Nå jakter mange på pengene dine

Nå jakter mange på pengene dine. Rema 1000, Kiwi, Coop og Meny er dagligvarekjeder ønsker du skal fylle handlekurven hos dem, så ofte som mulig. Derfor vil det komme en stille priskrig de nærmeste dagene og fram til jul. Fordi du skal handle der ryktene forteller hvor det er “gratis” jule-relaterte varer.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Sverige

De typiske varene som senkes inn mot jul, er clementiner, surkål, gul brus, sennep, ketchup, marsipan og sylteagurk. Maten du spiser mye av i julehøytiden er et konkurranse-moment, for å trekke deg som kunde til butikken. Milliarder av kroner skal brukes i desember – da er du som kunde, viktigere enn noen gang.

Smekk fulle handlesenter over hele landet, Ola og Kari Nordmann er på jakt etter julegaver og annet.

Mat er selvsagt viktig hele tiden, alltid, for oss mennesker, men for mange nordmenn er julen et eneste langt etegilde. Da blir prisen sentral, gode tilbud kan gjøre at man sparer mye penger på kloke kjøp. Da må man kanskje ut av Norge for å få mye for pengene. Til Sverige, eksempelvis.

Les også: Spar mye penger på kloke kjøp

Kiloprisen på fersk ribbe i Sverige er 59,90 for tynnribbe, i Norge kommer du ikke under hundrelappen. Skal du ha smågodt, koster den 140 kr kiloen i Norge, mens i Sverige vil prisen ligge på 69,90 per kilo, inn mot jul.

Ost, kjøtt, melk, smør, noe frukt og alt som inneholder sukker er mye billigere i Sverige. Om du bruker snus, drikker øl, vin eller sprit, er det enda mer å hente. Du kan også fylle drivstoff når du først er over grensa, også den er litt rimeligere.

Svindel

Nå jakter mange på pengene dine. Ikke bare butikker, handlesenter og nettbutikker, men også kjeltringer.

Enten du er uforsiktig med passordene dine eller har lommeboka åpent, synlig og tilgjengelig. Det finnes mennesker som lever av å lure naive nordmenn, de blir rikere og rikere for hver deg som går. Nordmenn er lettlurte og lar pengene sitte løst, kanskje særlig inn mot jul.

Nå jakter mange på pengene dine

Er du riktig uheldig kan du risikere at noen får tak i fødselsnummeret ditt, kodebrikken din eller passet ditt. Da sitter du fort med kuken i klemme. Det er nemlig et sterkt økende samfunnsproblem, som i verste tilfelle, ødelegger livet til de det rammes.

Les også: Ikke prisstigningens skyld at du sliter

Identitetstyveri skjer selv de som er forsiktig med sine passord og ikke deler kodebrikken sin med andre. Alle som opplever id-tyveri, eller som mistenker noe kriminelt med egen ID, bør anmelde dette snarest til politiet.

Nordmenn blir svindlet for millioner av kroner hvert eneste år, det uhyggelige i dette er at summene blir større og ofrene flere. Du bør tenke safety first, også når det kommer til bruk av nett, netthandel, og kontantuttak.

Myndighetene

Myndighetene jakter deg ikke på samme måte som Rema 1000 og feige svindlere, men de ønsker at du betaler mye av lønna di i skatt og avgifter. Nå er det verre enn noen gang, dessverre. Skal du få en slutt på galskapen, bør du vite hva du stemmer ved neste Stortingsvalg. AP og SP vil sitte enda i knappe to år.

Tåkefyrsten Støre og hans kompanjong Vedum, som forsøker å le, og fleipe bort den største økonomiske krisen i moderne tid, blir gjort til latter. Ikke bare av sine politiske motstandere, folk flest, men også sine egne.

Snart er det duket for et politisk ragnarok i det politiske Norge. Støre bør snarlig utfordres som leder i AP.

Neste valg, da du bør være med å endre Norge til noe litt bedre, er i september 2025. Fram til da må vi leve med skyhøye avgifter, mye skatt og høyeste priser på drivstoff, strøm og mat, noen gang i Norge. Bruk stemmeretten din til å få vekk Støre og Vedum, som gjør at vanlige folk betaler seg ihjel.

Nå jakter mange på pengene dine, selv om myndighetene ikke tvinger deg inn på nettet eller i matbutikken, tar de en stor del av lønna di. Ordtaket, “vanlige folks tur” har smelt i ansiktet på statsminister Jonas Gahr Støre, nesten latterlig hardt.

Aldri før har vanlige folk som deg og oss betalt så mye – for så lite.

AP og SP gikk til valg på et ordtak som liksom skulle gi penger fra de rike, til de med lav normalinntekt.

Dette endte med så mange avgifter og tilleggsskatter at Kjell Inge Røkke og andre milliardærer flyttet til Sveits. De gadd ikke mer av Støre og Vedums avgifts-bonanza. Hvem kan klandre rikingene for det?

Vargas

Ikke prisstigningens skyld at du sliter

Ikke prisstigningens skyld at du sliter, men din egen. Du burde ha tatt høyde for høyere renter, dyrere mat, drivstoff og strøm. Fordi alt i Norge har vært kunstig priset i lang tid, sett bort i fra maten, kanskje. Som jo er mye opp i pris grunnet krigen i Ukraina.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Full sjømann

Du er din egen lykkes smed, særlig når det kommer til din privatøkonomi. I Norge har det vært svært lave renter i mange år. Så lenge at du lett burde ha lagt deg opp en buffer, som i trangere tider som nå, hadde vært til god hjelp.

Les også: Slik blir du rik på børsen

Forbruket ditt er kanskje normalt, men du bruker likevel penger som en full sjømann. Ikke prisstigningens skyld at du sliter, nå er det alvor. Skal du klare deg uten å miste hus og hjem, bør du ta noen viktige grep.

Å bruke kredittkortet til å betale dyre julegaver er lite smart. Du abonnerer kanskje på et treningssenter du ikke bruker, strømmetjenester du ikke behøver og aviser du ikke leser. På tide å si opp flere av disse?

