Slik blir du forfatter

Slik blir du forfatter. Du må bare fortsette å skrive. Skrive mye og ofte. Følg hjertet og hjerne. Men du må ikke gi opp når det butter og får skrivesperre. Husk, det tar tid å bli god nok, selv da vil du kanskje ikke bli antatt på mange år, kanskje aldri. Det er nemlig ikke alle som blir forfatter, men du kan bli det.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Ditt verk

Å skrive skjønnlitterært er den ultimate skrivetesten.

Det er forfattere som skriver så du gråter, blir påvirket psykisk og fysisk. Blir redd og glad, nervøs og sorgtung. De beste skriverne gjør noe med oss, det er derfor de skriver og vi leser. Jo Nesbø, kanskje Norges dyktigste krimforfatter, skriver skjønnlitterært, men også barnebøker.

Les også: Forfatteren, deg!

Ikke forsøk å kopier de beste, men finn din egen penn, skriv fra eget hode, men la deg gjerne inspirere av de beste. Det kan gi deg både tips og vilje til å etterhvert levere fantastiske manus, så bunnsolide at forlagene ikke lenger kan overse din tekst. Da er du på god vei.

Vi som skriver, lærer av de beste hele tiden, noen av oss makter til slutt å gi ut egne verk. Andre forblir skrivere som bare skriver. Men der manuset blir liggende oppe på andre manus – langt inn i nederste skuff. For alle skal ikke bli forfattere. Slik er det bare.

Kun de som klarer å formidle godt nok, har disiplin og fortellerevne.

Evner gode nok til å bli antatt, har muligheten til å bli en forfatter leserne aldri glemmer. Å bli antatt av et forlag handler ikke om tilfeldigheter, men godt håndverk. Gode redaktør kan lese en halv side og forstå at teksten er bearbeidet nok til at vedkommende ønsker å lese mer.

Slik blir du forfatter

Bildet er tatt av Valerio Errani fra Pixabay

10.000 timer

Å bli en god skjønnlitterær forfatter krever tid, dedikasjon og praksis. Eller trening om du vil. En myte forteller oss at man blir aldri god nok med mindre man er villig til å trene eller øve i minst 10.000 timer eller mer. Heldigvis er det en myte, men når det kommer til å bli en god forfatter, stemmer det nok.

Les også: Til alle skrivere …

Skjønnlitteratur har en unik evne til å fange menneskets fantasi og føre leseren inn i en annen verden. Å bli en dyktig skjønnlitterær forfatter gir deg muligheten til å formidle dine historier og tanker på en måte som kan berøre og inspirere andre.

Her er noen trinn du kan følge for å utvikle dine skriveferdigheter og bli en god skjønnlitterær forfatter.

En av de viktigste tingene du kan gjøre for å bli en bedre skjønnlitterær forfatter er å lese mye. Les romaner, noveller, poesi og andre former for skjønnlitteratur fra ulike sjangre og tidsperioder. Dette vil eksponere deg for ulike skrivestiler og perspektiver, og det kan bidra til å utvide din egen forståelse av litteratur.

Skriving er som enhver annen ferdighet – jo mer du øver, jo bedre blir du. Sett av tid hver dag til å skrive, selv om det bare er noen få setninger eller en kort historie. Øvelse er nøkkelen til å forbedre egne skriveferdigheter.

Det finnes en mengde bøker om skrivehåndverket som kan hjelpe deg med å forstå grunnleggende prinsipper som karakterutvikling, plotstruktur og dialog. Noen anbefalte bøker inkluderer “On Writing” av Stephen King og “The Elements of Style” av William Strunk Jr. og E.B. White.

Ja, eller bare det å lese god krim av Jo Nesbø, da. Gjør uansett noe med oss.

Eksperimentere

Det er viktig å få tilbakemelding på ditt skriftlige arbeid. Dette kan være fra venner, familie eller skrivegrupper. Å motta konstruktive tilbakemeldinger kan hjelpe deg med å identifisere styrker og svakheter i ditt arbeid og gi deg retningslinjer for forbedring.

Skriving er en prosess, og den første utkastet er sjelden perfekt. Ta deg tid til å redigere og revidere ditt arbeid grundig. Dette innebærer å se etter grammatikk- og stavefeil, samt å forbedre strukturen, karakterutviklingen og plottet.

En god skjønnlitterær forfatter må forstå mennesker og deres kultur. Les om psykologi, sosiologi, historie og andre fagområder som kan hjelpe deg med å skape troverdige karakterer og miljøer.

Ikke vær redd for å eksperimentere med dine skriveprosjekter. Vær original og våg å utfordre deg selv som forfatter. Det er ofte i de dristige valgene at ekte kreativitet blomstrer.

Til slutt er målet å dele dine historier med verden. Du kan publisere på nettet, sende inn til litterære tidsskrifter eller arbeide mot å få en bok utgitt.

Å dele ditt arbeid gir deg muligheten til å nå et bredere publikum og få tilbakemelding fra leserne.

Lykke til!

Vargas

Film ikke lenger best på kino?

Film ikke lenger best på kino? Kanskje bortsatt fra i Fredrikstad som har Norges beste kino – kåret flere år på rad. Her er både salen(e) billedkvaliteten og lyden av ypperste kvalitet. Også i Oslo er det bra kinotilbud for kresne filmelskere. Men i Norge forøvrig, kan du like gjerne se filmen hjemme. For nå har også TV-produsentene blitt så gode på kvalitet – at du fint kan ha kino hjemme.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Premier League

Alt du behøver for å få et godt nok TV-bilde som gir deg den ultimate film-følelsen, slik du gjør på de beste kinoene er 4K-kvalitet og god nok lyd. Har du en 4K-TV, 4K-HDMI-kabel og en dekoder eller Apple-TV som leverer 4K-kvalitet, er det bare å gønne på.

Film ikke lenger best på kino? I hvert fall ikke om du velger de distributørene som tar deg som kunde på alvor. og dermed leverer 4K Ultra HD. Som er det beste du får servert av billedkvalitet i Norge i dag.

Dessverre er det ikke alle distributører som leverer film eller serier i 4K ennå, men det kommer. Håper vi. TV2 leverer Champions League-kampene i 4K. Viaplay makter ikke å levere Premier League i 4K, noe som er sort skuffende med den prisen de forlanger for å se Haaland herje på balløya.

