Tips til hvordan arrangere en spillekveld hjemme hos deg

Tips til hvordan arrangere en spillekveld hjemme hos deg. Er det din tur til å arrangere spillekveld for gjengen? Enten det er første gangen du gjør det, eller du har gjort det mange ganger før, så har du mye å gjøre. Det å arrangere en spillekveld er ikke bare-bare!

Estimated reading time: 4 minutes

Hjerneøvelse

Først og fremst må du finne ut hvilke spill dere skal spille på spillekvelden. Har dere en felles lidenskap for et spesifikt spill, eller er dere en vennegjeng som har det gøy sammen uansett hva dere gjør? Da vil dere kanskje prøve dere på et slag med poker!

Hvis du ikke har spilt poker før denne spesifikke spillekvelden, så har du kanskje lyst til å øve deg litt? Det å spille poker er ikke det samme som å gå en tur i parken. I stedet er det en ganske heftig hjerneøvelse, så det å øve seg litt før spillekvelden vil være gull verdt!

Tips til hvordan arrangere en spillekveld hjemme hos deg

Spill dere kan spille

Det er imidlertid ikke sikkert at poker er deres greie. Og da trenger dere naturligvis ikke å spille det. Vårt beste tips er å ta en runde med gjengen for å finne ut hvilke spill hver enkelt foretrekker. Eller hvilke spill dere kan tenke dere å prøve ut.

Det finnes mange gode eksempler på både kortspill og bordspill. Førstnevnte er naturligvis litt enklere enn sistnevnte, da dette er noe som krever mer langsiktig planlegging. Siden dere kanskje må kjøpe noe på butikken eller bestille det hjem i posten.

Tips til hvordan arrangere en spillekveld hjemme hos deg.

Kortspill er spill hvor du er avhengig av en eller flere kortstokker, og det finnes utallige kortspill som du og vennegjengen kan prøve ut. Om poker ikke er helt deres greie, så kan det hende at bridge, vri-åtter, idiot, hopp i havet eller 52-plukkopp er det.

Når det gjelder bordspill, eller brettspill som det gjerne også kalles, dukker det stadig opp nye spill dere kan teste ut. Med slike spill dreier det seg mer om hvilken kategori dere kan tenke dere å spille. Monopol, eller spill som ligner mer på nødt eller sannhet?

Mat og drikke du kan servere

Hvis dere skal tilbringe en hel kveld sammen, så må du naturligvis ha noe mat og drikke å tilby gjengen. Deg selv også, selvfølgelig. Også her kommer det an på hva du og vennegjengen foretrekker personlig.

Hvilken type spillekveld er det? Samles dere utelukkende for å spille, eller er spillingen bare en del av det? Hvis dere møtes utelukkende for å spille, så er noen skåler med potetgull og brusbokser kanskje nok. Eller så kan dere bestille pizza og få den levert på døra!

Hvis spillingen er en større del av en hyggelig kveld. Hvor dere kanskje skal spise før eller etter selve spillrunden, så kan du forsøke å finne noe større å diske opp med. Taco og sushi er to gode eksempler. For en jentegjeng er kanskje også tapas veldig aktuelt!

Krydre det med et veddemål på slutten

For å gjøre spillekvelden litt mer spennende, så kan dere inngå et veddemål som skal gjennomføres etter at spillet er avsluttet. 

Tips til hvordan arrangere en spillekveld hjemme hos deg

Det er mange måter å gjøre det på, men det kan f.eks være at den som taper spillet, må gjøre noe som en slags «straff» for at man tapte. Tips til hvordan arrangere en spillekveld hjemme hos deg.

Det er imidlertid viktig å huske på at selv om det er en «staff», så trenger det ikke være noe som er verken fælt eller pinlig. Hva den eventuelle «straffen» skal være, er noe dere bør bli enige om i plenum.

Finn ut om dere skal ha kleskode

En annen måte å krydre kvelden litt, er å innføre en spesifikk kleskode. Det kommer naturligvis an på hvilken atmosfære det er dere ønsker for kvelden generelt.

Når det gjelder kleskode, så er det helt og holdent opp til dere. Skal hele gjengen møte opp i joggedress og tøfler, eller skal dere gå «all in» og kle dere etter temaet i spillet dere skal spille? Her er det bare fantasien som setter grenser!

Vargas

Nordmenn elsker Wall Street med god grunn

Nordmenn elsker Wall Street med god grunn, her er det penger å tjene, om man handler smart. Oslo Børs og norske aksjer, noterte eller unoterte selskap, har mindre enn 1 prosent av det globale aksjemarkedet. Det amerikanske er åpenbart betydelige større, aksjene er mer volatile, altså, at de svinger mer, og fortjenestene ofte høyere.

Estimated reading time: 5 minutes

Wall Street

Microsoft, Facebook, Tesla eller Amazon eller kanskje Moderna? Det er bare å handle aksjer på Wall Street som mange andre nordmenn – om du har råd. Ja, for det koster flesk om du skal handle amerikanske aksjer, ikke alle selvsagt, men de dyreste koster flere tusen koner per stykk.

Da må man ha solid egenkapital for å lomme seg inn på markedet. Og det er som de fleste vet, forbundet med en viss risiko å handle aksjer. Enten det er på Wall Street eller på Oslo Børs. Men det finnes en rekke smarte mennesker som har blitt fryktelig rik – særlig på den berømte New York-børsen. Nordmenn elsker Wall Street med god grunn.

«Lottoaksjer» er aksjer som svinger mye fra dag til dag, såkalte volatile aksjer. Disse påvirkes mye av ting som sensasjonelle nyheter i mediene.

E24.no

Warren Buffet

En av de mest berømte har vi skrevet om tidligere. Warren Buffet, oraklet fra Omah. Er god for hundre milliarder dollar og blir rikere for hver dag som går. 91-åringen vet hva han driver med. Og forretningsfolk over hele kloden kopierer hans økonomiske råd i et forsøk på å selv bli rik. Gjennom sitt fondselskap Berkshire Hathaway har Buffet bygget sin solide formue gjennom flere selskap, og aldri solgt en aksje i disse.

Coca Cola-company er et av selskapene Buffet satte penger i. Fra 1988-1989 kjøpte investoren 23 millioner aksjer i det amerikanske sukkerdrikk-selskapet. En smart investering som har gitt Buffet en avkastning på 2000 prosent siden kjøpet. Og vi vet at bare avkastningen alene, gir buffer 1 milliard dollar – per år.

Nordmenn elsker Wall Street med god grunn

Coca-Cola (KO) is Warren Buffett’s oldest stock position at Berkshire Hathaway. It’s also providing some of the best returns, with the stock up over 2,000% since the Oracle of Omaha started buying it 33 years ago.

FinanceYahoo.com

Hemmeligheten for Buffets suksess, er at følger pengestrømmen med sine investeringer. Det er ifølge Buffet smart å holde seg til så solide selskap som mulig, forretningsmodeller som tåler en trøkk. Som tåler krakk og nedgangstider. Rike selskap med penger på bok – makter å stå oppreist når stormen(e) kommer. Derfor kjøper Buffet aksjer i Coca Cola, Chevron og Moody’s. Nordmenn elsker Wall Street med god grunn, fordi man kan bli veldig rik. Og veldig fattig, på kort tid.

