Hater du homser eller jøder?

Hater du homser eller jøder? Eller bruker skjellsord når du omtaler minoriteter? Er alle nordlendinger idioter fordi de bor nord for Sinsen-krysset? Svarer du ja på et eller flere av disse spørsmålene, bør du se bedre etter i speilet. Er det en klovn der inne? Ser du klovnen?

Estimated reading time: 4 minutes

Hat

Å velge hat, vold og drap framfor kjærlighet, ømhet og samhold er det både destruktivt og lite smart.

Hva om du flytter inn i et nytt nabolag med din familie, så viser det seg at alle naboene er muslimer. Blir du redd, vred og fylt med hat? Ja, for du hater muslimer også, ikke sant? Gå til speilet og se etter klovnen. Den er lett å se.

Natt til lørdag ble London Pub, et kjent utested for homofile, og den lille musikkbaren Per på Hjørnet rammet av det verst tenkelige: En mann som løsnet skudd mot uskyldige gjester, midt i den varme sommernatten.

VG.no

Du som fylles med hat mot andre fordi de har andre meninger enn deg selv, eller blir fylt med sinne fordi andre har en annen legning enn deg – du bør våkne opp. Hater du homser eller jøder, er det du som er problemet. Verken de homofile, lesbiske eller jødene.

Et hat mot en bestemt gruppe mennesker, det være seg kjendiser, homoer, politikere eller skuespillere, er selvsagt et hat for mye. Vi ser det flere steder rundt om i verden at hatet vokser på ulik basis mot hvem som helst.

Ingen trodde at Russlands president, Vladimir Putin ville gå til militært angrep på sin nabo, Ukraina. nå, snart fem måneder senere har krigen pågått uten stopp. Med det resultat at mange millioner sivile har måtte flyktet fra det krigsherjede landet.

Hatet vokser. Og hatet mot Russland er kanskje verst?

Hater du homser eller jøder?

Fordommer

Dine fordommer er farlig for deg selv, men også for samfunnet du lever i, om du velger å ytre dine forkvaklede meninger i sosiale medier, er en ting. Når du velger å stanse verden med å ty til vold – rammer det oss alle. Hele samfunnet.

Du har dine meninger om det meste, du er ikke for romfolk, ikke homofile eller fete mennesker, heller. Du vil ha en verden skapt i ditt bilde, der alle er like vakre, kloke og perfekte som deg, ikke sant?

Vel, det er ikke sikkert det står så ille til, men mange nordmenn har nok snev av fordomsfullhet i seg. 

Årsaken kan være mangel på kunnskap, kombinert med påvirkning utenfra. Media, venner, familie og kolleger gjør noe med dine meninger, og det er lett å bli påvirket av sine omgivelser.

Fordomsfulle mennesker fordummer debatten, vi må tørre å se mennesket bak hudfargen, bak religionen og tørre og lære ny ting. Bli kjent med andre enn de som ikke ligner på oss selv. 

Vi må tollerere andres meninger, religion og eksistens og slutte å tro vi er bedre enn andre. Makter vi det, å vise større storsinn og hjerterom, vil det være håp for framtiden.

Klovnen

Når blind og usaklig vold rammer oss med våpen, er det samfunnet, med politiet i spissen som skal beskytte oss fra galskapen. På papiret og i lovverket. Det er lettere sagt enn gjort, bare spør dem. Politiet.

Heldigvis finnes det fortsatt helter i blant oss, som tør og kan. Som med fare for egne liv tok hånd om faenskapet når det virkelig gjaldt.

«Du må ikke sitte trygt i ditt hjem

og si: Det er sørgelig, stakkars dem!

Du må ikke tåle så inderlig vel

den urett som ikke rammer deg selv!

Jeg roper med siste pust av min stemme

Du har ikke lov å gå der og glemme!»

Arnulf Øverland

Hater du homser eller jøder? Da bør du tenke skikkelig etter hvor hatet kommer fra, kanskje hater du egentlig bare deg selv?

Når du står der og stirrer på deg selv i speilet, se godt etter i dine egne øyne, hvilket spørsmål dukker opp først? Vi tipper det ligner på: “Hva var det som skjedde, nå? Hvor var det det begynte å gå så jævlig galt?

Se etter egen gang til. Ser du klovnen?

Zaniar Matapour, du er en forbanna klovn!

Vargas

Avatar – The Way of Water

Avatar – The Way of Water er altså oppfølgeren til originalen som kom i 2009. Mange unge og helt sikkert mange voksne, har ventet svært lenge på denne filmen. Med god grunn. Den første filmen er tidens mest innbringende film noen gang. Det er all grunn til å tro at Avatar – The Way of Water blir en ny kassasuksess.

Bergenet lesetid: 5 minutes

James Cameron

Du som husker filmen “Titanic” og elsket den, likte kanskje også den første Avatar-filmen. Disse storfilmen har én ting til felles. De er nemlig regissert av samme mann. James Cameron (67), som selvsagt også har alt ansvaret på skapersiden i denne nye Avatar-filmen.

Les også: Derfor liker du Kompani Lauritzen

Vi som elsker film må fortsatt smøre oss med tålmodighet. Verdenspremiere er nemlig ikke før 16. desember i år.

Det klassisk motstykke, de gode mot de som ikke ser skogen for bare trær. De som vil tjene penger på å ødelegge naturen og forurense vannet og luften vi trenger for å leve. Mot de onde, altså. Slik det bør være i en klassisk storfilm for hele familien.

Som du skjønner av de fantastiske bildene i traileren, handler det denne gangen om vann i den nye filmen.

James Cameron er altså ingen hvem som helst i filmindustrien.

Regissøren har holdt på veldig lenge og står bak en rekke filmer du garantert har sett eller i hvert fall hørt om. Cameron står bak filmer som, “Halloween”, “The Terminator”, var med-produser i de første Rambo-filmene og regissør i Alien-filmene. Med Sigourney Weaver i hovedrollen.

