Er du god på aksjer? Les!

Er du god på aksjer? Les! Her kan du nemlig gjøre en fin fortjeneste sammen med andre investorer, om du mener å vite hvilke aksjer som stiger de neste ukene. Dette er gratis og en unik mulighet for deg som kjenner markedet og kan nok om aksjer.

Market Experts

Market Experts er et unikt prosjekt for profesjonelle og amatører, som i fellesskap skal forsøke å tjene penger i aksjemarkedet.

Du betaler ingenting, det er gratis for deg, men er du rå på aksjer, kan du tjene gode penger på at andre betaler potten for deg. Har du fått en bedre mulighet til å tjene penger? Neppe?

Lest denne? Røkke gjør suksess med falleferdig aksje

Her kommer det altså en unik mulighet som gjør at du som sitter inne med kunnskap kan få delta i et spennende konsept. Initiativtaker er Selaco AS som er villig til å investere en halv million kroner per uke, for dine og andres aksje-ekspertise. Det er ganske så imponerende, spør du oss.

Beløpet vi investerer hver uke kan øke til flere millioner når vi har etablert en god track-record. Som aktivt medlem får du eksklusiv tilgang til porteføljen som vi investerer i, like etter at handlene er gjennomført

Market Experts

Det er kun de 69 norske aksjene som er registrert på Oslo børs – som er med i valget av aksjer.

Er du god på aksjer? Les!

Ingen ulemper

Her er det ingen ulemper, kun fordeler og vi vet at det er seriøse folk bak prosjektet. Vi kan garantere for at du får de pengene du faktisk har rett på, om dine aksjer er med i den porteføljen som plukkes.

Er du god på aksjer? Les! Slik gjør du det:

 • Meld deg på med egetvalgt brukernavn, e-post og mobil nummer
 • Du må legge inn 1-3 aksjetips før hver mandag kl 0800
 • Du får tilgang til ekspert-tipsene fra andre deltagere
 • Ut i fra denne informasjonen kan du investere privat i egen portefølje
 • Her får du innsikt i hva en rekke fagfolk velger å gjøre når de plukker aksjer
 • Tjenesten er helt gratis og uten forpliktelser for deg som deltaker
 • For å tjene penger må du være med i 3 av 4 uker, da får du tilgang til gevinsten på potten av hva investeringen på 500.000 kr gir fra seg

Hver mandag morgen investerer vi kr 500.000,- i porteføljen som anbefales av medlemmene, basert på vektingen de hadde etter forrige uke. Hver fredag ettermiddag selges porteføljen, og 50% av gevinsten deles på de 100 beste medlemmene pro rata

Market Experts

Tjene penger

Dyr strøm og mange utgifter rundt juletider gjør at mange kunne tenkt seg en liten ekstra skjerv før jul. Her kan du altså sitte i sofaen hjemme, trygg fra virus og stress i handlesentrene og tjene penger. Penger som vokser i en felles portefølje betalt av Market Experts eier, Selaco.

Hvorfor vil noen bruke penger på denne måte? Er et naturlig spørsmål i en slik anledning.

Lest denne? Du vil eie Bitcoin

Om du vil bli rik på aksjer – da bør du ta risiko, uten at du nødvendigvis taper på det – fra første krone. Kunnskap om finansmarkedet kommer ikke av seg selv og du bør ikke høre på eksperter eller lese deg blind på teknisk analyse.

Å ha en mentor du stoler på, kan være smart å skaffe seg. På lik linje med en forfatter som trenger en redaktør å sparre mot, før manus blir til bok. Volatile aksjer, kalles også lotto-aksjer, fordi man kan bli rik på kort tid om man kjøper på riktig tidspunkt, eller fattig om det går motsatt vei.

Det er jo aksjenes naturlige kurve, de går ned og de snur opp igjen – hele tiden.

For at du tjene gode penger på aksjene du plukker, bør du kanskje ikke kopiere alle andre eller plukke vilkårlig. Men sette deg godt inn i markedet, se an hva som er hot or not og forstå hva som påvirker aksjemarkedet både på kort og lang sikt.

Lykke til!

Vargas

Gir du penger i julegave?

Gir du penger i julegave? Noen mener at det er upersonlig og lite smart å gi penger i en konvolutt under treet. Men hva er egentlig forskjellen på å gi penger, mot det å gi gavekort til nærmeste kjøpesenter? Det går jo ut på det samme prinsippet. Vi foreslår å heller sette penger i et indeksfond, om penger skal være en del av julegaven.

Estimated reading time: 4 minutes

Penger

På den måten har du lagt til rette for at pengene kan blomstre. Svært mange nordmenn har oppdaget den beste måten å spare penger langsiktig, gjennom nettopp, indeksfond.

Lest denne? Hvordan kjøper man aksjer på børsen?

De yngste barna som ikke ennå skjønner verdien av penger, kommer selvsagt til å hyle seg både svett å rød om de skulle få en konvolutt med papirlapper oppi. Skikkelig nedtur. De litt større barna, som alltid trenger penger til et eller annet, men som aldri har fem flate øre, elsker den hvite konvolutten – med aller helst masse sedler.

Julegaver hører til vår juletradisjon, og den bør følges. Allikevel er det lett å bli for ivrig med innkjøpene, slik at pengene forsvinner litt vel rask, og lenge før neste lønning. Det er det opp til deg selv å holde styr på. Med enkle grep kan pengen vare lenge. Sett opp budsjett og ikke bruk kreditt.

Gir du penger i julegave? Det kan være en smart gave om den kommer som indeksfond. Verdier er veldig fint å få, men best om de allerede står i banken.

Indeksfond

Om du velger å gi penger i julegave så er det selvsagt din avgjørelse. Men tenk over hva som er smartest. Uansett alder så er penger satt i et indeksfond en smart gave å gi. Pengene står der og gir deg avkastning på renter, og etter hvert, renters rente. Noen vil bli rik, på sikt.

Gir du penger i julegave?

Indeksfond er en trygg måte å spare på, selv om også fond kan gå ned inn i mellom, så er det mer vanlig at disse stiger i verdi. Fra 1. april 2022, senker Nordnet prisene på plattformavgiften, fra 0,30 prosent til 0,19 prosent.

Står det penger på ønskelisten hos barna, gode venner eller familiemedlemmer, er det etter vår mening helt greit å gi penger – i hvert fall i form av en investering. Vårt beste tips er å gå sammen med andre. Venner eller familie og bli enig om en sum alle kan gi til den som ønsker seg penger. Da blir det mer i potten til sammen.

Kvalitet framfor kvantitet

Fordelen med å få penger er at man kan handle nøyaktig det man ønsker seg, eller man kan spare til det som står først på ønskelisten. Om man får cash. En annen fordel er januarsalget. Det er mange varer som blir satt ned mange prosent rett over nyttår. På salget kan man få varer helt ned i 50% avslag.

