Vi må snakke litt om Tom

Vi må snakke litt om Tom. Tom Hanks (65), åpenbart. Kanskje verdens beste skuespiller om slikt kan måles. I hvert fall én av filmhistoriens mest markante skikkelser. En skuespiller som gjør enhver film han har en rolle i, liten eller stor, til en film man bare må se.

Bergenet lesetid: 5 minutter

“Yellowstone – 1883”

Du har sikkert hørt og sett serien “Yellowstone” med Kevin Costner i hovedrollen? Den er ikke så verst om du liker moderne western.

Nå er det kommet en prequel, til denne serien. Som handler om familien Dutton mer enn hundre år tilbake i tid. “Yellowstone – 1883”. Her finner vi Tom Hanks i en birolle. Men denne serien står meget godt på egne ben. Ekte western med en imponerende rolleliste, regissert av Taylor Sheridan. Vi anbefaler den, virkelig. Du finner den på Paramount+.

Lest denne? Er du Norges tøffeste?

Elsa Duttons behagelige fortellerstemme, er selve bærebjelken i serien som ellers har et vakkert klassisk lydspor. Helt ulikt all annen type musikk fra genren Western-film vi har sett tidligere.

Men altså Tom Hanks. Vi må snakke litt om Tom. Du husker ham fra en hel haug med klassikere som “Philadelphia” og “Forest Gump“, som han fikk Oscar for. Beste mannlige hovedrolle. Da er du god. Og Tom har denne særegne evnen til å bli husket, uansett hvor stor rolle han har. Fordi han er seg selv, han er Tom. En strålende god skuespiller, synes vi.

Selvsagt husker vi Tom Hanks fra “Cast Away”, “Band of Brothers” som han også regisserte sammen med Steven Spielberg. Vi husker også “Sleepless in Seatle” og “Apollo 13”. Hanks er med der det skjer og har fått en hel haug med utmerkelser, både ute og hjemme. Skuespiller-veteranen har også blitt godt kjent for å være politisk engasjert. Han hjalp tidligere president Barack Obama i sine to valgkampanjer.

Vi må snakke litt om Tom
Tom Hanks Foto: Wikipedia.org

Superstjerne

Vi må snakke litt om Tom. Fordi han er en av få virkelig store superstjerner på film, som fortsatt leverer. Ja, kanskje bedre enn noen gang. Det er noe med gode skuespillere som blir som vin. Bedre med årene. Og Tom er på sitt aller beste som Kaptein i “Yellowstone – 1883.” Dog er rollen hans i minste laget, særlig om man elsker å se Tom Hanks på film. Og det gjør man jo.

Vi har sett ham som soldat tidligere også, selvsagt.

I “Saving Private Ryan” og i “Forest Gump” opplevde vi Hanks som soldat, roller han gjorde like troverdig som ellers. Men 65-åringen har ikke bare vært soldat. Han har vært alt fra fangevokter i den legendariske storfilmen “The Green Mile” og som professor i “Da Vinci-koden”. I “Catch Me if You Can” spilte Hanks en rolle som FBI-agent.

Lest denne? Underholdning er mer enn bare Netflix

Men det mange kanskje ikke vet om Tom Hanks, er at han også regisserer filmer. Og “Mamma Mia” fra 2008, med Meryl Streep er en slik godbit.

Vi likte også den siste kjente filmen med Tom Hanks i en hovedrolle. “News of The World” på Netflix, som vi også anbefaler. Her spiller Tom Hanks den barmhjertige samaritan, slik vi er vant til å se ham.

Følelser

Vi må snakke litt om Tom, fordi vi mener Tom Hanks er best i klassen med å formidler fortellinger på film. Han forteller historiene på en måte svært få andre skuespillere gjør, fordi han er så god på innlevelse. Følelsene ligger i tykke lag utenpå Tom Hanks ansikt. Og har egentlig alltid gjort det.

Det er følelse av redsel vi ser i øyene på kaptein når terrorister klatrer om bord i skipet hans i filmen, “Captain Philips”. Og det er utvilsomt mot, frykt og håp i uttrykket til kapteinen som styrer “Battleship Greyhound” og. Her spiller Hanks kaptein Ernest Krause, som leder en konvoi på 37 skip under andre verdenskrig. Basert på faktiske hendelser.

Thomas Jeffrey Hanks er altså stadig oftere bak kamera som regissør, men det er når han skaper magi foran kamera – han er best. Tom Hanks er unik på å få fram følelser, ømhet, kjærlighet, ærlighet og menneskelig empati. Derfor vil du neppe finne Hanks som en iskald seriemorder noengang, på film.

Vi må snakke om Tom, fordi Tom spiller alltid på vinnerlaget. Hver gang. Vi er heldige som får lov til å bli underholdt av en av de aller beste skuespilleren på kloden, etter vår mening.

Du bare må se Yellowstone – 1883!

Vargas

Når mareritt blir virkelighet i Nordsjøen

Når mareritt blir virkelighet i Nordsjøen, er det så virkelig at man skulle tro at man har havnet i helvete. Heldigvis er det bare en film. “Nordsjøen” er en norsk film som er ulikt alt annet du har sett før. Ok, Vi har bra katastrofefilmer i “Skjelvet” og “Bølgen”, men dette er noe helt annet. Og du vil ikke tro hva du ser.

Estimated reading time: 3 minutes

Action

“Nordsjøen” er gjort av Nordisk Film og det er de samme folkene som som står bak den som de andre. Men det er altså spesialeffektene, at det faktisk filmes på oljeplattformer, både nær land og i Nordsjøen, som gjør dette troverdig.