I helgene er det vel du som spanderer på vennene dine i baren? Det bør du slutte med. Sett heller pengene dine på høyrentekonto i banken, kjøpe fond eller putte pengene på sparegrisen. Du må stramme inn, og det raskt, før dette går ordentlig galt.

Ikke prisstigningens skyld at du sliter, men helt og fullt din egen.

At strømmen har blitt dyr, betyr ikke at du ikke skal klare å betale for deg. Myndighetene kaster penger etter deg, for at du skal ha lys og varme. Da bør du klare å velge et strømselskapet som gir deg gode betingelser. Helst ikke Fjordkraft, som lurer kundene sine.

Ikke prisstigningens skyld at du sliter

Inntekt

Inntekten har mye å si for de fleste, helt åpenbart, men forbruket har også stor betydning for din økonomi. Man kan klare seg på en liten inntekt om forbruket er lavt. Og man kan klare seg på trygd om man er smart med pengene sine. Å spare er et fremmedord for mange.

Vi kommer ikke utenom at noen sliter ordentlig – og den gruppen øker, slik flere rapporter har påpekt.

VG.no

Sparer man litt, hver gang man får penger på konto, blir det mye penger på lang sikt. Det er her vi mener mange nordmenn har sovet i timen. Med så lave boliglånsrenter over lang tid, burde man ha klart å spart mye, fram til renteøkningene som nå kommer.

Les også: Priskrig på matvarer før jul

Inntekten din avhenger av hvilken type jobb man har. Er inntekten for lav i forhold til forbruket har man tre valg. Man kan fortsette å bruke penger til det er tomt, man kan bremse forbruket, eller skaffe seg en bedre betalt jobb.

For at du skal klare å betale lån og regninger i framtiden, kan det være smart å lære seg det grunnleggende om privatøkonomi. Her handler det om debet og kreditt, forbruk og inntekt som må stå til hverandre, om man ikke skal få trøbbel.

Julehandelen

Julehandelen er viktig for handelstanden i Norge. Mye av årets omsetning skal sikres i disse fire av årets siste uker. Slik har det vært siden manns minne, som jo er ganske lenge. Og slik vil det være i år også, men det er all grunn til å tro at folk flest, er litt mer nøktern i sitt forbruk, nettopp i år.

Nordmenn svir av mer enn 60 milliarder kroner, bare i desember, noe som forteller oss at det er mye penger blant folk flest. Julen handler om tradisjoner, vi skal ha det så likt som i fjor og året før, da kan det bli like dyrt også.

Handelstanden mener å vite at vi komme til å bruke 22.000 kroner hver, i desember.

Med enkle grep kan du gjøre desember til en rimeligere måned enn tidligere år. Du bør kanskje begynne med å senke kravene fra andre og deg selv. Verken dyr mat eller for dyre julegaver gjør deg lykkeligere inn i julehøytiden.

Litt nøkternhet har ikke tatt livet av noen. Kanskje er det på tide å tenke nytt.

Bør man ønske seg en sparegris til jul?

Ikke prisstigningens skyld at du sliter, skal du takle morgendagens utgifter, bør du ta grep nå, om du er blakk i dag.

Vargas

Når børsen åpner kl 09:00 …

Når børsen åpner kl 09:00 … sitter investorene klare. Noen selger for å berge det siste de har igjen av aksjer før det store krakket kommer. Andre kjøper med begge hender fordi krakket som kanskje kommer – dog er forbigående.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Bjellesauene og småsparerne

Småsparerne som følger “bjellesauene”, de som “vet” hvordan markedet skal gå, tar sjansen på å kopiere sine forbilder. Det kan i verste fall gjøre deg blakk. Å kopiere andre på børsen er som å sette fyr på pengene sine.

Les også: Slik blir du rik på børsen

Fordi man vet aldri når andre selger, det kommer ikke fram på noen investorlister, hvem som selger eller kjøper. Før etter to dager. Selv da kan et “salg” være aksjer som lånes ut til andre aksjonærer. Det er med andre ord viktig å sette seg inn i hvordan børsen fungere når man skal investere i aksjer.

Det kan bli blodig, farlig og skummelt, man kan rett og slett tap alt om man kjøper aksjer for alt man har.

Når børsen åpner kl 09:00 … er det mange, særlig småsparere, som sitter med hjertet i halsen. Og håper på at aksjene man eier ikke taper seg i verdi ved å falle i kurs. Dessverre har det vært et svært tungt og volatilt marked i hele 2022. Mye av årsaken er selvsagt krigen i Ukraina, forårsaket av en mann, Vladimir Putin.

Det er alltid størst aktivitet på børsen ved åpning kl 09:00 og stenging kl 16:30. Midt på dagen er det heller mindre aktivitet, om det ikke kommer en nyhet eller en pressemelding. Da skjer det noe.

Salmar

Da Vedum presenterte lakseskatt-nyheten, falt det meste relatert til oppdrettsnæringen, som en stein.

Før Finansminister Vedum åpnet kjeften, stod Salmar i 639 kroner, men falt til 330 kroner før dagen var omme. Milliarder av kroner var skrellet vekk, fordi en flåste minister, som egentlig ikke hører ut som om han har peiling, vil ha mer skatt inn i en allerede overfylt statskasse.

Aldri før har AS Norge tjent mer penger enn i katastrofe-året 2022. Men det er det altså ikke vi, nordmenn, innbyggerne og forbrukerne som får glede av. Neida, vi skal skattlegges i hue og ræva til det ikke er mer penger å hente.

Når børsen åpner kl 09:00 ...
Foto: Gert Altmann / Pixabay
Når børsen åpner kl 09:00 ...
Skjermdump fra Nordnet.no

Oslo børs (OSE), påvirkes av hva som skjer rundt oss og i verden forøvrig.

Særlig hva som skjer på børsene andre steder, er vår børs lettpåvirkelige på. Når Wall Street i USA for en reaksjon, ned eller opp, kopierer nærmest OSE denne reaksjonen.