Men det er altså “Titanic” og senere “Avatar” som er Camerons største suksesser.

Avatar - The Way of Water
Foto: 20TH CENTURY STUDIOS
Avatar - The Way of Water
Prinsesse Neytiri, Foto: 20TH CENTURY STUDIOS

Avatar

Det har gått 13 lange år siden den første filmen. På den tiden har teknologien utviklet seg en hel del. og det vil du som kinogjenger oppleve i både lyd og bilde. Avatar – The Way of Water vil være noe helt unik vi aldri har sett tidligere.

Fordi de beste folkene har jobbet utrettelig med prosjektet i nesten 13 år, minus pandemien. Fargene, musikken, bildene, figurene, nei, unnskyld, Avatarene, vil sprenge grenser og du vil elske det. Visst er det fiction, men det betyr ingenting så lenge heltene våre vinner.

La oss tippe at det blir utdelt noen Oscar-statuetter i kjølevannet av premieren til denne storfilmen.

If anybody could pull it off though, it’s Cameron, a director responsible for two of the top three highest-grossing movies of all time (Avatar and Titanic). Some may question whether anybody wants Avatar 2 now, but never bet against the filmmaker.

Digitalspy.com

Avatar – The Way of Water handler om paradiset Pandora og vi får heldigvis et gjensyn med prinsesse Neytiri, spilt av Zoë Saldanña. Om fantasien tillater oss å tro på, eller kanskje mer håpe på at det finnes et paradis, et eller annet sted. Må det være slik James Cameron framstiller det i Pandora. Det er lov å håpe.

Uten å avsløre for mye, vil du bli kjent med nye menneske-karakterer, men også Avatarer i denne nye filmen, det er skremmende lett å bli glade i. Et stikkord er “Spider”.

4K-kvalitet

Film er og blir best på kino. Det er det liten tvil om. Men nå har også kvaliteten på TV-apparatene, eller fjernsynet, som det ble kalt før i tiden, for veldig lenge siden. Størrelsen er helt klar avgjørende, men du bør ikke sitte på hybelen med en 70-tommer. Størrelsen på TV´n din må passe til rommet du ser TV. Punktum.

Nå kommer stadig flere filmer og serier i 4K-kvalitet, som betyr at alle farger er klarere, det sorte i bildet er sort, ikke grått. Og i 4K-kvalitet, blir alle detaljer svært tydelig og klart, slik at det er lettere å tro på det du ser.

Men du får ikke 4K-kvalitet uten videre. TV´n må være en 4K-TV, du må ha HDMI-kabel i 4K og sendingen fra Viaplay, Netflix, HBO eller TV2 – må også være i 4K-kvalitet. Først da er du i 4K-modus.

Den dagen du kan se Avatar – The Way of Water i 4K-kvalitet fra godstolen hjemme. Da først, har du hjemmekino i ordets rette forstand.

Verdenspremiere på storfilmen Avatar – The Way of Water er 16. desember 2022.

Vargas

Dette bør du ha hjemme i krisetider

Dette bør du ha hjemme i krisetider – om du ikke får handle som normalt. Eller om strømmen blir borte på ubestemt tid og du ikke har vann i springen som du pleier. Det må verken bli krig eller konflikt for at de tingene du tar forgitt å ha tilgang til – ikke lenger er tilgjengelig.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Krisetider

Krisetider kan være så mangt, ikke nødvendigvis krig. Det er faktisk nok med jordskjelv eller andre miljøødeleggende situasjoner lokalt, der du bor. Eller det kan komme til situasjoner der hele byer er i en unntakstilstand grunnet ekstremvær, orkan o.l.

Les også? Trenger du eget bomberom?

Men selvsagt også situasjoner der norske byer og Norge som nasjon, har havnet i væpnet konflikt med andre land. Er du din egen lykkes smed. Eller en enda farligere og mer alvorlig pandemi rammer oss, verre enn den vi nå er i ferd med å komme oss gjennom.

Dette bør du ha hjemme i krisetider – når normalen ikke er til å kjenne igjen.

Svært mange nordmenn er nok en smule naive i tankegangen, når det kommer til å få tak det mest selvfølgelige.

Men se for deg en gitt situasjon vinterstid som gjør at butikkene stenger, strømmen er borte og du ikke har tilgang til ved. Hva gjør du, da? Flytter inn hos naboen? Å flytte inn på hotell kan du ikke for også hotellene er stengt. En krise kommer raskere på den som ikke er forberedt.

Dette bør du ha hjemme i i krisetider når alt du normalt har tilgang til, ikke lenger er like tilgjengelig.

Du og din familie skal klare dere på egen hånd i minst tre døgn, med det du har stående hjemme. Derfor er det på tide å tenke det utenkelig. At tettstedet, bygda, byen eller landet du bor i, i verste fall blir en krigssone, eller at du må klare å overleve uten særlig hjelp utenfra.

Prepping

Prepping er ikke noe nytt fenomen, men det er langt mer aktuelt for oss nordmenn. Særlig etter krigen og invasjonen av Ukraina. DSB – direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, anbefaler at du har følgende stående trygt lagret i hjemmet, vi har laget noen eksempler:

 • Varmekilde til matlaging, gjerne propan-apparat
 • Fyrstikker, lommelykt med nok batterier, DAB-radio som går på batterier
 • Kontanter, minst 5000 kroner
 • Ved, om du har vedovn, ekstra drivstoff, rødsprit, gass og parafin
 • Vann, du behøver tre liter rent vann, per person, per døgn
 • Tørrmat som kjeks, knekkebrød, havregryn, makrell i tomat og hermetikk (som tåler langt lagringstid)
 • Toalettpapir, tørkerull, plaster og førstehjelpsaker
 • Tørket frukt, nøtter, sjokolade
 • Varme klær, sovepose og pledd
 • Jodtabletter ved atom-hendelser
 • Medisiner du er avhengig av
 • Søppelsekker som brukes til provisorisk toalett – på en bøtte, går strømmen, virker ikke toalettet

Prepping innebærer normalt å lagre langtidsholdbare matvarer på en forsvarlig måte. Og sørge for tilstrekkelig tilfluktsted for både lang og kort tid

NRK.no

Forberedt

Du kan faktisk ha igjen for å tenke at det verste, kan også ramme deg og dine nærmeste.

