Aldri for sent å strikke noe til seg selv eller andre. Og skal du strikke noe til jul, men aldri begynt – så bør du begynne nå. Det finnes en hel haug med videoer på YouTube, bøker, blader, magasiner eller noen å spørre. En mormor, en bestefar, onkel eller venn som kan det. Det er nemlig aldri for sent å begynne.
Bergenet lesetid: 5 minutter
Kvinner
Nordmenn er kjent for å være fingernemme og gjennom mange generasjoner har mang en mann og kvinne, brukt hendene sine til å lage nytteverktøy som folk hadde stor bruk for. Klær, sying, strikking, snekring, matlaging eller annet håndverk.
Strikking er en gammel tradisjon som startet i Norge på 1600-tallet, så dette burde vi kunne. Men det er dessverre svært få menn som strikker. Faktisk bare tre prosent av alle norske menn – strikker. Og hele 48 prosent, nesten halvparten av alle norske kvinner, strikker. Men det er altså aldri for sent å begynne.
Har du aldri forsøkt, ber vi deg ta en titt på denne videoen, så lar du deg kanskje inspirere.
Kvinner og noen få menn, strikker seg til det glade vanvidd, rett eller vrangt, med en hel haug med forskjellige pinner, er dette altså et meget gammelt håndverk.
Et håndverk som er mer moderne enn noen gang. Tusenvis av nordmenn i alle aldre – vil derfor få myke pakker til jul.
7 positive ting ved strikking du bør notere deg. At menn ikke strikker er usant, mang en mann med respekt for ekte håndverk, kan strikke sin egen genser. Selvsagt er det et solid flertall kvinner som strikker flere timer hver eneste dag, men det er en hobby for alle.
Her kommer det gode, positive gevinster som er bra for kroppen til den som strikker. Vi lover at det er gode nyheter vi kommer tilbake til. Fysisk som psykisk.
Er du ung og ikke har forsøkt, finn en mor, bestemor, nabo, venninne, lærer eller klassekompis, som kan vise deg hvordan du legger opp dine første masker.
Ikke er det bare en fin hobby som kan bli til julegaver for hele slekta, men det er også et tradisjonsrikt håndarbeid – som har lange tradisjoner i Norge. Aldri for sent å strikke om du ønsker å lære det.
Men tro ikke at alt som har med strikking og gjøre, er såre enkelt og har kun én mal. Det er en jungel der ute, herved er du advart, men øvelse gjør mester, det er bare å begynne med dine første pinner.
Profesjonelle “strikkere” har fireårs utdannelse, så ikke tro du er utlært om du har et par ullsokker i skuffen. Dette er en diger industri som krever stor nøyaktighet, men som har enorm interesse i Norge fra folk flest, som strikker som hobby.
Det finnes et stort antall forskjellige pinner, både i tykkelse, lengde og bredde. Enda flere typer og kvaliteter av garn, og teknikker. Du blir altså ikke utlært, om du så strikker i hundre år.
Populært
Hva er det som kan strikkes, tenker du kanskje? Faktisk mer enn du tror.
Til og med menstruasjonsbind kan i realiteten strikkes. Heldigvis er dette en trend som er lagt død i de siste generasjoner, men det finnes mye annet viktig, til daglig bruk. Votter, luer, ullsokker, kofter, gensere, skjørt, kjoler for å ikke snakke om baby- og barneklær. Som er mange mødre og bestemødres store drøm.
Man bør tenke på utstyret at dette er riktig i forhold til hva sluttproduktet skal være, men også strikkefastheten er av stor betydning for et bra resultat.
Gjennom de fire, fem siste årene har strikking tatt seg opp som hobby blant norske husmødre. Særlig de som har lagt vekk Facebook og annet nett-sludder. Strikking har neppe vært mer populært siden andre verdenskrig, da “alle” strikket. Også menn.
Om du ikke har noen hobby, aldri har forsøkt å strikke eller bare mangler litt motivasjon for å starte på ditt aller første plagg, her er gode argumenter for å strikke.
Du får god trening med tall, telling, felling og øking
Du motvirker slitasjegikt i fingrene
Strikking reduserer dessuten stress
Menn
Strikkeklubber for kvinner finnes over hele landet, men de vil sjeldent snakke om å be med mannfolkene. Strikking er og blir en kvinne-hobby, fordi det har alltid vært slik i Norge. Det er forbundet med kjønnsbestemte tradisjoner – langt tilbake i tid. Fordommene og tabuene bør rives ned, menn som ønsker det, må selvsagt få strikke.
Mannen var ute på havet og fisket, flere døgn i strekk. Kona? Satt hjemme og strikket, passet hus og hjem. Slik det alltid har vært. Nå i det 21. århundre er det altså menn som strikker, men ikke fullt så mange kvinner er ute på storhavet å fisker.
Liker du å strikke? Hører vi mer enn gjerne fra deg i kommentarfeltet under. Særlig kommentarer fra menn er ønskelige.
Slik blir du en god forfatter. Du bør imponere leserne dine, men også irritere, provosere, sjokkere og overraske i ditt manus. Selv ikke engang da er det alltid nok å imponere forlagene som leser manuset ditt. Det skal svært mye til før redaktøren i forlaget sender deg positive tilbakemeldinger. En forsvinnende liten del av innsendte manus blir antatt, og dermed til en bok du finner i butikken eller på nettet.
Bergenet lesetid: 9 minutter
Jobben
Men den som gir seg har tapt. Det er faktisk bare én ting å gjøre om du vil bli en utgitt forfatter. Du må aldri slutte å skrive. Selv på tunge og vanskelige dager der ingenting kommer til deg, må du skrive noe. Mint én side. Så får du heller revurdere innholdet når du redigerer. Hemmeligheten for suksess, er nemlig å aldri gi seg, men fortsette å skrive, skrive og skrive. Hver dag.
Så er det mange ulike måter å skrive på til forskjellige genre. Å skrive en roman er selve livsprosjektet for de som ønsker å bli utgitt, sånn på ordentlig. Det krever mye av den som skriver. Tid, snørr, tårer og enda litt mer tid og tårer. Selv da, som sagt, er det ikke sikkert man blir utgitt. Det skal endel til for å imponere en god og erfaren redaktør som har lest og vurdert titusenvis av manus. Der de aller fleste har gått rett i søpla.
