Slik får du jobben – om du vil

Slik får du jobben – om du vil ha inntekt. Jo lengre du går arbeidsledig, jo vanskeligere blir det å komme tilbake i arbeid. Om du er positivt innstilt, bruker kursing, ditt eget nettverk og flagger til alle du kjenner at du er ledig. Vil du faktisk få jobb – om du vil det nok. Det er faktisk helt opp til deg selv, hvor lenge du går ledig.

Estimated reading time: 4 minutes

Ta hva som helst

Å stemple seg som ‘Naver’ og gå arbeidsledig over tid, er en krevende og noen ganger ydmykende situasjon. Men tiden vi lever i gjør at det kan skje hvem som helst, når som helst. Da spiller det liten rolle hvor god og trygg arbeidsplass man hadde, om bedriften plutselig må stenge. Av årsaker som ingen kan ha kontroll over – les pandemi og dets like.

Lest denne? Planer om å jobbe i ferien?

Mang en restaurant, hotell, scene, teater eller butikk har gått konkurs, måtte permittere eller ha sagt opp ansatte i tiden vi har bak oss. Det har ført til at det i skrivende stund, er mangel på arbeidskraft i flere næringer. Kanskje spesielt i hotell og restaurant-bransjen, men også i andre servicenæringer. Slik får du jobben – om du vil – du bør i grunnen være villig til å ta hva som helst. Til å begynne med.

Hva du liker å jobbe med, bør være viktig for hva du ønsker å søke på av stillinger. Du bør ikke søke på jobb som taxisjåfør uten lappen, eller som lege uten nødvendig kompetanse. Men du kan uansett lære deg nye fag og ta kurs og sertifisering, for å gå en annen vei enn før.

Å gå for lenge ledig, få avslag på avslag kan føre til at man mister motet i søket etter nye utfordringer.

Slik får du jobben – om du vil

Tenk utenfor boksen

Kanskje kan det være smart å tenke utenfor boksen? Tenke nytt og omskolere seg? Ta opp fag for å få bedre karakterer og dermed økt kompetanse, og økte muligheter? Kanskje kan en venn med gode kontakter hjelpe deg til å få én fot innenfor i et yrke du aldri har forsøkt tidligere?

Lest denne? Slik takler du idiotene på jobb

Å servere, ta bestillinger og være hyggelig mot gjester, og trives med det, har litt med hvilken type person du er selv. Hoteller og restauranter over hele landet higer etter arbeidskraft. Kanskje det er jobben for deg? Kan det være verdt et forsøk?

Slik får du jobben – om du vil ha inntekt, si ja til tilbud som dukker opp og ikke være redd for at du ikke kan. Du vil uansett hva du begynner med, få grundig opplæring. Så får du heller gå et steg tilbake etterpå og si: “Vet du hva, dette var ikke helt for meg, men jeg kan ta andre oppgaver som er mer etter mine interesser.” Da har du vært ærlig og sagt hva du mener.

Student

Å være fattig student i Norge i dag, er ikke enkelt. Man bør nesten jobbe ved siden av studiene om man skal klare seg økonomisk, om man ikke har rike foreldre. Studenter som kombinerer studier med arbeid, klarer seg ofte bedre i arbeidslivet etter endt skolegang. Fordi de har lært seg den viktige strategien med å “kjempe for” de kronene man har tilgjengelig.

Man har et sunnere forhold til penger enn de som har fått penger gratis.

Lest denne? Rik på aksjer – da bør du ta risiko

Men å få seg jobb som student, er lettere sagt enn gjort. Du bør legge ned en innsats, sende ut søknader og gå rundt og by på deg selv – over alt. Slik får du jobb om du vil, du må bare ikke gi deg.

Å være smart student i dag er krevende over tid, men kan også være den beste perioden i livet. Man vet det bare ikke før mange år senere. Når mulighetene til et utsvevende og sosialt liv begrenser seg, fordi man har stiftet familie. Fått ‘kjerring og unger’, som i seg selv er et privilegium, men som ikke gir den samme friheten.

Det er den friheten om studentlivet har og gir, om man har penger nok og god råd, mange savner som voksen. Tenk litt på det, heldige studenter i arbeid.

Lykke til!

Vargas

Slik takler du idiotene på jobb

Slik takler du idiotene på jobb, de som gjør alt for å lure seg unna oppgaver andre må ta. Kjenner du deg igjen? De fleste har opplevd å ha en kollega som ikke vil delta, men later som om han eller hun – er en viktig resurs for bedriften.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Slike folk har enten et dårlig selvbilde, er fryktelig lat, eller varige svekkede sjelsevner.

Noen er nemlig på jobb, kun for å tjene penger, ingenting annet. Dessverre er det en dårlig arbeidsmoral blant mange nordmenn. Det er derfor det, under normale omstendigheter, er så mange svensker i Norge, som tar de jobbene nordmenn ikke gidder å takke ja til. Servitører eksempelvis. Når traff du på en svenske på en norsk restaurant sist? Ofte nok, ikke sant?

Lest? Aksjeporteføljen for de med store baller

Lønn

Nordmenn er late, egoistisk, grådige og fryktelig selvopptatte. Ikke alle, men den gjennomsnittlige arbeidstager, etnisk norsk med gullskje i munnen, har langt flere krav enn de som ikke har opplevd velferdssamfunnet på sitt beste. De vil ha god lønn, fire dagers arbeidsuke og seks ferieuker. Og helst gjøre minst mulig når han eller hun stempler inn.

Og vil helst avslutte arbeidsdagen ved lunsjtider på torsdag. Vedkommende skal jo på hytta på Hafjell, også denne weekenden. I Teslaen.

