Forfatteren i deg, er utålmodig!

Dessverre er sannsynligheten stor fare for at du ikke lykkes, men det bør kun være motivasjon for å aldri gi deg. Den som gir seg har jo tapt.

Er du et lesende menneske, har du det aller første punktet på plass. Ønsker du skrive skjønnlitterært, bør du også lese det, men også andre genre. Dessverre gir det ingen garantier for å bli forfatter. Om du leser deg blå, det kreves mer, mye mer.

Norske forfattere er utvilsomt i verdenstoppen, men du visste kanskje ikke at rundt hundre av disse som faktisk lever av å skrive. Resten har andre typer inntekter, og kan altså ikke leve forfatterdrømmen. 

Man skal ikke bare ha nok tid, kunnskap, den levende skriveflammen og drivkraften til å skrive. Kravet er nok større enn som så, fordi du skal vite at det du skriver har pondus; ha en sammenheng uten løse tråder, du skal ha vært gjennom all research, samtidig skal handlingen være spennende og drivende.  

Hvem gjør språkvask, korrektur og gjennomgang? Hva med antall personer i manus, er det ikke for mange? Det er nemlig det du får høre, fra samtlige pilotlesere.

Foto: Wikimedia Commons 

Continue reading «Forfatteren i deg, er utålmodig!»

Ny film med Lisbeth Salander!

Det er noen år siden den siste filmen, og du klarer kanskje ikke plassere henne i farten, men det er altså en av svensk litteraturs store heltinner, skapt av den avdøde forfatteren, Stieg Larsson, det er snakk om.

Larssons bøker i Millenium-triologien er blant de mest solgt i Europa, slik blir det som kjent film av. At den kommende filmen, er tatt fra boken som skrevet av David Lagercrantz, er ikke vår skyld. Det er uansett Lisbeth Salander det handler om. 

Lest? Camilla er søsteren til Lisbeth Salander

Den siste filmen, basert på David Lagerkranz bok, er kalt «The Girl in the Spider’s Web» hvor glimrende Clarie Foy (34) spiller den skinnmagre hackeren vi husker så godt, skapt av Noomi Rapace i de tre første filmene. Foy er britisk, mest kjent som Dronning Elisabeth i suksess-seieren «The Crown».

Continue reading «Ny film med Lisbeth Salander!»

Forfatteren, deg!

Du har kjent det i magen i flere år nå, du har fortsatt å drømme om det å bli forfatter, på ordentlig. Hva skal til, har du tenkt mange ganger; å nå helt opp, bli kjent utenfor landegrensene – havne hos Skavlan, bli rik og berømt som de store, kjente skriverne. 

Ønske om å bli rik og berømt, bør åpenbart ikke være det sterkeste motivet for å gjøre noe som helst. Da lykkes du neppe.

Dessverre blir det med drømmen for de aller fleste som ønsker å skrive, det skal litt til å havne i bunken hos de travle redaktøren med et manus som blir lest, lagt merke til og som blir med videre til neste runde. Svært få blir antatt, av debutantene er prosenten ned på to, tre. Den nedrige og skuffende beskjeden om at verket du har jobbet med i flere år, ble funnet for lett, og er dessverre ikke valgt ut til å bli til en bok. Denne gangen heller.

Jeg skriver for barnet i meg selv.

Astrid Lindgren

Du er dessverre refusert, men ikke gi deg, ha en god dag. Punktum.

De fleste forlag har faktisk et eget standardskriv de sender ut til alle de hundre, ja alle de tusen som blir avvist av forlagene i året. De kaster altså ikke bort tiden hos forlagene, de vil tjene penger, og det gjør de kun på de forfatterne som faktisk har skrevet et manus som blir et verk. En bok, som du og jeg og mange andre kunder ønsker å bruke nær 400 kroner på.

 J.K. Rowlings Foto. Wikipedia.org

Continue reading «Forfatteren, deg!»