Fordelen ved å motta indeksfond i gave, er at det kan bli så mye mer. Pengene renter seg, man kan fylle på når det passer seg. Og Man har en verdistigning som går langt over det man under normale omstendigheter får i banken. Et indeksfond kan lett gi deg 20 -30 prosent avkastning per år. I banken får du neppe tre prosent.

Julegaver er det viktigste med julen for mange, spesielt de yngste. Gir du penger i julegave?

Allikevel kan det bli for mye av det gode. Om ungene får en gave å åpne opp hver eneste dag fra 1. desember er det ikke så rart at det fort kan bli for mange gaver å pakke opp – inne dag 24. La heller barna få færre gaver, og heller litt dyrere, kjøp sammen med andre i familien, så er det kanskje mulig å få plass til alle gavene rundt juletreet. Det utvilsomt bedre med kvalitet enn kvantitet.

Lest denne? Slik handler du trygt og billig på nett

Vær raus i julen

Jeg kjenner en mann som er ganske gammel. Han husker godt sin barndoms jul, og det beste han husker var en helt spesiell gave. Det var en bil i papp som han hadde et helt år før den gikk i oppløsning. Den fikk han av sin bestefar. Tidene forandrer seg. Kanskje særlig de siste hundre årene.

Tiden går, slekt skal følge slekters gang. Julen er en høytid vi har godt av å roe oss ned i. Det er mørkt og kaldt de fleste steder i landet. Den beste gaven for mange er å få være sammen med de man er glade i. Gir du penger i julegave? Det kan være en smart gave om den kommer som indeksfond.

Husk på de som ikke har så mange, og vær raus. Åpne opp din private “storsal” til de som er mest ensom, de gamle og syke. Gi derfor av det lille du har, del godene, men ikke la handelsnæringen lure deg. De gjør nemlig alt de kan de neste ukene.

Om du ikke kan eller vil gi penger, så gi håp. Drømmer er gratis.

God advent!

Vargas

Slik handler du trygt og billig på nett

Slik handler du trygt og billig på nett. Black Friday er en viktig dag for mange, men den blir bare grusom om man blir lurt, eller ikke får varene billig nok. Du bør vite hvilke nettbutikker du skal styre unna og hvilke du trygt kan velge.

Estimated reading time: 7 minutes

Fordelene

Ser du på alle fordelene du får gjennom å sitte foran peisen, på kjøkkenet ved siden av pepperkakeboksen i fred å ro. I stedet for hektiske, bråkete og smekkfulle kjøpesentre av hysteriske mødre med grinete unger på slep.

Lest denne? Slik unngår du og fulle varehus

Slik handler du trygt og billig på nett. Vet du prisene på varene du kjøpte, uken før Black Friday, er det enklere å plukke de ekte tilbudene i Black Week. Det er ikke uvanlig at mange butikker bruker hele uken på reduserte priser.

Og er prisene redusert nok på nett, er det ikke så rart, at stadig flere velger denne måten å gjøre julehandelen på. Ikke risikerer du å bulke bilen eller bite på fristende lokketilbud eller andre impulskjøp heller.

Slik handler du trygt og billig på nett

Gode råd

Sparer du 300 kroner, eller det du kan avse, til julegavene du skal kjøpe i desember, allerede fra januar, vil du ha en liten buffer som gjør det enklere å komme gjennom dyre desember. Å være føre var, tenke langsiktig om din privatøkonomi – er det smarteste du gjør for framtiden din. 

Du kan gå på en smell og bli lurt på nettet også, men i de aller fleste tilfeller, om du velger seriøse aktører, får du en lavere pris og gavene på en trygg måte, i god tid før jul ved å handle på internett.

Her er noen gode råd for å handle trygt og billig på nett

 • Sjekk pris, gjerne blant flere nettsider for å finne det beste tilbudet
 • Bruk kredittkort, da opplyser du aldri om egen konto, og du har forsikring på kjøpet
 • Merk deg at visse operatører ønsker at du skal handle mest mulig, og over et bestemt beløp, før du får fri frakt
 • Noen nettsider har fri frakt på alt og fra første krone
 • Les vilkårene, også det med liten skrift
 • Sjekk at nettbutikken har kontaktinfo, også registrert telefonnummer
 • Du har angrerett på alt du bestiller på nettet, men bare innenfor EU
 • Benytt deg gjerne av betalingsforsinkelsen, be om faktura, der det er mulig
 • Husk å huke av for nærmeste “pick up point” der dette er mulig
 • Sjekk at både navn og adresse er riktig før du gjennomfører din bestilling
 • Ta vare på ordrebekreftelsen, denne mottar du på e-post

Nettsvindel

Identifiser svindel på nett. Det blir stadig vanskeligere å oppdage svindel på nett ettersom svindlerne stadig tar i bruk nye og innovative løsninger. Dette har ført til en rekke nye metoder svindlerne benytter, og de historiske svindel-postene har blitt erstattet med avanserte løsninger som etterligner kjente merkevarer i hverdagen din. I Norge har flere kjente merker som Posten, Post nord, DHL og DNB til stadighet opplevd å få sin merkevare misbrukt på nett. I forsøk på å samle inn personlig informasjon eller få tilgang til nettbanker og andre verdifulle opplysninger. 

Phishing-svindel

Den vanligste metoden svindlerne benytter er phishing. Her etterligner svindlerne kjente merkevarer og utgir seg for å overbringe viktig informasjon, som kan være avgjørende for tidligere handling eller dine konti. Kjente versjoner kan være at du har utestående moms som må betales før du vil motta en pakke fra Posten. Eller at «banken» har oppdaget uvanlig aktivitet på dine bankkontoer. Og du øyeblikkelig må logge inn via en link innbakt i e-posten. 

Slik handler du trygt og billig på nett. Vær kritisk når du gjør handler på nettet.

Lest denne? Du vil eie Bitcoin

Denne typen svindel har som formål å samle inn din personlige informasjon. Og gjerne få deg til å logge inn via en bestemt lenke. Hvor svindlerne loggfører informasjon. Som brukernavn og passord oppgitt, når du logger inn. Undersøk derfor alltid avsender før du trykker på lenker, eller åpner vedlegg. Og ha som tommelfingerregel at banken aldri vil be deg logge inn via e-post.

Kryptovaluta og nye utfordringer

Krypto har opplevd økt interesse fra både investorer og som betalingsmiddel de siste årene. Med Bitcoin på historisk høye nivåer har også svindel mot handelsplattformer og kryptolommebøker økt betraktelig. Dette kan være sider og tjenester som lover rimelige muligheter til å investere i krypto, eller som tilbyr trygg og effektiv lagring av dine krypto-mynter. 