Det er alltid bedre å være føre var enn etter snar. Flosklene er mange om man leter etter de. Men det å faktisk være godt nok forberedt på en eventuell krise i hverdagen, i det normalt så trygge hjemmet ditt – kan faktisk redde liv.

Les også? Verden i støreste fare noen gang

Apropos floskler, vi lever i det tryggeste sekund i historien på det tryggeste sted på kloden, Nyt det! Som kloke Per Fugelli, sa det. Men tidene endrer seg raskt. Vi har en oppskalering av atomvåpen, det er igjen krig i Europa. Og ekstremvær og pandemi slår overskrifter ihjel om hverandre.

Joda, vi er tilsynelatende trygge i Norge. Men det er altså ikke mer enn 82 år siden Tyskland invaderte Norge.

At Russland går til angrep på Ukraina betyr åpenbart ikke at Putin tør å forsøke seg på et eller flere Nato-land. Men det er også andre deler av verden som gjør at framtiden i vår verden er og blir langt mer usikker, enn for bare få år siden.

Dette bør du ha hjemme i krisetider for å tåle uforutsette utfordringer.

Er du forberedt på dagene som kommer – der faktisk alt kan skje. Kan det være nettopp du som lykkes i å varsle politiet, naboer og andre, når katastrofen er et faktum – nær deg.

Vargas

Premier League til Viasat

Premier League til Viasat og VM sendes på NRK, og TV2. Høsten 2022 vil bli fylt med fotball i nesten alle TV-kanaler. Og for at Premier League skal få plass gjennom et så stort fotball-år, må sesongen starte allerede 6. august.

Bergenet lesetid: 4 minutes

Viasat

TV2 har sent Premier League-kamper siden 2010, dermed avsluttes en vellykket æra etter 12 år med den aller beste fotballen. Heldigvis er det ingen nykommer som tar over de eksklusive rettighetene når NENT Group og Viasat tar over.

Viasat har sent Champions League, Bundesliga, FA-cup og landskamper gjennom en årrekke. Det er erfarne folk i alle ledd. Og det er flere av de beste som følger Premier League-fotballen fra TV2 til Viasat. Dyktige Kasper Wikestad er en av disse.

Lest denne? Ung Manchester United-stjerne banket kjæresten

Som anker under kampene i studio i Norge for Viasat, får vi den erfarne sportsjournalisten, Gunnhild Toldnes. Hun har jobbet for sporten i Dagbladet og i Discovery. Vi har grunn til å tro at flere kjente stemmer og fjes fra TV2s Premier League-studio, bytter til Viasat.

Første sendedato for Viasat i den kommende Premier League-sesongen – blir altså lørdag 6. august.

Nordic Entertainment Group TV-rettighetene til Premier League for årene 2022 til 2028. Prisen skal ha vært 20 milliarder kroner for hele Norden samlet, ifølge Kampanje.com.

Kampanje.com
Premier League til Viasat
Premier League til Viasat Foto: Kelvin Stuttard

VM i Qatar

Årets VM i fotball er nok det mest kontroversielle noen gang. Et VM som aldri burde vært tildelt den korrupte nasjonen. Men alt tyder på at det vil bli arrangert, for aller første gang i løpet av en høst, og tidlig vinter. Om Norge deltar? Nei. Det gjør de ikke. Norge har ikke lykkes med å kvalifisere seg til et mesterskap siden 2000.

Faktisk kun fire ganger gjennom tidene. I 1938, 1994, 1998 og altså i år 2000. Flaut og elendig. Men det får fortsatt ikke noen konsekvenser for pampene i Norges fotballforbund. Er ikke det patetisk? Norges fotball-landslag burde ha vært på høyde med Sverige og Danmark, som deltar er deltagere i VM.

VM i Qatar spilles fra 21. november til 18.desember i år – og som så mange ganger tidligere, sendes VM-kampene på NRK og TV2. VM-finalen, som spilles i Doah, går på mesterskapets siste dag. Siden Premier League normalt spilles for fullt på denne tiden av året, vil det bli en VM-pause i England i høst.

Premier Leagues siste serierunde blir den 16. altså kamper som spilles 13. og 14. november. Og sparkes i gang igjen på selveste Boxingday, 26. desember. Siste serierunde i for Viaplays første sesong med Premier League er 28. mai 2023.

Premier League til Viasat og VM på TV2 og NRK, vil gi mange hundre timer med fotball på TV til høsten.

Boikott

Selvsagt burde ikke VM ha blitt avviklet på denne tiden av året, fra november til desember. Og VM burde helt åpenbart ikke bli arrangert i land som Qatar. Heldigvis har vi norske spillere på det norske landslaget som tør å si sin mening om brudd på menneskerettigheter. 

Et landslag som tør å demonstrere offentlig og som vil gi et signal om at Qatar-VM ikke burde bli arrangert. Arbeidsforholdene i landet som skal arrangere mesterskapet, er under en hver kritikk fortsatt, mindre enn et år før VM starter.

Når det er sagt, er Norge ikke med som deltakernasjon, vi er og blir bedre på menneskerettigheter enn på fotball. Ergo slipper vi unna mer rundt den viktige debatten, også. En debatt som er en tapt sak når det internasjonale fotballforbundet fortsatt er like korrupt nå, som den gang Qatar ble tildelt mesterskapet. 

Fotball-VM passer best som underholdning om sommeren, slik vi er vant til og liker å ha det. Fotball-VM i kombinasjon med julebord og akevitt er like mye krasj som tomme tribuner i Premier League – heldigvis er det marerittet over, inntil videre.