Men husk, noen blir antatt, om ikke hver dag, så i hvert fall flere ganger hver uke. Kan den neste være deg? Slik blir du en god forfatter, steg for steg.
Om du har andre motiver enn skriveglede, gjøre omfattende research i forkant og underveis i prosessen. Samt sette av tiden som behøves til å gjøre manuset korrekt grammatisk, uten skrive- og kommafeil. Samtidig som at innholdet og alle de løse trådene skal ende opp i en overraskende og spennende, ja, kanskje gripende slutt. Bør du faktisk la være å starte på prosessen.
Det kan fort bli bortkastet tid. Trist, men sant – det er ikke alle forunt å bli forfatter, dessverre.
Skjønnlitterær forfatter. To ord som kan få hjertet til å hoppe av glede for noen, men også fylle andre med angst og tvil. Å bli en dyktig skjønnlitterær forfatter er en drøm for mange, men veien til å oppnå dette målet kan være utfordrende og krevende. Likevel, med dedikasjon, kunnskap og øvelse, er det fullt mulig å utvikle seg til en dyktig forfatter i skjønnlitteraturen.
Vi tar deg gjennom nøkkelen til litterær suksess og hva som kreves for å bli en god skjønnlitterær forfatter.
Les ofte, mye og variert. Den første skrittet på veien til å bli en god skjønnlitterær forfatter er å lese mye og variert. Litteratur er som næring for forfatteres sjel. Jo mer du leser, desto mer utvides din forståelse for språk, plotstrukturer, karakterutvikling, og ulike skrivestiler. Les både klassiske og moderne forfattere, både innenfor sjangeren du ønsker å skrive i og utenfor den.
Dette vil gi deg et bredt perspektiv og inspirasjon til din egen skriving. Det tar tid å bli god å lese mye, betydelig lengre tid å bli god til å skrive, godt nok.
Håndverket
Skriv litt hver dag. Uansett. Skriving er som en muskel – jo mer du trener den, desto sterkere blir den.
Sett av tid til å skrive regelmessig. Dette kan være daglig, ukentlig, eller etter en annen tidsplan som passer deg. Å etablere en skrivevanen er avgjørende for å utvikle dine ferdigheter som forfatter. Husk at det er i praksisen du finner din stemme og stil som forfatter.
Studer håndverket. Å være en god skjønnlitterær forfatter innebærer å mestre håndverket. Studer litteraturteori og skrivebøker for å forstå de grunnleggende konseptene bak god skjønnlitterær skriving. Lær om elementer som karakterutvikling, konflikt, dialog, beskrivelser og struktur. Jo mer du forstår håndverket, desto mer bevisst kan du bruke det i din egen skriving.
Få konstruktive tilbakemeldinger fra din(e) pilotleser(e).
Å skrive er en ensom aktivitet, men å bli en god forfatter krever uten tvil ekstern innsikt. Del ditt arbeid med andre forfattere, skrivere, lesere eller skrivegrupper, og vær åpen for konstruktiv kritikk. Å motta tilbakemelding kan hjelpe deg med å identifisere svakheter i din skriving og gi deg muligheten til å forbedre deg. Det er viktig for alle skrivere og bruke tilbakemeldingene riktig.
Finn din egen stemme. En av de mest utfordrende oppgavene for enhver forfatter er å finne sin egen stemme. Dette er det som gjør din skriving unik og gjenkjennelig. Å eksperimentere med ulike stiler og sjangre kan hjelpe deg med å finne din stemme. Det handler om å skrive ærlig og autentisk, og la din personlige stemme skinne gjennom.
Sett deg hårete mål. For å bli en god skjønnlitterær forfatter, er det viktig å ha tydelige mål. Hva ønsker du å oppnå med din skriving? Vil du bli publisert forfatter, eller skriver du primært for ditt eget velvære? Å ha mål gir deg retning og motivasjon til å fortsette å utvikle deg som forfatter. Les manuset høyt for deg selv for å være sikker på at teksten “flyter”.
Rediger grundig og lær deg kommareglene ordentlig. Skriving er kun den første fasen av skaperprosessen. Etter at du har skrevet ditt manus, er det tid for grundig redigering. Les gjennom teksten flere ganger for å fange feil, forbedre språket, og stramme opp plottet. Redigering er der du gjør din skriving god, om du får teksten til virkelig å skinne.
Lykkes du her har du fått leseren på kroken og manuset er på vei til å bli bok. Du er i ferd med å bli antatt.
Jo Nesbø
Les nok og variert, også genre du normalt aldri tar i for å utvide din horisont. Lær av de beste, les heltene dine, les Jo Nesbø, for å se hvordan han bruker få ord for å fortelle mye på svært få linjer. Det er en grunn til at Jo Nesbø i særdeleshet er Norges, ja, kanskje verdens dyktigste krimforfatter. Hans bøker leses som kjent over hele verden.
At moldenseren skriver prisbelønnende barnebøker i tillegg til å være blant Norges beste artister, forteller litt om forfatterens uvirkelige kapasitet. At Nesbø i en alder av 60 år, også har blitt klatrer, på svært krevende nivå – er imponerende.
Vi som elsker Jo Nesbøs litteratur, kan nesten ikke vente på neste Harry Hole-krim. Og “Blodmåne“, “Politi” og “Kniv” er etter vår mening det ypperste som er å finne av norsk krim. Nesbø-krim blir brukt som manus får vår egen skriveglede.
Når du har fullført en skriveprosess og fått tilbakemelding, er det på tide å lese din egen skriving som en leser. Dette gir deg muligheten til å vurdere om teksten fungerer som du ønsker, om karakterene er engasjerende, og om historien er overbevisende. Å lese ditt eget arbeid med kritiske øyne er nøkkelen til å forbedre det. Slik blir du en god forfatter.
Antatt
Vær tålmodig. Å bli en god skjønnlitterær forfatter tar tid. Det er sjelden noen rask vei til suksess.
Vær forberedt på å møte avslag, motgang og perioder med skriving som føles som en kamp. Tålmodighet er en nøkkelkvalitet for enhver aspirerende forfatter. Og du kan bli avvist og refusert tjue ganger før du blir antatt. Selv J.K. Rowling, dronningen av fiction, ble refusert med det første Harry Potter-manuset, så det handler ikke om at manuset ditt ikke er bra nok.