Slik handler du trygt og billig på nett.

På denne måten kan svindlerne raskt få tilgang til din beholdning og raskt være ute med å overføre disse til sine egne konti – utenfor rekkevidde. Det er derfor alltid viktig at du undersøker handelsplattformer før du oppretter en konto. Og gjerne leser nøye gjennom forskjellige tilbakemeldinger fra andre brukere først. 

Pengespill og lokketilbud 

Med over 3,6 milliarder kroner i omsetning årlig, har nettkasino blitt et stadig mer populært mål for svindlere. Det har kommet ut en rekke useriøse aktører som tilbyr spill av lav kvalitet, men også en rekke mer direkte svindelforsøk, hvor spillere lokkes inn med introduksjonstilbud som er usannsynlig gode. Disse sendes ofte ut gjennom e-post eller bannerannonser, og kan kreve at du overfører et bestemt beløp til din nye konto før du får tilgang til tilbudet eller spillet. 

Lest denne? Forretninger tvinges til nyskapning

Du bør derfor alltid være varsom når du velger casino på nett og heller stole på kjente merkevarer som Rizk Casino og andre godt etablerte selskaper. Noe av verdien i kjente merkevarer er tilliten disse har hos erfarne spillere, og garantien dette stiller for spillernes sikkerhet. Du kan enkelt se om et nettkasino er en seriøs aktør eller ikke, ved å undersøke lisensene aktøren har – fra kjente utstedere fra land som Storbritannia, Malta og Spania. 

Svindel gjennom netthandel

En form for svindel som har blitt stadig mer populær er svindel gjennom falske nettbutikker. Her er det gjerne markedsføring gjennom sosiale medier som tiltrekker seg brukere med ekstremt lave priser og tilbud som ikke kan matches andre steder. Disse sidene har ofte veldig standardiserte nettadresser, og det bør være mulig å luke ut svindel-sider med et raskt Google-søk. Årsaken til dette er at nettbutikkene gjerne bruker varianter av kjente nettbutikker, med andre domenekoder eller små variasjoner i navnet. 

Identifiser svindel på nett – ved å tillegne deg kunnskap hvordan du kan bli lurt. 

Sider som Trustpilot og Reviewer kan sikre at du ikke blir svindlet når du handler på nett. Men en viktig huskeregel når det kommer til handel på nett er: Dersom tilbudet ser usannsynlig godt ut, er det mest sannsynligvis en svindel. Dette gjelder uansett om det er snakk om nettkasino, kryptovaluta eller netthandel. Ta deg derfor tiden til å undersøke aktøren litt ekstra – før du foretar deg noe.

Viktigheten av nettvett

Til slutt vil vi påpeke viktigheten av nettvett. Det er kjørt en rekke kampanjer for å informere både nye og erfarne brukere av Internett mot de mest vanlige formene for svindel. Det er også lagt inn store ressurser fra myndighetene. Som stadig kartlegger og informerer om trender innen svindel, i form av phishing og netthandel. 

Det kan lønne seg å ha noen grunnleggende sikkerhetsregler. Når man benytter Internett. Regjeringens nettvettsider tilbyr en rekke informative artikler for hvordan du best mulig kan sikre deg mot svindelforsøk på nett. Utover dette er det alltid verdt å nevne at du kan gjøre en rekke undersøkelser selv ved å for eksempel. Undersøke avsenderens e-post, domenenavn og trustpilot for å avdekke useriøse aktører. 

Prisjakt

Har du nok tid bør du ringe rundt til bankene og levere gode argumenter for at nettopp du skal få bankens beste betingelser. Da kan vi begynne å snakke om å slå til på de beste tilbudene. Tilbudene du ikke bør avvise. Kommer banken din med et godt nok tilbud, bedre enn den avtalen du har i dag, kan du spare alt fra fem- til tjue tusen kroner per år.

Slår du til på medlemstilbudene på de beste nettsidene du besøker ofte nok, kan også disse levere deg gode nok tilbud. Slik handler du trygt og billig på nett. Du er deg selv bevisst hvilke nettsider du bruker. Se etter tydelig merking, se etter hengelåsen i søkefeltet. Et viktig symbol på at det er en seriøs aktør du bruker.

Komplett er en slik nettside. En nettside som er seriøs, du får varene raskt og de har konkurransedyktige priser. Men det betyr altså ikke at de er billigst på alt. Da bør du bruke Prisjakt.no for å sikre deg at ikke andre nettbutikker har et bedre tilbud. 

Merkelig nok er det ofte svært like tilbud hos de respektive kjedene, Elkjøp, Power og Komplett har hundrevis av like produkter til lik pris. Til og med under Black Friday skjer det samme. Det er ikke noe annet enn betenkelig. Og sannsynligvis ulovlig.

Lykke til!

Vargas

Røkke gjør suksess med falleferdig aksje

Røkke gjør suksess med falleferdig aksje. REC Silicon ble kjøpt for småpenger da det måtte stenge ned fabrikker i både USA og Kina. Polysilisium-produsenten, den gang eid av Finansmannen og investoren Jens Ulltveit-Moe, havnet på Røkkes hender. Endelig får selskapet vind i seilene igjen.

Estimated reading time: 4 minutes

Hanwha Solutions

At REC Silicon lenge har hatt et voldsomt potensiale har vært klart for norske aksjonærer, gjennom flere år. Derfor har det også vært blant norske investorers mest populære og mest omsatte aksje, veldig lenge. Men daytradere, altså investorer som kjøper og selger aksjer på kort tidsintervall har elsket REC Silicon. Grunnet dens volatilitet.

Aksjekursen til det norske selskapet har gått opp og ned som en jojo i flere år. Men 18. november kom en nyhet mange ikke hadde sett for seg. Ny samarbeidspartnere kommer inn, Aker Horizons selger seg ned i REC Silicon. Kjell Inge Røkke går av som styreformann, men inn kommer hans sønn, Kristian Røkke. Som også er CEO i Aker Horizons.

Bakgrunnen for alt dette er et samarbeidsprosjekt med Hanwha Solutions. Et stort sørkoreansk solselskap, med god erfaring med produksjon av solcellepaneler.

Nyheten gjør at REC Silicon steg med 23 prosent på Oslo børs.

Det er sannsynligvis bare starten på et vellykket prosjekt som skal foregå i mange tiår. Og som skal forsyne elbilprodusenter i USA og Europa med Polysilisium, som brukes i elbil-batterier. Røkke gjør suksess med falleferdig aksje, som stiger mye på børs etter milliardavtale.

