Fredag 21. juni på Rådhusplassen. Sommerens vakreste eventyr for alle som elsker musikk. Skandinavias største gratiskonsert, VG-lista som har levert populærmusikk siden 1958, leverer igjen. Eneste forskjellen fra tidligere år, er at NRK ikke sender fra arrangementet.
Bergenet lesetid: 4 minutter
VG-TV, ikke NRK
Enten må du selv møte opp i Oslo, på Rådhusplassen sammen med 50-70.000 andre festglade. Eller se sendingen på VG-TV. NRK trakk seg for et par år siden, noe som vi synes er på trist og uansvarlig. Når Norge støtte konsert går av stabelen, så vil ikke Norges største TV-kanal delta i kulturmønstringen.
Det er ansvarsfraskrivelse, noe NRK har blitt veldig gode på i det siste.
Takk til VG som tør å satse alene på Norges vakreste eventyr. Og særlig for målgruppen, ungdom under 18 år. Som ellers har svært få andre gratistilbud å ta del i. Her synes vi NRK har sluppet alt for billig unna, de burde ha blitt hudflettet, for ikke å sende VG-lista ut til folket.
NRK har et ansvar for alltid å levere det folket vil ha. Vi betaler for at NRK skal eksistere, da må et slikt arrangement være en selvfølge for norsk rikskringkasting å servere seerne.
Fredag 21. juni på Rådhusplassen er en merkedag. Da sparkes sommeren og sommerferien for mange tusen elever i gang. Skoleåret er tilbakelagt, du har handlet inn alt du trenger til din perfekte sommer.
Nå er det bare å håpe på strålende sol, lange lyse sommerkvelder som innbyr til så mangt. Enten en stille og rolig kveld med venner og grillmat. Eller kanskje med den rette i armkroken? Musikk er viktig for alle. Vi anbefaler VG-lista på Rådhusplassen.
Fredag 21. juni er en merkedag. Nettopp fordi det er avslutting og begynnelse på én og samme dag. Et hektisk skoleår har tatt lutt, nå står en lang og velfortjent sommerferie for døren.
Du bør jo starte din sommerferie sammen med de fleste andre på din egen alder. Hvor de er? På Rådhusplassen selvfølgelig!
Her er noen av de du kan møte:
Matoma
Kevin Lauren
Beathoven
Randi Oline
Tigergutt
Golfklubb
Ari Bajgora
Blackie
Men la det være sagt, arrangøren er veldig god på å holde igjen de største navnene. Du skal nemlig fristes helt til det siste. Det er fortsatt noen dager igjen til fredag 21. juni. Bare hold av dagen og møt opp i god tid.
VG-lista 2024
Her er alt du behøver å vite om Norges vakreste musikk-eventyr midt i Oslo, helt i starten av sommeren.
VG-Lista konserten sendes på VG.no og VG sin egen konto på TikTok. Det er VGs markedsavdeling som står ansvarlig for gjennomføringen av selve arrangementet, i samarbeid produksjonsselskapet Monster.Bauer Media er medarrangør av selve konserten på Rådhusplassen. Bauer gjør egne redaksjonelle vurderinger i sin dekning av VG-Lista.TikTok er en samarbeidspartner som tilrettelegger for distribusjonen av VG-Lista konserten på deres plattform.
Kilde: VG.no
VG-lista er en gratiskonsert uten alkohol og har derfor ingen aldersgrense. Men vi mener at barn under 12 år, bør reise med voksne eller eldre ungdom som de oppholder seg på konsert og i sentrum sammen med.
Det er både uniformert og sivilt politi på Rådhusplassen, samt arrangørens egne vakter.
Det er lurt å ta med seg mat og drikke i en liten sekk. Riktig skotøy og kanskje en regnjakke. Sørg for å spise og drikke godt før man reiser til Rådhusplassen.
Om været er ok, kan det komme så mye som 80.000 mennesker til hovedstaden denne sommerkvelden.
Har du ikke muligheter til å oppleve VG-lista live, kan du altså ikke finne den på NRK, men på VG-TV.
Vi må snakke litt om klippfisk. Denne delikatessen som blir eksportert ut av Norge, bare slått av laks i popularitet. Blir nærmest bare kastet av norske forbrukere. Kun en håndfull restauranter med respekt for seg selv, på Sunnmøre og Nordvestlandet, serverer tørrfisk som utsøkte Bacalao-retter, dessverre.
Bergenet lesetid: 7 minutter
Kristiansund
Om du aldri har spist Bacalao, men liker potet, fisk, løk, tomat, chili, olivenolje, paprika og hvitløk – liker du også Bacalao. Tørrfisken og klippfisk er tilnærmet det samme. Forskjellen er et tørrfisken ikke er tilsatt salt, før tørking, men det er klippfisken som altså er saltet torsk.
Derfor må klippfisk vannes ut i et par døgn før tilberedning.
Vi må snakke litt om klippfisk, og da klippfisk fra Kristiansund. Bacalaoen vi tilbereder er den klassiske som lages vanlig rundt om i Norge, også i Kristiansund. Som har vært opphav til klippfisken siden tidenes morgen, i hvert fall de siste 200 år.
Den aller viktigste ingrediensen her er altså klippfisk, ferdig vannet ut i to døgn. Oppskriften vår finner du lenger ned i denne artikkelen. Vi kan garantere suksess om du følgen den oppssften, både for deg og dine gjester.
Inntil 1950-årene, foregikk tørkingen vanligvis utendørs på fjell (derav navnet, egentlig «klippefisk»), mens tørking innendørs har blitt mer og mer vanlig fra 1950-åra. Ved utendørs tørking måtte fisken voktes nøye så den ikke fikk for mye regn eller for mye sol. Det var arbeidskrevende å legge fisken utover bergene og samle den i stabler når den skulle tildekkes; arbeidet ble ofte utført av kvinner og barn. Fra Kristiansund ble fisken tidligere hentet av søreuropeiske seilskuter som ofte brukte jord som ballast nordover, jorden ble losset brukt til gravplass på Gomalandet. Kristiansund ble den norske klippfiskbyen framfor noen og dominerte denne industrien i vel 200 år.
