Du har neppe vært rikere

Du har neppe vært rikere enn akkurat nå. Du har mottatt skattepengene, feriepengene står for døren og renten er fortsatt rekord lav. Aldri før har nordmenn i full jobb hatt bedre råd. Bøndene klager som alltid, på mer penger. Intet nytt under solen der, men alle vi andre – bør faktisk være mer enn happy.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Sliter du?

Pengene flommer inn. Vinmonopolet melder om rekordomsetning, vi kjøpte for nær 1 million liter alkohol, onsdag før Skjærtorsdag. Vi har penger nok. Hvem som skal drikke all den alkoholen kan man spørre seg. At det vil gå ut over barn og unge er hevet over enhver tvil. Det lover vi å komme knallhardt tilbake til, når rusen har lagt seg. Du har neppe vært rikere enn i dag, men neppe særlig lykkeligere.

Mye tyder på at Ola og Kari Nordmann drikker seg unna utfordringene med Covid-19, til tross for lettelser og økning i vaksineringen. Kjenner du deg igjen?

Sliter du med privat-økonomien nå er det av to årsaker. Du bruker mer enn du burde, eller du tjener for lite i forhold til livsstil og gjeld. Dette kan du fikse på med noen enkle grep. Har du fast inntekt nå, burde du ha hatt god økonomi. Faktisk den beste på veldig lenge. Om du spør deg selv, har du god råd, vil du svare ja, om ikke er du deg selv å takke.

Faktum er at de lave boliglånsrentene vi har har hatt over svært lang tid; har gjort noen formuende eller gitt de fleste god råd. Dessverre kan det være et problem på lang sikt, fordi boliglånsrenten vil stige, en eller annen gang i framtiden. Ja, allerede før jul, og det er jo ikke lenge til.

Lave renter

Bankenes utlånsrente er lav av flere årsaker, men den lave oljeprisen og liten etterspørsel etter olje på verdensmarkedet, er en medvirkende årsak, og at arbeidsledigheten fortsatt stiger – er med på holde renten lav. Du har neppe vært rikere enn akkurat nå – det er litt fint, og?

Du har neppe vært rikere

Nok penger gir evig lykke heter det. Vel, da burde vi nordmenn vært på toppen akkurat nå, men det er vi vel ikke? Selvsagt har vi langt færre problemer enn mange andre på kloden, men det er lett å bli fartsblind i egen lekegrind. Vi liker å ha fokuset rett framfor nesen, vi liker å tenke på vårt eget beste og gi litt faen i alle andre. Vi er en smule egosentriske vi nordmenn. Der har vi et forbedringspotensiale, de fleste av oss.

Det som på sikt kan gjøre at boliglånsrenten stiger – noe som gjør at vi får dyrere lån og mindre til overs, er det motsatte. Altså at arbeidsledigheten synker, økt etterspørsel og økt oljepris, verdensøkonomien går så det suser, særlig i USA, som påvirker oss her hjemme. Du har, uansett rentenivå, ansvaret for din privatøkonomi.

Kredittkort

De aller fleste nordmenn kan få kredittkort kastet etter seg, men kjenner ikke betingelse for beste bruk av disse. Tar du penger på kredittkort ut i minibank, koster det ofte mye i renter fra første krone. Noen velger å betale regningene med kreditt, eller lar være å betale annet enn fest og moro. Det kan sammenlignes med å pisse i buksa for å holde varmen. Det er varmt kun i et øyeblikk.

Du har neppe vært rikere enn akkurat nå, om du er i full jobb. Vi vet at mange er permiterte og har fått oppsigelse slengt i ansiktet grunnet pandemien. Men alle som har en inntekt burde være smarte nok til å sette av litt ekstra til dagene som kommer, da du trenger litt ekstra.

Det er nå du kan unngå å måtte ta opp dyre forbrukslån om vaskemaskinen eller bilen havarerer eller båtmotoren blir stjålet, ved å sette av litt ekstra. Makter du i tillegg å være økonomisk i hverdagen – de dagene det er flest av tross alt i løpet av et kalenderår, takler du kanskje en økning i boliglånsrenta på et par prosent. Dessverre kan det være virkeligheten for de fleste av oss om ett år eller to.

Enkle grep

Til slutt legger vi til noen enkle grep som bør gi deg bedre råd, både på kort og lang sikt:

 • Betal regningene i tide, si opp de “godene” du egentlig ikke har bruk for
 • Betaler du for mye i strøm, konkurransen er tøff, sjekk ut og bruk termostat som senker forbruket når du ikke er hjemme
 • Har du riktige og gode nok betingelser i banken, her er det mye å spare, er du LO-medlem f.eks, bør du få gode betingelser
 • Trenger dere to biler i husholdningen, kunne det holdt med én?
 • Gjør store innkjøp etter handleliste, unngå bensinstasjon-mat og impulskjøp
 • Reis til Syden, USA eller på fjellet utenfor sesong, om mulig, da er flyreisene betydelig rimeligere
 • Nordmenn kaster mat for milliarder av kroner hvert år, gjør kloke innkjøp som hindrer deg i å kaste mat
 • Unngå å ha sparepengene i banken, men spar heller i fond med lav risiko
 • Fyller du drivstoff på bilen de dagene prisen er lavest, kan du spare mye penger over 12 måneder
 • Betal ned de dyreste lånene først, gjør en verdivurdering av boligen og slå sammen smålån for best mulig rente

Søk hjelp

Havner du i pengetrøbbel av en grunn er det en ting du aldri bør gjøre. Å lukke øynene for problemene og utfordringene som umiddelbart oppstår om du mister jobben eller opplever samlivsbrudd.

Du har neppe vært rikere enn akkurat nå, men ikke al det gå til hodet på deg.

Ta kontakt med banken og dine kreditorer, de vil forsøke å forstå situasjonen og vil kunne hjelpe deg over kneika. De aller fleste finansinstitusjoner vil heller ha litt penger enn ingenting, dermed gi deg betalingsutsettelse, opp til ett år. Kanskje mer.

Har du barn i skolealder, gi de en sparebøsse ved neste anledning. Man er aldri for ung til å forstå hva god privatøkonomi har å si. Og så var det dette med alkohol, kork flaskene i tide, for barnas skyld.

Vargas

Nye priser på TV2-fotballen

Nye priser på TV2-fotballen. Du synes kanskje det har vært kostbart tidligere også, med rundt 500 kroner for Premier League på TV? vel, nå økes prisene med 30 prosent til. For andre gang på to år økes prisene til hele 899 kr per måned. Det kan bli for mye selv for den mest hardbarkede fotballfan. Men før du sier opp abonnementet ditt, bør du lese årsaken til økningen.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Er det for dyrt med fotball på TV?

Dyrt?

Du får nemlig betydelige mer fotball, langt flere kamper i de aller beste ligaene i verden. Samt Champions League og alle landskamper. Da er det kanskje litt mer spiselig å måtte betale nesten 900 kroner – bare i fotball-underholdning? Eller hva sier du? Man skal dog som mann og fotballidiot, måtte argumentere godt mot konemor, for å få gjennomslag for dette tilbudet.

For mange er 900 kroner mye penger. Det blir jo strengt tatt 10,788 kroner i året. Nye priser på TV2-fotballen gjelder kun for denne ene sesongen. Sesongen etter mister nemlig TV2 rettighetene til Premier League.

Nye priser på TV2-fotballen vil utvilsomt bli diskutert fram til høstens sesongstart i de tusen hjem. Mange vil velge å si opp sine kanaler i god tid før kampene sendes til høsten. Men husk, det er EM i fotball fra 11. juni – 11. juli. Flere av kampene sendes på TV2. Sannsynligvis uten at du må betale for dette i sommer.

Lest denne? Solskjær i rute til å ta seriegullet

Rettigheter

TV2 skal sende Champions League i tre år, og Premier League ut 2022. Da tar strømmetjenesten Viaplay og Viasat over rettighetene. Disse eies av TV2s argeste konkurrent på sportsunderholdning, nemlig Nordic Entertainment Group, som tar over Premier League fra 2022.

