Jonas Gahr Støre blir Norges neste statsminister

Jonas Gahr Støre blir Norges neste statsminister. Skulle vi brukt Siv Jensens metafor, burde vi ha sagt: “Morna, Erna!” Men det skal vi holde oss for gode til. Vi vil heller si det med Arbeiderpartiets ord: “De store oppgavene løser vi best, sammen, og vi er beredt”.

Estimated reading time: 5 minutes

Brannslukking

Erna Solberg forsto det, når Fremskrittspartiet ikke ville leke mer, og trakk seg fra regjeringssamarbeidet. At hennes tid som statsminister, med adresse i statsministerboligen, Inkognitogaten 18 – var snart over. Siv ville ikke mer, ville ikke være politiker mer heller. Og da sto Erna igjen med Vestre og KRF, med et stadig svekket FRP, og alt gikk det til helvete.

Arbeiderpartiet med Støre i spissen har ikke bare vært suksess. Tvert i mot. Støre selv ville nok ha vært uten Me To-diskusjonene og Trond Giske-saken. I store deler av hans tid som leder av Norges mektigste parti, etter andre verdenskrig, har gått med til mye brannslukking.

Endelig er det vind i seilene og ro i rekkene. Arbeiderpartiet fosser fram på alle meningsmålinger før valget. Alt tyder på at folk flest ønsker et skifte, de ønsker Jonas Gahr Støre som ny statsminister, og en ny regjering.

Jonas Gahr Støre

Støre og sentralstyret i AP har måtte bruke for mye tid på alt annet enn politikk, fordi det har vært, og er, en ukultur i flere politiske organisasjoner, som aldri burde være der. Fordi det skaper uro innad i partiene og det skaper politker-forakt – som igjen er skadelig for demokratiet.

Jonas Gahr Støre blir Norges neste statsminister – og det er jaggu på tide.

Jonas Gahr Støre blir Norges neste statsminister
I maktens korridorer … foto: Vargas12.com
Jonas Gahr Støre blir Norges neste statsminister
Jonas Gahr Støre blir Norges neste statsminister
Jonas Gahr Støre Foto: AP

Jeg stiller til valg for Arbeiderpartiet fordi jeg tror vi får til mer sammen enn hver for oss. Fordi jeg tror at små forskjeller og like muligheter for alle er bedre for oss som samfunn – og helt avgjørende for at vi skal klare utfordringene vi står foran

Jonas Gahr Støre

Vår neste statsminister blir Jonas Gahr Støre, det er allerede klart, etter at Høyre faller som en stein på alle målinger. Det er bra for Norge at vi får inn en sterk og klok leder i en bråkete tid, der utfordringene står i kø for innbyggerne og nasjonen.

Ny regjering

Arbeiderpartiet må dessverre samarbeide med andre politiske partier, for å få gjennomslag for sin politikk i Stortinget. Det blir slik vi kan bedømme, Senterpartiet som blir den største “partneren”, men det kan også bli fler. Det vi resultatet av valget gi oss ytterligere svar på. Men AP er og blir det største partiet i den nye rødgrønne regjeringen, og Jonas Gahr Støre blir ny statsminister.

Om du ønsker en god og trygg skole med motiverte lærere, bør du stemme, og du bør stemme på Arbeiderpartiet. Ønsker du å opprettholde den sterke friheten vi har i Norge. Med et sterkt demokrati og åpenhet, god eldreomsorg, gratis sykehus og jobb til alle – bør du stemme på Arbeiderpartiet.

Høyre har gjennom regjeringen-Solberg gjort de rike rikere, og tusenvis av fattige, enda fattigere. Skattelette til de rikeste er verken demokratisk eller fornuftig, det gjør forskjellene større og Norge fattigere. Fordi vi trenger å få med så mange som mulig på en felles dugnad, for å opprettholde velferdsstaten slik den er i dag.

Arbeiderpartiets visjoner for å lede Norge inn i en urolig tid – er klar. Det handler om å få folk i arbeid etter pandemien. Og å jobbe hardt for en rettferdig verden, uten fattigdom, i fred og med likestilling.

Det handler om å gjøre velferdsstaten sterkere. Fjerne de som ønsker å tusle til seg av felles goder uten lov. Det handler om å gjøre veiene trygge, og få infrastrukturen til fungerer over hele landet. Og det handler om å at Norge skal opprettholde kjøpekraften, eksportere mer og imponere det vi behøver.

Partiet for alle

Arbeiderpartiet ønsker at barn og unge skal ha en trygg og god oppvekst, både i skole, på fritiden og i hjemmet. En god oppvekst varer livet ut, derfor satser Arbeiderpartiet på et solid barnevern, som jobber med barna i fokus, på barnas premisser.

Et annet viktig løfte som har mye fokus i Arbeiderpartiets program for den nye regjeringen, er at miljøet endelig må komme i fokus. Klimamålene skal nås, og den jobben starter så snart valget er over. Jonas Gahr Støre blir Norges neste statsminister. Nå begynner den viktigste jobben.

Den nye regjeringen vil jobbe hardt for alle innbyggerne i hele landet. Både barn, unge, voksne i arbeide, uføre og invandrere, men også de eldre. Norge av 2021 er et land i utvikling. Den utviklingen lykkes vi aldri med alene, men sammen.

Arbeiderpartiet er partiet for folk flest, for vanlige kvinner og menn med stemmerett.

Bruk stemmeretten innen mandag 13. september, og gjør din borgerplikt.

Les hele partiprogrammet her.

Vargas

Slik overlever du om verden kollapser

Slik overlever du om verden kollapser før du rekker å sukke. Dessverre er det dårlige tider for Tellus, vår blå planet vi liker å kalle jorden. Truslene kommer ikke bare fra muligheten for atomkrig og farlige kriger rundt om på kloden. Vi har en hel haug ulike scenarioer som kan gjøre at verden faktisk kollapser.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Ragnarok

Dette er ikke skremselspropaganda, men rå og hard fakta hentet fra eksperter som vet hva de snakker om, dessverre. Slik over du om verden kollapser, men forutsetningen er at du bor på en øy, hvor det er enkelt å stenge grensene og holde farlig smitte unna. Men det alene er åpenbart ikke nok.

