å velge en kriminell løpebane, fra å velge døden framfor livet? Hvem skal redde guttene fra å bli menn uten framtid? Mange dystre spørsmål vi må tørre å stille – fordi forskjellene på gutter og jenter blir stadig større. Der guttene går ut som den tapende part – stadig oftere.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Født i feil kropp

I skolen viser undersøkelser at jentene gjør det bedre enn gutene i samtlige fag, foruten kroppsøving, best kjent som gym. Slik har det vært lenge og det ser ut til å bli enda større forskjeller. Det er all grunn til å stille krevende spørsmål i jakten på viktige svar.

Det ser ikke bra ut for guttene og i hvert fall ikke for menn. Er du gutt er du sannsynligvis skoletaper også.

Kan det være miljøgifter vi får i oss, som endrer det mannlige hormonet testosteron eller andre androgene hormoner? Kvinner har også testosteron, men i langt mindre grad. De siste 30 årene har antallet mennesker født i feil kropp eksplodert, hvorfor det?

Mye tyder nemlig på at kjønnsforskjellene viskes ut. Gutter blir mer og mer lik jenter.

Testosteronet viskes også ut hos gutter. Hormonforstyrrende stoffer påvirker barns evne til selv å få barn i voksen alder. Men det kan også være med å forstyrre balansen i kroppen.

Derfor ser vi at mange barn og unge, som er født i feil kropp og vil bli jente, og kan ha en sammenheng med at gutter får mer feminine kropper enn tidligere er sannsynlig. Er det tilfeldig at barn som vil bytte kjønn, har denne følelsen fra svært tidlig alder? Eller blir man påvirket av media, foreldre, internett og sosiale medier? Er det rett og slett mer populært å være jente?

Gutter mer feminine

Hvem skal redde guttene fra å bli mer feminin? Det er stor forskjell på gutter født etter 2010 og gutter født på syttitallet. Vi vet med sikkerhet at gutter i dag, sitter når de skal tisse, det gjorde svært få gutter for førti år siden. Hvorfor er det blitt slik?

Hvem skal redde guttene?

Ønske om kjønnskorrigerende behandling øker i flere vestlige land, ikke bare i Norge. forskerne sliter med å finne en direkte og konkret årsak. Det som er kjent gjennom forskningen, er at de unge som har disse utfordringene, har også psykiske tilleggsplager.

Utfordringen for alle disse unge som ønsker å bytte kjønn, tror at de psykiske plagene vil forsvinne om de lykkes med kirurgisk- og hormonell behandling, noe som i svært stor grad ikke stemmer.

Kvinner lever lengre

At menn ikke lever lengre enn kvinner betyr ikke at menn generelt sett har en dårligere helse enn kvinner. Menn er bare i gjennomsnitt langt dårligere til å ta vare på seg selv. Særlig skilte menn lever dårligere enn menn i relasjon. Menn tar også større sjanser på veien, på vannet, i fylla og tar langt oftere eget liv enn kvinner. Hvorfor det?

Kriminalitet er en viktig årsak til ulykker og død. Og gjennom historien har flest menn valgt å gjøre kriminelle handlinger i forhold til hva kvinner gjør. Dette gjelder over hele verden, mer på noen kontinent enn andre, men mannen gjør mest faenskap. Over alt. Hvorfor vet man ikke så mye om, annet enn menns evne til å gjøre dumme ting på impuls. Som f.eks. biltyveri og lignende.

I følge svenske forskere, er det funn i Y-kromosomet, som gjør at menn lever kortere enn kvinner. Kromosomet som utelukkende forteller om menns sædcelle-produksjon og kjønn. Forskning forteller altså forskerne, slik det ofte foregår, at det er en sammenheng, mellom manglende y-kromosomer i menns celler, og fortidig død. Hvem skal redde guttene? Er det egentlige noe håp?

Fra gutter til mann eller kvinne

Når gutter blir til menn, øker utfordringene og problemene for endel. De sliter med å finne seg en partner, få barn og leve et harmonisk og lykkelig liv. Ikke alle selvsagt, men i en stadig større gruppe, år for år forblir mange menn ufrivillig singel og barnløs.