Chevron (CVX)

Å kjøpe aksjer i solid selskap gir rom for reinvestering av utbytte, og virksomheten øker organisk. Kontantstrømmen går rundt og rundt i bedriften, som blir mer og mer solid, jo mer penger den tjener. Som norske Equinor, MOWI, YARA og Telenor eksempelvis, som betaler solide beløp i utbytte hvert år.

La oss se på de tre aksjer som gir Berkshire Hathaway solid vekst hvert år.

Alle disse aksjene gir Berkshire tosifrede frie kontantstrøm-marginer. Er det et språk amerikanerne forstår, er det hard cash – dollar.

Chevron (CVX) er et av de største olje og gass selskapene i verden. Chevron koster i underkant av $100 per aksje, men har tidligere i år kostet $111 per aksje. 100 dollar er i skrivende stund verdt 829 norske kroner. Som igjen betyr at du må ut med omlag 829.000 kroner + kurtasje, om du kjøper 1000 aksjer.

Chevron gir Warren Buffet 5,6 prosent utbytte på sine aksjer, som gir selskapet hans nye milliarder av dollar.

Moody’s Corporation (MCO)

I Norge har vi Lindorff, Bisnode og Dun & Bradstreet, men i USA heter det mektigste, med god margin, Moody’s. Kredittvurderingsselskap som vurderer kundenes betalings-status. Har du ræva full av gjeld, har du lav betalingsgrad, er du rik, kan du betjene betydelig gjeld.

I USA er dette selskapet mektig nok til å være i Warren Buffets portefølje. Nordmenn elsker Wall Street med god grunn, tør du?

Bare de to siste årene, før, under og fortsatt inne i pandemien, har altså Moody’s-aksjene steget hele 85 prosent.

I første halvår av 2021, har Moody’s betalt ut hele $735 millioner i utbytte til sine aksjonærer. Ønsker du å handle Moody’s-aksjer, koster de $380 per aksje, som tilsvarer 3150 norske kroner + kurtasje.

Coca Cola Company (KO)

Et selskap som er velkjent for alle nordmenn, et selskap som lenge ble sett på som den største merkevare i verden, i flere tiår. Men som har blitt tatt igjen av IT-selskapene i nyere tid, som Facebook, Google og Microsoft.

Coca Cola tjener ca $880 milliarder per år, og ønsker du å kjøpe én aksje, koster den $56 per aksje, som blir 465 norske kroner + kurtasje.

Coca Cola fikk seg en smell under pandemien, av åpenbare årsaker. Nedstengning har gått hardt utover alt som heter service- og næringsmiddelindustrien. Men Coca Cola Company er nå tilbake på en omsetning lik før pandemien. Imponerende nok.

Merkevarenavnet er en reklameplakat i seg selv og v il være det i uoverskuelig framtid.

Coca Cola betaler sine aksjonærer 3 prosent i utbytte. Warren Buffet har gjort seg steinrik på Cola, men gir også sine tilhengere et annet verdifullt tips, om aksjer blir for risikofylt. Invester pengene dine i fast eiendom.

Det kan faktisk være mer lønnsomt i Norge enn i USA. Se den fantastiske filmen, “The Big Short” så vil du forstå budskapet. Nordmenn elsker Wall Street med god grunn. Det bør du også – om du tør.

Vargas

Ny vinner av matbørsen – nordmenn reiser til Sverige

Ny vinner av matbørsen – nordmenn reiser til Sverige igjen i hopetall. Det er populært å dra på Harry-handel, til Svinesund, Nordby og Strømstad – nå øker antallet norske kunder igjen. Det er kanskje ikke så rart, heller, fordi prisene i Sverige er rimeligere enn i Norge. Og det er mye penger å spare på en Sverigetur, fortsatt.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Matbørsen

Den norske kronen er litt mindre verdt enn den svenske, men det kan endre seg i løpet av høsten, når rentene stiger. Vi vet at nordmenn som har muligheten til å reise til Sverige, gjør det med største glede – mye grunnet pris.

Her hjemme sloss lavpriskjedene om kundene, men nå vi de bli færre og færre. Det er en god gammel kriger i matpris-konkurransen. Odd Reitan og Rema 1000 som er vinner av matbørsen i VG.no, men det skiller bare få kroner hos de billigste.

Lest denne? Rik på aksjer – da bør du ta risiko

Enten du bor i Drammen, rundt stor-Oslo, på Lillestrøm eller i Sarpsborg, ønsker du billigst mulig handel. Mer enn 2 millioner nordmenn har mindre enn 2 timers kjøretur til svenskegrensen. Og alle disse ønsker å få mest mulig for pengene sine. Det være seg kjøtt, sjokolade, brus, tobakk eller alkohol som står på handlelisten.

Ny vinner av matbørsen – nordmenn reiser til Sverige – fordi det er mye penger å spare.

Selvsagt er det flott for alle som ikke kommer seg til Sverige på egen hånd, kan handle til konkurransedyktige priser. Vel, kan de det, da? At norske forretninger konkurrerer om kundene vet vi jo. Men når vi ser VG sine matkurv på 86 dagligvarer til 3000 kroner, skiller det kun 12 kroner. Forteller det oss at et prissamarbeid sannsynligvis fortetter blant billigkjedene. Det er selvsagt ikke greit.

Sverige

Prisforskjellene er så liten at det neppe er tilfeldig at både Rema 1000 som vinner av VGs matbørs, har lik pris som Kiwi. Men at en differanse på Lakseloins, utgjør en marginal forskjell. Dermed er det lett å ta den konklusjon, avtalt spill mellom to av Norges viktigste og største lavpriskjeder? Intet mindre. Og de har blitt tatt for dette før, begge kjedene. At de tør sier vi, bare.

Ny vinner av matbørsen – nordmenn reiser til Sverige

Heldigvis har vi kort vei til Sverige, og benytter enhver passene anledning til å reise. Her kan vi meske oss med betydelige billigere mat, øl, vin, meieriprodukter, frukt, grønnsaker, sukkervarer og hermetikk. Svært godt utvalg av kjøtt, pålegg, ost, mel og grønnsaker – gjør svenskehandelen til en opplevelse. Norske kjeder bør skjerpe utvalget da dette er latterlig dårlig, særlig hos lavpriskjedene.

Lest denne? Dårlig råd etter en dyr sommerferie?

Ny vinner av matbørsen – nordmenn reiser til Sverige, ikke som før Covid-19 kom, men antall kunder øker for hver dag. Fordi svenskene har fått god kontroll på smitten og svært mange nordmenn er dobbelt-vaksinerte. Akkurat det truer faktisk norske forretningers omsetning og eksistens.

Folk vil ha billigere mat enn det Rema og Kiwi kan tilby – og reiser heller til Sverige. Sånn har det vært lenge, og det vil fortsette med uforminsket styrke, helt til myndighetene skjønner at de må ta forskjellene på alvor. Avgiftene er for store, prisforskjellene enorme og handelslekkasjen til Sverige øker, år for år.

REMA 1000

Odd Reitan er blant Norges rikeste forretningsmenn i Norge.