Netflix, Disney+ og Apple TV+ er best i klassen og leverer en rekke filmer og serier i beste kvalitet. Verken NRK, HBO, Viaplay, Viasat eller Strim leverer noe som helst innen 4K, bortsett fra om du bestiller TV2 Play via Strim.

Film ikke lenger best på kino?

Bildet er tatt av Joe fra Pixabay

4K-kvalitet

I de siste årene har 4K-kvalitet på TV blitt stadig mer populært blant forbrukere verden over.

Les også: Avatar – The Way of Water nå på Disney+

Denne høyoppløselige bildestandarden gir en utrolig visuell opplevelse med enestående detaljnivå og skarphet. I denne artikkelen skal vi dykke ned i hva 4K-kvalitet egentlig innebærer, fordelene det bringer, og hvorfor det kan være verdt å vurdere en 4K-TV for ditt eget underholdningssystem.

Før vi går videre, la oss starte med en grunnleggende forklaring av begrepet “4K”. 4K refererer til oppløsningen på et bilde eller en skjerm, og er målt i antall piksler som utgjør bildet. I tilfelle av 4K-kvalitet, er oppløsningen på 3840 x 2160 piksler.

Dette betyr at skjermen har omtrent 8,3 millioner piksler totalt, som er fire ganger så mange som en standard 1080p full HD-skjerm.

Den økte pikseltettheten til 4K gir en betydelig forbedring i bildekvaliteten sammenlignet med tidligere oppløsninger. Med flere piksler pakket inn i hver tomme av skjermen, blir bildene mer skarpe, detaljerte og livaktige. Dette er spesielt merkbart på større TV-skjermer eller når man ser på innhold med mye fin tekstur eller små detaljer. Filmer eller serier som naturdokumentarer eller sportsbegivenheter.

En av de viktigste fordelene med 4K-kvalitet er den økte graden av realisme det gir til bildene.

Når du ser på en 4K-TV, er det som å se ut gjennom et vindu og få en direkte visuell opplevelse. Detaljene er så klare at du kan skille hver eneste hårtust på en skuespillers hode eller hver eneste stråle av sollys som trenger gjennom bladene i et tre. Denne realisme-effekten skaper en dypere fordybelse i innholdet du ser på, og gir deg en mer engasjerende og underholdende opplevelse.

Underholdning

Så hva er god underholdning for deg? Om du ikke har sett den nye Avatar-filmen, er du ikke særlig opptatt av gode eventyr. Eventyr laget på fantastisk vis med eksepsjonelle farger og en uvirkelig billedkvalitet. Særlig vist på Disney+, men også de beste kinoene.

Om du har 4K-kvalitet tilgjengelig, anbefaler vi på det sterkeste Netflix-serien “Our Planet” eller “Vårt Utrolige Hjem” som den heter på norsk. Kommentarene er lest av selveste Sir David Attenborough, som gjør det hele enda litt mer troverdig.

Fargene i denne serien er noe av det klareste vi har sett i noen dokumentar noen gang. Og det er det som er så spesielt med 4K-kvalitet, man får fram fagene på en helt ny måte, der også det sorte i TV-bildet er helt sort. Ikke nyanser av sort.

Du har selvsagt sett “Papirhuset“, “The Crown“, “Peaky Blinders“, “Breaking Bad” og “The Darkest Hour“. Alt dette fantastisk underholdning, nettopp på Netflix. Men det er så mange andre gode måter å bli underholdt på og. alle disse har det til felles at de sendes i 4K-kvalitet. Noe som gjør opplevelsen forsterket.

For å få best mulig lyd bør du investere i ordentlige høytalere som gir deg stereolyd, eller i de minste en lydplanke som gjør lyden bedre. Lyden i de fleste TV-ere, uansett pris og kvalitet er ikke bra nok for å få kinofølelsen.

Om du er opptatt av god underholdning sammen med flokken din, velg 4K-kvalitet neste gang du kjøper TV. På den måten får du kino-opplevelsen rett hjem i stua. Det er så stor forskjell at du vil oppleve det som en helt ny underholdningsverden.

Vargas

De beste tv-seriene vi anbefaler

De beste tv-seriene vi anbefaler handler om hvor underhold vi ble. Tidsepokene går over flere tiår, men vi har rangert de ti tv-seriene som vi arrangere fra de gode til de aller beste. Om du har noen tv-serier å anbefale oss og våre lesere. Bruk gjerne kommentarfeltet.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Påvirkningskraft

Vi som skriver på denne bloggen er film og seire-nerder, vi ser et meste, er litt kresne, men liker mye. Du er kanskje ikke enig i våre bedømmelser, men det er bare fint, da vil vi gjerne vite hva du er uenig i og hva du liker.

Les også: Underholdning er mer enn bare Netflix

Når vi vurderer serier nå, så er det hva som har underholdt oss, men også påvirket tiden vi har opplevd seriene. De beste tv-seriene vi anbefaler er altså hva som har gjort størst inntrykk på oss – opp gjennom årene.

Hvordan disse har fulgt oss gjennom flere sesonger og om vi har sett fram til de påfølgende episodene.

Vi må innrømme at vi er svake for amerikanske og britiske produksjoner. Åpenbart finnes det mye bra filmer og serier fra mange andre produksjonsland også. Men vi holder oss til USA, England og Frankrike.

God underholdning har voldsom påvirkningskraft på seerne og publikum, uansett alder.

Mange husker både tid, sted og klokkeslett når de var på kino første gang. Vi var på kino og så “Tarzan“, sort hvit, men det gjorde ingenting. Johnny Weissmuller var en stor helt veldig lenge.

Også den første Star Wars-filmen gjorde inntrykk den gang, men kommer altså ikke med på topplisten.

De beste tv-seriene vi anbefaler
Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay 

Favorittserier

Her er våre ti favorittserier 20. mars 2023.