Lest denne? Verden i endring – sistemann slukker lyset

Innen få tiår, kan man komme i en situasjon der verden er i umiddelbar fare. Andre ting som kan påføre verden en ikke-reverserbar kollaps er befolkningsøkning, mangel på mat og medisiner, naturkatastrofer, pandemier og kanskje verst, klimaendringer det er for sent å snu. Flom, ras, oversvømmelser og ekstremvær vil ta mange liv i framtiden – over hele kloden.

At dommedagsuret tår på 90 sekunder fra total ødeleggelse – er vi forpliktet til å ta på største alvor.

For at du og din familie skal stå best rustet mot et ragnarok der strømmen er borte over tid, der du ikke kommer deg til butikken eller at alt er stengt ned i uoverskuelig framtid – kan du gjøre livet enklere ved å være best mulig forberedt.

Nødlager

Da er et nødlager livsviktig, både for å ha mat og varme, men også for å unngå å bli syk av bakterier. Går strømmen, får du ikke brukt vannklosettet i huset ditt. Hvor driter du, da? På gulvet? Nei. I en plastpose i én bøtte, hvor posen fjernes og forsegles etter hvert besøk, er vårt beste tips. Om du ikke har en bæsj and Carry stående.

Slik overlever du om verden kollapser

I følge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, bør du ha dette på lager i nærheten av hjemmet ditt.

 • 10 liter vann per person
 • To pakker knekkebrød per person
 • 1 pakke havregryn per person
 • Pålegg med lang holdbarhet, kjeks, sjokolade
 • Assortert hermetikk – også middager
 • Kontanter
 • Ved, gass eller parafinbrenner og rødsprit
 • Fyrstikker, lommelykt, batterier og stearinlys
 • Medisiner du behøver
 • Mel, gjær, sukker
 • Batterdreven radio
 • Jod-tabletter ved bruk ved atom-hendelser

Klimaendringene

Ingen av oss vil komme til å overleve en atomkrig, men det er faktisk ganske lenge siden at et sikt scenario sto øverst på listen over hva folk flest mente var det verste. Når man ble spurt om hva de frykter mest i livet. Nå er det et unisont felles svar, som bør skremme de fleste av oss – langt inn i margen.

Nemlig miljøkatastrofer forårsaket av klimaendringer.

Bilder fra Tyskland i sommer burde skremt oss like mye, i et land vi forbinder med god kvalitet på produserte varer, orden og struktur, og solid økonomisk vekst i en velorganisert stormakt. Men her mister mange hundre mennesker livet, midt i sommerferien – når vannmengder ødela byer, veier og all infrastruktur.

Prislappen for å få orden på katastrofen er på mange milliarder Euro. Ekstremvær vil komme hyppigere og det vil ta liv, igjen og igjen – om vi ikke endrer holdningene våre og tar viktige miljøgrep.

Temperaturen på kloden stiger for raskt, og når den to grader vil det være katastrofalt.

Om det skjer i Tyskland kan vel ekstremværet ta store deler av Norge med seg i en og samme regnskyll av samme styrke? Om du ikke tror det er mulig er du en smule naiv. Selvsagt vil vi merke klimaendringenes voldsomme krefter på kroppen i årene som kommer. E du forberedt?

Øyboere

Slik det ser ut nå, om verden brenner, er det øyboerne som lever lengst, all den tid øyen(e) ikke forsvinner i havet. Da vil det altså være på New Zealand, Island og Australia man kan klare seg best. Nettopp ved å holde grensene stengt. Det være seg fra inntrengere med onde hensikter, smittebærere eller naturkatastrofer.

På en øy bor det færre mennesker enn på fastlandet, ofte, og man har tilgang til øyas ressurser som rent vann og muligheten til å dyrke egen mat, så lenge det finnes dyrkbar jord. Slik overlever du om verden kollapser – du bør flytte til en øy.

Det er all grunn til å tro på forskere som hevder at det første moderne mennesket, Homo sapiens, som etablerte seg først på fastlandet, klarte seg bedre når de bodde på øyer med vann rundt på alle kanter. Og hadde dermed en bedre oversikt når det kom fiender.

Uten sammenligning forøvrig, mener altså ekspertene at man vil klare seg bedre på Island, enn i Norge. Nettopp fordi at øyboere har en rekke fordeler ved å ha tilgang på viktig ressurser når ting begynner å gå til helvete. For det er det det er i ferd med å gjøre nå. Om vi ikke tar drastiske grep.

Kilde: NRK.no

Vargas

Greit å kalle en politiker, fitte?

Greit å kalle en politiker, fitte? Selvsagt er det ikke greit og det bør straffes hardt å gjøre det også. Stadig flere kvinner som ytrer seg offentlig, det være seg kjendiser, politikere, forfattere, programledere eller andre som tør. Ble stadig vekk truet til taushet, mobbet trakassert eller blir kalt usaklige ukvemsord bare for å ha en mening. Det er feil og vi andre må ta grep for å få en slutt på det.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Ytringsfrihet

Ytringsfriheten vår er truet. Fordi stadig flere kvinner velger å la være å ytre sin mening om politikk, om mat, om mote, om sex eller om likestilling – fordi de blir truet. Ytringsfriheten er viktigere enn noen gang også i Norge, fordi det er den måten demokratiet vårt skal bestå, nå og i generasjonene som kommer.

I det øyeblikket vi blir kneblet til å ikke si hva vi mener, fordi andre kan bli så rasende at de velger å ta til våpen, som i USA, er det fare på ferde for nasjonen Norge, også.

Vi kan ikke la nett-trollene og alle andre som ikke tør å ta en åpen debatt med fullt navn få vinne fram med hatet sitt. Gang etter gang velger noen å gjemme seg bak tastaturet for å spre dritt rundt seg.

Det er mye frustrasjon i en lang rekke debatter i det norske samfunnet som finner fram hatet i en del mennesker. Enten det er ulv og sau, bompenger eller vaksiner som er agendaen. Det er feigt, det er fordummende og det er veldig skadelig for samfunnet at man velger trusler og hat framfor saklig diskusjon.

I det øyeblikket vi har en åpne debatt og diskusjon med temperatur, der saken blir tema og ikke formidleren, er det demokratiet og ytringsfriheten slik vi ønsker det. Det skal være engasjement, men det blir feil hver gang, om den som serverer kontroversene – skal trues for å holde kjeft.

Greit å kalle en politiker, fitte? Det vil for alltid bli feil å kalle andre for noe som helst – for å ha en ærlig mening.