Lest denne? Kan du skape ditt eget drømmenes teater?

Undervannsubåter, klaustrofobiske scener og Gullfaks A, som er en original og operativ plattform – er scene satt, for denne filmen.

Når mareritt blir virkelighet i Nordsjøen – er det lov å håpe at det ikke er på alvor.

Regien er ved John Andreas Andersen. Og andre medvirkende er Anders Baasmo, Rolf Kristian Larsen, Ane Skumsvoll, Anneke von der Lippe og Bjørn Floberg. Et stjernespekket lag, der altså.

Nordsjøen

Norsk film har lenge ligget i skyggen av Islands, svensk og dansk film, og serier. Men når vi får såpass kvalitet på norsk action, er det flere hakk i riktig retning. NRK og Filmpolitiet var litt lunken og gav filmen en firer på terning. Vi synes det er litt strengt, ut i fra det vi har sett, hørt og lest.

Store eksplosjoner, synkende skip, brennende hav og plattformkollaps skildres med overbevisende effekter. «Nordsjøen» gir et godt kinosug i magen i de mest dramatiske scenene, ikke minst takket være Christian Schaannings fantastiske lydspor.

NRK.no
Når mareritt blir virkelighet i Nordsjøen
Foto: Fantefilm Fiksjon / Nordisk Film Distribusjon

Oljelandet

Det er ikke hva som helst som settes på spill i denne filmen, men det norske arvesølvet. Oljen. Oljen som har gjort Norge til verdens rikeste land og et velferdssamfunn vi alle er så heldig å være endel av. Når mareritt blir virkelighet i Nordsjøen – er det trygt å klemme seg ned i kinosetet.

Filmpolitiet trekker noen “poeng” fordi fokuset er for lite på den delen av fakta.

At det faktisk pumpes olje der ute langs norskekysten, blir ikke nevnt annet i de sekvensene som omhandler oljeselskapets sjefer. På land. Det er kanskje et tankekors.

Sannsynligheten for at en slik omfattende katastrofe kan skje i oljelandet er heller liten. Men det sa vi før 22. juli også.

Vi lever i en urolig verden og terror rammer store deler av verden. Når det er sagt, er det lite som tyder på at det er i den delen av action-bildet vi skal. Heldigvis. Men spennende blir det.

Kristine Kujath Thorp

Henrik Bjelland spiller “Stian” og Kristine Kujath Thorp (29) som spiller “Sofia”, har hovedrollen som kjærestepar. De blir raskt kalt ut på et oppdrag de ikke kjenner konsekvensene av. Og uten å avsløre for mye, kan vi se for oss at det blir … krevende.

Kristine Kujath Thorp kjenner du igjen fra “Den Største Forbrytelsen” og “Ninjababy“. Kristine er ikke bare skuespiller, men også produksjons designer. Når mareritt blir virkelighet i Nordsjøen – velger man kanskje vekk å jobbe offshore?

Premiere på denne forrykende actionfilmen, “Nordsjøen” er fredag 29. oktober – over hele landet. Denne filmen bør du se, fordi det blir en stor ‘snakkis’ i lang tid. Og det er om lag to timer spekket med action. Norsk action. Tenk det.

Nordsjøen” åpner også Bergen Internasjonale Filmfestival på premieredatoen.

Kilde: NRK.no

Vargas

James Bond kunne ha vært tegnefilm

James Bond kunne ha vært tegnefilm, så lite sannsynlig er nemlig de fleste action-scenene fra den siste filmen, “No Time To Die“. 8. oktober 2021 ble den siste hvor Daniel Craig (og den beste ifølge mange) var agent 007. Dessverre har slike moderne actionfilmer en tendens til å bli lite realistiske.

Estimated reading time: 4 minutes

Tullete

Om du ikke har sett den siste James Bond-filmen, bør du ikke lese videre – her kommer det masse avsløringer.

Lest denne? Populært aksjeselskap i samarbeide med Star Wars

Ikke det at noen av de foregående James Bond-filmene har vært i nærheten tidligere heller. Særlig troverdig. Men denne tok kaka – etter vår mening. James Bond kunne ha vært tegnefilm, for makan til usannsynlige action, hvor kjeltringene faller som fluer, og ingen av heltene blir skadet et øyeblikk, får oss til å vri oss unna i kinostolen. Dette er så lite sannsynlig at det kunne ha vært animasjon. Tullete.

Bond har forlatt jobben og nyter et stille liv på Jamaica, det er imidlertidig kortvarig når hans gamle venn Felix Leiter fra CIA dukker opp og ber om hjelp. Oppdraget med å redde en kidnappet forsker, viser seg å være mer forræderisk enn forventet.

Wikipedia.org

Brutal

Misforstå oss riktig. Det er bra en James Bond-film, overraskende god, fordi den har gode elementer av godt skuespill og en god story. Og det skjer det som bør skje i denne typer filmer. Det gode mot det onde, de slemme mot de mindre slemme. Vakre kvinner og mye action.

Men det har skjedd noe – Bond og hans team er betydelig mer brutale nå enn før. En ting er at de slemme fortjener sikkert ei kule, men det skytes høyt og lavt i alle action-scenene, uten at Bond får en skramme. Og når han får bistand fra sin kvinnelige kollega – faller kjeltringene som fluer enda litt enklere, naturligvis.

Vi opplevde aldri at Roger eller Sean skøyt noen rett ned, bakfra, med kaldt blod. Aldri. De som stod vakt, eller var på jobb for det “slemme laget” ble slått ned, eller i verste fall slått bevisstløs. Aldri skutt bakfra. Det er unødvendig brutalt og gjør filmen litt mindre god. Brutalitet blir aldri sexy.