Bli publisert ved å gjøre jobben møysommelig og ordentlig.
Å bli publisert er ofte en milepæl for mange forfattere. Det kan være en krevende prosess som krever tålmodighet, utholdenhet og vilje til å gjøre jobben som kreves.
Utforsk ulike publiseringsmuligheter, fra tradisjonelle forlag til selvpublisering, og velg den som passer best for din skriving. Selvpublisering kan være svært kostbart, så regn deg fram til om det er verdt det.
Å lese mye, skrive regelmessig, studere håndverket, få tilbakemelding, finne din egen stemme, sette deg mål, redigere grundig, lese mye mer, være tålmodig. Og til slutt – arbeide mot publisering, er avgjørende steg på veien til suksess.
Husk at hvert trinn i denne reisen vil bidra til å forme deg som forfatter og bringe deg nærmere ditt mål om å bli en dyktig skjønnlitterær forfatter.
Lykke til med din skriveprosess! Du kan bli Norges neste store forfatter. Vi heier på deg!
Lurer du arbeidsgiveren din? Eller er du stolt av arbeidmoralen din? Går du på jobb når du egentlig er både deprimert og sliten eller litt forkjølet? Eller tar du en firedagers, bare fordi du kan og får den samme lønna?
Bergenet lesetid: 4 minutter
Kjeltringer
Nordmenn er kjent for å snylte unna når de kan, de stjeler, lyver og bryter loven uten dårlig samvittighet, om de vet at de kommer unna med det. Altså, de oppfører seg som en hvilken som helst stortingsrepresentant.
For er det ikke det vi er, da? En gjeng med kjeltringer som maler vår egen kake, lenge før vi spør andre om hva vi kan gjøre godt for dem. Og skulle vi til å hjelpe andre en sjelden gang, er vi ikke sen om å be om betaling for tjenesten. Kjenner du deg igjen?
Å beskrive moral blant norske arbeidstakere, gir muligheten til å utforske en rekke aspekter ved etiske verdier, holdninger og atferd i arbeidslivet i Norge. Her er en utdypende analyse som dekker flere viktige områder:
Moral og etikk spiller en betydningsfull rolle i arbeidslivet i Norge. Den norske arbeidskulturen er sterkt påvirket av verdier som tillit, rettferdighet og samarbeid.
I denne artikkelen vil vi utforske og diskutere moralen blant norske arbeidstakere ved å se på hvordan etikk påvirker beslutningsprosesser, arbeidsmiljøet, samfunnsansvar og mer.
Høy moral
Moralen blant norske arbeidstakere manifesterer seg i beslutningsprosesser. Mange norske bedrifter legger vekt på etikk i sine retningslinjer og forretningspraksis.
Dette inkluderer å vurdere konsekvensene av beslutninger for både selskapet og samfunnet som helhet.
Etikk er ikke bare et spørsmål om å følge lover og regler, men også å gjøre det som er rett, selv når det ikke er pålagt. Moral er også synlig i arbeidsmiljøet. Norske arbeidstakere er kjent for sitt samarbeidsvennlige og likeverdige arbeidsmiljø.
Dette skaper en atmosfære der moralen er høy, og ansatte føler seg verdsatt og respektert. Ledere og medarbeidere arbeider sammen for å oppnå felles mål, og det er et sterkt fokus på å skape et trygt og inkluderende miljø for alle.
Norge har strenge miljøregler og fremmer bærekraftig utvikling. Bedrifter er ofte involvert i veldedige aktiviteter og støtter samfunnsprosjekter. Dette viser at moralen ikke bare er begrenset til arbeidsplassen, men strekker seg til samfunnet som helhet.
Arbeidsmoralen blant norske arbeidstakere reflekteres også i deres engasjement for likestilling og mangfold.
Norge har sterke lover og politikk for å fremme likestilling mellom kjønnene og mangfold på arbeidsplassen. Dette resulterer i en arbeidsstyrke som er mer inkluderende og representerer ulike bakgrunner og perspektiver.
Ledelse
Ledere spiller en viktig rolle i å forme moralen på arbeidsplassen. I Norge forventes det at ledere viser integritet, ærlighet og ansvarlighet. Ledelse ved eksempel er avgjørende for å opprettholde høy moral blant ansatte. Dette inkluderer å ta vanskelige beslutninger på en rettferdig og etisk måte.
Arbeidsmoralen blant norske arbeidstakere er preget av sterke verdier som tillit, rettferdighet, samarbeid og samfunnsansvar. I de fleste bedrifter som går godt, i Norge, er det en god ledelse med god moral. Som får sine ansatte til å dra lasset sammen.
Etikk spiller en sentral rolle i beslutningsprosesser, arbeidsmiljø, likestilling og ledelse. Norske arbeidstakere og bedrifter tar sitt ansvar for samfunnet på alvor, og dette er en viktig del av den norske arbeidskulturen.
Å forstå og verdsette moralen blant norske arbeidstakere er avgjørende for å sette pris på den unike arbeidskulturen i landet.
Konsekvensene for egne handlinger kan endre livet ditt. Du bør vite hva dine handlinger kan føre til på godt og vondt. Dessverre er det mange unge som ikke tenker på hva som kan skje, om man ikke vurderer konsekvensene. Å kjøre ATV eller motorsykkel uten hjelm – kan være både dumt og fatalt. Å bruke harde narkotiske stoffer er for mange utenkelig, men ikke for alle.
Bergenet lesetid: 7 minutter
Konsekvenser
Hvor man kommer fra, hvem man omgås og om man tenker på konsekvensene for egne handlinger, eller ikke.
Avgjør om man lever lenge eller dør alt for ung. Å velge bort å ta på seg sikkerhetsbeltet er dumt, de fleste velger å gjøre det helt automatisk. Men fortsatt dør det mange nordmenn på veiene, noen ganger uten bilbeltet festet.
Tar du store sjanser oftere, på flere arenaer i livet; vil det før eller siden skje deg noe alvorlig, om du overlever kan være bare tilfeldigheter og flaks. Hvorfor ta den sjansen?