Forfatterdrømmen – fra ide til roman

Nordmenn er blant de aller mest bok-elskende folkeslag i verden, men blant oss er det også mange skrivere. Heldigvis. Noen går med drømmen, men tør ikke fullføre, andre lykkes på førte forsøk og forblir forfatter på heltid. Andre igjen er oppfordrer av noen som mener man bør skrive om seg selv av ulike årsaker. Som f.eks Bloggeren Sophie Elise Isachsen – med selvbiografien «Forbilde» som er trykket i 40.000 eksemplarer, fra forlaget Cappelen Damm. Et imponerende antall bøker for debutant å være.

Ære være Sophie Elise for å lykkes. Gratulerer til deg.

Du kan selvsagt også bli forfatter, du må bare sette mange nok bokstaver etter hverandre i et manus, så vips er det en roman til slutt. Fra idé tok bok er selvsagt mer enn bare ord. Du skal gi leserne en reise som de ønsker å fortsette på, fra start til slutt. Om det er skjønnlitterært, fagbøker, noveller, dikt eller barnebøker. Fellesnevneren er at du må fenge leseren. Skriver du for andre enn deg selv, på godt og vondt, er sjansen stor for å mislykkes. Du bør ha selvdisiplin, tålmodighet, masse mot, skrivelyst og være deg bevisst at det er forferdelig mye arbeide, å skrive ferdig en roman som blir publisert. Mer arbeide enn mange tror på forhånd. En ting er å skrive en troverdig historie, men f.eks en krimroman skal ha både en troverdig hovedperson, et plott, en spennende avslutting, flyt og en troverdig historie, men også en uforutsigbar endring underveis.

En forfatter skriver ikke på grunn av sin nevrose, men til tross for den

Karen Horney

Creative Commons License

Anders.Bachmann via Compfight

bouquiner une peinture

Patrick Marioné – thanks for > 2M via Compfight

Continue reading «Forfatterdrømmen – fra ide til roman»

SEX – Erika Berger: «Ja, takk – begge deler»

I Krim-trilogien «Millenium» av selveste Stieg Larsson, kommer det fram i bok nummer to «Jenta som lekte med ilden» at Erika Berger får det som hun vil. Hun er lykkelig gift med Greger Backman, men har også en elsker. Mikael Blomkvist. 

Etter noe dramatikk, får sjefsredaktøren i magasinet Millenium det som hun vil. Begge deler. Beholder ekteskapet og sin elsker.

Først, ifølge forfatteren, et trekant forhold som holdes hemmelig for Erika Bergers ektemann, men som blir oppdaget. Greger Backman, som elsker sin kone vil ikke skilles av den grunn, men vil ta opp kampen mot beileren, om det er ekteskapet hans Blomkvist er ute etter; noe det helt tydelig slett ikke er. Kun et begjær etter å elske sin elskerinne Erika. Noe Backman aksepterer.

Erika og Mikael er venner, elskere og kollegaer i magasinet Millenium som de to driver sammen.

Greger Backman, møter Mikael Blomkvist og liker ham umiddelbart. Siden det framgår av samtaler dem i mellom, er det kjødets lyst og en brennende kjærlighet mellom to middelaldrende mennesker, og ikke et ønske om sabotere noe som helst mellom ektefellene Berger og Backman. Blir det som Erika Berger vil.

Mikael-Blomkvist-and-Lisbeth-Salander

erika-berger-lena-endra-og-mikael-blomkvist-michael-nyqvist-i-menn-som-hater-kvinner Erika Berger og hennes elsker Mikael Blomkvist

Continue reading «SEX – Erika Berger: «Ja, takk – begge deler»»

Liker du krim? Vil du ha forfatter-besøk?

Allerede nå kan du bestille krimromanen «Mildred» om du bor i Fredrikstad, og få denne kjørt helt til døra. Vi tar opp bestillinger gjennom hele november og kjører ut i hele desember.