James Bond kunne ha vært tegnefilm
Foto: Daniel Craig fra Madame Tussauds i London

Daniel Craig

Sean Connery og Roger Moore drept med stil. De hadde klasse. Det synes vi Daniel Craig mangler i denne siste filmen som 007-agent, og det er synd. Fordi et slipp av en James Bond-film er stor festivitas, det tar ofte lang tid mellom hver film. Og “No Time To Die” var intet unntak, men vi måtte vente lengre enn normalt, fordi produksjonen, som også foregikk på Nordmøre, grunnet pandemien. Ble utsatt en rekke ganger.

Daniel Craig er en ok skuespiller, en skikkelig tøffing. Men det er hans motspiller i denne James-Bond filmen som gjør den bra. Smellvakre Léa Seydoux, spiller noe så sjeldent som Bonds kjæreste, Madeleine. Hun er intet mindre enn et funn når det kommer til en slik oppgave. Bond tror hun farer med svindel og dumper kjæresten – som han framstår som vilt forelsket i etterhvert.

Lea Seydoux har du kanskje sett før. 37-åringen har spillt i en rekke filmer, både britiske, amerikanske og franske. Og hun spilte i den forrige James Bond-filmen, “Spectre.”

James Bond kunne ha vært tegnefilm, for så mange er det som blir skutt, at det er nesten litt for mye.

Bond blir tvunget til å komme i kontakt med kvinnen i sitt liv, igjen. Og det utarter seg … action. Det har gått noen år når de møtes igjen. Og Madeleine har helt uventet en datter, med blå øyne. Stålblå øyne. En vakker liten skatt som blir sentral når Bond skal ut på et skjebnesvangert oppdrag. Et oppdrag som får store følger.

Vi noterer oss også at dette er en direkte fortsettelse fra de to forrige James Bond-filmene. Altså historien som gjør at M (Judi Dench) blir drept i “Skyfall“. Fortsetter historien i den knallgode “Spectre” som avsluttes med “No Time To Die“. Som en trilogi, altså.

Så uansett hva du måtte synes om James Bond generelt, gå og se denne filmen på kino. Den er verdt pengene.

Vargas

Ser du klovnen der inne i mørket?

Ser du klovnen der inne i mørket? Skal du skremme livet av noen som i en prank, eller på ordentlig, er det bare å kle seg som en klovn. Ikke en sånn snill, koselig tulleklovn vi kjenner fra sirkuset, men en ekte killer-klovn. En slik som fra filmen, “IT.” Du blir litt skremt selv du, av det evige smilet?

De skumleste barna på Halloween er de som tør å kle seg skikkelig ut, gjerne sminket som klovn. Men hva er det med klovneansiktet som er så skremmende, hvorfor er folk flest livredd for klovner? Du sier du ikke er redd, akkurat du ja, men har du møtt en klovn, helt tilfeldig i mørket noen gang, da? Nettopp. Da ville du også blitt redd.

“IT og “Carrie”

Verdens største og beste forfatter, Stephen King (72), har skrevet en hel haug med skumle bøker. Der kanskje nettopp “IT” fra 1986 og endel tidligere “Carrie” fra 1972 er de mest kjente bøkene. Senere har dette altså blitt filmer vi elsker å bli skremt av. Men kan filmen “IT” og oppfølgeren “IT 2” ha gjort oss livredde for klovner generelt? Mye tyder på det.

Lest? Redaktøren stopper opp ved ditt manus

Se for deg en mørk og stormfull aften, der du er hjemme alene og du står på kjøkkenet i halvmørket. Du plukker opp brødkniven, løfter blikket opp og ut på gårdsplassen, der passerte den, så vidt kunne du se konturene av ham. Ser du klovnen der i mørket? Selvsagt smiler han til deg.

Angstlidelsen coulrofobi – en sykelig angst for klovner – oppstår hvis hjernen forbinder en ellers nøytral stimulans, som klovner, med en negativ stimulans som for eksempel ubehag eller frykt.

Illustrert Vitenskap.no
Ser du klovnen der inne i mørket?

La oss komme med en ørliten advarsel. Om du er av den skvetne typen, litt jumpy for skarpe lyder, skummel musikk og raske bilder. Og livredd klovner generelt. Ikke se filmen “IT” og heller ikke oppfølgeren “IT 2”. Du vil lide lenge. Og kanskje ikke bli deg selv igjen. Noen gang. Du vil kunne se klovner i søvne og over alt. Det er det vel neppe verdt?

Stephen King skriver fantastiske bøker, men da er det din fantasi og dine bilder, i ditt hode som skremmer deg. På film, på kino er det levende, kraftfulle bilder med effektfull lyd som skremmer deg. Ofte er det langt mer … ekte. Det du ser, enn det du leser, ikke sant. Som om du er der sammen med klovnen.

Ser du klovnen der inne i mørket?

Hva frykter du i livet ditt? Hva er du mest redd for? At livet som har gått på skinner skal endre seg? Eller at du eller dine barn skal bli syke, bli utsatt for ulykker, vold eller mobbing? Alle mennesker har det i seg. Det holder oss i live hver dag. Frykten er viktig for at vi skal ta hensyn til det som vi vet er farlig for oss. Eksempelvis i trafikken og på vannet.