Lan Marie Berg er fritt vilt

Lan Marie Berg er fritt vilt i Norge. Netthetsingen mot MDG-politikeren har vært så grov at politiet har opprettet en etterforskning i håp om å stoppe den. Det blir ingen enkel sak for politiet. Hun er utsatt for drapstrusler, rasisme og et kvinnehat vi ikke har sett i den offentlige debatten før. Vi har sett det i kommentarfelt tidligere, men ikke mot politikere så intenst som på denne måten.

Når du som kommer med disse truslene mot Berg, sitter ved middagsbordet, sier du det samme, da? Som det du skriver i kommentarfeltet på Facebook? Greit å kalle en politiker, fitte? Selvsagt er det ikke greit. Selvsagt sitter man ikke rundt matbordet og diskuterer hvordan man skal få truet Lan Marie Berg – i dag. Om man er velbevart.

Feigheten har ingen grenser for netthets i Norge.

Når det finnes egne Facebook-grupper som ønsker å spre så mye negativitet og hat mot én politiker. Mot en ung mor som gjør en jobb for et politisk parti, da har hatet fått grobunn og det er farlig. Vi bør være såpass smarte i dette landet, at vi ikke kan la irritasjon og engasjement om sak – bli en personlig vendetta.

Er det viktig for deg å være drittsekk. Vær tøff nok til å tørre å si det ansikt til ansikt med den du hater, da. Ikke gjem det feige tryne ditt bak tastatur og PC. Er du klar over hvor patetisk dust du er, når frustrasjonen din ender opp med hat og trusler. Skjerp deg!

Makt i feil hender

Donald Trump brukte store deler av sine fire år som president i USA på golfbanen. Resten av tiden løy han til velgerne og sine motstandere, og til verden. Trump sa så mye dumt, at vi får ikke plass i dette innlegget, men løgnene kom så ofte at mange amerikanere begynte å tro på ham.

Trump sa at valget ble stjålet fra ham og det republikanske partiet, dermed stormet hans tilhengere Kongressen. Fem mennesker mistet livet. Ord har makt. Når mektige mennesker med feil agenda får ordet, kan kriger startes og verden er i fare.

Derfor må vi i dette frie landet, Norge, tørre å ta vare på styresettet slik vi kjenner det i dag ved å nekte nett-haterne å true oss til taushet. De fleste i Norge ønsker å beholde demokratiet slik vi kjenner det. Da bør det være innlysende at så mange som mulig – respektere andres meninger uten å bli usaklig.

Man bør ta ballen, ikke mannen – som i fotballen, for å få en rettferdig kamp.

Uenighet er bra i alle debatter, men særlig menn, har en tendens til å bli sint når han går tom for gode argumenter. Derfor banker han heller kjerringa, enn å tåle å tape debatten. Den idioten.

I det ytringsfriheten er truet er demokratiet det samme. Det er farlig.

Kjerringfaenskapet er kriminell …

VG.no

Frustrasjon

Det handler i grunnen om oppdragelse. Hva sier man til andre ansikt til ansikt? I hvert fall ikke, fitte. Greit å kalle en politiker, fitte? Du hadde blitt sjokkert om noen i det hele tatt velge å kalle deg noe som helst i debatt eller diskusjon. Du skriver i en kommentar i et kommentarfelt – at du er uenig, men respekterer andre debattanter og finner egne argumenter for og i mot. Det er slik ytringsfriheten skal fungere.

Noen debatter og diskusjoner taper man, andre vinner man.

Lest denne? Er du et nett-troll?

Kommentarfeltene er stort sett på Facebook, de fleste andre steder er de fjernet, av nettopp denne grunn.

I Sverige lagde de et TV-program med nett-haterne og de kriminelle som brukte tiden med å true politikere og andre på livet. Det ble god underholdning og litt mindre trusler. Et tips til TV3 i Norge – og gjøre det samme?

Stemmerett

Om du er kvinne eller mann, bruk stemmeretten din ved alle demokratiske og politiske valg. Det er grunnstammen i det moderne Norge som vi er så stolte av. Da må ytringsfriheten og demokratiet styrkes – ikke gjøres svakt og farlig ved at noen tullinger skal få true oss til taushet. Aldri.

Oppfør deg mot andre slik du selv ønsker å bli behandlet. Ikke la frustrasjon og uenighet gjøre deg dum og usaklig. Det skader deg selv, fordummer debatten og ødelegger for ytringsfriheten. Fordi du har lov til å mene det du vil, men ikke true andre til å mene det samme som deg. Eller sjikanere andre fordi du er uenig.

Greit å kalle politiker, fitte? Hva tror du selv, da?

Vargas

Ditt neste hjem – planeten Mars

Ditt neste hjem – planeten Mars. Det var den avdøde forskeren, forfatteren, fysikeren, matematikeren og professoren Stephen Hawking som i 2017 fortalte verden den uvirkelig og skremmende sannheten. Vi er tvunget til å kolonisere oss, vi kan ikke stole på at planeten Tellus, altså jorden, er den eneste planeten det bor mennesker på i framtiden.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Ingen Star Wars

Vi hadde i 2017 mindre enn hundre år på oss, ifølge Stephen Hawking. Mars og kanskje månen er andre og nærmeste alternativer. Verden og dets mektigste ledere har gjennom pandemien forstått alvoret i Hawkings budskap. Forskningen har allerede pågått lenge, men det er ganske nylig at Elon Musk og hans SpaceX-program har seriøse planer om å reise til planeten Mars – og bli der. For all framtid.

Lest denne? Rikere enn noen gang

USA og romfartsorganisasjonen NASA lykkes i 2004 å lande to kjøretøy på den røde planeten. Det var tvillingeroverne, Spirit og Opportunity som gav oss overflatebilder av en annen planet for første gang. Vårt nye hjem? Men dette var ikke første gang mennesker har sendt noe i retning Mars, det har vi gjort siden 60-tallet.

Nå har også Kina kastet seg på ansvaret med å finne ut mer om planeten, som kan hjelpe oss menneskeheten til faktisk å overleve som rase. Så alvorlig stilt er vi. Sovjetunionen hadde også en vellykket landing tilbake i 1971, men kjøretøyet den gang sluttet å sende signaler hjem, kort tid etter.

Ditt neste hjem – planeten Mars, om verden vi lever i i dag blir for farlig må vi finne alternativer og det haster.