Røkke gjør suksess med falleferdig aksje

Samtidig selger storaksjonær Aker Horizons, som er kontrollert av Kjell Inge Røkkes Aker, om lag 21,9 millioner aksjer til Hanwha Solutions til en kurs på 20 kroner per aksje. Det sørkoreanske selskapet og Aker Horizons vil etter transaksjonen sitte på drøye 16,67 prosent av aksjekapitalen hver

DN.no

Moses Lake

Nå skal i hvert fall én av REC Silicons fabrikker, den i Moses Lake i Washington åpnes opp igjen.

Røkke gjør suksess med falleferdig aksje
REC Silicon i Moses Lake (Foto: Pressebilde/Rec Silicon)

REC Silicon har altså flere ben å stå på. Det Røkke-eide selskapet produserer Polysilicon til bruk i solcellepaneler som er svært interessant for alle typer solenergiselskaper, verden over. Røkke gjør suksess med falleferdig aksje – som nordmenn elsker å hate.

REC provides a wide variety of solar grade polysilicon for various solar applications including granular polysilicon, Siemens rod sections, chunks and chips. The highest quality polysilicon in the world.

REC Silicon

Fabrikken i Moses Lake har vært stengt siden 2019 da mer enn 100 ansatte mistet jobben. Det er dette digre anrettet som nå åpnes igjen, etter den viktige kontrakten med Hanwha Solutions er klar. Dette er en av verdens største produsenter av solcellepaneler, med en kapasitet på 10 Gigawatt.

USA

Joe Biden (78) og demokratene har satt seg som et hårete mål å få amerikanerne til å droppe fossilt drivstoff. Og heller velge elbil når de skal krysse det gigantiske landet. Det er selvsagt ikke gjort over natten, men Biden har håp om at pengene som skal til, for å gjøre disse endringene, skal bli tilgjengelig.

Democrats are closer than we’ve ever been to finalizing and passing legislation to achieve President Biden’s Build Back Better agenda.”

Meritalk.com

En mulighet til å bygge opp landets infrastruktur og skape nye arbeidsplasser ved å gi nok penger til grønne selskap. Deriblant REC Silicon, med fabrikk Moses Lake i Washington. Røkke gjør suksess med falleferdig aksje, men går selv av som styreformann og blir erstattet av sin egen sønn, Kristian.

BBB

Gjennom sitt enorme prosjekt, The Build Back Better Framework, (BBB) skal USA bli et foregangsland i det grønne skifte. Joe Biden ønsker også å gi alle nasjonale- og internasjonale selskap, som kan dra lasset sammen med nasjonen.

Før jul skal (BBB) stemmes gjennom, mellom demokrater og republikanere. Blir Biden gigantiske miljøpakke vedtatt å gjennomføres, vil det fri gi 1750 milliarder dollar. Smak litt på det tallet. Selvsagt vil det gagne norske bedrifter som REC Silicon, når så mye penger skal brukes i det grønne skiftet, internasjonalt.

Det er alltid vanskelig å spå inn i framtiden, men at det skal satses mer på miljøvennlig produksjon, uansett bransje – er hevet over tvil. At Norge, Aker og Røkke er foregangsland og selskap som viser vei, er også denne nyheten et meget godt bevis på.

Disclaimer: (Admin, Øyvind Teige har aksjer i REC Silicon, dette er ikke ment som noen kjøpsanbefaling. Du kan risikere å tape penger ved å invitere i REC Silicon spesielt eller i aksjer generelt.)

Kilde: Dagens Næringsliv

Vargas

Slik unngår du kø og fulle varehus

Slik unngår du kø og fulle varehus i førjulstiden. Mange nordmenn tvinger seg til å sitte i bil i timevis i kø. For å måtte stå i ny kø for å finne parkeringsplass. For deretter å stå endeløse køer igjen, når man endelig er inne i kjøpesenteret. I desember måned skal Kari og Ola Nordmann svi av 60 milliarder kroner. Klart det må bli kø.

Estimated reading time: 3 minutes

Netthandel

Om du er litt datakyndig, har en konto i en nettbank og et VISA- eller kredittkort – er mye gjort. Da kan du nemlig handle det aller meste via nettet. På world. wide. web. er det lagt til rette for at du skal gjøre en smart, rimelige og ryddig handel.

Lest denne? Black Friday kan være en tilbudsfelle

Da må ikke gå ut av huset, egentlig, for å få jula i hus. Slik unngår du kø og fulle varehus og du kan bruke førjulstiden til helt andre og mer givende ting. Ser du for deg mest, trengselen og panikken i øynene på hektiske småbarnsforeldre?

Enten det er langs islagte veier, i stappfulle handlesenter eller på vei til sentrum for å gå fra butikk til butikk. Julehandelen er et kaos, et mas og en tid du bør smøre deg med masse tålmodighet. Fordi køene er både lengre og tregere enn i fjor. Smittefarlig som helvete er det, og.

Slik unngår du kø og fulle varehus

Fulle-Kjell

Enda flere gode grunner til å gjøre unna julegavehandelen på nett altså, eller gjøre innkjøpene i god tid før desember, men det løpet er jo kjørt.

Du har sagt ja til å be svigermor julaften, tante Britt og hennes nye kjæreste, Kjell, kommer også. Fulle-Kjell. Han som har høy promille gjennom store deler av desember, særlig på julaften. Han drikker akevitt med begge hender, hele kvelden. En friskus du strengt tatt ikke trenger å dra i hus.

Lest denne? Ikke la deg lure av billige tilbud

Men du behøver nok tid til å få maten i hus, med så mange gjester til bords i julen. Da tenker du kanskje å reise til nærmeste billigbutikk? Men du må ikke det, fordi det i 2021 lar seg gjøre å få bragt maten helt fram til døra ved et par tastetrykk.

Julegavene, alle sammen, kan du med stor fordel handle på nett. Til og med blomster kan du bestille på nett og få levert til hvem det måtte være. Tilbudene er bedre, prisene er lavere og du slipper å stå i kø, slipper å bulke bilen og du får de fleste leveringene – rett hjem i postkassen.

Rødt i glasset

Med klok netthandel gjør du unna julegavehandelen i en fei, du slipper også å høre på hysteriske mødre i fistel, kjefte på masete, sultne og slitne barn. Og du slipper å sloss om de beste produktene i de butikkene hvor kaoset er komplett. Trøste deg med at det blir verre i handlesentrene og i butikkene jo nærmere julaften du kommer.

Når du endelig har tatt til fornuften og sitter der med Macen på fanget, heller noe rødt i glasset og har fyr på peisen. Kan du med fordel bruke kredittkortet ditt når du handler. Slik unngår du kø og fulle varehus du kvier deg for å besøke.