Det er dermed ingen direkte sammenheng med at vi er i ferd med å drite på oss, hver gang vi ser en klovn. Og det å vite at en hver klovn er farlig, for det er de neppe. Men ser du godt nok etter, er det noe med det vemmelige smilet, noe ondskapsfullt og vemmelig, er det ikke det da?

Studier har vist at amygdala (en struktur i tinninglappene i hjernen) spiller en nøkkelrolle i formidlingen av frykt. Et fryktinduserende stimulus går fra sanseorganet til thalamus og sendes derfra videre til sansekorteks og videre til hippocampus. Thalamus sender samtidig signaler direkte til amygdala. Sansekorteks og hippocampus er også forbundet til amygdala og sender sin informasjon dit direkte via sine nervebaner.

Wikipedia.org

Vi er overbevist om at Stephen King ble skremt av en eller flere klovner som barn. Og at det er årsaken til at han har skrevet noe så jævlig som boken “IT”. En bok som er solgt i mange millioner eksemplar, verden over.

Ser du klovnen der inne i mørket?

Elsker å bli skremt

Vi er jo i den lyseste årstiden, uten evne til å kjenne på noe som kan kalles frykt, engang. Men så vet vi jo at mørket kommer og da er det kun mangel på lys som gjør at vi blir en smule engstelige. Er det ikke litt underlig? Og kjenner du deg igjen i det? Ser du godt nok etter, så ser du jo klovnen der inne i mørket.

Vi mennesker elsker adrenalinet som herjer i kroppen når vi opplever noe spennende. Det kan også være skremmende om vi har kontrollen selv. Som på kino når vi ser en film, eller leser en skummel bok, gjerne med klovner i hovedrollen.

Det å skrive spennende er en ting, det å skrive skummelt, så skummelt at man selv blir en smule engstelig – er en kunst. Der er Stephen King best av alle. Derfor har han solgt millioner av sine bøker i fantasy/skrekk sjangeren også. Vi elsker å bli skremt, det er derfor vi betaler dyrt for å oppleve spøkelses-slott på tivoliet.

Du vet at mørket ikke er farlig, men mangelen på lys gjør deg usikker fordi du ikke kan se hva som beveger seg der ute på kvelden eller natten. I regn og vind blir det enda vanskeligere å se, for det beveger seg noe foran vinduet. Kunne det ligne en klovn?

Ditt verste mareritt

Ditt største mareritt som du bare har hørt om i nyhetene, lest i bøker eller sett på film. Hva er det ikke laget film om i skrekkens sjanger? Klovnen er blant de mest vellykkede – etter vår smak. Du blir redd, enten du vil eller ei.

Mareritt om å bli stengt inne i et mørkt og kaldt rom av en syk jævel som vil gjøre alt med deg, en patetisk lort som nyter av å se andre lide. En klovn. Han skjærer sakte av deg øret, med en sløv kniv, du kan merke blodet som drypper, mens han smiler og ler, og du er i ferd med å gå fra vettet.

Den type mareritt om å være alene med en gal seriemorder, akkurat like ond som de anti-heltene du leser om i bøker og som det alltid kommer nye filmer om. En som er i stand til å skremme deg til døde. En klovn der inne i mørket. Ser du han smiler og ler?

Smerten av å bli stukket med kniv, brent, slått eller skutt er ikke den verste, men den uutholdelige uvissheten om hva som skal skje med deg – er mer skremmende for de fleste. Skal du snart dø, vil han ta meg med til hullet sitt, til skogen sin? Hvor bor egentlig klovnen? Hjemme hos deg, kanskje?

Spørsmålene er mange og antallet stiger jo lengre du er fanget i marerittet. Ser du klovnen der inne i mørket? Kanskje er det ditt eget selvbilde du ser? Kanskje er du klovnen bak masken?

Vargas

Fast and Furious 9 – ny blockbuster?

Fast and Furious 9 – ny blockbuster? Film er som kjent best på kino, men da er det også viktig at filmen er ok. Du husker kanskje å ha vært på kino og spurt deg selv, hvorfor du gjorde noe så dumt, nettopp den kvelden.

Lest? Puling på TV den ultimate underholdning?

I så måte er Fast and Furious 9 bankers. Du rekker ikke kjede deg ett sekund. Renspika action, fra start til slutt. Spenning, bilkjøring, slossing, ja da, det er litt vold, men lite blod, så du tåler det.

Ikke alle filmer er like gode, men når du først treffer en så kalt blockbuster – en film du gjerne går og ser igjen og igjen, glemmer du det ikke. Det er nemlig ikke tilfeldig at de største og beste filmene, blir meget populære.

Alternativene er mange, og vi kan godt nevne for deg i fleng:

 • Haisommer (Jaws)
 • Star Wars
 • Jurrasic Park
 • Men in Black
 • Ringenes Herre
 • Pirates of the Caribbean
 • Spiderman
 • Batman
 • Avatar
 • Fast & Furious
 • Superman

Filmer som håver inn milliarder av kroner til filmselskapene, men som også koster en formue å produsere og promotere. Filmer som går igjen gjennom flere år, gjerne på gode gamle VHS i starten, deretter på CD på nitti og to tusentallet, og senere på nettselskapene eller strømmetjenester som Netflix, HBO og Viaplay.

Film er ikke lenger best på kino, fordi kinokvaliteten, som god nok lyd og godt nok bilde, får du hjemme foran din 60 tommer OLED-TV, hvor bildet er så klart som det aldri vil framstå på noen kino i Norge. Hjemmekinoen er kommet hjem for å bli. Klart du da heller velger en måned med stømmetjenester, for det én eneste kinobillett koster. Dummere er vi ikke.