Alt du behøver å gjøre er å ta kontakt på mail, eller via kommentarfeltet i dette innlegget, så avtaler vi tid og sted. 1 roman koster kun 299.- Men kvantumsrabatt gis til de som bestiller mer enn 5 bøker. frakt er selvsagt gratis.

Jeg som forfatter hadde satt stor pris på om du deler dette innlegget til dine venner, eller de du vet elsker å lese.

Kjenner du andre som liker å lese og mer enn gjerne vil ha en forfatter på besøk, i syklubben, roklubben, ølklubben i jakt-foreningen eller annen type virksomhet ? Ta kontakt. 

IMG_1974

Julegavetips Mildred

Mildred liten2

Continue reading «Liker du krim? Vil du ha forfatter-besøk?»

Vil du ha ditt blogginnlegg publisert her?

Bloggeren, forfatteren, skriveren og admin for vargas12.com er i skrivemodus. Ikke på bloggen, men i krimromanens vold. Det betyr at vargas12.com ikke får like mye oppmerksomhet fra sjefen som ellers.

Derfor søkes det nå etter støtte til gode blogginnlegg, artikler eller annen tekst du ønsker å dele, via denne bloggen.

Det er en hake. Vi poster slett ikke alt, vi forholder oss retten til å velge kun det som er riktig å publisere på vargas12.com. Kommer du med siste mote, dagens outfit eller rasistiske ytringer, da har du kommet feil.

Vi ønsker å høre fra kvinner og menn, unge som gamle og som har noe å mene om livet, om mennesker, om fotball eller sex. Det som folk flest elsker å lese om, eller kanskje et innlegg som provoserer eller gjør andre forbanna, villsint og engasjert. Ja,takk.

Writer's BlockCreative Commons License

Vince Kusters via Compfight

8 in the Spotlight

Patrick Kontschak via Compfight

Continue reading «Vil du ha ditt blogginnlegg publisert her?»

Jordbærmus – Aune Sand slaktet av VG!

Aune Sands hyllest til kvinnens kjønn, i form av boken «Jordbærmus» ble som forventet slaktet av VGs anmelder. Skal det fortsatt ikke lov til å skille seg ut i dette landet? Er det ikke greit å være litt frekkere og mer annerledes enn forfattere flest, uten å bli slaktet for det?

Du verden så drit kjedelig det hadde blitt, om det ikke fantes kunstnere av Sands kaliber, som våger seg ut i et sidrumpa samfunn av tørre grinebitere, som påstår å vite hva alle andre skal like. Da sikter jeg selvsagt anmelderen i dette tilfelle, Sindre Hovdenakk – som sprer rundt seg med drittslenging.

Sindre Hovdenakk, hvem det nå er, som har fått lov til å leke seg med terningen i Norges største avis, gir Aune Sand, kunstneren og forfatteren en spenstig ener. Så pompøs er anmelderen, at han ikke engang klarer å se humoren i alle de velvalgte ord forfatteren har klart å komme på – i valg av synonymer på «pikk» og «kuse», dessverre.

Strawberry

kate fisher via Compfight

Continue reading «Jordbærmus – Aune Sand slaktet av VG!»

Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist – hva får vi vite?

Bok nummer fire, den fritt fortalte fortsettelsen må ta utgangspunkt i det en hel litteratur- og filmverden allerede vet. Lisbeth Salanders skjebne og «Micke» Blomkvist utrettelige hjelp  for å renvaske sin gode venn.

Har du lest den første boken, «Menn som hater kvinner,» eller kanskje alle tre bøkene? «Jenta som lekte med ilden,» eller «Luftslottet som sprengte»? Eller sett en eller flere av filmene om Lisbeth Salander – spilt av Noomi Rapace (35), vil du garantert ha husket det. Stieg Larssons imponerende trilogi, «Millenium» er tilgjengelig i enda et opplag i en bok-forretning nær deg.

Det du kanskje ikke er klar over, er det faktum at historien fortsetter, til tross for forfatterens tragiske og brå død i 2004.

Mikael-Blomkvist-and-Lisbeth-Salander Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander Foto: Movie-hound.com

Continue reading «Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist – hva får vi vite?»