Fotball har lenge vært big business over hele kloden, men det har neppe vært større interesse og så store summer involvert, særlig i Premier League. Hver eneste kamp, uansett sendetidspunkt, blir sett av millioner av mennesker.

Selvsagt er noen lag mer populære enn andre for nordmenn, men så lenge det er seks lag, som kan vinne tittelen og trofeet, er interessen for de største og viktigste kampene enorm.

Slik er det også for tysk og spansk fotball også. Og med Ståle Solbakkens nye-Norge, er til og med landskampene noe å se fram til.

TV 2 har fotballrettigheter som inkluderer UEFA Champions League til 2024, La Liga til 2026, Premier League til 2022, og UEFA Europa League til 2021.

NRK.no
Nye priser på TV2-fotballen.

TV2 SUMO

Ser du fotball via TV2 egne kanaler via SUMO, kostet det 519 kroner denne sesongen. Neste sesong må du som TV2 kunde betale 150 kroner mer, som blir 669,- Skal du ha film- og ferietilbudet i tillegg, blir det 699 kr per måned. På lindre kanaler øker prisen fra 699 til 899 kroner, per måned.

Nye priser på TV2-fotballen gir deg en mulighet til å skrenke inn på andre ting, maten f.eks.

Du kan fra og med kommende sesong, som starter i august, ikke lenger velge om du vil ha Premier League, og kun den. Du må takke ja til Champions League-pakka i tillegg. Du kommer altså ikke unna. Du må betale full pakke. Men en liten trøst til slutt. Fra 2022 blir det igjen mulig å betale for enten den ene eller den andre, eller begge fotball-pakkene.

Fordi Nordic Entertainment Group tar over rettighetene til Premier League og TV2 sitter kun igjen med landskamper og Champions League. For 899,- per måned får du altså alle TV-kamper i Premier League, 127 kamper i Champions League og 380 kamper fra La Liga i Spania.

Prute

Det kan være smart å ta fram kalkulatoren først som sist og finne ut hvor du skal spare inn 900 kroner i måneden på andre ting. For fotball ville du se, uansett – når høstmørket faller på, ikke sant? Bare se for deg fulle tribuner med tilskuere tilbake på stadion.

Vær obs på at disse prisene er det TV2 som gir sine distributører. Det kan hende du som er Altibox-kunde, Telia-kunde, Telenor eller Allente-kunde, får et helt annet pristilbud. Selv forhandlet vi fram en god pris via TV2-SUMO, så ikke fortvil ennå. Nye priser på TV2-fotballen bør ikke være livets undergang.

Det kan faktisk vært fullt mulig å prute seg til en bedre pris på TV-fotballen.

Vi benytter anledningen til å gratulere Manchester City med seriegullet. Akkurat slik vi spådde ved sesongstart. Ikke glem å abonnere på vårt deilige nyhetsbrev, det er selvsagt alltid gratis.

Vargas

Ikke la deg lure av billige tilbud

Ikke la deg lure av billige tilbud. Det kloke ordtaket «Når noe virker for godt til å være sant, er det som regel akkurat det» har vært med i mange år, men går tilsynelatende aldri av mote. I vår digitale tidsalder er de gode tilbudene aldri lenger unna enn en skjerm.

Bergenet lesetid: 5 minutter

I tillegg er det gjerne ingen tilfeldigheter hvilke tilbud du mottar, siden de ofte skreddersys for deg personlig – basert på din bruk av alt fra nettsteder, sosiale medier og nettsøk. Det hele toppes med at det tar deg bare et blunk å slå til, på noe du kanskje ikke hadde slått til på dersom du hadde husket på det kloke ordtaket.

Bruktbilsalg

Du er langt fra alene dersom du har opplevd å gå på en smell. For tall fra Forbrukerrådet viser at det klages som aldri før – antall klager øker jevnt og trutt for hvert år. Parkeringsbøter, bruktbil, bolig og bank er de fire store gjengangerne som topper klagestatistikkene. Lenger ned på listen følger håndverkere, møbler og transport, før det jevnes ut mellom øvrige områder.

I et normalt år selges det 450 000 bruktbiler i Norge, samtidig ligger antall klager på omtrent 9 000. Det tilsvarer dermed ikke mer enn 2 % av alle salgene. Bruktbilselger har likevel i en årrekke vært negativt assosiert, og ligger på bunnen i omdømmemålinger blant alle yrkesgrupper.

«Biler kjøpes kontant! EU-mangler – ingen hindring, henter på dagen!»

Lignende annonser ser man hyppig i norske aviser. Dessverre skjuler det seg også svindlere bak slike annonser. Den mest kjente av dem alle er den nærmest legendariske bruktbilsvindleren, Sven Jarle Knoll, som spesialiserte seg på å hente biler hjemme hos bileiere, snakke dem rundt, vifte med en kontakt med liten skrift som selgeren aldri fikk med seg, reise av sted med bilen og deretter aldri betale. 

Knoll er dømt i over 100 saker, er permanent utestengt fra Finn.no og har i en årrekke vært svært beryktet. Oppskriften er kopiert av mange andre og myndighetene advarer mot fremgangsmåten, likevel fortsetter folk å bite på. Ikke la deg lure av billige tilbud!

Ikke la deg lure av billige tilbud

«Fly til London for 29 kroner!»

Lavprisselskapene innen luftfart skjøt fart på begynnelsen av 2000-tallet, med Norwegian og Ryanair som pionerer innen luftige lokketilbud. Sjeldent har det vært viktigere å lese den lille skriften, ellers kunne du risikere straffegebyrer av en annen verden dersom du av gammel vane trodde prisen også inkluderte en liten koffert. Legger vi i tillegg på returreisen – de fleste skal jo hjem igjen – kan den opprinnelige prisen gjerne øke 500 ganger eller mer. Presseoppslagene har vært mange og klagene enda flere, om ikke annet har det i hvert fall ført til at en hel generasjon reiseglade nordmenn har fått øynene opp for den lille skriften. I hvert fall når det gjelder flyreiser.

«Utropspris 1,- krone»

Nettauksjoner er et annet område hvor man må ha tungen rett i munnen, og få med seg vilkårene før man legger inn bud i håp om å gjøre et kupp. Med tilsynelatende fristende produkter formidlet fra aktører som Netthandelen eller eBay er det lett å bli revet med. Med latterlig lage priser, toppet med spenningen ved nedtelling og mulige rivaler om varen, er det lett å bli revet med. Men så var det den lille skriften. For dersom du «vinner» auksjonen, kommer et skyhøyt ekspedisjonsgebyr på toppen, i tillegg til en usannsynlig høy fraktpris. Når det kommer til stykket, så «vant» du kanskje ikke likevel. Ikke la deg lure av billige tilbud!

«200 gratisspinn og 100 % innskuddsbonus»

Blant noen av de mest ettertraktede tilbudene som florerer på nett, er casinoer og deres mange bonuser og tilbud. Casinoer vil både ha nye spiller og lojale spillere, og strekker seg langt for å kapre nettopp deg i den tøffe konkurransen. Det er rene jungelen av tilbud, dessverre er vilkårene også ofte en jungel. En klassisk gjenganger er at du får et fantastisk tilbud, du spiller og ser saldoen vokse. Men så står det med liten skrift at gevinsten har et øvre tak – som enkelte steder fører til at du i praksis aldri mottar den. Les den lille skriften, og velg fornuftige tilbud fra gode aktører – slik som innskuddsfrie bonuser hos NoDepositKings – da sparer du deg for mye frustrasjon i etterkant.

«Strukturerte spareprodukter»

I gamle dager hadde folk høy tillitt til banken sin, man brukte gjerne samme lokalbank gjennom hele livet. Nå til dags ligger bankene på klagetoppen. Det skyldes delvis at mange produkter er kompliserte, men også at næringen er tøff i kantene – både i konkurranse med hverandre, men også ovenfor kundene. I sin iver etter å tjene penger, har enkelte aktører tøyd strikken vel og langt.