Ikke la deg lure til å kjøpe noe du ikke har beregnet i ditt budsjett. Når du handler hjemmefra, sparer du nemlig en hel del på alle de impulskjøpene du ellers ville ha blitt fristet av – til og fra sentrum eller kjøpesentret.

Når julefreden senker seg, svigermor, tante Britt og fulle-Kjell har endelig reist hjem sent på julaften. Og du sparker av deg skoene, legger bena på bordet og takker høyere makter for – netthandelen. Vel bekomme.

Vargas

Black Friday kan være en tilbudsfelle

Black Friday kan være en tilbudsfelle, hvor du må betale mer enn før – denne mest hektiske handledagen i året. Vær prisbevisst, sjekk før-prisen på alle tilbudsvarer som annonseres, er utstilt eller står som nedsatt. Black Friday er den dagen mange finner svært gode tilbud, men vær på vakt. Alt som glimrer er absolutt ikke gull.

Estimated reading time: 4 minutes

Prute

Også Black Friday er et pr-jippo, hentet fra USA. Fordi handelstanden, kjeder, forretninger og kjøpesenter skal ha enda en dag å “lure” penger fra forbrukerne. Det er liten tvil om at en slik dag er viktig, nå også for norske butikker og kjeder.

De neste dagene vil du finne Black Friday-reklame, over alt, dessverre er det noen som vil forsøke å lure deg.

Lest denne? Adventskalendere til store og små

Vi anbefaler våre leser til å vite hva varene du kjøper, koster i dagene før Black Friday, bare på den måten vet du om du gjøre et godt kjøp. Varer som koster fra ti prosent lavere, eller mer, er et godt kjøp på Black Friday. 26. november er startskuddet for julehandelen i Norge.

Sjekk ut om du finner det produktet du ønsker å finne på tilbud, via butikkens nettbutikk. Og husk at det er også lov å prute på alle typer varer, særlig på denne viktige handledagen. Black Friday kan være en tilbudsfelle, som du ikke bør gå i.

Black Friday, eller svartfredag, er en årlig handledag som finner sted dagen etter Thanksgiving i USA. Dagen er tradisjonelt begynnelsen på julehandelen og mange utsalgssteder åpnes ofte så tidlig som klokka tre på natta. Eller tidligere og tilbyr en rekke salgsvarer, ofte begrenset i antall eller tidsrom.

Wikipedia.org

Handle klokt

Om du finner et tilbud som er for godt til å være sant, så er de ofte nettopp det. Konkurransen er stor, men kundene mange, det er noen som utvilsomt vil prøve å lure deg som forbruker til å kjøpe noe du ikke får. Enda du har betalt for produktet.

Lest denne? Identifiser svindel på nett

Du finner fornuftige og seriøse aktører som kan gi deg meget gode tilbud som du bør benytte deg av på Black Friday. Både på nett og i en rekke handlesenter rundt om i landet, fredag 26. november.

Får du derimot tilbud fra privatpersoner eller lugubre nettsteder – bør du også være på vakt. Har du allerede betalt kontant eller med kort, kan pengene være tapt for alltid.

Naive nordmenn er et lett bytte for de som kan og vil lure folk, dessverre tar det bare noen få sekunder. Bruker du kort, sørg for å skjul koden og ha kortet på et velegnet og trygt sted, helst innerst mot kroppen. En god jul er en trygg jul. Black Friday kan bli din lykke-dag, men da bør du handle klokt.

Rik

Å være rik kan være så mangt. Man kan være rik på opplevelser og følelser. Men å være rik ved å ha god økonomi, å eie så mye penger at man egentlig kan kjøpe hva som helst, gir en viss frihet. Da blir slike dager som Black Friday mindre viktig, sies det.

Om du sparer et par hundrelapper eller tusenlapper spiller så liten rolle om du er veldig rik. Når kontoen er på mange millioner kroner, enig? Black Friday kan være en tilbudsfelle, en felle du driter litt i, om du har penger nok. Det finnes endel nordmenn som er fryktelige rike og du kan selvsagt bli én av disse.

Du må rett og slett ta litt sjanser med den oppsparte summen du allerede har. I banken gjør pengene dine mer skade enn glede. Du bør lære deg hvordan du skal følge pengestrømmen, lære av de rikeste og ta sats. Bitcoin behøver ikke å være din lidenskap, men det er smart å sette seg inn hva kapitalmarkedet går ut på.

Utviklingen går raskt også i Norge. Ikke nødvendigvis bare innen krypto, men alt innen økonomi generelt og fond og aksjer spesielt.

Det er en grunn til at naboen handler mer på Black Friday, bor bedre og kjører større bil enn deg. Fordi naboen har fulgt bedre med i timen enn deg. På tide å bli rik?

Vargas

Statsbudsjettet vil gi økt grensehandel

Statsbudsjettet vil gi økt grensehandel fordi regjeringen øker avgiftene på alkohol og tobakk. Så tror regjeringen at de kan begrense trafikken til Sverige ved å senke kvotene for innførsel av alkohol. Det er å tro på julenissen.

Estimated reading time: 4 minutes

Prisbevisst

Det hjelper selvsagt ikke, fordi Ola og Kari Nordmann er prisbevisste. Og vil aldri la seg stoppe av økt begrensning for hva som er lov å ta med over grensen. Prisforskjellen på mat, tobakk, alkohol, sukkerholdige varer, kjøtt og meieriprodukter blir billigere og billigere i Sverige. Da vil aldri en begrensning i hvor mange flakser vin du kan ta med over grensen stoppe handlekåte nordmenn.

Lest denne? Hvor billig er det i Sverige?

Det regjeringen burde ha gjort, for å begrense grensehandelen og beholde norske arbeidsplasser, er å senke avgiftene på mat og drikke. Både på alkohol, kjøtt, sukker og det meste av dagligvarer du ellers handler, er det svært mye penger å spare, for de drøyt 2 millioner nordmenn som tar turen til Sverige – ofte.

Regjerningens forslag til statsbudsjett forteller oss at man ikke lenger skal kunne velge vin, øl eller sprit, i taxfree-butikken, om man ikke har med tobakk. Og man velger altså å redusere innførselskvoten, for å styrke Vinmonopolet.

Det er lett å kjøpe argumentene, at man vil ha folk til å handle i Norge. Men dette håpløse grepet vil gjøre motsatt effekt, nemlig å få folk flest, til å reise enda oftere til Sverige.

Statsbudsjettet vil gi økt grensehandel
Foto: Vargas12.com
Statsbudsjettet vil gi økt grensehandel
Grensehandel er lønnsomt for nordmenn Foto: Kjetil Ree

Grensehandlene for 2021 vil være lavere på flere år, men det skyldes kun pandemien og ikke noe annet. Om grenseovergangene til Sverige forblir åpne gjennom hele 2022, vil grensehandelen sette nye rekorder. Tør du vedde i mot? I 2019 var grensehandelen på nær 22 milliarder norske kroner. Neste år kan den bli på 25 milliarder. Politikerne ser ut til å gi mer eller mindre faen.