Mi briljante venninne- boka alle vil lese!

I sosiale medier florerer det med fansider for Elena Ferrantes meget omtalte verk «Mi briljante venninne», den første av i alt fire bøker, kalt Napoli-kvartetten; om to venninner som lever i slummen i Napoli.

«Mi briljante» venninne er en bok du kommer til å lese – før eller siden, garantert!

«My Brilliant Friend» er populær i Norge, i Europa, men også i USA og selvsagt i Italia hvor Elena Ferrante har sitt utspring, og hvor handlingen er lagt. Få vet hvem Ferrante er, vedkommende bruker dette pseudonymet som allerede er kjent over store deler av den litterære verden.

«Mi briljante venninne» handler altså først og fremst om kjærlighet, men innehar også vold, brudd på tillit og evig vennskap. Boka som nå hylles av «alle» har Italia på 50-tallet som utgangspunkt, men skildrer landets endringer fram til i dag.

Via sosiale medier kan man følge lesernes kommentarer via hashtagen #ferrantefever.

SCF972 FOTO: Ferdinando Scianna

Continue reading «Mi briljante venninne- boka alle vil lese!»

Påskekrim, slik den også kan skrives

Janne var sytten år og for ung til å dø, det var det hun tenkte, mens varmen ble verre for hvert minutt. Hun holdt ikke ut så mye lengre, hun måtte ha luft! Hvor lenge hun hadde vært innesperret i det glovarme bagasjerommet visste hun ikke.

Hun slet med å puste, krampen i bena var ubeskrivelig smertefull. Hun forsøkte å strekke seg ut, men det var så alt for trangt. Hun gråt av smerte, redsel og fortvilelse. «Hvordan kunne noen være så ondskapsfulle!?» 

Plutselig merket Janne at bilen var i bevegelse, den stupte plutselig i fronten den traff ett eller annet, Janne ble våt. «Vann, herregud, det er vann! Hjelp, hjelp, jeg må ut!!» Janne sparket i bagasjelokket, hamret, slo og ropte, uten at noen hørte henne. Bilen hun lå i forsvant i dypet.

Jannes foreldre hadde meldt henne savnet da hun ikke kom hjem fra skolen som avtalt. Politi, frivillige, familie og Røde Kors hadde lett i flere uker. Janne forble borte. Ti måneder senere skulle Konrad Liegaard ut å fiske sammen med barnebarnet sitt.

Politimannen Fritz Nilsen hadde ledet etterforskningen etter Janne. Det var også han som mottok telefonen fra Konrad. «Du må se dette Fritz, det er stort og blankt, det må være et kjøretøy i vannet her oppe.»

En Mercedes 190E, 2002 modell, mørk blå, kjennetegn UE56543, registrert på Lise Kornstad i Drammen. Fritz Nilsen brøt opp bagasjerommet og ble møtt av en ubeskrivelig stank. Det luktet dødt menneske. Liket av Janne, eller det som var igjen av henne, var nok til at politimannen skjønte hvem det var. 

Foreldrene var mer lettet enn noe annet over å få en bekreftelse på hva som hadde skjedd. Å leve i uvisse hadde vært et sammenhengende mareritt for begge. Mye politiarbeid og ubesvarte spørsmål stod igjen. Hvem hadde tatt Janne, og hvem ville henne så vondt? Politiet hadde få spor, men endelig et lik og et åsted. 

Lise Kornstad hadde solgt bilen til Osen-Bil, eid av Georg Osen. Det tok bare noen minutter å få konstatert at bilforhandleren var konkurs, og lokalene tømt. Der sluttet alle spor etter hvem som eide bilen Janne ble funnet i. 

Så vidt foreldrene og vennene av Janne kunne fortelle politiet, hadde hun verken fiender eller hadde kranglet med noen. Hva var da motivet for drapet?