Skal du se Fast and Furious 9, bør du vite at den kan ligne en smule fra de foregående, og likte du disse, bø du selvsagt se denne også. Forskjellen er ikke større enn at vi kan love at du ikke blir skuffet.

Trailer hentet fra videonettestedet YouTube

Så, hva er det som gjør den amerikanske action-serien, Fast and Furious, så dundrende populær at det er verdt å lage den niende filmen om de samme folka? Det er det samme greiene, enkel underholdning, litt typisk amerikansk, pene menn med digre muskler, enda penere damer med sexy kropper og selvsagt raske biler. Drit stilige biler. Dyre biler.

Film skal være underholdning, og for et ungt publikum, er det faktisk populært at man først og fremst blir underholdt, framfor å måtte tenke så mye. I samtlige av de ni Fast and Furious-filmene, slipper man å bruke hjernen, man kan bare feste setebeltet og bli med på reisen. Det går nemlig i hundre hele veien.

Uten viktig monolog eller hemmeligheter som er skjult i undertekstene.

Halvt maskin halvt menneske, eller nesten bare maskin. Velg selv. Alle filmer med respekt for seg selv, må ha minst en badguy. En skurk, ellers har ikke heltene noe å gjøre, noe å jakte på eller løpe vekk fra. Så også i Fast and Furious 9. Vedkommende kjeltring i denne filmen, Brixton, har noen egenskaper som ikke engang musklene til Luke Hobbs kan hamle opp med. Vi tør ikke avsløre mer enn det.

Fast and Furious 9 - ny blockbuster?
Fast and Furious har flere helter Foto: (Foto: United International Pictures)

Dwayne Johnson er fortsatt helten. Litt keitete som alltid, litt enkel kanskje, men flott å se til, fortsatt stor som et fjell, og havner i trøbbel han kommer ut av, med helsen i behold – like ofte. Den niende filmen heter altså Hobs and Shaw som under tittel, fordi det er Luke Hobbs og Deckard Shaw som danner duoen som jakter ‘blikkboksen’ av en mann, Brixton (Idris Elba), i denne filmen.

Fast and Furious 9 – ny blockbuster?

Om det er krigsfilm? Kanskje ikke helt. En moderne film med mye moderne våpen, biler du skulle ønske deg, biler du aldri har sett før og kvinner du ikke visste fantes. Konfliktene er mange, dialogene enkle og amerikanske, men du blir underholdt – så til de grader. Særlig om du liker denne generen, amerikansk action. Dette er forenklet utgave av James Bond. Du slipper som sagt å tenke så mye.

Mye fantasi, digitale ablegøyer med mange stuntmenn og kvinner på jobb.

Verdenspremiere på denne vanvittige filmen er satt til 2. august 2019.

Kilde: IMDb

Vargas

Nye Lion King vil ta pusten fra deg …

Nye Lion King vil ta pusten fra deg. De fleste som har sett klassikeren ‘Lion King’, den originalen som kom i 1994, husker det selvsagt veldig godt, og alle de neste gangene man opplevde den. Sommeren 2019, kommer en helt ny utgave, med aller siste teknologi – produsert av de som kan dette aller best, Disney.

Når du går på kino med barn eller barnebarn og ser denne filmen, bør du gjøre de minste oppmerksom på at det bli litt skummelt, men framfor alt veldig spennende, morsomt og litt trist.

Er det noe Disney kan, er det å spille på følelsene våre. Ikke bare noen, men absolutt alle. Du som voksen kan komme til å føle deg som en godt brukt vaskefille, etter denne filmen – det blir tøft, for alle. 

Nye Lion King vil ta pusten fra deg ...

“The Lion King” kan bli filmen som setter nye rekorder i antall visninger på kino og i omsetning. 

Vi snakker om Løvenes Konge, om Simba, Nala, Mustafa og skumle Scar, der sangen “Hakuna Matata” var alle-manns-eie på den tiden. Timon og Pumbaa var helter den gang, og blir det utvilsomt for en ny generasjon barn og unge.

Disney er villig til å svi av enorme summer for å blåse støv av de aller største film-klassikerne, der “The Lion King“, kanskje er den største av dem alle.

Selvsagt gjøres musikken av stjerner som Elton John, det skulle bare mangle at Beyoncé er med å synge, samt har rollen til Nala som voksen. For alle husker den vidunderlige musikken like mye som handlingen i den originale Løvens Konge, “Can You Feel The Love Tonight” som like greit fikk to Oscar – for beste filmmusikk og beste sang.

Nye Lion King vil ta pusten fra deg …

Stemningen, de eventyrlige bildene, gjort i den mye omtalte CGI-animasjonen, som gir nesten perfekt live-bilder, samt stemmen til legenden, James Earl, får publikum til å gispe av den splitter nye trailer-videoen til Disneys neste storfilm. Denne filmen vil spille på sentralnervesystemet ditt, lenge.  

Dette blir utvilsomt en klassikker en så kalt blockbuster, en kassasuksess på høyde med “Ringenes Herre“, “Titanic“, “Danser Med Ulver” og “Ben Hur” – faktisk oser det Oscar, lang vei av den nye “The Lion King”.

Vi avslører lite når vi konstaterer at det er Simba og Simbas familie det handler om, Simba blir Løvens Konge, men utfordringene blir slengt på bordet så ettertrykkelig. Farene truer mange steder i det digre Afrika, derfor må den unge løven, søke råd hos de som har levd lengre enn ham.

Filmen er regissert av ingen ringere enn Jon Favreau, som også har regissert filmene “The Elf“, “Iron Man 1 og 2, samt “The Jungle Book“. 