Han har skapt Rema-kjeden, som er arbeidsplass for tusenvis av medarbeidere over hele landet. Colonialmajoren fortjener helt sikkert alle sine milliarder, og endelig er han igjen billigst i Norge. Men prisene på Rema kunne vært betydelig lavere, om ikke lavpriskjedene samarbeidet om lavere priser.

Rema selger billigere mat enn alle andre kjeder, men kunne lett å solgt den samme maten både 10, 15 og 20 prosent billigere. Og enda tjent mye penger på alle sine varer.

Men det er avgifter på norske varer som ikke burde ha vært der, som ikke er Remas skyld, åpenbart. Når vi vet hvor stort problem det er at mange voksne, unge og eldre, sliter med vekten, burde sunn mat vært mye billigere.

Sunne produkter burde ha vært i en egen priskategori. Merket sunt og billig.

Avgifter

Ny vinner av matbørsen – nordmenn reiser til Sverige igjen i hopetall. Det er igjen populært å dra på Harry-handel, på Svinesund, Nordby og i Strømstad. Du sparer mye penger om du fyller bilen, jo større bil – jo mer sparer du.

Frukt, fisk, grønnsaker, grove brødprodukter, bær, nøtter og grovt mel burde være helt avgiftsfritt. Det samme burde lette melkeprodukter og sukkerfrie varer ha vært. Dessverre sliter mange med å få endene til å møtes fordi disse produktene er ofte like dyre, eller dyrere enn usunne produkter.

Overvekt koster staten milliarder av kroner hvert år – hvorfor ikke begynne i riktig ende ved å kutte momsen på varer som har betegnelsen Ja-mat, fra helsemyndighetene?

Der har du noe å strekke deg etter, Odd Reitan, om du tør – eller har råd.

Vargas

Rik på aksjer – da bør du ta risiko

Rik på aksjer – da bør du ta risiko, uten at du nødvendigvis taper på det – fra første krone. Kunnskap om finansmarkedet kommer ikke av seg selv og du bør ikke høre på eksperter eller lese deg blind på teknisk analyse. Å ha en mentor du stoler på, kan være smart å skaffe seg. På lik linje med en forfatter som trenger en redaktør å sparre mot, før manus blir til bok.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Elon Musk

I finanssektoren er det mange feller å gå i, men skal du bli rik på aksjer må du tørre å ta risiko. Se f.eks på Elon Musk (50.) Eieren og grunnleggeren av Tesla, SpaceX og PayPal, med en formue på drøyt 200 milliarder dollar. Sør Afrikaneren med 7 barn, har satset tungt som investor i lang tid.

Lest denne? 7 grunner til å investere i aksjer

Han har ikke alltid hatt suksess, men Musk har turt å satse på alt det han hat trodd på. Feilet, reist seg og fortsatt sin målrettede jobb med å bygge suksess på suksess.

Tesla er en bil mange nordmenn elsker, og Tesla-aksjen er i mange nordmenns portefølje – forståelig nok.

Man kan faktisk kun investere i denne aksjen, følge Musk sin plan med å få mennesker til mars. Og Tesla som verdens mest populære elbil. Rik på aksjer – da bør du ta risiko – ved å kjøpe aksjer som har potensiale til å stige mye på kort sikte. Men det å time markedet er vanskelig. Derfor bør du se til USA, hvor utvalget aksjer er betydelig større enn i Norge. Og aksjene er mer volatile her enn i mange andre markeder.

Volatile aksjer, kalles også lotto-aksjer, fordi man kan bli rik på kort tid om man kjøper på riktig tidspunkt, eller fattig om det går motsatt vei. Det er jo aksjenes naturlige kurve, de går ned og de snur opp igjen – hele tiden.

Det som skiller Elon Musk fra andre investorer, er at femtiåringen tør å gå egne veier, mot strømmen av finansfolk på Wall Street. Av nevnte grunn er Musk upopulær i mange kretser i det amerikanske finansmarkedet. Musk tør å ta sjanser, han er uforutsigbar og mektig, det er vanskelig å håndtere en slik “villstyring” som gjør som det passer seg – for de som ønsker å investere i hans forretningsimperium. Eller ser på Musk som en konkurrent.

Rik på aksjer - da bør du ta risiko

Tesla eller Bitcoin

Om noen få år, kan det hende at pengene slik vi kjenner kontantene i dag, er borte for godt. Det er ikke sikkert det finnes behov for penger i hele tatt. Bitcoin, eller andre typer krypotovaluta kan ha overtatt for kontantene. Men det er et stykke fram dit, i mellomtiden kan det faktisk være smartere å kjøpe aksjer i Tesla.

I 2022 vil Tesla kunne doble sin verdi og bli verdensledende produsent på sikt. Foreløpig ligger Volkswagen et stykke foran. Men det blir neppe lenge – tipper vi.

I mars 2020 kostet 1 Tesla-aksje $83,67, samme aksje koster i september 2021, hele $733,57. Og i januar i år kostet 1 Tesla-aksje $853,90 som er all time high. 7500 kroner, for én aksje, og den kostet altså en tiendedel for et drøyt år siden. Da er det bare å regne på det – hvor mye hadde du tjent om du kjøpte 1000 aksjer i mars?

Mange forbinder ordet risiko med noe farlig. Men å ta risiko i aksjemarkedet er ikke farlig. «Å ta risiko i aksjemarkedet» betyr mer eller mindre å aksepterer at markedet svinger fra dag til dag, og i noen spesielle perioder mer enn andre. Dersom man forstår hvorfor markedet svinger og hva man kan gjøre for å redusere risikoen for tap, er det både en spennende og som regel over tid en lønnsom måte å spare mot fremtiden på.

AksjeNorge.no

Tesla har alt et selskap kan ønske seg, inkludert god likviditet gjennom god inntjening i mange år. Tesla har faktisk litt større verdi enn norske Equinor (gamle Statoil). Du kan kjøpe Tesla-aksjer gjennom Nordnet.no, via din egen bank eller hos etoro.com, som veldig mange andre. I denne nettbaserte banken er menyene på engelsk og her får du også kjøpt Bitcoin, om du skulle bli fristet.

Kryptovaluta

Allerede i år vil Tesla produsere opp i mot én million elbiler. I tillegg åpnes det stadig nye bilfabrikker som gjør produksjonen enda mer lønnsom og effektiv. Og det kommer nye modeller som rulles ut fortløpende.

Kryptovaluta er et digitalt aktivum laget for å fungere som et lettomsettelig betalingsmiddel. Kryptovaluta benytter seg av kryptografi for å sikre transaksjoner, kontrollere opprettelsen av ytterligere valutaenheter, samt verifisere overføring av aktivum. 

Wikipedia

Men det var altså disse Tesla-aksjene som vil kunne gjøre deg til millionær, på en langt tryggere måte enn Bitcoin. Rik på aksjer – da bør du ta risiko, noe en gjeng amerikanske investorer gjorde tidligere i år. Rik på aksjer – da bør du ta risiko, men vite hva du gjør. Det er vel lettere sagt enn gjort, si.

Game Stop

Game Stop er en butikk-kjede som mange nordmenn kjenner godt til, som solgte spill- og PC-utstyr. Men de senere årene har Game Stop slitt med kundemassen, aksjekursen har vært lav lenge, og kjeden var nær konkurs på denne tiden i fjor. Men så skjedde det noe.