Du bestemmer 100% over din egen skjebne, men det er andre som bryr seg om deg og som helst vil se deg vokse opp og aller helst bli gammel nok til å se egne barn og barnebarn vokse opp. Senker du risikoen på de farligste tingene du gjør, vil du etter all sannsynlighet oppleve det å bli gammel.
Konsekvensene for egne handlinger handler om å unngå å havne i trøbbel. Enten i form av å bli skadet eller skade andre. Men det kan også være annen type risiko-tenkning med penger, jobb, bolig eller andres verdier. Som man reder, så ligger man.
Døden
Fortsetter du å leve hver dag som om den er den siste, kan den dagen komme fortere enn du aner.
–Hvis livet er mye omtalt og skrevet om, så bør jo døden- som er en meget viktig del av livet, også omtales, diskuteres og skrives om. Noen barn kan ha masse spørsmål rundt døden, derfor bør du snakke naturlig om tema og spør om det er noe de går og grubler på.
Det er ikke lett å snakke om eller si så mye om det, men det er langt verre for barn å ikke få noe svar.
“Til døden skiller oss ad.” Alle kjenner den siste strofe i ekteskapsløftet. Døden er for noen det mest tabu man kan snakke om, det er i grunnen litt rart da den rammer oss alle, før eller siden. Ihvertfall så vidt man vet. Døden skiller deg fra din kjære, og fra selve livet.
Eldre
Mange mennesker er redde for å dø, muligens fordi man ikke vet helt sikkert hva som skjer med oss. Vi vet at kroppen visner sakte, men sikkert. Vi blir hvite, kalde og etterhvert helt stive. Noen hevder at sjelen lever videre.
Mange kristne mener å vite at man kommer til himmelen, til paradis, der det er butikker med vin-servering uten stengetider. Vel, kanskje ikke det da, men et fantastisk sted der man møter igjen sine, venner og kjære som har gått bort tidligere.
Hvor alle de man ikke liker er, sier imidlertid bibelen ikke noe om.
– Siden ingen vet med sikkerhet hva som faktisk skjer med oss, er døden et tema som kommer til alle som blir alvorlig syke, eller man har flyttet til siste stoppested som ofte er en institusjon av noe slag. Aldershjem, sykehjem eller aldersbolig med tilsyn.
Dessverre har ikke alle eldre og gamle det like godt i Norge. Noen har det riktig fint, men ikke alle.
Noen har mistet minnet, og husker ikke engang ansiktet til egne barn eller barnebarn. Andre vil ikke huske, og er slemme mot alle som kommer innom på besøk. De er ofte minst like syke. Noen er ikke syke, bare gamle, og mett av dage. De vil gjerne helst bare dø.
Hva gjør mennesker som får beskjed om at de har kort tid igjen å leve?
De er sammen med sin nærmeste så lenge som mulig og ønsker ofte å dø hjemme i sin egen seng. Noen ganger dør de ikke allikevel fordi legene har gjort en feil. Leger gjør ofte feil, det tyder bare på at de er mennesker. Leger kan også dø. Enda de er leger.
Den verste måten døden rammer på, er når den kommer i feil rekkefølge. Foreldre burde slippe å måtte bære sine barn til graven, enda om barna ikke er barn lengre, men voksen. De eldste bør dø først, ikke fordi de er gamle, eller ikke noe mer verdt, men fordi det er så mye verre at yngre mennesker går bort først.
Eldre mennesker er ofte svært betydelig for den yngre generasjon, og de fleste har hatt en bestemor eller morfar som har betydd svært mye. Da er det selvsagt svært tungt når disse går bort, men som sagt det er i riktig rekkefølge.
Dumdristig
Har du livet kjært og er glad i dine nærmeste, bør du tenke over konsekvensene før du tar store sjanser. Ulykker skjer, spesielt om sommeren. Enten det er på fjellet, ved vannet, på vannet, på veiene eller på tur der man normalt ikke ferdes.
Du kan nesten ikke være forsiktig nok, uansett hvor du er. Om du tenker deg litt om, så er livet veldig kort, ikke gjør det kortere ved å være dumdristig og ta unødige sjanser. Konsekvensene for egne handlinger blir viktigere jo eldre man blir. Det kan bety at man er klokere med årene og man vet bedre hva konsekvenser kan føre til.
Det aller siste døgnet vet ingen noe om, heldigvis, men det kommer til oss alle. Da kan du jo bruke tiden fram til den dagen med å gjøre verden et bedre sted for alle som du møter på din vei. Bare ikke gå gjennom livet å frykt døden, bruk heller energien på å skaffe deg et rikt liv med masse kjærlighet.
Ikke bli en i en allerede sørgelig statistikk som dør pga ulykker som kunne ha vært unngått. Nå har du fortsatt tid til å vurdere risikoen på din gjøren og laden.
Døden er ikke reversibel. Den er veldig endelig, det er for sent å angre om du har glemt å tenke på konsekvensene.
Helligdagsfreden brytes over hele landet og de aller verste er nok naboene dine. Kjenner du deg igjen? Det er ikke måte på hvor mye helligdagsfreden brytes i by og på land – over det ganske land. Det er irriterende og jævlig unødvendig. Snekkerarbeide og annet larm skal holdes til dager det som anses som hverdager.
Bergenet lesetid: 4 minutter
Helligdagsfreden
Det finnes nemlig en lov om å holde helligdager og helligdagsfred, noe svært mange nordmenn gir en lang faen i. Du kjenner nok til lovene, men bryr deg ikke, gjør du vel?
Det handler om respekt for naboene og lovverket, det handler om å vise skjønn og være et ok medmenneske for alle rundt seg. Selvsagt skal man ikke la seg provosere over enhver liten lyd, men det er forskjell på å luke i blomsterbedene og bruke motorsag. Eller vaske bil med høytrykkspyler isteden for med bøtte å svamp.
Helligdagsfreden brytes over hele landet fordi så mange bryr seg om sitt eget beste og tenker, hvis jeg skal klippe gresset så gir jeg faen i naboene. “Det er mitt gress og skal det klippes, gjør jeg det når det passer meg.” Det holder ikke. Fordi loven er krystallklar.