Derfor er det ingen enkel sak å være arbeidsleder, bedriftseier eller avdelingssjef, med ansvar for å motivere sin kollegaer til god innsats. Idiotene florerer og de vil aller helst klage på alt, det være seg berettiget eller ikke. Særlig lønna blir et tilbakevendende team under lunsjen. Man får liksom aldri nok – uansett, noen.

Slik takler du idiotene på jobb – du må rett og slett overse dem, gjør det du skal og ikke omgå dem verken sosialt, på jobb eller på fritiden. Du bør ikke la deg lure i fella til å si imot, diskutere eller irettesette idiotene, da havner du i den lille sorte boken og de legger deg for hat. Det er det neppe verdt.

Slik takler du idiotene på jobb

Stenstrøm

I boken: “Irriterende kollegaer” – har forfatteren, Per Henrik Stenstrøm, tatt dem for seg én etter én. Kverulanten, bedreviteren, primadonnaen, pessimisten, skrytepaven og superoptimistene. De er en deilig blanding av det norske folk, men sjelden en god kollega. Du er kanskje selv i en av disse kategoriene uten selv å vite det.

Boken til Stenstrøm er skrevet med glimt i øyet, det er ingen fagbok eller gir deg noen fasitsvar av noe slag.

Den innholdet nok mer egne arbeidserfaringer fra et langt yrkesliv, enn noe annet. Etter 20 refusjoner som forfatter, er helt sikkert mange av idiotene Stenstrøm selv har møtt – fra litteraturbransjen. En pill råtten bransje, på flere måter. Men han har også erfaring som foredragsholder, journalist og som programleder. Slik blir det endel kollegaer å velge blant.

Lest? Dødstrusler og rasisme i engelsk fotball

Selvsagt finnes det gode kollegaer man ikke kunne vært foruten, rundt om på tusenvis av arbeidsplasser rundt om i landet. Men idiotene er der de også, vi vet at du vet det. Og idiotene selv, er ikke alltid klar over at det er akkurat “dem” det gjelder. De har ikke selvinnsikt nok til å tro at det er noe galt, verken med instilling til egeninnsats, kollegaene eller ledelsen.

Arbeidsmoral

Arbeidslyst, arbeidslyst kom til meg og du skal motstand finne! Har man god arbeidsmoral om man jobber seg i hjel? Ikke nødvendigvis, det kan være smart å være mer effektiv enn å jobbe så snørr, blod og tårer renner. Men i nært samarbeide med gode kollegaer – er det langt lettere å stå på ekstra, enn når man er tvunget til å jobbe alene.

Slik takler du idiotene på jobb, ved å være deg selv etter alle kunstens regler. Ikke blande deg borti ting du strengt tatt ikke har noe med å gjøre. Ikke gå i opposisjon til verken ledere eller kollegaer. Legg ned en solid innsats, forsøk å være en god kollega og kom når du skal.

Alt for mange idioter rundt om i landet har en elendig arbeidsmoral. Var det mulig, rent lovmessig, ville mange kunne bli sparket for slett arbeidsinnsats. Men et strengt lovverk gjør det vanskelig for arbeidsgiver å gi noen fyken fordi de ikke passer inn i bedriften.

Alternativet til å unngå å omgås idiotene på jobben, er å enten si opp, gå til noe annet. Det er det man gjør om man går lei ektefellen også, man skiller seg. Har man en ufyselig nabo som bråker og ikke holder fred, flytter man.

Det eneste man holder ut med, til tross for mye smerte og frustrasjon, men også jubel, kjærlighet og glede – er to ting.

Egne barn og favoritt-fotballaget.

God bedring!

Vargas

Hjemmekontor – ikke bare enkelt å gjennomføre

Hjemmekontor – ikke bare enkelt å gjennomføre om du har huset fullt av folk. Kanskje hjemmeværende barn, fordi barnehage og skole er stengt. Mange norske arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende jobber hjemmefra i disse dager.

Det kan medføre utfordringer man ikke har sett for seg.

Noen er vant til å jobbe hjemmefra i perioder hvor de tar med jobb-PC i helger og ferier for å komme seg vekk fra merarbeid. Andre opplever hjemmekontor for aller første gang og tror det skal gå smertefritt. Helt til fireåringen savner mamma etter tjue minutter – fordi barnet vet hun er hjemme?

Barnepass

Nylig ble det klart at Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet anbefaler økt bruk av hjemmekontor og fleksitid som et tiltak for å forhindre smitte av Coronaviruset.

VG.no

Bør man ta en hvit løgn og ikke si at man sitter i kjelleren, i et ekstra soverom eller på kontoret og jobber? Ikke alle har et hjemmekontoret, og bare her kan det være man møter det første problemet. Hvor sitter man? På kjøkkenet?

Et hjemmekontor krever pålogging til jobbens nettverk eller bruker-verktøy som gjør at man kan gjøre jobbrelaterte oppgaver. Bare her alene, vil noen slite, om de ikke har arbeidsgiverens egne passord, PC eller jobb-system tilgjengelig.

Dette er noe å tenke over før du kogger av på jobben siste dag – før du skal ha hjemmekontor.

Hjemmekontor ikke bare enkelt å gjennomføre, men med gode rutiner er du raskt i gang

Hvem skal passe barna når du skal jobbe hjemmefra? Kan du klare å kombinere denne oppgaven? Det er vel nesten utenkelig, fordi det er begrenset hvor mange barnefilmer, spill og TV-program ungene orker å bruke tid på i åtte timer.

Man bør ha hjelp til å aktivere barna. Men bestemor og bestefar er i risikogruppen og kan ikke hjelpe til, enda så mye de ønsker det.

Covid-19

Alt vi ser, hører og gjør, vil dessverre handle om Covid-19, Coronaviruset de neste ukene. De fleste av oss vil være dritt lei av viruset, leve etter det og forholde oss etter at vi ikke kan leve normalt. At det f.eks ikke spilles en neste kamp i England på tre uker, er et mareritt for mange vi kjenner.

Hjemmekontor – ikke bare enkelt å gjennomføre.

Derfor er det viktig å få opp gode rutiner som gjør livet levelig, forsøke å gjøre en forskjell på hverdag og hel, virkedag og ferie. Enda vi strengt tatt ikke kan gjøre stort mer enn å holde oss hjemme, gå en tur i nabolaget eller i skogen.

Vi kjenner jo ikke de endelige konsekvensene til dette viruset.

UD fraråder reiser til alle land. Det er absurd, men virkelig.

Hjemmekontor – ikke bare enkelt å gjennomføre, sett mobilen på lydløs, men husk god kaffe

Her er gode råd for et velykket hjemmekontor:

  • Ut av sengen, ut av pysjen og rett på jobb etter frokost
  • Slå mobilen på lydløs og legg den i veska
  • Gå gjerne en kort tur for å våkne ordentlig om du har behov for det
  • Logg av sosiale medier
  • Ikke slå på TV, den er en tidstyv
  • Ta deg tid til kaffe og en solid lunsj
  • La huslige sysler, klesvask o.a ligge
  • Gi klar beskjed om at du ikke skal forstyrres når du jobber
  • Bruk tiden godt, men rekker du ikke deadline, bruk kvelden

Hjemmekontor kan være svært nyttig for alle arbeidstakere som får dette til å fungere, men ikke like enkelt å gjennomføre. For å lykkes må man altså ha hjelp utenfra.

Noen har en stor familie som kan bistå, andre har gode naboer de stoler på, og som kan passe flere barn på én gang. Men kun barn fra samme familie. Barn kan heller ikke være sammen.

Lest? Slik blir de rike enda rikere …

Statsminister Erna Solberg maner til solidaritet, samhold og dugnad i alle deler av samfunnet, for at så mange som mulig, skal komme gjennom katastrofen – sammen. Det betyr at AS Norge krever at alle som kan – er på jobb.

Hjemmekontor

Et velfungerende hjemmekontor krever sin mann og sin kvinne. Du skal ha en god arbeidsmoral for å jobbe full dag, hjemmefra. Du er jo ikke Winston Churchill, derfor bør du komme deg ut av senga, før du begynner å jobbe.

Alle arbeidsgivere ønsker at du som arbeidstaker skal lykkes og gjøre en best mulig jobb. Men ikke alle har arbeidsmoral nok til å jobbe hjemmefra. Bruk tid på gode rutiner i ditt hjemmekontor, ikke gjør det for hjemmekoselig. Du er mer “på jobb” enn hjemme – når du er på “kontoret”.

Hjemmekontor – ikke bare enkelt å gjennomføre, men med gode rutiner på plass, etterhvert, vil du kunne utføre en god jobb – hjemmefra. Du vil kanskje bruke den første uka på å komme deg i orden for deg selv, på din måte.

Alle som kan jobbe hjemmefra bør benytte den muligheten i disse tider. Man kan bruke videolink, e-post, telefon og SMS for å komme i kontakt med kollegaer eller kunder. Det er en legitim måte å jobbe på all den tid man ikke bør møte mennesker ansikt til ansikt.

Lykke til!

Vargas

Ukens beste dag – fredag!

Ukens beste dag – fredag! Rundt omkring i Norges land finnes det bedrifter med halv bemanning i dag, fredag. Fordi mange har valgt å ta fri halve dagen, det er jo tross alt praktisk talt helg. Noen valgte til og med å ta en lang helg allerede fra torsdag. Kjenner du deg igjen? Ukens beste dag – fredag!

Vi er kjent for å være vane-mennesker, vi liker tradisjoner og gode rutiner, vi liker å være sammen med mennesker som gir oss god energi, vi liker å ha fri, vi elsker å være sammen med de vi er glad i og vi elsker helgen. Helgen begynner på (noen ganger på torsdag,) men for AS Norge, er det faktisk rimelig kostbart, at “halve landet” tar fri halve fredagen.

Dyrt for Norge?

God økonomi hos folk flest, muligheten for å jobbe fleksitid som gir mange fri tøyler til å jobbe hjemmefra, eller fra hytta på fjellet, gjør at langhelgen varer allerede fra torsdag ettermiddag. For stadig flere familier, er fredag ukens beste dag, nettopp av den grunn. At familien er samlet. Ukens beste dag – fredag!

Fra mandag til torsdag er 3 prosent av alle nordmenn på hytte eller landsted. Fredag er 7 prosent på hytta, lørdag er 8 prosent og søndag 9 prosent – altså er fredag nærmest på linje med resten av helgen.

E24.no

Man kan diskutere effektiviteten av 4 dagers arbeidsuke til vi blir blå i ansiktet. At dette er en fjern tanke i dag, betyr ikke at det vil tvinge seg fram engang i framtiden. Faktisk er det bevist at det er en klok avgjørelse å ta, å la arbeidstakere jobbe fra mandag til torsdag.

Ukens beste dag - fredag!

Ukens beste dag – fredag!

I et eksperiment gjort i Japan i august i fjor, hos Microsoft fikk arbeiderne fri fredag, med betalt. Og økte produktiviteten med hele 40%. Papirutskriftene ble redusert med 25% og trivselen økte betraktelig samt at strømforbruket gikk ned med 23%. Vinn vinn for både miljøet, eierne og de ansatte.