Det går rett og slett til helvete med stadig flere menn, tidligere best kjent som “det sterke kjønn”. Hvorfor det er slik har eksperter og myndighetene ikke funnet svar på, men det haster, virkelig.

Menn under en viss høyde, vil svært ofte bli sveipet vekk på Tinder og i andre sjekke-apper. Fordi kvinner vil ha menn over 180 cm og de bør ha god utdannelse med dertil høyere lønn.

Antallet kvinner som velger en annen kvinne enn en mann, er også stigende. Vi ser problemer for gutter og menn i hvert hjørnet av livet, nå og i all framtid. Hva er det som skjer med den tidligere så staute mannen?

Derfor er kanskje svaret på spørsmålet være så graverende at gutter, helt ubevisst velger å bli jente eller kvinne framfor å forbli gutt eller mann. Bare for å få et enklere liv. Kanskje er det løsning?

At guttene redder seg selv ved å slutte å være gutt.

Vargas

Påskefest for alle i din kohort

Påskefest for alle i din kohort kan bli riktig hyggelig mens vi venter på første stikk. Hele Norge går og venter på vaksinen som kan gi oss livet tilbake uten frykt for alvorlig smitte, voldsomme smerter eller for tidlig død. Påskefesten er viktigere enn noen gang for oss, men det er endel hensyn å ta.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Mat og fyll

Her er åpningstiden for Vinmonopolet i påsken, så er vel mye gjort for mange. Rekker man ikke polet, kan det fort bli en kjedelig fest, ikke sant? Trøste deg med at Vinmonopolet har åpent i de fleste utslag på påskeaften til kl 15:00. Påskefest for alle i din kohort – kan begynne allerede onsdag før skjærtorsdag, med Champagne-frokost, er ikke det hyggelig?

Selvsagt må man ikke nyte alkohol for å få en vellykket fest i høytiden, men salgstallene til Vinmonopolet forteller oss en annen historie. Siden grensen til Sverige stengte, forteller oss at alkohol er en viktig trøst for veldig mange.

Lest? Lavprisgigant slår tilbake på påskevarer

God mat, fellesskap, hygge, underholdning og den gode samtalen rundt bordet, bør kanskje komme foran flatfyll og slåssing? Dessverre er det stadig flere som sliter med manglende sosial omgang. Enslige, ufrivillig single, studenter og eldre har lange dager og et innskrumpet liv på mange måter. Kun nok vaksinerte innbyggere kan åpne samfunnet.

Kohort

Nå kommer vaksinene i hopetall, det gir håp om bedring for alle. Enn så lenge må vi ta til takke med fint vær i påsken og hygge med familien eller de vi er så heldige å ha i vår egen kohort.

Vet du hvem som er i din kohort? Her kommer skråblikk på gode påskeråd og tips for en vellykket fest. Påskefest for alle i din kohort må ikke bli et drikke og etegilde som går utover all sunn fornuft. Det bør gå an å ta en pinne for landet – uten å risikere sitt gode navn å rykte.

Hva er en kohort? En kohort er eksempelvis én familie som bor sammen, en skoleklasse eller en gruppe mennesker som bor tett sammen. En tropp i en kasserne i Forsvaret er også en kohort. Disse kan leve som normalt uten smittevern og kan klemme hverandre, der det faller seg naturlig.

De fleste som er blitt smittet av Covid-19 har fått viruset i eget hjem, smittet av en av sine nærmeste. Derfor er det så viktig med gode rutiner for håndvask, avstand til andre og det å holde seg hjemme når man har symptomer.

Påskefest for alle i din kohort

Påske

Mange barn og unge vet nok lite om hvorfor vi feirer påske. De tror kanskje det handler om gul brus, påskeegg og gul påskepynt på bordet. Det er for så vidt riktig fordi det er slik vi har valgt å gjennomføre høytiden. Noen hevder å vite at påsken er gul fordi vi får mer sollys, det blir varmere og lysere. Et symbol på kraft og livsglede.