Det mest grelle eksempelet er såkalte strukturerte spareprodukter. Som bankene med aggressiv markedsføring og personlig oppfølging prakket på kundene. Skriften var ikke bare liten, den var også så vanskelig at det store flertallet av kundene som bet på – ikke forstod noe som helst.

Til slutt slo flere tusen sinte bankkunder seg sammen, og gikk til milliardsøksmål mot DNB. Deretter fulgte tilsvarende søksmål mot andre banker. Etter flere runder vant kundene frem. For det viste seg at ikke engang de få som hadde lest den lille skriften hadde mulighet til å forstå hvor dårlig det forlokkende spareproduktet var.

Da hadde det kanskje vært greit å ha ordtaket vi nevnte innledningsvis i bakhodet – husker du det? 

Vargas

Rekordmange nordmenn jakter gull på børsen

Rekordmange nordmenn jakter gull på børsen. Aldri før har så mange nye investorer, såkalte småsparere, forsøkt lykken på Oslo børs. Enten de velger å ha handle via sin egen bank, populære Nordnet.no eller profesjonelle meglerhus. Mange nordmenn satser sparepengene i jakten på økt formue – for mange kan det gå fryktelig galt.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Gjeld og inkasso

Hvorfor vi tror det ikke blir noen suksess for alle som ønsker å bli rike på aksjer, er fordi vi ser konturene av galskap i pengebruk. Nordmenn har rekordstore forbrukslån og skyhøy inkassogjeld. Ja, faktisk rundet denne gjelden, uvirkelige 57 milliarder kroner i desember 2020. Noe av disse pengene brukes sannsynligvis på børs.

Rekordmange nordmenn jakter gull på børsen med penger de har lånt. Om aksjene de kjøper ikke gir avkastning, vil det være tapte penger man ikke har fått annet enn spenningen i å se kurvene dale. Det er en farlig hobby.

Lest denne? Slik kommer kundene til din nettside

Rekordlave renter, rekorder på rekke og rad på Oslo børs, stigning i verdensøkonomien, stigende oljepriser og økt bevegelse på verdenshavene. Samt mindre smitte i Europa og økt sjanse for gjenåpning av samfunn – betyr ingen garanti for evig lykke på børsen.

Mange har blitt rike av å gjøre kloke valg i aksjemarkedet. Men det er en viss fare for trøbbel i paradis, all den tid det er så mange nybegynnere som jakter rask avkastning. Vi vet med sikkerhet at noen svir av kredittkortet for å kjøpe aksjer. Da bør man være sikkert på gevinst.

Befolkningen

I følge en rekke Facebook-grupper som omhandler aksjekjøp og salg, kommer det fram at det ikke er bare tungt utdannede økonomer, eller finansanalytikere som handler aksjer på Euronext Growth eller Oslo Børs, selvsagt. Det er Ola og Kari Nordmann fra alle samfunnslag. Med dertil ulik bakgrunn for å kunne bli rik på aksjer. Lett blanding av befolkningen.

Rekordmange nordmenn jakter gull på børsen

Selvsagt er det noen som lykkes og vi håper mange tjener mye penger på sine investeringer. Men det kan like fullt være på flaks, framfor gode tekniske analyser og gjennomtenkte investeringer.

Når det er sagt så skal man ikke være nok økonomisk geni for å bruke mye penger på luft. Eller aksjer som ikke var verdt noe som helst. Det er faktisk fullt mulig. For det skjedde noe viktig den gangen aksjemegling, kjøp og salg av verdipapirer ble automatisert og digitalisert.

Sell in May

For ikke mange år siden, måtte man ringe megleren og fortelle hvilken aksje man ønsket å kjøpe til hvilken pris. Vi er heldigvis kommet et stykke lenger. Nå kan hvem som helst ved noen få tastetrykk, kjøpe og selge aksjer eller investere i fond og tjene gode penger, eller søle vekk livet sitt, om man satser på feil selskap.

Etter 12.mars 2020 stupte verdens børser og mange var usikre på veien videre.

Faktisk gikk det ikke mange ukene før verdensøkonomien begynte å røre på seg. Nå er økonomien allerede bedre i mange sektorer enn før pandemien begynte. Men hvor lenge var Adam i paradis? Selvsagt kommer nye nedturer, uten at det blir så galt som i mars i fjor. “Sell in May and Stay Away” er et kjent børs-uttrykk sagt av et klokt hode.

Lest denne? Du vil eie Bitcoin

Rekordmange nordmenn jakter gull på børsen, men ender kanskje opp med å tape store summer på lite gjennomtenkte investeringer. Å bli rik på børsen tar først og fremst lengre tid enn de fleste gidder å sette av. Alt for mange blir fylt med følelser for de selskapene man har aksjer i, som er en velkjent tabbe.

Høy risiko

Rekordmange nordmenn jakter gull på børsen uten å vite hva de egentlig begir seg ut på. Og får vite sannheten rundt sine investeringer den harde veien ved å tape mye penger. Det er faktisk realitetene for veldig mange nordmenn i 2021. Ikke ennå, men i løpet av året vil kurvene kunne snu og aksjefesten på Oslo børs er over for denne gang.

Vi ønsker ikke å skremme folk, ingen kan spå inn framtiden, men mange økonomer er enige i at oppturen vil gå over, før eller siden. Med økte renter, høy inflasjon og risiko for fall i verdensøkonomien av ukjente årsaker – vet vi at det kommer nedturer etter langvarig opptur – som nå. Flokkmentaliteten er ikke sterkere noe sted enn på børsen. Får noen viktige aktører, ofte kalt bjellesauer, panikk, følger småspareren etter, uten å nøle.

På Nordnet.no kan du selv handle på alle de nordiske børsene, det tyske, amerikanske og canadiske markedet. Dette kan gi deg en rekke muligheter til å diversifisere porteføljen bedre. Du kan handle i både norske, svenske og danske kroner og euro, samt både amerikanske og canadiske dollar.

Nordnet.no

Kanskje er det også riktig. Å selge raskt om ting begynner å skje. Men ofte kan det være smart å ikke følge etter alle andre, men ta selvstendige og gjennomtenkte valg. Det er lettere sagt enn gjort når sparepengene forsvinner i løpet av minutter – på børsen. Og da klare å la være å selge for å berge stumpene.

Tips

Noen gode råd til slutt.

Se utenfor Norge når du skal handle aksjer. Oslo børs har mindre enn én prosent av verdens selskaper man kan handle i. Og det er betydelig større fortjenestemuligheter på f.eks Wall Street, enn på Oslo børs.

Tenk litt på hva som kan påvirke aksjene dine negativt før du selger kjerring, hus, bil, båt og hytte for å investere. Politisk uro, bransjerisiko og selskapsrisiko og negative overskrifter påvirker markedet. Husk at det er like naturlig med negative svingninger som positive. Det er aksjenes naturlige bevegelse. Opp og ned.

Lest denne? Vår aksjeportefølje og hvorfor

Sett deg inn i hva selskapet du vil investere driver med. Finn ut om økonomien og les deg opp på hvordan den økonomiske historien har vært. Tjener selskapet penger eller er de nær konkurs? Er det smart å kjøpe aksjer når kursen har steget lenge, eller bør man kjøpe etter en lengre nedadgående kurve? Hva er egentlig teknisk analyse?

Tenk langsiktig og ikke ta impulsive handlinger når du ønsker å kjøpe eller selge. Tenk deg godt om før du tar valgene dine. Kanskje kan det være smartere for deg å sette pengene dine i fond, for å minske risikoene for tap?

Alt dette er det smart å finne svar på – før man gjør store investeringer.

Bør du ta gevinst så snart investeringen din er i pluss? I så fall vil du aldri bli rik. Du må tåle å sitte i ro i oppgangstider også.

Vargas

Slik kommer kundene til din nettside

Slik kommer kundene til din nettside, ved å tilby det kundene dine faktisk behøver. Uansett hva du selger, er det viktig at nettsiden, bloggen, nettavisen eller bedriftens presentasjon, finnes på Googles aller første sider. Hvis ikke er det nemlig dine konkurrenter som får besøk isteden. Det er jo unødvendig og dumt?