Selvsagt kan man gjøre så mye annet å reise til fjells, fordi man har en langhelg til disposisjon, enten man er singel eller har en hel familie å være sammen med. I alle undersøkelser som er gjort om tema, er dette folk ønsker seg mest av, når de blir spurt. Mer fritid til, og være sammen med mennesker som har betydning for seg.

Fredag betyr Taco?

Fredagstaco og annet fredags-digg er viktig for oss nordmenn. Vi liker å kose oss når helgen endelig er her. Dessverre har vi litt dårlige matvaner der det alt for ofte går i det samme. Uke etter uke, her kunne vi har skjerpet smaksløkene ved å variere menyen en smule.

Taco er vel litt 1980 nå? Eller synes du Taco er et must når fredagen kommer?

Her har vi skrevet om fire gode middager, alle er alternativer til den tradisjonelle og litt kjedelige tacoen med kjøttdeig. Å ta med hele storfamilien ut på restaurant, er fortsatt for dyrt i Norge, derfor er det vanlig å lage noe ekstra godt – på eget kjøkken.

Ukens beste dag - fredag!

For alle som har begynt å fristes av tanken om 4-dagers uke, er det malurt i begeret, la oss innrømme det. Skal bedriftene ha den samme effektivitet som en 5-dagers uke har, må alle arbeidstakere være villig til å jobbe opp til ti timers dag, for å ta igjen det tapte. Det er ikke alle like interessert i.

I mange land vi kan sammenligne oss med, er det nok et betydelig strengere krav til gode resultater, til solid arbeidsinnsats og til å levere bedre resultater enn forventet. Det er i de fleste land, langt tøffere å få jobb fordi det er færre jobber per arbeidstaker å velge blant.

Det er ikke bare svensker som reiser til Norge for å få bedre betalt, vi mottar årlig både nederlendere, spanjoler og grekere som ønsker å få en bit av den norske luksusen. Disse arbeidstakerne tar ofte de jobbene nordmenn velger å takke nei takk til.

Verdens beste land

Vi har råd til å ta fri halve fredagen, vi har til og med råd til å ta fri fra torsdag ettermiddag, men spørsmålet er om vi blir fornøyd med det? Om noen år vil vi kanskje ikke jobbe i det hele tatt. Bare ha fri.

Hele uka, hver måned. Hele året.

Vi lever i verdens beste land, vi må sørge for at vi ikke blir for late og blir liggende på laurbærene for lenge å nyte vindruene. Etter det søte kløe, kommer den sure svie – som kan koste oss mer enn hva vi er i stand til å betale.

Velferdsstaten er bygd opp på hardt arbeide, gjennom mange tiår. Det krever at vi fortsetter å vise at vi kan. Norge er tross alt en ledende nasjon i en rekke viktig fagfelt. Både på forskning, innovasjon på olje- og gass-produksjon og høyteknologi.

Norge trenger gode fagfolk på en rekke felt i årene som kommer. Selvsagt blir det viktig å jobbe mye også i framtiden, men det betyr ikke at man må jobbe full fredag.

God helg.

Vargas

Bedrift med godt omdømme?

Har din bedrift et godt omdømme? Å eie eller jobbe i en bedrift med godt omdømme er nok behagelig, men desto verre om omdømme er elendig. SAS, flyselskapet du vet, hadde på åttitallet det beste omdømme av alle bedrifter i Scandinavia.

Før økonomisk rot og frykt for konkurs, endret dette ettertrykkelig.

Coca Cola, Google og Microsoft er blant de selskapene som har gjort det best i markedsføring på kloden. Men det er ikke det samme som godt omdømme, som du sikkert forstår. Man kan ikke kjøpe seg til å være godt likt. Man kan jobbe for å gjøre kundene tilfredse, men det er ikke det samme som å bruke milliarder av kroner på reklame.

Den som aldri har lært å følge ordre, kan aldri bli en god leder.

Aristoteles

Ipsos analyseselskap

Ipsos, analyseselskapet som påtar seg viktige oppgaver for næringslivet, om nyheter, statistikk og meningsmålinger, har for 28. året på rad, funnet svaret på hvilket av de 100 største norske bedriftene som har det aller beste omdømme. En bedre reklame får du neppe, og den er som kjent helt gratis.

Man må bare vite hvordan man skal få kundene, forbrukerne, leserne eller de reisende, som bruker det respektive selskapet, til å være så tilfreds som over hode mulig. Det i seg selv koster åpenbart både tid, penger og krefter å oppnå.

At Norges største avis, Verden Gang, raser på listen, er for oss ingen bombe.

Bedrift med godt omdømme?

VG har som de fleste andre norsk aviser, enten det er i papirutgave eller på nett, en stadig større del av pluss-artikler som koster penger i nettutgaven og reklame i papirutgaven. Det verste er dog det elendige journalistiske innholdet som ikke lenger er en nettavis verdig.

Bedrift med godt omdømme?

At VG.no er Norges største nettavis er for oss en gåte, fordi innholdet er for likt sladderspaltene. NRK.no og Aftenposten.no er langt bedre på det faglige, begge disse har bedre og lengre artikler, som er skrevet av ekte journalister.

VG er etter vår mening, mer opptatt av kjendiser, individualister, SE & HØR-stoff og Farmen, enn å skrive om de tunge og viktige sakene som opptar mange nordmenn. VG gjør det også, men i langt mindre grad enn sine konkurrenter. Ikke rart VG faller på denne viktige omdømmelisten.