Investorer kjøpte en god del svært billige Game Stop-aksjer. Noe som ble lagt merke til i bransjen, da begynte rike investorselskap å shorte-aksjen. Satte altså penger på at Game-stop aksjen skulle synke. Men på det velkjente nettstedet Reditt.com, begynte unge investorer å handle aksjen i stort monn. Noe som førte til at aksjen steg og steg.

Innen kort tid hadde Game Stop-aksjen steget med drøyt 1600 prosent. De rike Investorene tapte milliarder av dollar, mens kjøperne gjorde seg styrtrike på at lille, utskjelte Game Stop gikk til himmels. Dette er en av flere såkalte meme-aksjer, som har blitt behandlet på samme måte i USA.

En annen aksje som har vært populært å shorte, men som også steg nesten like mye, er undertøysgiganten NA-KD.com.

Her må vi være så ærlige å innrømme at vi har gjort kjøp selv, i nevnte aksje, dette er dog ingen anbefaling fra vår side. Du må tåle tapet om du velger å følge våre kjøp. Du bør vite at du kan tape penger på alle aksjer du kjøper.

Rik på aksjer – da bør du ta risiko, som i f.eks Tesla, Game Stop eller NA-KD-aksjer. Og du kan bli rik på Bitcoin også, men det vil vi skrive om i en annen artikkel – om ikke lenge.

Vargas12.com er en småinvestor som ikke eier Tesla-aksjer eller Game Stop-aksjer, men endel norske aksjer og NA-KD-aksjer. Om du lurer på noe om aksjemarkedet eller hvordan du selv skal bli rik på aksjer, spør i vei.

Vargas

Dårlig råd etter en dyr sommerferie?

Dårlig råd etter en dyr sommerferie? Da er det viktig å ta grep som gjør at du får hodet over vannskorpen igjen. Du må få ned utgiftene litt brennkvikt. Gjerne også øke inntekten med en ekstrajobb eller salg av ting med verdi, men først bør du få en oversikt. Hvor galt er det?

Bergenet lesetid: 5 minutter

Dårlig planlegging

Husk at du kan ta kontakt med banken for å slippe å betale boliglånet i en begrenset periode. Det kan være nok til at du igjen ser dagslyset – rent økonomisk. Men vær frekk nok til å spørre deg selv: “Hva er det jeg bruker penger på, egentlig?”

Du kjøper deg lunsj i kantinen på skolen, på Deli de Luca, på nærmeste bensinstasjon eller hos Narvesen. Når du burde ha smurt en sunn og mye bedre matpakke – og dermed spart 50-70 kroner. Hver dag. Så lurer du på hvor pengene dine er blitt av? Det er et sted å begynne i hvert fall. Gjøre bedre økonomiske valg.

Din privatøkonomi, er blant de aller viktigste tingene du bør ta hensyn til, faktisk – allerede som barn bør man lære seg om kloke økonomiske valg.

Dårlig råd etter en dyr sommerferie? Det er nok bare din egen feil. Dårlig planlegging og for lite spart på forhånd kan være grunnen.

Sparing

Det er sparing, moderasjon og god moral, som bør ligge til grunn for at du ikke bruker mer penger enn strengt tatt nødvendig. Lærer du deg teknikker på å spare penger allerede tidlig, får du en sunn holdning til penger, vil det gagne deg når du begynner å tjene dine egen penger.

Sparing er avgjørende for en trygg og god økonomi, på kort og lang sikt. Kjedelig, men sant.

Hva er vel kjedeligere enn å sette pengene i banken, i aksjer eller i gode indeksfond? Når du kunne ha brukt de på det som er gøy. Kvinner, vin og sang, eller gode middager og flotte reiser.

I Norge er hele det økonomiske samfunnet lagt opp til at husholdningen skal ha to inntekter. Er du singel og tjener moderat, uten sjanse for kausjonist – vil du få problemer med å få lån i banken. Med noe egenkapital og med kausjonist er det kanskje en liten sjanse god inntekt. 

Selv om man er to med fast inntekt er det lett å gå på en smell å bruke mere penger enn det kommer inn. Da vil man før eller senere få problemer. Å ha dårlig råd generelt, er en stor belastning om det pågår over tid. Det vet alle familier som har vært i en slik situasjon.

Dårlig råd etter en dyr sommerferie?

BITCOIN

Kloke hoder som kan mye om å tjene penger er nesten uten unntak – langsiktig i sine investeringer. Men det finnes unntak. Det er day-tradere som kjøper og selger aksjer innen et kort tidsintervall, og det er de som tør å sette pengene sine i Bitcoin og annen kryptovaluta. Velger du én av de to måtene og bli rik på, på kort sikt – bør du vite hva du driver med.

Bitcoin er samtaleemne verden over, fordi den øker så raskt i verdi at det ikke finnes grenser for hvor langt verdien kan gå. Et luftslott, en trussel for menneskeheten, en finasboble osv. Bitcoin er først og fremst en blockchain, som lagrer informasjon anonymt, slik at ingen vet hvem som eier hvilke Bitcoin. 

Kryptovalutaene er framtidens betalingsmiddel slik vi bruker kontantfri handel i dag. Eksperter hevder å vite at blockchain er framtiden forretningsmodell. At penger i form av kontanter faktisk blir helt borte. Det vil være nettvalutaen som styrer absolutt alt når vi skal bruke, “penger”.

Dårlig råd etter en dyr sommerferie? Vel, det kan som sagt skyldes flere ting, og det kan være at du har vært uheldig i løpet av sommeren og blitt lurt for het på grøten, sterk og rik i baren eller på reise. Lett å kjenne seg igjen her. Man til og med ha blitt pandemi-blakk, også. Nytt ord av året, eller kanskje i fjor.

Pandemi-blakk

Det er kanskje vanskelig for mange i tøffe tider, men det er håp, om du er pandemi-blakk også.

Myndigheten gjør nå ekstraordinære grep i ekstraordinære tider. Du som er permittert fra en jobb som normalt går godt, vil kunne få økonomisk hjelp i form av avdragsfrihet. 

Du får også dagpenger gjennom NAV, og du kan søke om utsettelser på fortløpende utgifter. 

Det viktigste du gjør selv i denne vanskelige tiden for mange, er å søke råd og hjelp. Det er verken flaut eller din egen skyld. Coronaviruset er en Pandemi, ingen kunne forutse konsekvensene av. Derfor er det viktig at du innser utfordringene du står ovenfor – økonomisk. 

Selvsagt vil mange få problemer om krisen fortsetter over i måneder og kanskje ett helt år til. 

Fjerde smittebølge

Vi vet lite om framtiden når det kommer til verdens verste katastrofe etter andre Verdenskrig. Dette viruset har fått store konsekvenser for mange nordmenn, deres arbeidsplasser og for nasjonen. Kaoset pandemien har skapt, er ikke over og det pågår en fjerde smittebølge i Norge – as we speak.

Både på kort og lang sikt. 

Derfor er det viktig å være på ballen tidlig som mulig om du får problemer du ikke ser noen løsning på.

Søke råd, be om avdragsfrihet på boliglån. Søke råd hos venner, familie eller andre som har økonomiske muskler til å hjelpe deg ut av krisen.