Vargas

Adama fra Wolves til London-klubb

Adama fra Wolves til London-klubb. Det har ligget i kortene en god stund. Verdens raskeste fotballspiller har ikke ville forlenget kontrakten med ulvene i West-Midlands. Nå er en overgang til Tottenham og Antonio Conte på trappene, for Adama Traoré (25).

Bergenet lesetid: 5 minutes

Tottenham

Den lynraske muskelbunten har fått i følge våre kilder, to kontraktsforslag, med forbedret betingelser. Det har ikke fristet spanjolen å signere. Nå går det mot en overgang til London-klubben.

Adama Traoré startet karrieren sin i Barcelona som 17-åring, siden har ikke karrieren hans blitt så fantastisk som det tidlig så ut til. I 2015 gikk turen fra Spania til England, fra ‘Barca’ til Aston Villa. Her skrev han under en femårskontrakt, men det ble med kun én sesong og 11 kamper for Birmingham-klubben.

Lest? Manager-legende sparket i Premier League

Middlesbrough i Championship ble neste stopp for Adama. Her var nivået lavere og lynvingen fikk endelig positiv oppmerksomhet. Såpass mange positive overskrifter at Wolves’ manager den gang, Nuno Espirito Santo ble imponert. i 2018 ble overgangen et faktum. Adama havnet i Wolves og kostet £18m.

Salgssummen Tottenham må ut med for Adama, snart fire år senere ligger på £25m. Kontrakten er foreløpig ikke signert, men klubbene er nær enighet og personlige betingelser skal være på plass. Som kan bety at Adama endelig har fått den lønnen han mener han fortjener.

Adama Traoré har vært og løftet litt jern siden karrierestart Foto: The Sun

Wolves

Under Nunos ledelse i Wolves, fra 2018 ble Adama brukt som innbytter på vinglass. Men det ble sjelden noen suksess. Verken målgivende eller særlig mange mål. Men 25-åringen har vært blant de beste til å ha suksessfylte driblinger. Det skal han ha, Adama. Han har stor fart og god teknikk de gangene han har holdt seg på bena.

Talks between Tottenham and Wolves are progressing over a deal for Adama Traore; Wolves want £25m for the player but personal terms are not expected to be an issue

SkySports

Nuno ville til slutt forsøke Traoré fra start i sin siste sesong for Wolves. Det gav heller ikke noen stor suksess, noe som endte med at Nuno måtte gå. Til tross for å gjøre sin debut-scoring, mot nettopp Tottenham i 2019. Ble Adama aldri den stjernespilleren Wolves håpet på, da de betalte 200 millioner kroner for vingen.

Han vil dog bli husket for sin enorme fart og driblinger, og to fantastiske mål mot Manchester City på Etihad, 6. oktober 2019. Den gang hvisket mange om en prislapp på rundt £50m. om Adama skulle selges. Det er penger som nå er glemt for lenge siden. Prisen er faktisk halvert.

Under Bruno Lage, Wolves’ nye manager, har ikke Adama spilt noe særlig mer enn under Nunos ledelse, heller tvert i mot. Spanjolen har kommet innpå som innbytter med vekslende hell. Adama ender denne sesongen for Wolves, med kun et mål, som kom mot Southampton.

Fordi Adamas karriere i Wolves ender her, til tross for noen helt avgjørende mål og mange vellykkede driblinger. Er hans klubb Tottenham Hotspurs innen kort tid. Overgangsvinduet stenger 31. januar.

Januarvinduet

Wolverhampton Wanderers, best kjent som Wolves, har sikret seg en erstatter for Adama Traoré.

Ut med en spanjol og inn med ny portugiser som seg hør og bør for Wolves. Chiquinho (21) fra Estoril i den portugiske toppligaen er allerede på plass for £3m. Vingen har én kamp for U-21 landslaget til Portugal.

Chiquinho skal ha nese for mål og er kjent for å ha god fart og god teknikk. For Wolves er det bare å håpe han gjør flere mål enn det Adama klarte på sine 123 kamper for ulvene.

Wolves har med stor suksess, hentet tilbake sin portugisiske forsvarsspiller, Tote Gomes (23) på lån hos Grasshopper. Dermed er jakten på en ny forsvarsspiller over for Wolves, foreløpig. Tote storspilte i sin debut mot Southampton som Wolves vant med 3-1. Og 23-åringen fortsatte å imponere i en ny seier mot Brentford i sin andre kamp.

Roman Saiss, den faste forsvarsspilleren, er i Afrika-mesterskapet med Marokko. Dermed ble det en mulighet for Tote Gomes til å skinne – og den sjansen tok 23-åringen virkelig vare på.

Wolves jakter fortsatt på to spillere i januarvinduet, Bruno Lage ønsker seg én midtbanespiller og én spiss.

Wolves

Søndagsangsten som aldri forsvinner

Søndagsangsten som aldri forsvinner, er du ikke alene om kjenne på. Svært mange mennesker får mørke melankolske tanker på søndag ettermiddag og kveld. Enten man har fylleangsten fra dagen før eller har vært klink edru. Det er faktisk mer vanlig enn man skulle tro å ha en vanskelig søndag, før en ny arbeidsuke.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Fuck Sundays

I følge fagfolk er det nærliggende å tro at det har med jobben din å gjøre. At friheten du har i helgen opphører. Og når mandagen kommer, må du gjøre ting du normalt ikke ville ha gjort, om du ikke elsker jobben din. Det er nemlig like vanlig at folk flest har en jobb for pengenes skyld. I mer eller mindre grad.

Lest denne? Nå er det bare å gønne på, Norge!

Når helgen er over “tvinges” man til å bruke tid på jobben, framfor å ha det hyggelig med venner, feste, være med familien. Eller gjøre ting som er mer vanlig å gjøre på fritiden, enn å jobbe. Det kan gjerne kalles en mini-sorg, over å ikke ha fri lenger, etter at helgen er over.