Økt grensehandel

Statsbudsjettet vil gi økt grensehandel fordi nordmenn flest ikke ønsker å betale mer enn de må.

Verken for øl, vin, kjøtt, meieriprodukter eller øvrige dagligvarer. Vi påstår ikke at alle kommer til å smugle alkohol, grunnet strengere inntakskvote. Men vi regner med at mange vil reise langt oftere til Strömstad og andre grensebyer for å fylle opp bilen.

Hvorfor skulle de la være når det er mye penger å spare?

Lest denne? Dagligvarebransjen håper pandemien varer lenge

Tobakksavgiften vil øke med 5%, så det blir enda litt dyrere for de stakkars jævlene som ikke har maktet å slutte med svineriet. For det er det det er. Slutt, mens du har lunger igjen, er vårt eneste tips til røykerne. Regjeringen forslår altså å reversere endringene i taxfree-kvoten. Slik at vanlige folk, ikke lenger kan ta med seg en normal kvote.

Vi kjenner ikke detaljene i de nye kvotereglene, men det er åpenbart at regjeringen ønsker å begrense inntaket av alkohol for å styrke Vinmonopolets inntjening.

Det vi kan fortelle deg, er hva kvoten er per i dag, før regelverket endres. Og vi anbefaler at du kjøper kvoten og kjører skytteltrafikk, før reglene og lovverket endres. Så du berger jula.

Kvotene

Her er de alternative kvotene per i dag:

Alternativ 1

1 liter brennevin

3 liter vin (4 flasker)

2 liter øl (6 x 0,33 ltr)

Alternativ 2

0 ltr brennevin

4,5 ltr vin (6 flasker)

2 ltr øl (6 x 0,33 ltr)

Alternativ 3

0 ltr brennevin

0 ltr vin (6 flasker)

6,5 ltr øl (19 x 0,33 ltr)

Da er det enda godt at dette foreløpige statsbudsjettet, kun er et forslag. Det må vel finnes oppegående politikere igjen på Stortinget, som kan stoppe denne galskapen?

Vargas

Norske bedrifter heier på Biden

Norske bedrifter heier på Biden for at det grønne skifte skal materialiseres. The Bulid Back Better Plan er voldsomme greier og vil koste USA 1.750 milliarder dollar. Dette blir kalt en krisepakke, eller velferds- og klimapakke, som skal gi USA et klimastempel og en enorm satsning på miljøet.

Estimated reading time: 4 minutes

Infrastruktur-pakken

Vi gjør oppmerksom på at Vargas12.com ved admin Øyvind Teige, eier aksjer i selskapet REC Silicon, artikkelen er ikke ment som noen kjøpsanbefaling. Om du investerer i REC Silicon, kan du tape pengene dine.

Aldri før har det blitt brukt mer penger i USA enn på dette gigantprosjektet som vil gagne flere norske bedrifter. Bedrifter som skal satse grønt og miljøvennlig, vil få ta del i det Joe Biden kaller en nødvendighet for å berge planeten.

Lest denne? USA vil satse på Røkke-selskap

Det er en ambisiøs miljøplan den amerikanske presidenten ønsker å få realisert. En målsetning om å få USA på fote, der det skal satses enorme beløp på nasjonale og internasjonale miljøprosjekt. Om Biden-administrasjonen får det som den vil, skal amerikanerne satse på solcellepaneler og elbiltroduksjon allerede fra neste år.

Ulempen for Joe Biden, er at alt som skal bestemmes over i USA, skal godkjennes av Senatet og stemmes over i Kongressen. Det er ikke bare enkelt når det er sånn cirka femti prosent demokrater og femti prosent republikanere, som skal stemme.

Elbil-produksjon

Nylig ble én av to viktige planer faktisk stemt gjennom i Kongressen, noe forgjengeren Donald Trump aldri klarte. Det skal brukes 1.200 milliarder dollar på infrastruktur-pakken i USA. Omgjort i norske kroner snakker vi om 10.300 milliarder kroner. En økonomi-pakke som skal gi USA et viktig løft ingen har sett maken til tidligere.

Norske bedrifter heier på Biden
President Joe Biden poses for his official portrait Wednesday, March 3, 2021, in the Library of the White House. (Official White House Photo by Adam Schultz)

Flyplasser, broer, veier og jernbane har blitt oversett i flere tiår. En omfattende represjon- og vedlikeholdsplan er iverksatt. Norske bedrifter heier på Biden for å tørre å forsøke å endre nasjonen og satse miljøvennlig.

Nå vil Biden bruke mye penger på ordne opp – de fem neste årene. Men det vil koste enorme summer å reparere det digre landet og det vil ta tid. Joe Biden har fått kritikk for å gape over for mye for raskt. Og han har fått kritikk for å ville bruke for mye penger på kort tid.

Faktum er at den aldrende presidenten allerede har gjort mer for USA enn det Trump klarte på fire år, hvert fall hva miljøsatsning angår.

Norske bedrifter heier på Biden fordi det gagner miljøet og det grønne skifte. At presidenten vil gjøre en så radikal forandring innad i et land som er kjent for digre amerikanske bensinbiler og enda større diesel-biler, er oppsiktsvekkende. Biden skal ha alle disse nasjonalsymbolene som er så viktige for mange i USA, fjernet helt.

REC Silicon

Norske bedrifter heier på Biden fordi miljøsatsningen i USA gagner dem selv, men også kloden.

Innen 2040 skal USA være fossilfritt, helst lenge før. Det vil selvsagt koste omfattende omstrukturering. Og mange diskusjoner rundt hvilke alternativer man har. Det er her norske bedrifter kommer inn. REC Silicon lager nemlig polysilicon, til bruk i elbil-batterier.

REC Silicon eier to fabrikker i USA, hvor Kjell Inge Røkke er styreleder. Den ene REC-fabrikken ligger i Butte, Montana. Den andre fabrikken, som ligger i Moses Lake er nå stengt. Men er planlagt åpnet i 2023 så sant Biden får gjennom sin omfattende plan.

REC Silicon ønsker å se om det lar seg gjøre å få økonomisk støtte til å drifte den enorme fabrikken i Washington. I kvartalsrapporten for REC Silicon for tredje kvartal, står det følgende: There is a $6 billion, let’s say, allocation for developing batteries in the U.S. and that might be a huge interest also for REC Silicon.

Planeten

Joe Biden vil skape jobber som gagner amerikanerne på kort og lang sikt. Dette vil selvsagt bli stemt gjennom, det er bare snakk om tid. Og 15. november vil alt dette bli godkjent i Kongressen, sier Biden. I sin siste tale om miljøsatsningen, takket Biden demokratene og republikanerne for å bli enige om infrastruktur-pakken.