Her er en ingredienser og oppskrift til 4 personer:
500 gram saltet torsk (bacalao)
2 løk, skåret i tynne skiver
4 fedd hvitløk, finhakket
2 røde paprikaer, skåret i strimler
1 grønn paprika, skåret i strimler
2 store modne tomater, grovhakket
1/2 kopp olivenolje
1 kopp tomatsaus
1 kopp vann eller fiskekraft
1 kopp sorte oliven, helst Kalamata, uten steiner
2 ts paprikapulver
1 ts tørket oregano
1 ts tørket timian
Salt og svart pepper etter smak
1/2 kopp frisk persille, grovhakket, til servering
Bruk gjerne litt tomatpuré for en kraftigere smak og chili om du vil ha Bacalaoen mer spicy
Fremgangsmåte:
Begynn med å desaltere den saltede torsken. Skyll torskens overflate under kaldt vann for å fjerne overskuddssalt. Legg torsk i en bolle med kaldt vann og la den ligge i kjøleskapet i minst 24 timer. Bytt vannet flere ganger i løpet av denne perioden for å sikre at saltet blir fjernet.
Når torsken er desaltet, tørk den forsiktig med kjøkkenpapir og skjær den i serveringsstykker.
Varm olivenoljen i en stor stekepanne eller gryte over middels varme. Tilsett løk og hvitløk, og stek til de blir myke og gylne.
Legg til de røde og grønne paprikastrimlene i pannen og stek i noen minutter til de begynner å mykne.
Tilsett de hakkede tomatene, tomatsausen, paprikapulveret, oregano og timian. Rør godt sammen og la det småkoke i ca. 10 minutter for å utvikle sausens smaker.
Hell i vann eller fiskekraft og la det koke opp.
Legg forsiktig de desalterede torskstykkene i sausen, og sørg for at de er godt dekket av sausen. La det småkoke i omtrent 15-20 minutter, eller til torsken begynner å flake seg lett med en gaffel.
Tilsett de sorte olivenene og rør forsiktig.
Smak til med salt og svart pepper etter behov.
Fjern pannen fra varmen og dryss over hakket persille for en frisk smak og vakker presentasjon.
Server retten rykende varm, gjerne med brød eller Focaccia til.
Ikke glem at det er få retter som fortjener en god rødvin som det Bacalao gjør.
Hva drikker man til en gryte med utsøkt Bacalao? Spansk rødvin og kaldt vann
Husk at det er flere måter å tilberede Bacalao på, vi har bare valgt en anbefaling ut i fra hvordan vil liker retten. Jo flere rundt bordet, jo bedre blir måltid. Vi anbefaler å kjøpe klippfisken i loins, den koster mer, men er både best og enklest å tilberede.
Torsk
Vi nordmenn som er vanedyr, velger fortsatt “Grandis” og Taco til kosen, når det finnes så fantastisk mat som klippfisk og Bacalao. Det får kokker verden over til å gråte, når vi forteller om dette fenomenet.
Slik serveres Bacalao på Thon Hotel i Kristiansund Foto: Vargas12.com
Vi vil gå så langt som å oppfordre folk fest til å droppe frossenpizzaen og bruke litt mer tid på kjøkkenet. Kun for å fremme en av verdens aller beste råvarer.
Du visste det kanskje ikke, men når du får LUTEFISK servert, er det faktisk klippfisk, det også. Brasil, Spania og Portugal mesker seg i importert norsk klippfisk, mens italienerne kaster i seg norsk torsk de også, men da som tørrfisk.
Vi vet at torsken er en truet fiskeart i store deler av verden, men det er faktisk håp i hengende snøre. Det jobbes på spreng på berge arten, både i Sør og Nord, men torsken er borte i mange deler av landet. Og fra svenskegrensen til Agder, er all torsk fredet, uansett størrelse. Dette er en lov alle bør overholde.
Bacalao
Bacalao, en tradisjonell spansk-iberisk rett, er et eksempel på hvordan klippfisk har spredd seg til andre kulturer.
Om man lager den norske varianten av Bacalao, kombinerer man altså klippfisk med tomater, løk, paprika og olivenolje, og serveres ofte som en smaksrik gryterett, gjerne med chili og hvitløk. Den portugisiske varianten av denne retten, Bacalhau à Brás, legger til egg og poteter for å skape en deilig og mettende rett.
Klippfisk og tørrfisk er ikke bare en viktig del av norsk matkultur, men også en verdifull eksportvare som har funnet veien til bord over hele verden.
Den lange og stolte historien bak produksjonen av disse delikatessene, kombinert med deres unike smak og tekstur, gjør dem til noe mer enn bare mat – de er symboler på en kulturarv som har overlevd tidens tann.
I dag er klippfisk og tørrfisk mer enn bare matvarer – de er symboler på Norges rike kultur og historie.
Mens de utfordres av endringer i samfunnet og miljøet, fortsetter de å være en kilde til stolthet for nasjonen og en smakfull påminnelse, om det innovative håndverket som har overlevd gjennom tidene.
Gjennom bærekraftig praksis og bevaring av tradisjoner kan Bacalao som matrett – fortsette å være en viktig del av det norske kjøkken – og en kilde til stolthet for kommende generasjoner. Men da må vi være villig til å bruke tid på å tilberede retten og servere den til våre nærmeste. Ofte.
Vin, kaffe eller te? Eller kanskje en øl? Hva skal det drikkes til maten? Kan man drikke vin uten mat og er det en selvfølge at du som vert skal servere alkohol til gjestene? Og finnes det gode bok alkoholholdige alternativ?
Bergenet lesetid: 4 minutter
København
I København finnes det mer enn 250 hotell. På the Library bar, på selveste Copenhagen PlazaHotel, servers det ikke kaffe til Cognacen. Fordi det ikke er en kaffebar, men en cocktail-bar. Tenk litt på det.
Les også:
Heldigvis har Købehavn, kanskje verdens beste hovedstad, et hav av barer, puber, restauranter og kroer å velge blant. Reiser du fra Købehavn uten å ha flere kulinariske opplevelser med god drikke til – må du neste ta på deg skylden selv.
The Plaza Library Bar was recently chosen by Forbes Magazine as one the 5 best gentlemen’s oases in the world
VisitCopenhagen.com
Når du skal servere dine gjester til årets julebord er det du serverer i glassene, minst like viktig som det som er på tallerken. I hvert fall om du spør gjestene, og det bør man selvsagt som en god vert. Vin, kaffe eller te? Eller kanskje en øl?
Enten det er torsk, kalkun, ribbe, pinnekjøtt eller Grandiosa som serveres – drikken har betydning for et vellykket måltid. Enten du spiser alene eller sammen med andre. God drikke er måltidets glede.