Å gå på jobb, for jobbens skyld, for å få penger til å leve. Er nok en unaturlig ting å gjøre for oss mennesker. Til tross for at vi ser på det som en ren rutine i det moderne samfunnet i lever i. Sannheten er jo at jobben stjeler svært mange timer av året, og vi har kun fem, seks uker med ferie til å gjøre det vi ønsker i helgen, generelt. Nemlig har fri.

Angst

En undersøkelse gjort av LinkedIn i 2018, fortale at mer enn 80% av det amerikanske folk, har denne negative følelsen. Nettopp på søndag-ettermiddag og kveld. Det er all grunn til å tro at det er ganske så likt for nordmenn også. Mange sliter med å få sove, gruer seg til nye utfordringer som dukker opp i en helt ny og tom uke.

Søndagsangsten som aldri forsvinner

Angst skal man selvsagt ta på største alvor som lidelse. Men søndagsangsten er nok ikke sykdom, bare hjernen som spiller oss et puss, gjerne. Den er kanskje et bevis på at vi ikke er skapt for å måtte gjøre ting vi egentlig ikke har lyst til å gjøre.

Lest denne? Kostholdsrådene som endrer vanene dine

Å være litt urolig eller grue seg litt til et møte med mennesker man ikke kjenner, er ikke angst. Det er mer vanlig engasjement for å gjøre en best mulig jobb og samtidig engstelig for å drite seg ut. Det er til og med kanskje bare bra for deg, å være skjerpa. Men så er det dette med ubehaget hver søndag, altså, som aldri forsvinner.

Sunday night blues

Vi ville heller ha gjort ting vi elsker å gjøre, de fleste av oss, enn å jobbe for å få penger til strømregningen, mat og boliglån. Tenk å kunne ha helt fri, hver dag hele året, til å gjøre hva man selv ønsker. Slik pensjonistene gjør, eller slik du selv lever – de få ukene du har sommerferie.

«Sunday night blues» er en psykologisk tilstand hvor man føler nervøsitet eller angst kvelden før man skal tilbake på jobb

NRK.no

Søndagsangsten som aldri forsvinner, er et fenomen som til og med har fått sitt eget navn. Sunday Night Blues. Så vanlig er det altså, trøste deg med det. Og tenk tanken kommende søndag, at du er ikke alene når lidelsen kryper inn under huden på deg, nok en søndag.

Hjelpetiltak

Undertegnende har hatt lignende følelser gjennom mange år i arbeidslivet. Men dette ble endret da interessen for å følge med på børsen, tok til. Børsen åpner klokken 0900 mandag morgen, og hver dag til samme tid – ellers i uken. Men ikke i helgene. Ergo ble mandagsmorgen en viktig happening.

Å handle, selge og eie aksjer er spennende nok. Men å lære seg å trade aksjer, gir enda en dimensjon i spenningen. Søndagsangsten som aldri forsvinner, kan åpenbart kurerers, du må bare vite hva som hjelper for deg.

Søndagene brukes derfor til å planlegge strategier, lese seg opp på markedet og hvilke selskap man bør invester i. Eller hvilke man bør styre unna. Det er nemlig veldig mye research å gå gjennom, for å ikke å gjøre feil. Men feil gjør man som trader, nesten hele tiden, allikevel.

Man bør finne en gylden middelvei for sin egen del. Lære seg å ikke ta livet så jævlig alvorlig hele tiden.

La bare søndagsangsten komme. Den er ikke farlig, den er bare mellom ørene dine. Finn noe å glede deg til – hver eneste mandag. Så vil kanskje også din søndagsangst forsvinne.

Kilde: NRK.no

Vargas

Skråblikk på året som gikk

Skråblikk på året som gikk handler først og fremst om hva Vargas12.com var opptatt av i år. Hva vi skrev om til våre lesere i året som gikk. Det tvang seg fram at det ble endel om den helvetes pandemien som vi alle er så lei av.

Bergenet lesetid: 8 minutes

Pandemi-helvete

Heldigvis klarte vi å ha fokus på positive ting også. Som kåthet, glede, kjæresteri og samhold. Aldri før har vi merket det på kroppen hvor viktig klemmene har vært når vi savnet dem. Heldigvis kan det klemmes og kysses nå, tross pandemi, om man har en kjæreste man er i samme kohort som.

Lest denne? Slik blir du rik i 2022!

Mange rare nye ord har kommet over oss. Omikron, pandemi, smittevern, Covid-19, karantene-hotell, vaksinemotstandere, Sars-CoV-2 og Delta-viruset. Hadde det ikke vært for pandemien, som hadde ett opphav i Kina tidlig i 2020. Ville vi ikke ha visst om flere av disse nye ordene vi bruker daglig, nå.

Noen av oss har allerede blitt smittet av faenskapet og er dermed immune de neste seks månedene. Om man er vaksinert med to doser vaksine. Andre går fortsatt og er livredd for hvordan kroppen reagerer når man blir smittet. Man reagerer nemlig svært forskjellig ut fra alder, livsløp, underliggende sykdom og om man er kvinne eller mann.

Undertegnede var forkjølet i tre dager og det var det. Helt uten feber og særlig smerter. Men lukt- og smakssansene er fortsatt langt svakere enn før smitte ble påvist. Og det i seg selv er ille nok. Ikke engang juleribba smakte som før. Det er en livskvalitet-reduksjon vi gjerne skulle ha vært foruten.

Skråblikk på året som gikk
Deltaviruset forstørret Foto: Norsk psykologforening

Lysere tider

Vi håper og tror at vi nordmenn kommer oss godt ut av fjerde, eller er det femte bølge, av pandemien. Tilliten til helsevesenet er solid, vi ser at den sittende regjeringen har en rekke innkjøringsproblemer. Men de profesjonelle aktørene i Helsedirektoratet (Guldvog og Nakstad) og Folkehelseinstituttet (Stoltenberg) er de samme. Om de ikke er verdensledende på sitt felt, så er det ikke langt unna.

Skråblikk på året som gikk bør ikke bare handle om de artiklene vi har skrevet gjennom 2021. Men forsøke å gi deg et øyeblikk til ettertanke og ro. Hva gjorde du i dette rare året som nå tar slutt? Fikk du satt livet på vent som så mange andre? Bruk gjerne kommentarfeltet for å dele, det setter vi stor pris på.