Fordi det er snakk å berge nasjonen fra å falle sammen, men først av alt, berge planeten fra å kollapse totalt.

Den aller første endringen Joe Biden gjeninnførte som president, var Paris-avtalen, som Trump slettet med et pennestrøk.

Paris-avtalen er et bevis på at den amerikanske presidenten vil satse mye på miljøet. Han klarer åpenbart ikke å redde planeten alene. Men det er av enorm betydning at verdens rikeste stormakt – ønsker å være deltager og bidragsyter.

Jorden er under et voldsomt press grunnet menneskelig påvirkning. Vi må endre måten vi lever på for å få ned klimagassutslippene og ikke overskride 1,5 grader temperaturøkning. En større økning kan bli fatal.

Vi gjør oppmerksom på at Vargas12.com ved admin Øyvind Teige, eier aksjer i selskapet REC Silicon, artikkelen er ikke ment som noen kjøpsanbefaling. Om du investerer i REC Silicon, kan du tape pengene dine.

Vargas

Slik tjener du penger i aksjemarkedet

Slik tjener du penger i aksjemarkedet uten å ta for mye risiko, da kan du tjene mye penger. Men det er de som tør å ta noen sjanser, lese seg opp og være så godt forberedt som mulig – som tjener mest penger. Er du av den tålmodige typen, er litt nerd når det kommer til detaljer og orker å lese mye tekst. Da kan daytrading være noe for deg. Og det kommer vi tilbake til.

Estimated reading time: 6 minutes

Kahoot

Disclamer: Vargas12.com drives av Øyvind Teige, har flere av aksjene som omtales. Dette er ment som informasjon og ikke en anbefaling om kjøp. Du risikerer å tape penger du investerer i aksjer, som omtales i denne artikkelen.

Lest denne? Du vil eie Bitcoin

Vi har fulgt magefølelsen og Norges beste forretningsmann, Kjell Inge Røkke i mange år. Og har valgt å investere i noen få av hans selskap. Det har gitt litt gevinst og litt tap. Men også et håp for framtiden og det grønne skifte.

Mest tap har vi på den berømte Kahoot-aksjen, som slett ikke er en Røkke-aksje, men vi kjøpte den fordi “alle” andre gjorde det. Men vi kjøpte når den var på 90 kroner. Nå er samme aksje verdt ca 50 kr. Sånn kan det gå. Drittkjøp av en drittaksje, kanskje? Men Kahoot som selskap er unikt, derfor sitter vi trygt i den aksjen.

Om ett år kan Kahoot være verdt 30 kroner eller 130 kroner. Det er det som er så spennende med aksjemarkedet, det svinger hele tiden. Men Oslo børs, stedet for norsk handel av aksjer, har steget med 23% i år. Og har satt all time high-rekorder 44 ganger gjennom året.

Så vi burde ha kunne tjent mye penger. Men det har vi altså ikke. Ikke ennå.

Slik tjener du penger i aksjemarkedet, ved å tørre å ta sjanser, gjør god nok research, og satse nok penger. Vi har ikke investert mye, men litt og bygger stein på stein, uke for uke.

Slik tjener du penger i aksjemarkedet

REC SILICON

Vi satser vår lit til Kjell Inge Røkke og hans team av fantastiske fagfolk.

Derfor har vi investert penger i REC Silicon, som skal produsere silikon-dioder, til bruk i elbil-batterier. Røkke eier to fabrikker i USA, en fabrikk i Washington, Moses Lake-facitilies, er foreløpig stengt. Og en annen som går for full maskin i Butte, Montana.

Med Joe Bidens grønne skifte, en økonomiske hjelpepakke på flere milliarder dollar, og satsning på fornybar teknologi. Er det håp om at denne fabrikken i Moses Lake, skal åpne igjen.

Da vil REC Silicon være med på en nyvinning det amerikanske markedet ikke har sett maken til. REC Silicon produserer også silangass og svært ren polysilicon, til bruk i solcellepaneler. REC har lenge vært en favoritt blant nordmenn, men nå står aksjen i et veiskille, det er enten eller på bakgrunn av Bidens økonomiske storsatsning.

Men det er skygger i horisonten. Fordi Joe Biden må få med seg senatet, både demokratene og republikanerne på denne omstillingen. Foreløpig ligger avtalen i hendene på politikerne som ikke blir enige, avtalen har blitt utsatt og utsatt.

Et vedtak som vil, ved enighet og gjennomføring, føre til at mange amerikanere kjører elbil, om få år. Tenke seg til.

REC Silicon ASA is a leading producer of advanced silicon materials. Supplying high-purity polysilicon and silicon gases to the solar and electronics industries worldwide. REC Silicon is helping energy and technology providers worldwide. To shape the future with its advanced silicon materials

REC.silicon

Aker Horizons

Aker Horizons ble børsnotert 1. februar 2021 og steg umiddelbart på børs fra start, før aksjen ble halvert. Slikt skjer ofte når nye selskap etableres, at det stiger fra start på masse hype og positiv omtale – før det faller til normale standarder.

Slik tjener du penger i aksjemarkedet

Det er ventet at Kristian Monsen Røkke (38) som er Chief Investment Officer i Aker ASA, og som sjef Aker Horizons. Vil forsøke å bli like suksessfull i forretningslivet som sin far. Nye selskap vil alltid bruke tid før de tjener penger – derav store svingninger i aksjekursen.

Aker Horozions er paraply-selskapet til Akers enorme, grønne satsning. Og har derfor Aker Offshore Wind, Aker Carbon Capture, Aker Clean Hydrogen og REC Silicon i sin portefølje. Samt at Aker Horizon kjøpte fornybar-selskapet, Mainstream Renewable Power, tidligere i år.

Nylig la Aker Horizons fram tredje kvartalstall og planer for framtiden. Her kom det fram at selskapet skal bygge en stor elbil-batteri park i Narvik. En satsning som i første omgang vil koste 200 millioner kroner.

Slik tjener du penger i aksjemarkedet. Man kan satse penger på selskap som skal tjene mye penger i framtiden.

Utbytte

Eller legge pengene sine i selskap som allerede tjener penger og deler på fortjenesten i form av utbytte. Svært mange kloke og gode investorer, kjøper aksjer kun i selskap som kommer med utbytte, opp til flere ganger per år. Utbytte er altså fortjenesten selskap får for å gjøre gode forretninger, og deler derfor på godene.

Lest denne? Kan du skape ditt eget drømmenes teater?

