Feilene småaksjonærene taper penger på

Feilene småaksjonærene taper penger på er lett å unngå, om man leser det store bildet, er tålmodig og skjønner markedskreftene. Mange får panikk av røde tall og selger aksjene for tidlig. Eller selger med tap og kjøper aksjer som har for lang horisont på god inntjening.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Wall Street

Aldri før har så mange nordmenn brukt sparepengene sine på børsen som nå.

Lest denne? Panikk når aksjekursen synker?

Ferske investorer har åpenbart svært få forutsetninger for å lykkes med sin aksjekjøp, all den tid de ikke setter seg inn i selskapets misjon, gjøren og laden. Leser seg opp om mulighetene for å tjene penger på kort eller lang sikt, hvor mye har selskapet tjent inn tidligere. Og det mange ikke tenker over, det er forskjell på aksjen og selskapet den representerer.

Noen aksjer kan være priset helt feil i market. Andre aksjer kan være feilpriset over lang tid, men selskapet som sådan være lite verdt eller svært mye verdt – alt etter levetid, inntjening, effektivitet og produksjon.

Å kjøpe en fallende aksje er som å fange en fallende kniv. Det kan fort bli blodig.

Du bør, om du skal bruke mange penger på aksjer, sette deg inn i hvert enkelt tilfelle, men allikevel kunne feile, big time. Fordi det er så mange ulike prosesser som påfører aksjemarkedet.

Markedet på Wall Street påvirker de europeiske markedene direkte, derav også Oslo børs. Derfor er det viktig å forstå det amerikanske markedet. Forstå hva som gjør at oljeprisen stiger eller synker, hva korte og lange renter gjør med statsobligasjonene i USA. Som igjen påvirker rentene i Norges bank og dermed den norske utlånsrenten.

Feilene småaksjonærene taper penger på

Trading

Feilene småaksjonærene taper penger på, handler ofte om tålmodighet eller mangelen på sådan.

I følge E24.no, VGs eget økonomimagasin, skal 531.000 nordmenn eie aksjer for svimlende 162 milliarder kroner, sommeren 2021. Selvsagt vil mange av disse tape pengene sine fordi de investerer i selskap de ikke kjenner godt nok.

Mange gjør investeringer på bakgrunn av overskrifter i media, finansinstitusjoners anbefalinger eller rett og slett bare på rykter. Er det så smart?

Lest denne? Er tiden inne for å investere i aksjemarkedet?

Å tro at man blir rik over natten som aksjonær på børsen kan hende, men da skal du være rimelig god på vite hva du driver med. Mange nordmenn har tapt mye penger på å forsøke seg som daytrader, ved å bomme på markedet. Skal man leve av å trade aksjer, bør man ha lang erfaring og forstå markedskreftene bedre enn de fleste.

Daytradere kjøper og selger aksjer med svært kort tidsintervall.

Påvirkningskraft

I sosiale medier florerer det med podcaster, Facebook-grupper, på Twitter eller Instagram, “eksperter” som uttaler seg på bakgrunn av egne erfaringer. Ikke alle av disse vet hva de snakker om, noen gjør det selvsagt, men da bør du sile ut synserne med de som faktisk har kunnskapen inne.

De som har stor påvirkningskraft på andre investorer, ønsker at så mange som mulig skal kjøpe deres aksjer for å presse markedet opp. Dette kan være ulovlig, om man gjør det feil innenfor de regler som er satt.

Ulovlig innsidehandel er et kjent begrep i disse miljøene.

Om man investerer i aksjer som gir utbytte gjennom året, vil det i hvert fall komme penger tilbake til deg som investor. kjøper du aksjer i selskap som ikke tjener penger, investorer du egentlig i luft.

Vekst-aksjer er populære, men selskapet disse representerer – tjener ikke penger på veldig lenge. Kanskje mange år. Er du villig til å ofte sparepengene dine i et selskap som skal begynne å tjene penger i 2026? Da bør selskapet være rimelig unikt og ha en svært god og langsiktig plan.

Det grønne skifte

Grønne-aksjer, altså aksjer som representerer selskap som har fokus på miljø og “det grønne skiftet” i Norge, er også svært populære hos nye investorer. Mange av disse selskapene er nyetablert det siste året og har ikke rukket å tjene stort. Men aksjene er blant de mest populære på børsen, uansett.

Når det er sagt, så er det liten tvil om at flere av disse nye hardtsatsende selskapene som tør å gå inn i en ny tid. Som skal føre Norge videre etter at olje og gass er glemt, om noen tiår, når vi skal leve av havvind, hydrogen, nitrogen og alle har en elbil hver. Disse selskapene vil tjene mye penger, men kun de som lykkes.

det er det fryktelig vanskelig å vite nok om allerede nå.

Det grønne skifte er her nå, men det er ikke i disse aksene man tjener mye penger på i dag. Om fem, ti eller tjue år så, kanskje. Feilene småaksjonærene taper penger på, er å ikke se langt nok fram i tid.

Samtidig skal du alltid være smart eller grådig nok til å ta gevinst, når aksjene dine har steget. Men selger du da for tidlig – går du glipp av ytterligere gevinst.

Vargas

Kynismen i fotballen er brutal

Kynismen i fotballen er brutal fordi det blir stadig mer tydlige for fansen hva som faktisk er viktigst. Dette voldsomme fokuset på penger. Et overordnet fokus fra eierne av klubbene, spillerne og managerne. Penger, penger og atter penger. Det begynner å bli lenge siden én spiller holdt seg til én og samme klubb, uten få hederlige unntak, fordi vedkommende elsket klubben og ble værende.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Lionel Messi

Lionel Messi tar et lønnskutt på 50%, men har til salt i grøten for det, men blir tross alt værende i sitt elskede Barcelona som sliter med økonomien – for Barcelona å være. Men Lionel Messi er unntaket som bekrefter regelen. Han har dette stemplet som blir større for hver kamp han spiller – tidens beste fotballspiller. Punktum.

Jada, Messi har åpenbart blitt rik, men han kunne ha blitt rikere ved å gå til PSG eller andre klubber som “trykker pengene sine selv”, fått en monsterlønn på sitt gode navn og rykte. Men isteden har Messi altså vært lojal gjennom hele karrieren i Barcelona. Kudos, Messi.

Men Lionel Messi er også den største stjernen fordi han gjennom en eventyrlig karriere har spilt for kun denne ene klubben. Kynismen i fotballen er brutal og den vil vi aldri få gjort noe med, all den tid det er tilnærmet ubegrenset med penger i fotballen.

Eller hva synes du om at en spiller med moderate ferdigheter, kan tjene 4 millioner kroner – per uke?