 • nr 10 Succession (finansmiljø, et familiedrama)
 • nr 9 The Americans (action spion/drama)
 • nr 8 Better Call Saul (forløperen til Breaking Bad)
 • nr 7 House of Cards (politisk drama i USA og det Hvite Hus)
 • nr 6 The Crown (britisk kongelig drama med Dronning Elizabeth II i hovedrollen)
 • nr 5 Ringens Herre (fantasy)
 • nr 4 The Handmaid’s Tale (amerikansk dystopisk drama)
 • nr 3 The Bureau (skremmende identisk, fransk spiondrama)
 • nr 2 Game of Thrones (fantasy)
 • nr 1 Breaking Bad (amerikansk, men trenger ingen annen omtale – tidenes beste serie)

Et merkelig utvalg av ulike genre ble det, men vi står inne for samtlige. Det kommer tydelig fram av utvalget at drama kan være en favoritt, kanskje, men også spiondrama er vi svake for, tydeligvis.

Hadde James Bond vært en serie, ville nok denne ha blitt valgt inn på listen. Men vi ser på Bond som enkeltstående filmer – all den tid det tar flere år i mellom hver utgivelse.

Disney+

Her er det nok mange serier du savner og ville gjerne ha hatt med på listen? Vet, vi også. Men ingen nevnt, ingen glemt. Det kunne sikkert ha vært både tjue og tretti serier på denne listen over severdig underholdning. Men sånn tatt ut av hodet, så er dette våre ti beste.

Ikke mange nye serier, som du ser. Det er fordi vi rett og slett synes det er for mye dårlige serier som kommer ut nå, som ikke holder mål.

Særlig Netflix har utmerket seg som en svært middelmådig distributør av underholdning. En stor og rik strømmetjenester du betaler fra 99 – 160 kr per måned for. Men som ikke leverer som forventet, etter vår mening.

Vi har kuttet ut Netflix og anbefaler alle som ikke finner noe å se her, gjøre det samme. På den måten tvinges en av de største strømmetjenestene å ta grep. Ved å levere bedre kvalitet på film og serier – rett og slett.

Disney+ er både billigere og leverer langt bedre kvalitet, både på film og serier, etter vår mening. Videre er Disney+ en distributør av god underholdning som setter barn foran voksne, på deres premisser. Det liker vi.

Vargas

Disney er mer enn Donald

Disney er mer enn Donald Duck og vennene hans. Filmen du ser hver julaften, er deilige tradisjoner mange av oss elsker. Men det amerikanske selskapet er mye mer enn de tradisjonelle tegnefilmene du kanskje vokste opp med som barn. Disney er mye mer enn Donald, Mikke og Langbein.

Estimated reading time: 4 minutter

Disney+

The Walt Disney Company, altså Disney, er tegnefilmer, ja, men også spillefilmer, en verdifull aksje en strømmetjeneste kalt Disney+ og opplevelses-senter flere steder rundt om i verden. Verdens mest populære strømmetjeneste, knuser nå også Netflix.

Les også: Hva lar du deg underholde av?

Årsaken er nok kompleks og flere. Vi tipper at prisen har endel å si. Disney+ koster kun det halve av hva Netflix koster. Og Disney+ har like mange nyheter som kommer rett til kundene som det Netflix presenterer. Minst.

Disney+ kan kanskje minne om en strømmetjeneste, utelukkende for barn, men det er feil. På denne appen, eller strømmetjenesten om du vil, finner du velkjente underholdnings-univers. Du har selvsagt hørt om Pixar, Star Wars, Marvel, Star og National Geographic. Animasjon-filmer, filmer, serier og dokumentarer for alle.

Strømmetjenesten Disney+ fikk 14,4 millioner nye abonnenter i kvartalet som endte 2.juli. Dette var langt over analytikernes forventninger på 10 millioner, og det totale antallet er nå 221 millioner. Det er første gang siden lanseringen i 2019 at Disney har flere betalte brukere enn konkurrenten Netflix, med sine 220 millioner abonnenter

Finansavisen.no

Disney er mer enn Donald

Aksjen

Gigantkonsernet Disney er selvsagt også notert på velkjente Wall Street. Er du interessert i aksjer, bør du kanskje kjøpe deg inn i verdens største og mest populære strømmetjeneste. Timingen kan være god, all den tid Wall Street generelt og Nasdaq spesielt har falt mye den siste tiden.

Les også: Krigsseileren – filmen fra marerittene

Disney-aksjen har falt 36,59 prosent på seks måneder og vil få en rekyl opp, på et gitt tidspunkt. Mulig skal den ned enda mer før den stiger, gitt at uroen på verdensmarkedene ikke har stoppet opp. Men at det er mulig å tjene store summer spesielt på Disney-aksjen, tar vi som gitt.

Dog er det viktig å vite at man alltid kan tape pengene sine i aksjemarkedet, så også på Disney-aksjen. De som kan markedet, ser mulighetene ved store fall i markedet. The Walt Disney Company med ticker (DIS) er en institusjon i USA, men også populær som aksje også i Norge. Les deg opp på Yahoo.com for å vite mer.

Avatar

Om du ikke liker Star Wars eller fascinerende dokumentarer fra krigens dager o.l. – så vil du garantert finne noe du liker på Disney+. Merk deg at du får alle disse fantastiske filmene og seriene for 19 kroner den første måneden. Og kun 89,- kroner per måned etter det. Det er denne strømmetjenesten verdt, synes vi.

Nå får du også fantastiske Pinocchio med selveste Tom Hanks i hovedrollen, som er verdt månedsbeløpet på Disney+, alene. En film for hele familien, ikke bare barna. Og i løpet av desember kommer endelig Avatar – The Way of Water, eksklusivt på Disney+.

Som om ikke dette er nok. Star Wars har jo også blitt Disney+ i eie. Du har kanskje sett The Mandalorian? Obi-Wan Kenobi eller nye Andor?

Disney er mer populær enn flere av de andre strømmetjenestene, med god grunn, om vi skal være ærlig. Og når den er rimeligere i tillegg – er det en no brainer, om du skal velge deg en strømmetjenester å følge med på i vinter. Velg deg Disney+ di også.

28. september kommer premieren på filmen “The Old Man” med Jeff Bridget i hovedrollen. En film for voksne. Selvsagt på Disney+.

Vargas

Krigsseileren – filmen fra marerittene

Krigsseileren – filmen fra marerittene er laget på bakgrunn av virkelige hendelser, fra virkelige liv, fra ekte mareritt. Vi som bor i trygge Norge, som er født i fredstid, har ingen oppfatning om hva krig faktisk er.