Du skal ikke larme, men holde deg i ro, på alle røde dager, og dager som er forbundet meg høytid. Julaften etter kl 16:00, blant annet. Og det som ikke er larm for deg, kan være bråk for andre. Vis hensyn.
Helligdager
På helligdag fra kl 00 til kl 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm. Ved kirke eller gudstjenestested er det mens helligdagsfreden varer ikke tillatt å forstyrre gudstjenesten med unødig larm eller arbeid eller annen forstyrrende virksomhet.
Det er lett å tro at det tar bare noen minutter å skulle bruke høytrykkspyleren. Og det er sikkert riktig, men i det øyeblikket du starter opp med bråket ditt, blir naboen(e) forstyrret.
Du skal ikke, under noen omstendigheter, fyre opp motorsagen eller andre elektriske apparater utendørs. Ei heller gressklipper, hekksaks eller vinkelsliper, uansett hvor mange oppgaver du står ovenfor. Privat eller som tjeneste eller oppdrag for andre.
Helligdagsfreden brytes over hele landet på grunn av deg og dine lite gjennomtenkte gjøremål. På tide å legge ned arbeidet på helligdager?
Naboen
Se for deg et gitt eksempel. Din nabo er hjernekirurg, du jobber med ditt og ønsker å gjøre det fin rundt deg. Ikke noe gærne i det, selvsagt. Men du velger å bruke hekksaks, gressklipper og vinkelsliper på røde dager. Dager før naboen din skal på helgevakt og trenger søvnen sin. Søvn og hvile han ikke får grunnet ditt larm.
Så skjer det noe akutt med noen du er glad i.
Hjernekirurgen på vakt får inn en pasient, men gjør en fatal feil, fordi han ikke har fått nødvendig hvile. Fordi naboen har holdt et jævlig leven hele helgen. Og pasienten dør. Satt på spissen er det et potensielt scenario, om du ikke holder fred og unngår å larme når du skal holde fred.
Om du velger å leie inn et snekkerlag som skal kle om huset eller legge nytt tak på huset. I en periode som rammes av røde dager, søndager eller aftener, bør du sørge for at snekkerlaget tar fri på disse dagene. Ellers vil det nok vanke bøter til deg som oppdragsgiver.
Er du nabo med én eller flere andre, bør du respektere lovverket. De gjelder nemlig deg, like mye som naboene dine. Om du bor så landlig at du ikke har naboer på flere kilometers avstand – så kan du larme i fred. Så høyt og mye du bare ønsker.
Er du ung og lovende? Les! Som ung i Norge har du enorme muligheter. Du må bare få skikk på hodet ditt først. Legge vekk unødige bekymringer du slett ikke kan få gjort noe med. Ha riktig fokus og jobb hardt nok. Om du gjør det, vil du kunne nå så langt du vil.
Bergenet lesetid: 5 minutter
Ung og lovende
Det er selvsagt viktig at du vet hva du vil, men det er lettere sagt enn gjort om man er ungdom på vei inn i voksenlivet. Er du mellom 12 og 20 år eller mellom 20 og 30 år, er du sannsynligvis også ung og lovende. Kanskje du ikke vet det selv ennå, men har skjulte talenter som ikke har kommet til syne?
Gi deg selv den sjansen til å vise verden hva du egentlig er i stand til å utrette. Vær grundig og nøyaktig, hardtarbeidende og målrettet i studietiden. Hard arbeid lønner seg alltid.
Du kan bli lege, psykolog, tannlege, lærer, politi, journalist, advokat, it-ansvarlig i et stort konsern eller politiker. Eller kanskje artist, skuespiller, pubverten eller operasanger? Følg drømmen din, men vit at det vil ta tid og koste blod, svette og mange tårer.
Å bli politiker, er litt spesielt. For det krever ikke mer av deg enn at du kan å prate for deg, du behøver ikke engang snakke sant. Det er en politiker. Og enda verre, du behøver ikke å ha plettfri vandel heller. Men det må man ha i de aller fleste viktige yrker – ellers. Er ikke det litt rart?
Er du ung og lovende? Les!
Jonas jarfari
En av Norges rikeste og sannsynligvis smarteste ledere, Nicolai Tangen (55), sjefen for oljefondet i Norges bank. Gav nylig ut prisen til årets ledertalent, Jonas Jarfari. Fordi Jonas, ifølge juryen, er en helt ekstraordinær, strålende og moden leder. Som leverer fantastiske resultater, intet mindre.
Jonas Jarfari er 32 år gammel. Og er leder for Google og er bosatt i Los Angeles i USA.
Så til det viktigste spørsmålet i denne artikkelen som bare du kan svare på. Kunne du ha vært Jonas?
Eller kunne Jonas Jarfari ha vært deg? Ville du kunne vinne en slik konkurranse? Vi tror du har et langt større potensiale enn du selv tror. Derfor bør de faktisk tenke deg selv, litt større og lengre fram enn du gjør i dag. Kanskje hadde du vært den perfekte leder, om du fikk sjansen og tok utfordringen.
Nicolai Tangen
Hadde du hatt litt gutts, baller eller stort mot, kunne du på samme spørsmål, svart: “Nei, jeg kunne nok ikke kopiert Jonas, men jeg vil ha ambisjoner om å bli like fantstisk som Nicolai Tangen“. Mannen som har mer enn 8 milliarder kroner på bok i inn- og utland.
Tangen har ingen tro på naturlig talent, og beskriver en god leder som en person som er nysgjerrig, hardtarbeidende, og bryr seg om andre mennesker.
DN.no
Klart du kan det. Men da må du være like villig som Tangen i å jobbe like hardt også, over minst like mange år.
Fordi suksess kommer ikke gratis, man bør være villig til å jobbe de timene som faktisk behøves for å nå sine hårete mål. Nicolai Tangen fikk den krevende jobben som sjef i oljefondet, ikke uten oppmerksomhet, men han er der. Fordi han ville ha jobben og var den best kvalifiserte.
Nicolai Tangen snakker russisk, er en av de mest suksessrike fondsforvalterne i Europa. 55-åringen har en mastergrad i kunsthistorie, og har spart opp en av verdens største kunstsamlinger fra skandinavisk modernisme.
Vi håper mange unge ledertalenter, har nettopp Nicolai Tangen som sitt store forbilde.