Les også: Gryende panikk for småsparerne

Når FED-sjefen, Jerome Powell sier noe som påvirker Wall Street, sitter investorene i Norge og holder pusten. Men det er som kjent usunt å holde pusten for lenge. Noen ganger får man ikke gjort noe med markedet, man må enten bli med ned, eller selge med tap.

Mange investorer vi har vært i kontakt med gjennom årene, påstår å vite at det er tvingende nødvendig å ta tapet. Framfor å sitte lenge i aksjer som ikke beveger seg som forventet, les: går ned, ned og ned.

Selger man raskt, kan tapet bli mindre. Man går glipp av en potensiell oppgang, men det er bedre enn å sitte med penger låst i en aksje, som kanskje faller mye. Nettopp slik Salmar og andre lakse-aksjer gjorde, når nyhetene om en potensiell skatt kom.

Når børsen åpner kl 09:00 ...
En portefølje går opp og ned i verdi når børsen er åpen Foto: Vargas12.com
Når børsen åpner kl 09:00 ...
Foto: Vargas12.com

Equinor

Når børsen åpner kl 09:00 … er verden i gang igjen. Hjulene starter, sakte, men sikkert å jobbe på.

Det er faktisk et aksje-lokomotiv på Oslo børs, og det har vært der lenge. Equinor, tidligere Statoil, er AS Norges kronjuvel. Equinor drar ofte med seg andre aksjer på sin volatile oppgang, og nedgang, de gangene det skjer. Og det gjør det selvsagt.

Equinor hadde et resultat på nær $25m i tredjekvartal. Det statseide oljeselskapet er like mye en bank, som et olje og gass-selskap. Pengene formelig renner inn, noe som gjør regjeringens skattepolitikk enda mindre toverdig.

Equinor leverte et justert driftsresultat* på 24,3 milliarder USD og 6,72 milliarder USD etter skatt i tredje kvartal 2022. Det rapporterte driftsresultatet ble 26,1 milliarder USD, og periodens resultat ble 9,37 milliarder USD

Equinor.no

Equinor-aksjen koster i dag 356 kroner, men har vært på 406 i løpet av det siste året.

Uansett hvordan du sparer, med unntak av i banken, vil det være forbundet med risiko. Særlig på børsen. Husk at du kan velge å investere en smule tryggere ved å spare i fond.

Da slipper du de verste katastrofene, som når politikerne sier noe de selv ikke forstår.

Vargas

Spar mye penger på kloke kjøp

Spar mye penger på kloke kjøp. Du kommer til å kjøpe elbil, en eller annen gang, fordi det selges nesten ikke bensin- eller dieselbiler mer i Norge. Og siden du kan spare mange tusen kroner på el-bilkjøp, bør du gjøre det før nyttår. Etter nyttår kommer det moms på elbiler som du slipper, om du handler før nyttårsaften.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Vær på vakt

Skal du kjøpe hus, trenger du huslån. Ta en telefon eller ti, spør så mange banker du finner, få så gode betingelser som mulig. Lavest mulig rente, gir deg jo bedre betingelser. Jo mer sikkerhet du har, jo lavere rente på lånet får du.

Les også: Slik blir du rik på børsen

Spar mye penger på kloke kjøp. Hva er et klokt kjøp? Det er kjøp som blir gjort med overlegg. Som er vurdert til å være smart for din lommebok. Å handle på impuls er sjeldent smart, altså det motsatte av klokt. Det samme gjelder å kjøpe ting man absolutt ikke behøver. Penger ut av vinduet-kjøp skader din personlige økonomi.

Hvem leverer billigst strøm uten liten tekst, som forteller at prisen du betaler, gjelder kun en begrenset periode? Også her er det lurt å gjøre en innsats selv, hvilket selskap er mest troverdig. Bruk gode hjelpemidler som Strøm.no.

Det verste du gjør for din egen privatøkonomi, er å sitte med hendene i fanget – uten å løfte en finger. Vær på vakt, vær prisbevisst og sette deg inn i de enkelte utgiftspostene du har, og som du bruker mye penger på. Lån, strøm, mat, drivstoff og bil.

Spar mye penger på kloke kjøp

Dagligvarer

Varer du kaper daglig, smør, brød, melk, pålegg, frukt, middag og grønnsaker, koster mer enn noen gang i Norge, nå. Derfor er det lurt å være ordentlig prisbevisst. Du bør vite hva en liter melk koster, hva et brød koster og hva du kan spare ved å bruke kjedenes respektive apper.

Les også: Snart kaos på handlesentrene

Du tror kanske at Coop-Extra kødder når de sier at det lønner seg å bruke appen som gir deg rabatt og gratis mat? Nei, de gjør ikke det skjønner du. Det er rett og slett en kjempetabbe og la være. Og vi får ikke fem øre for å komme med denne påstanden, fordi det er ren fakta.

Vi sparer mange tusen kroner i året når vi handler både på Kiwi, Rema 1000 og Coop-Extra, ved å bruke appene. Æ-appen på Rema gi 15 prosent på frukt, 50 prosent på bleier, bind og tamponger. Og du får priskutt på det du handle ofte. Hallo, er du med?

Kiwi er kjent for å være best på pris, det er ikke sikkert det er riktig, men også her får du gode rabatter gjennom Trump-kortet. Her får du tilbake penger, fra oppspart beløp på hva du handler gjennom ett helt år.

Hos Coop-Extra er det også en app som samler opp kjøpsutbytte på alt du handler, 1 prosent, som høres lite ut. Men det blir faktisk endel penger på ett helt år. På Coop-kortet får du også en lang rekke andre fordeler som du kan spare mye penger på. Sjekk det ut på Coop.no

Sparing

Hva er sparing for deg? Betyr det ikke bedre råd, og ha penger til overs når det kniper?

Sparing kan være så mangt, men det er i hvert fall det motsatte av å være blakk, ha dårlig råd og ikke få endene til å møtes. For å klare det, må du være deg bevisst hva pengene dine går til.