Estimated reading time: 5 minutter

Krigsseilerne

Ikke engang med militær bakgrunn eller sterke inntrykk fra grusomhetene i Ukraina, vet vi hva krig er. Ikke sånn på ordentlig. Vi har sett krigsfilmer før, lest bøker og ser TV-bildene fra en ny krig i Europa, men det er ikke det samme som å være der mitt i kuleregnet.

Les også: Hva lar du deg underholde av?

Krigsseilerne derimot, sjøfolkene, for det var det de var, helt uten våpen eller militær erfaring, fraktet varer. Til og fra Norge. De var til sjøs dra krigen brøt ut og ble dermed uskyldige ofre for den brutale krigen. En krig som skulle pågå i fem lange, vanskelige og livsfarlige år.

Sjøfolkene i den norske utenriksflåten under andre verdenskrig bidro til å holde livlinjen til den frie verden oppe, og utgjorde dermed Norges viktigste bidrag til de alliertes seier

Norgeshistorie.no

Endelig kommer filmen som forteller om hvilket helvete disse mennene og kvinnene opplevde. Det blir vondt å se, vi leser anmeldelsene som alle er gode, og gruer oss til filmen. Krigsseileren – filmen fra marerittene, vil gjøre inntrykk.

Krigsseileren - filmen fra marerittene
Foto: Defence-Imagery Pixabay

Livslinjen

Heldigvis er det Norges beste skuespillere som har fått den vanskelige jobben å fortelle verden, sin historie. En forstilling fra helvete, om et liv til havs som ble manges grav, noen heldige klarte seg selvsagt, men de kom hjem uten å være hjemme. Livet, sjelen og hodet ble igjen der ute på havet.

Les også: Underholdning er mer enn bare Netflix

Mange av krigsseilerne var med i en krig de ikke helt forstod, men som ble tvunget dem til å bli endel av. En krig som kostet mange uskyldige mennesker livet. Nå er endelig en film tilgjengelig, men som har kommet mange tiår for sent.

30.000 sjøfolk deltok i å holde livslinjen til den fri verden oppe. Og utgjorde dermed Norges viktigste bidrag til at de allierte seiret. Et bidrag som så alt for lenge ikke ble anerkjente, verken av de alliere, Norge som nasjon eller norske politikere.

Krigsseilerne bidrag ble endelig anerkjent av Norge i August 2013. Da det kom en offentlig unnskyldning, presentert av Hans Majestet Kong Harald V. Da ble veteraner og tidsvitner hedret av Konge, statsministeren, Forsvaret og utenriksministeren.

Marerittene

Man kan som sagt ikke tenke seg hvilket mareritt det er å oppleve krig på nært hold. Men se for deg å være om bord i en lastebåt, hvor det er så langt til havs at man ikke ser land. Så går alarmen, fiendtlige fly og ubåter er på vei.

Selv har de ingen våpen å forsvare seg med, man går den sikre død i møte. Enten kan man velge å hoppe til havs for ikke å bli sprengt i fillebiter. Eller man kan forsøke å gjemme seg i den tro at ingen av prosjektilene eller bombene treffer.

Tilfeldigheter gjorde hvem som overlevde og hvem som ble drept.

Skulle man være så heldig å ha overlevd som krigsseiler, komme seg hjem til sine kjære, venner og familie, stod problemene i kø. Skadene, både fysiske og psykiske, så omfattende at livet var i realiteten over. Marerittene ble for mange så voldsomme, nervene så tynnslitte, at man ønsket at livet tok slutt – om bord.

Ekte helter

Mange mener, og med rette, etter våre mening, at det er krigsseilerne som er de ekte heltene under Andre verdenskrig. De fraktet ikke bare tradisjonelle varer og mat, de fraktet også våpen og ammunisjon. Med livet som innsats i livsfarlige farvann. Mange mistet åpenbart livet under slike oppdrag.

Filmen er Norges dyreste, og det er ikke vanskelig å se hvor pengene er brukt. Nemlig noen nervepirrende sjøscener med skremmende torpederinger og spektakulære flyangrep

NRKP3.no

Filmen er laget av Gunnar Vikene. De som gjør filmen så uglemmelig er Kristoffer Joner, Pål Sverre Hagen, Ine Marie Wilmann, Leon Tobias Slettbakk. Krigsseileren – filmen fra marerittene, gir et ærlig og skremmende bildet. Et bilde som vil brenne seg inn på netthinnen med et stort spørsmål.

Vil det kunne skje igjen?

Kongens valgspråk som konge av Norge, var den gang som nå, Alt For Norge – det tenker vi på, når vi skriver dette. Et motto som kong Haakon VII valgte i 1905 og som er videreført siden.

Filmen “Krigsseileren” har Norgespremiere torsdag 23. september.

Vargas

Hva lar du deg underholde av?

Hva lar du deg underholde av? Kan en god debatt ære like god underholdning som en spennende serie? Eller må det være action og full pupp? Man finner det underholdende å se og hør mennesker by på seg selv. På godt og vondt, gjerne naken eller lettkledd, som i “Paradise Hotel” eller “Ex on the Beach.”

Estimated reading time: 5 minutter

Breaking Bad

Om vi skulle velge den ultimate underholdningen via TV-skjermen, les: TV, film/serie, er det utvilsomt “Breaking Bad“, som du finner på Netflix. Den er uslåelig og er blant de mest ikonisk seriene i verden. Og om du ikke får nok av denne unike serien, finnes det én film som handler direkte om hva som skjer i fra øyeblikket serien tar slutt.

Filmen heter: El Camino” som kom i 2019. Her er Jesse Pinkman, spilt av Aaron Paul i hovedrollen.

Men det finnes mer fra universet rundt Walter White og Jesse Pinkman i “Breaking Bad“, skapt av Vince Gilligan. “Better Call Saul” kan det være noen ikke har fått med seg. Saul Goodman spiller som kjent kjeltring-advokat i “Breaking Bad“, spilt av gode Bob Odenkrik. En serie som har hele seks deilige sesonger, og ble avsluttet ganske nylig, altså i år.

Denne fantastiske serien scorer hele 8,9 av 10 mulige på den internasjonale IMDb-lsiten. Hva lar du deg underholde av? knallgode serier, selvsagt. “Braking Bad” handler om Walter White, spilt av Bryan Cranston er en kjedelig kjemilærer med en vanlig familie.