Aksjonærer som eier aksjer i trygge og store selskap, bruker utbytte til å reinvestere pengene i enda flere aksjer. Ergo tjener man stadig mer penger. Disse selskapene har mer stabile aksjer enn aksjene i mindre selskap som er volatile. At de svinger opp og ned, ofte kalt Lotto-aksjer.

Selskap som Equinor, DNB, AkerBP, Telenor, Norsk Hydro, YARA og Salmar, tjener milliarder av kroner per år. Derfor koster det mer for hver aksje i disse selskapene, enn for mindre og nye selskapene – som driver innenfor det grønne skifte. Altså framtidens aksjer.

Man kan godt si at det er tryggere å kjøpe aksjer i ‘safe’ selskap, men for å være trygg(ere), bør man heller investere i gode fond. Som kan gi fantastisk avkastning per år, om man plukker riktig og har nok penger å investere.

Tradere

Daytraderne, de som lever av å kjøpe og selge aksjer innen en kort tidsintervall, tjener store summer, ofte. På volatile aksjer. Men de taper selvsagt også penger fordi det er så vanskelig å vite eller forutse markedet. Hvorfor? Fordi det er så mange ulike faktorer som spiller inn på om aksjemarkedet går opp eller ned.

Oljeprisen påvirker verdensmarkedet, Wall Street påvirker verdensmarkedet og rentene påvirker markedet ute og hjemme. Dette sitter tradere og overvåker kontinuerlig, ja, det er jobben deres fordi de har tjent seg rike allerede. Og behøver ikke å ha en annen inntekt enn å trade.

Slik tjener du penger i aksjemarkedet, om du tør å ta sjansen på aksjer som har stort potensiale. Som f.eks Eirik Bakke (24), som ble styrtrik etter å ha blitt coronapermittert. Eirik fra Lillehammer skrapet sammen 300.000 og kjøpte Tesla-aksjer, som ble til 2 millioner kroner i fortjeneste. Et bevis på at det er mulig for vanlige folk, også.

På ett år har Tesla-aksjen steget med 145% og koster nå $1038 – per aksje. Som er 8734 kroner ut i fra dagens kurs. For 1 aksje, ja! Teslas eier, Elon Musk er verdens rikeste mann. En unik grunder som startet og driver fortsatt, elbilprodusenten Tesla og romfart-selskapet SpaceX.

For å bli rik i aksjemarkedet må du ha penger til å investere, men først må du lese. Lese mye og riktig. Så kan du begynne å kjøpe riktige aksjer. Og du bør kanskje tørre å ta litt risiko? Det gjør i hvert fall vi.

Lykke til!

Vargas

Hva bør Halloween-feiringen koste?

Hva bør Halloween-feiringen koste? I 2014, brukte vi mer enn en kvart milliard kroner på Halloween-kostymer, sminke, ny kledning, pynt og gresskar. Kan vi ikke bruke litt ekstra på kos og hygge for barna vår, eller er det ren galskap? Halloween er tross alt ikke en amerikanske PR-jippo, skapt av amerikansk forretningsliv.

Estimated reading time: 4 minutes

Hva bør Halloween-feiringen koste?

Knask eller knep

Halloween er faktisk en britisk tradisjon, men ble brakt til USA på 1600-tallet, hvor trenden fikk sitt nåværende navn og økt popularitet etterhvert. For norske foreldre, blir det sett på som en utgift, kanskje mer enn noe annet. Det koster endel om to til tre barn skal ha hvert sitt antrekk, med dertilhørende utstyr.

Lest denne? Morsomme høst- og vinteraktiviteter for voksne

I 2019 var beløpet vi brukte på Halloween-relatert utstyr og kostymer, kommet på hele 1,2 milliarder kroner. Som er 1333 kroner i snitt. Hva bør Halloween-feiringen koste? Har vi råd til å slå oss litt løs? Det er all grunn til å tro at beløpet har steget ytterligere i 2021.

Knask eller knep, de aller fleste unger kan vel ikke så mange knep, ikke vil de synge heller. Da blir det som de aller fleste håper knask, men det er jo feil i følge reglene.

Fordi ungene skal få knask ut i fra prestasjonene de viser når de kommer og ringer på. Siden de ikke framfører noe som helst, burde de egentlig ikke fått noe heller, men slikt går jo ikke an, ungene bør vel få noe, uansett?

Allehelgensaften, i nyere tid uoffisielt også kalt halloween etter engelsk Halloween, er dagen før allehelgensdag. Kvelden feires på ulike måter omkring i verden og er lagt til forskjellige datoer i ulike kirker og religiøse tradisjoner.

Wikipedia.org
Hva bør Halloween-feiringen koste?

For mye av det gode

For noen er dette bare gøy og hyggelig med besøk på døren av glade barn. Men det finnes de som irriterer seg over å få uhøflige unger i hopetall på døra, som vil ha et eller annet digg som inneholder sukker. Noe ungene helst sikkert har mer enn nok av fra før.

Kan det bli for mye godteri, eller skal vi la barn våre kose seg med litt ekstra snop og smågodt? Det koster endel dette godteri også. 128 kroner per kilo for å være ærlig.

I Sverige koster det samme snopet 79 kroner per kilo. Men må ungene ha flere kilo i hver sin bøtte, går det ikke an å begrense forbruket? For helsens skyld? Eller bør ungene få spise til det er tomt i Halloween-bøtta? Hva bør Halloween-feiringen koste?

Det største problemet er at det er den norske handelstanden som kaster økonomisk mynt på å få foreldre til å bruke mye penger. På noe som svært mange ikke har noe spesielt forhold til, annet enn kostymer og jævlig mye sukker.

Alt er ikke lov

Skal det gå ut over andre og kanskje viktigere ting? Eller bør barna selv være med på å spare til feiringen, fordi det tross alt blir dyrt å lage ordentlig fest? Og hvilke kostymer skal barnet få lov til å velge? Er det ok å være black face ved å male ansiktet sort?

Indianer med fjær, som same eller kanskje som Donald Trump? Hva bør Halloween-feiringen koste?

Antirasistisk senter ber foreldre om å trå varsomt, både for barn og voksne slik at man slipper å tråkke noen på tærne. Vi skriver Halloween 2021, det skulle vært rom for å være kreativ når det kommer til utkledninger, men den gang ei. Det er nok viktigere å ikke spre rasisme eller rakke ned på minoriteter.

Man kan være både skummel og kreativ når man kler seg ut, uten å sette folkegrupper i bås. Om du ønsker å være en mørkhudet kjendis, så er det viktig at du ikke overdriver. Alt er ikke lov, selv om du elsker Halloween. Bruk hodet og vær snill mot andre.

Det betyr ikke at du kan være en skummel heks eller kle deg ut som Dracula. Det er alltid lov.

Vargas

Pin It on Pinterest