Tror du det er tilfeldig at Jesus gjorde om vann til vin? Nope. Jesus drakk nemlig av vinen selv og i bibelen står det følgende: “Se for en storeter og vindrikker, venn med syndere“». (Matt 19,11a).
Om du velger Champagne til frokost på 17. mai, melk til rekene på lørdagskvelden eller vann til ribba på julaften, er helt opp tide deg og bestemme. Det vivet er at det faktisk har betydning hva du drikker til hver enkelt rett du spiser.
Det er blitt skrevet milevis spaltemeter om Champagne, det lages musikk og filmer om verdens mest omtalte dråper. Kanskje ikke så rart heller, men vi har faktisk drukket Crémant med mer smak og bedre fylde enn endel Champagne. Forskjellen er prisen og hvor i Frankrike denne produseres.
Når du kommer hjem fra Syden og ikke drukket norsk melk, til den første skiven med brun ost til frokost.
Eller tar den første sippen av den iskalde vinen på den første sommerkvelden, når rekene står på bordet. For ikke å snakke om den første pilsen på puben med gutta – på den aller første lønningspilsen. Du minnes det med glede.
Vi har sagt det før og vi sier det igjen, bobler er magiske. Smaken av perfeksjon er guddommelig. Hva tror du Dom Pierre Perignon, den verdenskjente munken tenkte, da han lykkes med med å destillere Champagne? Han uttrykte noe sånt som: “Kom, fort, jeg smaker på stjernene.”
Øl
Enda så deilig det er med en iskald halvliter i solveggen eller på brygga en varm vårdag så er det ikke bra for deg. Du kan, med fokus på helsa, velge LITE-øl, altså øl som er brygget med betydelig mindre sukker, kalorier og karbohydrater.
I realiteten spiser du et “halvt brød” for hver halvliter du tar. 150 kalorier per 0,5 ltr er mer enn du behøver. En halvliter med vanlig øl med 4,7% alkohol, inneholder masse “dritt” du strengt tatt ikke trenger, men akk så deilig det er, da.
Nye kostholdsråd sier – dropp ølet – om du er usikker på helseeffekten det har på din kropp. kjedelig, men sant.
Når det er sagt så er det jo bare jul én gang i året. Og akkurat nå er det masse deilig juleøl på vinmonopolet som er verdt å forsøke.
Slik blir du en god forfatter. Du bør imponere leserne dine, men også irritere, provosere, sjokkere og overraske i ditt manus. Selv ikke engang da er det alltid nok å imponere forlagene som leser manuset ditt. Det skal svært mye til før redaktøren i forlaget sender deg positive tilbakemeldinger. En forsvinnende liten del av innsendte manus blir antatt, og dermed til en bok du finner i butikken eller på nettet.
Bergenet lesetid: 9 minutter
Jobben
Men den som gir seg har tapt. Det er faktisk bare én ting å gjøre om du vil bli en utgitt forfatter. Du må aldri slutte å skrive. Selv på tunge og vanskelige dager der ingenting kommer til deg, må du skrive noe. Mint én side. Så får du heller revurdere innholdet når du redigerer. Hemmeligheten for suksess, er nemlig å aldri gi seg, men fortsette å skrive, skrive og skrive. Hver dag.
Så er det mange ulike måter å skrive på til forskjellige genre. Å skrive en roman er selve livsprosjektet for de som ønsker å bli utgitt, sånn på ordentlig. Det krever mye av den som skriver. Tid, snørr, tårer og enda litt mer tid og tårer. Selv da, som sagt, er det ikke sikkert man blir utgitt. Det skal endel til for å imponere en god og erfaren redaktør som har lest og vurdert titusenvis av manus. Der de aller fleste har gått rett i søpla.
Men husk, noen blir antatt, om ikke hver dag, så i hvert fall flere ganger hver uke. Kan den neste være deg? Slik blir du en god forfatter, steg for steg.
Om du har andre motiver enn skriveglede, gjøre omfattende research i forkant og underveis i prosessen. Samt sette av tiden som behøves til å gjøre manuset korrekt grammatisk, uten skrive- og kommafeil. Samtidig som at innholdet og alle de løse trådene skal ende opp i en overraskende og spennende, ja, kanskje gripende slutt. Bør du faktisk la være å starte på prosessen.
Det kan fort bli bortkastet tid. Trist, men sant – det er ikke alle forunt å bli forfatter, dessverre.
Skjønnlitterær forfatter. To ord som kan få hjertet til å hoppe av glede for noen, men også fylle andre med angst og tvil. Å bli en dyktig skjønnlitterær forfatter er en drøm for mange, men veien til å oppnå dette målet kan være utfordrende og krevende. Likevel, med dedikasjon, kunnskap og øvelse, er det fullt mulig å utvikle seg til en dyktig forfatter i skjønnlitteraturen.
Vi tar deg gjennom nøkkelen til litterær suksess og hva som kreves for å bli en god skjønnlitterær forfatter.
Les ofte, mye og variert. Den første skrittet på veien til å bli en god skjønnlitterær forfatter er å lese mye og variert. Litteratur er som næring for forfatteres sjel. Jo mer du leser, desto mer utvides din forståelse for språk, plotstrukturer, karakterutvikling, og ulike skrivestiler. Les både klassiske og moderne forfattere, både innenfor sjangeren du ønsker å skrive i og utenfor den.
Dette vil gi deg et bredt perspektiv og inspirasjon til din egen skriving. Det tar tid å bli god å lese mye, betydelig lengre tid å bli god til å skrive, godt nok.
Håndverket
Skriv litt hver dag. Uansett. Skriving er som en muskel – jo mer du trener den, desto sterkere blir den.
Sett av tid til å skrive regelmessig. Dette kan være daglig, ukentlig, eller etter en annen tidsplan som passer deg. Å etablere en skrivevanen er avgjørende for å utvikle dine ferdigheter som forfatter. Husk at det er i praksisen du finner din stemme og stil som forfatter.
Studer håndverket. Å være en god skjønnlitterær forfatter innebærer å mestre håndverket. Studer litteraturteori og skrivebøker for å forstå de grunnleggende konseptene bak god skjønnlitterær skriving. Lær om elementer som karakterutvikling, konflikt, dialog, beskrivelser og struktur. Jo mer du forstår håndverket, desto mer bevisst kan du bruke det i din egen skriving.