Du bør gjøre alt du kan selv, for å få ned utgiftene. Si opp alle dyre abonnement. Selg unna alt du kan avse. Rydd kjelleren, loftet og garasjen. På Finn.no kan du faktisk selge hva som helst. Og det meste blir faktisk kjøpt. Det er jo også en trøst.

Lykke til!

Vargas

Feilene småaksjonærene taper penger på

Feilene småaksjonærene taper penger på er lett å unngå, om man leser det store bildet, er tålmodig og skjønner markedskreftene. Mange får panikk av røde tall og selger aksjene for tidlig. Eller selger med tap og kjøper aksjer som har for lang horisont på god inntjening.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Wall Street

Aldri før har så mange nordmenn brukt sparepengene sine på børsen som nå.

Lest denne? Panikk når aksjekursen synker?

Ferske investorer har åpenbart svært få forutsetninger for å lykkes med sin aksjekjøp, all den tid de ikke setter seg inn i selskapets misjon, gjøren og laden. Leser seg opp om mulighetene for å tjene penger på kort eller lang sikt, hvor mye har selskapet tjent inn tidligere. Og det mange ikke tenker over, det er forskjell på aksjen og selskapet den representerer.

Noen aksjer kan være priset helt feil i market. Andre aksjer kan være feilpriset over lang tid, men selskapet som sådan være lite verdt eller svært mye verdt – alt etter levetid, inntjening, effektivitet og produksjon.

Å kjøpe en fallende aksje er som å fange en fallende kniv. Det kan fort bli blodig.

Du bør, om du skal bruke mange penger på aksjer, sette deg inn i hvert enkelt tilfelle, men allikevel kunne feile, big time. Fordi det er så mange ulike prosesser som påfører aksjemarkedet.

Markedet på Wall Street påvirker de europeiske markedene direkte, derav også Oslo børs. Derfor er det viktig å forstå det amerikanske markedet. Forstå hva som gjør at oljeprisen stiger eller synker, hva korte og lange renter gjør med statsobligasjonene i USA. Som igjen påvirker rentene i Norges bank og dermed den norske utlånsrenten.

Feilene småaksjonærene taper penger på

Trading

Feilene småaksjonærene taper penger på, handler ofte om tålmodighet eller mangelen på sådan.

I følge E24.no, VGs eget økonomimagasin, skal 531.000 nordmenn eie aksjer for svimlende 162 milliarder kroner, sommeren 2021. Selvsagt vil mange av disse tape pengene sine fordi de investerer i selskap de ikke kjenner godt nok.

Mange gjør investeringer på bakgrunn av overskrifter i media, finansinstitusjoners anbefalinger eller rett og slett bare på rykter. Er det så smart?

Lest denne? Er tiden inne for å investere i aksjemarkedet?

Å tro at man blir rik over natten som aksjonær på børsen kan hende, men da skal du være rimelig god på vite hva du driver med. Mange nordmenn har tapt mye penger på å forsøke seg som daytrader, ved å bomme på markedet. Skal man leve av å trade aksjer, bør man ha lang erfaring og forstå markedskreftene bedre enn de fleste.

Daytradere kjøper og selger aksjer med svært kort tidsintervall.

Påvirkningskraft

I sosiale medier florerer det med podcaster, Facebook-grupper, på Twitter eller Instagram, “eksperter” som uttaler seg på bakgrunn av egne erfaringer. Ikke alle av disse vet hva de snakker om, noen gjør det selvsagt, men da bør du sile ut synserne med de som faktisk har kunnskapen inne.

De som har stor påvirkningskraft på andre investorer, ønsker at så mange som mulig skal kjøpe deres aksjer for å presse markedet opp. Dette kan være ulovlig, om man gjør det feil innenfor de regler som er satt.

Ulovlig innsidehandel er et kjent begrep i disse miljøene.

Om man investerer i aksjer som gir utbytte gjennom året, vil det i hvert fall komme penger tilbake til deg som investor. kjøper du aksjer i selskap som ikke tjener penger, investorer du egentlig i luft.

Vekst-aksjer er populære, men selskapet disse representerer – tjener ikke penger på veldig lenge. Kanskje mange år. Er du villig til å ofte sparepengene dine i et selskap som skal begynne å tjene penger i 2026? Da bør selskapet være rimelig unikt og ha en svært god og langsiktig plan.

Det grønne skifte

Grønne-aksjer, altså aksjer som representerer selskap som har fokus på miljø og “det grønne skiftet” i Norge, er også svært populære hos nye investorer. Mange av disse selskapene er nyetablert det siste året og har ikke rukket å tjene stort. Men aksjene er blant de mest populære på børsen, uansett.

Når det er sagt, så er det liten tvil om at flere av disse nye hardtsatsende selskapene som tør å gå inn i en ny tid. Som skal føre Norge videre etter at olje og gass er glemt, om noen tiår, når vi skal leve av havvind, hydrogen, nitrogen og alle har en elbil hver. Disse selskapene vil tjene mye penger, men kun de som lykkes.

det er det fryktelig vanskelig å vite nok om allerede nå.

Det grønne skifte er her nå, men det er ikke i disse aksene man tjener mye penger på i dag. Om fem, ti eller tjue år så, kanskje. Feilene småaksjonærene taper penger på, er å ikke se langt nok fram i tid.

Samtidig skal du alltid være smart eller grådig nok til å ta gevinst, når aksjene dine har steget. Men selger du da for tidlig – går du glipp av ytterligere gevinst.

Vargas

Kynismen i fotballen er brutal

Kynismen i fotballen er brutal fordi det blir stadig mer tydlige for fansen hva som faktisk er viktigst. Dette voldsomme fokuset på penger. Et overordnet fokus fra eierne av klubbene, spillerne og managerne. Penger, penger og atter penger. Det begynner å bli lenge siden én spiller holdt seg til én og samme klubb, uten få hederlige unntak, fordi vedkommende elsket klubben og ble værende.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Lionel Messi

Lionel Messi tar et lønnskutt på 50%, men har til salt i grøten for det, men blir tross alt værende i sitt elskede Barcelona som sliter med økonomien – for Barcelona å være. Men Lionel Messi er unntaket som bekrefter regelen. Han har dette stemplet som blir større for hver kamp han spiller – tidens beste fotballspiller. Punktum.

Jada, Messi har åpenbart blitt rik, men han kunne ha blitt rikere ved å gå til PSG eller andre klubber som “trykker pengene sine selv”, fått en monsterlønn på sitt gode navn og rykte. Men isteden har Messi altså vært lojal gjennom hele karrieren i Barcelona. Kudos, Messi.

Men Lionel Messi er også den største stjernen fordi han gjennom en eventyrlig karriere har spilt for kun denne ene klubben. Kynismen i fotballen er brutal og den vil vi aldri få gjort noe med, all den tid det er tilnærmet ubegrenset med penger i fotballen.

Eller hva synes du om at en spiller med moderate ferdigheter, kan tjene 4 millioner kroner – per uke?

Kynismen i fotballen er brutal

Å drømme er gratis

Nuno Espirito Santo kom til England som en ukjent manager som hadde gjort det brukbart med Porto.