Vi tror at våren og sommeren 2022 blir en lang og positiv fest for de fleste. Helt uten restriksjoner på noe vis. Men da er det viktig at du forstår hva vaksinen gjør for oss alle. Du må faktisk vaksinere deg, for at vi skal komme ut av dette med helsa i behold, sammen.

Tenk å kunne få klemme hvem vi vil, reise hvor vi vil, sammen med hvem vi ønsker. Når det passer oss selv. Uten munnbind eller nedstengning av noe slag. Det er håpet vi har for 2022. At vi kan være sammen, uten å være redd for å ta livet av de eldste – eller de med underliggende sykdom.

Skråblikk

I februar publiserte vi en artikkel om at kvinner selvsagt kan gi økonomiske råd. Hvorfor skulle de ikke det, Trygve Hegnar, din lodott? Og vi skrev om ubehagelige og tabubelagte temaer som når barn blir mishandlet av sine egne.

Skråblikk på året som gikk, bør gi oss håp om en bedre hverdag, et år hvor målsetninger nås og ny venner dukker opp. Håpet er det siste vi gir fra oss. Det vil gå bra til slutt.

Søk i arkivet i menyen på høyre side av hovedsiden, der finner du et rikholdig arkiv. Faktisk mer enn 7000 artikler vi har skrevet siden 2010. Vi hviler ikke på laurbærene, men vil publisere enda flere populære og kontroversielle blogginnlegg i året som kommer. Vi lover.

I mars måtte vi skrive om hvordan du blir millionær på aksjer og nok et tabubelagt tema. Hvorfor velger kvinner andre kvinner som partnere, framfor menn?

Det finnes nesten ikke grenser for hvilke tema vi tør å skrive om på denne bloggen. Vi skriver for å sjokkere og skape debatt, gjerne om tema det for mange er vanskelig å snakke om.

Skråblikk på året som gikk

I april ytret vi oss om sviket i den moderne fotballen. Og i mai var vi innom nyheten om at Sophie Elise er med på farmen kjendis. En reality-serie som starter nå på nyåret, på TV2. En annen reality kjendis vi blir bedre kjent med i denne nye sesongen er vinneren av ‘Norges tøffeste’, Isak Dreyer. Kan det bli noe der? Pent par, da.

Sommer-nyheter

Å skrive gode artikler og blogginnlegg om sommeren er vanskelig og nesten meningsløst, under normale omstendigheter. Det er færre som bruker PC og mobil på nettet og det er ikke mange lesere som ytrer seg i sosiale medier, heller. Folk har ferie og er på reise, verden rundt. Under normale omstendigheter, ja.

Men ‘heldigvis’ for oss, så er det langt i fra noe som er normalt i disse tider.

Ikke kan vi reise, ikke kan vi gå på byen og ikke kan vi være med venner på fest. Ergo så sitter folk langt mer hjemme på nettet, på PC og på mobil, faktisk mer enn noen gang. Aldri før har Vargas12.com hatt flere lesere enn i 2021. Til tross for all annen type underholdning vi konkurrerer med. Podcaster, aviser, bloggere, bøker, streaming-tjenester, ja, you name it.

Derfor ble det også viktig for oss å publisere gode sommer-nyheter til våre lesere.

I sommermånedene, i agurktiden, ble det derfor lett å skrive om det som opptar oss mest. Økonomi, kryptovaluta, engelsk fotball, Wolves, mat og nyheter.

I juli kom vi innom 7 gode nyhet er vil like og som kan være lik gjeldende for året vi går inn i.

I august måtte vi som alltid innom overgangsvinduet for den europeiske fotballen. Vi tippet også hvem vi trodde skulle vinne premier League, der traff vi for femte året på rad. Siden vi forutså, som så mange andre at det var Manchester City, som tok trofeet.

Høst og vinter

September måtte få fokus på mer smitte og ny nedstengning, etter at skolene ble fylt opp av elver og lærere.

Med en ny sesong med Premier League-fotball i gang, måtte vi skrive litt om hvilke lag som kjøpte hvilke spillere. Et tema vi har vært innom i alle disse årene vi har jobbet med Vargas12.com, så har overgangsvinduet vært viktig for oss å formidle.

Et overgangsvindu som igjen åpner opp i januar 2022, og som vi vil følge tett på ny.

Skråblikk på året som gikk har derfor omhandlet opp- og nedturer. Om livet, døden og alt det som er i mellom der. Og som er viktig for oss å ha en mening om. Hvis du ser etter en rød tråd i menyene våre, skriver vi artikler med hjerte i hånden.

You Are Perfect

Vi forsøker å gjøre livet så bra som mulig for alle som leser våre innlegg. Derfor heter vårt motto “You Are Perfect” – og det vil vi holde på så lenge vi skriver på denne bloggen. Du er perfekt og vil alltid være det. Du må bare lære å elske deg selv.

I oktober og november publiserte vi artikler om underholdning og om trygg netthandel. Men vi var også innom smell vakre Tonje på Farmen og at Ole Gunnar Solskjær fikk sparken i Manchester United. For ikke å snakke om at mange nordmenn er ensomme og lar seg svindle på nettet.

I desember måtte det handle litt om jul, julekalendere, kos, ribbe og hvordan du skal pynte til fest.

Vi ønsker med dette å si godt nyttår til alle våre lesere – du er hjertelig velkommen tilbake i 2022.

Godt nyttår!

Vargas

Hans-Erik Dyvik Husby er død – 49 år gammel

Hans-Erik Dyvik Husby er død – 49 år gammel. Pappaen, artisten, forfatteren, skuespilleren, mennesket og stjernen vi husker som Hank von Helvete – er død.

