Kategoriarkiv: Øl

Systembolaget stenger!

Du har sikkert planer for St. Hans-helgen, der det skal serveres reker, hvitvin og grillmat, øl eller Cava og jordbær til venner og kjente. Det finnes ofte mange gode grunner til å servere alkohol i godt lag, så lenge man drikker med måte og tar hensyn til de minste.

Skal du gjøre som titusenvis av andre nordmenn og bruke Systembolagets gode tilbud og hyggelige priser – bør du begynne å planlegge. Det er nemlig snart stengt gjennom helgen, hos de fleste alkohol-utsalg, gjennom hele Sverige.

Fordi Svenskene feirer midtsommar som det er siste helgen noen gang. Fler dager til ende. Da tar de fleste fri, også de ansatte hos Systembolaget. Fredag 23. juni og lørdag 24. juni er det stengt, når du har planer om å gjøre storinnkjøp.

Go Sweden

Fredrik Alpstedt via Compfight 

Fortsett å lese Systembolaget stenger!

Julevett – har du kontroll? Ta testen her!

Om du ikke visste det, så er julen, og spesielt julaften, barnas kveld framfor noen. Julenissen må gjerne stikke innom, uten ribbefett og en odør av juleøl og Akevitt. Selvsagt bør alle få kose seg på sin måte, men voksne har også en plikt.

Les også: Bill. merk. pedofil Bergen

La barna slippe engstelsen de får ved at de tryggeste omsorgspersonene endrer personlighet, grunnet alkoholinntak.

Er du usikker på hvor grensen går? Ta testen her!

I Want YOU!Creative Commons License

Richard Elzey via Compfight

Det er vanskelig å finne eksakte tall på akkurat hvor mange som opplever negative konsekvenser av foreldres drikking. Dette kommer av at det ikke går klare skiller mellom bruk, og det som kan betegnes som misbruk. Dessuten er alle barn forskjellige og har ulike grenser for hva de synes er greit og ikke greit.

Et forsiktig anslag fra Folkehelseinstituttet sier imidlertid at 90 000 barn har minst en forelder som har misbrukt alkohol de siste 12 måneder. Det tilsvarer åtte prosent. I en skoleklasse på rundt tjue vil det altså statistisk sett være en til to elever som sliter med dette. Barna løser den vanskelige livssituasjonen de har kommet i på ulike måter. Ofte tar de på seg en voksenrolle med for mye ansvar. Noen blir aggressive, mens andre trekker seg tilbake. Hvor mnge glass tåler barnet ditt?

Avogtil.no

https://www.youtube.com/watch?v=0_TMeAWaqFU

 

Fortsett å lese Julevett – har du kontroll? Ta testen her!

Øl er ikke bare øl

Øl er først og fremst kultur på høyt nivå. På 1700-tallet drakk visst mannfolk syv liter. Før frokost. Hadde ikke kjerringa laget nok, ble det bråk. Heldigvis har inntaket blitt noe mer moderat etterhvert som samfunnet har endret seg. Øl er fortsatt kultur på øverste hylle.

Hva er egentlig Øl? Det er en drikk som defineres ut i fra alkoholinnhold, og som avgiftsbelastes deretter. I Norge, mer jo sterkere ølet er. Dessverre. Øl opp til 4,7% defineres som klase II, og selges i kolonialbutikker, Øl sterkere enn 4,7% sin defineres som klasse III, må selges på vinmonopolet.

Øl er et kornprodukt, der humle og maltet bygg er to av flere ingredienser, brygget ved gjæring av sukkerarter utvunnet ved oppvarming, modning og gjæring. Det er en kjent sak at mang en tusenkunstner, også her hjemme i Norge har forsøkt å brygge sitt eget Øl, med mer eller mindre hell. Noen lykkes, og brygger utmerket Øl. Det er en dårlig skjult hemmelighet at mange forsøker seg fram, med bær, belgfrukter, krydder og til og med tobakksblader for å trylle fram godt Øl med egenart.

image141

Fortsett å lese Øl er ikke bare øl

Sommerferie og fyll – ødelegger ungene festen?

Alle som har barn, enten det er felles eller egne, fullt, helt eller delt. De kan være i veien om du ikke planlegger riktig. Men kan du måle egne barn i verdien av en fest, sommferie-fyll eller andre egen interesser, burde du kanskje ikke hatt barn i første omgang.

Alle barn har nemlig rett til å ha en sommerferie uten frykt for at voksne skal endre adferd eller bli høyrøstet på grunn av for stort alkoholinntak. Barna har også sommerferie på lik linje med foreldrene.

Selvsagt bør man legge forholdene til rette for å spise en god middag med venner og familie, bare voksne. Der både øl og hvitvin er endel av menyen, men da bør barna plasseres hos edruelige omsorgspersoner som passer barna – på deres premisser.

Sommerferien, enten den er på hytta på Hvaler, på fjellet, i storbyen eller i Syden bør legges til rette for alle i familien. Ikke bare de festglade foreldrene, den halvt alkoholiserte faren eller den for tørste mora. Dessverre er tallenes tale direkte skremmende. Et økende antall barn må taes hånd om av andre som ser omsorgssvikten, spesielt i Syden. Nordmenn som tar med egne barn, men sitter i baren framfor å ta med ungene på stranda, lekeland eller er der for de gjennom dere sommerferie. Trist, men sant.

Baby Loves Beer - Nelson Blue, NYC

Chris Goldberg via Compfight

Er du bekymret for et barn?

Ring den nasjonale Alarmtelefonen gratis på telefonnummer 116 111.
E-post: alarm@116111.no
Sms: 417 16 111
Telefon fra utlandet: +47 954 11 755

Fortsett å lese Sommerferie og fyll – ødelegger ungene festen?

Alkohol – føler du drikkepresset på kroppen?

Kan du dra på fest, men kjøre begge veier? Edru? Da er du blant veldig få, for nordmenn tviholder på kombinasjonen alkohol og fest. Om du trodde det var de unge som drakk mest, tar du feil.

Det er de godt voksne og eldre som drikker stadig mer alkohol i følge ferske undersøkelser gjort av TNS Gallup.

Inntaket av alkohol for nordmenn er det vanskelig å ha nøyaktig kontroll på. Fordi det er en rekke områder man kan skaffe denne typen nytelsesmiddel, blant annet brygge selv, handle svart, i utlandet, på Tax Free osv. Trenden har snudd. Ungdom som tidligere hadde rykte på seg for å ikke gjøre annet enn hærverk, tyveri og rave dritings rundt i sentrumsgatene, har når funnet andre arenaer å markere seg på.

zwei Oktoberfest Masskrüge

Tim Reckmann via Compfight

Fortsett å lese Alkohol – føler du drikkepresset på kroppen?

Øl, riktig drikke til maten er viktig i julen

Du må gjerne se hva de som har greie på, sier om hva øl har å si til det måltid du skal velge drikke til. Men bestemme selv hva du liker – til hvert måltid. Du vil få gode tilbakemeldinger for maten; om også drikken passer til. 

Øl er som kjent mer enn bare en tørstedrikk. Kanskje verdens viktigste tilbehør til det perfekte måltid, foruten vann.

Opprinnelsen er gammel, faktisk fra tidenes morgen, eller ca 3000 år før Jesu fødsel, et eller annet sted i Iran eller der omkring. Og det er som kjent lenge siden. Takk til de som lyktes med det som vi kjenner i dag som en av de mest omtalte, diskuterte og elskede drikker siden.

Dessverre til skade og bedrøvelse for mange også, men slik er det med rus. Man må være forsiktig, vise måtehold og respekt for alkoholens lumske krefter.

Selvsagt går det helt fint å servere alkoholfri drikke til alle måltid og det bør man, spesielt på julaften når mindre barn skal feire årets viktigste dag. Men også resten av året.

 

IMG_1989 Foto: Vargas12.com

Fortsett å lese Øl, riktig drikke til maten er viktig i julen

Pensjonist-fylla øker!

De fleste eldre som er friske, liker å være sosiale. De er langt oftere ute og reiser nå enn for bare få år siden. Årsaken er at de har bedre økonomi og har tilgang til mer alkohol via sine urbane vaner. Bestemor og bestefar av 2014 drikker mer enn den norske 30 åringen. 

Eldrebølgen slår inn over norske fjell og fjorder med rødvinsdunken i den ene hånden og Champagne-flasken i den andre. Norge vil ha flere pensjonister enn noe annet land i verden, sammenlignet med resten av befolkningen om bare noen få år.Mange av disse går på fylla daglig.

Vi blir friskere, og vi blir stadig eldre.