Kynismen i fotballen er brutal

Å drømme er gratis

Nuno Espirito Santo kom til England som en ukjent manager som hadde gjort det brukbart med Porto.

Portugiseren tok over lille Wolves som hadde slitt i mange sesonger i bakgårdsligaen, Championship. Året var 2017, det som skulle bli en ny tidsregning for fansen.

Wolves rykket opp til Premier League med stil, på første forsøk. Og resten er historie som endte fryktelig dårlig, særlig for fansen, men kanskje også for klubben og for Nuno selv. Det vil vise seg.

Dreaming is for free” svarte Nuno, da han ble spurt om ambisjonene han hadde for klubben.

Suksessen fortsette etter opprykket. Wolverhampton Wanderers hadde fått rike eiere i Fosun International, et kinesiske konglomeratet med mye penger på bok. I tillegg samarbeider de med Jorge Mendes, agenten over alle agenter, dermed ble toppspillere Wolves bare kunne drømme om tidligere – hentet til West Midlands.

Fansen var i ekstase og forelsket seg i Nuno og hans spillere.

Til Spurs

Nuno drømte om å gjøre Wolves til den storklubben den var på femtitallet og var på god vei, da noen idioter borte i Kina begynte å koke suppe på flaggermus. Det skapte problemer for Nuno og Wolves. Etter fantastiske sesonger som gav Europa League-kvartfinale, semifinale i FA-cupen og 7. plass i Premier League – kom nedturen med Covid-19.

Fosun var ikke happy, fordi etter to maraton-sesonger og fantastiske resultater, endte Wolves på 13. plass i den fjerde sesongen under Nunos ledelse. Takk og farvel. Fansen likte Nuno fortsatt, og de fleste hadde helst sett at den karismatiske portugiseren fikk en femte sesong, men Fosun skal jo tjene penger.

Det gjør man ikke fra 13. plass i Premier League. Kynismen i fotballen er brutal og jævlig – rett og slett. Drømmen som Nuno hadde skapt med fansen ble til slutt et mareritt. Managere og eiere kommer og går, men fansen består. Det er den moderne og kyniske fotballen.

Nuno var nemlig ikke dårligere enn at Tottenham Hotspur valgte å hente hans tjenester.

Sparking for enkelt

Wolves sparket Nuno og hentet en ny manager fra Portugal i Bruno Lage. Om Nuno var ukjent er Lage minst like lite merittert. Han tok riktignok ligagullet med Benfica i 2019, men kunne da velge blant landets beste spillere, blant andre Rafa Silva og Joao Felix på laget.

I Premier League kan Bruno komme til å slite med det spillermaterialet han har til rådighet i dag.

Fosun er ikke villig til å bruke like mye penger som da Nuno kom til klubben, fansen er allerede utålmodig fordi mange ville se Nuno fortsette og kan ikke se hvilke spillere som kan løfte Wolves til det nivået de hadde.

Fosun vil altså ha progresjon i resultatene, tjene mer penger, bruke mindre penger og helst ha fornøyde fans. Det siste er neppe særlig viktig for kineserne, fordi det er å tjene penger på Wolves. Og det er deres fulle rett, men du verden så kynisk det framstår.

Å sparke en trener eller en manager for å få raskt sportslig suksess etter en tid med dårligere resultater, ligner på å pisse i buksa for å holde varmen. Den planen virker ikke særlig lenge. Særlig i England er dette et velkjent, men patetisk forsøk på endring. Men det skjer også ettertrykkelig i Norge.

Kåre Ingebrigtsen

Brann sparket Kåre Ingebrigtsen for manglende sportslige resultater, i den tro at neste trener vil gjøre jobben bedre. Det kan hende, men Ingebrigtsen kunne også lykkes med litt mer arbeidsro.

I Rosenborg hadde Kåre vunnet det meste, både som spiller og trener, men fikk sparken av Norges mest inkompetente sportslige leder i Ivar Koteng. Koteng studerte kun bunnlinjen og ikke på utviklingen fotballaget Rosenborg hadde. Ergo fikk Ingebrigtsen sparken. Tabbe.

Sparkingen av Ingebrigtsen i Rosenborg havnet til og med i rettsapparatet, fordi Ivar Koteng ikke har peiling på å behandle folk med respekt, og han er sportslig leder av Norges største fotballklubb. Ubegripelig.

Hadde Ingebrigtsen og hans assistent, Erik Hoftun fått fortsette i Rosenborg ville trønderklubben vært det flaggskipet de var i mange tiår tidligere under Nils Arne Eggen.

Ivar Koteng har ødelagt Rosenborg Ballklubb, fyren er milliard innen eiendom og burde holdt seg til det. Og ikke hatt et verv i klubbfotballen, vi mener at Ivar Koteng er en kynisk amatør, en skam for RBK og Trondheim by.

Manglende kompetanse

Vi sitter å ser på at Sverige, Finland og Danmark kan hamle opp med de største og beste i Europa i EM. Men hvor er NFF og Norge plassert i denne sammenhengen? Ikke engang på fotballkartet.

Norsk fotball blir gjort til latter, ikke bare for å være akterutseilt på internasjonalt nivå, men også blant toppklubbene.

Årsak: Manglende kompetanse på å drive en fotballklubb profesjonelt, manglende kompetanse på riktig og nok trening. Både på A-lags nivå, men også på aldersbestemte lag og landslag. Den norske fiaskoen er et faktum og de sportslige lederne må få mye av skylden.

Kynismen i fotballen er brutal og ødeleggende, både på kort og lang sikt. Både på klubb- og landslagsnivå. Skal Norge som landslag løfte seg, må Ståle Solbakken ha fagfolk i alle ledd, inkludert på toppen i forbundet. Der sitter pampene som tror – og ikke vet. De må åpenbart vekk.

Også klubbene må ansette profesjonelle ledere som driver klubbene på daglig basis, deretter proffe sportslige ledere og trenere. Først da kan man forvente gode nok resultater. Det hjelper ikke å sparke treneren i håp om at klubben blir bedret drevet.

Vargas

Panikk når aksjekursen synker?

Panikk når aksjekursen synker? Mange hundretusen nordmenn har brukt nedstengningen av landet fornuftig, rent økonomisk. Aldri før har det vært mer penger blant folk flest enn akkurat i år grunnet lite reising og få restaurantbesøk. Vi har spart mye penger over tid og mange har satt pengene i aksjer og fond. Men hva skjer med oss som småinvestorer når aksjekursen går nedover?

Bergenet lesetid: 5 minutter

Ta gevinst

Det finnes ingen fasitsvar på hvordan du bør oppføre deg på børsen, det er dine penger og du bestemmer. Er du uerfaren kan du dermed gjøre feil valg i markedet. Kanskje blir du påvirket av ytre faktorer til å gjøre for raske konklusjoner.