Mars One 2023

Det er åpenbart et kommersielt og internasjonalt konkurranseaspekt, uten at det kan bli kalt stjernekrig av den grunn. Kun prestisje. Men at Elon Musk og hans SpaceX-planer må anses som å ligge i førersetet i skrivende stund er ingen understatement. Til tross for at Kina rasler med sablene med å lande overens sin, Zhurong, på mars nylig.

Ditt neste hjem – planeten Mars, er du forberedt på reisen? Og enda mer krevende, er du klar for å aldri kunne reise tilbake til jorden? Det er faktisk planlagt at den første besetningen kunne måtte spise døde kollegaer på reisen eller de som dør på planeten for å overleve. Allerede i 2023 skal Mars One etter planen ta den lange bemannede reisen, som er 50 millioner kilometer lengre enn reisen til månen. Uten å kunne reise tilbake.

Mars er den fjerde planeten fra solen i vårt solsystem og er oppkalt etter den romerske krigsguden Mars. Planeten blir ofte beskrevet som den «røde planeten» på grunn av sitt rustrøde utseende, forårsaket av jern(III)oksid på overflaten. Mars er en steinplanet med en tynn atmosfære.

Wikipedia.org
Ditt neste hjem - planeten Mars
Roveren Opportunity gav oss mange svar om Mars Foto: Pixabay.com

Truslene

Stephen Hawking ble ansett som et av de klokeste mennesker på kloden som det ble lyttet til av forskere over landegrensene. Det er ingen krig i verdensrommet som kan vinnes, det er et fellesprosjekt som må lykkes. Om vi som art skal overleve i framtiden. Menneskeskapt ødeleggelser er med på å gjøre Tellus ubeboelig om vi ikke tar grep. Men likefullt må vi ha alternative planeter å kunne flykte til.

Pandemier, atomkrig, klimatrusler, overbefolkning og sammentreff med asteroider er bare noen av mange trusler som vi står ovenfor i framtiden. Uansett hvor vi flykter, vil det være en utfordring og ikke ta med seg disse farene til neste destinasjon. Ditt neste hjem – planeten Mars.

Lest denne? Adresse: Mars!

Med økte trusler mot menneskeheten er det et vrient og krevende scenario man ser for seg. Enorme romskip som skal frata tusenvis av mennesker, vanlige kvinner og menn som deg og oss. Til et evig liv i fare for våre omgivelser. Det er nemlig ikke returbillett og vi kan ikke gå i butikken for å kjøpe ny lyspære om lyset går, på Mars.

Disse reiser først

Det er sannsynligvis disse menneskene som tar første reis. De er den nye ledende generasjon med forskere, flygere, teknikkere og geologer, med den felles målsetningen – å nå Mars. Håndplukket elite, kan man nok kalle dem. Flere av disse vil være med å lede denne reisen når tiden er inne. Men om det er sivile med på den første reisen er for tidlig å si mye om.

Mars er den fjerde planeten regnet fra Sola. Den er den syvende største planeten i solsystemet og har litt over halvparten så stor omkrets som Jorda. Den er i likhet med Merkur, Venus og Jorda en steinplanet. Planetens avstand fra Sola er rundt 1,5 ganger Jordas avstand. Mars er den planeten i solsystemet vi har utforsket med flest romfartøy.

StoreNorskeLeksikon.no

Å lykkes med å nå Mars, etablere et fungerende samfunn og leve der – er ifølge eksperter, helt avgjørende for menneskehetens eksistens. Punktum. Ikke i dag eller i morgen, men før eller siden. Det gir oss god nok til å begynne å forberede oss på reisen. Ditt neste hjem – planeten Mars.

I følge NASA, skal det også forskes, og bygges på vår nærmeste planet månen, som egentlig skal kalles en satellitt, i årene som kommer. Det er også disse representantene for den amerikanske romfartsorganisasjonen, som skal gjøre den litt mindre krevende jobben.

Elon Musk og hans SpaceX og hans ITS-transportsystem, ligger lengst framme i forskningen.

Norge representert

I skrivende stund er det et lite helikopter som flyr rundt rett over overflaten på den rødeplaneten. Bak joysticken sitter en nordmann. Håvard Fjær Grip og hans team, NASA JLP landet i april med et drone-helikopteret “Ingenuity” for å utforske overflaten ytterligere.

Den første flygningen i historien på en fremmed planet.

Det lykkes Grip å få drone-helikopteret tre meter over den støvete bakken på Mars, snu det rundt 96 grader og holde det i ro i 20 sekunder og så lande på samme sted. Jobben har i følge Grip tatt mer enn seks år å få til. Endelig lykkes operasjonen.

“Ingenuity” var med roveren “Perseverance”, som landet på mars for tre måneder siden og er endel av et nytt forskningsprosjekt på Mars. Dermed er altså Norge representert på den røde planeten, på sin måte. Roveren “Perseverance” skal lete etter forhistorisk eller nytt liv i det som sannsynligvis har vært en gammel innse på mars.

Vargas

Vaksineringen i Norge går for sakte

Vaksineringen i Norge går for sakte, til tross for at helsemyndighetene påstår hardnakket at de har kontroll på “tempoet”. Grunnet svært strenge smittevernstiltak som mange begynner å bli mektig lei, blir ikke mange nordmenn alvorlig syke av Covid-19.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Mange blir fortsatt smittet, men få må ha sykehusbehandling. Heldigvis. Senskadene derimot, vet vi lite om.

Vaksinering

Årsaken til at så få blir vaksinert, er antall vaksinedoser inn til landet, påstår helsemyndighetene. Det er ikke riktig. Fordi en lang rekke vaksiner fra forskjellige leverandører, blir holdt igjen i flere dager – før de blir sendt ut til kommunene. Tabbe.

Alle vet at det kun er nok vaksinering av så mange som mulig, som er løsningen på pandemien.

Løsningen på at vi kan begynne å leve tilnærmer normalt igjen. At barn kan få lov til å være barn igjen, at grensene åpnes og vi kan begynne å røre på oss igjen. Hvorfor settes det ikke inn mer ressurser på å få tak i flere vaksiner?

Alle andre land ser ut til å lykkes med nettopp det.

Lest? Hvorfor vaksinerer Norge tregere enn andre?

Mobbing

I tillegg vaksineres det kun i kontortiden, fra tirsdag til torsdag. Altså, det vaksineres kun tre av syv dager i uken. Det er en aldri så liten katastrofe på gang.