Verdenspremiere på det som lett kan bli tidens mest populære barnefilm, for hele familien “The Lion King“, er satt til 19. juli 2019. Huk av i kalenderen allerede nå. Dette kan bli filmen alle snakker om. Takk Disney som skaper mirakler. 

Kilde: Dagbladet

Vargas

Skjelvet som dreper Oslo – når kommer det?

Skjelvet som dreper Oslo – når kommer det? Jordskjelv i Norge er ikke vanlig, jo, forresten, det er veldig vanlig, men det er små skjelv. Ikke dødelig og digre, slik vi har sett bilder fra andre steder på kloden. Men det har skjedd digre skjelv også, for veldig lenge siden – og det vil skje igjen. Når og hvor kraftig kan man ikke vite.

Er du forberedt på å se Oslo bli lagt i ruiner? Selvsagt er ingen forberedt på slikt, men naturkatastrofer som jordskjelv er en trussel – som kommer til å ramme Norge på et gitt tidspunkt i framtiden.

Oslo

Geologiske undersøkelser viser at faren for et nytt og større jordskjelv kan være reel. Nesten ukentlig registreres det bevegelser i og rundt Oslo. Hva vil skje dersom et langt større jordskjelv treffer hovedstaden? Hvor mange vil omkomme? tjue, femti, to hundre eller tre tusen mennesker? Kanskje flere?

Filmen “Skjelvet” er en direkte fortsettelse fra filmen “Bølgen og er heldigvis ren underholdning. Dessverre er filmen basert på hendelser som kan inntreffe, når et kraftig jordskjelv rammer hovedstaden.

Skjelvet som dreper Oslo - når kommer det?

 Oslo vil rammes av jordskjelv – engang Foto: YouTube

Katastrofefilmer er ofte groteske tankeeksperiment, der mennesker møter fremmede skapninger fra en annen verden, eller filmer som handler om mennesker som besøker disse uidentifiserte objektene i deres verden, men filmene er populære og big business, både ute og hjemme.Når det kommer til et kraftig skjelv, så er det ikke menneskeskapt, men jordens indre som er i bevegelse, og som får enorme konsekvenser for menneskene som rammes.

Skjelvet

Hva som får mennesker til å gå mann av huse, for å se at byer, nasjoner og millioner av mennesker gå tapt av ulike grunner – forårsaket av naturkrefter eller fremmede aliens, finnes det ikke noe godt svar. Kanskje er det en snev av trygghet å kjenne at man lever når rulleteksten kommer, og man vet at man i utgangspunktet er ganske trygg.

Film har sterk effekt på oss mennesker, det er derfor så mange lar seg underholdes av det. I 2018 har filmskaperne blitt så gode at det meste ser autentisk ut, enda vi med årene har blitt rimelig kresne hva god underholdning og god film angår.

Når effektene blir ekte nok, blir vi ofte blendet av dramaet og de sterke følelsene vi ser rammer menneskene som er involvert. Vi bryr oss oppriktig om heltene skal overleve, og gråter med dem når katastrofen inntreffer.

Holmenkollen

De fleste av oss har besøkt Oslo en eller annen gang, enten for å besøke tante Beate, eller se andre helter vinne skirenn i Holmenkollen. Kanskje oppleve Norges største by på selveste 17. mai eller gå opp og ned Karl Johans gate en varm sommerdag. Det finnes riktig mange grunner til å se hovedstaden. At byen vår, Norges viktigste by, skal rammes av død og fordervelse, grunnet voldsomme naturkrefter er svært vanskelig å forestille seg. Nesten umulig.

Alt vi vet er at det kommer til å skje, men sannsynligvis ikke i vår leve tid, ikke i våre barn, eller barnebarns levetid heller, men problemet og største skrekk-scenario er, at det faktisk kan skje – når som helst.

Filmen “Skjelvet” har premiere over hele landet 31. august 2018. Regi er av John Andreas Andersen, Harald Rosenløw Eeg og John Kåre Råke. Hovedroller er ved Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner. Produksjon er ved Fantefilm Fiksjon AS.

Vargas

Filmen: “Utøya 22. juli” bør du se!

Filmen om det som skjedde på Utøya 22. juli 2011, er for viktig til å bli oversett – ofrene for viktig til å bli glemt, terroren for grusom til å bli stilnet. Vi bør aldri glemme de drepte og deres pårørende. 

Erik Poppe, kanskje Norges fremste regissør, har ifølge anmelderne gjort mye riktig, og gjort et ærlig forsøk på å gjengi den mørkeste dagen i norsk etterkrigshistorie – som hadde 77 mennesker som ofre. 69 av disse døde på Utøya, de 8 andre grunnet eksplosjonen ved regjeringskvartalet.

Filmen “Utøya 22. juli” er heldigvis ikke viet noen tid til terroristen, men handler om fiktive navn som opplever situasjon og marerittet slik vitner og overlevende har gjengitt konkrete hendelser denne, mørke dagen, sommeren 2011. Det er Kaia, som er en ung og engasjert jente med politiske ambisjoner vi følger gjennom denne sterke filmen.

Ekspertene som har sett filmen er ikke enige om at dette er en bra film eller ikke. Poenget er at det er en film som belyser hendelsen direkte, det er nok til å fortelle om den. Du anbefales herved å se filmen, men beredt. Det en mildere historien enn de faktiske hendelsene, men grufull nok i all sin ondskap.

Filmen: “Utøya 22. juli” bør du se!

Filmen: "Utøya 22. juli" bør du se!