Det er utrolig lite som skal til før det monner.

Om du sparer kun 100 kroner per måned i ti år, blir det 12.000 kroner. Klarer du å spare litt mer og bare la sparingen gå, blir det en buffer, som gjør at du har kontroll på pengene dine. Alle bør selvsagt ha en buffer. Hvem skal ellers betale om vaskemaskinen din ryker? Mora di?

Om du klarer å spare fem hundre kroner eller en tusenlapp per måned. Enten på høyrente-konto, fond eller i trygge aksjer, vil du se at pengene vokser raskt. Sparing bør være en del av din økonomiske framtid. Da bør du sette opp et budsjett for en måned eller et helt år av gangen, og holde det.

Spar mye penger på kloke kjøp og ha stål-disiplin på forbruket, da mener vi alt forbruk. Du bør ikke bruke fem øre, før du her helt sikker på at det er vell anvendte penger.

Vargas

Slik blir du rik på børsen

Slik blir du rik på børsen. Du må være mer tålmodig enn noen ganger tidligere og så enda litt til. Og når du først tar gevinst, må du velge å reinvestere gevinsten riktig. Vanskelig, ja, men ikke umulig.

Estimated reading time: 6 minutter

Kahoot!

Du som kan endel om aksjer og børs. Som har kjennskap til selskapene på børsen generelt. Og om teknisk analyse på selskap spesielt, kan fortsatt gjøre deg til fant på børsen, like fullt som alle oss andre dødelige.

Slik blir du rik på børsen, når du plukker riktige aksjer og blir værende i aksjen, lenge. Men ser du at aksjen var et feilvalg og då må ut av den, bør du lære deg å ta tapet. Det er vel så viktig å selge med tap, når det er nødvendig, som å bli sittende lenge, når det går bra.

Slik blir du rik på børsen, du bør lese deg opp om både selskapet og aksjen. Følg gjerne pengestrømmen blant de som har blir rik på børsen tidligere. Og du må gjerne følge bjellesauene, de som har blir rike på børsen. Det er det nemlig noen som blir, hver eneste dag.

Da folke-aksjen, Kahoot! gikk til himmels til 137 kroner per aksje, solgte finansmannen Trygve Hegnar (79) på topp og har skrytt av det i ettertid. Mang en gang har millionærer og milliardærer solgt for tidlig, men av nettopp den grunn – hentet fine gevinster i aksjemarkedet.

Kahoot! som aksje, gikk til himmels for et drøyt år siden, men er i dag verdt i underkant av 19 kroner per aksje.

Noen tror den skal opp igjen, andre mener det er luft, på lik linje med visse flyselskap. Flyr kan gå konkurs i løpet av uka. Kahoot! kan ikke gå konk i dag, men vil bli kjøpt opp av noen større teknologiselskap, sannsynligvis.

Slik blir du rik på børsen
Slik blir du rik på børsen

Warren Buffet

Det er nemlig nøkkelen. Du må ikke vente for lenge, bli for grådig og selge for sent.

Verdens beste investor, orakelet fra Omah, Warren Buffett er mange hobby-investorers Gud.

Milliardæren er blant verdens rikeste menn, har en kontrollerende andel av selskapet Berkshire Hathaway.

Buffett har sagt det samme hele tiden, i sin periode som vellykket investor, vær tålmodig. Kjøpe når aksjer faller og folk selger i panikk. Selge når du ser at du kan ta en fin gevinst på oppgang over tid. Eller ikke selg i det hele tatt.

Warren Buffet kjøpte aksjer i Coca Cola Company i 1988, og kjøpte seg gradvis opp i det verdenskjente leskedrikk selskapet. Han eier nå drøyt 7 prosent av Coca Cola. Bare i utbytte får Buffet mer enn én milliard kroner, hvert år. Du kan jo gjette om rikingen eier aksjene fortsatt? Selvsagt.

Du som vil kopiere Warren Buffet bør ha penger å investere, finne de riktige aksjene og vente til aksjene stiger. Så enkelt er det faktisk. Vanskelig, men ikke umulig, men det krever tid, flaks og at markedet stiger.

Slik blir du rik på børsen – du må ha en stor dose tålmodighet.

Portefølje

Siden du er så smart å velge å bruke tid på vår blogg, Vargas12.com, vil vi gi deg vår portefølje, uten at du må se på det som noe investeringstips. Dette er de selskapene som vi ønsker å satse på i lang tid framover. Aksjer vi vil sitte på lenge. I mange år.

Husk at du som setter pengene dine i aksjer, kan tape pengene dine.

Aker Horizons (AKH) er Akers grønne satsning. Et investeringsselskap som har fornybar energi som sin misjon.

Fornybarselskapet, Mainstream Renewable Power, er også i AKHs, eie med Kristian Røkke som sjef. Aker Horizons er et nytt selskap som vil tjene mye penger om noen år. Det som er spennende med dette selskapet er, hvor stort kan det egentlig bli. Vi tipper det blir Akers lokomotiv i årene som kommer, intet mindre.

Aksjen har falt 59 prosent i år, men det er naturlig, lav inntjening og store utgifter, all den tid markedet også har falt så mye som det har i år.

Gjensidige Forsikring (GJF) er børsens tryggeste forsikringsselskap.

Et selskap som tar vare på sine kunder ved å betale utbytte til forsikringskundene. Og til aksjonærene. Du får hele 7,70 kr, per aksje du eier, i utbytte. Slik blir du rik på børsen – ved å eie aksjer som gir solide utbytter, flere ganger i året.

Olje og gass

Gjensidige Forsikring har bunnsolid økonomi og er like solid på børsen. Når alt raser, som i et krakk, er det kanskje Equinor og Gjensidige Forsikring som raser minst. I år har aksjen falt 13 prosent, kanskje er det et riktig tidspunkt å kjøpe nå?