Tusenvis av nordmenn lever i dvale, like mange har problemer med økonomien grunnet oppsigelser og permitteringer. Barn og unge må holdes innendørs, eller må være sammen med medelever i egen kohort.

Treningssentre, puber, restauranter, klubber, teatre og flyplasser holdes stengt på tredje måneden. Fordi Norge er blant de få landene i Europa som ikke makter å skaffe vaksinedoser til folket. Hva er det myndighetene holder på med, egentlig?

Vaksineringen i Norge går for sakte, alt for sakte.

Med rask og effektiv vaksinering, døgnet rundt, morgen, middag og kveld, ville alle nordmenn som ønsker det – være vaksinert før sommeren, slik som i Danmark. Med dette tempoet er vi neppe ferdig før jul 2021.

Israel nærmer seg 6 millioner vaksinerte, i Storbritannia er mer enn 15 millioner briter allerede vaksinert. I Norge? 231.000 vaksinerte.

Det norske myndigheter driver med nå, er direkte mobbing av innbyggerne i dette landet. Med en rask og effektiv måte å vaksinere på, ville samfunnet kunne ha åpnet opp langt tidligere enn slik det er nå.

Vaksineringen i Norge går for sakte

Danmark

Hvis Norge hadde lagt litt mer penger på bordet, ville de kunne få inn millioner av doser, av allerede godkjente vaksiner. Danmark, Sverige og alle andre land vi liker å sammenligne oss med – ligger langt foran Norge. Hvorfor det?

I Danmark bor det ca 5,8 millioner mennesker, myndighetene hevder at alle innbyggere som ønsker det, skal være vaksinert i slutten av juni. Helsemyndighetene i Norge hevder myndigheten at årsaken er at Danmark er et lite land, Norge er langt land, hvor det tar tid å reise.

En latterlig påstand, all den tid Norge ligger flere hundre tusen vaksinedoser etter danskene.

Danske styresmakter håper at alle vaksne som ønskjer det kan vere vaksinert innan 27. juni. Det er ei veke tidlegare enn det dei har trudd. Årsaka er at landet ser ut til å få meir av Pfizer/Biontech-vaksinen enn venta.

Sundhedsstyrelsen (danske helsemyndigheter)

231.000 vaksinerte på seks uker. Det er flaut. Så hvorfor får danskene så mange flere vaksinedoser enn Norge?

Vaksinering

Fredag 11. februar viste FHIs tall at 221.819 personer nå er vaksinert med første dose av koronavaksinen i Norge. Dose nummer to er så langt blitt gitt til 66.178 personer.

NRK.no

Pfizer og BionTech er den vaksinen vi får flest av, flere millioner i følge Høie, fra mars av. Men det burde vært svært enkelt å få tak i annen godkjent vaksine for å få fortgang i vaksineringen, nå. Dette er ikke noe annet enn sludder og slett håndtering.

Vaksineringen i Norge går for sakte – uten at myndighetene ser ut til å ta nedstengningen på alvor.

Moderna-vaksinen er og har vært tilgjengelig lenge, i stor målestokk. Dette er en vaksine som er godkjent for bruk i EU, dermed også i Norge. Hvorfor blir det ikke kjøpt inn Moderna-vaksine, slik at man kan få vaksinert så mange som mulig, raskest mulig, nå?

Påstanden om at alle andre får vaksiner, bare ikke Norge, holder ikke på greip. Det er ikke sant. Fordi alle leverandører av Covid-19 vaksine, har gjort en avtale med EU, om at alle land skal få likt antall doser. Ergo, noen lyver.

Oslo

Når vaksinene kommer, blir de fraktet til Finmark, til Troms, til Lofoten og Bodø. Selvsagt skal man kunne vaksinere alle i Norge, der behovet finnes. Men hvor er det behov for vaksine i Norge i dag? På steder det bor mest folk, der innbyggerne bor tettest, åpenbart.

I Oslo med omegn, det som kalles for stor-Oslo bor det mer enn 2 millioner mennesker. Her er krisen størst, her har folk gått og sparket i grusen siden 3. november. Det er direkte latterlig at ikke Oslo får flere doser enn i områder der det neste ikke har vært et eneste Covid-19 tilfelle.

Vaksineringen i Norge går for sakte – folk mister jobben, går konkurs, får ikke reist ut av landet, men må holde seg hjemme og inne. Fordi vaksinerings-tempoet er for dårlig.

Hvorfor skal man sende vaksiner til områder uten smitte? Det er nå det haster med å vaksinere innbyggere i de største byene som har størst risiko for å få en økning i smitte. En tredje smittebølge vil få fatale konsekvenser for hovedstaden og etterhvert landet forøvrig.

At myndighetene ikke forstår, eller ikke vil forstå er underlig, men også fryktelig farlig.

Neida, i duste-landet Norge skal vi vaksinere fra tirsdag til torsdag, fra kl. 09:00 til 15:00, etter det går vi hjem og tar helg. Eller reiser på hytta, på fjellet. I Teslaen.

At folk flest lever på hjemmekontor og knapt kan gå ut døra – er visst ikke så veldig viktig.

Vargas

Oslo stengt ned – på ubestemt tid

Oslo stengt ned – på ubestemt tid, helt til myndigheten har bestemt at det er trygt nok til å åpne opp. Norges hovedstad som betyr så mye for så mange, en by helt uten puls, uten liv, uten mennesker og lyd. Det er mange som sammenligner nedstengningen nå, med tiden da tyskerne kom og okkuperte landet i 1940.

Portforbud

Sammenligningen ble enda mer reell da regjeringen begynte å hviske i maktens korridorer, om portforbud grunnet manglende kontroll på pandemien. Sikkert en velmenende tanke, men dog så fjern fra det som forventes i folket som bor i dette vakre, lange landet.

Lest? Gode nyheter i en vanskelig tid

Norge har ikke hatt portforbud i fredstid noen gang, men tyskerne tvang folk innendørs da andre Verdenskrig var et faktum. At Norges største by igjen skulle oppleve dette marerittet, å bli stengt ned igjen, er usannsynlig.

I det moderne Norge i 2021, i det tryggeste demokratiske hjørnet av verden – er nesten ikke til å tro. Oslo stengt ned – på ubestemt tid, eller fram til vi er vaksinerte, alle som ønsker det. Med det vaksine-tempoet vi har i dette landet, kan det bli veldig lenge å vente.