Kvinner
Er du ung og lovende? Les! Kanskje er det du som er Norges kommende statsminister i framtiden. Eller FNs generalsekretær om noen år? Eller hva om du ble NATOs første kvinnelige generalsekretær?
Som kvinne kan du selvsagt også bli en svært dyktig leder, det burde det ha vært unødvendig å skrive.
Se for deg kvinnelige ledere i alle land som har vært i militære konflikter de siste femti år. Tror du utfallet ville ha vært det samme, om du byttet de mannlige lederne i disse landene, med en kvinnelige? Nei, ikke vi heller.
De fleste kvinner ser diplomatiske løsninger enklere enn menn. Og de er mindre voldelige, ofte. I hvert fall som sitt lands leder.
Norge kryr av dyktige mennesker i en lang rekke yrker, både som arbeidsgivere, ledere, gründere eller arbeidstakere. Du kan selvsagt bli hva du vil. Alt er mulig og det umulige tar bare litt lengre tid.
Sist oppdatert 23. Jan 2022 | Publisert 23. Jan 2022 | Jobb/ yrke
Du bør bytte jobb i tide og ikke la arbeidsplassen tappe deg for livsgnist. Nordmenn er blant de som er mest lojale i å bli værende i samme jobb lenge. Mange har nok tenkt tanken og latt det bli med det. Hva om jeg hadde sagt opp og begynt med noe helt annet? Det bør du ifølge eksperter gjøre, så snart du kan.
Bergenet lesetid: 4 minutter
Si opp
Spesielt hvis du er utbrent, blir motarbeidet eller flyttet på – uten noen form for argumenter. Noen steder opplever man å bli mobbet eller ikke ha arbeidsforhold som står til arbeidsinstruksen din. Eller har en arbeidsleder eller sjef som ikke respekterer deg som arbeidstaker.
Du bør bytte jobb i tide om du ikke trives, ikke tjener godt nok, eller føler at jobben tar for mye krefter fra deg. Psykisk som fysisk. Er sjefen din en drittsekk er det ikke alltid like enkelt å gjøre noe med det. Kanskje er det argument nok til å bytte jobb?
Det hjelper så lite om jobben er både trygg, bra betalt og gir deg gode sosiale preferanser – om du ikke trives nok. Da bør du for egen helses skyld, finne ut hvor problemet ligger. Og slutte om nødvendig. Vi nordmenn søker etter trygge havner, både privat, sosialt og i jobb-sammenheng.
Det kan få oss til å bli værende i samme jobb alt for lenge. Fordi vi er livredde for det nye, usikre, uvisse en ny jobb fører med seg. Tenk om du ikke vil trives, tenker du kanskje? Ja, men det er det bare én måte å finne ut av, på. Du må bytte jobb i dag. Men ikke si opp før du har noe nytt å gå til. For guds skyld.
Følg drømmen
Du bør bytte jobb i tide og før det er for sent. Det er vanskeligere å endre arbeidsforhold jo lengre du venter. Selvsagt bør du tenke deg godt om før du tar et ganske så dramatisk valg og sier opp en trygg stilling. Men søker du nye utfordringer og får jobben, er det ikke noe problem.
En velkjent floskel i arbeidslivet, er at man bør så langt det lar seg gjøre, skal man følge drømmen sine. Men bare et fåtall gjør det til fulle, fordi det kan få så store konsekvenser å ikke lykkes.
Det være seg å starte sin egen bedrift, flytte til en annen by for å ta drømmejobben. Eller å ta den utdanning man har utsatt i en årrekke. Tenk så teit å jobbe som lege om det var ingeniør du egentlig drømte om å bli.
Å følge drømmen blir aldri noe man kan utsette til det passer perfekt, fordi det gjør det kanskje aldri. Skal man følge magefølelsen å gå etter det man lenge har ønsket seg mest i livet, uansett drøm – bør man ta steget i dag. Bare hoppe i det.
Ny jobb
En ny og spennende jobb som er mer i “din gate” kan gi deg den livskvaliteten du søker. Fordi så viktig er det faktisk å trives og glede seg til å gå på jobb. Der jo på jobben like lenge som du er hjemme i våken tilstand. Bortsett når du sitter på hjemmekontor. Ergo så handler det i aller høyeste grad om livstrivsel å ha riktig jobb.
Ifølge en undersøkelse av HR- og bemanningsselskapet Randstad, viser åtte av ti arbeidstagere, har revurdert arbeidsplassen sin de siste 18 månedene
Gode kollegaer og et godt arbeidsmiljø er viktig for de fleste. Men enda viktigere er at du som enkelt menneske trives såpass, at du føler jobben gir deg utfordringer du liker å takle. Og at du gleder deg til hver dag du skal på jobb. Uten at en sjef står bak ryggen din og hyler inn i øret ditt – at du ikke duger.
En ny jobb kan være løsningen i alle tilfeller du ikke har det bra i det daglige. Du bør bytte jobb i tide – før du blir utbrent og det går til slutt utover alle rundt deg. Fordi du merker det sist, av de som kjenner deg best.
Sist oppdatert 12. Oct 2021 | Publisert 12. Oct 2021 | Jobb/ yrke, Samfunn
Slik får du jobben – om du vil ha inntekt. Jo lengre du går arbeidsledig, jo vanskeligere blir det å komme tilbake i arbeid. Om du er positivt innstilt, bruker kursing, ditt eget nettverk og flagger til alle du kjenner at du er ledig. Vil du faktisk få jobb – om du vil det nok. Det er faktisk helt opp til deg selv, hvor lenge du går ledig.
Estimated reading time: 4 minutter
Ta hva som helst
Å stemple seg som ‘Naver’ og gå arbeidsledig over tid, er en krevende og noen ganger ydmykende situasjon. Men tiden vi lever i gjør at det kan skje hvem som helst, når som helst. Da spiller det liten rolle hvor god og trygg arbeidsplass man hadde, om bedriften plutselig må stenge. Av årsaker som ingen kan ha kontroll over – les pandemi og dets like.