Mange mener at en slik film kommer for tidlig, og at den kanskje ikke burde ha blitt produsert i det hele tatt. Sårene er ikke leget for alle, sporene som endelig har begynt å gro, begynner igjen å blø hos noen. Filmen som omhandler mange unges død er for voldsom for noen, og de vil aldri makte å se den. Det bør man akseptere og respektere.

Filmen forteller om terroren på Utøya ved hjelp av den fiktive karakteren Kaja. Filmen starter noen minutter før de første skuddene faller, og slutter i det øyeblikket gjerningsmannen blir pågrepet.

NRK.no

For de som mener de er sterke nok til å ta den brutale virkeligheten innover seg, bør man se filmen “Utøya 22. juli” fordi det som skjedde er en av de verste dagene i nyere norsk i historie, og har fått store konsekvenser for mange.

Birger Vestmo i NRK-Filmpolitiet, kaller filmen et mesterverk.

Særlig er det Kaja, spilt av den meget dyktige skuespilleren Andrea Berntzen som gjør filmen så autentisk, ekte og skremmende. Likevel er det umulig for en regissør å kopiere eller fortelle filmpublikumet – hvilket mareritt og hvilken redsels som måtte oppleves av de unge AUF-erne, på Utøya 22. juli 2011.

NRKs anmeldelse legger vekt på lydene, filmens troverdighet og glimrende skuespill i en film som kan fortelle oss hvordan det faktisk var for de overlevende, før de ble skutt, og for de  skadde og andre overlevende – som må leve med minnene om 22. juli.

Erik Poppe har fått mye skryt for denne vanskelige, nesten umulige filmen å skildre, men også kritikk for å ta i en verkebyll som fortsatt vokser – all den tid samfunnet ikke har tatt særlig større lærdom av terrorhandlingen på Utøya.

Se filmen og gjør deg opp din egen mening, men uansett hvilke tanker du har rundt hendelsen, vil du bli berørt av “Utøya 22. juli.”

Filmen har Norgespremiere over hele landet, 9. mars.

Kilde: NRK.no 

Vargas

Lisbeth Salander lever videre i ny film

Lisbeth Salander lever videre i ny film. For alle som liker krim og thriller-generen, er Lisbeth Salander et velkjent fenomen. Stieg Larsson skapte den anorektiske hackeren i 2004 i Millenium-trilogien.

Resten er som kjent en fantastisk historie. Hvor filmene også ble en enorm suksess som startet i 2010.

Stieg Larsson

Bøkene ble solgt i millioner av eksemplar, etter Stieg Larssons død. Men hans far og bror har jobbet videre med Stiegs verk – nå kommer den femte filmen, som er en direkte oppfølger til den svenske “Det som ikke dreper oss“, skrevet på bestilling fra familien Larsson av forfatteren David Lagercrantz. “The Girl in the Spider’s Web” som er den originale tittelen på den amerikanske utgaven av filmen også.

Lisbeth Salander forsvant med Noomi Rapace

Vargas12.com

Lisbeth ble aldri noen andre enn Noomi Rapace eller omvendt –for de fleste filmelskere gjennom hele Millenium-trilogiens filmatiseringer, ble hun et ikon. Lisbeth Salander lever videre i ny film.

Lisbeth Salander lever videre i ny film

Claire Foy fra “The Crown” spiller Lisbeth Salander Foto:

Lisbeth Salander

Den svenske stjerneskuespilleren, fikk sitt absolutte gjennombrudd i den aller første filmen, “Menn som hater kvinner” hvor Rapace gjorde Lisbeth Salander til sin egen skikkelse, og verden ville ha mer. Også avdøde Michael Nyquist, spilte revolver-journalisten Mikael Blomkvist i alle tre filmene med stor suksess.

For å gjøre historien enda litt mer innviklet, er det altså enda en utgivelse av Stieg Larssons mesterverk som nå lever videre, ført i pennen av forfatteren, David Lagercrantz. Ikke bare én men snart altså to filmer om Lisbeth Salander, videreført av svenskens bøker, styrt av Larssons familie. Altså en amerikanskprodusert videreføring   av de allerede produserte, svenske klassikerne.

Den første av disse, “The Girl With the Dragon Tattoo” hadde Rooney Mara som Lisbeth Salander, og ikke ukjente James ‘007’ Bond, som Mikael Blomkvist, nemlig Daniel Craig. Nå er det altså forfatteren David Lagercrantz’s andre bok som blir gjort til film, basert på boken med samme navn; “The Girl in the Spider’s Web“.

Ny casting endrer Lisbeth Salander og Micke Blomkvist igjen. Lisbeth Salander lever videre i ny film, og kanskje i flere bøker. Hun “lever” jo fortsatt.

Lisbeth Salander lever videre i ny film

Claire Foy

Hackeren selv skal spilles av Claire Foy, best kjent i Netflix-serien “The Crown” Millenium-magasinets medeier og journalist, Mikael Blomkvist skal spilles av svenske Sverrir Gudnason, kjent fra Wallander-serien.

Som alltid handler det om penger, når filmsuksesser skal re-produseres i ny drakt, av nye regissører med nye skuespillere. Bøkene er ikke av Stieg Larssons kvalitet, og de(n) amerikanske filmen)e) ikke i nærheten av de originale med Noomi Rapace i hovedrollen.

Eksperter som vet å uttale seg om tema, å la andre forfattere fortsette etter originalmanusets eier er død, er vanskelig og det handler om å respektere eierskapet. Ikke arven. Lisbeth Salander lever videre i ny film, men neppe fra Noomi Rapace.