Portugiseren tok over lille Wolves som hadde slitt i mange sesonger i bakgårdsligaen, Championship. Året var 2017, det som skulle bli en ny tidsregning for fansen.

Wolves rykket opp til Premier League med stil, på første forsøk. Og resten er historie som endte fryktelig dårlig, særlig for fansen, men kanskje også for klubben og for Nuno selv. Det vil vise seg.

Dreaming is for free” svarte Nuno, da han ble spurt om ambisjonene han hadde for klubben.

Suksessen fortsette etter opprykket. Wolverhampton Wanderers hadde fått rike eiere i Fosun International, et kinesiske konglomeratet med mye penger på bok. I tillegg samarbeider de med Jorge Mendes, agenten over alle agenter, dermed ble toppspillere Wolves bare kunne drømme om tidligere – hentet til West Midlands.

Fansen var i ekstase og forelsket seg i Nuno og hans spillere.

Til Spurs

Nuno drømte om å gjøre Wolves til den storklubben den var på femtitallet og var på god vei, da noen idioter borte i Kina begynte å koke suppe på flaggermus. Det skapte problemer for Nuno og Wolves. Etter fantastiske sesonger som gav Europa League-kvartfinale, semifinale i FA-cupen og 7. plass i Premier League – kom nedturen med Covid-19.

Fosun var ikke happy, fordi etter to maraton-sesonger og fantastiske resultater, endte Wolves på 13. plass i den fjerde sesongen under Nunos ledelse. Takk og farvel. Fansen likte Nuno fortsatt, og de fleste hadde helst sett at den karismatiske portugiseren fikk en femte sesong, men Fosun skal jo tjene penger.

Det gjør man ikke fra 13. plass i Premier League. Kynismen i fotballen er brutal og jævlig – rett og slett. Drømmen som Nuno hadde skapt med fansen ble til slutt et mareritt. Managere og eiere kommer og går, men fansen består. Det er den moderne og kyniske fotballen.

Nuno var nemlig ikke dårligere enn at Tottenham Hotspur valgte å hente hans tjenester.

Sparking for enkelt

Wolves sparket Nuno og hentet en ny manager fra Portugal i Bruno Lage. Om Nuno var ukjent er Lage minst like lite merittert. Han tok riktignok ligagullet med Benfica i 2019, men kunne da velge blant landets beste spillere, blant andre Rafa Silva og Joao Felix på laget.

I Premier League kan Bruno komme til å slite med det spillermaterialet han har til rådighet i dag.

Fosun er ikke villig til å bruke like mye penger som da Nuno kom til klubben, fansen er allerede utålmodig fordi mange ville se Nuno fortsette og kan ikke se hvilke spillere som kan løfte Wolves til det nivået de hadde.

Fosun vil altså ha progresjon i resultatene, tjene mer penger, bruke mindre penger og helst ha fornøyde fans. Det siste er neppe særlig viktig for kineserne, fordi det er å tjene penger på Wolves. Og det er deres fulle rett, men du verden så kynisk det framstår.

Å sparke en trener eller en manager for å få raskt sportslig suksess etter en tid med dårligere resultater, ligner på å pisse i buksa for å holde varmen. Den planen virker ikke særlig lenge. Særlig i England er dette et velkjent, men patetisk forsøk på endring. Men det skjer også ettertrykkelig i Norge.

Kåre Ingebrigtsen

Brann sparket Kåre Ingebrigtsen for manglende sportslige resultater, i den tro at neste trener vil gjøre jobben bedre. Det kan hende, men Ingebrigtsen kunne også lykkes med litt mer arbeidsro.

I Rosenborg hadde Kåre vunnet det meste, både som spiller og trener, men fikk sparken av Norges mest inkompetente sportslige leder i Ivar Koteng. Koteng studerte kun bunnlinjen og ikke på utviklingen fotballaget Rosenborg hadde. Ergo fikk Ingebrigtsen sparken. Tabbe.

Sparkingen av Ingebrigtsen i Rosenborg havnet til og med i rettsapparatet, fordi Ivar Koteng ikke har peiling på å behandle folk med respekt, og han er sportslig leder av Norges største fotballklubb. Ubegripelig.

Hadde Ingebrigtsen og hans assistent, Erik Hoftun fått fortsette i Rosenborg ville trønderklubben vært det flaggskipet de var i mange tiår tidligere under Nils Arne Eggen.

Ivar Koteng har ødelagt Rosenborg Ballklubb, fyren er milliard innen eiendom og burde holdt seg til det. Og ikke hatt et verv i klubbfotballen, vi mener at Ivar Koteng er en kynisk amatør, en skam for RBK og Trondheim by.

Manglende kompetanse

Vi sitter å ser på at Sverige, Finland og Danmark kan hamle opp med de største og beste i Europa i EM. Men hvor er NFF og Norge plassert i denne sammenhengen? Ikke engang på fotballkartet.

Norsk fotball blir gjort til latter, ikke bare for å være akterutseilt på internasjonalt nivå, men også blant toppklubbene.

Årsak: Manglende kompetanse på å drive en fotballklubb profesjonelt, manglende kompetanse på riktig og nok trening. Både på A-lags nivå, men også på aldersbestemte lag og landslag. Den norske fiaskoen er et faktum og de sportslige lederne må få mye av skylden.

Kynismen i fotballen er brutal og ødeleggende, både på kort og lang sikt. Både på klubb- og landslagsnivå. Skal Norge som landslag løfte seg, må Ståle Solbakken ha fagfolk i alle ledd, inkludert på toppen i forbundet. Der sitter pampene som tror – og ikke vet. De må åpenbart vekk.

Også klubbene må ansette profesjonelle ledere som driver klubbene på daglig basis, deretter proffe sportslige ledere og trenere. Først da kan man forvente gode nok resultater. Det hjelper ikke å sparke treneren i håp om at klubben blir bedret drevet.

Vargas

Panikk når aksjekursen synker?

Panikk når aksjekursen synker? Mange hundretusen nordmenn har brukt nedstengningen av landet fornuftig, rent økonomisk. Aldri før har det vært mer penger blant folk flest enn akkurat i år grunnet lite reising og få restaurantbesøk. Vi har spart mye penger over tid og mange har satt pengene i aksjer og fond. Men hva skjer med oss som småinvestorer når aksjekursen går nedover?

Bergenet lesetid: 5 minutter

Ta gevinst

Det finnes ingen fasitsvar på hvordan du bør oppføre deg på børsen, det er dine penger og du bestemmer. Er du uerfaren kan du dermed gjøre feil valg i markedet. Kanskje blir du påvirket av ytre faktorer til å gjøre for raske konklusjoner.

Det kommer helt an på hva målsetningen med dine investeringer er, om du trader aksjene, kjøper og selger innen korte tidsintervaller, eller velger å sitte med aksjene i lang tid.

Kanskje du har gjort en feil, kjøpt aksjer du egentlig ikke har tro på, og vil selge, men må tåle store tap?

Lest denne? 7 grunner til å investere i aksjer

Eller så har aksjene du kjøpte steget og steget, og du vil sikre litt gevinst? I følge fagfolk innen finansmarkedet finnes det mange milliardærer som tok gevinst for tidlig. Underforstått at man kan bli rik ved å ta gevinst i tide. Det er jo nettopp det aksjemarkedet handler om, å tjene penger på investeringene man gjør. Helst så raskt som mulig.