Få konstruktive tilbakemeldinger fra din(e) pilotleser(e).
Å skrive er en ensom aktivitet, men å bli en god forfatter krever uten tvil ekstern innsikt. Del ditt arbeid med andre forfattere, skrivere, lesere eller skrivegrupper, og vær åpen for konstruktiv kritikk. Å motta tilbakemelding kan hjelpe deg med å identifisere svakheter i din skriving og gi deg muligheten til å forbedre deg. Det er viktig for alle skrivere og bruke tilbakemeldingene riktig.
Finn din egen stemme. En av de mest utfordrende oppgavene for enhver forfatter er å finne sin egen stemme. Dette er det som gjør din skriving unik og gjenkjennelig. Å eksperimentere med ulike stiler og sjangre kan hjelpe deg med å finne din stemme. Det handler om å skrive ærlig og autentisk, og la din personlige stemme skinne gjennom.
Sett deg hårete mål. For å bli en god skjønnlitterær forfatter, er det viktig å ha tydelige mål. Hva ønsker du å oppnå med din skriving? Vil du bli publisert forfatter, eller skriver du primært for ditt eget velvære? Å ha mål gir deg retning og motivasjon til å fortsette å utvikle deg som forfatter. Les manuset høyt for deg selv for å være sikker på at teksten “flyter”.
Rediger grundig og lær deg kommareglene ordentlig. Skriving er kun den første fasen av skaperprosessen. Etter at du har skrevet ditt manus, er det tid for grundig redigering. Les gjennom teksten flere ganger for å fange feil, forbedre språket, og stramme opp plottet. Redigering er der du gjør din skriving god, om du får teksten til virkelig å skinne.
Lykkes du her har du fått leseren på kroken og manuset er på vei til å bli bok. Du er i ferd med å bli antatt.
Jo Nesbø
Les nok og variert, også genre du normalt aldri tar i for å utvide din horisont. Lær av de beste, les heltene dine, les Jo Nesbø, for å se hvordan han bruker få ord for å fortelle mye på svært få linjer. Det er en grunn til at Jo Nesbø i særdeleshet er Norges, ja, kanskje verdens dyktigste krimforfatter. Hans bøker leses som kjent over hele verden.
At moldenseren skriver prisbelønnende barnebøker i tillegg til å være blant Norges beste artister, forteller litt om forfatterens uvirkelige kapasitet. At Nesbø i en alder av 60 år, også har blitt klatrer, på svært krevende nivå – er imponerende.
Vi som elsker Jo Nesbøs litteratur, kan nesten ikke vente på neste Harry Hole-krim. Og “Blodmåne“, “Politi” og “Kniv” er etter vår mening det ypperste som er å finne av norsk krim. Nesbø-krim blir brukt som manus får vår egen skriveglede.
Når du har fullført en skriveprosess og fått tilbakemelding, er det på tide å lese din egen skriving som en leser. Dette gir deg muligheten til å vurdere om teksten fungerer som du ønsker, om karakterene er engasjerende, og om historien er overbevisende. Å lese ditt eget arbeid med kritiske øyne er nøkkelen til å forbedre det. Slik blir du en god forfatter.
Antatt
Vær tålmodig. Å bli en god skjønnlitterær forfatter tar tid. Det er sjelden noen rask vei til suksess.
Vær forberedt på å møte avslag, motgang og perioder med skriving som føles som en kamp. Tålmodighet er en nøkkelkvalitet for enhver aspirerende forfatter. Og du kan bli avvist og refusert tjue ganger før du blir antatt. Selv J.K. Rowling, dronningen av fiction, ble refusert med det første Harry Potter-manuset, så det handler ikke om at manuset ditt ikke er bra nok.
Bli publisert ved å gjøre jobben møysommelig og ordentlig.
Å bli publisert er ofte en milepæl for mange forfattere. Det kan være en krevende prosess som krever tålmodighet, utholdenhet og vilje til å gjøre jobben som kreves.
Utforsk ulike publiseringsmuligheter, fra tradisjonelle forlag til selvpublisering, og velg den som passer best for din skriving. Selvpublisering kan være svært kostbart, så regn deg fram til om det er verdt det.
Å lese mye, skrive regelmessig, studere håndverket, få tilbakemelding, finne din egen stemme, sette deg mål, redigere grundig, lese mye mer, være tålmodig. Og til slutt – arbeide mot publisering, er avgjørende steg på veien til suksess.
Husk at hvert trinn i denne reisen vil bidra til å forme deg som forfatter og bringe deg nærmere ditt mål om å bli en dyktig skjønnlitterær forfatter.
Lykke til med din skriveprosess! Du kan bli Norges neste store forfatter. Vi heier på deg!
Krim på tilbud – rett i postkassen. Forfatteren Øyvind Teige sender nå ut siste rest av lageret til krimromanen “Mildred”. Pris: 199 kroner inkludert frakt. Ja, du leste riktig. I denne dyrtiden vi lever i, er det viktig å bidra med hyggelig opplevelser for folk flest.
Bergenet lesetid: 4 minutter
Billig krim
Å lese er en begivenhet gjennom høsten og vinteren for mange – billigere krim er det vrient å finne. Du kan betale med VIPPS via 41274786 og selvsagt få signerte utgaver. Det er forfatteren som sender deg boken.
Merk – dette er ingen barnebok, men krim for voksne, en krimroman om Mildred fra Nordmøre som arver milliarder av kroner. Boken kom ut rett før jul i 2015, men er ikke å finne andre steder enn hos forfatterens eget lager. Alle som ønsker får selvsagt signerte utgaver.
Skal du ha billige julegaver – bestill flere bøker, jo billigere blir det. Fem bøker 790 kr. inkludert frakt.
Om det kommer en direkte oppfølger av Mildred? Ja, det skal du ikke se bort fra. Jo flere bøker som selges nå før jul, jo mer har forfatteren å lage nye bøker for. No presure! Manuset til “Presten” er tilnærmet ferdig og det hadde vært en ny drøm om gikk i oppfyllelse å få gitt den ut, må innrømme det.
Her er litt mer om det som skjer i denne krimromanen som du får hjem i din postkasse for kun 199 kroner, inkludert frakt.