Kranene på Blå

Kranene på ‘Blå’, ‘Fyret’ og langs Aker Brygge har stått stille siden tidlig i november. Hvor mange spisesteder, hoteller, kroer, teater, restauranter og puber som er tvunget til å stenge ned for godt, vet ingen. Det vi vet er at det kan bli langt verre enn i dag, før Helsemyndighetene får kontroll på virus – med og uten mutasjon.

Vi står midt i en pandemi ingen vet utgangen på. Selvsagt er det ikke bare Oslo som er stengt ned. Bergen, Halden, Fredrikstad og Nordre Follo – har stadig vekk nye oppblomstringer av mutert faenskap.

Ifølge DN.no, sier flere i ledelsen på norske sykehus, at vi står verre stilt i dag, enn mars i fjor. Som i og for seg forteller oss, at vi fortsatt er i en meget sårbar fase. En fase ingen vet slutten på.

Vil du komme til å bli syk, vil en av oss komme til å dø? Det er faktisk naturlig å spørre seg, folk dør jo over alt. I vårt naboland er det mer enn 12.000 døde. Og det er ikke bare gamle mennesker på eldre- og sykehjem. Det er yngre også.

Oslo stengt ned - på ubestemt tid

Vi er mye verre stilt enn i mars til å takle en pandemitopp. Det skyldes tre forhold: Vi har ikke tilgang på svenske og danske intensivsykepleiere, antall ikke-coronapasienter er høyere fordi sykehusene driver for fullt, og spredningen av et mutert virus vi vet lite om.

Akuttsjef ved Rikshospitalet, Øyvind Skraastad

Vi kan sikkert klare å leve med hjemmekontor i Oslo og resten av landet i lang tid, fortsatt. Men å oppleve et portforbud, tror vi ikke mange kan forestille seg å leve med særlig lenge. Et portforbud betyr det ordet sier. Man får et forbud mot å oppholde seg utendørs, store deler av døgnet. Kan hende i ukevis.

Levende Oslo

Da kan man som kjent verken gå tur, gå på skøyter, på ski, i skogen eller rusle rundt i nabolaget i hjemmekontorets lunsjpause. Man er faktisk fange i eget hjem. Det er sannsynligvis like uutholdelig som du kan forestille deg.

La oss håpe at Oslo og alle andre norske byer slipper unna portforbud, at det blir med truslene fra regjeringen.

Oslo stengt ned – på ubestemt tid, til mange unge, voksne og eldres store fortvilelse.

Bare tenk hva en storby som Oslo faktisk har å by på når den lever som normalt. Et puslerende uteliv, nattklubber, festivaler, musikaler, museer, kultur-arrangement og opera-oppsetninger.

Jazzklubber og dansesteder fulle til randen av mennesker som lever livet. Nå lever vi ikke. Vi bare eksisterer i påvente av å få livet tilbake. At vi kan gjøre som vi selv vil når det passer oss selv og ikke Bent Høie.

Døde Oslo

En by er ikke en by uten menesker. En død by er ingen interessert å leve i. Døde Oslo vil bli som Tsjernobyl, satt på spissen, men varer pandemien i årevis, fordi vi bor for tett sammen i byene, vil vi komme til å reise vekk. De som overlever og er igjen i byene.

Vi vil reise. Til Bø i Lofoten. Og snakke med Bjørn Dæhlie, gjennom munnbindet. Gjennom vinduet.

Hver eneste helg gjennom hele året, valfarter nordmenn og utenlandske turister til Oslo. Nå står til og med flyene stille og det kommer ingen. Hotellene, de få som er åpen har så lite belegg at de blø hver eneste time av døgnet. Oslo blør og blør til den dør.

Hvor lenge skal vi måtte leve med byene våre i dvale, hvor lange skal vi måtte frykte pandemien og hvor lenge må vi ette livet vårt på vent? Det er spørsmålet en en hel nasjon har stilt seg siden 12. mars i 2020. Ingen har noe svar å gi.

Oslo stengt ned - på ubestemt tid

Ta ikke vinen

Oslo stengt ned – på ubestemt tid, helt til myndighetene er trygge på at vi ikke går rundt og tar livet av hverandre med muterte virus. Helt til vi er sikre på at vaksinene er trygge nok og helt til at vi vet at viruset, uansett mutasjon – ikke er farlige enn at vi kan leve med det.

Se ikke bort fra at vi må leve med munnbind i flere år, særlig i samme rom med andre enn mennesker i våre egen kohort. Vi mennesker er gode på å tilegne oss erfaringer, rett oss inn etter miljøene vi tvinges inn i. Vi nordmenn er også svært lovlydige de fleste av oss.

Når Bent Høie, Erna Solberg og årets navn i VG 2020, Espen Rostrup Nakstad, forteller oss at det må være sånn og sånn. Innretter vi oss og stoler på at det er riktig og sant. Vi liker det ikke, i hvert fall ikke om det går ut over helgens rødvinskos, eller den allerede planlagte turen på hytta.

Men vi stoler på de folkevalgte og helseekspertene. Enn så lenge.

Vi elsker å omgås de vi er glad i, naturlig nok, og vi liker å opprettholde de planene vi har lagt. Både på kort og lang sikt. Derfor bør Erna og co. allerede nå, presentere innskrenkninger om nødvendig, for kommende vinterferie (i uke 8 for Østlandet).

Slik at vi som vil, kan reise til Oslo og besøke slottet. Det er stort sett det som er igjen av åpne severdigheter i hovedstaden.

Vargas

Bye bye, Donald Trump!

Bye bye, Donald Trump! Endelig kan vi snart puste lettet ut. Bare timer gjenstår før Joe Biden inntrer Det Hvite Hus. Endelig er USA ‘s 45-president ferdig i tjeneste. Han har fått sving på økonomien, men det stopper vel der for Trump.

Ikke tok han pandemien på alvor, noe som har resultert i 408.768 døde av Covid-19. Hadde presidenten tatt affære i tide, ville mange liv kunne ha vært reddet. Ikke har han brydd seg særlig om miljøspørsmål heller. Og noen diplomat, vil vi aldri komme til å kalle Donald Trump. Han er utvilsomt ferdig i politikken for godt. Heldigvis.

Lest?

Valget var rigget

Trump sto på pressekonferanser i høst, før presidentvalget og fryktet at så mange 200.000 liv kunne gå tapt grunnet pandemien. Nå er vi på det dobbelte og ingen piler peker riktig vei i USA. Bye bye, Donald Trump!