Bergenet lesetid: 6 minutter

Nettbutikk

For å komme høyt i verdens viktigste søkemotor, Google, må du enten du vil eller ei, ha en rask nettside. Du bør tilby unik tilbud som ikke er for like andre nettsider. Og den må være søkemotor-optimalisert. En nettside med god SEO er avgjørende for å få nok trafikk og nok kunder. Sånn er det bare.

Lest? Hvilke planer har du for gjenåpningen?

I disse usikre tider med delvis nedstengt samfunn, er det faktisk viktigere enn noen gang å ha en god nok nettside. En blogg eller en nettbutikk som skiller seg ut i mengende. Du vet jo hvor irriterende det er, når du søker på et produkt du ønsker å kjøpe, så er nettsiden nede eller uten de produktene du ønsker å kjøpe.

å skille seg ut betyr at nettsiden bør være oppdatert med de faktiske prisene som gjelder per dato. Den bør ha åpningstidene for henting av varer, “klikk og hent” er kommet for å bli. Selv om samfunnet åpner opp fullstendig i løpet av året. Det er nemlig tidsbesparende for alle parter, å kunne bestille på nett for så hente våren en time etterpå.

Å skrive gode artikler til din blogg er en god metode for å skaffe flere relevante leads. Gode blogginnlegg kan gjøre leseren mer interessert i det du selger, og gir du dem verdifullt innhold kan du konvertere dem fra besøkende til leads. 

Tenkdigitalt.no
Slik kommer kundene til din nettside

Google

For å komme høyt i verdens viktigste søkemotor, Google, må du enten du vil eller ei, ha en rask nettside. Du bør tilby unik tilbud som ikke er for like andre nettsider. Og den må være søkemotor-optimalisert. En nettside med god SEO er avgjørende for å få nok trafikk og nok kunder. Sånn er det bare.

Slik kommer kundene til din nettside – om du vil vinne den viktige kampen om kundene. Du må være litt smartere enn dine konkurrenter som er i samme bransje. Og du må ha kvalitet over det du presenterer på nettet. Hver eneste dag. Alt for mange er useriøse når de presenterer sin nettbutikk. Det er ikke bare respektløst, det er dårlig butikk.

For å bli funnet på Google og andre søkemotorer, bør du sørge for å ha et godt nok innhold.

Du må vite hva du skriver om og du bør ha et lærerikt innhold. Jo mer viktig info for kundene og leserne, jo flere vil søke opp din artikkel. Du bør ha en søkemotor-optimalisert side. SEO er den viktigste faktoren for å bli lest av mange.

Google er utvilsomt verdens viktigste og største søkemotor-tjeneste for alle verdens nettsider. Scorer du høyt her, vil du bli lest av mange nye kunder – hver eneste dag. Google er sjefen på nettet og luker ut nettsider som ikke holder kvalitetsmålene.

Tips

 • Jo mer unik info om produktene du selger – jo bedre
 • Bruk egne unike bilder
 • Bruk godt språk
 • Bruk premium plugins for god hastighet og bra SEO
 • Sørg for at nettsiden er god nok til bruk via mobil
 • Sørg for at nettsiden din er sikker og trygg
 • Sørg for at innholdet på nettsiden er 100% unikt og ditt eget
 • Presenter gjerne nettsiden din via Facebook og andre sosiale medier
 • Følg årstidene og trendene – sørg for å være nyskapende
 • Tenk stort og sats deretter – du bør ha den aller beste nettsiden i din bransje
 • La andre skrive artiklene for deg – det er rimeligere enn du kanskje tror

Slik kommer kundene til din nettside, når de vet at du kan levere de beste produktene. Enten de sendes ut via eget lager, kan bli plukket opp i butikk. Eller om du har en faktisk forretning hvor kundene kan handle.

Tidene endrer seg rask fordi vi har stadig nye utfordringer i samfunnet. Så også i Norge. Derfor bør du som nettstedseier gjøre det som skal til for å få opp en god nettside. Utseende har betydning, men brukervennligheten kommer først. At nettsiden er lett å finner er helt avgjørende, derfor kan vi ikke få sagt det ofte nok. Du må ha god SEO.

Framtiden ser lys ut for norske bedrifter, til tross for stengte dører i mange uker denne våren. Sørg for å være tilstede via nettet når dine potensielle kunder søker etter bedrifter i din kategori. Det kan være vanskelig uten en god og informativ nettside som hjelper dine potensielle kunder å finne fram til nettopp dine produkter.

Vargas12.com

Om du søker på verdens mest populære TV-serie på Netflix, som ikke har engelsk som originalspråk. “Papirhuset” selvsagt på Google, vil du oppdage at Vargas12.com er på den aller første Google-siden, med artikkelen: “Vil Papirhuset levere flere sesonger på Netflix?“. Fordi denne artikkelen har alt en god artikkel behøver, blant annet perfekt SEO. 

Ikke mer enn 8 ord (6-8 ord i overskriften er optimalt.) Artikkelen er passe lang og inneholder endel kunnskap om serien. Hva den heter på engelsk (Money Heist) på norsk og på spansk: “La Casa de Papel“. Å score høyt hos Google kommer ikke av seg selv, men lykkes du, vil det bety svært god trafikk. 

Vargas12.com er en blogg som ble startet i 2010 og som siden har publisert nær 7000 artikler. Vi har en nettside som du bør oppfatter som lynrask, den har god SEO og artiklene finnes ikke andre steder enn kun på denne bloggen.

Tenk hvor stor trafikk, antall klikk og godt besøk det gir oss, bare fra denne ene artikkelen.

Slik kommer kundene til din nettside, om du opprettholder godt innhold og unik kvalitet på det som presenteres. Vis kundene dine den respekten de fortjener ved å ha høy SEO på alle artikler.

Vil du se en perfekt nettside med en god nettbutikk, besøk Norges beste konditor, Sverre Sætre sin unike side. Her finner du faktisk det du trenger, om du er glad i søtsaker, kaker og bær.

WordPress

Derfor har vi en rekke gode kunder som ønsker å bruke Vargas12.com som plattform for sine egne produkter. Det er faktisk betydelige billigere enn å annonsere i papiraviser og det når et langt større publikum.

Dette er altså bare én av veldig mange innlegg som er høyt oppe på Google-søkene. Her deler vi hemmeligheten med våre lesere for å gi et innblikk i hva som betyr mest for å bli lest av mange. Våre venner i YOAST, sørger for at SEO er optimal på hvert innlegg.

YOAST er den mest populære plugins du finner – om du bruker WordPress som publiseringssystem for nettsider. Vi bruker og anbefaler premium-utgaven.

Om du ønsker at vi skriver gode artikler for deg eller du vil bruke vår nettside for dine artikler – kan vi love god avtale til svært gode priser. Ja, for du vet at all markedsføring koster penger, ikke sant? Særlig om man kan nå ut til mange tusen, kun på én artikkel.

Sliter du med å finne vår e-postadresse, skriv noen ord i kommentarfeltet, her kan du være anonym om det er ønskelig. Vi lover å ta kontakt så snart som mulig.

Vargas

Sviket i den moderne fotballen

Sviket i den moderne fotballen handler om makt og penger. De rikeste vil ikke bare ha mer, de vil ha alt. Både penger, rettigheter og full kontroll på hvilke lag som får være med å leke. Det er upartisk og grådig, det er i mot det fundamentale hva fotballen faktisk går ut på. Fotball handler om å gjøre flere mål enn motstanderen. Ikke målt ut av status og verdi, ellers.

Bergenet lesetid: 6 minutter

De utskjelte

Hele Fotball-Europa, foruten de lagene som er inne i den nye Superligaen, Super League, har forkastet ideen som uspiselig og uetisk. Fansen i de første 12 klubbene som skal til slutt bli 20 og danne denne nye ligaen er også i harnisk.

Lest? José Mourinho – sparket igjen

UEFA som vil rammes verst om Super League blir noe av, vil sloss med alt de har og utestenge spillere fra sine respektive landslag og klubbene fra videre avansement i Europa League og Champions League.

“UEFA and the footballing world stands united against this disgraceful self-serving proposal.”