Det er ikke VG sitt ansvar eller mandat å drive underholdning, VG skal og bør informere leserne sine om alt som foregår rundt oss, med og om nordmenn i fokus. Da hjelper det svært dårlig å ha en hel haug med arrogante skribenter, som tror de er verdens navle til journalismen. Vi følger med dere. Gjør deg selv en tjeneste, styr unna VG.

I fjor endte VG på 38. plass, men falt til 53. plass i år ifølge Ipsos.

Lest? Tilbud på mat og drikke …

Norsk rikskringkasting er en viktig faktor og har en høy stjerne hos mange nordmenn. NRK er en institusjon som handler om tradisjon og formidling, underholdning og informasjon under samme tak. Forsøk å ta vekk eller endre på de faste innslagene til bestemte høytider og det ulmer umiddelbart i folkesjela.

Enten det gjelder ‘Reiseradioen’, “tre nøtter til Askepott” eller “Kvelden før kvelden.” Dette er viktige tradisjonsbundet ‘ritualer’ om du vil, for det norske folk, som man ikke tukler med uten å få trøbbel.

At NRK som formilder, TV- og radiokanal, underholder, mediehus og nettsted havner på 4. plass er lett å forstå. NRK har dybde i alt de foretar seg i alle kanaler, på alle plattformer i tillegg til et meget bra nettsted i NRK.no

Vinneren av omdømmeprisen 2019 er COOP. Matvaregiganten som blant annet har Norges mest voksende matkjede i COOP-Extra blant sine kjedebutikker, har absolutt beste omdømme i landet. Også her bør det nevnes at COOP har en god nettside, en godt tilbud til sine medlemmer som teller mange hundretusen nordmenn.

COOP-Hotellkupp

Du kan også finne svært gunstige hotell-tilbud på COOP sine nettsider.

Bedrift med godt omdømme?

At gode gamle NSB, nå best kjent som Vy, sliter med sitt omdømme, kommer ikke som noen overraskelse på oss. Sikkert ikke på deg heller. Er det noen tog som går når det skal og kommer fram til avtalt tid? Nei, det er ikke mange, dessuten har buss for tog, blitt et norsk fenomen som de reisende har langt ned i halsen.

At Vy priser seg ut av all mulig framtidig drift av togtilbudet på norske skinner i årene som kommer, gjør Vy til taperen på listen over norske bedrifters omdømme. Nok engang.

Tine leverer, som vanlig

Tine leverer igjen. Norsk melk og Tine-produkter laget av norske bønder har stor tillit i det norske folk. Til tross for tøff konkurranse blant andre norske produsenter og utenlandske bedrifter, som kan levere like produkter til lavere priser – holder altså Tine stand i toppen av omdømmlisten. Imponerende.

Også Vinmonopolet har et meget godt renommé blant norske forbrukere.

Da er selvsagt ikke prisene og avgiftene på produktene de selger, tatt med i undersøkelsen. Det er Vinmonopolet som bedrift, som scorer svært høyt, forståelig nok. De er enerådende i markedet og har monopol på sine produkter. Selvsagt ønsker mange nordmenn muligheten til å kjøpe en flaske vin på butikken framfor på polet.

Lest? Slik sprer du budskapet ditt!

TV2 er så vidt inne på topplisten og haver på 10. plass. Der særlig metoo-opprydningen i TV-kanalen har krevd en stor del, før de nå har klart å rydde i egne rekker. Altså gitt mennene som har slengt med kjeften og klådd på damene, sparken. Så fortjent, så fortjent.

XXL-kjeden raser nedover listen

Hadde Norges største kommersielle TV-kanal tonet ned reklame-bruken noe, ville det ha gagnet seerne på sikt. Det er bare mangelen på kreative sjeler i markedsavdelingen, som gjør at man tror det kun er dårlig reklame – som kan gi kanalen viktige inntekter.

Kundene er alltid viktig, men det er også de ansatte som er bedriften ansikt utad i de fleste tilfeller. Butikk-kjeden XXL er som kjent ikke med på topplisten av de beste bedriftene i landet med best omdømme. Det er kanskje ikke så rart heller, når det kommer negative omtaler, like ofte som reklamen på TV2.

Uærlige ledere med fokus på tall er ikke noe nytt fenomen. At de ansatte tvinges til å jobbe gratis, kommer heller ikke som noe sjokk på oss, når det kommer til sportskjeden, XXL. Styr unna drittsjappa du også, så får de rydde på toppen internt, til det beste for de stakkarene som jobber der.

En god leder er en som jobber sammen med de ansatte i et team.

Omdømme, altså hva Kari og Ola Nordmann faktisk mener om din bedrift er så viktig for videre eksistens, at du som bedriftsleder bør henge topplista i kantina – for å la alle i bedriften ha noe å strekke seg etter.

Gjør som COOP. Vær ekte og tilgjengelig, konkurransedyktig og ærlig.

Kilde: Analyseselskapet Ipsos

Vargas

Har du en god eller dårlig sjef?

Har du en god eller dårlig sjef? Hva er den viktigste jobben til en person som har ansvar for mange ansatte? Skal vedkommende ha bedriftens økonomi i hodet, døgnet rundt, eller er de ansatte viktigst?

En god sjef, kan være en drittsekk for noen, og ok for andre.

En ræva sjef kan være fantastisk for deg, men en patetisk idiot for andre. Hvordan man bedømmer en god og en dårlig sjef, er åpenbart individuelt alt etter som. Men det er ingen hemmelighet at AS Norge har ledere som burde ha vært fjernet.