Det kommer helt an på hva målsetningen med dine investeringer er, om du trader aksjene, kjøper og selger innen korte tidsintervaller, eller velger å sitte med aksjene i lang tid.

Kanskje du har gjort en feil, kjøpt aksjer du egentlig ikke har tro på, og vil selge, men må tåle store tap?

Lest denne? 7 grunner til å investere i aksjer

Eller så har aksjene du kjøpte steget og steget, og du vil sikre litt gevinst? I følge fagfolk innen finansmarkedet finnes det mange milliardærer som tok gevinst for tidlig. Underforstått at man kan bli rik ved å ta gevinst i tide. Det er jo nettopp det aksjemarkedet handler om, å tjene penger på investeringene man gjør. Helst så raskt som mulig.

Tålmodighet

Men da kommer vi til et av de viktigste punktene for å lykkes med investeringer på børsen. Den som tror man blir rik over natten eller innen kort tid, på aksjer eller i fond, kan komme til å bli veldig skuffet. Alt for mange har for dårlig tålmodighet og selger for tidlig, for å se at aksjene man eide steg mye – særlig etter at man solgte. Kjenner du deg igjen?

Panikk når aksjekursen synker? Det er lett å forstå at man får en vond klump i magen når man må innse at aksjekursen synker flere dager på rad. Kahoot!-aksjen er et greit eksempel på det. Tusenvis av nordmenn har investert i Norges mest populære aksje, men har opplevd at aksjen har halvert seg siden nyttår. Det blir man åpenbart ikke rik av. Foreløpig.

7. juli gikk Kahoot!-aksjen ned hele 26% på én dag. Da er det lett å bli nervøs på vegne av egne investeringer.

Kahoot! er et selskap som baserer seg på en spillbasert læringsplattform, som har brukere i mer enn 50 land.

Panikk når aksjekursen synker?

Utlandet

Når man kjøper aksjer, kjøper man en liten del av et sekskap som er notert på Oslo børs eller andre børser. Kahoot! er notert her, Tesla, en annen populær aksje for mange nordmenn er notert på Wall Street, men kan også kjøpes via egen bank, Nordnet, Pareto bank eller direkte via megler.

Det kan være smart å finne aksjer utenfor Norge, fordi utvalget er betydelig større og mulighetene bedre.

Men så er det dette med aksjemarkedet som er så fint, da, at aksjer lever sitt eget liv. De går opp og ned ut i fra flere faktorer man bør vite om før man bruker sparepengene sine i aksjemarkedet. Aksjer påvirkes av ulike faktorer i markedet.

At aksjene er volatile, beveger seg opp og ned, men påvirkes også av markedsrisiko, selskapsrisiko og bransjerisiko.

Volatilitet er et begrep fra finansverdenen som brukes om usikkerhet i kursen for aksjer og andre finansielle instrumenter. Det uttrykker hvor mye prisen på en aksje svinger/varierer over tid sammenliknet med en annen indeks. … Volatilitet er også et statistisk mål for svingningene i en tidsserie.

Wikipedia.org

Norge stengte

Det er smart å sette seg inn i betydning av alle disse faktorene, slik at man gjør seg kjent med selskapet man ønsker å sette pengene sine i. Gjør man det, vil man vite mer om risikoen i selskapet, uten å kunne være helt sikker på at aksjene vil stige av den grunn. Markedet er i stadig endring og vil alltid skifte i tråd med tiden vi lever i.

Da Erna stengte Norge ned i mars i fjor, stupte naturlig nok aksjemarkedet, men kom seg overraskende nok opp på et naturlig nivå – over sommeren samme år. Nå er kursen på Oslo børs høyere enn den var i mars i fjor. Så det må ikke gå fullstendig galt, til tross for dramatiske hendelser som at en pandemi stenger landet over tid.

Panikk når aksjekursen synker? Selvsagt ble investorene nervøse når kursene begynte å synke, men samtidig gir det gode muligheter for kjøp også. Akjser på billigsalg er det beste smarte investorer vet om, slik har det vært en stund for Kahoot! også. Det er når kursen er på sitt laveste på lang tid, man bør kjøpe.

Eller vent litt, når kan man vite at aksjen er på sitt laveste?

Teknisk analyse

Vel, det finnes noe som heter teknisk analyse. Teknisk analyse er en avansert måte å lese aksjekursens historikk på, for å finne ut hvor aksjene skal i framtiden, både på kort, mellomlang og lang sikt. Å kjøpe når aksjene synker kan være som å fange en fallende kniv. Det kan bli blodig.

Noen eksperter hevder at man bør kjøpe aksjer som er stabile over tid eller har en teknisk analyse som gir kjøpsanbefaling.

Det er krevende å bli god på teknisk analyse og gir absolutt ingen fasit, men man kan få en pekepinne på hva som vil skje med enkeltaksjer.

Om du skal investere i aksjer, kan det være det smarteste du har gjort med pengene dine. Men jo bedre du kjenner selskapet spesielt og markedet generelt, vil du kunne gjøre kloke valg.

Det eneste vi kan gi råd om, er at du bør være tålmodig og tenke langt fram, kanskje så mye som 30 år, for å gjøre deg selv rik i aksjemarkedet.

Vargas

Er tiden inne for å investere i kryptovaluta?

Er tiden inne for å investere i kryptovaluta? Selv om ideen rundt alternative valutaer – hovedsakelig kryptovalutaer – har vært på banen siden sent 90-tall, var det først da Bitcoin ble lansert i 2009 at konseptet for alvor ble kjent for folk flest.

Bergenet lesetid: 3 minutter

Tweeten som endret alt

Siden den gang har dog populariteten variert stort, og fra å være svært ettertraktet, har både Bitcoin og andre kryptovalutaer nesten gått under for så å reise seg igjen. Den siste svingningen i markedet skyldes en tweet fra Elon Musk. Men hva dreier egentlig alt oppstyret seg om?

Er tiden inne for å investere i kryptovaluta?
Er tiden inne for å investere i Bitcoin? Foto: Pixabay

Før vi ser nærmere på Elon Musks tweet, som gikk viralt, er det verdt å merke seg hvem mannen er. Han lanserte i sin tid PayPal, men i dag er han mest kjent for å ha grunnlagt både SpaceX og Tesla. Med andre ord er han en mann med solide bein i nesa og mange baller i lufta. Den store suksessen og hans evne til å alltid ligge ett steg foran teknologisk, har naturlig nok medført at mange ser opp til ham og lytter til det han har å formidle.