Vår Energi er Norges nyeste olje- og gass-selskap. Et selskap som har noe mer gass-virksomhet enn olje. Vår Energi er konkurrenter med gigantene Equinor og Aker BP. Med nær tusen ansatte og 148 lisenser er dette selskapet en viktig resurs for å hjelpe Europa med energi.

For den som måtte være i tvil. Verden trenger både olje og gass i uoverskuelig framtid. Både vi her hjemme og ellers rundt om i verden. Vår Energi er også en utbytte-maskin for sine aksjonærer. I tredje kvartal i år, ble det utbetalt $290m i utbytte. Ja, takk.

Vargas

Toppfakta om nettcasinoer i Norge

Gambling er et populært tidsfordriv i Norge, og nettkasino vokser i popularitet blant innbyggerne i landet. Den norske regjeringen kontrollerer åpenbart gamblingen her hjemme. Men tilbyr kun to statseide plattformer, der spillere kan få tilgang til gamblingmarkedet.

Spillere som leter etter flere alternativer, utforsker utenlandske nettsteder for å tilfredstille deres gamblingbehov. Det er nemlig mange casinosider som norske spillere kan utforske. Spillerne kan finne en bonuscode24.com for øke finansene og utvide gamblingeventyret, på egne premisser.

Det er spesifikke fakta om nettcasinoer i Norge mange ikke ikke vet. Dette innlegget ser på de fire beste og viktigste fakta alle bør vite om nettcasino-gambling i Norge.

#1: Online gambling er lovlig

Mens landet har restriksjoner på plass for gambling i hele landet, er nettgambling lovlig i Norge, om enn med noen begrensninger. Gambling gjennom de statseide kasinoene, Norsk Tipping AS og Rikstoto er lovlig, men Norge anerkjenner eller regulerer ikke utenlandske casinoer.

Det betyr at spillerne som bruker disse sidene gjør det på egen risiko. Casinospillere kan få tilgang til forskjellige spill online, inkludert spilleautomater, rulett, blackjack, Keno, bingo – blant annet.

Gambling er et populært tidsfordriv i Norge

#2: Spilleautomater er de mest populære nettcasino-spillene i Norge

Spilleautomater har som kjent en lang historie i Norge.

Spilleautomater er omtalt under kategorien lotteriloven fra 1995, og bare operatører med lisenser for veldedighetsspill kunne betjene dem. Myndighetene forbød imidlertid hele konseptet, da det det viste seg at mange innbyggere fikk problemer med spilleavhengighet.

Lovverket ble senere endret og tillatt, men lagt under strenge restriskjoner og overvåkning hos Norsk Tipping, med blant annet interaktive videoterminaler. Disse spilleautomatene er forskjellige fra vanlige spilleautomater, fordi de krever et bestemt kort for å spille dem.

Interesant nok foretrekker nordmenn å spille vanlige spilleautomater, som de får tilgang til gjennom utenlandske gamblingsider. Heldigvis håndhever ikke myndighetene nettcasino-forbudet sine strenge lover. Derfor får spillerne tilgang til spilleautomater med ekte penger, på tvers av ulike casinosider.

#3: Minimumsalder for gambling i Norge er 18 år

Som i mange andre land, er Norges myndighetsalder for gambling satt til 18 år. Det betyr at spillere under minstealder, gambler ulovlig. Casinospillere som er 18 år kan spille både både nasjonale casinospill og onlinespill.

Andre spill som er tilgjengelig for dem som bruker norske nettsider kan bruke Keno, lotteri, bingo, bordspill, og andre online casinospill. Det anbefales ikke for spillere under lovlig alder å få tilgang til gamblingsider.

Selvsagt er det naturlig at ingen nasjonale eller internasjonale nettsider, tillater mindreårige å spille online på deres plattformer.

#4: Spillerne betaler skatt på sine gevinster

Når du vinner på en casinoside, må du betale skatt. Alle spillere må oppgi sine skattepliktige premier. Nettcasino som administreres av Norsk Tipping AS, er midlertidig fritatt for å betale skatt.

Skattesatsene er er imidlertid ikke satt for høye. I noen tilfeller kan du bli beskattet med opptil 28 prosent av overskuddet ditt. Avhengig av om du bruker statseide gamblingplattformer, eller en utenlandsk casinoside.

Konklusjon:

Norge har strenge regler for pengespill her i landet. Reglene er dog noe mer slappe for nettgambling. Før du registrerer deg for å spille på et nettcasino, sjekk om de godtar norske brukere. Og hva vilkårene og betingelsene egentlig er.

Sjekk også betalingsalternativene, for å se om de stemmer overens med dine egne preferanser.

Vargas

Verdens ti mest anerkjennende selskap

Verdens ti mest anerkjennende selskap. Din første tanke er nok, kan det være noen norske blant disse? Nope. Ikke svenske heller. Man må til USA hvor alt er større, mektigere og rikere. Og vi skal ikke dvele noe mer ved det enn å begynne på tiendeplass. Et selskap du kjenner godt, som du kanskje betaler penger til selv også.

Estimated reading time: 7 minutter

Fellesnevner for alle disse ti selskapene er at de er notert på Wall Street, de har solid økonomi og har et godt renommé.

Underholdning og retails

10. Netflix

Et av verdens mest populære selskap, en anerkjent strømmetjeneste også for oss nordmenn, med mer enn 220 millioner abonnenter over hele kloden. Men det er malurt i begeret. Konkurransen blant denne type virksomhet er knallhard. Netflix har falt seksti prosent i år, og i juni ble 300 ansatte oppsagt.

Det skal jobbes lenge og hardt i strømmetjenesten for å opprettholde 10.plassen på denne eksklusive listen,

9. Amazon.com

Dette er selskapet til Jeff Bezos, verdens rikeste mann med jevne mellomrom, når Amazon-aksjen stiger på børsen. Det har den gjort det siste året, men har falt tilbake i sommer. Verdens største nettbutikk, som Komplett ganger én million.