Hertis har satt spor til tross for å gå ut av tiden så alt for tidlig. Hank var vokalisten som satt ekte rock på kartet gjennom bandet Turboneger. Men han var så mye mer enn en ekte artist. Han hadde rollen som Cornelis Vreeswijk i filmen “Cornelis” som han fikk strålende kritiker for.

Musikk-Norge, artister, venner og kollegaer av den strålende artisten og multikunstneren, er i sjokk og i sorg i kveld. Etter melingen om at Hank har gått bort.

Vi sender våre tanker til hans venner, datter og nære familie.

Turboneger på Folken, Stavanger, 2. mai 2005. Foto: Espen Mills – www.espenmills.com / Wikipedia.org

Vargas

Sender du dickpicks for å imponere?

Sender du dickpicks for å imponere? Da kan du fort bli misforstått som en idiot som ikke har skjønt noen ting. Du kan selvsagt vært både fornøyd og stolt av pikken din, men å forsøke å sjekke opp damer på den måten. Kan gå galt. Bare spør Eli Kari Gjengedal, som presenterte vedkommende som sendte bilde av egen pikk, med fult navn etter værmeldingen. Sånn skal det gjøres.

Bergenet lesetid: 4 minutes

Dickpicks

Du tråkker nemlig over en grense ved å sende en erigert penis rett i innboksen en kvinne du tar kontakt med. Det er kanskje innafor om du sender dickpicks til kjæresten din, som en flørt, men da har hun kanskje allerede sett stasen tidligere. Det blir litt forskjell.

Lest denne? Her melder du deg på naken-TV

Dickpicks er visst ganske vanlig, men det betyr ikke at det er ok å sende til vilt fremmede. Verken til kvinner eller menn. Sender du dickpicks for å imponere? kan det hende du blir sett på som en pervo, som ikke forstår bedre. En som tenker med feil hode og ikke viser respekt for mottakerne av bilde(ne).

I en rapport fra Medietilsynet fra mars 2018 kom det frem at 13 prosent av unge mellom 13 og 18 har delt nakenbilder av seg selv. Det er jenter i 14-årsalderen og gutter i 18-årsalderen som deler mest.

NRK.no

Tinder

På sjekk-appen Tinder, er det vanlig at gutter spør om å få nakenbilde i samme setning som de presenterer seg selv. Og ikke mange sekundene etterpå kommer første dickpicks. Hva er det med unge menn som ikke forstår hva god oppførsel og respekt er? Slå det opp i ordboka eller snakk med mora di. Skjerp deg, dust.

Sender du dickpicks for å imponere? Da tar du feil. Det vil si, det kan hende kvinner liker å se erigerte peniser, som i utgangspunktet er et flott syn. Men da vil man vel helst time akkurat den biten selv, og ikke få den servert opp i ansiktet. Som en pølse i brød i pølsekiosken. Er du med?

Det er en annen tid for dessert-generasjonen. De har sex med vennene sine, de knuller i grupper og kan ha flere partnere samtidig. De kan også ha elskere med partnerens velsignelse og publisere nakenbilder på Snap, og i sosiale medier – florerer fra begge kjønn. Hvorfor gjør de unge dette?

Sender du dickpicks for å imponere?

Kim Kardashian

Fordi de kan. Fordi oppmerksomheten er enorm, fordi kjendisene gjør det, og fordi det er spennende. Det er slik mange unge sjekker, nå for tiden. Sender du dickpicks for å imponere? Blir det for de fleste – helt feil. Det er nemlig bedre å snakke sammen først – for å bli kjent. Jo, det er sant.

De aller fleste vil se ditt blide smil og pene øyne før de får pikk, og baller servert på en tallerken.

Er ikke det ganske innlysende? At Kim Kardashian har gjort seg styrtrik på kroppen sin, har endel med settingen å gjøre. Dessuten har godeste Kim også flere pornofilmer, angivelig publisert uten hennes samtykke, men hun ble rik grunnet disse filmene. Belive you us.

Lest denne? Hvem skal redde guttene?

Flotte Kim er åpenbart ekstremt opptatt av sin egen kropp, nakenhet og oppmerksomhet. Mulig man må bli så flott, frodig og sexy som Kim for å bli så selvsentrert. Dessverre er det mange unge som liker å gjøre det samme sin sitt store idol. uten å tenke på konsekvensene det fører med seg.

Konklusjon

Konklusjonen på dicpicks eller ikke må bli: Spør først. “Er det ok at jeg som er så flott og erigert her nå, kan sende deg et bilde av hele stasen? Please?” Du vil kanskje bli skuffet over svaret, men da har du jo vært høflig nok til å spørre. Og du må selvsagt la være – om svaret er negativt.

Sier hun, ja, derimot send i vei, men kan du altså bli lurt. Fordi du er lett å spore opp, om du sender av gårde bilder av pikken din – til vilt fremmede kvinner – og hun kan ha svart ja, av den grunn.

Husk at hun sannsynligvis har sett både mindre og større pikk enn din – enda du er aldri så stolt. Vær klar over det. Sender du dickpicks for å imponere? Drit i det. Kvinner liker ekte menn som tør å snakke først.

Nakenbilder av unge jenter florerer på nettet, også av unge menn, men i et langt mindre antall. Sukker.no, Deiligst.no/Insta og Cupido.no blant mange andre. Har sine egen forum, der unge som gamle kan legge ut bilder av seg selv og sin partner. Uten en tråd.

Ble du hypp, er det bare å knippe bilder og legge de ut på nettet. Men husk: Bilder på nettet er lett å stjele.

Vargas

Opp- og nedturer fra et verdig mesterskap

Opp- og nedturer fra et verdig mesterskap. Vi la hodet på blokk og trodde England skulle vinne dette EM på hjemmebane. En bedre sjanse er det lenge siden “Three Lions” har fått. Selvsagt kan England vinne neste års VM, men det kan mange andre også. Blant andre Italia.

Bergenet lesetid: 5 minutes

England gråter

Italia vant EM etter en dramatisk straffesparkkonkurranse. De vant fortjent etter at flere av de engelske straffene enten ble rettet eller gikk i metallet. England skuffet igjen, spillerne som bommet var spillere som ble valgt til å komme inn for nettopp det oppdraget.