Og det var nettopp det som forårsaket stor ståhei da Musk la ut en kryptisk tweet på Twitter nylig. Her delte han nemlig deler av sangteksten til «In The End» fra Linkin Park, og avsluttet innlegget med et knust hjerte og #Bitcoin. Spekulasjonene var raskt et faktum, og Bitcoin-kursen falt umiddelbart. Slo Musk med sine verdensberømte selskaper opp med Bitcoin, eller var det hele et stunt? 

Resultatet av tweeten

Uavhengig av hva motivasjonen til Elon Musk var, påvirket det kryptovalutamarkedet. De siste månedene har verdien sunket med nærmere 40 %, og selv om ikke Musk ene og alene er skyld i fallet, var han i aller største grad med på å påvirke kursen på Bitcoin, og på andre kryptovalutaer, som Dogecoin

Er tiden inne for å investere i kryptovaluta?
Er tiden inne for å investere i Bitcoin? Foto: Pixabay

Ekstreme svingninger

Nedgangen skyldes i hovedsak at mange fryktet at Musk og hans selskap Tesla skulle kvitte seg med Bitcoin. Musk selv gikk imidlertid raskt ut og avkreftet dette. I etterkant kom han også med flere Twitter-oppdateringer, og resultatet var at det å kjøpe Bitcoin igjen ble ettertraktet, og at kryptovalutakursene steg. Med andre ord har svingningene de siste månedene vært enorme, men alt oppstyret har også ført til at flere har vist interesse for kryptovaluta og investering generelt.

Så bør du hive deg på trenden?

Kryptovaluta har vist seg å være en særdeles ustabil valuta.

Lite skal til for å påvirke kursen, både opp og ned, og derfor er det alltid en risiko å investere spesielt i Bitcoin. Men også i andre kryptovalutaer som Dogecoin og Ethereum. Har du planer om å investere selv, er det i hvert fall viktig at du først setter deg inn i hvordan kryptovaluta fungerer og ser nærmere på markedstrendene. At populariteten øker, at stadig flere tilbyr bruk av kryptovaluta. Og at flere av oss vanlige folk investerer i Bitcoin og andre kryptovalutaer er nemlig ikke utelukkende positivt. Det medfører også at mange flere risikerer store tap om de går på en smell. 

Dermed er du advart.

Vargas

Opp og ned på børsen

Opp og ned på børsen, det er aksjenes naturlige mønster. Mer enn hundre tusen nordmenn har valgt å sette sparepengene sine i aksjer eller fond. Det er en smart måte å spare på, men man bør være på vakt for å satse hus og hjem på feil selskap.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Kunnskap er gull

Det er ingen hemmelighet at det er mye luft på Oslo børs. Nye selskap som ikke har tjent fem øre, prises skyhøyt, for framtidig gevinst. Som hobbyinvestor bør du lese deg opp på de selskapene du ønsker å sette pengene dine i. Og det samme bør du gjøre om du velger indeksfond eller andre typer fond. Det finnes en jungel der ute til ulike priser.

Snakk med fagfolk, ikke nødvendigvis i egen bank, de vil ha pengene dine.

Lest denne? 7 grunner til å investere i aksjer

Les deg opp, hør på podkaster, meld deg inn i forskjellige grupper i sosiale medier, men ikke bit over for mye. Vær selektiv, kritisk, nøye og smart. Det er lett å bli lurt med på hylekoret som hyller egne aksjer i egne grupper. Vit hva du bruker pengene dine på – før du kjøper aksjer. Kunnskap er gull i aksjemarkedet.

Samtidig skal du vite at aksjemarkedet oppfører seg uforklarlig, men at alltid er bakenforliggende årsaker til bevegelser på aksjekursen. Opp og ned på børsen er aksjenes naturlige svingninger. Men er du tålmodig vil du se at i det store bildet over tid, vil aksjene dine stige. Selv etter enorme nedturer og krakk, løfter markedet seg.

Opp og ned på børsen

Markedet stiger

Det er samfunnets viktige element innen økonomi, at markedskreftene styres i samme retning.

Fabrikker, produsenter, butikker, ja, alle som selger et produkt skaper vekst (om de ikke går konkurs, det kan skje). Slik ser man konturene av aksjemarkedet hundre år tilbake i tid, alt stiger, til tross for nedgang, krakk og korreksjoner, vil markedet øke igjen – før eller siden. Men man må ha tid og tålmodighet for å bli med opp igjen, etter nedturer.

Opp og ned på børsen kan gjøre deg rik, om du tør å sitte long.

Lest denne? Norges mest populære aksjer

Du bør sette deg en langsiktig målsetning og holde deg til denne. Når du har lest deg opp og valgt de aksjene du skal kjøpe og beholde i din portefølje, er det viktig å ha is i magen. Dine aksjer vil oppføre seg likt de fleste andre aksjer, de går opp og de går ned. Men hva ønsker du med din investering? Vil du bli rik, må du tørre å la være å selge, når aksjene stiger mye.

Mang en milliardær har tatt gevinst for tidlig. Det er aldri feil å ta gevinst, som betyr at man selger noen eller alle aksjer som har gitt deg gevinst. Men hvor høyt skal aksjene gå? Det vet ingen, bortsett fra om de som klarer å lese markedet, det gjør de færreste hobbyinvestorene.

Ikke sats på kun én nisje, men spre aksjene dine, gjerne også utenfor Norge. Oslo børs har mindre enn én prosent av verdens aksjer. Det kan være lønnsomt å kjøpe aksjer i andre land hvor både svingningene og fortjenesten er større.

Psykologi

Å bli påvirket av positive overskrifter i norske økonomiaviser kan være en felle. Det kan være mange årsaker til at Dagens Næringsliv eller dets like, hauser opp en aksje de mener bør stige. At et meglerhus har kommentert aksjen som teknisk sterk og det forventes videre oppgang. Men noen ganger har både avisen og meglerhuset ikke vært nøye nok med utregningene og kursen faller – lenge. Da er det mange som kan gå på en økonomisk smell.

Opp og ned på børsen

At det finnes mye luft på børsen er en annen felle man kan gå i om man investerer feil. Aldri før har flere selskap blitt presentert på Euronext Growth enn i år. I hele fjor ble det registrert 49 børsnoteringer, innen 20. mars i år, var allerede 23 selskap notert, og antallet selskap registrert vil stige kraftig ut over året. Selvsagt er det ikke gull alt som glimrer. Plukk ut de selskapene du makter å regne som solid – fra første dag.