Så blir Walter syk, sannsynligvis kreft som han vil dø av. Han tenker på sin kone, Skylar og eneste sønn, Walter jr, også kalt Flynn. Hva skal de leve av om han dør?

Kjemikeren får, litt tilfeldig, kunnskap om Crystal Meth og hvor mye penger det er i dop, via sin svoger som er sjef i DEA. (Drug Enforcement Administration) Narkotikapolitiet. Walter får hjelp av sin makker, dophuet, Pinkman, spilt av Aaron Paul.

Mer røper vi ikke, men har du ikke sett denne serien, har du gått glipp av noe helt spesielt.

Hva lar du deg underholde av?

VM i Qatar

Når det som betegnes som topplag, skal møte hverandre i Premier League, er det toppkamper, nesten hver eneste helg. Men denne sesongen er helt spesiell, fordi det blir fire ukers pause, mitt i den normalt travleste perioden.

Liverpool, Arsenal, Tottenham, Chelsea, Manchester City og Manchester United er fortsatt disse seks største lagene i toppdivisjonen. Men både West Ham, Wolves, Newcastle og Leicester er villig til å bruke mye penger – på å forsøke å skille disse topp seks-klubbene.

Hva lar du deg underholde av? Mange velger topp-fotballen.

En spesiell ny sesong blir det utvilsomt. Den begynner rekordtidlig, men slutter også rekord-sent. Fordi det skal spilles VM i Qatar. I november og desember blir det pause i Premier League, fordi et land skal kåres til VM-vinner. Det mye omtalte mesterskapet spilles fra 21. november – 18. desember. 

Siste serierunde i Premier League, spilles 28. mai 2023.

Men lenge før dette, skal vi nye en hel haug med fantastiske kamper i Premier League, altså fra 5. august. Og allerede fra første serierunde får vi noen deilige godbiter. Eller hva sier du om Leeds-Wolves, Newcastle-Nottingham eller West Ham-Manchester City?

Så langt i verdens beste liga, er det en nordmann som herjer, han heter Erling Braut Haaland.

NFF og det norske landslaget blir hjemme, forståelig nok. VM i Qatar burde aldri ha blitt avviklet, men det blir det altså. Mitt i Premier League-sesongen, faktisk.

4K-kvalitet

Noen av de beste fotballkampene fra England på Viaplay, “Breaking Bad” på Netflix og Maktens Ringer” på HBO, sendes i den beste billedkvaliteten. 4K er kinokvalitet i stua, det aller beste bilde du kan få på egen TV.

Apple og Netflix opererer for eksempel med 25 Mbps (megabit per sekund) om du skal se 4K-film, og med en oppløsning som er fire ganger så høy snakker vi brått opp mot 100 megabit om du vil strømme i 8K.

DinSide.no

Prisen er den samme over hele fjøla. I underkant av 200 kroner per måned på de mest populære strømmetjenestene. Hva lar du deg underholde av? God underholdning fortjener det aller beste TV-bilde, enig?

Du kan velge billedkvalitet på Netflix, men ikke hos HBO. Du som har ny fin TV, som kan ta 4K og HDR- kvalitet, sørger for å ha det beste abonnementet for beste bilde, selvsagt. Hvis ikke hadde du ikke behøvd den nye dyre TV’n, ikke sant?

Ikke glem at HDMI-kabelen også skal være i 4K-kvalitet, før du kan drømme om det aller beste bilde å oppnå i Norge i dag. Du tenker kanskje at 8K er bedre, og det er for såvidt riktig. Men i 2022 er det ingen TV-kanaler eller distributører av underholdning som sender noe som helst i 8K.

Spar de pengene. ikke kjøp deg 8K TV, ennå. 

I tillegg krever det betydelig mer hastighet om du skal strømme TV-bilde i 8K-format i framtiden. 

Kvaliteten er så bra, at du ser tydelig forskjell når fotball-sendingene, seriene eller filmene sendes i 4K.

Velbekomme!

Vargas

Winnerbäck-magi i Fredrikstad

Winnerbäck-magi i Fredrikstad, med Sveriges svar på Bruce Springsteen, som var på besøk denne vakre sommerkvelden ved Glommas utløp. En fantastisk ramme rundt en konsert hvor Melissa Horn, Sveriges svar på Marion Ravn, kanskje, varmet opp for selves Winnerbäck.

Estimated reading time: 5 minutter

Winnerbäck og jeg

Det var stinn brakke på Tollbodplassen i Fredrikstad, hvor mer enn ti tusen publikummere hadde tatt turen, visst ble det magisk. De aller fleste av de mest kjente og ikoniske låtene ble presentert, langt ut i den vakre sommerkvelden.

Les også: Ringen – slik begynte historien

Vi skal på ingen måte gå musikkanmelderne i næringen, bare gi et lite innblikk i egne inntrykk fra en fantastisk konsert. Fredrikstad vil dog aldri bli musikkens sentrum hva gode konserter angår.

Til tross for flere suksessfylte år med “Månefestivalen“, så er det andre ting Fredrikstad er langt mer kjent og berømt for. Enn konserter og musikalske godbiter. Men denne kvelden var i musikkens ånd fra to fremragende artister. Der særlig Lars Winnerbäck og hans dyktige band imponerte stort.

Melissa Horn

Melissa Horn gjorde også et veldig godt inntrykk, men vi satt hele kvelden med en følelse av at det var Lasse de fleste var kommet for å oppleve. Så også undertegnende. Fordi det kom inn fler og flere publikummere jo nærmere Winnerbäck med band, skulle på scenen.

Hun er kanskje mest kjent for sine melankoliske låter, Horn, også hun skriver og framfører kun svenske tekster. Der særlig “Som jag hadde dig förut” og “Jag saknar dig mindre och mindre …” er hennes største hit. Men det var altså Winnerbäck som gjorde den største magien og den beste stemningen.

Winnerbäck-magi i Fredrikstad ble skapt gjennom et band som var drillet til fingerspissene nøyaktige.

Det gikk sjelden mer enn noen få sekunder fra en låt var avsluttet til en ny kjent låt var i gang. Bandet med Lars som tydelig sjef var en nytelse og høre på, fordi bandet, alle seks, – koste seg på scenene. Og det smittet av på publikum fra første tone.