Mang en restaurant, hotell, scene, teater eller butikk har gått konkurs, måtte permittere eller ha sagt opp ansatte i tiden vi har bak oss. Det har ført til at det i skrivende stund, er mangel på arbeidskraft i flere næringer. Kanskje spesielt i hotell og restaurant-bransjen, men også i andre servicenæringer. Slik får du jobben – om du vil – du bør i grunnen være villig til å ta hva som helst. Til å begynne med.
Hva du liker å jobbe med, bør være viktig for hva du ønsker å søke på av stillinger. Du bør ikke søke på jobb som taxisjåfør uten lappen, eller som lege uten nødvendig kompetanse. Men du kan uansett lære deg nye fag og ta kurs og sertifisering, for å gå en annen vei enn før.
Å gå for lenge ledig, få avslag på avslag kan føre til at man mister motet i søket etter nye utfordringer.
Tenk utenfor boksen
Kanskje kan det være smart å tenke utenfor boksen? Tenke nytt og omskolere seg? Ta opp fag for å få bedre karakterer og dermed økt kompetanse, og økte muligheter? Kanskje kan en venn med gode kontakter hjelpe deg til å få én fot innenfor i et yrke du aldri har forsøkt tidligere?
Å servere, ta bestillinger og være hyggelig mot gjester, og trives med det, har litt med hvilken type person du er selv. Hoteller og restauranter over hele landet higer etter arbeidskraft. Kanskje det er jobben for deg? Kan det være verdt et forsøk?
Slik får du jobben – om du vil ha inntekt, si ja til tilbud som dukker opp og ikke være redd for at du ikke kan. Du vil uansett hva du begynner med, få grundig opplæring. Så får du heller gå et steg tilbake etterpå og si: “Vet du hva, dette var ikke helt for meg, men jeg kan ta andre oppgaver som er mer etter mine interesser.” Da har du vært ærlig og sagt hva du mener.
Men å få seg jobb som student, er lettere sagt enn gjort. Du bør legge ned en innsats, sende ut søknader og gå rundt og by på deg selv – over alt. Slik får du jobb om du vil, du må bare ikke gi deg.
Å være smart student i dag er krevende over tid, men kan også være den beste perioden i livet. Man vet det bare ikke før mange år senere. Når mulighetene til et utsvevende og sosialt liv begrenser seg, fordi man har stiftet familie. Fått ‘kjerring og unger’, som i seg selv er et privilegium, men som ikke gir den samme friheten.
Det er den friheten om studentlivet har og gir, om man har penger nok og god råd, mange savner som voksen. Tenk litt på det, heldige studenter i arbeid.
Sist oppdatert 20. Feb 2021 | Publisert 20. Feb 2021 | Jobb/ yrke, Psykologi
Slik takler du idiotene på jobb, de som gjør alt for å lure seg unna oppgaver andre må ta. Kjenner du deg igjen? De fleste har opplevd å ha en kollega som ikke vil delta, men later som om han eller hun – er en viktig resurs for bedriften.
Bergenet lesetid: 4 minutter
Slike folk har enten et dårlig selvbilde, er fryktelig lat, eller varige svekkede sjelsevner.
Noen er nemlig på jobb, kun for å tjene penger, ingenting annet. Dessverre er det en dårlig arbeidsmoral blant mange nordmenn. Det er derfor det, under normale omstendigheter, er så mange svensker i Norge, som tar de jobbene nordmenn ikke gidder å takke ja til. Servitører eksempelvis. Når traff du på en svenske på en norsk restaurant sist? Ofte nok, ikke sant?
Nordmenn er late, egoistisk, grådige og fryktelig selvopptatte. Ikke alle, men den gjennomsnittlige arbeidstager, etnisk norsk med gullskje i munnen, har langt flere krav enn de som ikke har opplevd velferdssamfunnet på sitt beste. De vil ha god lønn, fire dagers arbeidsuke og seks ferieuker. Og helst gjøre minst mulig når han eller hun stempler inn.
Derfor er det ingen enkel sak å være arbeidsleder, bedriftseier eller avdelingssjef, med ansvar for å motivere sin kollegaer til god innsats. Idiotene florerer og de vil aller helst klage på alt, det være seg berettiget eller ikke. Særlig lønna blir et tilbakevendende team under lunsjen. Man får liksom aldri nok – uansett, noen.
Slik takler du idiotene på jobb – du må rett og slett overse dem, gjør det du skal og ikke omgå dem verken sosialt, på jobb eller på fritiden. Du bør ikke la deg lure i fella til å si imot, diskutere eller irettesette idiotene, da havner du i den lille sorte boken og de legger deg for hat. Det er det neppe verdt.
Stenstrøm
I boken: “Irriterende kollegaer” – har forfatteren, Per Henrik Stenstrøm, tatt dem for seg én etter én. Kverulanten, bedreviteren, primadonnaen, pessimisten, skrytepaven og superoptimistene. De er en deilig blanding av det norske folk, men sjelden en god kollega. Du er kanskje selv i en av disse kategoriene uten selv å vite det.
Boken til Stenstrøm er skrevet med glimt i øyet, det er ingen fagbok eller gir deg noen fasitsvar av noe slag.
Den innholdet nok mer egne arbeidserfaringer fra et langt yrkesliv, enn noe annet. Etter 20 refusjoner som forfatter, er helt sikkert mange av idiotene Stenstrøm selv har møtt – fra litteraturbransjen. En pill råtten bransje, på flere måter. Men han har også erfaring som foredragsholder, journalist og som programleder. Slik blir det endel kollegaer å velge blant.
Selvsagt finnes det gode kollegaer man ikke kunne vært foruten, rundt om på tusenvis av arbeidsplasser rundt om i landet. Men idiotene er der de også, vi vet at du vet det. Og idiotene selv, er ikke alltid klar over at det er akkurat “dem” det gjelder. De har ikke selvinnsikt nok til å tro at det er noe galt, verken med instilling til egeninnsats, kollegaene eller ledelsen.
Arbeidsmoral
Arbeidslyst, arbeidslyst kom til meg og du skal motstand finne! Har man god arbeidsmoral om man jobber seg i hjel? Ikke nødvendigvis, det kan være smart å være mer effektiv enn å jobbe så snørr, blod og tårer renner. Men i nært samarbeide med gode kollegaer – er det langt lettere å stå på ekstra, enn når man er tvunget til å jobbe alene.