Den verste fienden i aksjemarkedet er utålmodighet

Øystein Stray Spetalen // milliarder og investor

Alt som handler om børs, aksjer og fortjeneste er også et psykologisk spill. Når bør du kjøpe, hvor lenge skal du sitte, når bør du kjøpe mer og når bør du selge? Vanskelige spørsmål ingen andre enn deg selv sitter på svaret. Du bør ikke la andre bestemme for deg. Velg din egen sti og hold deg på denne.

Gode råd er smart å høre på, men å følge bjellesauene på børsen, gjør deg ikke nødvendigvis rik. Tenk selv.

Bitcoin

Du kan selvsagt bli millionær på Bitcoin, men du kan bli raskt blakk også, fordi kryptovalutaer svinger voldsomt i kurs. Og Bitcoin kan faktisk i teorien forsvinne over natten. Men hvor smart er det å satse pengene sine på noe som kan halveres eller forsvinne helt? Eksperter mener å vite at det er verd risikoen. Og at Bitcoin er framtidens viktigste betalingsmiddel.

Opp og ned på børsen er naturlige svigninger i markedet. Det kan være lønnsomt og spennende å følge med sin egen portefølje, særlig hvis tallene er grønne og pilene peker oppover.

Mange eksperter mener å vite at Bitcoin bli bli endel av vår hverdag i framtiden. Før sommeren er omme, vil 1 Bitcoin var verdt $100.000, men i dag er 1 Bitcoin ikke verdt mer enn omlag $62.600, som er ca 525.171 norske kroner. For én Bitcoin, ja. Innen denne artikkelen er ute, kan dog Bitcoin ha falt svært mye, eller økt i verdi.

Kanskje er det for noen ganskje skremmende å tenke på at Bitcoin, dette utskjelte betalingsmidlet som bruker mer strøm enn hele Norge til sammen – for å kunne fungere. Skal visst dette bli allemannseie inne noen få år.

Faktisk er det ikke lenge før vi alle går rundt med lommeboka på mobilen og betaler for varer og tjenester i kryptovaluta. Før du kjøper bitcoin, bør du i hvert fall sette deg inn i hva det innebærer for deg.

Lykke til!

Vargas

Du bør utsette Sverigeturen

Du bør utsette Sverigeturen til det er langt mindre kø og galskap, særlig på Svinesund. I dag 11. juni er det fullt mulig for 1,7 millioner nordmenn å reise til Sverige igjen. Men du bør utsette turen for din egen skyld. Ikke grunnet smitte, men fordi grensen er en flaskehals, trangere enn noen gang.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Godisen venter

Alle fullvaksinerte, de som nylig har testet negativt og kan bevise det, og de som har vært syke av Covid-19, kan i dag bevege seg ut av landet. Uten å måtte i karantene. Det var på tide vil mange si. Nå er smittetrykket så lavt i Sverige og i Norge, at det grensene åpnes. Men når så mange ønsker å reise ut for å handle, for så å reise hjem neste dag – rekker ikke politiet på grensen å få unna køene.

Lest denne? Sommerferie i Norge – igjen?

Butikkene i Strömstad, Systembolaget, Godishus og restauranter har ventet i syv måneder på denne dagen. På Nordby er mange tusen kvadratmeter med butikker fylt til randen med varer, i påvente av et nytt handleeventyr fra norske kunder. Men du bør altså ha god tid om du skal tilbake til Norge, samme dag.

Å slippe karantene er gulroten nordmenn behøver for å sette seg i bilen i retning Sverige. Det har vært mulig å reise ut av landet tidligere også, men da med ti dagers karantene, karantenehotell og fandens oldemor som “belønning” – dermed har mange latt være å reise. Nå, derimot, vil nordmenn valfarte til Sverige som i gode, gamle dager.

Du bør utsette Sverigeturen

Vaksinetest og innreiseskjema

Du bør utsette Sverigeturen om du ikke elsker å sitte i bilen en hel dag. Det er neppe verdt turen, med tanke på ventetiden du må bruke på vei hjem igjen. Politiet oppfordrer nordmenn om å ha papirene i orden før avreise, noe svært mange ikke engang vet hva betyr.

Lest denne? Annonseplass og reklametilbud

Du skal nemlig ha med deg gyldig vaksinepass og fylle ut et innreiseskjema, tidligst 72 timer før avreise. Fra klokken 15:00, fredag 11. juni kan du fritt reise inn i Sverige, uten å måtte i karantene, men du vil måtte vente i opptil 7 timer.

Fram til 1. juli anmodes alle nordmenn å unngå reiser til utlandet, som ikke er strengt tatt nødvendig. Om turen til Strømstad, Nordby eller hytta i Sverige er ytterst viktig, vil nok mange se på som uansvarlig. Mens andre som er avhengig av snus, øl, sprit, tobakk og godis til sterkt redusert pris, er neppe enig.

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 1. juli 2021. Det er gjort unntak for land og regioner i Norden og land i EØS/Schengen-området som oppfyller Folkehelseinstituttets kriterier for lav smittespredning. 

Regjeringen.no

Heia Sverige

Hva er årsaken til at så mange nordmenn ofrer mye tid og lang ventetid i kø for å komme inn i Norge igjen? Prisen på varer i Sverige, utvalget i svenske butikker og tilgang til Svenske hoteller eller Danmark, som kun er fem timer unna. Det er ikke alle som reiser hjem til Norge igjen, samme dag. Mange skal videre ut i verden.

Du bør utsette Sverigeturen, til tross for at du nå kan handle til halv pris i svenske forretninger, for din egen skyld. Det er tøft å sitte i en varm bil i 6-8 timer, kanskje uten tilgang til vann, mat og toalett. Årsaken til køene er altså mange reisende, som skal gjennom en omfattende undersøkelse som kan ta tid, på grensen.

Det er ingen hemmelighet at de fleste varer er billigere i Sverige enn i Norge. Slik har det vært siden femtitallet, og så lenge den norske regjeringen er lite villig til å endre avgiftsnivået, vil svenskehandelen fortsette.

Det er ikke nok, kjære Erna Solberg, å fjerne avgiften på brus. Prisen på brus i Sverige er uansett langt rimeligere enn i Norge. På samme måte som en hel haug med andre varer på mat, godteri, alkohol, snus, tobakk og meieriprodukter. Heia Sverige, sier vi.

Sveriges knuser Norge på pris og åpne grenser vil sakte, men sikkert – tømme norske forretninger for kunder.

Vargas

Annonseplass og reklametilbud

Annonseplass og reklametilbud på Vargas12.com har vi ikke gjort før. Men nå gjør vi et unntak, og for første gang gir vi våre annonsører, kunder og lesere et unikt tilbud. Nå kan du få din artikkel eller din annonse publisert på Vargs12.com til rekordlave priser. Alt du behøver å gjøre er å ta kontakt via denne mailadressen:

Vargas12.com@gmail.com

Bergenet lesetid: 4 minutter

Vargas12.com

Det er garantert langt rimeligere enn hos andre nettaviser eller bloggere. Og vi garanterer at du vil bli fornøyde med resultatet. Hvorfor? Fordi alle våre artikler er søkemotor-optimalisert via YOAST, som er best i verden på nettopp denne viktige delen av formidling.