Tålmodighet

Men da kommer vi til et av de viktigste punktene for å lykkes med investeringer på børsen. Den som tror man blir rik over natten eller innen kort tid, på aksjer eller i fond, kan komme til å bli veldig skuffet. Alt for mange har for dårlig tålmodighet og selger for tidlig, for å se at aksjene man eide steg mye – særlig etter at man solgte. Kjenner du deg igjen?

Panikk når aksjekursen synker? Det er lett å forstå at man får en vond klump i magen når man må innse at aksjekursen synker flere dager på rad. Kahoot!-aksjen er et greit eksempel på det. Tusenvis av nordmenn har investert i Norges mest populære aksje, men har opplevd at aksjen har halvert seg siden nyttår. Det blir man åpenbart ikke rik av. Foreløpig.

7. juli gikk Kahoot!-aksjen ned hele 26% på én dag. Da er det lett å bli nervøs på vegne av egne investeringer.

Kahoot! er et selskap som baserer seg på en spillbasert læringsplattform, som har brukere i mer enn 50 land.

Panikk når aksjekursen synker?

Utlandet

Når man kjøper aksjer, kjøper man en liten del av et sekskap som er notert på Oslo børs eller andre børser. Kahoot! er notert her, Tesla, en annen populær aksje for mange nordmenn er notert på Wall Street, men kan også kjøpes via egen bank, Nordnet, Pareto bank eller direkte via megler.

Det kan være smart å finne aksjer utenfor Norge, fordi utvalget er betydelig større og mulighetene bedre.

Men så er det dette med aksjemarkedet som er så fint, da, at aksjer lever sitt eget liv. De går opp og ned ut i fra flere faktorer man bør vite om før man bruker sparepengene sine i aksjemarkedet. Aksjer påvirkes av ulike faktorer i markedet.

At aksjene er volatile, beveger seg opp og ned, men påvirkes også av markedsrisiko, selskapsrisiko og bransjerisiko.

Volatilitet er et begrep fra finansverdenen som brukes om usikkerhet i kursen for aksjer og andre finansielle instrumenter. Det uttrykker hvor mye prisen på en aksje svinger/varierer over tid sammenliknet med en annen indeks. … Volatilitet er også et statistisk mål for svingningene i en tidsserie.

Wikipedia.org

Norge stengte

Det er smart å sette seg inn i betydning av alle disse faktorene, slik at man gjør seg kjent med selskapet man ønsker å sette pengene sine i. Gjør man det, vil man vite mer om risikoen i selskapet, uten å kunne være helt sikker på at aksjene vil stige av den grunn. Markedet er i stadig endring og vil alltid skifte i tråd med tiden vi lever i.

Da Erna stengte Norge ned i mars i fjor, stupte naturlig nok aksjemarkedet, men kom seg overraskende nok opp på et naturlig nivå – over sommeren samme år. Nå er kursen på Oslo børs høyere enn den var i mars i fjor. Så det må ikke gå fullstendig galt, til tross for dramatiske hendelser som at en pandemi stenger landet over tid.

Panikk når aksjekursen synker? Selvsagt ble investorene nervøse når kursene begynte å synke, men samtidig gir det gode muligheter for kjøp også. Akjser på billigsalg er det beste smarte investorer vet om, slik har det vært en stund for Kahoot! også. Det er når kursen er på sitt laveste på lang tid, man bør kjøpe.

Eller vent litt, når kan man vite at aksjen er på sitt laveste?

Teknisk analyse

Vel, det finnes noe som heter teknisk analyse. Teknisk analyse er en avansert måte å lese aksjekursens historikk på, for å finne ut hvor aksjene skal i framtiden, både på kort, mellomlang og lang sikt. Å kjøpe når aksjene synker kan være som å fange en fallende kniv. Det kan bli blodig.

Noen eksperter hevder at man bør kjøpe aksjer som er stabile over tid eller har en teknisk analyse som gir kjøpsanbefaling.

Det er krevende å bli god på teknisk analyse og gir absolutt ingen fasit, men man kan få en pekepinne på hva som vil skje med enkeltaksjer.

Om du skal investere i aksjer, kan det være det smarteste du har gjort med pengene dine. Men jo bedre du kjenner selskapet spesielt og markedet generelt, vil du kunne gjøre kloke valg.

Det eneste vi kan gi råd om, er at du bør være tålmodig og tenke langt fram, kanskje så mye som 30 år, for å gjøre deg selv rik i aksjemarkedet.

Vargas

Er tiden inne for å investere i kryptovaluta?

Er tiden inne for å investere i kryptovaluta? Selv om ideen rundt alternative valutaer – hovedsakelig kryptovalutaer – har vært på banen siden sent 90-tall, var det først da Bitcoin ble lansert i 2009 at konseptet for alvor ble kjent for folk flest.

Bergenet lesetid: 3 minutter

Tweeten som endret alt

Siden den gang har dog populariteten variert stort, og fra å være svært ettertraktet, har både Bitcoin og andre kryptovalutaer nesten gått under for så å reise seg igjen. Den siste svingningen i markedet skyldes en tweet fra Elon Musk. Men hva dreier egentlig alt oppstyret seg om?

Er tiden inne for å investere i kryptovaluta?
Er tiden inne for å investere i Bitcoin? Foto: Pixabay

Før vi ser nærmere på Elon Musks tweet, som gikk viralt, er det verdt å merke seg hvem mannen er. Han lanserte i sin tid PayPal, men i dag er han mest kjent for å ha grunnlagt både SpaceX og Tesla. Med andre ord er han en mann med solide bein i nesa og mange baller i lufta. Den store suksessen og hans evne til å alltid ligge ett steg foran teknologisk, har naturlig nok medført at mange ser opp til ham og lytter til det han har å formidle.

Og det var nettopp det som forårsaket stor ståhei da Musk la ut en kryptisk tweet på Twitter nylig. Her delte han nemlig deler av sangteksten til «In The End» fra Linkin Park, og avsluttet innlegget med et knust hjerte og #Bitcoin. Spekulasjonene var raskt et faktum, og Bitcoin-kursen falt umiddelbart. Slo Musk med sine verdensberømte selskaper opp med Bitcoin, eller var det hele et stunt? 

Resultatet av tweeten

Uavhengig av hva motivasjonen til Elon Musk var, påvirket det kryptovalutamarkedet. De siste månedene har verdien sunket med nærmere 40 %, og selv om ikke Musk ene og alene er skyld i fallet, var han i aller største grad med på å påvirke kursen på Bitcoin, og på andre kryptovalutaer, som Dogecoin

Er tiden inne for å investere i kryptovaluta?
Er tiden inne for å investere i Bitcoin? Foto: Pixabay

Ekstreme svingninger

Nedgangen skyldes i hovedsak at mange fryktet at Musk og hans selskap Tesla skulle kvitte seg med Bitcoin. Musk selv gikk imidlertid raskt ut og avkreftet dette. I etterkant kom han også med flere Twitter-oppdateringer, og resultatet var at det å kjøpe Bitcoin igjen ble ettertraktet, og at kryptovalutakursene steg. Med andre ord har svingningene de siste månedene vært enorme, men alt oppstyret har også ført til at flere har vist interesse for kryptovaluta og investering generelt.