UEFA-president, Aleksander Seferin

De 12 utskjelte klubbene er som følger:

Fra Premier League:

 • Manchester United
 • Manchester City
 • Liverpool
 • Tottenham
 • Arsenal
 • Chelsea

Fra La Liga:

 • Real Madrid
 • Barcelona
 • Atlético Madrid

Fra Serie A:

 • Juventus
 • AC Milan
 • Inter Milan

Champions League ikke nok

Aldri før har det vært viktigere å ta ballen og ikke spilleren. Vi må stikke fingeren i jorda og huske på hvorfor vi elsker den engelske, spanske og italienske fotballen, kanskje framfor noen annen. Hva har ikke Christiano Ronald og Lionel Messi, og Liverpool og Manchester City gitt oss av glede på banen – de ti siste årene?

Og et annet viktig spørsmål: “Hva er igjen av fotballen uten fansen?”

Sviket i den moderne fotballen
Lionel Messi (The Greatest of All Time) Foto: Pixabay.com

Champions League er i grunnen den perfekte turneringen i slik drakt den framstår i dag. Umåtelig populær for fans på tribunene og foran TV, og storskjermer over hele Europa.

Men for visse griske fotball-ledere er ikke dette nok. Eierne av Super League-konseptet lokker med 3,5 milliarder kroner til hver av klubbene. Og det er selvsagt musikk i ørene hos klubber som har slitt økonomisk lenge, grunnet pandemien.

Det er nemlig ikke de aller rikeste som er med på å grunnlegge Super League. For da hadde blant andre Bayern München vært blant de første 12 lagene. Det er de ikke.

Enten er dere med oss, eller så er dere ute, er den klare beskjeden fra UEFA. Hadde fansen fått være med og tatt en ærlig avgjørelse rundt denne ligaen, ville et ruvende flertall takket, nei. Utvilsomt.

Sviket

Vi ønsker jo å se disse levende legendene, disse superstjernene og topplagene som leverer den beste underholdningen vi kan tenk oss. Hver eneste sesong. Men det går en grense. Vi kan ikke la griske klubb-direktører og klubbeiere få bestemme alt, inkludert hvordan underholdningsformen skal være og hvordan fotballturneringene skal framstå. Der inntektene ikke genereres fornuftig – helt uten fansens godkjennelse.

Konkurranseaspektet innen fotball står fjellstøtt. Kun de som vinner kampen(e) skal videre.

Sviket i den moderne fotballen handler om jakten på penger. Idrettstopper, politikere og fans over hele Europa ønsker ikke denne polariseringen og egoismen. Fotballen som vi kjenner den på klubb- og landslagsnivå er i fare.

Lest? Erling Braut Haaland kan bli best i verden

Vi føler oss rimelige sikre på at siste ord, langt fra er sagt, i denne historien om Super League.

Se ikke bort fra at den blir skrinlagt før den kommer skikkelig i gang. Fordi fansen ikke finner det i seg, og enda litt verre for Super League-skaperne, kanskje ikke engang spillerne ønsker denne ligaen velkommen. Da er videre eksistens lite trolig.

Spillerne vet nemlig hvor viktig fotballen er for fansen, det gjør neppe pengegriske ledere.

UEFA

Union of European Football Associations er i følge ekspertise på lov og rett innen idretten, i hardt vært, uansett. Fordi det er ikke forbudt å danne nye forballtgreninger, det er ikke forbudt å tilby klubbene som danner den nye ligaen – svimlede summer. Og UEFA er ikke kjent for å være guds gave til fotballen, selv heller. Det er en “gutteklubben grei” som nå er grinete for at noen kommer å stjeler sand i sandkassen deres. Riktig nok med god grunn.

UEFA er dessuten sjanseløse rent rettslig, om de skal vil forsøke å true lag og spillere til ikke å delta i den nye ligaen, ifølge VG.no

Sviket i den moderne fotballen handler om å melke mest mulig penger ut av hver enkelt kamp på toppnivå. Men Super League-eierne vil at pengene som ellers går til UEFA, skal gå til DE 20 medlemsklubbene. UEFA kaller det et ran.

UEFA spiller på følelser, sier rett ut at dette er skadelig for både fotballen generelt og trist for fansen. Det siste har UEFA veldig rett i. For fansen er det helt uaktuelt at en ny fotballturnering som går løs på fotballens premisser, at kun det beste laget vinner for å ha vunnet flest kamper.

Også det internasjonale fotballforbundet er i harnisk over forslaget til en ny superliga.

Super League

Florentino Pérez, Real Madrids mektige eier, er selvsagt en av lederne som står bak den utskjelte Super League. Pérez håper at turneringen skal sparkes i gang så rask som mulig. En annen kontroversiell fyr som blir pekt på som hjernen bak Super League, er Juventus-direktør Andrea Agnelli.

Super League er selve symbolet på grådighet og makt. Her skal de 20 mektigste lagene leke i sin egen lekegrind med egne regler og kåre sine egne vinnere på egne premisser. Helt uten at fansen i de reseptive klubbene skal få si sin mening. Fotballen spilles for fansen, først og fremst. Det har grådige klubbledere glemt.

Kampene i Super League skal spilles i midtuken, slik vi er kjent gjennom en årrekke via kamper fra Europa- og Champions League. Det blir selvsagt enten eller, da det slett ikke kan la seg gjøre å kombinere den nye ligaen med de to andre og svært populære Europacupene.

Krig

Det blir feil å bruke ord som krig i termer om noe så fredelig som fotball. Men når det står om klubbene, UEFA og Champions Leagues egen eksistens, der fans over hele verden er villig til å brenne medlemskortet. Er det faktisk på linje med krig. Så viktig er fotballen rundt om i Europa.

The Financial Times rapporterte at aktørene bak superligaen har forhørt seg med mediegiganter som blant andre Amazon og Facebook om TV-rettigheter, men milliardbedriftene selv avviser at de er i forhandlinger, skriver Reuters.

NRK.no

Vi er nok ikke like vant med den lidenskapen til egne lag, her hjemme i Norge, sammenlignet med det fans i Italia, England og Spania har til sine helter. Joda, vi vet at det rykker litt i benet til Molde-supporterne som er i ferd med å banke RBK på en god dag, men det blir ikke helt det samme, uansett.

De gjeveste supporterne vi kjenner, kanskje særlig godt fra Premier League, ofrer gjerne både jobb, hus, kjerring og unger for å følge laget sitt, på hjemme- og bortekamper. Få har mer følelser for sitt lag en erkebritiske fotballsupportere, riktig nok ikke bare i toppdivisjonen, men fans fra hele ball-øya.

Ekte supportere er villig til å dø for laget sitt. Men ikke på disse premissene lagt til grunn i Super League. Det er visse grenser. Selv for hardt prøvede briter. Sviket i den moderne fotballen rammer fansen hardest.

Det går på helsa løs når klubbene er villig til å ofre fansen for å få mer penger i kassen.

Enn å spille i den hjemlige ligaen og i de turneringene som eksisterer i dag, på bakgrunn av resultater de oppnår på veien. Da blir det krig, da.

Vargas

Slik hjelper du kulturlivet

Slik hjelper du kulturlivet under nedstengningen. Kulturlivet har en svært usikker framtid foran seg. Du kan du være med å hjelpe forretninger, nisjebutikker, puber, barer, restauranter og andre selvstendig næringsdrivende – som du ønsker å beholde i ditt nærmiljø.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Konkurs

Ved noen enkle grep er du med på å spare norske arbeidsplasser, du lar dyktige gründere få fortsette å skape, og du hjelper ansatte å beholde sin inntekt og arbeidsplass.

Heldigvis er Norge og nordmenn fantastisk dyktige å hjelpe andre når det er tvingende nødvendig. Det er det nå. Om man ser hva som er skjedd i Norge under pandemien, fra 12. mars og fram til i dag, er tusenvis av arbeidplasser borte. Flere kan det bli ganske raskt. Det kan vi unngå med å være generøs.

Hundrevis av forretninger, butikker og kroer, scener, korps, og teater er under et enormt press for å overleve. Eller har allerede gått konkurs.