Siden 1996 har Winnerbäck gitt ut nærmere 20 album, og han leverte nylig i følge anmelderne en mesterlig konsert i Oslo Spektrum

Arrangør i Fredrikstad

Lars og Agnes

Winnerbäck-magi i Fredrikstad
Populære Lars Winnerbäck Foto: Copyright Vargas12.com
Winnerbäck-magi i Fredrikstad
Lars Winnerbäck Foto: Copyright Vargas12.com
Winnerbäck-magi i Fredrikstad
Lars Winnerbäck Foto: Copyright Vargas12.com

Om du ble inspirert til å se og høre en av Sveriges beste live-band, så er det fortsatt 11 konserter igjen å besøke i løpet av sommeren. Alle disse arrangeres i Sverige, bortsett fra 20. august, da er Lars med band på Lillehammer. Det eneste vi vet er at det vil være verdt turen – uansett hvilken konsert du velger å besøke.

Les også: Verdens ti beste filmer på Netflix

Er du glad i ballader, svenske kjærlighetslåter eller folkerock, framført på svensk, vil du elske Lars Winnerbäck.

Lasse Winnerbäck, som han ofte kalles blant sine fans, er gift med en av Norges mest markante skuespillere, Agnes Kittelsen.

Om du Lämnade mig nu” er spilt av 63,5 millioner ganger på Spotify. Du bør vurdere å legge den til egen spilleliste, om du ikke har den allerede.

Selvsagt ble det allsang i på Tollbodplassen i Fredrikstad når denne fantastiske svisken ble presentert denne kvelden.

Lasse og Bruce

Om du ikke er kjent med Lars Winnerbäcks musikk, så bør du vite at han er i samme liga som de aller største svenske artistene eller legendene, om du vil. Lasse sammenlignes med og har latt seg inspirere i Sverige av Evert Taube og Ulf Lundell.

Winnerbäck nevnes også i samme åndedrag som Cornelis Vreeswijk, Stefan Sundström, Håkan Hellström og bandet Kent. Men Winnerbäck har først og fremst funnet sin stil og sound som passer perfekt til hans stemme. Her kan bedømme selv, det er svært mange låter å velge blant, siden Lasse lenge har vært en svært produktiv artist.

46-åringen har et stort publikum i hele Norden, derfor er de fleste konsertene også utsolgt. Men du kan være heldig å finne ledige billetter i utvalgte byer, men vær rask. Sommeren er kort og etter svært gode anmeldelser vil mange ønske å se og høre Sveriges svar på “The Boss”.

Til slutt vil vi sterkt anbefale to TV-dokumentarer, uten sammenligning for øvrig.

Den ene er legendarisk, Bruce Springsteen & E Street Band, live fra New York, på NRK.no. Og den andre, litt mindre kjente dokumentaren, om og med artisten Lars Winnerbäck – “Et slags liv” på TV2 Play.

God fornøyelse.

Øyvind Teige for

Vargas

Verdens ti beste filmer på Netflix

Verdens ti beste filmer på Netflix. Vi har samlet en liste over de 10 beste Netflix-filmene. Det inkluderer ikke bare de mest populære tegneseriene (som Chickenshare og Hamster of Darkness), men også alle klassiker filmer (som The Amazing Spider-Man). De beste filmene på Netflix oppdateres daglig, så det er aldri mangel på nye valg.

Estimated reading time: 7 minutter

Fra Hustle til den nye dokumentaren J.Lo Halftime, finn ut hvilke filmer vi anbefaler at du ser på, akkurat nå.

Vi har rangert filmene på denne listen etter box office-chartret. Så vil du vite hvilke av disse Netflix-filmene som har blitt mest populære blant seerne? Du kan bli overrasket.

10. Hustle 

År: 2022

Hvem er med: Adam Sandler, Queen Latifah, Juancho Hernangómez

Kjøretid: 118 minutter

Box-office: N/A

Filmen handler om basketballspeideren Stanley Sugarman (Adam Sandler), som jobber for Philadelphia 76-ers. Når han blir forfremmet til assistenttrener. Og deretter forfremmet tilbake til speiderne, setter han ut for å finne den beste nybegynner-spilleren NBA noensinne har sett Q Bo Cruz (Juancho Hernangomes).

Verdens ti beste filmer på Netflix. Hva er dine ti favoritter? Bruk gjerne kommentarfeltet for å gi oss noen hint.

Vi har samlet en liste over de 10 beste Netflix-filmene

Denne filmen hadde premiere i juni 2022, så det er for tidlig å snakke om billettinntekter. Imidlertid har den allerede kommet inn i rangeringene til de mest populære Netflix-filmene, noensinne.

9. Halftime

År: 2022

Hvem er med: Jennifer Lopez

Kjøretid: 96 minutter

Box-office: N/A

Dokumentaren forteller om J. Lo’s fremvekst til berømmelse og tilbyr et innblikk bak kulissene i hennes personlige liv. Mye av filmen fokuserer på sangerens halvtids-show i Super Bowl, inkludert den intense planleggingsprosessen og danseprøvene som fant sted bak scenen.

Denne filmer ble utgitt i juni 2022, så det er for tidlig å snakke om hvor stor billettinntektene er.

Hvilke er de siste filmene Jennifer Lopez har vært med i?

Jennifer Lopez spilte også i flere nye nyheter de siste årene, nemlig:

 • Marry Me;
 • Hustlers;
 • Second Act;
 • The Boy Next Door

8. Interceptor

År: 2022

Hvem er med: Elsa Pataky, Luke Bracey, Aaron Glenane

Kjøretid: 98 minutter

Box-office: N/A

En hærkaptein (Elsa Pataky) tar sin militære trening i bruk når et koordinert angrep truer sikkerheten til den eksterne missilavskjæreren hennes.

7. Trees of Peace

År: 2021

Hvem er med: Ella Cannon, Omono Okojie, Eliane Umuhire, Charmaine Bingwa

Kjøretid: 98 minutter

Box-office: N/A

Historien (som er inspirert av sanne hendelser) finner sted i 1994 og følger fire kvinner som knytter et ubrytelig bånd, under folkemordet i Rwanda.

Verdens ti beste filmer på Netflix, er ikke lett å velge, men vi har gjort oss opp en mening selv. Den kommer i et nytt innlegg i løpet av sommeren, med god begrunnelse.