Påsken handler vel ikke om det i det hele tatt, om vi skal ta den bibelske historien rundt høytiden. Det er jo fordi Jesus døde på korset for menneskeheten, at Jesus, vår Herre, Guds sønn, red inn i Jerusalem på et esel, innbyggerne la ned palmeblader foran Messias – der han kom ridende. Derav “palmesøndag”. Vel vitende om at det gikk den veien høna sparker litt senere. “Langfredag” skal markere dagen Jesus ble korsfestet.

Lest? Slik finner du lettere din favorittvin

Selvsagt må man verken tro på Jesus eller påskeharen for å kunne feire påske. Det begynner å bli lenge siden mediene, altså NRK, og kun NRK som vi hadde tilgang til, hadde filmer og historier knyttet til religionen og Jesu død i påsken. Nå handler påsken mye mer om påskekrim, påskenøtter og annen kommersiell underholdning. Svært lite om Ham det egentlig startet med.

Fest

Om du spør ti ulike personer om hva en god fest er, vil du sannsynligvis få ti ulike svar. Men om du spør ti nordmenn, kan du få ti fellesnevnere også, nemlig alkohol som et påskudd for en vellykket fest. Det er svært mange som ser på festing som en mulighet til å kaste innpå Champagne, øl, vin, drinker eller kanskje alt dette samtidig.

Grensen for å nyte alkohol til maten, i fornuftige mengder, mot å drikke for mye slik at det nærmer seg et misbruk, er ikke like enkel for alle å beregne. Når er det nok for deg? Føler du deg til og med presset til å drikke mer enn du egentlig vil? Man er enten religiøs eller gravid om man er så “utafor” at man takker nei takk til til et glass. I manges øyne.

Hva er så farlig med å drikke seg full, spør du kanskje? Kanskje er det nettopp det vi bør gjøre alle sammen? Ta oss en durabelig kule, drikke oss fra sans og samling for å klare å glemme all elendigheten vi omgås til daglig? Eller kanskje ikke? Det løser neppe noen problemer, men skaper ganske sikkert endel nye helsemessige utfordringer. Om festen utarter seg for ofte.

Et av de største helseproblemene som koster samfunnet milliarder av kroner, om vi ser bort fra pandemien, er knyttet til helseskader av alkohol. Kanskje noe å tenke på når du brekker opp neste rødvindsdunk i påsken?

God påske.

Vargas

10 grep for et aktivt liv

10 grep for et aktivt liv under nedstengningen. Vi hører stadig vekk rykter om at vaksinen er på vei. Når den endelig kom var den ikke så bra som først antatt. Folk dør av blodpropp i stedet for Covid-19. Norske leger påstår at vaksinen AstraZenica har en direkte årsak til at minst en person har mistet livet, grunnet komplikasjoner.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Gode råd

Det europeiske legemiddelverket derimot, hevder at vaksinen er trygg. Sånn går no dagan.

Vi er fed up, vi er utålmodige med å få livene våre tilbake. Vi vil være sosiale fordi mennesket er et sosialt vesen. Vi liker å omgås andre, kanskje ikke hele tiden, men langt oftere under nedstengningen. Vi ønsker virus-faenskapet bort og vekk, og fram til vi få et stikk eller to i armen, forhåpentligvis i løpet av 2021, får vi forsøke å holde ut.

Derfor kommer vi nå med anbefalinger som skal gjøre hverdagen din enklere. Enten du bor sammen med andre, alene som singel, student eller har kjærlighetssorg etter å ha blitt dumpa. Du bør passe på helsa di fram til du kan leve trygt som før pandemien. Om du husker hvordan det var, da.

Her er 10 grep for et aktivt liv som gir deg overskudd og livsglede.