En mann satt på post ut i skogen, jaktet ikke på dyr, men mennesker. Han observerte, noterte og lot dem gå. Han var overbevist om at de aller fleste var et lett bytte, så langt fra sivilisasjonen. Tur-dag for en hel skole. Jo yngre jo bedre. Brått kom en jente i mot ham. Perfekt, men tok han sjansen? Han kastet fra seg notisblokka, var lynkjapp ut i fra gjemmestedet, dro henne inn i krattet, satte på henne en solid tape over munnen og et strips på hendene på et øyeblikk. Han kunne se angsten og panikken i øynene hennes, hun kunne ikke være mer enn seksten år.

Hennes beste venninne holdt tale i begravelsen, Siri og Janne var alltid sammen, hun tok tapet av sin beste venn svært tungt. Siri bodde sammen med sin mor.

Fritz Nielsen dro for å ta en prat med Siri. «Kan du fortelle meg hvordan ditt forhold til Janne var?» Siri var ikke av den typen som brukte mange ord, hun snakket helst med mennesker hun likte, og hun likte slett ikke politiet. «Nei, jeg har vært i avhør en million ganger, det er ikke mer å si.» «Er det fordi du har noe å skjule da kanskje?» Siri reiste seg og gikk. Hennes syn på politiet skulle dog endre seg.

Den påfølgende natta sov Siri dårlig, hun drømte om Janne, så bort på den digitale vekkerklokken som viste 03:36, hun var gjennomvåt av svette. Det andre marerittet på tre dager. Hun stod opp, skrev en SMS til Fritz Nilsen. «Jeg har noe å fortelle». Politimannen tok i mot tenåringen på politihuset, Siri var blek og hadde en bekymret mine, hun snakket allerede før hun satte seg ned. «Det jeg skal fortelle nå kan koste meg livet, men jeg gjør det for Janne». «Fortell, vi skal nok sørge for å beskytte deg Siri.» «En mann kalt BROR, hadde vært etter oss og andre på vår alder på samme skole.

Han ville at vi skulle selge tabletter på ungdomsklubben. En av guttene ble nesten slått ihjel fordi han nektet. Problemet er at ingen har sett ham. Jeg har solgt ved fire anledninger, fordi jeg var lovet å få penger, jeg hentet tablettene i den ene søppelbøtta bak målet på stadion. Han hadde en slik blå bil som Janne ble funnet i.» Fritz Nilsen hadde ingen tid å miste nå. Via politiets arkiver var det en enkel sak å finne mistenkte personer med initialene B.R.O. Bjørn Ronny Osen, bror av Georg som eide bilbutikken i Tønsberg.

Jenta var i sjokk, han dro henne ut av bilen, uten sympati av noe slag. Mannen tok en løkke av tykt tau rundt halsen på henne med det samme de var inne i hytta. Han gjorde alt han kunne for å skremme henne. Plutselig begynte jenta å hyperventilere. Det kom væske ut av nesen hennes. Bjørn Ronny dro av tapen fra munnen hennes. «Hjelp!» Jenta ropte så høyt hun kunne i samme øyeblikk som tapen forsvant. «Slutt, jeg lover å ikke skade deg, men lager du trøbbel, kutter jeg tunga av deg din lille dritt, skjønner du det?» Kidnapperen tok fram en svær kniv for å vise at han mente alvor. Jenta nikket. På din skole går det en jente som var venn med Janne. Vet du hva hun heter?» «Hva vil du henne?» «Snakke med henne om noe viktig.»

«Hun heter Siri Rollan.»

Osen satte på tapen igjen, bandt føtter og hender sammen og tok henne med i kjelleren. Der var det en jente fra før, men hun hadde vært død en stund. Lukten i kjellerrommet var ubeskrivelig. Han slukket lyset i det han gikk.

Fritz Nilsen hadde avhørt Osens eks-kone som hadde anmeldt sin tidligere ektemann for vold og frihetsberøvelse en rekke ganger. Hun var overbevist om at han var i stand til å drepe. «Hvordan kan det monstret gå løs?! Er du klar over at han nesten dro av meg øret engang, se her!» «Vi tror vi skal få tatt ham nå, du får vitne mot ham i retten i så fall.» «Det kan du ta deg faen på at jeg skal!»