Skriv til oss i dag og vi vil deg det beste tilbudet du har fått i år. Om du vil bli lest og sett av titusenvis av potensielle kunder. Enten du selger klær, biler, båter, mat eller elektronikk – vi gjør din butikk synlig gjennom knallgode annonser eller artikler. Alt du behøver å gjøre er å ta kontakt med oss. Merk at vi skriver artikkelen for deg, alt du behøver er en link til din butikk eller nettsted.

Vår blogg, Vargas12.com er en vandrende suksesshistorie fra starten i 2010 og fram til i dag. Vi vet hva du behøver og vi er villig til å strekke oss fryktelig langt for at du skal øke din omsetning og bli enda rikere enn du var i går. Og vi vet vi kan hjelpe deg slik vi har gjort for veldig mange andre.

Annonseplass og reklametilbud du sannsynligvis ikke kan si nei til, får du ut juni måned. Vi gjør din nettbutikk og dine produkter synlig via våre artikler og vi vet hvordan vi skal nå ut til massene. Vi deler våre artikler på alle mulige sosiale plattformer. Ikke bare Twitter og Facebook, men alle.

Annonseplass og reklametilbud

Reklame og annonse

Visste du at svært mange leser blogginnlegg og artikler på nettet, og at dette er den enkleste og billigste måten for deg å bli synlig på? Reklame er dyrt. En annonse i an riksavis koster titusenvis av kroner. TV-reklame koster enda mer. 

På en godt skrevet artikkel eller blogginnlegg kan du reklamere for din nettbutikk, din nettside eller din podkast for noen skarve tusenlapper, og du vil bli lest eller hørt av flere millioner mennesker – verden over. Annonseplass og reklametilbud er viktig for å spre informasjon til kundene. Det er slik markedsføring fungerer o praksis.

Nesten uansett hva du ønsker å reklame eller annonsere for, er det uante muligheter vil en blogger som kan gi deg det løftet du er ute etter. Behøver du annonseplass eller god markedsføring? Vi står klare til å hjelpe deg og du vil motta din artikkel samme dag du tar kontakt med oss. 

Å markedsføre et produkt via sosiale medier treffer kundegruppen der de er, umiddelbart.

7000 artikler

Vargas12.com skriver om det folk ikke tør å snakke om, derfor har vi lesere over hele verden som bruker denne bloggen til sin markedsføring. Vi skriver mer enn gjerne artiklene for deg, du bestemmer hvilke linker som skal være implementert – og vi garanterer at du vil bli vist for dine potensielle kunder.

Siden 2010 har vi skrevet nærmere 7000 blogginnlegg. Noen tabubelagte, andre triste, noen glade, andre viktige, vi skriver om alt. Vi skriver om underholdning, økonomi, sport, sex og alt det du snakker om i morgen. Vi skriver for deg. 

Se for deg en link til din nettbutikk på bloggens hovedside i høyre kolonne. Denne menyen vises på alle av bloggens artikler, uansett hviler innlegg våre lesere klikker på. Høyre meny og din link er synlig på samtlige sider. Det gir din artikkel, som vi mer enn gjerne skriver for deg et voldsomt potensiale. Kanskje sett av så mange som hundre tusen potensielle kunder per måned.

Markedsføring

Når vi skriver om økonomi, markedsføring og reklame, skriver vi også om din privatøkonomi, vi gir deg råd og veiledning. Det vi ønsker å gjøre for deg, helt gratis, er å gi deg best mulig tips, slik at du ikke skal gå i forbruker-fellen, men klare deg med den inntekten du har. Og til og med tjene enda litt mer ved å bruke oss.

Vi skriver om tabubelagte tema som selvmordstanker, men også om engelsk fotball og ikke minst kroppspress blant unge. Ved å skrive artikler for gutter og jenter, kvinner og menn i alle aldre, treffer vi alltid store målgrupper og potensielle kunder – der ditt produkt får god omtale.

Ikke glem å følge vårt nyhetsbrev, det er selvsagt helt gratis.

Annonseplass og reklametilbud, vi kan markedsføring og vet vi kan gi deg et unikt tilbud det blir vanskelig å avslå. Skriv til oss i dag og du vil få ser, snarest.

Benytt deg av dette unike tilbudet og ta kontakt med oss i dag. Vi lover å ikke skuffe deg. Vi vet du vil komme tilbake igjen og igjen for å få nye artikler publisert på en av Norges eldste bloggsider. Du er hjertelig velkommen.

Tilbudet varer ut juni måned.

Vargas

Åpne grenser vil tømme norske matbutikker

Åpne grenser vil tømme norske matbutikker. Rema 1000 er desperate nok til å kutte prisene gjennom hele juni, i et forsøk på å opprettholde en viss omsetning, til tross for åpne grenser. Det kan familien Reitan bare glemme. Det kan også andre kjeder gjøre, i hvert fall alle forretninger som ligger i fornuftig kjøreavstand til svenskegrensen.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Vaksinepass

Erna Solberg har gått tilbake på at grensene til Sverige skulle åpne i august. Allerede 11. juni kan alle nordmenn som har vært vaksinert med kun én dose vaksine i armen, reise ut av landet. Fordi da er korona-sertifikatet tilgjengelig.

Vaksinerte må uansett kun reise ut av landet på det som sees på viktige ærend. Og du må kunne bevise at du er vaksinert eller har hatt Covid-19 de siste seks måneder – for å få komme inn i landet uten problemer. Du må også i karantene i ti dager, men den kan ta hjemme – etter 11. juni.

Koronasertifikatet til innenlands bruk skal være klart 11. juni. Det vil være to ulike visninger for koronasertifikatet: en enkel visning for innenlands bruk og en for grensepassering i EU- og EØS-området.

Regjeringen.no

Lest denne? 7 grunner til å investere i aksjer

At Kari og Ola Nordmann reiser ut av landet for å handle billigere mat enn i dyre norske butikker, er ikke noe nytt fenomen. Folk langs svenskegrensen, fra Østfoldbyene, Drammen og Oslo har lenge vært bevisst billig tobakk, alkohol og mat. Det vil selvsagt være minst like attraktivt nå, etter mer enn ett år med stengte grenser.