Trump flytter til Florida med familien, sannsynligvis litt lettet over å ikke få skylden for alt sitt elende som verdens mektigste mann. Bare tenk over at denne fyren har sittet med nøkkelen til verdens største atomvåpen-lager.

Valget har vært et demokrati verdig. Alt skal ha gått riktig for seg. Post-stemmene er talt opp, det samme er stemmene som amerikanerne puttet i valgurnene på valgdagen 3. november. Joe Biden vant og innsettes som USA’s 46 president 20. januar. Noe Trump mener fortsatt er feil. Valget var rigget, det var fjusk og bedrag, fake News og fandens oldemor. Kun ifølge Trump og hans høyreradikale støttespillere.

Mobben som stormet Capitol Hill og som til slutt faktisk drepte 5 mennesker.

Commander-in-Chief

Det er helt sikkert mye de fleste i Norge ikke vet om Amerikansk politikk, undertegnede inkludert. Det vi vet og har hørt, til det kjedsommelige, er alle løgnene og de falske påstandene om juks, og bedrag fra Trumps munn. I det som faktisk har vist seg som en ryddig demokratisk prosess.

Bye bye, Donald Trump!

Så klarer Donald Trump å bli den eneste sittende presidenten noen gang, som blir stilt for riksrett – to ganger! Bye bye, Donald Trump! For det betyr, at om han blir dømt, blir fra tatt økonomisk støtte slik alle eks-presidenter får. Og han mister retten til å ha Secret Service rundt seg og sin familie – slik også tidligere Commander-in-Chief har hatt. I hvert fall i moderne tid.

Donald Trumps ettermæle fikk flere skudd for baugen i de aller siste ukene av sitt presidentskap.

Det var uvirkelige TV-bilder som rullet over skjermen, verden over, da mobben gikk mot Capitol Hill. Her satt både visepresidenten, Mike Pence og skulle gjøre den viktige jobben med å offentlig gjøre at Joe Biden hadde vunnet valget. De folkevalgte måtte gjemme seg for ikke selv å bli angrepet.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, sier at mobben ble matet med løgner, de ble opphisset av presidenten og andre mektige mennesker, og de forsøkte å bruke frykt og vold for å stanse en spesifikk prosess.

VG.no

Samme sted kort tid etter at galskapen hadde lagt seg. Stemte både republikanerne og demokratene fram at volden som fant sted, var på en direkte kommando fra presidenten, og dermed blir det nå en andre riksrett mot den avgåtte presidenten. Bye bye, Donald Trump!

Bye bye, Donald Trump!

Frykter angrep fra innsiden

Mange Trump-tilhengere har valgt å tro på alt presidenten har sagt uten en selvstendig tanke. Det har kostet dem livet. Alt fra å drikke blekemiddel som hjelp mot Covid-19, at munnbind bare var tull og tøys, til at demokratene har jukset seg fram til at Joe Biden har tatt over makten.

FBI er livredde for at det finnes Trump-tilhengere i politiets eller Forsvarets rekker, som kan slå til innenfra Kongressen, før eller under innsettelsen. Mer enn 25.000 soldater granskes forløpende for at de ikke skal ha Trump-sympati.

Det blir den nye, Commander-in-Chief, Joe Bidens tunge ansvar å gjenskape ro og orden, og ikke minst troen på president-embedet i USA. Det vil nok ta tid. Jo flere som forstår at Biden er folkets mann, på alle sider av det splittede landet, kan ting begynne å roe seg. Biden har vært klar på at han også er Trump-velgernes president.

Med seg på laget har Biden Kamala Harris, som er den første fargede kvinnelige visepresidenten.

Nå får Donald Trump god tid til å spille golf og fortelle alle som gidder å høre på, hvor fantastisk president han har vært fra 2016-2020. Men det er det stadig flere amerikanere som ikke er enig med ham i.

Donald Trump var, er og vil for all framtid være, Fake News!

Bye bye, Donald Trump!

Vargas

Menneskeheten ble satt på enorme prøver

Året 2020 vil bli sett på som et av de værste i moderne tid. Kanskje det verste noen gang i fredstid for en lang rekke nasjoner. Menneskeheten ble satt på enorme prøver i 2020, men endelig stater vi på blanke ark i et nytt år, men fortsatt midt inne i en pandemi.

Pandemien traff oss som en knyttneve i bokseringen mellom tungvektskjemper.

Vi var nok nede for telling noen og enhver. Tenk at kloke hoder i forskningens tegn har funnet svar som kan berge oss fra massedød og elendighet. Ja da, vi vet at Covid-19 har tatt mange liv. 1,82 millioner mennesker har mistet livet verden over og tallet stiger hver eneste dag. Det er uvirkelig, skremmende og litt uforståelig. Er det virkelig mulig?

Pandemien, Covid-19

Lest? 2021 vil bli håpets år

Heldigvis er det håp. Menneskeheten ble satt på enorme prøver, men med fullgode vaksiner vil vi før eller siden få livet vårt tilbake. Kanskje langt tidligere enn mange turte håpe på når Norge ble stengt ned 12. mars 2020.

The COVID-19 pandemic, also known as the coronavirus pandemic, is an ongoing pandemic of coronavirus disease 2019 (COVID-19). Caused by severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). It was first identified in December 2019 in Wuhan, China. The World Health Organization declared the outbreak a Public Health Emergency of International Concern in January 2020 and a pandemic in March 2020. As of 1 January 2021, more than 83.5 million cases have been confirmed, with more than 1.82 million deaths attributed to COVID-19.

Wikipedia.org

Vi kommer til å få en mer normal hverdag, men vi må finne oss i å måtte leve med trusselen hengende over oss en stund – globalt sett. I Norge, som har vært blant de beste i klassen med håndteringen av denne pandemien, vil vi kunne kvitte oss med Covid-19 viruset. Men i store deler av den mest befolkede delen av verden vil det bli vanskelig. Mye fordi viruset endrer seg, muterer og blir mer smittefarlig.

Tenk om vi i januar 2020 hadde visst at innen årets utgang, skulle det oppstå en svært farlig og dødelig virus som det ikke fantes no vaksine mot. Skulle bre om seg over hele kloden og ta livet av 8400 svensker, 194,941 brasilianere, 50.000 spanjoler, 74.000 italienere og 434 nordmenn?