Utdrag fra prologen:
Drømmen er forvandlet til et mareritt, hun ser for seg låven, kyrne og luken i gulvet. Lukten er som den pleier, skarp og ubehagelig. Hun beveger seg sakte innover, en ku rauter, Mildred skvetter. Ansiktet er vått, svetten er synlig, hodet går fram og tilbake. Urolig. Frykten for å falle er ubeskrivelig, hun begynner å gråte, både i drømmen, i marerittet og i senga. Lemmen er fjernet, hun stirrer ned i den brune massen av avføring, møkk fra mer enn tjue kyr. Det syder, stanken er uutholdelig…
Fra Mildred, av Øyvind Teige
Populær krim
Første opplag ble utsolgt. Boken er solgt i mer enn 6000 eksemplar, noe som er overraskende bra for en nykommer og debutant i denne bransjen. Kanskje fordi mange kjøpte boken i tiden før jul, med aktivt salg via kjøpesenter og butikker.
Men også fordi “Mildred” som fersk, ny og lokal krim fra Nordmøre – var noe nytt og spennende i regionen. Alle som ønsker og bestiller – får selvsagt signerte utgaver.
Foto: Copyright forfatter av Mildred, Øyvind Teige
Jeg har fått noen ønsker om kjøp av Mildred, siden den kun selges direkte fra meg – kommer siste tilbud nå, i god tid før jul. Alle kan få boken tilsendt. Merk at dette er Mildred fra 2015, men boken er like god for det. Selger ut siste rest nå, Kun 199,- inkludert frakt. Tar VIPPS på, 41274786. Husk å sende meg navn og full adresse. Alle som ønsker får selvsagt signert utgave. Billigere julegave skal man lete lenge etter.
Øyvind Teige via Facebook (merk at navnet skrives Oyvind Teige på Facebook)
Fra boken:
Hun slo på instinkt, uten å tenke på konsekvensene. Mildred følte hun sloss for livet og var lynraskt nede og plukket opp revolveren og snudde mannen rundt. Hun så rett inn i to livredde, smale øyne i et blodig ansikt. Hun skalv av redsel. «Hvem er du?! Svar for faen!» Det kom kun ubestemmelige stønn fra mannen.
Porolog:
Mildred Kanestraum arver betydelig beløp, penger andre vil gjøre mye for å få tak i. Mildred kommer fra en gård på Tingvoll på Nordmøre. Her bor hun sammen med sine foreldre og en yngre bror. En lenge planlagt ferie går ikke helt etter planen. En forretningsadvokat ønsker å hjelpe Mildred med å kontrollere verdiene, tilsynelatende. Historien ender opp i en jakt som endrer Mildreds liv. Sofie Larsen og Fredrik Bolsø fra Kripos får flere uventede, kompliserte og skremmende saker å nøste opp i. Ikke minst flere lik.
En fartsfylt og spennende bok om svik, sorg, vennskap, kjærlighet og grådighet.
Forfatteren Øyvind Teige kommer fra Nordmøre, men er siden 1990 bosatt i Fredrikstad.
Du er altså bare noen få tastetrykk unna å få et par bøker du kan gi bort i julegave, til prisen for én krim hos bokhandlere landet rundt. Og merk, du får den rett hjem i postkassen. Du trenger ikke kle på deg, engang.
Nevnte jeg at prisen for én krimroman rett i postkassen er kun 199 kroner – inkludert frakt? Og, ja, jeg tar vipps på 41274786. Krim på tilbud – rett i postkassen. Alle som ønsker og bestiller – får selvsagt signerte utgaver.
Boken selges ut billig for å få ned lageret og kanskje gjøre plass til den neste krimromanen om Mildred …
Spørsmål? Ta kontakt via Facebook eller på mail, Vargas12.com@gmail.com.
Slik blir du forfatter. Du må bare fortsette å skrive. Skrive mye og ofte. Følg hjertet og hjerne. Men du må ikke gi opp når det butter og får skrivesperre. Husk, det tar tid å bli god nok, selv da vil du kanskje ikke bli antatt på mange år, kanskje aldri. Det er nemlig ikke alle som blir forfatter, men du kan bli det.
Bergenet lesetid: 5 minutter
Ditt verk
Å skrive skjønnlitterært er den ultimate skrivetesten.
Det er forfattere som skriver så du gråter, blir påvirket psykisk og fysisk. Blir redd og glad, nervøs og sorgtung. De beste skriverne gjør noe med oss, det er derfor de skriver og vi leser. Jo Nesbø, kanskje Norges dyktigste krimforfatter, skriver skjønnlitterært, men også barnebøker.
Ikke forsøk å kopier de beste, men finn din egen penn, skriv fra eget hode, men la deg gjerne inspirere av de beste. Det kan gi deg både tips og vilje til å etterhvert levere fantastiske manus, så bunnsolide at forlagene ikke lenger kan overse din tekst. Da er du på god vei.
Vi som skriver, lærer av de beste hele tiden, noen av oss makter til slutt å gi ut egne verk. Andre forblir skrivere som bare skriver. Men der manuset blir liggende oppe på andre manus – langt inn i nederste skuff. For alle skal ikke bli forfattere. Slik er det bare.
Kun de som klarer å formidle godt nok, har disiplin og fortellerevne.
Evner gode nok til å bli antatt, har muligheten til å bli en forfatter leserne aldri glemmer. Å bli antatt av et forlag handler ikke om tilfeldigheter, men godt håndverk. Gode redaktør kan lese en halv side og forstå at teksten er bearbeidet nok til at vedkommende ønsker å lese mer.
Å bli en god skjønnlitterær forfatter krever tid, dedikasjon og praksis. Eller trening om du vil. En myte forteller oss at man blir aldri god nok med mindre man er villig til å trene eller øve i minst 10.000 timer eller mer. Heldigvis er det en myte, men når det kommer til å bli en god forfatter, stemmer det nok.
Skjønnlitteratur har en unik evne til å fange menneskets fantasi og føre leseren inn i en annen verden. Å bli en dyktig skjønnlitterær forfatter gir deg muligheten til å formidle dine historier og tanker på en måte som kan berøre og inspirere andre.
Her er noen trinn du kan følge for å utvikle dine skriveferdigheter og bli en god skjønnlitterær forfatter.
En av de viktigste tingene du kan gjøre for å bli en bedre skjønnlitterær forfatter er å lese mye. Les romaner, noveller, poesi og andre former for skjønnlitteratur fra ulike sjangre og tidsperioder. Dette vil eksponere deg for ulike skrivestiler og perspektiver, og det kan bidra til å utvide din egen forståelse av litteratur.