Les også: Tilbehør til dine digitale enheter

Ikke til å unngå at også her har det vært kontroversielle overskrifter i lang tid. De ansatte i Amazon er misfornøyd med både lønn og arbeidsforhold, men det er kanskje ikke rart i et så stort selskap. Forretningsmodellen og antall brukere/ kunder er enormt, verden over. Noe som gjør at Amazon tjener mye penger.

8. Nike

Nike er blant de største sportskjedene i verden, også godt kjent blant norske forbrukere og kunder. Dette amerikanske selskapet ble stiftet av friidrettsmannen, Phil Night og hans trener Bill Bowerman.

Nike har solgt joggesko, treningsklær og fotballer gjennom flere tiår, verden over. Selskapet er registrert i 170 land, og sees sammen med konkurrenten Adidas på, som verdensledende i markedet. Nike har også i lang tid vært anerkjent for sin innovasjon og kreativitet.

Verdens ti mest anerkjennende selskap – er selskap som over tid har gjort seg rik og berømt – over hele kloden.

Verdens ti mest anerkjennende selskap

Disney og flyselskap

7. Delta Airlines

Verdens nest største flyselskap etter American Airlines, er Delta Airlines, men mer anerkjent. Ikke er det størst i antall passasjerer heller, men det er kundetilfredsheten blant de reisende verden over, som gjør Delta Airlines til meget god butikk.

Selskapet har flyruter over hele USA, Europa, Latin-Amerika, Karibien og Asia.

Selskapet fikk negativ omtale når de i 2017, dro en vietnamesisk/amerikansk lege, ut av flyet, mot sin vilje. Så har de utvilsomt fått sitt renommé på fote igjen etter denne fadesen.

6. The Walt Disney Company

Et selskap som egentlig ikke trenger noen introduksjon som taler for seg selv. Disney er verdenskjent gjennom sine kjente figurer som Donald, Mikke Mus og Langbein. Men også for sine fantastiske filmer og nå også Disney pluss (Disney+) som egen strømmetjeneste.

Disney, as a company, seems to have a new lease on life with the launch of Disney+, which has been a massive success so far.

Finance.yahoo.com

Disney er ifølge mange investorer blant de tryggeste aksjene i verden. Fordi Disney er et bunnsolid selskap som tjener mye penger – på en lang rekke produkter og har gjort det lenge. Selskapet, som ble grunnlagt av Walt Disney tidlig på 20-tallet, er utvilsomt verdens største underholdningsselskap. Og også det mest anerkjente.

Internett

5. Alpahbet

Et gigantkonsern som kanskje ikke er like kjent for nordmenn som det er i USA. Men Alphabet eier selveste Google, så du kan jo tenke deg hvilke summer som er i omløp her. Ingen kødder med Google, ei heller Alphabet.

Google som selskap har milliarder av dollar i omsetningen, er blant de beste stedene å jobbe. Og har en arbeidskultur som gjør at de ansatte blir værende i selskapet. Alpahbet hadde en omsetning på $258 milliarder i 2021.

Verdens ti mest anerkjennende selskap hvor Alpahbet har kun fire selskap foran seg på listen.

De fire får du her og nå, på Vargas12.com.

4. Salesforce

Det er fortsatt på nett det skjer. Google er allerede nevnt gjennom Alphabet. Salesforce er kanskje ikke så kjent i Norge, det heller. Men det kan gjerne sammenlignes med “skyen” du lagrer minnet for bruk på nettet.

Salsforce er eid av Oracle. Et selskap som raskt har blitt blant de største og rikeste i verden. Selvsagt med en global kundemasse, all den tid alle som har tilgang til internett, kan bruke Salesforce. Selskapet er verdsatt til $153 milliarder.

Top 3 i verden

3. JP Morgan Chase & Co

USAs største og mektigste bank. JP Morgan Chase & Co er et anerkjent forretningsimperium. Med inntekter på nær $122 milliarder i fjor er lett å forstå at denne banken er så mye mer enn en bank.

JP Morgan Chase & Co er sett på som det beste stedet å jobbe for ferske økonomi-studenter. Og banken sees på som svært militær-vennlig, all den tid regjeringens forsvarsbudsjett er det største i verden.

JP Morgan er også viktig for den amerikanske finansielle industrien, generelt og Wall Street spesielt.

2. BlackRock

Her er det kanskje for oss nordmenn, nok en ukjent aktør i det globale markedet, men BlackRock er et kapitalforvaltningsselskap. Ekspertise under ett tak, som spesialiserer seg på å forvalte andres penger, kort sagt. Verdsatt til $10 billioner.

For å oppnå best mulig avkastning i finansmarkedene og til å utnytte ekspertisen til profesjonelle pengeforvaltere, kan investorer plassere penger hos et kapitalforvaltningsselskap. Det er ansvaret for investeringsledelsen, først og fremst porteføljeforvalteren, å forsiktig investere penger på vegne av klienter.

Helpleft.com

BlackRock er ansett som å være den mest attraktive ideelle arbeidsgiveren i kapitalforvaltningsindustrien i USA. Intet mindre. Og selskapet scorer høyt på Bloombergs likestillingsindeks.

1. Vinneren er: American Express

Verdens mest anerkjente produkt, American Express.

Et kredittkortselskap, faktisk, men ikke hvilket som helst selskap. American Express scorer svært høyt på kunde-tilfredshet, nøyaktighet og service. Kredittkortselskapet har en rekke rike personligheter på sin lange kundeliste.

American Express tilbyr også kundene et fordelsprogram som er så eksklusivt at amerikanske selskap benytter seg av de. Selskapet er også kjent under navnet, AmEx, som grunnlagt så langt tilbake som i 1850. Et av selskapene som legges til grunn for de 30 selskapene som danner velkjente, Dow Jones på Wall Street.

American Express hadde en omsetning på $43,66 milliarder i 2021.

Kilde: Finance.Yahoo.com

Vargas

Snart kaos på handlesentrene

Snart kaos på handlesentrene, køer så langt øyet kan se. Hektiske mødre, fedre og bestemødre som skal ha varer, gaver, mat og klær. Julehøytiden er for alle nordmenn de samme i år som i fjor, hektisk, stressende, men mye dyrere. Du gleder deg ikke til jul du heller, nei? Du er nok ikke alene.