Så bør du hive deg på trenden?

Kryptovaluta har vist seg å være en særdeles ustabil valuta.

Lite skal til for å påvirke kursen, både opp og ned, og derfor er det alltid en risiko å investere spesielt i Bitcoin. Men også i andre kryptovalutaer som Dogecoin og Ethereum. Har du planer om å investere selv, er det i hvert fall viktig at du først setter deg inn i hvordan kryptovaluta fungerer og ser nærmere på markedstrendene. At populariteten øker, at stadig flere tilbyr bruk av kryptovaluta. Og at flere av oss vanlige folk investerer i Bitcoin og andre kryptovalutaer er nemlig ikke utelukkende positivt. Det medfører også at mange flere risikerer store tap om de går på en smell. 

Dermed er du advart.

Vargas

Opp og ned på børsen

Opp og ned på børsen, det er aksjenes naturlige mønster. Mer enn hundre tusen nordmenn har valgt å sette sparepengene sine i aksjer eller fond. Det er en smart måte å spare på, men man bør være på vakt for å satse hus og hjem på feil selskap.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Kunnskap er gull

Det er ingen hemmelighet at det er mye luft på Oslo børs. Nye selskap som ikke har tjent fem øre, prises skyhøyt, for framtidig gevinst. Som hobbyinvestor bør du lese deg opp på de selskapene du ønsker å sette pengene dine i. Og det samme bør du gjøre om du velger indeksfond eller andre typer fond. Det finnes en jungel der ute til ulike priser.

Snakk med fagfolk, ikke nødvendigvis i egen bank, de vil ha pengene dine.

Lest denne? 7 grunner til å investere i aksjer

Les deg opp, hør på podkaster, meld deg inn i forskjellige grupper i sosiale medier, men ikke bit over for mye. Vær selektiv, kritisk, nøye og smart. Det er lett å bli lurt med på hylekoret som hyller egne aksjer i egne grupper. Vit hva du bruker pengene dine på – før du kjøper aksjer. Kunnskap er gull i aksjemarkedet.

Samtidig skal du vite at aksjemarkedet oppfører seg uforklarlig, men at alltid er bakenforliggende årsaker til bevegelser på aksjekursen. Opp og ned på børsen er aksjenes naturlige svingninger. Men er du tålmodig vil du se at i det store bildet over tid, vil aksjene dine stige. Selv etter enorme nedturer og krakk, løfter markedet seg.

Opp og ned på børsen

Markedet stiger

Det er samfunnets viktige element innen økonomi, at markedskreftene styres i samme retning.

Fabrikker, produsenter, butikker, ja, alle som selger et produkt skaper vekst (om de ikke går konkurs, det kan skje). Slik ser man konturene av aksjemarkedet hundre år tilbake i tid, alt stiger, til tross for nedgang, krakk og korreksjoner, vil markedet øke igjen – før eller siden. Men man må ha tid og tålmodighet for å bli med opp igjen, etter nedturer.

Opp og ned på børsen kan gjøre deg rik, om du tør å sitte long.

Lest denne? Norges mest populære aksjer

Du bør sette deg en langsiktig målsetning og holde deg til denne. Når du har lest deg opp og valgt de aksjene du skal kjøpe og beholde i din portefølje, er det viktig å ha is i magen. Dine aksjer vil oppføre seg likt de fleste andre aksjer, de går opp og de går ned. Men hva ønsker du med din investering? Vil du bli rik, må du tørre å la være å selge, når aksjene stiger mye.

Mang en milliardær har tatt gevinst for tidlig. Det er aldri feil å ta gevinst, som betyr at man selger noen eller alle aksjer som har gitt deg gevinst. Men hvor høyt skal aksjene gå? Det vet ingen, bortsett fra om de som klarer å lese markedet, det gjør de færreste hobbyinvestorene.

Ikke sats på kun én nisje, men spre aksjene dine, gjerne også utenfor Norge. Oslo børs har mindre enn én prosent av verdens aksjer. Det kan være lønnsomt å kjøpe aksjer i andre land hvor både svingningene og fortjenesten er større.

Psykologi

Å bli påvirket av positive overskrifter i norske økonomiaviser kan være en felle. Det kan være mange årsaker til at Dagens Næringsliv eller dets like, hauser opp en aksje de mener bør stige. At et meglerhus har kommentert aksjen som teknisk sterk og det forventes videre oppgang. Men noen ganger har både avisen og meglerhuset ikke vært nøye nok med utregningene og kursen faller – lenge. Da er det mange som kan gå på en økonomisk smell.

Opp og ned på børsen

At det finnes mye luft på børsen er en annen felle man kan gå i om man investerer feil. Aldri før har flere selskap blitt presentert på Euronext Growth enn i år. I hele fjor ble det registrert 49 børsnoteringer, innen 20. mars i år, var allerede 23 selskap notert, og antallet selskap registrert vil stige kraftig ut over året. Selvsagt er det ikke gull alt som glimrer. Plukk ut de selskapene du makter å regne som solid – fra første dag.

Den verste fienden i aksjemarkedet er utålmodighet

Øystein Stray Spetalen // milliarder og investor

Alt som handler om børs, aksjer og fortjeneste er også et psykologisk spill. Når bør du kjøpe, hvor lenge skal du sitte, når bør du kjøpe mer og når bør du selge? Vanskelige spørsmål ingen andre enn deg selv sitter på svaret. Du bør ikke la andre bestemme for deg. Velg din egen sti og hold deg på denne.

Gode råd er smart å høre på, men å følge bjellesauene på børsen, gjør deg ikke nødvendigvis rik. Tenk selv.

Bitcoin

Du kan selvsagt bli millionær på Bitcoin, men du kan bli raskt blakk også, fordi kryptovalutaer svinger voldsomt i kurs. Og Bitcoin kan faktisk i teorien forsvinne over natten. Men hvor smart er det å satse pengene sine på noe som kan halveres eller forsvinne helt? Eksperter mener å vite at det er verd risikoen. Og at Bitcoin er framtidens viktigste betalingsmiddel.

Opp og ned på børsen er naturlige svigninger i markedet. Det kan være lønnsomt og spennende å følge med sin egen portefølje, særlig hvis tallene er grønne og pilene peker oppover.

Mange eksperter mener å vite at Bitcoin bli bli endel av vår hverdag i framtiden. Før sommeren er omme, vil 1 Bitcoin var verdt $100.000, men i dag er 1 Bitcoin ikke verdt mer enn omlag $62.600, som er ca 525.171 norske kroner. For én Bitcoin, ja. Innen denne artikkelen er ute, kan dog Bitcoin ha falt svært mye, eller økt i verdi.

Kanskje er det for noen ganskje skremmende å tenke på at Bitcoin, dette utskjelte betalingsmidlet som bruker mer strøm enn hele Norge til sammen – for å kunne fungere. Skal visst dette bli allemannseie inne noen få år.

Faktisk er det ikke lenge før vi alle går rundt med lommeboka på mobilen og betaler for varer og tjenester i kryptovaluta. Før du kjøper bitcoin, bør du i hvert fall sette deg inn i hva det innebærer for deg.

Lykke til!

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com