Skriving er som enhver annen ferdighet – jo mer du øver, jo bedre blir du. Sett av tid hver dag til å skrive, selv om det bare er noen få setninger eller en kort historie. Øvelse er nøkkelen til å forbedre egne skriveferdigheter.
Det finnes en mengde bøker om skrivehåndverket som kan hjelpe deg med å forstå grunnleggende prinsipper som karakterutvikling, plotstruktur og dialog. Noen anbefalte bøker inkluderer “On Writing” av Stephen King og “The Elements of Style” av William Strunk Jr. og E.B. White.
Ja, eller bare det å lese god krim av Jo Nesbø, da. Gjør uansett noe med oss.
Eksperimentere
Det er viktig å få tilbakemelding på ditt skriftlige arbeid. Dette kan være fra venner, familie eller skrivegrupper. Å motta konstruktive tilbakemeldinger kan hjelpe deg med å identifisere styrker og svakheter i ditt arbeid og gi deg retningslinjer for forbedring.
Skriving er en prosess, og den første utkastet er sjelden perfekt. Ta deg tid til å redigere og revidere ditt arbeid grundig. Dette innebærer å se etter grammatikk- og stavefeil, samt å forbedre strukturen, karakterutviklingen og plottet.
En god skjønnlitterær forfatter må forstå mennesker og deres kultur. Les om psykologi, sosiologi, historie og andre fagområder som kan hjelpe deg med å skape troverdige karakterer og miljøer.
Ikke vær redd for å eksperimentere med dine skriveprosjekter. Vær original og våg å utfordre deg selv som forfatter. Det er ofte i de dristige valgene at ekte kreativitet blomstrer.
Til slutt er målet å dele dine historier med verden. Du kan publisere på nettet, sende inn til litterære tidsskrifter eller arbeide mot å få en bok utgitt.
Å dele ditt arbeid gir deg muligheten til å nå et bredere publikum og få tilbakemelding fra leserne.
Film ikke lenger best på kino? Kanskje bortsatt fra i Fredrikstad som har Norges beste kino – kåret flere år på rad. Her er både salen(e) billedkvaliteten og lyden av ypperste kvalitet. Også i Oslo er det bra kinotilbud for kresne filmelskere. Men i Norge forøvrig, kan du like gjerne se filmen hjemme. For nå har også TV-produsentene blitt så gode på kvalitet – at du fint kan ha kino hjemme.
Bergenet lesetid: 5 minutter
Premier League
Alt du behøver for å få et godt nok TV-bilde som gir deg den ultimate film-følelsen, slik du gjør på de beste kinoene er 4K-kvalitet og god nok lyd. Har du en 4K-TV, 4K-HDMI-kabel og en dekoder eller Apple-TV som leverer 4K-kvalitet, er det bare å gønne på.
Film ikke lenger best på kino? I hvert fall ikke om du velger de distributørene som tar deg som kunde på alvor. og dermed leverer 4K Ultra HD. Som er det beste du får servert av billedkvalitet i Norge i dag.
Dessverre er det ikke alle distributører som leverer film eller serier i 4K ennå, men det kommer. Håper vi. TV2 leverer Champions League-kampene i 4K. Viaplay makter ikke å levere Premier League i 4K, noe som er sort skuffende med den prisen de forlanger for å se Haaland herje på balløya.
Netflix, Disney+ og Apple TV+ er best i klassen og leverer en rekke filmer og serier i beste kvalitet. Verken NRK, HBO, Viaplay, Viasat eller Strim leverer noe som helst innen 4K, bortsett fra om du bestiller TV2 Play via Strim.
Denne høyoppløselige bildestandarden gir en utrolig visuell opplevelse med enestående detaljnivå og skarphet. I denne artikkelen skal vi dykke ned i hva 4K-kvalitet egentlig innebærer, fordelene det bringer, og hvorfor det kan være verdt å vurdere en 4K-TV for ditt eget underholdningssystem.
Før vi går videre, la oss starte med en grunnleggende forklaring av begrepet “4K”. 4K refererer til oppløsningen på et bilde eller en skjerm, og er målt i antall piksler som utgjør bildet. I tilfelle av 4K-kvalitet, er oppløsningen på 3840 x 2160 piksler.
Dette betyr at skjermen har omtrent 8,3 millioner piksler totalt, som er fire ganger så mange som en standard 1080p full HD-skjerm.
Den økte pikseltettheten til 4K gir en betydelig forbedring i bildekvaliteten sammenlignet med tidligere oppløsninger. Med flere piksler pakket inn i hver tomme av skjermen, blir bildene mer skarpe, detaljerte og livaktige. Dette er spesielt merkbart på større TV-skjermer eller når man ser på innhold med mye fin tekstur eller små detaljer. Filmer eller serier som naturdokumentarer eller sportsbegivenheter.
En av de viktigste fordelene med 4K-kvalitet er den økte graden av realisme det gir til bildene.
Når du ser på en 4K-TV, er det som å se ut gjennom et vindu og få en direkte visuell opplevelse. Detaljene er så klare at du kan skille hver eneste hårtust på en skuespillers hode eller hver eneste stråle av sollys som trenger gjennom bladene i et tre. Denne realisme-effekten skaper en dypere fordybelse i innholdet du ser på, og gir deg en mer engasjerende og underholdende opplevelse.
Underholdning
Så hva er god underholdning for deg? Om du ikke har sett den nye Avatar-filmen, er du ikke særlig opptatt av gode eventyr. Eventyr laget på fantastisk vis med eksepsjonelle farger og en uvirkelig billedkvalitet. Særlig vist på Disney+, men også de beste kinoene.
Om du har 4K-kvalitet tilgjengelig, anbefaler vi på det sterkeste Netflix-serien “Our Planet” eller “Vårt Utrolige Hjem” som den heter på norsk. Kommentarene er lest av selveste Sir David Attenborough, som gjør det hele enda litt mer troverdig.
Fargene i denne serien er noe av det klareste vi har sett i noen dokumentar noen gang. Og det er det som er så spesielt med 4K-kvalitet, man får fram fagene på en helt ny måte, der også det sorte i TV-bildet er helt sort. Ikke nyanser av sort.