Estimated reading time: 5 minutter

Tradisjoner

Kun to skarve måneder er igjen fram til julen ringes inn. Vi synes ikke det er så lenge siden vil klemte i oss ribbe, juleøl, akevitt, julepølse og annet snadder. Som gjorde januar til et aldri så lite helvete, både helsemessig og økonomisk. Snart skal vi gjøre det samme igjen. Slekt skal følge slekters gang, tradisjoner må holdes i hevd.

Les også: Adventstiden er mer enn å vente

Enten det er langs islagte veier, i stappfulle handlesenter eller på vei til sentrum for å gå fra butikk til butikk. Julehandelen er et kaos, et mas og en tid du bør smøre deg med tålmodighet, fordi køene er både lengre og tregere enn i fjor.

Enda flere gode grunner til å gjøre unna julegavehandelennett altså, eller gjøre innkjøpene i god tid før desember. Snart kaos på handlesentrene over hele landet.

Du har sagt ja til å be svigermor julaften, tante Britt og hennes nye kjæreste, Kjell, kommer også. Han som har høy promille gjennom store deler av desember.

Du behøver nok tid til å få maten i hus. Da tenker du kanskje å reise til nærmeste billigbutikk? Der er det ikke lenger billig. Det kan vi love deg, ikke før de to siste ukene før jul. Men gjør uansett handelen i tide.

Snart kaos på handlesentrene

Julenedtur

Det skal være en gledens høytid, julehøytiden. Men det er såpass mange store nedturer nå, som gjør oss litt betenkt. Og til og med nedstemt. En følelse vi svært sjeldent er i besittelse av. Julenedturen handler i aller høyeste grad om krigen i Europa.

Les også: Dårlig råd og lite penger

Mange barn i Ukraina og helt sikkert mange andre land, opplever frykt, framfor å glede seg over høytiden i år. Det ser ut til at julen kommer for raskt til at vi kan forvente fred i Ukraina. Men det er lov å håpe. Mister vi håpet så er det vel over for godt.

Julenedturen handler også om økonomiske utfordringer for oss her hjemme. Uten sammenligning forøvrig. Vi har det betydelig bedre enn alle som er i krig, det må vi aldri glemme. Men det blir uansett en annerledes jul for mange nordmenn.

En jul uten de dyre gavene, kanskje litt mindre luksus og mindre reising. En jul uten særlig glitter og stas. Rentene stiger, drivstoffet dyrere enn noen gang, strømprisene holdes oppe av krigen, og maten … Den blir garantert dyrere gjennom hele 2023.

Snart kaos på handlesentrene, et kaos du bør gjøre alt du kan for å unngå. Det gjør du ved å handle hjemmefra.

Netthandel

Å handle på nettet hos seriøse aktører har utelukkende bare fordeler med seg. Du har full retur-rett og åpent kjøp i seks uker. Du kan handle på kreditt og dermed betale på nyåret. Samt at du slipper å høre den grusomme julemusikken i handlesentrene – som er i spedd, en hel drøss med dårlig reklame.

Lest? Julegavehandel på nett?

Med klok netthandel gjør du unna julegavehandelen i en fei, du slipper også å høre på hysteriske mødre i fistel, kjefte på masete, sultne og slitne barn. Og du slipper å sloss om de beste produktene i de butikkene hvor kaoset er komplett. Trøste deg med at det blir verre i handlesentrene og i butikkene jo nærmere julaften du kommer.

Nordmenn kommer til å svi av 65 milliarder kroner i desember. Og mye av disse pengene kommer fra økt netthandel. Det er ventet å settes nye rekorder, til tross for økte priser og trangere kår for mange nordmenn.

Kredittkort

Når du endelig har tatt til fornuften og sitter der med Mac-en på fanget, med noe godt i glasset. Gjerne med fyr på peisen, kan du med fordel bruke kredittkortet ditt når du handler.

Fordelen med å handle på kredittkort eller et Mastercard, er at du har sikret handelen om noe uforutsett. Og du har opptil seks ukers kreditt å betale for hele gildet. Men her bør du være på vakt og sikker på at du klarer å betale for deg.

Ikke la deg lure til å kjøpe noe du ikke har beregnet i ditt budsjett. Når du handler hjemmefra, sparer du nemlig en hel del på alle de impulskjøpene du ellers ville ha blitt fristet av – til og fra sentrum eller kjøpesentret.

Når julefreden senker seg, tante Britt og Kjell har endelig reist hjem julaften. Da sparker du av deg skoene, legger bena på bordet og takker høyere makter for – netthandelen. Vel bekomme og god jul.

Vargas

På tide å gamble litt?

På tide å gamble litt? Du som lever fra hånd til munn og knapt nok det, som kanskje er blakk et par uker før ny lønn er på konto. Kjenner du deg igjen? På tide med en endring? Det er hevet over tvil at 2023 vil bli det året du får det ganske bratt, særlig økonomisk.

Online

Det kan du faktisk gjøre noe med. Men da må du tørre å ta sjanser.

På mange nye norske casinoer, finnes det mange seriøse aktører nå. Flere enn noen gang.

Enten du er en erfaren gambler eller fersk i gamet og aldri har brukt penger på online spill. Du har faktisk gode sjanser på å vinne penger på første forsøk.

Det viktigste på denne nettsiden, er at du får alle menyer og en kundeservice på norsk. Du får sikre og trygge casinoer med EU-lisens, og eksklusive bonuser. Og kanskje minst like viktig, du finner en egen liste over useriøse aktører i en ujevn og uoversiktlig bransje.

Som du sikkert har oppdaget, det er online det skjer, det er på nettet man finner ny inspirasjon til spenning.

På tide å gamble litt?