Hovedfokuset for en god leder, er å være samlende for så mange som mulig, at de ansatte føler seg verdifull for bedriften og har meningsfulle oppgaver. En god sjef skal ha bedriftens ve og vell i fokus, samtidig skal alle ansatte bli verdsatt på en respektfull måte.

Lest? Bra partner?

Det finnes en rekke eksempler på gode og dårlige ledere rundt om i landet og i verden for øvrig. Donald Trump er en mektig fyr med stort ansvar. USA går så det griner, fordi Trump og hans administrasjon har nese for god business. The Donald får penger inn, men går over lik for å få det som han vil.

Studier blant norske ansatte viser at en tredel gir sin nærmeste leder strykkarakter. Og en femdel av lederne innrømmer at de ikke bruker tid på ledelse.

Forskning.no

Aldri før har det vært flere utskiftinger i viktige stillinger og verv under en og samme president, som under Donald Trump. Han sliter rett og slett ut folk, forløpende. Dermed er han kanskje en god leder for landet og landets økonomi, men en drittsekk som ikke kunne brydd seg mindre om de han har rundt seg.

Har du en god eller dårlig sjef?

Forskning viser nemlig at, ledere med en streng og detaljstyrt agenda, ikke får med seg de ansatte på samme måte som en sjef med frie tøyler og god trivsel som sin kjepphest. En god sjef skal sette seg i respekt og vise en viss form for disiplin, men det kan gjøres med konduite og glimt i øyet.

Har du en god eller dårlig sjef?

Ledere som går etter produksjonskrav og resultat, uten å vite hvordan de ansatte har det på jobb i den prosessen, vil før eller siden få svakere sluttresultat. Studier viser tydelige svar på hva trivsel betyr for ansatte. Ansatte som gleder seg til å gå på jobb, gjør en langt bedre innsats enn de som er umotiverte.

Ledere som sier “Jeg” framfor “vi” i en setting der lederen er endel av en arbeidsgruppe, har misforstått det viktigste poenget med å være en god leder. En god leder skal alltid være endel av arbeidsgruppen, for å at alle skal forstå at vi drar lasset sammen.

Et eksempel:

Når en sjef på Rema skal ytre seg til en eventuell kunde, bør vedkommende si: “Dessverre den varen du spør etter er vi dessverre tom for i dag, men vi får varer igjen i morgen, vil du at vi skal legge unna for deg?” Bruker vedkommende i stedet “jeg“, som at “jeg” eier denne butikken, i stedet for “vi“, vil det virke negativt for de ansatte. Til tross for at sjefen faktisk eier bedriften, er ikke avgjørende. En god sjef skal være en av de ansatte. Alltid.

En liten bagatell med stor påvirkningskraft for den det gjelder.

Noen ganger må en god sjef gjøre upopulære valg, særlig i dårlige tider må man kanskje permittere eller gå til oppsigelser for å berge bedriftens eksistens. Da bør det gjøres på riktig måte, sist ansatt, må gå først, eller der behovet er størst for å skjære ned på bemanningen. Kan man omrokkere og la overflødige ansatte gå til en annen avdeling, er det selvsagt best.

Lest? Arbeidsmoral, hva er det?

Er sjefen din en usympatisk kontrollfrik som ikke skjønner at han eller hun gjør en dårlig jobb, bør det selvsagt rapporteres til andre ledere. En dårlig sjef er neppe bra for bedriften, verken på kort eller lang sikt, og bør derfor byttes ut med en ny. Det kan være en komplisert affære, men bør alltid flagges til øverste ledelse.

Den som aldri har lært å følge ordre, kan aldri bli en gode leder.

Aristoteles

Husk at du som ansatt i en bedrift med få eller mange ansatte, har selv et ansvar for å være en god kollega, sørge for å framsnakke i stedet for baksnakke, og legge ned en innsats for et godt miljø på arbeidsplassen.

Er sjefen din en drittsekk, sørg for å formulere din klage sammen med flere ansatte, helst skriftlig til øverste leder. Slik at du selv unngår å bli hoggestabbe om du alene er av den oppfatning.

Å mistrives på jobb over tid, kan føre til sykdom og engstelse, som kan være skadelig for helsa. Ta opp utfordringene med nærmeste leder og søk om overføring eller forflytning innad i bedriften. Sykemelding er ofte ikke nok, om “problemet” fortsatt er der når du blir friskmeldt.

Forskning viser altså at visjonære ledere som lar de ansatte selv få ta ansvar for sin egen arbeidsdag, oppnår høyere resultat og et godt arbeidsmiljø, framfor den lederen som går de ansatte etter i sømmene – uten å gi noen form for tilbakemeldinger.

De ansattes trivsel påvirker lønnsomheten og gir større økonomisk overskudd. En god sjef skal først og fremst være relasjonsorientert, se den enkelte ansatte og bry seg oppriktig om enkeltmenneske.

Det er viktig å være klar over at en god leder, selvsagt kan være en kvinne, som en mann, uansett størrelse på bedriften.

Kilde: Forskning.no

Vargas

Restaurantbransjen i Bergen i krise!

Restaurantbransjen i Bergen i krise! En hel haug med spisesteder i Norges nest største by, med mer enn en kvart million innbyggere, sliter med troverdigheten.

En storkontroll avdekket massiv svindel, der ukjent distribuert kjøtt og svært møkkete lokaler, møtte næringsmiddeltilsynet. Dessverre er det stor grunn til å tro at det står neppe noe bedre til, hos flere av de andre større byene i landet.

Man kan trygt bruke tripadvisor.com, for å luke ut kjeltringene med de faktiske restaurantene som har rent mel i posen, og som ønsker fornøyde kunder.