Åpne grenser vil tømme norske matbutikker

Grensehandel

At den norske kronen har styrket seg og ligger likt i verdi med den svenske, er også enda et påskudd for å kjøre Harry-handel, når grensene åpner. Åpne grenser vil tømme norske matbutikker – som gjør at omsetningen vil stupe i Kiwi, Rema og Coop-forretningene.

Lest denne? Sverige-handel så snart grensene åpner opp?

Kjedene ønsker at myndighetene skal redusere avgiftene på typiske grensehandel-varer. Uten at den sittende regjeringen ser ut til å løfte en finger av den grunn. Jaggu bra det er valg snart, si. Vi gidder ikke å begynne å ramse opp alt du kan spare penger på ved å handle i Sverige i stedet for avgiftspålagte varer i Norge.

Norske matkjeder har kunnet sette de prisene de selv ønsket under nedstengningen, folk måtte jo ha mat og drikke. Nå kommer den sure svie for grådige kjeder. Det er all grunn til å tro at flere butikker faktisk vil gå konkurs ved grenseåpning til Sverige. I følge Virke, hadde dagligvarebransjen en økt omsetning på 8,6 milliarder kroner – etter at grensene stengte. Den vil falle betydelig.

Åpne grenser vil tømme norske matbutikker

Vinmonopolet

Bare på én eneste flaske god vin, sparer du femti prosent på svenskehandel. På kjøtt, tobakk, snus, ost og melkeprodukter, og tar du med godteri, brus og sjokolade i tillegg er besparelsene enorme. På øl og sprit er det også betydelige kroner å spare på Systembolaget i Sverige.

Lest denne? Påvirket av permanent hjemmekontor?

Vinmonopolet har satt omsetningsrekorder flere ganger denne våren. I det øyeblikket svenskehandelen er i gang, vil også merke en betydelig nedgang i kundemassen og i omsetning. Naturlig nok. Systembolagets to-utsalg i Strømstad, har hatt en nedgang på 93 prosent siden grensene stengte.

Er man en smule prisbevisst, handler man selvsagt på Systembolaget så snart man slipper unna det norske avgiftshelvete på Vinmonopolet.

Ved normale tilstander vet vi at svenskehandelen er på rett i underkant av 20 milliarder kroner. Dette beløpet vil nok bli betydelige større fra juni i år til juni neste år, fordi norsk mat, alkohol, tobakk og annet har steget i pris grunnet økte avgifter. Nå er valutakursen gunstig igjen for nordmenn – som vil gi økt grensehandel.

Kjøpsbonanza

Åpne grenser vil tømme norske matbutikker fordi avstanden i pris, på norsk og svensk matvarer har økt under pandemien. og allerede før pandemien tok til i mars 2020, var norske forretninger best på å justere prisene opp. Norske matpriser økte mest i Norden – gjennom mange år.

Fra 2005 til 2018 økte produsentprisene på norske matvarer med 57 prosent, mens prisene i Sverige, Danmark og Finland steg henholdsvis 37, 27 og 26 prosent.

SSB.no

Kjøpesfesten er over for norske matkjeder så snart grensene åpner for allmen ferdsel i løpet av sommeren. Kjøpsbonanzaen vi har sett det siste drøye året er endelig over. Norske husholdninger har brukt i gjennomsnitt 8000 kroner mer på mat, etter at pandemien var et faktum.

Åpne grenser vil tømme norske matbutikker. Bare et betydelig avgiftskutt på alkohol, kjøtt og meieriprodukter kan berge norske matkjeder. Det kommer garantert ikke til å skje under denne regjeringen. Jonas Gahr Støre, nå har du sjansen.

Vargas

7 grunner til å investere i aksjer

7 grunner til å investere i aksjer. Mer enn hundretusen nordmenn har valgt å bruke det siste året ved å investere på børs. Enten i fond eller aksjer. På Oslo børs eller Euronext Growth kan man handle i en lang rekke fond og aksjer fra hele Europa og USA.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Vargas12.com

Det er nok mange som har tapt penger på for lite gjennomtenkte investeringer, spesielt i aksjer. Men også tjent raske penger på solide og gode aksjer. Årsaken til gevinst handler om at Oslo børs har steget 14,3 prosent så langt i år og setter rekorder rett som det er.

7 grunner til å investere i aksjer som du bør følge – om du ønsker å tjene penger på børsen.

Lest denne? Nordmenn har mye penger å bruke i sommer

Til og med gode gamle Vargas12.com har satt mye penger i aksjer, for å se om det kan bli gevinst på sikt. Foreløpig går det faktisk forbausende bra. For det er det det handler om på børsen. Å være tålmodig. Om du ikke er daytrader, da. At du kjøper og selger aksjer med få timers mellomrom i håp om rask gevinst.

Det er vanskelig og mange brenner seg på den type virksomhet. Her skal du absolutt vite hva du driver med. Å være investor er noe man ikke lærer over natten, faktisk kan det ta et helt liv å lære å være smart på børsen. Vi har lært masse på kort tid gjennom å lese, lytte til de som har investert lenge på børsen og tilegnet oss kunnskap fra de beste.

Warren Buffett

Oraklet fra Omaha i USA, Warren Buffett (90), er en av verdens rikeste menn. En investor som blir sett på som den beste av alle investorer gjennom tidene. En filantrop som har bygd seg opp en enorm formue på 110 milliarder amerikanske dollar – gjennom et langt liv på Wall Street.

Rule No. 1: Never lose money. Rule No. 2: Don’t forget rule No. 1

Warren Buffett

Det er skrevet en rekke bøker om Buffett som er så populær i visse kretser i USA, at amerikanere betaler for å kunne spise lunsj med investor-veteranen. Og for å få gode aksje-råd. Buffet har bygd opp holdingselskapet Berkshire Hathaway, som også en rekke nordmenn velger å sette pengene sine i. Dette er et fond som har steget voldsomt i verdi.

Berkshire Hathaway er også en amerikansk aksje. Den var verdt i underkant av 70 dollar i 2011. Samme aksje er i dag verdt nær 300 dollar per stk. Selskapet kontrollerer verdier innen forsikring- og energiproduksjon. Selskapet hadde en omsetning på 245,5 milliarder dollar i 2020.

7 grunner til å investere i aksjer

7 gode grunner

Her får du 7 grunner til å investere i aksjer.

  • Bedre avkastning enn i banken hvor pengene blir spist opp av inflasjon
  • En fin måte å spare penger på
  • Du kan bli rik, jo mer du investerer – jo mer kan du tjene
  • Du tilegner deg økonomisk kunnskap om næringslivet
  • Det er utrolig spennende å følge selskapene man investerer i
  • Rentes rente-effekten kan være undervudert av mange
  • Jo grundigere du gjør forberedelsene, jo større øker sjansen for at du gjør gode investeringer

Rentes rente oppstår ved at renter på startbeløpet blir lagt til summen som utgjør grunnlaget for renteberegningen. Du får altså renter på renten du tidligere har fått og på den måten en eksponentiell vekst.