Du har selvsagt sett “Papirhuset“, “The Crown“, “Peaky Blinders“, “Breaking Bad” og “The Darkest Hour“. Alt dette fantastisk underholdning, nettopp på Netflix. Men det er så mange andre gode måter å bli underholdt på og. alle disse har det til felles at de sendes i 4K-kvalitet. Noe som gjør opplevelsen forsterket.
For å få best mulig lyd bør du investere i ordentlige høytalere som gir deg stereolyd, eller i de minste en lydplanke som gjør lyden bedre. Lyden i de fleste TV-ere, uansett pris og kvalitet er ikke bra nok for å få kinofølelsen.
Om du er opptatt av god underholdning sammen med flokken din, velg 4K-kvalitet neste gang du kjøper TV. På den måten får du kino-opplevelsen rett hjem i stua. Det er så stor forskjell at du vil oppleve det som en helt ny underholdningsverden.
Sist oppdatert 20. Mar 2023 | Publisert 20. Mar 2023 | Film
De beste tv-seriene vi anbefaler handler om hvor underhold vi ble. Tidsepokene går over flere tiår, men vi har rangert de ti tv-seriene som vi arrangere fra de gode til de aller beste. Om du har noen tv-serier å anbefale oss og våre lesere. Bruk gjerne kommentarfeltet.
Bergenet lesetid: 4 minutter
Påvirkningskraft
Vi som skriver på denne bloggen er film og seire-nerder, vi ser et meste, er litt kresne, men liker mye. Du er kanskje ikke enig i våre bedømmelser, men det er bare fint, da vil vi gjerne vite hva du er uenig i og hva du liker.
Når vi vurderer serier nå, så er det hva som har underholdt oss, men også påvirket tiden vi har opplevd seriene. De beste tv-seriene vi anbefaler er altså hva som har gjort størst inntrykk på oss – opp gjennom årene.
Hvordan disse har fulgt oss gjennom flere sesonger og om vi har sett fram til de påfølgende episodene.
Vi må innrømme at vi er svake for amerikanske og britiske produksjoner. Åpenbart finnes det mye bra filmer og serier fra mange andre produksjonsland også. Men vi holder oss til USA, England og Frankrike.
God underholdning har voldsom påvirkningskraft på seerne og publikum, uansett alder.
Mange husker både tid, sted og klokkeslett når de var på kino første gang. Vi var på kino og så “Tarzan“, sort hvit, men det gjorde ingenting. Johnny Weissmuller var en stor helt veldig lenge.
Også den første Star Wars-filmen gjorde inntrykk den gang, men kommer altså ikke med på topplisten.
Favorittserier
Her er våre ti favorittserier 20. mars 2023.
nr 10Succession (finansmiljø, et familiedrama)
nr 9The Americans (action spion/drama)
nr 8Better Call Saul (forløperen til Breaking Bad)
nr 7House of Cards (politisk drama i USA og det Hvite Hus)
nr 6 The Crown (britisk kongelig drama med Dronning Elizabeth II i hovedrollen)
nr 5 Ringens Herre (fantasy)
nr 4The Handmaid’s Tale (amerikansk dystopisk drama)
nr 3The Bureau (skremmende identisk, fransk spiondrama)
nr 2Game of Thrones (fantasy)
nr 1Breaking Bad (amerikansk, men trenger ingen annen omtale – tidenes beste serie)
Et merkelig utvalg av ulike genre ble det, men vi står inne for samtlige. Det kommer tydelig fram av utvalget at drama kan være en favoritt, kanskje, men også spiondrama er vi svake for, tydeligvis.
Hadde James Bond vært en serie, ville nok denne ha blitt valgt inn på listen. Men vi ser på Bond som enkeltstående filmer – all den tid det tar flere år i mellom hver utgivelse.
Disney+
Her er det nok mange serier du savner og ville gjerne ha hatt med på listen? Vet, vi også. Men ingen nevnt, ingen glemt. Det kunne sikkert ha vært både tjue og tretti serier på denne listen over severdig underholdning. Men sånn tatt ut av hodet, så er dette våre ti beste.
Ikke mange nye serier, som du ser. Det er fordi vi rett og slett synes det er for mye dårlige serier som kommer ut nå, som ikke holder mål.
Særlig Netflix har utmerket seg som en svært middelmådig distributør av underholdning. En stor og rik strømmetjenester du betaler fra 99 – 160 kr per måned for. Men som ikke leverer som forventet, etter vår mening.
Vi har kuttet ut Netflix og anbefaler alle som ikke finner noe å se her, gjøre det samme. På den måten tvinges en av de største strømmetjenestene å ta grep. Ved å levere bedre kvalitet på film og serier – rett og slett.
Disney er mer enn Donald Duck og vennene hans. Filmen du ser hver julaften, er deilige tradisjoner mange av oss elsker. Men det amerikanske selskapet er mye mer enn de tradisjonelle tegnefilmene du kanskje vokste opp med som barn. Disney er mye mer enn Donald, Mikke og Langbein.
Estimated reading time: 4 minutter
Disney+
The Walt Disney Company, altså Disney, er tegnefilmer, ja, men også spillefilmer, en verdifull aksje en strømmetjeneste kalt Disney+ og opplevelses-senter flere steder rundt om i verden. Verdens mest populære strømmetjeneste, knuser nå også Netflix.
Årsaken er nok kompleks og flere. Vi tipper at prisen har endel å si. Disney+ koster kun det halve av hva Netflix koster. Og Disney+ har like mange nyheter som kommer rett til kundene som det Netflix presenterer. Minst.
Disney+ kan kanskje minne om en strømmetjeneste, utelukkende for barn, men det er feil. På denne appen, eller strømmetjenesten om du vil, finner du velkjente underholdnings-univers. Du har selvsagt hørt om Pixar, Star Wars, Marvel, Star og National Geographic. Animasjon-filmer, filmer, serier og dokumentarer for alle.
Strømmetjenesten Disney+ fikk 14,4 millioner nye abonnenter i kvartalet som endte 2.juli. Dette var langt over analytikernes forventninger på 10 millioner, og det totale antallet er nå 221 millioner. Det er første gang siden lanseringen i 2019 at Disney har flere betalte brukere enn konkurrenten Netflix, med sine 220 millioner abonnenter
Finansavisen.no
Aksjen
Gigantkonsernet Disney er selvsagt også notert på velkjente Wall Street. Er du interessert i aksjer, bør du kanskje kjøpe deg inn i verdens største og mest populære strømmetjeneste. Timingen kan være god, all den tid Wall Street generelt og Nasdaq spesielt har falt mye den siste tiden.