Det hjelper en smule at regjeringen og finansminister, Jan Tore Sanner gir lette i skatter og avgifter, samt setter betalingsfristen med tre måneder, og dobler nedbetalingstiden med ett år. Norske bedrifter har pådratt seg fem milliarder kroner i gjeld til staten i nettopp skatter og avgifter. Men ikke mer enn smuler heller.

Tapt inntekt fra gjester eller kunder vil ikke kunne erstattes.

Et stort norsk publikum fortjener åpenbart å ha et rikt kulturtilbud også i framtiden. Det ser ut til at dette tilbudet blir smalere enn nødvendig, grunnet lite hjelp og økonomisk støtte grunnet pandemien. Det kan du være med på å gjøre noe med.

The China Virus

Slik hjelper du kulturlivet ved å gi en liten slant til enkelte kulturarbeidere via Vipps eller annen innbetaling via nettet. Husk at en rekke bedrifter, kjeder eller forretninger som er stengt for gjester, kan ha en “pick up-tilbud eller catering du kan få tilkjørt.

Lest? Vår aksjeportefølje og hvorfor

Siden ingen norske bedrifter er skyld i galskapen rundt pandemien fra The China Virus, som Donald Trump liker å kalle Covid-19, er det på sin plass at disse får en håndsrekning fra staten. Men det holder neppe om om pandemien opprettholdes, eller at det norske samfunnet ikke åpnes opp i mai – av ulike årsaker.

Vi er fortsatt i en kritisk fase i følge FHI.

Vask hender, hold avstand hvis du kan og send hverandre digitale klemmer og high fives. Vi vet at det er viktigere enn noensinne at det er enkelt å betale og ta betalt – og selvsagt gi og få penger. Det skal vi ivareta på en trygg og sikker måte fremover.

VIPPS

Slik hjelper du kulturlivet

Kulturlivet

Allerede nå kan du som kunde og forbruker hjelpe kulturlivet på din måte. Det være seg å betale for enkelt-konserter fra norske artister via nettet. Det være seg å gi noen kroner til kronerullingen til din lokale pub, eller gi en slant til den enkelte scene- eller teater.

Som ikke har hatt en eneste gjest siden høsten 2020 eller i mars samme år. Slik hjelper du kulturlivet, ved å bry deg om noen av de som sliter økonomisk i en vanskelig tid.

Norsk kulturliv skal helst eksistere når vi har åpnet samfunnet og de fleste er vaksinert. Men kinoer, teater-scener, puber, korps, kroer, barer og, fotball- og håndball-lag kan gå dukken innen den tid. Kanskje passer det best for deg? Å gi noen kroner til ditt lokale pike 12-lag i håndball?

Kulturlivet er stort, det innebærer alt vi kjenner av god underholdning i sosiale sammenhenger. Musikk, underholdning og uteliv går under kulturlivet, alt vi liker å gjøre når vi skal underholdes og kose oss. Her jobber det mange tusen mennesker, som går en usikker framtid i møte og har gjort det lenge.

Tenk om alt dette forsvinner? Hva sitter vi igjen med, da?

VIPPS

Husk at de fleste butikker, næringsdrivende, foreninger, klubber og korps trenger hver eneste krone de mister for ikke å kunne gi det bidraget de er ment for. Det kan du være med på å hjelpe til med, ved å gi noen kroner via VIPPS.

Heldigitale hjelpetiltak er veien å gå for å få så mange som mulig til å hjelpe kulturlivet, en nabo, en lokal bedrift eller andre som trenger hjelp trange tider. For det er nemlig penger blant folk flest etter ett år med nedstengning. Det tyder tall fra børsen på.

Vi oppfordrer alle som kan å bidra. Den det du kan avse via en VIPPS-konto, til den som du mener fortjener det mest. Det kan i grunn være til hvem som helst, som du vet er rammet av pandemien.

Aldri før har så mange nordmenn investert sparepengene sine i aksjer eller fond. Aldri før ha så mange småsparer et ønske om å bli litt rikere ved å investere pengene sine på børsen. Det betyr at det finnes penger til å hjelpe de som trenger det mest også.

Nå er det på tide å gi litt til de som trenger en skjerv for å overleve.

Abid Raja

Abid Raja elsker å sole seg i glansen av midler som deles ut. Enten det er via TV, i aviser eller på en lokal scene. Kultur- og likestillingsministeren ble kastet ut på dypt vann i dramaet rundt tidligere Venstreleder, Trine Schei Grandes avgang som partileder. Alle som har opplevd regjeringskabaler tidligere, har neppe sett verre malplasert minister.

Idrett, band, korps, artister og serveringssteder har søkt kulturrådet om økonomisk kompensasjon. Noen har fått litt, men mange har også fått klare avslag, etter at ministeren har sittet på sin høye, hvite hest og lovet gull og overlevelse til høyre og venstre.

Ministeren har vært mer opptatt av å sole seg i glansen av Tom Cruise og hans prosjekter i Norge.

Her har departementet gitt 70 millioner kroner til Mission Impossible -film, den åttende i rekken. Noe som må sees på som et ran, når vi vet hvordan norsk kulturliv sliter etter ett år i nedstengning.

Kultur- og likestillingsministeren har bare noen måneder igjen av sin gjerning, forhåpentligvis er et regjeringsskifte på trappene i september. Endelig kan Anette Trettebergstuen (AP) innta rollen som minister i Regjeringen Støre. I det som blir det nye rødgrønneflertallet, med SP og AP i tospann.

Nå må du bruke stemmeretten din og sørge for at Abid Raja slipper unna mer ydmykhet som minister. En jobb Abid Raja aldri burde hatt.

Hjelp dine nære, lokale forretninger med en liten skjerv, gå inn på nettsiden til den enkelte butikk og gi det du kan avse. Slik hjelper du kulturlivet til å overleve.

“Alle monner drar”, sa musa, da den tisset i havet.

Vargas

Du vil eie Bitcoin

Du vil eie Bitcoin i framtiden. Du har hørt om Bitcoin, men forstår ikke helt hva det er eller hva det går ut på. I løpet av denne artikkelen vil du være litt klokere, uten at vi skal få deg til å svi av alle pengene dine for å investere i verdens mest verdifulle kryptovaluta.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Valuta

Mange eksperter mener å vite at Bitcoin bli bli endel av vår hverdag i framtiden. Før sommeren er omme, vil 1 Bitcoin var verdt $100.000, men i dag er 1 Bitcoin ikke verdt mer enn omslag $62.600, som er ca 525.171 norske kroner. For én Bitcoin, ja.

Lest? 5 tips til norske online casino

Så hva er dette fenomenet du faktisk ikke kan se, ta på eller ha i banken. Du har faktisk kun en fil, som har en verdi som endres raskt. Bitcoin er en åpen kildekode, en programvare som er fullgod valuta. Du kan faktisk kjøpe deg en Tesla i USA, om du eier nok Bitcoin.

Du vil eie Bitcoin i framtiden, men vet det bare ikke ennå.

Kanskje er det for noen ganskje skremmende å tenke på at Bitcoin, dette utskjelte betalingsmidlet som bruker mer strøm enn hele Norge til sammen – for å kunne fungere. Skal bli allemannseie inne noen få år. Faktisk er det ikke lenge før vi alle går rundt med lommeboka på mobilen og betaler for varer og tjenester i kryptovaluta. 

Blockchain

Bitcoin er samtaleemne verden over, fordi den øker så raskt i verdi at det ikke finnes grenser for hvor langt verdien kan gå, på svært kort tid. Et luftslott, en trussel for menneskeheten, en finasboble osv. Bitcoin er først og fremst en blockchain, som lagrer informasjon anonymt slik at ingen vet hvem som eier hva.

Kryptovalutaene er framtidens betalingsmiddel slik vi bruker kontantfri handel i dag. Eksperter hevder å vite at blockchain er framtiden forretningsmodell. At penger i form av kontanter faktisk blir helt borte. Det vil være nettvalutaen som styrer absolutt alt når vi skal bruke, “penger”.