Nordnet.no

Risiko

Alt er relativt her i verden. Og alt har en viss risiko. Også aksjer. Men om du ser på aksjer i et langt og større perspektiv, har investeringer i aksjeselskap vært smart de siste hundre år. At kvinner og menn over hele verden, setter sine sparepenger i aksjemarkedet – gir økt verdier i markedet.

Lest denne? Norges mest populære aksjer

Sett over ett års tid, øker fortjenesten med ca 8 prosent på børsen. Mot en rente i banken på lik null, er det faktisk et enkelt regnestykke å heller sette pengene sine i aksjer i stedet. Men det finnes åpenbare fallgruver og man bør sette av tid til å lese så mye som mulig om selskapet. Før man investerer i det og kjøper aksjer.

For det er det du blir i det du kjøper aksjer et selskap, investor og medeier i det selskapet du velger å kjøpe aksjer i.

Epost

7 grunner til å investere i aksjer, der sjansen for å bli veldig rik er kanskje det beste argumentet. Vi tror ikke vi blir rike på aksjer. Vi vet vi vil få en god fortjeneste på våre investeringer, all den tid vi har muligheten til å fortsette å sette penger i de selskapene vi har valgt.

Du bør gjøre det samme – snarest, for å få bedre avkastning på sparepengene dine.

Om du ønsker å få økonomiske tips og gode artikler på mail – så snart vi presenterer et nytt blogginnlegg, kan du bare klikke på denne linken og legge inn adressen din. Og vipps så mottar du ferske artikler fra Vargas12.com. Selvsagt er det helt gratis.

Vil du lese andre artikler allerede nå, finner du mer 7000 artikler i arkivet til høyre – på hovedsiden.

Vargas

Nordmenn har mye penger å bruke i sommer

Nordmenn har mye penger å bruke i sommer. Feriepengene er på vei og de fleste av oss har fått igjen en slump på skatten. I tillegg tjener vi godt hver eneste måned – de fleste av oss. Etter ett helt år i dvale uten muligheter til å bruke særlig med penger, står vi ovenfor en sommer der mange vil bruke mye – om ikke alt. Og hvorfor skulle vi ikke det?

Bergenet lesetid: 4 minutter

Europa

Ja, da, vi vet at det er endel som fortsatt er permittert, oppsagt eller av ulike årsaker ikke har så mye som de gjerne skulle ønske. Men de aller fleste med jobb og en vanlig arbeidsinntekt (gjennomsnittslønna er på ca 623.000 kroner) har bedre råd enn på veldig lenge. Dette kan, om vaksineringen av befolkningen opprettholdes og smitten er under kontroll, bli den beste sommeren for mange. På veldig mange år. Endelig.

Vi skal kunne få lov til å begynne å reise langt, ikke bare i eget land, men faktisk også ut av landet. Til Europa, USA, Asia og så langt sør vi bare ønsker, om smitten ved destinasjonen er under kontroll, selvsagt. Vi må åpenbart fortsatt lære oss å ta forhåndsregler, noe vi har blitt jævlig bra på i dette landet. Og nå, ved inngangen til sommeren 2021 – har de fleste av oss så mye penger at vi kan reise nesten hvor som helst.

Lest denne? Verdensøkonomien friskmeldes i takt med vaksineringen

Fortsatt er det noen som ikke har lært, men sliter med inkassoer på julegavene de kjøpte i fjor eller året før. Disse menneskene er det dessverre uansett ikke håp for. De vil ikke forstå eller lære av egne feil fra flere år tilbake. De tror penger vokser på trær og at de kan bruke bankens penger uten at disse må betales tilbake. Det er dumt det. Det er disse personene du møter på “Luksusfellen” i neste sesong.

De som ikke forsto hvor pengene ble av.

Maldivene

Vi andre som vet at det kun er god planlegging, strukturert økonomi, sparing og selvdisiplin nok til ikke å bruke mer enn man har råd til. Det er vi som nå kan pakke snippesken og reise til Maldivene og drikke paraplydrinker og leve livet. Nordmenn har mye penger å bruke i sommer – og vi fortjener det virkelig.

Nordmenn har mye penger å bruke i sommer

Skjønt, det er ikke all forunt å reise helt til Maldivene av ulike årsaker. Kanskje blir det biltur med svigermor, i år som i fjor, i baksetet mellom to grinete unger som har blitt bilsyk av is. Biltur(er) må planlegges til de minste detaljer. Det som skulle bli en hyggelig sommerferie, kan her bli en felle det er vanskelig å komme ut av på tre uker – du er herved advart.

Nordmenn har mye penger å bruke i sommer – penger som har stått urørt på konto i femten måneder. Fordi pandemien har herjet i verden over. Som nå gjør mange av oss nordmenn reise-kåte og klare. Klare til å se noe annet enn hjemmekontor og de samme veggene, uke inn og uke ut.

Mange av oss har med rette, vært Livredde for å dø av dette ukjente viruset. Covid-19, som kan stjele lungekapasiteten din – like lett som en spansk lommetyv stjeler lommeboken din.

Lest denne? Sommerferie i Norge – igjen?

Detaljene

Ingen vet hvor haren hopper, i vet, kanskje heldigvis, svært lite om framtiden. Men det å planlegge langsiktig, kan være et godt råd for alle. At man faktisk gjør som de sier i reklamen for KLP, nemlig planlegge for dagene som kommer.

Husk at ingen vet sikkert hvor lenge krisen er her. Om du ikke er permittert eller oppsagt nå, bør du tenke det verste, kanskje særlig hva økonomien angår. Hva er din husholdnings smertegrense? Hvor langt kan dere klare å presse ned forbruket? Hvor mye klarer dere å spare? Og hvor lite kan dere faktisk leve for, og må man reise langt i sommer for å få det fint? 

Verden vi lever i er uansett endret til et ukjent scenario vi må føle oss fram i. Vi kan være ute av den verste krisen i løpet av sommeren. Eller vi må forholde oss til Coronakrisen og smittefaren i lang tid, til tross for at mange blir vaksinerte. Det gjør at stadig flere nordmenn vil kunne få økonomiske utfordringer de ikke kjenner i dag. Nordmenn har mye penger å bruke i sommer – noe bør kanskje settes av til uforutsette utfordringer.

Ikke glem å nyte late sommerdager av den grunn. Det vil helst gå bra med oss.

Husk å logge på Reiseradioen, den starter lørdag 19. juni.

God sommer!

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com