6. Chickenhare and the Hamster of Darkness

År: 2022

Hvem er med: Chloé Jouannet, Thomas Solivéres, Nicolas Maury

Spilletid: 91 minutter

Box-office: 8,7 millioner dollar

Filmen introduserer seerne for Chickenhare, et modig dyr som ble født halvt kylling, halvt hare. Ved hjelp av to venner legger han ut på et vilt eventyr for å finne en mektig gjenstand.

5. Brahms: Gutten II

År: 2022

Hvem er med: Katie Holmes, Ralph Ineson, Christopher Convery

Spilletid: 86 minutter

Box-office: 10 millioner dollar

En ung familie er begeistret over å flytte til en avsidesliggende eiendom for en ny start. Alt endres når sønnen oppdager en dukke som heter Brahms.

Verdens ti beste filmer på Netflix

4. The Hurt Locker

År: 2008

Hvem er med: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Guy Pearce

Kjøretid: 130 minutter

Box-office: 49,2 millioner dollar

Denne intense krigsthrilleren følger en bombe-tømmings enhet, mens de sliter med å håndtere sin uvørne nye sersjant.

Hvilke priser har denne filmen vunnet?

The Hurt Locker har vunnet en rekke priser, inkludert:

 • Academy Award;
 • British Academy Film Awards;
 • National Society of Film Critics;
 • Golden Globe Awards.

3. Mission: Impossible Ghost Protocol

År: 2011

Hvem er med: Tom Cruise, Paula Patton, Jeremy Renner

Kjøretid: 134 minutter

Box-office: 694 millioner dollar

Når presidenten vedtar «Ghost Protocol», må agent Ethan Hunt (Tom Cruise) og Impossible Missions Force (IMF) finne en måte å rense navnet sitt og stoppe et nytt farlig angrep.

Hvilken Mission: Impossible film er blitt utgitt siden denne filmen?

Mission: Impossible Ghost Protocol var ikke den siste filmen i franchisen. Etter det ble også følgende filmer utgitt:

 • Mission: Impossible – Rogue Nation
 • Mission: Impossible – Fallout

Og i løpet av de kommende årene skal slippes:

 • Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One
 • Mission: Impossible – Dead Reckoning Part Two

2. The Amazing Spider-Man

År: 2012

Hvem er med: Andrew Garfield, Emma Stone, Stan Lee

Kjøretid: 136 minutter

Box-office: 758 millioner dollar

2012-filmen er basert på den klassiske historien om Peter Parkers (Andrew Garfield) transformasjon etter å ha blitt bitt av en genmanipulert edderkopp.

“Etter vår mening er dette den beste Spider-Man-filmen, så hvis du ikke har sett den ennå, er det nå på tide å fikse det” – NorskCasinoSpot-ekspert, Lars Hansen.

Verdens ti beste filmer på Netflix, har nok svært individuelle svar. Spør du ti mennesker, får du kanskje ti ulike svar.

1. Titanic

År: 1997

Hvem er med: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane

Spilletid: 194 minutter

Box-office: 2 milliarder dollar

Filmen forteller den virkelige historien om Titanics skjebnesvangre første reise og tragiske historien om et fiktivt par, Rose (Kate Winslet) og Jack (Leonardo DiCaprio), som ikke var bestemt til å holde sammen.

Titanic er en legendarisk film som, selv om den forteller en fiktiv historie, er den basert på virkelige hendelser.

Historien om forliset av Titanic ble veldig populær og har vært grunnlaget for ulike filmer, bøker og videospill i over 100 år. En av de siste utviklingene på dette emnet er spilleautomaten Titannic utviklet av, Bally Technologies.

I dette spillet vil gamblere kunne føle seg som inne i det berømte skipet igjen. Denne spilleautomaten er inspirert av filmen Titanic, så du kan se kjente karakterer i den. Hvis du er interessert i dette spillet, kan du finne det på de beste nettcasinoene som er oppført på NorskCasinoSpot.

Her er også de mest populære gratis spilleautomatene som kan brukes til å forbedre ferdighetene.

Konklusjon

De listede filmer skal til Netflix akkurat nå og er inkludert i listene over de mest populære premierene. Du bør skynde deg hvis du vil se dem, for snart kan disse ti se helt nye ut. Det er enkelt nok å finne disse filmene. Du kan ganske enkelt skrive dem inn i et søk på Netflix’ offisielle nettsted.

Vi er sikre på at disse ti filmene vil lyse opp noen av kveldene dine, allerede nå.

Vargas

Avatar – The Way of Water

Avatar – The Way of Water er altså oppfølgeren til originalen som kom i 2009. Mange unge og helt sikkert mange voksne, har ventet svært lenge på denne filmen. Med god grunn. Den første filmen er tidens mest innbringende film noen gang. Det er all grunn til å tro at Avatar – The Way of Water blir en ny kassasuksess.

Bergenet lesetid: 5 minutter

James Cameron

Du som husker filmen “Titanic” og elsket den, likte kanskje også den første Avatar-filmen. Disse storfilmen har én ting til felles. De er nemlig regissert av samme mann. James Cameron (67), som selvsagt også har alt ansvaret på skapersiden i denne nye Avatar-filmen.

Les også: Derfor liker du Kompani Lauritzen

Vi som elsker film må fortsatt smøre oss med tålmodighet. Verdenspremiere er nemlig ikke før 16. desember i år.

Det klassisk motstykke, de gode mot de som ikke ser skogen for bare trær. De som vil tjene penger på å ødelegge naturen og forurense vannet og luften vi trenger for å leve. Mot de onde, altså. Slik det bør være i en klassisk storfilm for hele familien.

Som du skjønner av de fantastiske bildene i traileren, handler det denne gangen om vann i den nye filmen.

James Cameron er altså ingen hvem som helst i filmindustrien.

Regissøren har holdt på veldig lenge og står bak en rekke filmer du garantert har sett eller i hvert fall hørt om. Cameron står bak filmer som, “Halloween”, “The Terminator”, var med-produser i de første Rambo-filmene og regissør i Alien-filmene. Med Sigourney Weaver i hovedrollen.

Men det er altså “Titanic” og senere “Avatar” som er Camerons største suksesser.