Marcus Rashford, Jadon Sancho, Bukayo Sako (19) som aldri hadde tatt et straffespark i en offisiell fotballkamp noen gang tidligere, måtte ta den siste og avgjørende straffen. Det får Gareth Southgate mye kritikk for. Hadde unggutten scoret og England gått videre, ville den avgjørelsen blitt genierklært, selvsagt.

Men kritikken stopper ikke der. England gråter fortatt etter at det var Italia som vant EM-finalen og mange fans tok nederlaget så personlig at de valgte å sjikanere de tre som bommet på straffe, for deres hudfarge. Hvor langt er det mulig å synke som menneske grunnet en tapt fotballkamp?

Avskum

Vi vet at England er blant de land i Europa som har flest tilfeller av partnervold og mishandling av barn i hjemmet. Vi tenker vårt om det, hvordan ble dette siste døgnet for titusenvis av engelske barn – etter tapet for Italia? Sannsynligvis helt jævlig.

I en studie fra 2014, økten volden med 38% når landslaget, altså “Three Lions” tapte kamper. Mange briter er altså avskum av verste sort. De drikker, banker kjerring og unger og mobber sin egne helter, de burde selvsagt skamme seg.

England tapte ansikt og finalen. Italia vant slik Italia er best. Fordi Italia er tøffere i hodet enn de fleste andre.

Opp- og nedturer fra et verdig mesterskap

Danmark

Mange fotballfans har opplevd et EM på godt og vondt den siste måneden. Vi sitter igjen med en følelse av vemod for at det er slutt, men også glede over at det gikk tross alt bra med Christian Eriksen. Den danske lagkapteinen som falt om og var død i noen sekunder, før legene klarte å få liv i ham igjen.

Takk og lov ble ikke Danmark og København scene for et dramatisk dødsfall i Parken, men fikk fokuset over på en fantastisk laginnsats som endte med semifinaleplass. Vi er dypt imponert.

Takk for festen, Danmark.

Alle lag som ikke gikk videre fra mesterskapet er selvsagt alltid skuffet over egen innsats. Men det er samtidig så svakt at de ikke fortjener å få noe spalteplass av oss. Vi liker å hylle vinnerne og de som gikk videre og skapte fotballfest.

Frankrike

Sverige var mektig gode i mange kamper. Svenskene hadde tro på egne ferdigheter og ble nok undervurdert veldig lenge. Å holde selveste Spania til 0-0 i en EM-kamp er imponerende, men etter et unødvendig rødt kort i åttendedelsfinalen ble til slutt tap mot Ukraina. Vi tipper svenskene er bra fornøyd.

Opp- og nedturer fra et verdig mesterskap – og vi gleder oss allerede til neste mesterskap, VM i Qatar i 2022.

Frankrike hadde det ene benet i kvartfinalen etter at Paul Pogba la ballen i krysset mot Sveits i åttedelsfinalen. Mesterskapets vakreste mål var et faktum. Men så forsvant all lagmoral, innsats og vilje. Lille Sveits tok sats og spilte verdensmestrene fra 2018 i senk.

Det var svakt og sjokkerende å se på. Sveits gikk videre på straffer og vi satt igjen med EMs største bombe. Uten å forstå hvordan det var mulig. Treneren Didier Deschamps måtte tåle massiv kritikk i hjemlandet etter fadesen.

Tyskland

Tyskland skulle reise kjerringa etter et meget skuffende VM i 2018, men det var ganske tydelig at noe ikke stemte fra start for Die Mannschaft, som tradisjonelt sett alltid er gode i mesterskap.

Det ble tap mot Frankrike i første kamp i dødens gruppe. Men Jogi Löws menn reiste seg mot Portugal og spilte bra. Med uavgjort mot Ungarn gikk Tyskland videre.

Motstander i åttendedelsfinalen ble England. Og med det gikk lyset for Tyskland. Det ble aldri en spennene kamp. Three Lions løp Tyskland i senk og vant til slutt fortjent med 2-0. Nå har Hans-Dieter Flick tatt over som hovedtrener for Tyskland. Han har mye å jobbe mot fram til neste mesterskap.

Portugal

Ronaldo og Portugal var også i dødens-gruppe, men kom til kort uten å imponere særlig. Slik Portugal gjorde helt til de sto igjen som mestere i 2016. Det er lov å vinne jevne kamper, det er lov å være kynisk, men å være for avhengig av én spiller så til de grader som Portugal er av Ronaldo – er utvilsomt en ulempe.

Portugal røk ut mot Belgia i åttendedelsfinalen uten at andre enn alle portugisere og endel Wolves-fans gråt over det.

Belgia har vært rangert som nummer én i verden i lang tid. Mange hadde nettopp Belgia som favoritter til dette mesterskapet. Treneren, Roberto Martínez fra Spania har brukt fem år på å bygge opp et meget solid mannskap.

En rangering verdig all den tid Belgia har vunnet mange kamper over tid og plukket poeng på FIFAs liste. Men det er nok en mager trøst når EM ble en nedtur etter at Italia ble for sterke for Martínezs menn.

Ønsker man å vinne trofeer, holder det ikke med hederlige tap i kvartfinalen.

England

Opp- og nedturer fra et verdig mesterskap, Donnarumma (22) ble kåret til mesterskapets beste spiller. Hvorfor ikke? Unggutten gjorde jobben sin og stoppet engelske straffer, som om han ikke hadde gjort annet som målvakt for Italia.

Kommer favorittene tilbake i VM i Qatar, høsten 2022? Vi tviler fortsatt på England i straffesparkkonkurranse, men når de unge engelske spillerne blir ett år eldre, blir de også bedre. Her er det mange klassespillere som vil huske dette tapet for Italia, veldig lenge.

Om det er Gareth Southgate som leder “Three Lions” i VM vet ingen i England, ikke i dag.

Vargas

Pin It on Pinterest