Still Easter

Hauke Sandhaus via Compfight

Continue reading «Påskekrim, slik den også kan skrives»

Krim-historier har fascinert forfattere over hele verden- snart kommer marerittet fra 22. juli

Vi kjenner alle til de svært brutale mordene i Jo Nesbø´s bøker om antihelten og politimannen Harry Hole. I «Panserhjerte» drukner en person i sitt eget blod. Vi kjenner også til at det finnes historier gjenfortalt i bøker og filmer som er tatt i fra virkeligheten. 

Jack The Ripper, amerikaneren som var i London i 1888 og drepte prostituerte kvinner. Ofrenes struper ble kuttet opp fra øre til øre, og kroppene til fire av kvinnen ble påført lange kutt. Noen av organene deres ble fjernet.

Gåten Jack the Ripper er en av historiens mest kjente detektivnøtter.

– Kriminologi-studenten Stephen Griffiths fra Bradford i Nord England. Best kjent som «Armbrøst-kannibalen». Han gikk også løs på prostituerte, og klarte å tre drepe tre kvinner før han ble tatt i 2010. Hans hjem så ut som et slakteri, og det viste seg at Griffiths hadde spist deler av flere av likene han hadde kuttet opp.

Det er nesten ikke grenser for hva et menneske kan være i stand til å gjøre. Trolig er det ting som skjer i oppveksten som er skyld i at et menneske går til det skritt å utføre bestialske drap.

– En henrettelse, med skudd mot hodet er en vanlig form for straff i flere land. Et bestialsk drap. Det er skjer ofte uten dom og rettergang. I de landene slikt skjer er det ofte ledere som setter seg selv først, og foran alt. Diktatorer, Juntaen i Burma eller Keisere i Asiatiske land feks. Ingen betyr mer enn den øverste leder. Setter noe seg i mot så er ofte drap på disse eneste utvei.

I fra filmer er det veldig godt at det blir brukt sterke scener og mange drap for å fortelle brutale fortellinger. Drap hører med i de fleste filmer, og i både genren krim og action er det ofte flere ofre.

– Det er naturlig nok i virkeligheten det blir mest omtalt når det skjer grusomme drap. I Norge vet man at det ble torturert og drept fanger under 2. verdenskrig. I moderne tid er det ingen som glemmer Baneheia-saken. Det to uskyldige små jenter på 8 og 10 år var på vei hjem etter å ha badet. De kom aldri hjem-

Begge to funnet voldtatt og drept etter noen dagers masse- leteaksjon.

– Vi nordmenn liker å tro godt om oss selv. Mange trodde faktisk at vi var et bra folkeslag. Bedre enn alle andre.

Spesielt etter 22. juli trodde vi at samholdet skulle gjøre oss sterke sammen. Sånn har det ikke gått dessverre. Det er bare tilfeldigheter at ikke en eller fler av de snart 60 voldtatte kvinnene i Oslo måtte bøte med livet.

Vi tok feil, vi er akkurat like ille som alle andre.

Et liv er ikke verdt stort mer enn en vunnet krangel. 5 drap på fire uker i hovedstaden viser at Oslo er en by man skal passe på seg og sitt i.

Byen er blitt lovløs, den sterkeste vinner.

Du og jeg, som føler oss noenlunde oppegående, har masse kjærlighet og omtanke for andre mennesker. Kan vel ikke være i stand til å ta et annet menneskes liv?

Kan de som ha utført disse drapene ha tenkt den samme tanken? Eller for å spørre på en annen måte. Kan hvem som helst bli i stand til å drepe?

Må man ha det i seg fra starten på livet, eller kan et menneske endres underveis for så å gjøre fatale grep som å begå bestialske handlinger?

Mange spørsmål det er trist at man må spørre seg om i disse dager…

 

Vargas