10 grep for et aktivt liv

Lest? Her finner du billigste påskevarer

10 grep for et aktivt liv

 • Gå en tur før frokost og før hjemmekontoret venter deg
 • Drikk god rødvin til middagen midt i uka – du fortjener det, men ikke hver dag
 • Bestill en reise som du kan glede deg til, sammen med familien – snart kan vi fly igjen
 • Kjøp deg nytt treningstøy på nettet – det gir deg en deilig boost og vilje til å trene
 • Forsøk isbading – det skal være fantastisk, sunt og er forebyggende mot sykdom
 • Spis det du liker også godteri og sjokolade, men la det bli med én dag i helgen
 • Finn en å trene sammen med – det gir deg treningsglede
 • Finn fram sykkelen og ta deg en tur med pulsklokken på armen – øk turen med formen din
 • Kombiner den lange lunsjen en tur ut i vårsolen
 • Å spise ute gir god apetitt – ikke vær redd for å ta med god mat og drikke på tur

Noen kjøper el-sykkel for å komme raskere fram, uten å være våt på ryggen og se ut som en vaskefille i tryne, etter endt sykkeltur. Drit i hvordan du ser ut og dropp den dyre el-sykkelen. Fordi det er god helse i hvert eneste tråkk du gjør, med eller uten gir på sykkelen. Det er bra for hele kroppen å sykle, det er like sunt som å gå. Gjør det så ofte du kan.

God helse

Vi har levd med livstruende sykdommer, krig, naturkatastrofer, terror og annen styggedom siden tidenes morgen. Foreløpig har vel ingen overlevd, så vidt vi vet. vi skal jo dø én dag, heldigvis, alle sammen. Tenk å måtte leve evig, det hadde jo før eller siden blitt et ulevelig helvete, det.

Tenk når gikta ble for smertefull og du hadde akkurat feiret 390-årsdagen din. Smertestillende tablettrsluttet å virke i den urgamle kroppen for flere hundre år siden. Nei, la oss slippe når tiden er inne – sier vi. La andre unge og friske få ta over. Slekt skal følge slekters gang. Takk og lov.

Lest? Drømmer du om go helse?

Men enn så lenge, altså når vi først er her, unge og foreløpig friske og raske. Så bør vi helt åpenbart gjøre så godt vi kan med både kropp og sjel. Sjelelivet er jo minst like viktig som det fysiske, ikke sant? 10 grep for et aktivt liv som gir deg overskudd.

Så hva er egentlig god helse? Det er jaggu ikke lett å svare kort og enkelt på, fordi det individuelt og komplekst på en gang. God helse er vel å slippe å fysiske lidelser, samtidig som man er på parti med det indre liv, om det gir noen mening.

God helse kan være så mangt, men for de fleste handler det om å ha det godt med mennesker man er glad i. Samtidig som man unngår å havne i uføre med sykdom og fortidligfødte død. I disse dager skvetter jo alle rundt deg om du er litt uheldig og slipper ei lita bønne i butikken. Du blir i hvert fall uglesett om du nyser, eller Gud forby, hoster. Corona, tenker alle som hører deg.

I balanse

Å lære seg å være fornøyd med livet, burde være såre enkelt for oss nordmenn som tross alt bor i verdens beste land. Vi har alt vi trenger, også god helse, de fleste. Men vi skal huske på at nær 600 nordmenn tar livet av seg hvert eneste år, de gjør ikke det uten en grunn. Vi har ting å jobbe med, psykisk helse blant annet.

10 grep for et aktivt liv – kunne og burde vært 100 eksempel, fordi det er så mange muligheter. Du kan selv finne ut hva som er viktigst for deg. Hva er det beste du kan gjøre for å få et godt og aktivt liv, til tross for den krevende tiden vi lever i.

Mange unge sliter i hverdagen fordi de ikke lykkes, eller fordi forventningspresset blir for stort. Noen blir fysisk syke av å ha for stort tempo og mestrer ikke det å være ung i Norge i 2017. Dessverre. Enda alt burde ligge til rette for at livet burde ha vært en fest.

Kanskje kunne det være til hjelp å ta tilbake livet sitt ved å kjenne etter hva man faktisk vil. Gjøre heller det man selv ønsker – framfor å forsøke å gjøre alle rundt seg fornøyde? God helse er å være i balanse med følelsene sine.

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com