Lest? Verdens mest kjente nordmann satser på e-sport

Tillit mellom kjøper og selger, uansett vare, er og blir viktig, før, nå og i all framtid. Derfor er blockchain den unike måten å gjøre transaksjoner på. Fordi ingen kan bryte “kjeden” uten at det blir oppdaget umiddelbart av alle involvert.

Bitcoin kjøpes av de smarteste av de smarte. Elon Musk er milliardæren som tør å tenke stort. Han er gründeren bak elbilkjeden Tesla, han eier Space-X og vil sende de første menneskene til mars i sine romskip. Elon Musk eier selvsagt også Bitcoin.

En type betalingsmiddel du kan bruke i norske forretninger i framtiden, sannsynligvis.

Du vil eie Bitcoin

Bitcoin er en form for digital valuta bygget på en idé formulert av Satoshi Nakamoto i oktober 2008, og bitcoin ble utviklet i et desentralisert nettverk fri fra sentralbank fra januar 2009. Navnet refererer til åpen kildekode-programvaren der et peer-to-peer-nettverk kan handle med bitcoin uten tredjepart.

Wikipedia.org

Kjell Inge Røkke

Ble du nysgjerrig og vil kjøpe deg inn i verdens mest ettertrakte kryptovaluta, ja, for det finnes nær 4750 forskjellige krypovalutaer å velge blant. Så vær sikker på hva du gjør når du går inn på Coinbase eller Binance, kryptobørser som er registrert og forsikret. Dette forgår via ditt eget bankkort. Verre er det ikke.

Lest? Norges mest populære aksje

Markedsverdien på Bitcoin per i dag, er på svimlende $1,1 billioner og stiger raskt. Det er derfor Bitcoin er svært ettertraktet, ikke så mye i Norge, men det finnes investorer også her. En av disse er faktisk ganske kjent, han heter, Kjell Inge Røkke.

Aker-investoren og finansmogulen som er blant Norges rikeste, har ikke brukt mye av sin milliardformue på Bitcoin, men det skapte overskrifter da han brukte en halv milliard kroner på kryptovalutaen. Røkke lanserte sitt eget kryptovalutta-selskap, Seetee, og påstår at Bitcoin er framtidens valuta og vil ha utelukkende suksess som betalingsmiddel.

Selv om mange eksperter i flere år har hevdet at Bitcoin-boblen vil sprekke, er det den respektive eier av Bitcoin, som fram til i dag, kan le hele veien til banken. Nei, det stemmer, der tar de foreløpig ikke i mot Bitcoin, men på en kryptobørs som Coinbase eller Binance – får du solgt. Hvor lenge tør du sitte? Og rekker du å selge deg ut?

Greater fool

Flere eksperter begynner å bli enige i om én ting. Bitcoin boblen kan sprekke, når som helt og da går det raskt. Da kan din formue gå opp i røyk på et øyeblikk. Fordi innen finans og økonomi er alt til salg så lenge det er et marked. Du vil eie Bitcoin – men du burde ha kjøpt flere år siden, om du ville bli ordentlig rik.

En fotballspiller, Erling Braut Haaland f.eks, kan bli solgt for én milliard eller to, fordi markedsprisen forteller at det er det han er verdt. Manchester City kan være “dumme nok” eller smarte nok, til å handle.

Slik er det med Bitcoin også. En idiot selger til en annen idiot som er villig til å betale litt mer enn den forrige som solgte. Helt til det ikke er flere idioter igjen. Mulig er det alle vi andre, bortsett fra Musk, Røkke og de som tør å investere i Bitcoin, som er de smarteste. Time will show.

The greater fool theory argues that prices go up because people are able to sell overpriced securities to a greater fool, whether or not they are overvalued. That is, of course, until there are no greater fools left.

The greater fool theory

Du vil eie Bitcoin, men det er ikke sikkert det var så smart. Eller, så var det den viktigste investeringen du gjorde. Framtiden veier er uransakelige og kanskje er det greit vi ikke vet så mye om den.

Det vi vet, er at det ikke vil lages flere Bitcoin enn de som faktisk er i markedet i dag …

Vargas

Norges mest populære aksjer

Norges mest populære aksjer på børsen varierer kanskje uke for uke. Men det er gjennom et kalenderår lett å finne trender blant de nye aksjonærene som øker i antall – hver eneste dag. Faktisk har det ikke vært en større økning av nye håpefulle småsparer på børsen, noen gang. Første kvartal i år kom det 38.000 nye investorer til børsen. Det er ifølge Finansavisen – ny rekord.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Amerikanske aksjer

Norges mest populære aksjer er ikke nødvendigvis norske. Svært mange nordmenn har god peiling på markedet og vet da at det er langt større avkastning på utenlandske og særlig amerikanske aksjer. Tesla er og blir en favoritt blant mange nordmenn, men det er også Netflix, Microsoft, Apple, Amazon og Facebook. De mektige amerikanske selskapene har mer enn 60 prosent av markedet.

Derfor vil også gevinst-hungrige nordmenn ha disse globale aksjene i sin portefølje.

Lest? Slik blir du millionær på aksjer

Populariteten for gode, norske aksjer er der alltid, men også danske, svenske og tyske aksjer har god omsetning hos Oslo børs og Euronext Growth. Antall nordmenn som har brukt tiden etter mars 2020 på børs har formelig eksplodert. Nå nærmer det seg 130.000 nye investorer bare siden pandemiens start. Kanskje ikke så rart? Folk har penger de ikke får brukt på reise, underholdning og hygge – da går sparepengene til aksjer i stedet.

Euronext Growth, tidligere Merkur Market, er et yndet sted for norske aksjejegere som vil bli rike på børs. Dette er en av de mest populære måtene å tjene penger på, både på kort og lang sikt. Men det er også en kjent måte å tape mye penger på veldig raskt også. Risikoen ved å investere i aksjemarkedet bør man alltid være seg bevisst.

Cut your losses and let your profits run

Warren Buffet
Norges mest populære aksjer

Norske aksjer

Krakk er det verste ordet en investor vet om. Vedkommende får svettetokter og skjelvinger, mister nattesøvnen og store verdier på kort tid ved et økonomisk krakk. Det er ikke noe verre enn et børskrakk for alle med sparepengene sine i aksjer. Trøsten får være at det alltid kommer nye oppganger i finansmarkedet, også på Oslo børs.

Da alarmen gikk og Norge stengte ned 12. mars 2020, raste verdens børser raskt. Men det gikk faktisk ikke mange ukene før det hele roet seg og man fikk en viss oversikt. Ting stabiliserte seg til tross for stor smitte og mange døde, særlig i USA. Finansmarkedet derimot, tok seg opp.

Norske aksjer som har vært populære lenge, er de trauste, litt kjedelige store selskapene. Telenor, Equinor, Yara, Norsk Hydro og Aker. Men fortsatt ifølge Finansavisen, er det mange nye selskap som er notert på Euronext Growth, som har mange nye norske aksjonær-tilhengere. Dette er selskap som i stor grad er skilt ut fra hovedlisten på Oslo børs.

Aker Horizon er blant disse nye svært populære selskapene, skilt ut fra moderselskapet til Kjell Inge Røkke, Aker. Røkke-eide REC og Kahoot er andre populære selskap som svært mange nordmenn har satt sparepengene sine på.

Vinneraksjer

Hvordan plukker man ut vinneraksjer i mengden blant “råtne epler” og konkurstruende selskap? Det er som de fleste vet en psykologisk utfordring, å finne den rette aksjen som man ikke bør få et “kjærlighetsforhold” til, men allikevel sitte så lenge med, at man får solid gevinst. Det er ikke bare enkelt.

Man skal finne riktig tidspunkt å kjøpe på, man skal kjøpe mange nok aksjer til at det kan bli en god gevinst. Så skal man på et gitt tidspunkt – selge. Det er vanskelig å spå, fordi man ikke vet mye om hva framtiden vil bringe. Det vi vet med sikkerhet er at aksjemarkedet går opp og ned. Påvirket av en rekke ytre faktorer.