Restaurantbransjen i Norge, har lenge hatt et dårlig rykte. En bransje hvor det er lettere enn andre steder å drive med mygel, svindel og svart arbeide. Å tjene så mye som mulig, framfor å drive en profesjonell forretning – ser ut til å være viktigst.

Restaurantbransjen i Bergen i krise!
Foto: Wikimedia Commons

Problemet er at disse uprofesjonelle aktørene, ødelegger for de hardt arbeidende profesjonelle, som setter alt inn på et ærlig levebrød. Å drive restaurant i Norge, med de forutsetningene lovverket forlanger, er en nådeløs og krevende bransje. Dessverre ser det ut til at stadig flere velger korteste vei til fortjeneste, ved å bryte lover og regler.

Politiet, Arbeidstilsynet, Mattilsynet, Tolletaten, Nav, Kemneren, Skatteetaten, El-tilsynet og skjenkekontoret i Bergen kommune deltok i aksjonen som omfattet et titalls spisesteder.

BA.no

En god norsk restaurant, som drives etter boka, har papirene i orden, kjøkkenet i orden, gyldig arbeidskontrakt med ansatte og smilemunn på døra – fra mattilsynet. Der kan du spise trygt, vel vitende om at det er orden i sakene.

Restaurantbransjen i Bergen i krise!

Tolletaten hadde til og med hunder i aksjonen i Bergen, for å avdekke eventuelle funn av narkotika. Ti spisesteder ble stengt på flekken, på grunn av omfattende mangler på de strenge bestemmelsene fra myndighetene.

Ser du noe som ikke stemmer, det være seg vedrørende hygiene, dårlig mat, mangelfull regning, mistenkelige ingredienser, eller andre kritikkverdige forhold der du spiser. Kontakt mattilsynet samme dag. Det er nemlig tips fra publikum som ofte fører til aksjoner av en slik karakter, at spisesteder må stenges pga manglende kontroll.

Også i hovedstaden har en rekke spisesteder de siste årene, måtte stenge eller at mattilsynet har kommet på uanmeldt besøk.

Kilde: BA.no

Vargas

Klar til skolestart?

Klar til skolestart? I disse dager er en lang sommerferie over for alle som skal på skolebenken. Enten det er den ferske førsteklassingen eller den garvede universitetseleven, som fortsatt ikke er sikker på – hva han skal bli når han blir stor.

Skolestart er nytt, spennende og litt skummelt for de fleste. Man skal inn på et nytt pensum, møte nye lærere, nye medelever og få nye venner, kanskje møte opp på en ny skole for aller første gang. Det er ofte på skolen man treffer venner for livet. Og selvsagt den aller første viktige kjæresten.

Felles for de fleste som skal bo på hybel, borte fra mor og fars trygge havn – er fokuset på to viktige ting, nemlig skaffe nok penger til alkohol og om det bor noen å ha sex med i umiddelbar nærhet. Noen skoleelever, særlig fra universitetet er villig til å selge sex, for å spe på økonomien. Ikke alle selvsagt, men noe er faktisk så desperate. Noe man bør revurdere, da du lett kan komme opp i farlige situasjoner, ofte i et belastet miljø.

Lest? Student og dårlig råd? Les!  

Klar til skolestart?

Klar til skolestart?

Å begynne på et nytt og langt skoleår, når man er både skole-lei og ville egentlig ha brukt tiden på noe annet, er vanskelig. Da bør man finne ut hva man vil med livet og forsøke å forstå hva utdanning har å si, på sikt. Det er åpenbart dustete å gå på helsefag-studier om man heller er mer interessert i å mekke bil.

Har man ikke brukt studieveiledningen fornuftig, er det dessverre for sent å gjøre noe med dette nå når skolene begynner. Da bør du kanskje heller ta et friår fra skole og velge å jobbe i stedet, men husk – da mister du viktige studiepoeng.

Å være ufaglært kan være enkelt å takle om man er så heldig å få seg inntekt uten.

Det finnes en haug med gode eksempler på personer som har tjent millioner, uten verken å ha utdanning eller fagbrev, men, det er en usikker vei å gå. Du bør vite hva du driver med, om du skal starte for deg selv, bli forfatter, gründer eller fisker – uten å ha åpnet en bok først. God og riktig utdanning for krevende yrker for de av befolkningen, som vil være med å ta ansvar, er selve bærebjelken i samfunnet for å få AS Norge framover.

Studiemiljøet er spesielt og det er her man lett kan få venner for livet, finne den rette som senere skal bli din elsker og beste venn, ja til og med din ektefelle og forelder til dine barn. Man bør ikke søke seg inn på Høgskoler rundt om i landet med det som hovedårsak, men la skjebnen gjøre jobben for deg. Det som skjer i livet ditt, la det skje.

Lest? Matpakken!

Mange velger å ta utdanningen i utlandet. Fordelen med dette er at man kan lære et nytt språk på tvers av studietiden, få venner fra forskjellige kontinent og få kunnskap om andre kulturer. Utfordringen om å reise til f.eks Australia for å studere, er at du er fryktelig langt hjemmefra – om noe uforutsett skulle skje, vil du måtte bruke masse tid og penger på å komme deg hjem.

Visste du at det er mange som velger Forsvaret som yrkesvei og som endel av utdanningen? Det er en rekke fordeler med å bruke et år av utdanningen i uniform, hvor du får en grundig opplæring og forståelse av hva våre militære styrker jobber med til daglig. Enten du velger Luftforsvaret, Sjøforsvaret eller Hæren.

Hva du egentlig trenger en utdanning til, kan du lese mye mer om her.

Lykke til med nytt skoleår!