Disney-aksjen har falt 36,59 prosent på seks måneder og vil få en rekyl opp, på et gitt tidspunkt. Mulig skal den ned enda mer før den stiger, gitt at uroen på verdensmarkedene ikke har stoppet opp. Men at det er mulig å tjene store summer spesielt på Disney-aksjen, tar vi som gitt.
Dog er det viktig å vite at man alltid kan tape pengene sine i aksjemarkedet, så også på Disney-aksjen. De som kan markedet, ser mulighetene ved store fall i markedet. The Walt Disney Company med ticker (DIS) er en institusjon i USA, men også populær som aksje også i Norge. Les deg opp på Yahoo.com for å vite mer.
Avatar
Om du ikke liker Star Wars eller fascinerende dokumentarer fra krigens dager o.l. – så vil du garantert finne noe du liker på Disney+. Merk deg at du får alle disse fantastiske filmene og seriene for 19 kroner den første måneden. Og kun 89,- kroner per måned etter det. Det er denne strømmetjenesten verdt, synes vi.
Nå får du også fantastiske Pinocchio med selveste Tom Hanks i hovedrollen, som er verdt månedsbeløpet på Disney+, alene. En film for hele familien, ikke bare barna. Og i løpet av desember kommer endelig Avatar – The Way of Water, eksklusivt på Disney+.
Disney er mer populær enn flere av de andre strømmetjenestene, med god grunn, om vi skal være ærlig. Og når den er rimeligere i tillegg – er det en no brainer, om du skal velge deg en strømmetjenester å følge med på i vinter. Velg deg Disney+ di også.
28. september kommer premieren på filmen “The Old Man” med Jeff Bridget i hovedrollen. En film for voksne. Selvsagt på Disney+.
Krigsseileren – filmen fra marerittene er laget på bakgrunn av virkelige hendelser, fra virkelige liv, fra ekte mareritt. Vi som bor i trygge Norge, som er født i fredstid, har ingen oppfatning om hva krig faktisk er.
Estimated reading time: 5 minutter
Krigsseilerne
Ikke engang med militær bakgrunn eller sterke inntrykk fra grusomhetene i Ukraina, vet vi hva krig er. Ikke sånn på ordentlig. Vi har sett krigsfilmer før, lest bøker og ser TV-bildene fra en ny krig i Europa, men det er ikke det samme som å være der mitt i kuleregnet.
Krigsseilerne derimot, sjøfolkene, for det var det de var, helt uten våpen eller militær erfaring, fraktet varer. Til og fra Norge. De var til sjøs dra krigen brøt ut og ble dermed uskyldige ofre for den brutale krigen. En krig som skulle pågå i fem lange, vanskelige og livsfarlige år.
Sjøfolkene i den norske utenriksflåten under andre verdenskrig bidro til å holde livlinjen til den frie verden oppe, og utgjorde dermed Norges viktigste bidrag til de alliertes seier
Norgeshistorie.no
Endelig kommer filmen som forteller om hvilket helvete disse mennene og kvinnene opplevde. Det blir vondt å se, vi leser anmeldelsene som alle er gode, og gruer oss til filmen. Krigsseileren – filmen fra marerittene, vil gjøre inntrykk.
Livslinjen
Heldigvis er det Norges beste skuespillere som har fått den vanskelige jobben å fortelle verden, sin historie. En forstilling fra helvete, om et liv til havs som ble manges grav, noen heldige klarte seg selvsagt, men de kom hjem uten å være hjemme. Livet, sjelen og hodet ble igjen der ute på havet.
Mange av krigsseilerne var med i en krig de ikke helt forstod, men som ble tvunget dem til å bli endel av. En krig som kostet mange uskyldige mennesker livet. Nå er endelig en film tilgjengelig, men som har kommet mange tiår for sent.
30.000 sjøfolk deltok i å holde livslinjen til den fri verden oppe. Og utgjorde dermed Norges viktigste bidrag til at de allierte seiret. Et bidrag som så alt for lenge ikke ble anerkjente, verken av de alliere, Norge som nasjon eller norske politikere.
Man kan som sagt ikke tenke seg hvilket mareritt det er å oppleve krig på nært hold. Men se for deg å være om bord i en lastebåt, hvor det er så langt til havs at man ikke ser land. Så går alarmen, fiendtlige fly og ubåter er på vei.
Selv har de ingen våpen å forsvare seg med, man går den sikre død i møte. Enten kan man velge å hoppe til havs for ikke å bli sprengt i fillebiter. Eller man kan forsøke å gjemme seg i den tro at ingen av prosjektilene eller bombene treffer.
Tilfeldigheter gjorde hvem som overlevde og hvem som ble drept.
Skulle man være så heldig å ha overlevd som krigsseiler, komme seg hjem til sine kjære, venner og familie, stod problemene i kø. Skadene, både fysiske og psykiske, så omfattende at livet var i realiteten over. Marerittene ble for mange så voldsomme, nervene så tynnslitte, at man ønsket at livet tok slutt – om bord.
Ekte helter
Mange mener, og med rette, etter våre mening, at det er krigsseilerne som er de ekte heltene under Andre verdenskrig. De fraktet ikke bare tradisjonelle varer og mat, de fraktet også våpen og ammunisjon. Med livet som innsats i livsfarlige farvann. Mange mistet åpenbart livet under slike oppdrag.
Filmen er Norges dyreste, og det er ikke vanskelig å se hvor pengene er brukt. Nemlig noen nervepirrende sjøscener med skremmende torpederinger og spektakulære flyangrep
NRKP3.no
Filmen er laget av Gunnar Vikene. De som gjør filmen så uglemmelig er Kristoffer Joner, Pål Sverre Hagen, Ine Marie Wilmann, Leon Tobias Slettbakk. Krigsseileren – filmen fra marerittene, gir et ærlig og skremmende bildet. Et bilde som vil brenne seg inn på netthinnen med et stort spørsmål.
Vil det kunne skje igjen?
Kongens valgspråk som konge av Norge, var den gang som nå, Alt For Norge – det tenker vi på, når vi skriver dette. Et motto som kong Haakon VII valgte i 1905 og som er videreført siden.
Filmen “Krigsseileren” har Norgespremiere torsdag 23. september.
Siste kommentarer