Vinneraksjer kan være en vinner den ene uken og en taper de tre neste. Det er ikke gitt at den mest populære aksjen vokser inn i himmelen som analytikerne spådde. Kanskje var det den aksjen som ikke hadde særlig tillit i markedet som faktisk gjorde det bedre enn forventet? Det skjer.

Det skal være vanskelig å spå eller gjette, men med gode analytiske verktøy og minst én solid vinneraksje i porteføljen, vil du kunne tjene penger. Det er nemlig viktig å ha et “lokomotiv” i porteføljen som drar opp gjennomsnittet. Selges du alfa-aksjen, vil du sitte igjen med langt mindre overskudd, både på kort og lang sikt.

Den største feilen mange investorer gjør, er å bli for grådig, selger seg ut for tidlig og ikke kjøper bredt nok. Ved å ha aksjer i ulike marked for å få med seg både vinnere og tapere, og gjennomsnittet blir gevinst – tross alt. Samtidig bør man ikke eie for mange aksjer heller. Det kan fort bli for dyrt.

Skal du være blant de som kjøper Norges mest populære aksjer bør du følge med i svingene. Fordi disse favorittene endrer seg stadig med få unntak. Da bør du investere i Tesla, Kahoot, REC, Equinor, DNB og Norsk Hydro. Kjedeligere blir det ikke.

Kilde: Finansavisen

Vargas

Slik blir du millionær på aksjer

Slik blir du millionær på aksjer i løpet av noen år. Ja, det høres kanskje for godt ut til å være sant, men vi er faktisk rimelig sikker på at vi har hold i vår påstand. Vi er nok ikke alene om å mene dette heller, det er mange nordmenn som har kastet seg på aksje-bølgen. Noen har allerede blitt veldig rike.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Tesla

Du kunne ha brukt så mye du kan på Bitcoin, men vi anser ikke det som sikkert nok til å tørre å anbefale våre lesere kryptovaluta ennå. Du kan selvsagt bli millionær på Bitcoin, men du kan bli raskt blakk også, fordi denne svinger voldsomt i kurs. Og bitcoin kan faktisk i teorien forsvinne over natten.

LEST DENNE? Vår aksjeportefølje og hvorfor

Vi anbefaler heller å investere i Tesla, det er en aksje som vil kunne gå mot stjernene i framtiden, faktisk så høyt at du vil kunne bli mangemillionær, om du handler nok. Når det er sagt, så ønsker vi at du setter deg godt inn i selskapet Tesla og hva eieren, Elon Musk, verdens rikeste mann – faktisk driver med. For Tesla er ikke bare elbil, det er så veldig mye mer.

Slik blir du millionær på aksjer – om du treffer markedet riktig, investerer nok og har tålmodighet.

Tesla, Inc. er et amerikansk bil, programvare og energiselskap. Selskapet er oppkalt etter Nikola Tesla. Tesla produserer elbiler, solcellepaneler, og batteripakker til kommersiell og privat bruk. De utvikler også programvare til biler og solcellepaneler.

Wikipedia.org
Slik blir du millionær
Tesla er framtiden Foto: Joseph Mucira

I 2021 vil Tesla kunne doble sin verdi og bli verdensledende produsent på sikt. Foreløpig ligger Volkswagen et stykke foran. Men det blir neppe lenge. Slik blir du millionær på aksjer, om du handler i den amerikanske elbil-produsenten, Tesla.

Allerede i år vil Tesla produsere opp i mot én million elbiler. I tillegg åpnes det stadig nye bilfabrikker som gjør produksjonen enda mer lønnsom og effektiv. Og det kommer nye modeller som rulles ut fortløpende.

Aksjer

Hvorfor skal du tømme sparegrisene og sette ALT på Tesla-aksjer? Jo fordi aksjekursen er lav nå, sammenlignet med hva den kan være om kort tid. Tesla har alt et selskap kan ønske seg, inkludert god likviditet gjennom god inntjening i mange år. Tesla har faktisk litt større verdi enn norske Equinor (gamle Statoil).

Du kan kjøpe Tesla-aksjer gjennom Nordnet.no, som oss, via din egen bank eller hos etoro.com, som veldig mange andre. I denne nettbaserte banken er menyene på engelsk og her får du også kjøpt Bitcoin, om du skulle bli fristet. Men det var altså disse aksjene som vil kunne gjøre deg til millionær.

I april i fjor kostet 1 aksje i Tesla $90 som tilsvarte ca 800 norske kroner. I dag er kursen litt bedre mht NOK. Men nå, ett år senere, koster altså den samme aksjen $620, som er ca 5350 norske kroner, som igjen er en pen økning. Og kursen skal videre opp, mye opp. Kanskje vil den nå $1000 per aksje, før jul?

Hva som skjer i framtiden i aksjemarkedet, er vanskelig å spå, men litt enklere med Tesla-aksjen fordi selskapet er i den spede begynnelse av noe stort. Slik blir du millionær på aksjer – om du kaster deg på denne rivende utviklingen i en meget spennende bransje.

Tesla modell S Plaid Foto: Tesla.com

Elon Musk

Elon Musk er en entreprenør som tør å satse stort og vil være mannen bak prosjektet som sender de første menneskene mot mars i en av sine Spacex romfartøy – om ikke så veldig mange år. Alt Musk foretar seg er framtidsrettet og innovativt, og han er ikke redd for å feile på veien.

I slutten av fjoråret vant Tesla pris for å være verdens mest lønnsomme og verdifulle bilprodusent. Med en markedsverdi på nær $300 milliarder. Men det var altså i fjor. I løpet av 2021 har markedsverdien vært innom $800 milliarder, for så å falle litt tilbake til $600 milliarder. Men dette er så svimlende summer at det er litt uvirkelig å ta inn over seg.

Alle piler peker uansett riktig vei for verdens rikeste mann og han kan gjøre deg styrtrik om du tør å satse.

Om få år, kjører vi hybrid- eller elbil alle i Norge. Og på dette feltet er Tesla overlegen alle andre bilprodusenter. Nesten alle som har Tesla ønsker å investere i en nyere modell når tiden er inne, man går ikke til en annen elbil-produsent etter å ha eid en Tesla. Virkelig ikke.

Model S Plaid

I den nye Model S Plaid som snart er på markedet, blir det ikke firkantet ratt, som i reklamen, det blir ikke tillatt i Norge. Men det blir en helt ok bil for det. Den gjør null til hundre på 2,1 sekunder. Du kan jo forsøke på din nåværende bil. Se hvor lang tid du behøver. I tillegg har denne modellen en toppfart på 322 km/t.

Så kommer Tesla med folke-Teslaen, modell Y, som koster kun en halv million og har en rekkevidde på 505 km.

Eirik Bakke (24) investerte 300.000 kr og ble millionær på aksjer.

Det er så mange gode argumenter for at Tesla skal fortsette å vokse, all den tid Musk sitter ved roret og styrer butikken, vil det satses stort i årevis. Tesla produserer ikke for masse-salg ennå, men lager din bil i det øyeblikket du bestiller. Også batteriene lages av Tesla.

Solenergi og elbil

Tesla er også snart verdensledende på solenergi gjennom selskapet, Solar Roof. Et selskap som tilfører strøm til hjemmet ditt, med et fullt integrert solsystem. Strømmen du ikke bruker selv, kan du selge til strømselskapet.

I desember 2020 ble det omsatt for en halv milliard kroner i Tesla-aksjer hos aksjebanken Nordnet.

Hvis du klarer å legge vekk egoet, visjonene og massesuggesjon som er rundt alt Elon Musk tar i. Og bare ser på hva du får i en Tesla og ikke minst i aksjen. Du får være med å eventyrlig reise som allerede har ført de første kloke investorene til 1000% fortjeneste.

Det er nemlig ikke umulig at nettopp Tesla-aksjen går flere tusen prosent til. Mange vi har snakket med tror det.

Da er det faktisk opp til deg å avgjøre hvor mye du vil satse. Satser du nok, vil du bli rik. Slik blir du millionær på aksjer, å tørre å satse alt på den aller beste aksjen. Kjøp Tesla-aksjer i dag. Du kan takke oss senere.

Lykke til!

Vargas

Pin It on Pinterest