Negative nyheter

På tide å gamble litt? Om du ikke spiller for mer enn du har råd til å tape, kan faktisk spenningen med å spille online gi deg et løft i hverdagen. Når fikk du gode nyheter eller overraskende penger på konto, sist?

Nå er det utelukkende negative nyheter rundt oss på alle kanter, veldig ofte. Da kan det være deilig å flykte litt ut av en negativ spiral – til noe nytt og spennende. Noe som faktisk kan gi deg et økonomisk løft i tillegg.

Skal vi lykkes med å komme ut med helsen i behold til våren, må vi faktisk avreagere og ventilere alt det negative. Dyr strøm, drivstoff, mat og boliglån, gjør noe med oss.

Da kan en liten investering på et bra online-spill gjøre susen. Slik at du kommer bort fra all negativiteten en stakket stund.

Vinnertype

Om du er en vinnertype eller ikke, har flaks eller uflaks spiller liten rolle. Alle får en gevinst eller to, før eller siden. Uansett om man gambler store eller mindre beløp.

Det du bør huske på er at du setter av penger til det viktigste. Lån, strøm og har penger til mat.

Fordelen med å velge de seriøse aktørene på markedet framfor de mindre seriøse er at du får pengene dine. Du har garantier for at utbetalingen kommer når du endelig vinner, og pengene kommer raskt på konto.

En annen fordel er at du kan vinne på ulike måter inne på samme online spill. Legg også merke til solide bonuser fra første innskudd. Og ikke minst gratisspinn og cashbacks.

Uansett on du er en vinnertype eller ikke – husk å aldri spille for mer enn du har råd til å tape.

Lykke til!

Vargas

Priskrig på matvarer før jul

Priskrig på matvarer før jul, en priskrig som kan være en fordel for kundene. Nå er det godt kjent at mye mat har blitt dyrere over tid gjennom året. Slik behøver det slett ikke bli når dagligvarekjedene skal øke omsetningen inn mot jul. Da bør prisene mye ned, for å få kundene tilbake i butikkene.

Estimated reading time: 4 minutter

Kjeltringer

Vi skriver uke 42, en rekke julevarer på plass i butikkene. I de neste ti ukene skal det omsettes for milliarder av kroner på Kiwi, Rema 1000, Meny, Spar og Joker.

Noen vil heller dra utenlands for å gjøre billigere innkjøp til julehøytiden, om ikke kjedene setter ned prisene. I Sverige er prisene fortsatt langt lavere og utvalget betydelig bedre.

Les også: Elsker du smågodt? Les!

Nå er det avdekket prisjuks, nok engang. Kjedene setter opp prisene langt mer enn de faktisk må. Noe som er i strid med lovverket og gjør maten unødvendig dyr. Priskrig på matvarer før jul – tvinger seg fram. Om kjedene skal klare å nå målene med økt omsetning fra i fjor.

Svindel

Du må ikke være i tvil om at det foregår et prissamarbeid mellom kjedene på dagligvarer. Det er ikke tilfeldig at det skiller noen få kroner, når VG tar en pristest mellom de respektive kjedene, på en lang rekke varer.

Kjede-eierne er kjeltringer som gjør alt de kan for å tjene noen kroner ekstra. Og politikerne lar de faktisk få lov til å holde på, noe som gjør din mat dyrere.

Ola og Kari Nordmann er så naive at det er skremmende å se på. Hadde dette skjedd i et hvilket som helst annet land, ville det blitt høylytte protester og fakkeltog i gatene. Vi må faktisk begynne å si fra når vi blir lurt og svindlet for penger. Nordmenn må få skylappene vekk fra øynene.

Priskrig på matvarer før jul
Norveiga vellagret Foto: Vargas12.com

Dyrere

Prisene har økt grunnet elementer norske bønder og dagligvarer ikke kan rå over. Dyrere råvarer, import, strøm, inflasjon og drivstoff er medvirkende årsaker. I tillegg er grådige kjede-eiere med på prisgalopp og ser sitt snitt i å øke prisene på varene, helt bevisst. Det må politikerne sette en stopper for.

Les også: Dropp Halloween!

Alt som er dyrt i dag blir enda dyrere neste år. Derfor er det viktig å få gjort noe med kjedenes maktarroganse, som gir nordmenn dyrere mat enn strengt tatt nødvendig.

Egg, kjøtt, smør og brus har økt med ca 30 prosent i 2022. En pris som ligger over det som faktisk burde være nødvendig. Ved prisstigningen 1. juli, er det kommet fram bevis på at varene er justert mer enn de burde. Nettavisen.no har gjort denne saken, som bekrefter vår påstand.

Priskrig på mat før jul er det eneste som kan berge jula for folk flest – som nå sliter økonomisk. Redusert inflasjon, slutt på krigen og rimeligere strøm, vil selvsagt stanse prisgaloppen Norge er inne i nå.

Priskrig

De tradisjonelle julevarene som folk flest handler til jul, vil også i år blir kraftig redusert i pris. Årsaken er at kjedene ikke tør å la være, fordi din handlekurv er viktigere enn noen gang, rett før jul. Kjedene har råd til det.

Sennep, sylteagurk, Edamerost, julemarsipan, risgrøt, Gräddost, sukker, bakevarer, julebrus, mel og bakepulver. Alt dette vil bli redusert i tiden fram mot jul. Ikke ennå, men er du tålmodig, så vil du finne disse varene rimeligere fram mot jul.

Ulempen er at kjedene aldri annonser en priskrig, priskrigen skjer i det stille. Kjedene reduserer prisene på varene over natten, særlig i desember måned. Da finner du plutselig klementiner til under ti koner kiloen. og nesten gratis smågodt.

Om du er smart å følger denne bloggens daglige artikler fram mot jul, er det penger å spare. Meld deg på vårt nyhetsbrev, her.

Vi følger opp prisene og publiserer prisforskjellen, slik at du som leser blir oppdatert. Du sparer mye penger på en julehandel, når prisene er justert ned mot femti prosent fra originalprisen.

Vær smart og årvåken så sparer du penger.

Vargas

Pin It on Pinterest