Vargas

Kunne du blitt sammen med en svenske?

Kunne du blitt sammen med en svenske? Ja, hvorfor ikke tenker du kanskje? Bare tenk på alle de utfordringene det fører med seg da, så kan det hende fisen får en annen lyd. Under VM på ski f.eks. Hvem skal du holde med, svenskene? For husfreds skyld? Nei ærlig talt. 

Hva med sommerferien? Hvor skal dere reise da? Til Gøteborg? Som du er så vant til. Den svenske kjæresten din vil jo ikke dit. Eller hva med Slagerfestivalen? Hallo? Ser du problemene, tårne seg opp? Og hva skal du spise til frokost borte i Sverige der?

De har jo ikke peiling på å bake brød heller. Du vet det? Nei, de spiser knekkebrød. Wasa. Og sånne frokostblandinger, blandet med sur yoghurt. Pføy! Med rosiner. Kan jo ikke spise det, du som er norsk og er vant til å spise grovt brød. Med norsk brunost.

De klarer jo ikke å feire nasjonaldagen sin engang. Sånn på ordentlig, slik vi gjør det i Norge. De driver å danser rundt en lang stang, med blomster i toppen. Ja, visst, sier de, svenskene. Kjempe enige i alt.

Ingen norske havner sover om sommeren, bare havner i Sverige.

Altså Sverige. Isolert sett er det jo ikke så mye feil på. Så ikke misforstå. Det er jo når man innleder et forhold til raringene at det blir et problem. Gjett om svenske aviser, sportsjournalister og det svenske folk; kommer til å mobbe oss i vinter. Om astmamedisin og annen doping. Bjørgen og Co kan ikke vinne et eneste renn, uten at vi blir minnet på mistanken om at vi har pustebesvær hele gjengen.

Kunne du blitt sammen med en svenske?

Kunne du blitt sammen med en svenske?

Petter Northug, elsket av det skandinaviske folk, ute og hjemme, både her og både der. Svenske sportsjournalister hedret Mosvik-gutten med prisen “årets idrettsutøver” for et par år siden. Det vil aldri skje igjen. For svenskene, er vi nordmenn, som finnene var  for oss, tidlig på nittitallet, en nasjon med juksemakere. Da er det lett å ‘date’ en svenske eller? Not!

Tenk så mye fint svenskene kan glede seg over, men som vi ikke kan ta del av, fordi det aldri vil passe seg å bli sammen med en svenske, langt mindre gifte seg, og å få barn med en. Fordi det vil skape så mye bryderi. Sverige har en fotballstadion, smekkfull, av hylende fans, hver gang Sverige spiller. Ca 50.000 med blågult i fjeset fyller Friends Arena i Stockholm. 65.000 om det er konsert. På Ullevål i Oslo er det knappe titusen.

Sverige lager Volvo, kan hylle Zlatan, Abba og Björn Borg som sine egne helter. Alt dette går vi glipp av fordi det er så vrient å innlede et forhold med en svenske. Ikke kan de snakke heller vet du. “Tjenare” (Hei), “bankomat” (minibank) “skridskor” (skøyter) og “flekt” (vifte) og spis (komfyr) Er det mulig? Det er jo ikke så jævlig langt i mellom, så snakker de så merkelig liksom.

Fra store deler av Norge, kan man jo se over til Sverige. Så er det så stor forskjell på språket. Er ikke det merkelig? Se for deg marerittet; du har blitt sammen med en raring fra Skåne, da har du fått en svigermor fra helvete med på kjøpet. Du vil ikke forstå et kvekk.

Er du forresten klar over hva du må tvinge i deg, om du bli blir sammen med en svenske? Råtten fisk. Altså, vi har jo Lutefisk her hjemme også, men det er jo en delikatesse. Nei, du må spise ekte råtten fisk. Surströmming heter den. Den behandles som atomavfall hos de svenske myndighetene, når den skal kastes. Jo, det er helt sant.

Enda godt at sjansene for å møte en svenske – i Norge, svinner hen for hver dag som går. Endelig reiser de hjem igjen. Etter å ha tatt alle de gode jobbene i Østlandsregionen i to tiår. Alt fra servitører, frisører og anleggsjobber har vært besatt av ivrige svenske kvinner og menn. Til og med jobbene hos Banos, de som lager bananpålegg du vet, har de ivrige svenskene tatt fra oss.

Og kanskje det aller verste av alt. Svenskene forsøker, og har til og med delvis lykkes, med å gjøre Norges største talkshow-stjerne til svenske. Fredrik Skavlan. Han snakker svorsk han stakkars. Etter å ha vært sammen med norsk/svenske Maria Bonnevie i lang tid.

Snakk om frekkheter. Da er du herved advart. Ligg unna svenskene.

Hör ni Gjökarna!?

Vargas

Blir du trakassert på jobben?

Dessverre er det et økende press på arbeidstakere på norske arbeidsplasser, der overordnede bruker ufine metoder. Kvinner er oftest ofre i slike saker, der mannlige ledere eller sjefer trakasserer ansatte med fysisk eller psykisk vold. 

Ofte kan det få store konsekvenser for den som tør å varsle ledelsen om de faktiske forholdene, derfor velger mange å holde kjeft.

Hos den norske tekniske entrepenør-bedriften Caverion, er det nulltoleranse for mobbing, folk har mistet jobben for trakassering. En foregangsbedrift i Norge. Ingen arbeidsgivere bør ha rom for at ansatte skal mistrives i sitt daglige virke, forårsaket av ledere eller kolleger.

bloggtroll

(mer…)

Pin It on Pinterest

vargas12.com