Det blir noe uekte og snålt når andre skal inn og gjøre rollen i filmer vi likte og vi alltid vil huske som den “ekte Lisbeth” i Noomis skikkelse, i alle de tre Millenium-filmene, like mye som Nyquist var den perfekte Blomkvist.

David Lagercrantz

Joda, David Lagercrantz kan å skrive bøker, men noen Stieg Larsson blir han aldri, ikke har han vel forsøkt heller, men det er noe med det å forsøke å rokke ved noens verk. Noen som ikke selv lenger kan bestemme. Lisbeth Salander forsvant med Noomi Rapace. Enda Lagercranz altså har videreført historien fra bøkene som Rapace gjorde filmene til.

Millenium-trilogien forsvant med Stieg Larsson. Dessverre. Blant de mest spennende bøker som er kommet fra en Skandinavisk forfatter, noe salgstallene viser, bare så synd den formidable suksessen kom etter hans død.

Verdt å nevne at norske Synnøve Macody Lund, kjent fra serien “Frikjent” og fra filmen “Hodejegerne” har en rolle i denne filmen, men det er foreløpig ukjent for hvilken karakter. Lisbeth Salander lever videre i ny film.

Det er selveste Sony Pictures som står for produksjon. Premiere for filmen “The Girl in the Spider’s Web er november 2018.

Vargas

Porno årsaken til mange overgrep

Porno årsaken til mange overgrep. De siste årene har man sett en skremmende utvikling blant unge gutter og jenter, når det kommer til seksuell adferd. Metoo-kampanjen er et annet bevis på at også voksne kvinner og menn har sitt å slite med. 

Porno

Vi påstår hardnakket at bruk og misbruk av porno må ta mye av årsaken til at ungdomskulturen er ødelagt for mange. Internett flommer over av grov porno, mange unge har kunnet klikke seg inn på analsex, gruppesex og fiktive voldtekter siden de hadde sin egen PC, dvs. siden barneskolen.

Med grov sex, bare et par tastetrykk unna, ser det ut til at samfunnet har fått en langt mer liberal holdning til hva som er innafor og ikke. Unge gutter tror at jenter skal bli sprutet i ansiktet og elske all sex med mange fler enn bare én elsker eller kjæreste – nettopp slik pornoen framstilles.

Lest? Når kvinner angriper

Porno-bruk årsak til mange overgrep

Siden smarttelefonens fødsel for få år siden, ser også politiet en trend som de unge må ha fått fra ett sted, nemlig å filme seksuell aktivitet, både seg selv og andre, for deretter å publisere det på nettet. Pornoen må få skylda for mange overgrep, og en mer aggressiv framtreden blant unge.

Metoo

Metoo-kampanjen forteller oss at mange kvinner og endel menn, har opplevd sitt livs verste mareritt. På bakgrunn av trakassering eller uønsket seksuelle framferd. Årsakene her kan være så mange, men se ikke bort fra også bruk av porno hos voksne endrer deres adferd. Pornoindustrien er større og mektigere enn noen gang – kan være en direkte årsak til at så mange har opplevd overgrep.

Lest? Mor – overgriperen … 

Heldigvis er de fleste unge bevisste på hva som er lov og ikke lov, når det kommer til å vise bilder eller video av andre, uten samtykke. Derfor er det påfallende og trist at nettopp dette problemet er økende – særlig i hovedstaden. Porno årsaken til mange overgrep i Norge, både blant unge og voksne.

Noora

«Du befinner deg rett og slett i den situasjonen at du kommer til å bli dømt for barnepornografi. Ifølge straffelovens paragraf (204a) er straffen for å produsere og besitte en fremstilling som seksualiserer barn, fengsel i inntil tre år. Og når jeg er under atten, så regnes jeg ifølge norsk lov fortsatt som et barn. Så det nakenbildet du har av meg. Det som du har tatt uten mitt samtykke – ikke bare er det ulovlig at du tok det, men bare det at du oppbevarer det på telefonen din er ulovlig.»

Noora (SKAM)

Hvem skal så ta ansvar for at unge menn eller tenåringer går rundt som testosteron-bomber, og unge tenåringsjenter, livredd for å aldri bli tatt på alvor, men heller tatt opp etter veggen, hvor enn hun setter sine ben? Foreldrene selvsagt.

Tenåringer

Har du en tenåring i hus, som du selvsagt tror det beste om, bør du som mor eller far få opp gluggene og ta ansvar. Vedkommende er sikkert både snill og hyggelig utad, til og med flink på skolen og jobber i helgene. Men det er en viss sjanse for at vedkommende har sex, drikker seg driting og truer andre til ting de ikke ønsker.

Å tørre å innse problemet som aktuelt for din sønn eller datter. Vil det kunne være håp for at den neste samtalen har en direkte innvirkning på ungdommen.

Mulig vet din sønn eller datter om andre som har opplevd noe jævlig, og at det kan være med å gjøre hverdagen bedre – å få snakket om et vanskelig tema som sex, vold og overgrep.

Ungdom

Ungdom surfer porno i all mass. Garantert. De bør forsøke å skille på film og virkelighet, ved å forstå forskjellen på en pornoskuespiller. Og de jentene man møter til daglig. Porno årsaken til mange overgrep – la de unge få snakke om voksne om dette ømtålelige tema.

Pornoen de unge ser på daglig er hardere og grovere enn før, og verste av alt, at idealene i pornobransjen har en direkte innvirkningen på ungdomskulturen.

Unge menn bør ikke se på kjæresten sin som en pornostjerne.

Kilde: NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest