Nye Wolves med færre portugisere

Nye Wolves med færre portugisere. Den dyreste, Matheus Nunes er solgt til Manchester city for ny rekord for Midlands-klubben, £53m. Den mest populære og kanskje aller beste på langt tid, Ruben Neves er solgt til en saudiarabisk klubb for £47m.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Portugisere

Daniel Podence er ikke ønsket i troppen og trener med U-23-laget pga dårlige holdninger.

Målvakten José Sa er nær ved å skrive ny kontakt. Så sammen med vingen Pedro Neto, er det fortsatt noen portugisere igjen. Ifølge eierne, Fosun International har klubbens nære medarbeider, agenten Jorge Mendes fått mindre å gjøre med Wolves.

Ikke fordi han ikke har levert gode nok spillere, heller tvert i mot. Men Wolves ønsker å forsøke et annet markedet for ikke å betale mer enn de må – for gode nok spillere til en fornuftig pris. Det kommer vil tilbake til.

Fábio Silva (21) har fått trøye nummer 9 og sees på som en viktig spiller denne sesongen. Også han er portugiser som kjent. Unggutten er fortsatt ung og lovende, den høye prisen på £35m. har gjort at forventningene er store. Målene bør komme snart, om Silva skal beholde den berømte trøyen.

Derfor skal pengene Wolverhampton Wanderers mottar for Matehus Nunes, brukes på nytt blod. Ikke nødvendigvis på spillere du har hørt så mye om fra før. Men spillere som ifølge speiderne klubben bruker, er verdt beløpet de ønsker å betale.

Premier League-klubbene brukte mer enn 31 milliarder kroner på overganger, som er ny rekord. Tallselskapet Deloitte har regnet seg fram til at klubbene i Premier League kjøpte spillere for 2,36 milliarder pund i sommerens overgangsvindu

NRK.no
Nye Wolves med færre portugisere

Bildet er produsert av jorono fra Pixabay

Minnene lever

Wolves har i sommerens overgangsvindu brukt mindre penger enn ellers, men kjøpt ungt og kanskje fornuftig. Det får vi svaret på i kommende kamper denne høsten. Etter tre kamper ligger Wolves på 15. plass av 20 lag, med én seier og to tap.

Les også: Åpent i England når overgangsvinduet stenger

Joao Moutinho og Adama Traore er frigitt, videre er hele 7 spillere solgt for til sammen £150m ,deriblant Ruben Neves. Nye Wolves med færre portugisere kan være et skritt i riktig retning, med spillere som utvilsomt kan komme inn og gjøre jobben for den nye manageren, Gary O’Neil.

Det er et paradoks at samtlige spillere som tok Wolves fra Championship med rekordsummen 103 poeng, under Nuno Espirito Santos ledelse – nå er borte. Det er ikke mer enn 7 sesonger siden, da spilte ulvene fantastisk fotball på andre nivå, men de tok med seg glad-fotballen til Premier League.

Den siste som forsvant var Ruben Neves fra den suksess-perioden.

De to første sesongene i Premier League endte med fantastiske plasseringer, 7. plass i begge. Resten er historie, men minnene – de lever i aller høyeste grad.

Nytt blod

Med Santiago Bueno (24) fra Uruguay som ny midtstopper, kan det bli et mer handlekraftig forsvar. 24-åringen har fått trøye nummer 4 og vil spille makker med kapteinen Max Kilman. Eventuelt i en treer med Craig Dawson. Bueno kommer fra Girona i LaLiga.

Enso Gonzalez (18) fra Paraguay vil trenge litt tid til å bli vant til tempoet i Premier League. Men unggutten er forventet å være en spiller som skal spille mye for Wolves allerede denne sesongen, som ving. Gonzales har spilt for Libertad i Paraguay.

Tommy Doyle (21) kommer fra Manchester City på lån, men Wolves har opsjon på kjøp ved sesongslutt. Midtbanespilleren fra England har gått gjennom hele akademiet til City og var en av de beste spillerene i Championship på lån hos Sheffield United, forrige sesong.

Så til den kanskje mest spennende signeringen i sommerens overgangsvindu. Jean-Ricner Bellegarde (25) er en teknisk god midtbanespiller som kommer fra Colombes i Frankrike. Bellegarde har 138 kamper for Strasbourg og 74 kamper for Lens.

Wolves kommer til å slite på nedre halvdel av tabellen inneværende sesong. Men kan overleve i Premier League om Gary O’Neil lykkes med å sette sammen et slagkraftig lag med en hel haug av ulike nasjonaliteter.

Nye Wolves med færre portugisere kan være et skritt i riktig retning. Fansen håper i hvert fall det.

Utfordringen blir som de tre foregående sesongene – å få den forbanna ballen i mål.

Mye ansvar hviler på spissen unge Fábio Silva med drakt nummer 9. Han må gjøre jobben sin, ellers kan det bli nedrykk til Championship, dessverre.

Vargas

Slik ender ikke Premier League-tabellen

Slik ender ikke Premier League-tabellen, helt sikkert. Vi anser oss som litt over gjennomsnittet interessert i engelsk fotball. Og særlig Premier League, som nå er dyrere enn noen gang – på TV. Men som de sier i en anne tv-reklame, vi bare ha det. Vargas12.com bruker å treffe på hvem som vinner, men sjeldent med resten av tabelltipset. Vi forsøker i år igjen. Og kan herved garantere at vi tar feil i år også.

Bergenet lesetid: 21 minutter

Hvilket lag som vinner kommende sesong er det som er grunnlaget for tabelltipset.

Vi tror Manchester City får en nedtur etter en monster-sesong hvor de vant alle de tre viktige trofeene. Ikke vil Haaland lykkes like godt heller. Ikke fordi jærbuingen har blitt dårligere, men fordi andre lag er mer oppmerksomme på ham.

Her er vårt tabelltips med det beste laget notert først og det dårligste på 20. plass.

1. Arsenal

Arsenal vinner kommende sesong fordi de har en sulten manager som vil lykkes med å motivere sine spillere til å ta det gjeve ligatrofeet. Vi tror ikke et øyeblikk at seieren over Manchester City i Community shield er av større betydning, enn litt mer selvtillit inn mot seriestart.

Mikel Arteta har fått litt mer erfaring som manager og har vært elev hos læremester Pep Guardiola, lenge. Nå har spanjolen fått de forsterkningene av han savnet i slutten av forrige sesong. Jurriën Timber, Declan Rice og Kai Havertz – som har et skyhøyt toppnivå foran mål.

I tillegg har Arsenal ligaens beste midtstopper i William Saliba. Arsenal manglet dybde i stabelen gjennom en lang sesong. Nå har Arteta fått sine ønsker oppfylt, det kan kanskje ende med ligagull i mai. Granit Xhaka er eneste spiller av betydning som er borte.

2. Manchester City

Det vil være naturstridig om Pep Guardiola og hans menn skulle lykkes like godt enda en sesong. Derfor ser vi for oss litt mer motstand denne sesongen som sparkes i gang fredag 11. august med nyopprykkede Burnley med Haaland og co på besøk.

Manchester City har svært mange gode spillere, men de har også enorm slitasje. Ikke bare i form av 60 kamper i løpet av en lang sesong. Men de har også en brumlebasse på sidelinjen som krever ekstremt mye av samtlige spillere. Det er ikke alltid en fordel.

Josko Gvardiol og Mateo Kovacic er hentet inn.

Men kanskje viktigere, knallgode Ilkay Gundogan, kaptein er borte.

Det samme er den gode vingen Riyad Mahrez. Skal Manchester City vinne igjen, må Pep hente et nytt tryllenummer opp av hatten. På linje med å sette John Stone inn som midtbanespiller, store deler av sesongen. Det kan vi ikke se komme. City vil dog vinne de aller fleste kampene sine og dermed følge Gunners til døra.

Slik ender ikke Premier League-tabellen i toppen, sikkert, men det er dette vi holder mest på når mora starter.

3. Liverpool

Når det snakkes om Champions League, vil det alltid være naturlig å nevne Liverpool. Kommende sesong skal ikke de røde spille i den gjeveste europacupen, etter fiasko-sesongen. Men vi har troen på Klopp og hans langvarige plan.

Klopp har fjernet Henderson som har reist til Saudi-Arabia med en hel haug andre avdankede stjerner. Kapteinen vil neppe bli savnet særlig lenge på Anfield. Dessuten har Liverpool to av ligaens beste avslutter i Mohamed Salah og Diogo Jota. Sistnevnte var skadet mye av forrige sesong, men er nå tilbake for fullt.

I Tillegg har Liverpool Darwin Núnez i laget, som i grunnen kan finne på hva som helst. Videre er det viktig for Klopp å begynne å vinne borte igjen, som var lagets varemerke i flere sesonger på rad. Da må Virgil van Dijk finne bena og ikke minst hodet sitt. Når det skjer er det få lag som vil slå Liverpool kommende sesong.

Alexis Mac Allister fra Brighton, som vant VM med Argentina og Dominiki Szoboslai fra Salzburg er hentet inn.

James Milner, Ox Chamberlain, Naby Keita, Roberto Firmino er de viktigste som har forlatt klubben i tillegg til Henderson.

4. Manchester United

Det stod mellom Erik ten Hags United og Newcastle som vinner av duellen om om den berømte fjerdeplassen.

En plass som gir spill i Champions League som alltid er viktig for de rike og beste. Vi tror på Manchester United like foran, fordi Newcastle med sin flotte fjerdeplass forrige sesong – skal spille Champions League til høsten.

Les også: Manchester United må glemme Fergie-suksessen

Det er ingen dans på roser for noen lag å spille Champions League og Premier League i samme sesong – helt åpenbart. Manchester United derimot har endel erfaring i så måte, til tross for at det ikke har vært dundrende suksess for Erik ten Hag på Old Trafford ennå.

Nå er ikke Marcus Rashford ung og lovende lenger og må bevise at han er verdt å satse på. Han har vært under pari alt for lenge, landslagsspissen.

Med solide kjøp av gode spillere som Mason Mount og målvakten Andre Onana og den unge danske spissen Rasmus Højlund, kan det bli gøy på Theater of Dreams denne sesongen. Med det også en akilles-duo endelig forlatt Old Trafford. Nemlig Harry Maguire, som har gått til West Ham, og mangeårig målvakt, David De Gea som er frigitt.

Videre er Alex Telles og Anthony Elanga, blant de viktigste som har forlatt klubben.

5. Newcastle

Eddie Howe og hans menn møter de aller beste lagene i Europa for aller første gang via Champions League. Kanskje kan det gå utover Premier League-resultatene? Det har skjedd med bedre lag enn Newcastle, tidligere.

The Magpies har blant de mest ihuga fansen i England. Mer enn 55.000 tilskuere ser fram til kampene på St. James’ Park i nord-England, nå får fansen endelig se Europas giganter under flomlyset på sin storstue.

Hvor langt nyrike Newcastle kan gå vet ikke vi, men se ikke bort fra at det kommer overraskelser i fleng når Eddie Howe dirigerer sine tropper. Svenske Alexander Isak er en severdighet alene. Og når ligaens beste målvakt, Nick Pope vokter buret, kan det ble gøy å følge Newcastle – kanskje særlig i Champions League.

Howe har penger nok, men har vært smart i sine kjøp. Harvey Barnes og Sandro Tonali som kom fra AC Milan for €70m. er en av de beste midtbanespillerne i Europa. Det samme har Tino Livramento fra Southampton for £32m.

Eneste viktige spillere som har forlatt Newcastle er Allan Saint-Maximin som også har reist til sanddynene.

6. Chelsea

Endelig er Mauricio Pochettino tilbake i en storklubb i England.

Argentineren var vært nær å ta flere titler med Tottenham, men det ville seg ikke. Til og med finale i Champions League er ikke nok for utålmodige og grådige eiere som Daniel Levy. Nå skal Pochettino forsøke seg i en annen London-klubb, nemlig kaos-klubben Chelsea.

Om 51-åringen får tid og penger, vil han nok vinne noe med Chelsea – tror vi. Men det er det ikke sikkert han gjør. For om Levy i Spurs er utålmodig, er det minst like ille hos Chelsea-eier Todd Boehly.

Boehly har ikke bare sparket flere managere siden han tok over klubben etter Roman Abramovich, han har også vært bidragsyter til kjøp og salg av spillere – uten noen plan. På bakgrunn av at Pochettino styrer skuta på Stamford Bridge, blir det Europa-cup og Europa League på Chelsea.

Hele 28 spillere er solgt eller frigitt i Chelsea i sommer, noe som sier endel om det kaoset som har rådet.

Axel Disasi, Nicolas Jackson, Christopher Nkunku for £52m, fra Leipzig, Kendry Paez og Robert Sanchez er kommet inn.

7. Tottenham

Slik ender ikke Premier League-tabellen, men det er populært å ha en mening om det, nå når moroa endelig begynner igjen.

Tottenham har solgt sin juvel Harry Kane til Bayern München. Han kan neppe erstattes umiddelbart. Og med en ny manager som skal gjøre ting på sin måte, kan det bli nok en ruglete sesong for prøvede Spurs-fans.

Ange Postecoglou har ikke mange hørt så mye om. Men det er han som har ansvaret på Englands fineste fotballanlegg, Tottenham Hotspur Stadium. Vi tror det blir stang ut for Ange, om han overlever hele sesongen er heller tvilsomt.

Inn har James Maddison, Pedro Porro, Micky van den Ven, Dejan Kulusevski permanent og målvakten Guglielmo Vicario kommet. Det er neppe nok til å ta en plass blant de fire beste. Til tross for at disse kjøpene vil styrke Tottenham umiddelbart.

Ut har altså veteranene Hugo Lloris, Harry Kane og Lucas Moura forsvunnet.

8. Aston Villa

Unai Emery kan være i ferd med å lage gull av gråstein om han får skikk på Aston Villa. Mye tyder på at spanjolen gjør det motsatte som sin landsmann, Julen Lopetegui, som stakk halen mellom bena og forlot Midlands-rival, Wolves.

Villa endte på 11. plass forrige sesong, men avsluttet sterkt med kun to tap av siste 10 kamper. Nå har Emery fått på plass flere gode signeringer siden forrige sesong. Noe som vi tror kan føre laget opp flere plasser på den krevende Premier League-tabellen.

Aston Villa har en stor fordel mot flere av sine argeste konkurrenter. Emery og hans spillere “slipper” å bruke tid på reising og kamper i Europa, noe som lett kan være en stor fordel. Mindre slitasje og mindre skader på spillerstallen, kan gi flere viktige poeng når ligaen går mot slutten til våren.

Villa har hentet Youri Tielemans gratis fra Leicester som er et varp av de sjeldne. Pau Torres og Moussa Diaby også nyervervelser som Emery vil få glede av, tipper vi. Hele 10 spillere er frigitt av Aston Villa i sommer, deriblant Ashley Young.

9. Wolves

Julen Lopetegui var stor favoritt til å bli manager i Wolves, allerede Nuno Espirito Santo, helt uventet dukket opp. Da var Wolverhampton Wanderers i Championship, Lopetegui hadde sagt ja til jobben, da Spania brått behøvde ny trener før VM i Tyskland. Julen takket ja til Spania og nei takk, til Wolves.

Men skjebnene ville det anderledes og skjebnen førte spanjolen og Wolves sammen i November 2022. Noe som førte til at Wolves berget plassen med god margin. Julen Lopetegui hadde gjort jobben sin og ble lovet nye midler til å forsterke laget til kommende sesong.

Slik gikk det aldri, da Fosun, de kinesiske eierne brått ikke kunne bruke penger på spillerkjøp, grunnet Financial Fair Play. Noe som Julen Lopetegui fant tungt å fordøye, han tvang ledelsen i kne og ville forlate klubben uten å miste for mye penger og anseelse. Noe eierne gikk med på.

Ny manager på Molineux er hentet inn bare timer før seriestart. Gary O’Neil har litt erfaring fra Bournemouth og kun det. Men kan være den helten Wolves har ventet på siden Nuno ble sparket i mai 2021.

Briten han en tynn stall, men et meget godt lag som kan overraske mange, særlig tidlig i sesongen.

Flere av de aller beste spillerne, Rubén Neves, Joao Moutinho og Raúl Jiménez er borte sammen med lynvingen Adama Traore. Eneste forsterkning er tidligere Wolves-vingback, Matt Doherty, foreløpig.

10. Brighton

Roberto De Zerbi, den italienske manageren som har erfaring siden 2013 med nettopp italienske lag. Med unntak av én sesong i Kyiv og Shakthar Donetsk, gjorde seg bemerket i Premier League med lille Brighton forrige sesong. Son endte med en overraskende god 9. plass.

Den vanskelige andre-sesongen kommer nå, men Brighton har egentlig kun FA-cup og ligaen og fokusere på. Lik alle andre lag som vil havne nær midten av tabellen. Vi tror at Brighton vil bite godt fra seg og klare seg i ligaen, til tross for at de aller beste er borte. Les: Alexis Mac Allister og målvakten Robert Sánches.

Nå forsvinner også Moises Caicedo til Liverpool, som er stort tap om han ikke erstattes.

Forrige sesong forsvant både Leandro Trossard til Arsenal og Marc Cucurella til Chelsea, spillere som var bærebjelkene i Brighton-laget. Denne sesongens forsterkninger handler mye om målvakten Bart Verbruggen og forsvarsspilleren Igor Julio.

Roberto De Zerbi er en populær mann på Falmer Stadium, sammen med kapteinen Lewis Dunk, men popularitet i fotball svinner med svakere resultater. Når vi vet at nær halvparten av managerne skal vekk i løpet av sesongen, ikke sikkert italieneren overlever. Så er det nevnt.

11. Brentford

Den danske manageren Thomas Frank må sies å ha lykkes i Brentford. All den tid han fortsatt er i jobben etter at han kom til klubben som assistent trener i 2016, da klubben spilte i Championship. For så å ta over som sjef i 2018. Siden har det gått stadig bedre for dansken.

Brentford endte på 13. plass forrige sesong med 46 poeng. Det er med god margin, det. Nå er spissen Ivan Toney borte på ubestemt tid etter å ha gamblet på eget lag, noe som er forbudt for profesjonelle spillere. Det er et stort tap for Frank og Brentford.

Nå er også den meget solide målvakten David Raya byttet ut med Mark Flekken, en 30-åring fra Nederland.

Ellers har Brentford hentet Nathan Collins fra Wolves, som vil få Kristoffer Ajer ved sin side, om han holder seg skadefri. Videre er vingen Kevin Schade hentet fra Freiburg for £20m. Thomas Frank har ryddet i stallen og latt 12 spillere gå fra klubben.

Slik ender ikke Premier League-tabellen

Bildet er tatt av Bernie Varem fra Pixabay

12. West Ham

David Moyes er en av de gamle ringrevene i den moderne fotballen på balløya. Ble utvalgt av selveste Sir Alex Ferguson i sin tid, som sin erstatter. Det endte med sparken i Manchester United etter ti måneder. Men Moyes er en tøff skotte som ikke gir seg. Og han har gjort det tålelig godt i West Ham også.

14. plass forrige sesong var kanskje litt under pari, vant 4 og tapte 5 av sine siste 10 kamper forrige sesong. Vi tror at den erfarne skotten klarer å berge West Ham, men de vil nok havne på nedre halvdel om det ikke blir nevneverdige forsterkninger.

Nå når Declan Rice er borte, må mye av jobben på midtbanen gjøres av Lucas Paquetá.

Når det er sagt, er det ikke sikkert at det er særlig positivt for West Ham å hente utskjelte Harry Maguire fra Manchester United for £30m. James Word-Prowse fra Southampton, derimot, er utvilsomt en solid forsterkning. Han skal være klar for West Ham rett før seriestart.

I tillegg har West Ham hentet Edson Alvarez fra Ajax for £35,4m. Borte er både Nicola Vlasic og Gianluca Scamacca.

13. Crystal Palace

Apropos gammel ringrev innen fotballen i England. 76 år gamle Roy Hodgson, som har vært innom både norske og svenske klubber i sin lange karriere – holder fortsatt koken. Imponerende nok. Gamle Roy tok over Crystal Palace da Patric Viera gikk tom for løsninger. Siden har det bare gått oppover for London-klubben.

Palace tapte kun to kamper av sine siste 10 forrige sesong og endte på 9. plass, takket være Hodgsons innhopp. Nå er veteranen klar for sin 47. sesong innen fotballen, siden han startet med Halmstad i 1976.

Er det noen som vet hva som kreves å holde plassen i Premier League, må det være Roy Hodgson.

Matheus Franca og Lewis Hall på lån fra Chelsea, er foreløpig eneste signeringer verdt å nevne, men Hodgson har sendt hele 10 spillere på dør. Deriblant Wilfried Zaha som har gått gratis til Galatasaray.

14. Fulham

Det har vært endel uro i Fulham grunnet ønsker fr de rike klubbene i Saudi-Arabia som har jaktet både manager Marco Silva og flere av de beste spillerne. Kanskje er det med på å svekke forberedelsene til årets sesong?

Kilder i England påstår at Aleksandar Mitrovic er villig til å gå til streik for å få forlate klubben til fordel for en klubb i sanddynene, men vi tror ikke det skjer. Alle spillere vet at de er forpliktet til å forholde seg til den signerte kontrakten de er forelagt.

Fulham endte på 10. plass forrige sesong, vant 4 og tapte 5 av sine siste 10 kamper. Vi tror Fulham berger plassen, men kun om uroen rundt stjernespissen roer seg før seriestart. Fulham har fått inn en meget god spiss i Raúl Jiménez fra Wolves.

I tillegg har Silva fått tak i den gode venstrebacken Calvin Bassey fra Ajax. 12 spillere har gått på lån eller er frigitt av Fulham før sesongstart.

15. Nottingham

Nottingham Forrest og manager Steve Cooper signerte hele 23 spillere etter opprykket, forrige sesong. Det kunne raskt ha gått riktig galt med kaos og nedrykk. Men Cooper berget plassen og endte til slutt på 16. plass på tabellen.

Forrest van 3 og tapte 5 av de siste 10 kampene, men spilte tross alt god fotball og vant endel i starten av sesongen. Nå kommer den krevende andre-sesongen, da skal Cooper og co få kjørt seg, men mangel på gode nok lag på nedre halvdel, gjør at vi tror på Nottingham. De berger plassen igjen.

City ground er en intim arena med fantastiske fans som gir alt i hver hjemmekamp. Det er selvsagt en stor fordel når viktige kamper i bunnoppgjøret skal avgjøres, både i vinter og til våren. Keylor Navas i målet er en erfaren stjernemålvakt som alene kan være en matchvinner.

Chris Wood har signert kontrakt etter å ha kommet på lån i deler av forrige sesong. I tillegg har Nottingham Forrest fått på plass vingen, Anthony Elanga fra Manchester United og Matt Turner fra Arsenal.

14 spillere har forlatt den fortsatt digre stallen til manager Steve Cooper.

16. Everton

Sean Dyche er en erfaren manager med lang fortid i Burnley. Hos Everton er det krevende tider der klubben fortsatt er i Premier League, mot alle odds. Det har luktet nedrykk i flere sesonger på rad i Liverpool-klubben. Nå trenger de desperat forsterkninger om det ikke skal gå helt galt.

Vi tror på Sean Dyches erfaring og eiernes vilje til å kjøpe gode nok spillere. Derfor har vi tippet Everton over streken, men under tvil. Foreløpig har Everton kjøpt like mange nye spillere som Wolves, nemlig ingen. Det må til om Everton skal overleve enda en sesong i nedrykksdumpa.

Leeds-spiller Willy Gnonto er kanskje den spilleren som er nærmest å havne på Goodison Park før overgangsvinduet stenger 1. september. Everton har en helt ok målvakt i landslagsspiller Jordan Pickford og Amadou Onana holder Premier League nivå.

Arnaut Danjum er hentet på lån og veteranen Ashley Young er hentet gratis.

Everton vant kun 2 av sine siste 10 kamper og scoret færrest mål i Premier League. Dyche behøver først og fremst en spiss. Får de ikke det, kan det bli trøbbel på Goodison Park. 12 spillere har gått på lån eller er frigitt av klubben.

17. Luton

Slik ender ikke Premier League-tabellen, men dette er vår tabell og vi har lov å tippe med hjertet. At Luton skal overleve kommende sesong er vel like lite sannsynlig som at Leicester skulle ta ligagullet i 2016. Mirakler skjer i fotballen, kanskje derfor elsker vi denne sporten mer enn noe annet.

Lille Luton har det laveste budsjettet og rykket opp via seier i Play off-finalen mot Coventry. Det gir Luton stemplet som storfavoritt til å rykke ned i igjen, men det gjør at vi håper jumbo-stemplet gir Rob Edwards gutter motivasjon til å overleve i Premier League.

Skal Luton klare seg i verdens tøffeste liga, må de ta flesteparten av poengene sine på hjemmebane. Intime Kenilworth Road gjør en fantastisk ramme under spotlightene til høsten mot de største kanonene.

Og de må unngå for mange feil bakover. Det er lettere sagt enn gjort når man har svært begrensede midler. vi innrømmer at vi ikke kjenner spillergruppa nok til å utheve enkeltspillere, men Rob Edwards var en god spiller for Wolves.

Det er nok for oss at vi håper på nok et mirakel.

Ryan Giles, vingbacken som var ung og lovende i nettopp Wolves har signert for Luton. Videre er Ross Barkley er hentet inn gratis og Tahith Chong er kommet fra Birmingham. 9 spillere har forlatt Luton på lån eller frigitt.

18. Sheffield United

Sander Berge har gått til Burnley og forsvaret lekker som en sil. Det går mot nedrykk for Sheffield United, dessverre. Manager Paul Heckingbottom er blant favorittene til å bli sparket i Premier League, men det er ikke vi så overbevist om.

Alt handler om å plukke nok poeng til å berge plassen for lag som kommer opp fra Championship. Lykkes Heckingbottom å ikke bli hektet av for tidlig, kan han overleve en stund.

Auston Trusty er hentet inn fra Arsenal og Gustavo Hamer er på vei fra Coventry for £15m. 13 spillere har forlatt Sheffield United før sesongstart.

19. Burnley

Manager Vincent Kompany vant Championship på strålende vis forrige sesong. Men det er altså så enorm forskjell på nivå én og to i England at det knapt kan sammenlignes. Kjøpet av Sander Berge er neppe nok til å holde plassen.

Spillerne Kompany har til rådighet holder Championship-nivå, men ikke mye mer enn det. Turf Moor var en gang en krevende bane å komme til, sist Burnley var oppe under Sean Dyches ledelse, men dette er en annen tid med helt andre spillere.

Nathan Redmond og unge Jordan Beyer i midtforsvaret må overgå seg selv om Burnley skal overleve.

Heller ikke det faktum at Aaron Ramsey er på vei på lån fra Aston Villa, vil være nok til å berge plassen. Tror vi.

James Trafford er hentet fra Manchester City, og 8 andre spillere er hentet gratis eller kommet inn på lån. Burnley har latt 10 spillere gå ut på lån eller er frigitt.

20. Bournemouth

Manageren som gjorde bragden forrige sesong, ved å holde Bournemouth i Premier League, Gary O’Neil, fikk allikevel sparken. Briten er nå hentet inn som erstatter for Julen Lopetegui i Wolves. Bournemouth har hentet Andoni Iraola.

Iraola skal altså forsøke å berge Bournemouth fra nedrykk i sesong to, som i seg selv er vanskelig nok for nyopprykkede lag. Vi tror det går som det må gå, med nedrykk og fryktelig mange baklengsmål.

Den ukjente manageren er 41 år og kommer fra Spania. Det høres jo bra ut i starten, det. Men han har kun vært manager i mindre klubber lengre ned i divisjonene i det spanske ligasystemet. Skal Bournemouth overleve, må de hente inn mange og solide forsterkninger, noe vi ikke har særlig troen på.

Bournemouth tapte 6 og vant 4 v sine siste 10 kamper, forrige sesong, som gjorde at de berget plassen, men det skjer ikke igjen.

Roman Faivre, Justin Kluivert, Milos Kerkez, Ionut Radu og Hamed Traore er hentet inn. Det samme er Max Aarons og Bristol Citys unge stortalent Alex Scott. 11 spillere er sent på lån eller frigitt av Bournemouth.

Kvantitet framfor kvalitet? Det vil vise seg gjennom sesongen – hvor feil vi har tatt med vår tabell.

Alt vi vet er at dette ikke blir slik Premier League-tabellen ender.

La galskapen sparkes i gang!

Vargas

Har du tillit til regjeringen?

Har du tillit til regjeringen? Ikke vi heller. Tillit er noe du må gjøre deg fortjent til, det er ikke noe du har ved å bli tildelt en stilling. Det være seg som politiker på Stortinget, eller ikke minst som minister. Nå er Jonas Gahr Støre som statsminister iferd med å miste all troverdighet med sin regjering med Senterpartiet.

Har du tillit til regjeringen?

Innsidehandel

Ola Borten Moe (SP) visste nok at det han gjorde var feil, men han fortsatte å kjøpe aksjer.

Til tross for at han satt i møter med selskap som fikk avtaler med Kongsberggruppen. Det måtte han vite ville få konsekvenser på sikt. Ja, han uttaler at han er lei seg for å ha gjort feil, men sannheten er at han er lei seg for å ha blitt tatt for ugjerningen.

Les også: Viktig egenskap på børsen

Noen hevder at Moe har drevet innsidehandel, at han har hatt kunnskap få andre har hatt. Eller er offentlig kjent, da han kjøpte disse aksjene. Da snakker vi en potensiell fengselsstraff på inntil eks år. Det er i hvert fall straffen for alle oss andre. Og det burde den ha vært for politikere også.

Det var selvsagt bare snakk om tid før Ola Borten Moe måtte gå.

Mistanken om innsidehandel hviler tungt over Borten Moe på bakgrunn av tidslinjen i saken om aksjekjøpet, og regjeringens parallelle behandling av kontrakten med Nammo

Nordnorskdebatt.no
Har du tillit til regjeringen?

Fontenen på Youngstorget i Oslo Foto: Vargas12.com

Politikerforakt

Norge som nasjon skal ha troverdige politikere i alle ledd. Om vi ikke har det, vil det skape politikerforakt som skremmer velgerne vekk fra stemmeurnene. Både ved kommunevalg og stortingsvalg. Det er det bare nasjonen som taper på.

Les også: Slik er sommerens aksjeportefølje

Tidligere Kulturminister Anette Trettebergstuen (AP) ansatte en hel hau av venner og bekjente i viktige stillinger og måtte gå. Har du tillit til regjeringen? Nei, hvordan kan man ha tillit til en regjering som har så mange ministere som bryter et regelverk de selv har vært med på å lage?

Skjørtejegeren Odd Roger Enoksen (SP) ble hentet inn som forsvarsminister grunnet et seksuelt forhold til en ung kvinne. Han trakk seg da forholdet ble offentlig kjent.

Hadja Tajik (AP) måtte gå av som arbeids- og inkluderingsminister. Rammet av en omfattende pendlerboligsak. Løynene haglet og hun forsøkte å berge stumpene etter avsløringene, men det holdt ikke. Tajik måtte også gå av.

Til og med Tonje Brenna (AP), nestleder i AP og Kunnskapsminister har vært i søkelyset rundt habilitet. Dette fordi hun ansatte sin gode venn, Frode Elgesem som styremedlem i Wergelandsenteret. Den saken er fortsatt ikke avgjort, Brenna kan måtte forlate regjeringen hun også.

Svekket

Jada, vi vet at det er menneskelig å gjøre feil, men det er statsministerens ansvar å hente inn ministere, personer, som har rent mel i alle posene. At det er folk som kan gjøre jobben uten at likene, sakte, men sikkert faller ut av skapet. Og det er her skoen trykker.

Regjeringen er i ferd med å falle sammen, den er allerede svekket i form av svært lave meningsmålinger. Og det er nok bare snakk om tid før en ny minster må gå, tipper vi. I kulissene venter Erna Solberg og Høyre som fosser fram på alle meningsmålinger.

Selvsagt kan ikke Støre vite hva som har skjedd i en hver potensiell ministers liv. Men han kan være såpass klokkeklar i sin beskjed når han velger ministere – at han er sikker på at de har lest grundig gjennom reglene. Særlig rundt tema habilitet.

Statsminister Støre sier til VG at han innrømmer at slike saker er med på å svekke regjeringen og tilliten til politikere generelt. Det er den enkelte minister som har ansvaret, må sette seg inn i regelverket og lese håndboken nøye.

Det er åpenbart lettere sagt enn gjort.

Mens vi venter på et regjeringsskifte – har du tillit til regjeringen? Ikke vi heller.

Vargas

Dette er framtiden og det grønne skiftet

Dette er framtiden og det grønne skiftet som vi er helt avhengig av, faktisk skjer. Om det betyr at vi skal fase ut alt av olje gass i dag, så er det feil. Vi behøver både olje og gass i lang tid framover. Både til brensel og drivstoff, men også alle verktøy, og ulike produksjoner som er avhengig av olje.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er delvis skrevet av Chat GPT, som et forsøksprosjekt.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Les også: Viktig egenskap på børsen

Klimaendringene

Det grønne skiftet, også kjent som den grønne revolusjonen.

Refererer til en omfattende overgang fra fossile brensler og andre ikke-bærekraftige praksiser til fornybar energi og miljøvennlige løsninger. Målet er å redusere menneskets negative påvirkning på miljøet, avhengighet av begrensede ressurser og begrense de potensielt katastrofale konsekvensene av klimaendringer.

Verdens ledere og forskere har advart om klimakrisen i flere tiår, og på 2000-tallet ble det grønne skiftet anerkjent som en nødvendighet for å sikre en bærekraftig fremtid for kommende generasjoner. Dette konseptet har inspirert land, bedrifter, og enkeltpersoner over hele verden. Til å ta konkrete skritt mot en mer miljøvennlig økonomi og levesett.

I tillegg til reduksjon av klimagassutslipp, er det grønne skiftet også rettet mot å fremme grønn teknologi og innovasjon. Dette innebærer utvikling av mer effektive energikilder som sol, vind, vannkraft og geotermisk energi. Bruken av slike fornybare ressurser bidrar til å redusere avhengigheten av fossile brensler. Eksempelvis som kull, olje og gass, som er hovedkilder til klimagassutslipp.

Foto: Vargas12.com

Bildet er tatt av Maria Maltseva fra Pixabay

Det grønne skiftet er et paradigmeskifte som tar sikte på å transformere våre økonomier, samfunn og livsstil for å bekjempe klimaendringene og fremme bærekraftig utvikling. Med økende bevissthet om de alvorlige konsekvensene av menneskelig aktivitet på planeten vår, har det grønne skiftet blitt en nødvendighet for å sikre en tryggere og mer bærekraftig fremtid for kommende generasjoner.

Det grønne skiftet

Det grønne skiftet er et komplekst konsept som omfatter en rekke politiske, økonomiske, og teknologiske tiltak. Alle rettet mot å redusere menneskets negative innvirkning på miljøet. Det fokuserer på å avkarbonisere økonomien ved å erstatte fossile brensler med fornybar energi. Og fremme energieffektivitet, bevare naturressurser, redusere avfall og styrke klimatilpasning.

Essensen av det grønne skiftet er å skape en sirkulær og bærekraftig økonomi som tar hensyn til planetens begrensede ressurser.

Hovedmålet med det grønne skiftet er å begrense den globale oppvarmingen til godt under 2°C over førindustrielt nivå, som fastsatt i Parisavtalen. Dette krever en betydelig reduksjon i utslippene av klimagasser. Spesielt karbondioksid (CO2), som er den viktigste driveren bak klimaendringene. For å oppnå dette målet må verdenssamfunnet handle raskt og samarbeide på tvers av landegrenser for å implementere bærekraftige løsninger.

Tiltak og målsetning

Dette er framtiden og det grønne skiftet. Målsetninger og tiltak som m å til for at vi skal berge framtiden for kommende generasjoner.

  • Fornybar energi: Overgangen til fornybar energi, som sol, vind, vannkraft og geotermisk energi, er et hjørnestein i det grønne skiftet. Investeringer i fornybar energiinfrastruktur og forskning og utvikling av nye teknologier er avgjørende for å erstatte fossile brensler og redusere klimagassutslippene.
  • Energisparing og effektivitet: Fremme energieffektivitet i industri, bygninger, og transport er en annen viktig strategi. Dette innebærer bruken av avanserte teknologier, grønn arkitektur og bedre planlegging for å minimere energiforbruket og dermed også utslippene.
  • Bærekraftig transport: Overgangen til elektriske kjøretøy, kollektivtransport og sykling kan bidra til å redusere avhengigheten av fossilt brensel innen transportsektoren. Samtidig er investeringer i infrastruktur som fremmer fotgjenger- og sykkelvennlige byer viktige for å redusere trafikk og forbedre luftkvaliteten.
  • Sirkulær økonomi: Å fremme prinsippene om sirkulær økonomi, der produkter og materialer blir gjenvunnet, resirkulert og gjenbrukt, er avgjørende for å minimere avfall og redusere behovet for utvinning av nye ressurser.
  • Bevaring av naturressurser: Beskyttelse av skoger, våtmarker, havområder og andre økosystemer er viktig for å opprettholde biologisk mangfold og sikre at økosystemene fortsetter å gi essensielle tjenester, for eksempel klimaregulering og matproduksjon.
  • Klimatilpasning: Det grønne skiftet må også omfatte tiltak for å tilpasse seg allerede uunngåelige klimaendringer. Dette inkluderer infrastrukturtilpasninger, beredskapsplanlegging, og bevissthet om hvordan man skal håndtere ekstremvær og stigende havnivåer.
  • Grønn finansiering: For å oppnå omfattende endringer, er det nødvendig med betydelige investeringer. Grønn finansiering er en tilnærming der private og offentlige investeringer kanaliseres mot prosjekter som fremmer bærekraftige og miljøvennlige løsninger.

Utfordringer, mulighet og konklusjon

Det grønne skiftet møter også betydelige utfordringer. Noen av disse inkluderer politisk motstand, avhengighet av etablerte fossile brenselsindustrier, høye oppstartskostnader for grønn teknologi. Og utfordringer knyttet til implementering og koordinering på globalt nivå.

Samtidig gir det grønne skiftet store muligheter for å skape nye grønne arbeidsplasser, forbedre folkehelsen, øke energisikkerheten. Og skape en mer bærekraftig og rettferdig verden for alle.

Det grønne skiftet er en nøkkelstrategi for å møte utfordringene knyttet til klimaendringer og bærekraftig utvikling. Det krever en koordinert og kollektiv innsats fra regjeringer, næringsliv og enkeltindivider over hele verden.

Gjennom investeringer i fornybar energi, energieffektivitet, bærekraftig transport og grønn infrastruktur, kan vi skape en bærekraftig fremtid for våre barn og barnebarn.

Det grønne skiftet handler ikke bare om å beskytte miljøet, det handler også om å skape en bedre og mer rettferdig verden for alle. Ved å ta handling nå, kan vi legge grunnlaget for en mer bærekraftig og fremtidsrettet planet.

Vi mener at Aker Horizons er det beste selskapet i Norge til å se framover, være bærebjelken i det grønnekkiftet i framtiden. Derfor kjøper vi også aksjer i dette selskapet, fordi vi mener Aker Horizons blir best i klassen når det grønne skiftet er et faktum.

Dette er ikke ment som en kjøpsanbefaling – husk at det medfører risiko å investere i aksjemarkedet.

Vargas

Billie eller Rihanna mest sexy?

Billie eller Rihanna mest sexy? Siden vi er straffeforfulgt en rekke ganger med feil billedbruk, tør vi ikke annet enn å bruke bilder av verdenes mestselgende og sexy artister på vår blogg, som ligger i linker til andre sider. Regningen er for store og vi må være redelige mot våre lesere.

Lars Winnerbäck

Legg merke til bildene i denne artikkelen. Bildene er tatt live sommeren 2022 i Fredrikstad. Ikke av Billie Eilish eller Rihanna, men av fantastiske Lars Winnerbäck. Ektefellen til den norske skuespilleren i TV-serien Exit, selveste Agnes Kittelsen. Bildet er tatt av undertegnede og kopierer du det vil du få en faktura du blir tvunget til å betale. Vi vet hva vi snakker om. Been there done that, for å si det mildt.

Etter at vi har gått på en smell eller to vedrørende billedbruk, har vi valgt å enten publisere egne bilder. Eller bruke det rikholdige arkivet til Pixabay.com. Herfra kan du dele bilder fritt uten å risikere å få en diger faktura med på kjøpet. Men vær obs, det finnes bilder på denne nettsiden som ikke er gratis også, så pass på.

For at du skal kunne se bildene av de nevnte stjernene for å gjøre deg opp en mening selv, så viser vi til Twitter.com. Her kan du finne alle typer bilder som er i en Tweet, om du henviser til linken bildene eller videoene er publisert, slik:

Billie eller Rihanna mest sexy?

Bildet er tatt av SplitShire fra Pixabay

Rihanna eller Billie

Rihanna er sannsynligvis verdens mest sexy kvinne, gravid eller ikke. Men bildet som lager de største overskriftene verden over, er den halvnakne Billie Eilish. Artisten som fram til dette bildet ble tatt, har vært kjent for å gå i store og posete klær. Der hun bevisst har skjult sine yppige former. Hvorfor det? Hva har hun å skjule?

Billie Eilish er en stor artist med en fantastisk stemme, nå vil hun sannsynligvis bli brukt som modell også. Hvor hun selv måtte ønske. I 2022 vant Billie Oscar for beste filmmusikk for låta til filmen med samme navn: No Time to Die.

Billie eller Rihanna mest sexy? Eller liker du heller Winnerbäck bedre?

Du får gjøre deg opp din egen mening, men ikke stjel andres bilder. Da havner du i saksa. Du må regne med en faktura på alt fra et par tusen kroner til både ti, femten og opp mot hundre tusen kroner, om du er riktig uheldig. Eller uansvarlig, som det egentlig bør kalles.

Opphavsrettsloven

Lov om bruk av bilder, også kjent som opphavsrettsloven, regulerer bruken av bilder som tilhører andre personer eller organisasjoner. Denne loven sikrer opphavsretten til bildeskaperne og gir dem eksklusive rettigheter til sine verk.

Lov om bruk av bilder gir opphavsmenn og -kvinner beskyttelse og kontroll over bruken av deres bilder. Opphavspersonen har enerett til å bestemme hvordan bildene kan brukes og distribueres. Dette innebærer at andre ikke kan bruke eller publisere bildene uten tillatelse.

For å bruke andres bilder lovlig, kreves det som regel samtykke fra opphavspersonen eller rettighetshaveren. Samtykke kan gis skriftlig eller muntlig, men det er alltid anbefalt å få det skriftlig for å unngå uklarheter i fremtiden.

Det finnes imidlertid unntak der bruk av bilder kan være tillatt uten samtykke.

Dette inkluderer blant annet sitatbruk, bruk i nyhetsreportasjer eller dokumentarformål, samt bruken av bilder i undervisning og forskning.

Disse unntakene er underlagt visse vilkår og må balansere opphavspersonens rettigheter med samfunnets interesse.

Vargas

Klar for firedagers arbeidsuke?

Klar for firedagers arbeidsuke? I Norge er det flere steder allerede anført firedagers arbeidsuke, fordi mange tar fri eller jobber bare halv dag på fredag. Snart vil også norske selskap se at det er en lønnsom sfære å la ansatte jobbe kun fire dager og heller ta tre dager med fri, per uke.

Effektisering

Det hele er et regnestykke. Et regnestykke som bør gagne bedrifter som tar godt vare på sine ansatte, men også de ansatte.

3000 ansatte i 60 bedrifter fikk gjennom en britisk undersøkelse, fikk den samme lønna, men jobbet kun i fire dager. Effektiviteten og produksjonsmengden steg, de ansatte trivdes bedre og bedriften tjente dessuten mer penger.

Dette bør være et eksempel til etterfølgelse for norske bedrifter som leter etter effektivisering.

En arbeidsuke på fire dager er mer produktiv enn en femdagers uke for de fleste ansatte og bedrifter, viser en stor britisk studie

NRK.no

For alle bedrifter med én eller flere ansatte, så handler det hele om å tjene penger, helst så mye som mulig. Så raskt som mulig, men innenfor de rammer som er satt for at de ansatte makter å gjøre jobben, godt nok.

Fredag

Mange nordmenn elsker fredager, men de beste fredagene er de man har fri, eller slutter klokken tolv. kjenner du deg igjen? De fredagene man har lagt planer med kjæresten, langhelg på hytta, weekend i London eller bare har fri, tre deilige dager gjennom helgen. Fredagen er og blir manges favoritt-dag.

En annen god grunn til å la være å gå på jobb mer enn fire dager i uken, er at man slipper å møte alle ‘idiotene’ man jobber sammen med. De fleste har opplevd å ha en kollega som ikke vil delta, men later som om han eller hun – er en viktig resurs for bedriften.

Slike folk har enten et dårlig selvbilde, er fryktelig lat, eller varige svekkede sjelsevner. 

Noen er nemlig på jobb, kun for å tjene penger, ingenting annet.

Dessverre er det en dårlig arbeidsmoral blant mange nordmenn. Det er derfor det, under normale omstendigheter, er så mange svensker i Norge, som tar de jobbene nordmenn ikke gidder å takke ja til. Servitører eksempelvis.

Når traff du på en svenske på en norsk restaurant sist? Ofte nok, ikke sant?

Klar for firedagers arbeidsuke?

Maldivene Foto: Julita på Pixabay

Øystein Olsen

Tidligere Sentralbanksjef, Øystein Olsen manet til forsiktighet og sa: “Vi må ikke bruke mer av oljefondet enn det vi allerede gjør i dag, oljen vi ta slutt. Da vil Norge gå fra svært rik til å bli betydelig mindre rik.”

Og han fortsatte: “Men hovedproblemet for AS Norge i framtiden er ikke mangel på oljeinntekter, det er nordmenns holdning til å jobbe 37,5 timer per uke, hver uke- året igjennom.”

– “I mange land vi kan sammenligne oss med, er det nok et betydelig strengere krav til gode resultater. Til solid arbeidsinnsats og til å levere bedre resultater enn forventet. Det er i de fleste land, langt tøffere å få jobb fordi det er færre jobber per arbeidstaker å velge blant,” sa Olsen. Klokt sagt.

Fri fredag? Klar for firedagers arbeidsuke? I så fall er du ikke alene, nordmenn jobber for lite! Og vi blir stadig mer kravstore. 

Langhelg

Det er ikke bare svensker som reiser til Norge for å få bedre betalt. Vi mottar årlig både nederlendere, spanjoler og grekere som ønsker å få en bit av den norske luksusen. Disse arbeidstakerne tar ofte de jobbene nordmenn velger å takke, nei takk, til.

Har man en jobb der det er lett å være fleksibel, og man slipper å stemple inn kl 0700 hver morgen, men heller jobbe hjemmefra, fra hytta eller på andre kontinent for den del – er det bare sunt. 

Både for den enkelte arbeidstaker og for arbeidsgiver. Det er heller ikke problemet, men nordmenn som slår av PC og telefon allerede torsdag kl 1600. Langhelg er like selvfølgelig som at vann er vått. 

Å jobbe mindre enn nødvendig, eller prioritere fritid foran jobb, kan være et samfunnsproblem vi få svi for i årene som kommer.

Tar du helgen allerede på torsdag når du får en mulighet? Eller er du bare lat og jobber kun for å få lønn?

Vargas

Snart kjøper du Tesla

Snart kjøper du Tesla du også. Om du tar en titt rundt deg på veien, så tar det ikke mange sekundene før du får øye på den første teslaen. Neste alle vil ha den mest populære elbilen, av ulike årsaker. Billig er den blitt også, nesten uansett modell.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Elon Musk

Til den det måtte angå, dette er ikke betalt reklame, men informasjon skrevet på redaktørens ansvar og mening.

Les også: Kunstig intelligens er her allerede

Etter første kvartal har Tesla ca 33 prosent av markedet. Tatt i betraktning at det er både 12 og 15 leverandører er det formidable tall. Og de vil sannsynligvis fortsette å stige, for markedsandelen av teslaer i Norge har blitt lagt merke til.

Til og med Elon Musk, gründeren som står bak verdens mest populære elbil, har besøkt Norge.

Mest for å takke nordmenn som har kjøpt og kjøper hans bilmerke, men også for å markedsføre seg i her til lands. Apropos markedsføring. Du har ikke sett én eneste reklame for Tesla, noe sted. Vet du hvorfor? Ikke vi heller, men vi har en teori.

Elon Musk bruker sosiale medier og enhver anledning til å snakke om Tesla, på Twitter (som han også eier). Og han får folk flest, Tesla-eiere og andre til å omtale bilens finesser og brukerområder. Helst i positive ordelag som jo må anses som gratisreklame.

Alle andre bilmerker bruker millioner av kroner på TV-reklame, men ikke Tesla. Bilen er i følge Tesla, reklame god nok.

Snart kjøper du Tesla

Bildet er tatt av Urs Widmer fra Pixabay 

Priskutt

Snart kjøper du Tesla fordi alle andre, slektninger, kollegaer og naboen har Tesla. Og du vil ikke være noe dårligere, ikke sant? Kjenner du deg igjen? Det finnes hundre gode grunner til å investere i en rå elbil. Så hvor ikke velge den som selger best i landet.

Les også: Vi gjør deg synlig, online

Tesla har kommet med flere priskutt på sine modeller, som igjen har fått konkretene til å se rødt. Salget av Tesla-modeller har gått i taket også i år, til tross for avgiftskutt som forsvant 31.12 2022. I år har altså Tesla solgt 33 prosent av alle elbiler der Toyota og Volvo kommer på de neste plassene.

Det er luksusutgaven, Tesla modell Y som har knust all motstand. Bare i mars måned ble det solgt hele 7464 biler. Registrert Musk og co. Som åpenbart er svært imponerende. I 2022 ble det solgt hele 21303 teslaer, som er rimelig vilt.

Grunnet presset privatøkonomi siden pandemien tok til, har mange måtte selge sine nye biler. Derfor er det per i dag kjøpers marked. I dag kan du faktisk finne en nesten ny bil på bruktmarkedet, til sterkt reduserte priser. Særlig om du handler privat og ikke av en forretning.

Aksjen

Tusenvis av nordmenn har altså trykket Tesla som elbil til sitt bryst. Ikke like mange, men dog, har også valgt Tesa-aksjen som investeringsobjekt og tjent seg store summer på Musks voldsomme suksess i aksjemarkedet.

Som f.eks Eirik Bakke (24), som ble styrtrik etter å ha blitt coronapermittert.

Eirik fra Lillehammer skrapet sammen 300.000 og kjøpte Tesla-aksjer, som ble til 2 millioner kroner i fortjeneste. Et bevis på at det er mulig for vanlige folk å bli rik i markedet, og. Man må bare tørre å prøve.

På ett år har Tesla-aksjen steget med 145% og koster nå $185 – per aksje. Som er ca 2000 kroner ut i fra dagens kurs. For 1 aksje, ja! Teslas eier, Elon Musk er innimellom verdens rikeste mann.

En unik grunder som startet og driver fortsatt, elbilprodusenten Tesla, romfart-selskapet SpaceX og altså mikroblogg-nettstedet Twitter.

For å bli rik i aksjemarkedet må du ha penger til å investere, men først må du lese. Lese mye og riktig. Så kan du begynne å kjøpe riktige aksjer. Og du bør kanskje tørre å ta litt risiko?

Det gjør i hvert fall vi.

Vargas

Smaken av den perfekte gryten

Smaken av den perfekte gryten, enten det er høst, vinter, vår eller sommer. Det er uante muligheter for alle som har et kjøkken eller har lyst på god mat. Og det har jo de fleste av oss. Har du ei gryte så har du muligheten til å lage de beste middagsretter.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Perfekt gryte

Vår anbefaling i dag, middag til hele familien enkelt, men tidkrevende. Så, den viktigste “ingrediensen” altså, nok tid.

Les også: Åtte sunne middager til hverdag og fest

For at smakene skal sette seg ordentlig. Bør denne gryta lages helst dagen før den skal serveres. Men det er ikke et must. En gryte som bør serves til storfamilien eller i et selskap, ja, til og med til et bryllup kan denne retten serveres. Fordi smakene er uovervinnelige.

Smaken av den perfekte gryten kan være av vilt, vegetarisk eller sterk som i chili con carne. Men viktigst er at så mange som mulig liker sluttresultatet og går fornøyd, og mett fra bordet. Både barn og voksne. Derfor bør gryten være smaksrik, ikke for sterk, men nøytral.

Husk at god mat er viktig, hver dag, men at menneskene du deler måltidet med er viktigst. Om kokken gjør jobben sin kan nemlig hvert eneste måltid bli en fest, alt som skal til er nok tid på kjøkkenet og gode nok råvarer.

Smaken av den perfekte gryten
Bildet er tatt av Nenad Maric fra Pixabay

Oppskriften

En oppskrift på den perfekte gryte kan som sagt være hva som helst hva hjertet måtte begjære.

Noen få ingredienser må du nesten ha som basis, som gjør middagen smakfull nok til at gjestene dine kommer tilbake. Enten det er venner eller nære familiemedlemmer, eller forretningspartnere.

Les også: Så raskt lager du middag

Alle kokker med respekt for en hver gjest, vil at måltidet skal smake.

Du bør ha smaksrikt kjøtt, riktig krydder, grønnsaker og hvitløk. Ellers kan du egentlig supplere med hva du selv ønsker. Server gjerne ferskt loff, Focaccia eller rundstykker til.

Til 6 personer behøver du:

  • Entrecôte 1,2 kg eller 1,6 kg Høyrygg som kokes i to timer – husk ettersteking
  • 5 ss hvetemel
  • 0,5 ltr mørkt øl (Newcastle Brown ale f.eks)
  • 4 dl oksekraft/buljong
  • 3 middels store gulrøtter (og øvrige rotgrønnsaker)
  • 4 mellomstore løk
  • 4-6 hvitløksfedd
  • Frisk Timian og 2 stjerneanis (husk å fjerne stjerneanisen før servering)
  • 250g småpoteter
  • Salt og pepper
  • Smør eller olje

Tilbehøret

Noen vil kalle dette for en høstgryte og det er sikkert riktig. Vår mening er at man kan spise gode retter året rundt, om settingen er riktig og gjestene dine fortjener en så god gryte, uansett årstid.

Smaken av den perfekte gryten handler om perfekte smakskombinasjoner som treffer. Her har du muligheter til å briljer og retten lager seg jo selv, i gryten.

Ikke glem tyttebær som en ekstra piff i smakene.

Tilbehøret ellers bør være en kraftig rødvin eller øl med mye smak. Gjerne mørkt øl. Og glem ikke desserten. Ingen måltid blir perfekt uten prikken over i-en. Is, sjokoladepudding, karamellpudding, bløtkake eller hjemmebakte kaker.

Du som er en reser på kjøkkenet klarer sikkert å smelle sammen en kake eller steke noen vafler.

Her er litt mer om tilbereding av “vår” gryte som vi har funnet som inspirasjon på NRK.no

Vargas

Hvor godt planlegger du?

Hvor godt planlegger du? Dine daglige gjøremål er viktig for deg, hvordan legger du planer for en lengre horisont? Det er nemlig nøkkelen for et strukturert liv, om man klarer å legge gode planer for når og hvordan ting skal gjøres. Mange oppdager at ting tar faktisk litt lengre tid enn man ofte planlegger. Da kan planene fort gå fløyten.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Avtaler

For hva er mer irriterende enn at folk du har gjort avtaler med, ikke kommer til tiden, eller ikke kommer i det hele tatt. Eller enda verre, ikke kommer og ikke engang gir beskjed. Drit å dra!

Les også: Vi publiserer dine artikler

Slike mennesker bør ta seg en bolle og la være å omgås oss, i hvert fall. Slikt gjør oss eitrende forbanna. Det er tett innpå å være respektløst. Som om deres tid er viktigere enn vår. Det er den neppe.

Hvor godt planlegger du for bruk av egen og andres tid?

Kanskje er du en av de som setter av god tid til alle planer og avtaler? Og dermed aldri kommer for sent? Kudos til deg, fortsett sånn. Kjenner du derimot noen som til stadighet ikke makter å holde avtaler – la de få høre det til gangs. For det er så lite morsomt å forholde seg til sånne folk. De er egoister.

Er man sent ute, så gi beskjed og beklag det.

Hvor godt man planlegger livet handler om å ha en viss struktur på særlig travle dager.

Oppgaver

Foto: by StartupStockPhotos from Pixabay 

Kanskje er det nok å skrive opp ukens gjøremål og fordele disse gjennom hele uken?

Les også: Gleder du deg til våren?

Om du er veldig travel kan oppgavene kanskje fordeles på flere i familien? Er ungene store nok til å dekke bordet, gå ut med søpla og til og med ta av bordet? Eller delta på handlingen, bæringen og matlagingen?

Du skal trene etter jobb, hente unger i barnehagen, i butikken å handle, og lage middag – innen en begrenset tid. Det krever utvilsomt litt planlegging og struktur. Hvis ikke så kommer du hjem og skal lage middag, men har glemt å handle, og må ut igjen, for å kjøpe mat. Kjedelig.

En god plan gir deg den fordelen at du bruker tiden din riktig. Eller for å si det på en annen måte, du bruker mindre tid på alt du må gjøre. Og rekker dermed langt mer enn de som ikke er så god som deg til å være strukturert.

Jobben

Om oppgavene er for mange, bør du enten kutte ut noen eller fordele ansvaret om du har noen å spørre.

En god leder gjør det enklere for seg selv ved å delegere ansvar til de som kan gjøre jobben like godt.

På jobben er du ifølge deg selv, en av de aller beste. Kanskje er du uerstattelig? Din bedrift går på dunken om du er borte en dag eller to, ifølge deg selv. Men det kan hende dine kollegaer og bedriftsledelsen ikke ser på deg med samme briller.

Hvor godt planlegger du?

Kanskje er du lett å bytte ut, kanskje er det nettopp det at du er for lite strukturert og bruker for lang tid på oppgavene, som gjør at du ikke så pop som du selv tror? Vi bare spør.

Tid er penger for de aller flest små, mellomstore og større bedrifter. Derfor er måten du lærer deg å bruke tiden din, helt avgjørende for hva du får gjort. Og motsatt. Er du en treiging som kommer og går når det passer deg selv? I så fall er du lett å erstatte. Veldig lett.

Se dokumentaren om grunnleggeren av Microsoft, Bill Gates, på Netflix, så skjønner du lett hva vi mener.

Her er noen eksempler på “tidstyver” som kan gjøre det vrient for deg å planlegge livet ditt.

Vargas

Film- og serieoversikt til riktig kanal

Film- og serieoversikt til riktig kanal eller strømmetjenester. Hvor ofte har du ikke ville se en film eller serie, men ikke husker hvor den sendes? Ofte, vi vet. Derfor lager vi en film og serieoversikt til våre lesere, slik at det blir enklere å finne fram i myldre av apper av kanaler og strømmetjenester.

Estimated reading time: 9 minutter

Netflix

Om du ønsker å se nye og fantastiske “Avatar – The Way of Water” så må du fortsatt på kino. Men i løpet av 2023 vil du finne Disneys siste storfilm på Disney+, verdens beste strømmetjeneste, etter vår smak.

Les også: Nå jakter mange på pengene dine

Her tar vi for oss strømmetjenester og TV-kanaler som gir deg gode film og serier gjennom vinteren.

Vi kan ikke ta med alt, du vi garantert savne noen av dine favoritter på våre lister. Men du får et innblikk i hvor du kan finne filmer og serier du kanskje har sett og ønsker å se igjen, eller ikke har fått sjansen til å se.

Netflix er for mange den ultimate strømmetjenesten. Vi sier oss enige i at det finnes mange bra filmer og serier her. Dessverre har pandemien gjort at det er langt og lenge mellom de nye godbitene, men de er der.

Her kommer en liten oversiktlig fra Netflix som du bør notere deg.

Serier på Netflix:

  • Breaking Bad
  • The Crown
  • Ozark
  • Blacklist
  • Familien Bridgerton
  • Peaky Blinders
  • Borgen
  • Heksejakt
  • Narcos
  • Lady Chatterleys Elsker
  • The Witcher
  • Stranger Things
  • Papirhuset
  • Better Call Saul
  • Squid Game
  • Hjem til Jul
  • Outlander
  • The Good Doctor
  • Jeg heter Anne
  • 1899
  • The Last Kingdom
  • The Sandman
  • The After Life
  • Vikingane
  • House of Cards
  • LilyHammer
  • When They See Us
  • Mindhunter
  • Russian Doll
  • Orange is the New Black
  • The Queen’s Gambit
  • Formula 1

Filmer på Netflix

  • The Good Nurse
  • The Irishman
  • Fury
  • Når Ulven Synger
  • Gudfaren
  • Notting Hill
  • Max Manus
  • Zero Dark Thirty
  • Darkest Hour
  • Troll
  • El Camino
  • Django
  • The Wolf of Wall Street
  • Top Gun
  • All Quiet on the Western Front
  • Don’t Look Up
  • The Social Dlemma
  • The Power of the Dog
  • Red Notice
  • Easy Rider
  • Pulp Fiction
  • Mamma Mia!
  • Paddington
  • Inside Man
  • Verdens Verste Menneske

Netflix koster 159 kr for beste billedkvalitet-pakken, den billigste koster 89 kr per måned.