Slik takler du idiotene på jobb, ved å være deg selv etter alle kunstens regler. Ikke blande deg borti ting du strengt tatt ikke har noe med å gjøre. Ikke gå i opposisjon til verken ledere eller kollegaer. Legg ned en solid innsats, forsøk å være en god kollega og kom når du skal.
Alt for mange idioter rundt om i landet har en elendig arbeidsmoral. Var det mulig, rent lovmessig, ville mange kunne bli sparket for slett arbeidsinnsats. Men et strengt lovverk gjør det vanskelig for arbeidsgiver å gi noen fyken fordi de ikke passer inn i bedriften.
Alternativet til å unngå å omgås idiotene på jobben, er å enten si opp, gå til noe annet. Det er det man gjør om man går lei ektefellen også, man skiller seg. Har man en ufyselig nabo som bråker og ikke holder fred, flytter man.
Det eneste man holder ut med, til tross for mye smerte og frustrasjon, men også jubel, kjærlighet og glede – er to ting.
Sist oppdatert 14. Dec 2020 | Publisert 14. Mar 2020 | Jobb/ yrke, Samfunn
Hjemmekontor – ikke bare enkelt å gjennomføre om du har huset fullt av folk. Kanskje hjemmeværende barn, fordi barnehage og skole er stengt. Mange norske arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende jobber hjemmefra i disse dager.
Det kan medføre utfordringer man ikke har sett for seg.
Noen er vant til å jobbe hjemmefra i perioder hvor de tar med jobb-PC i helger og ferier for å komme seg vekk fra merarbeid. Andre opplever hjemmekontor for aller første gang og tror det skal gå smertefritt. Helt til fireåringen savner mamma etter tjue minutter – fordi barnet vet hun er hjemme?
Barnepass
Nylig ble det klart at Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet anbefaler økt bruk av hjemmekontor og fleksitid som et tiltak for å forhindre smitte av Coronaviruset.
VG.no
Bør man ta en hvit løgn og ikke si at man sitter i kjelleren, i et ekstra soverom eller på kontoret og jobber? Ikke alle har et hjemmekontoret, og bare her kan det være man møter det første problemet. Hvor sitter man? På kjøkkenet?
Et hjemmekontor krever pålogging til jobbens nettverk eller bruker-verktøy som gjør at man kan gjøre jobbrelaterte oppgaver. Bare her alene, vil noen slite, om de ikke har arbeidsgiverens egne passord, PC eller jobb-system tilgjengelig.
Dette er noe å tenke over før du kogger av på jobben siste dag – før du skal ha hjemmekontor.
Hvem skal passe barna når du skal jobbe hjemmefra? Kan du klare å kombinere denne oppgaven? Det er vel nesten utenkelig, fordi det er begrenset hvor mange barnefilmer, spill og TV-program ungene orker å bruke tid på i åtte timer.
Man bør ha hjelp til å aktivere barna. Men bestemor og bestefar er i risikogruppen og kan ikke hjelpe til, enda så mye de ønsker det.
Covid-19
Alt vi ser, hører og gjør, vil dessverre handle om Covid-19, Coronaviruset de neste ukene. De fleste av oss vil være dritt lei av viruset, leve etter det og forholde oss etter at vi ikke kan leve normalt. At det f.eks ikke spilles en neste kamp i England på tre uker, er et mareritt for mange vi kjenner.
Hjemmekontor – ikke bare enkelt å gjennomføre.
Derfor er det viktig å få opp gode rutiner som gjør livet levelig, forsøke å gjøre en forskjell på hverdag og hel, virkedag og ferie. Enda vi strengt tatt ikke kan gjøre stort mer enn å holde oss hjemme, gå en tur i nabolaget eller i skogen.
Vi kjenner jo ikke de endelige konsekvensene til dette viruset.
UD fraråder reiser til alle land. Det er absurd, men virkelig.
Her er gode råd for et velykket hjemmekontor:
Ut av sengen, ut av pysjen og rett på jobb etter frokost
Slå mobilen på lydløs og legg den i veska
Gå gjerne en kort tur for å våkne ordentlig om du har behov for det
Logg av sosiale medier
Ikke slå på TV, den er en tidstyv
Ta deg tid til kaffe og en solid lunsj
La huslige sysler, klesvask o.a ligge
Gi klar beskjed om at du ikke skal forstyrres når du jobber
Bruk tiden godt, men rekker du ikke deadline, bruk kvelden
Hjemmekontor kan være svært nyttig for alle arbeidstakere som får dette til å fungere, men ikke like enkelt å gjennomføre. For å lykkes må man altså ha hjelp utenfra.
Noen har en stor familie som kan bistå, andre har gode naboer de stoler på, og som kan passe flere barn på én gang. Men kun barn fra samme familie. Barn kan heller ikke være sammen.
Statsminister Erna Solberg maner til solidaritet, samhold og dugnad i alle deler av samfunnet, for at så mange som mulig, skal komme gjennom katastrofen – sammen. Det betyr at AS Norge krever at alle som kan – er på jobb.
Hjemmekontor
Et velfungerende hjemmekontor krever sin mann og sin kvinne. Du skal ha en god arbeidsmoral for å jobbe full dag, hjemmefra. Du er jo ikke Winston Churchill, derfor bør du komme deg ut av senga, før du begynner å jobbe.
Alle arbeidsgivere ønsker at du som arbeidstaker skal lykkes og gjøre en best mulig jobb. Men ikke alle har arbeidsmoral nok til å jobbe hjemmefra. Bruk tid på gode rutiner i ditt hjemmekontor, ikke gjør det for hjemmekoselig. Du er mer “på jobb” enn hjemme – når du er på “kontoret”.
Hjemmekontor – ikke bare enkelt å gjennomføre, men med gode rutiner på plass, etterhvert, vil du kunne utføre en god jobb – hjemmefra. Du vil kanskje bruke den første uka på å komme deg i orden for deg selv, på din måte.
Alle som kan jobbe hjemmefra bør benytte den muligheten i disse tider. Man kan bruke videolink, e-post, telefon og SMS for å komme i kontakt med kollegaer eller kunder. Det er en legitim måte å jobbe på all den tid man ikke bør møte mennesker ansikt til ansikt.
Siste kommentarer