Avatar - The Way of Water
Foto: 20TH CENTURY STUDIOS
Avatar - The Way of Water
Prinsesse Neytiri, Foto: 20TH CENTURY STUDIOS

Avatar

Det har gått 13 lange år siden den første filmen. På den tiden har teknologien utviklet seg en hel del. og det vil du som kinogjenger oppleve i både lyd og bilde. Avatar – The Way of Water vil være noe helt unik vi aldri har sett tidligere.

Fordi de beste folkene har jobbet utrettelig med prosjektet i nesten 13 år, minus pandemien. Fargene, musikken, bildene, figurene, nei, unnskyld, Avatarene, vil sprenge grenser og du vil elske det. Visst er det fiction, men det betyr ingenting så lenge heltene våre vinner.

La oss tippe at det blir utdelt noen Oscar-statuetter i kjølevannet av premieren til denne storfilmen.

If anybody could pull it off though, it’s Cameron, a director responsible for two of the top three highest-grossing movies of all time (Avatar and Titanic). Some may question whether anybody wants Avatar 2 now, but never bet against the filmmaker.

Digitalspy.com

Avatar – The Way of Water handler om paradiset Pandora og vi får heldigvis et gjensyn med prinsesse Neytiri, spilt av Zoë Saldanña. Om fantasien tillater oss å tro på, eller kanskje mer håpe på at det finnes et paradis, et eller annet sted. Må det være slik James Cameron framstiller det i Pandora. Det er lov å håpe.

Uten å avsløre for mye, vil du bli kjent med nye menneske-karakterer, men også Avatarer i denne nye filmen, det er skremmende lett å bli glade i. Et stikkord er “Spider”.

4K-kvalitet

Film er og blir best på kino. Det er det liten tvil om. Men nå har også kvaliteten på TV-apparatene, eller fjernsynet, som det ble kalt før i tiden, for veldig lenge siden. Størrelsen er helt klar avgjørende, men du bør ikke sitte på hybelen med en 70-tommer. Størrelsen på TV´n din må passe til rommet du ser TV. Punktum.

Nå kommer stadig flere filmer og serier i 4K-kvalitet, som betyr at alle farger er klarere, det sorte i bildet er sort, ikke grått. Og i 4K-kvalitet, blir alle detaljer svært tydelig og klart, slik at det er lettere å tro på det du ser.

Men du får ikke 4K-kvalitet uten videre. TV´n må være en 4K-TV, du må ha HDMI-kabel i 4K og sendingen fra Viaplay, Netflix, HBO eller TV2 – må også være i 4K-kvalitet. Først da er du i 4K-modus.

Den dagen du kan se Avatar – The Way of Water i 4K-kvalitet fra godstolen hjemme. Da først, har du hjemmekino i ordets rette forstand.

Verdenspremiere på storfilmen Avatar – The Way of Water er 16. desember 2022.

Vargas

Endelig sommerfest på Rådhusplassen

Endelig sommerfest på Rådhusplassen med publikum tilbake. VG-lista er sommerens vakreste eventyr for mange. Sett av fredag 17. juni, da skal Oslo svinge seg inn i sommernatten. artistene som kommer vil gi deg en konsertopplevelse du sent vil glemme. Og best av alt – det hele er gratis.

Publikum

Emma Steinbakken kommer. Kamelen kommer. Det samme gjør Jonathan Floyd og Alan Walker. Innen 17 juni har NRK og VG, som leverer dette fantastiske konseptet til deg og osten av Norges befolkning. Plukket ut en hel haug med fantastiske artister.

Alt du behøver å gjøre er å melde deg på vårt nyhetsbrev, så får du ferske oppdateringer når de blir kjent.

Etter to år uten VG-lista på Rådhusplassen grunnet pandemi, er det altså duket for et aldri så lite comeback i år. Dette startskuddet for mange studenter som går til sommerferie akkurat på denne fredagen. Endelig sommerfest på Rådhusplassen igjen – med opp mot 80.000 tilskuere til stede, om været er bra nok.

Som arrangør ønsker vi at vår konsert skal gi deg en fin opplevelse. Vi skal gjøre vårt for å skape en god og trygg ramme rundt musikken, men du må også gjøre ditt. Ta vare på deg selv og vennene dine på konserten. Bruk festivalvett!

VG-lista
Endelig sommerfest på Rådhusplassen

Turné

Politiet har satt inn store ressurser for å holde ro og orden. Både synlig og sivilt politi vil være til stede, men du har ansvaret for at du klarer deg bra under konserten, ved å oppføre deg ordentlig. 

Ikke la deg lure til å tro at det finnes billetter til salgs. VG-lista er gratis, også billetter til Golden Circle, er også gratis. Styr derfor unna alt som finnes på nettet om salg av billetter. Det er ren svindel. Ikke kjøp!

Sliter du med å komme deg til hovedstaden denne fredagen, fortvil ikke. VG-lista er et gjennomarbeidet arrangement for hele landet, derfor blir det satt opp flere konserter, forskjellige steder. De fleste av artistene som går på scenen i Oslo, kan du oppleve flere steder. Men foreløpig er kun to byer klare.

6. juli kommer hele VG-lista showet til Trondheim. Og 13. juli får deilige Bergen besøk av artistene på VG-lista.

Bruk hele dagen

Fredag 17. juni er ikke bare en konsert som skjer på kveldstid på Rådhusplassen. Flere steder rundt om i Oslos gater vil være preget av denne festen. Derfor kan det være smart å våkne i hovedstaden denne fredagen, om du bor andre steder i landet. Bestill hotellovernatting i dag.

VG-lista er Scandinavia’s største konsert til stor glede for tilskuere fra hele landet. En dag du vil huske lenge.

Aktivitetene starter allerede kl 10:00 denne fredagen som er satt i underholdningen og musikken tegns i hovedstaden. De første artistene går på scenen ca kl 19:00, og det hele varer i ca fire timer.

På det innerste område er det ikke lov å ta med drikke, men det selges både mat og drikke inne på området, hver finnes det også toaletter.

Sikkerheten er satt i høysetet, men ikke send barn på egen hånd til Oslo-sentrum denne kvelden. Arrangørene ønsker at barn skal være sammen med voksne, om de skal oppleve VG-liste på Rådhusplassen.

God fornøyelse!

Kilde: VG.no

Vargas

Pin It on Pinterest