Her kunne vi ha fortsatt lenge å lage veldig lange lister. Det du bør vite er at alle disse filmene og seriene er noe vi anbefaler våre lesere å få med seg som god underholdning. Vi har bevisst utelatt dokumentarer, animasjon og barnefilmer. Årsaken er at disse har du bevisst søkt etter fra før – tipper vi.

Film- og serieoversikt til riktig kanal er en grei pekepinne på hva som er der ute å velge blant. Og hva Netflix angår, er det mye for alle, uansett hva man underholdes av. Men vi anbefaler at du er selektiv da det også er mye du ikke trenger å se.

Film- og serieoversikt til riktig kanal der du finner din beste underholdning.

Viaplay

Serier vi anbefaler på Viaplay:

  • Indiana Jones
  • Pørni
  • James Bond No Time To Die
  • The Suspect
  • Everything I know About Love
  • Billy The Kid
  • I Ville Vesten
  • Damages
  • Hobbitten: Filmtrilogien
  • Lethal Weapon

Filmer vi kan anbefale på Viaplay:

  • Love Actually
  • Meningen Med Livet
  • A Fist full of Dollars
  • E.T.
  • Apocalypto
  • Bridget Jones’s Diary
  • Spider-Man
  • Everything Everywhere All At Once
  • Gulltransporten
  • Pig
  • John Wick
  • Dunkirk
  • Pulp Fiction
  • Forest Gump
  • Saving Private Ryan
  • Schindler’s List
  • Kill Bill
  • Jumanji
  • The Mummy
Film- og serieoversikt til riktig kanal
Bildet er tatt av Mohamed Hassan fra Pixabay 

TV2 Play

Også TV2 har kommet seg hva film og serier angår, men konkurransen er formidabel.

TV2 må opprettholde utgivelsene for ikke å havne for langt bak de store strømmetjenetene. Norges største kommersielle tv-kanal har egenproduserte serier som stadig holder stand. “Farmen”, “Farmen kjendis”, “Skal vi danse“, “Huskestue” og “Truls ala Helstrøm” er noen av disse.

Mye av det du finner på TV2 Play er hentet fra film- og seriekanalen, C More.

Serier vi anbefaler på TV2 Play:

  • Yellowstone
  • Gangs of London
  • Kids in Crime
  • Grey’s Anatomy
  • Hamilton
  • Line of Duty
  • Klovn
  • Badehotellet
  • Downtown Abbey
  • Poldark
  • Devils
  • Departure
  • Infiniti

Filmer på TV2 Play:

  • Trolljegeren
  • Et Glass Til
  • 1917
  • Kongens Nei
  • 12 Strong
  • Leon
  • The Hateful Eight
  • Rocketman
  • La La Land
  • The Revenant
  • Fargo
  • The Karate Kid
  • Birkebeinerne

TV2 Play koster 399 kr per måned.

HBO MAX

Serier vi anbefaler på HBO MAX:

  • House of Dragon
  • The Handmaid’s Tale
  • Euphoria
  • The Walking Dead
  • Friends
  • Game of Thrones
  • The Office
  • The Vampire Diaries
  • Two And a Half Men
  • Chernobyl
  • The Watchmen
  • Mare Eastwood
  • Band of Brothers
  • Babylon Berlin
  • Gossip Girl
  • Sex and the City
  • Harry Potter
  • Lord of the Rings

Filmer vi anbefaler fra HBO MAX:

  • Dune
  • Batman
  • American Sniper
  • Big Game
  • Captain Philips
  • Dunkirk
  • Gravity
  • Gladiator
  • I am Legend
  • Interstellar
  • Inglourious Basterds
  • Kon Tiki
  • Mile 22
  • Seven
  • Skjelvet
  • The Perfect Storm
  • Troy
  • Wonder Woman

HBO MAX koster 89 kr per måned.

Foto: OpenClipart-Vectors fra Pixabay 

Strim

Strim er et rimelig alternativ til å kunne ha “alt” på et sted. For 349 kr per måned så for du mange ulike kanaler og strømmetjenester, oversiktlig i én kanal. Strim har flere ulike pakker, der du selv kan velge hvor mye du ønsker å betale etter behov.

Hos Strim får du med HBO MAX, Viaplay, TV2 play, Sky Showtime, NRK TV, BBC Earth og BBC Brit med i pakken. Noe som er et meget godt tilbud når vi vet hva flere av disse kanalene og strømmetjenestene kan tilby.

I tillegg tilbyr STRIM de mer tradisjonelle kanalene du kjenner fra den gang TV var bare TV og i et hav med ulike apper.

Vi nevner de fleste: TVNorge, TV3, FEM, TV2 Zebra, TV2 direkte, TLC, CNN og Discovery. Samt at du mot tillegg i prisen kan kjøpe Viasport-pakkene og få Premier League via Viaplay.

Film- og serieoversikt til riktig kanal – når det passer deg best.

NRK TV

Her finner du et enklere tilbud av eldre filmer og serier, men også nye produksjoner og serier som NRK står for. Og det er NRK.no som har alle de tradisjonelle adventseriene som du sikkert kjenner fra før.

Her finner du krimserier som har blitt vist på NRK tidligere, noen av disse er verdt å se, men slett ikke alle.

Den franske spion-serien, “Le Bureau” er en av de beste og mest spennende seriene vi har sett. Denne finner du fortsatt på NRK TV.

Du bør selvsagt se om du liker Fleksnes, nå ligger alle episodene på NRK.no. Om du enda ikke har sett SKAM, så er kanskje julehøytiden – tiden å gjøre det på.

Selvsagt er det NRK som sender det mest populære programmet av dem alle, kvelden før kvelden, på lillejulaften, med Hovmesteren og Grevinnen.

NRK har også et riktig utvalg med matprogram, dokumentarer, natur og musikk-program. Nyheter og ikke minst sports og litteratur er å finne på NRK, men ikke glem det rikholdige utvalget av radiokanaler på NRK Radio.

Prime Video (AMAZON)

Her er seriene vi anbefaler fra Prime Video:

  • Maktens RInger
  • All or Nothing
  • Taken
  • This is Football
  • The Peripheral
  • The English
  • Reacher
  • Three Pines
  • The Devil’s Hour
  • Hanna
  • The Tudors

Filmer vi anbefaler på Prime Video:

  • Samaritan
  • Basic Instinct
  • Mile 22
  • Million Dollar Baby
  • The Next Three Days
  • Kongens Tale
  • Unlocked
  • Incendies
  • Apocalypse Now
  • The Pianist
  • The Silence of the Lamb
  • Fight Club
  • The Hobbit

Prime koster 65 kroner per måned.

Disney+

Årsaken til at vi hyller Disney+ framfor andre strømmetjenester, er mangfoldet Disney+ kan tilby. Samt at det er et rimeligere tilbud enn de andre konkurrentene. For 89 kr per måned, har du egentlig alt du trenger til god underholdning – for hele familien.

Om du bestiller i dag, får du to måneders gratis bruk, der du ka betale for 10 måneder, til prisen for ett helt år. Disney+ er utvilsomt verdt prisen, til den aller beste billedkvaliteten som finnes på markedet. De fleste filmene og seriene går i 4K-kvalitet.

På Disney+ får du 6 ulike univers som ingen andre strømmetjenester kan tilby.

Disney, Pixar, MARVEL, STAR WARS, National Geographic og Star under én kanal, altså.

Serier fra Disney+

  • The Walking Dead
  • Star Wars-filmene
  • Homeland
  • The Old Man
  • Vigil
  • LOST
  • Willow
  • The Patient
  • Limitless
  • Alien
  • Løvenes Kong
  • Pirates of the Caribbean
  • Spiderman
  • High School Musical
  • Istid

Filmer på Disney+

  • Avatar
  • Black Panter
  • Pinocchio
  • Prey
  • Jungel Cruise
  • Frost
  • Ad Astra
  • Amundsen
  • Black Widow
  • Deadpool
  • The Last King of Scotland
  • Historien om Pi
  • Red Sparrow
  • Den Tynne Røde Linjen
  • Men of Honor

Det er hos Disney+ du finner alle de tradisjonelle tegnefilmene, julefilmene som “Alene Hjemme” “Bambi” og “Timmy Gresshoppe”. Tradisjons-underholdning for mange nordmenn som er forbundet med julehøytiden.

Husk at film er best på kino sammen med gode venner, men sendes ikke favorittfilmen akkurat nå, så er det mulig du finner den i strømmetjenestene fra sofakroken.

Om du vet om filmer eller serier som så absolutt burde ha vært med på våre lister, skriv de gjerne opp i kommentarfeltet, slik at andre kan få glede av dine tips.

Ta vare på denne artiklene i julen, så har du full oversikt over gode filmer og serier når du skal binge.

God fornøyelse.

Vargas

Pin It on Pinterest