 Den norske studien om Livsløp, aldring og generasjon (NorLAG), viser at det er fire ganger så mange kvinner mellom 50 og 70 år som drikker mye, sammenlignet med dem som er mellom 30 og 39 år. En utvikling som forteller at vi nordmenn drikker mer, men også at statistikken for slåssing og vold- som er forbundet med misbruk av alkohol går ned.

Fortsett å lese Pensjonist-fylla øker!

Alkoholforbruk- vin den nye kaffen?

Drikker du for mye alkohol? Du drikker kanskje mer enn du gjorde tidligere. I så fall er du ikke alene. Nordmenn drikker stadig mer alkohol, og det er kvinnene som øker inntaket mest. På 20 år har alkoholforbruket økt med 40%. Det er svært høye tall. 

Problemet er nordmenns drikkevaner, som ligner stadig mer på de kontinentale. Det betyr litt alkohol hver eneste dag, men i tillegg har mange nordmenn innebygde rutiner som å holde helgefylla vedlike. Da blir tallene høye, alt for høye i følge Folkehelseinstituttet som er bekymret for utviklingen.

Eller hva mener du om det som tilsvarer nordmenns alkoholkonsum? 355 halvlitere øl per år eller 80 flasker vin og 8 liter ren sprit per innbygger i året. Tallene inkluderer alkoholomsetningen i Norge, Taxfree- og grensehandel, samt smugling, kjøp og konsum i utlandet forøvrig og hjemmeproduksjon.

Fortsett å lese Alkoholforbruk- vin den nye kaffen?

IPA is my best friend!

Nordmenn har endelig fått nisselua litt opp fra gluggene og fått smaken på ekte godt øl. For bare få år siden så drakk alle nordmenn pils, noen tok sjansen på å bestille noe annet, men mest for å tøffe seg. De fleste puber og restauranter hadde sjeldent noe annet å tilby enn Ringnes, Pføy!

Heldigvis går verden framover, øl-bryggeriene har poppet opp som paddehatter over det ganske land. Mikrobryggeriene har fått et stort marked, moderne øl er et håndverk av kvalitetsøl foran masseprodusert reve-piss som man lett kan kalle Ringnes sin produksjon for.

IPA er kanskje den nye vinene, eller skal vi si den nye pilsen. Alle vil ha IPA, forståelig nok. “Probably the best beer in the World”, som Carlsberg påstår om sitt øl.

India Pale Ale, er en av mange varianter Pale Ale. En IPA kan kjennes igjen ved høyere alkoholprosent enn en vanlig pils, og den har utstrakt bruk av Humle som gjør den bitrere i smaken.

Å påstå at et øl er bedre enn et annet er som å banne i kjerka. Alle har sin favoritt, noen skal bare ha sitt lokale øl, punktum. Andre er villig til å la ganen og smaksløkene avgjør hva som er best. Har man et åpent sinn og er villig til å forsøke en mengde forskjellige typer øl, brygget på forskjellig vis på forskjellige steder i verden, er man mer åpen for å kunne endre favoritt-øl med årene.

Noe øl kan brukes som leskedrikk på varme sommerdager, andre typer passer best til forskjellige typer mat. De som kan mye om øl påstår sågar at det finnes en type øl for hver eneste type matrett man serverer.

Fil:Fuller's IPA.JPG

Fortsett å lese IPA is my best friend!

Strømstad-by stenges- Frykt for norsk fyll!

http://www.youtube.com/watch?v=1gNqitMsv9o

Store deler av den vakre svenske kystbyen Strømstad er et yndet mål for norske festlystene ungdommer. Spesielt mange reiser til den lille byen rett ved E6 på skjærtorsdag. I Sverige er dette normalt en vanlig virkedag der også Systembolaget har holdt åpent.

I Norge er skjærtorsdag en helligdag hvor det aller meste er stengt og lukket. Nå har Strømstad kommune bestemt å stenge de to polene i sentrum i håp om å begrense den norske trafikken.

Langt flere nordmenn reiser til Sverige i påsken og ofrer fjell, hytte, appelsin og dårlig smurte ski. Til fordel for billig sprit, øl, tobakk og Godis. Dessverre blir det endring på dette fra i år. Systembolagene holder nemlig stengt skjærtorsdag.

Fortsett å lese Strømstad-by stenges- Frykt for norsk fyll!

Nordmenn har fått opp øynene for øl- godt øl!

Øl er ikke bare øl, øl er kultur, fest, måltid, sosialt og samlende. Godt øl krever god behandling og er ferskvare som må nytes riktig. Nordmenn har endelig fått opp øynene for noe annet enn den kjedelig pilsen, nå kan både mor og far mer enn gjerne ta seg en IPA (Indian Pale Ale) i stedet. 

– Ordet øl nedstammer fra et urindoeuropeisk ord som omtrent tilsvarer alut. Øl eller en nær slektning av dette kjenner man fra oldtiden, og det første ølet ble trolig brygget for mer enn 6000 år siden. I Norge finnes det også lange tradisjoner for god ølbrygging og Gulatingsloven fortalte at det ble straff til de som lot være å brygge øl før i tiden.

«Ølet skal signes til takk for Kristus og Jomfru Maria, til godt år og fred. Om noen ikke brygger til den tid, skal han bøte 3 øre til biskopen.»

Og i følge sagn og ord fra gammelt av het det at norske menn lett kunne drikke opp til syv liter øl pr. dag. Noe har endret seg underveis, noen mener til det bedre. Øl av 2014 er ikke bare øl, det er ofte en vare som det legges masse sjel i å få ferdig brygget.

Fortsett å lese Nordmenn har fått opp øynene for øl- godt øl!

Shots og drinker kan være livsfarlig!

Nyttårsaften er mange unges første møte med alkohol. For noen kan det også bli den siste. Drikker man for første gang, vet man ikke hvordan kroppen reagerer. Sprit kan være skadelig selv i moderate mengder. 

Uten grensesetting og tydelige beskjeder på hva som aksepteres og ikke- kan det gå veldig galt.

Ungdommer går på fest og tar med seg drikke, ofte så det skal være nok, og mange drikker både før under og etter fest. Da skal du tenke litt på at det kan være farlig å få for høy promille- Det er ikke bare ungdommer som drikker, men de har en tendens til å bli fullest.

Hvert år blir unge mennesker alkoholforgiftet. Flere leger NRK har snakket med advarer ungdommer mot for mye alkohol i juledagene.

Lege Kristina Helander ved  Helgelandssykehuset i Mo i Rana er bekymret for trenden med shot-konkurranser, som ofte skjer på nachspiel.

– Det er svært skummelt. Folk har vært på fest og er beruset. Så havner de på nachspiel og begynner å drikke shots. I sommer døde tre personer etter en shot-konkurranse i Finland, sier legen.

– Når man går på fest, så bør det være en tommelfinger- regel at man tenker over konsekvensene på hva man skal gjøre før man går, og at det er en selvfølge at man husker at man går inn døra selv, etter festen. Er man svært beruset kan man miste bevisstheten og sovne, også utendørs. Er det minusgrader kan det i så fall få store konsekvenser. Du kan rett og slett dø.

Livet er sårbart i alle livets faser, man skylder sine nærmeste å passe på seg selv, så man ikke får katastrofale følger for dumme og lite gjennomtenkte handlinger. Det blir aldri tøft å være død.

Fest med måte, drikk og ha det gøy. Vær gjerne flere sammen når dere skal fra fest, så dere kan se til hverandre til dere er kommet vel hjem.

Sprit er langt sterkere enn all annen drikke. Ta en drink eller to, men gå heller over til vin eller øl om du absolutt må drikke alkohol. Da har du lettere kontroll og unngår “blackout” – Det kan du få om du drikker øl og vin også. Men spriten kan slå deg ut før du aner. Det er ikke sikkert du tåler så mye som du tror heller.

Dr. Helander advarer ungdom mot å tro at stupfulle mennesker kan bli edru ved hjelp av pumping.

– Det finnes ikke noen motgift til alkohol. Alkoholen som kroppen har tatt opp, er det bare tiden som kan fjerne. Og det skjer gradvis, sier hun.

Pumping hjelper kun mot den alkoholen som ennå ikke er tatt opp i blodet.

– Alkoholen som er gått i blodet, kan vi ikke gjøre noe med. Det finnes ingen sprøyter vi kan sette for å redusere promille, sier hun til NRK.no.

Det er gøy å feste, pass på så du kan gå på den neste også.

Har du spørsmål om rus? Ring rustelefonen: rustelefonen.no

 

Foto: Flickr/  h_zsani

Vargas