Vaksinene

Internasjonal og nasjonal forskning har gitt oss endel gode svar på ulike spørsmål og Coronavirusets herjinger. Mennesker som smittes og blir friske, får i seg antistoffer og blir immune, men dette gjelder ikke alle. Vi vet at barn ikke blir særlig syke, men vi vet at det muterte viruset smitter barn i større grad. Hvor stor andel av de smittede som blir immune er for tidlige å si mye om. Det forskes over hele kloden og vi vil bekjempe pandemien – med forskernes fantastiske bragd.

Menneskeheten ble satt på enorme prøver

Menneskeheten ble satt på enorme prøver, men på rekordtid har forskerne lykkes til fulle.

Pfizer/BioNtech-vaksinen er allerede i Norge. Det er denne vaksinen de fleste i Norge vil få. Helsemyndighetene har startet kampen for å få vaksinert så mange nordmenn som mulig. Det er en kamp mot klokka og det vil gå raskt når vaksinen rulles ut i større skala allerede i uke 1 av det nye året.

I løpet av første kvartal 2021 vil vi kunne få i alt 2,5 millioner doser av de tre vaksinene som har kommet lengst i godkjenningsprosessen. Dette er to-dosevaksiner. Det vil si at de dekker 1,25 millioner personer. Vaksinasjon mot covid-19 blir frivillig og gratis.

Regjeringen.no

I første kvartal av det nye året vil flere vaksiner bli tilgjengelig, noe som gjør at vi vinner kampen mot pandemien. Hadde ikke den medisinske forskningen kommet så langt som den har, kunne det ha tatt flere år å utvikle fullgode vaksiner mot denne pandemien. Pfizer/BioNtech-vaksinen ble nektet økonomisk støtte i forkant av pandemien, men ble likevel den første til å presentere en god nok vaksine som nå sendes ut i USA og store deler av Europa.

Andre aktører som har fått godkjent sin vaksine til bruk er Moderna (USA/Tyskland) og AstraZeneca som er utviket av Oxford universitet. Også det norske selskapet, Vaccibody, har lovende data for å få til en fullgod vaksine mot Covid-19. Et selskap som har gode erfaringer på å lage vaksiner blant annet mot kreft.

Lest: Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge

USA og Trump

I USA spesielt, er det under Donald Trumps ledelse, en kamp mot klokka fortsatt. Trump lovte at innen utgangen av 2020 skulle 20 millioner amerikanere være vaksinert. Sannheten er at det er under 3 millioner amerikanere som er vaksinert innen 1. januar 2021. Trump forlater det Hvite Hus med et stempel og et ettermæle ingen andre presidenter har lykkes med. Nemlig å ha vært den verste presidenten gjennom i historien.

Man kan godt si at Kina-viruset, som Trump elsker å kalle covid-19, ble presidentens bane. USA behøvde en sterk og handlekraftig president da viruset rammet nasjonen. Trump tenkte business as usual, nektet å høre på sine rådgivere og lot være å ta nødvendige helserelaterte restriksjoner. noe som så langt har ført til mer enn 20 millioner smittede og 354,381 døde amerikanere på Trumps vakt.

Menneskeheten ble satt på enorme prøver, til tross for manglende forståelse for trusselen pandemien var, berges millioner av amerikanere livet grunnet vaksinen. Donald Trump alene må ikke få skylden for pandemien. Men han må stå til ansvar for å ikke gjøre nok til å stoppe virusets herjinger, fordi dette ville kunne få store økonomiske konsekvenser, derfor lot Trump være å stenge ned landet.

Heldigvis er verden endelig kvitt løgneren, forretningsmannen og presidenten, den verste i sitt slag. Måtte Joe Biden ta ansvaret som nyvalgt president. Han må gjerne sette amerikanerne først, men også tenke litt lengre enn utenfor USA egne grenser – fordi en pandemi rammer alle mennesker. Uansett farge, nasjonalitet eller religion. Fattig eller rik.

Vargas

Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge

Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge. Vi tror ikke at Rema-Reitan, familien Johansson i Norgesgruppen eller aktørene i COOP ønsker folk i ulykka. At Ola og Kari Nordmann skal bli alvorlig syke og dø av Covid-19. Men vi er rimelige sikre på at disse lavpriskjedene, som nå lever som grever, ønsker stengte grenser – til langt ut i 2021. Gjerne enda lenger.

Omsetningen har gått i taket siden Erna Solberg stengte grensene 12. mars. Ikke de første ukene når folk holdt seg innendørs. Men etter seks uker begynte folk å bevege på seg. Til butikkene.

Lest: Norges billigste dagligvarer hos denne kjeden!

Dagligvarebransjen

Nordmenn er fortsatt tvunget til å handle på Rema 1000, Kiwi, Spar, Meny og COOP. Vi kan ikke gjøre som vi egentlig vil, ikke på veldig lenge. Gjøre det vi alltid har gjort, nemlig å kjøre til Sverige og hamstre ribbe, pølser, kjøttdeig, brus, vin, øl, tobakk og sjokolade til halve prisen. Regjeringen stenger ikke grensene for moro skyld. Det er fordi smitten er betydelige verre, blant annet Sverige – enn i Norge.

Dette betyr store endringer for folk flest. Nordmenn i hopetall, flere hundretusen er vant til å handle juleribba i Sverige. Men i år spår den norske handelstanden at det kan bli knapt med norsk ribbe. All den tid vi nordmenn ikke kan hamstre som vi pleier. I Tyskland, Danmark eller hos Søta Bror.

Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge, fordi det er en handle-bonanza i norske kjedebutikker man ikke har sett maken til. Noen gang. Omsetningen er oppe i over 70% økningen fra i fjor, og det er fortsatt noen uker til jule-trykket kommer. I hele desember bør du være forberedt på kaos i norske butikker, enten du skal ha mat, alkohol, julepynt eller klær.

Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge
Ost, kjeks og tilbehør koster nær det dobbelt i Norge som i Sverige Foto: Vargas12.com

Vaksine

Selvsagt ønsker alle forretninger og kjeder å tjene mest mulig penger på sine varer. Det er det de leverer av, uansett hvilken vare som går ut av butikken. Det er det som skaper arbeidsplasser, og det er god omsetning som holder AS Norge i gang. Hvem kan klandre kjedene for at de smir mens jernet er varmt og øker prisene, så lenge grensene holdes stengt?

Problemet er den krevende tiden vi lever i nå og i uoverskuelig framtid. Corona-pandemien er kommet for å bli, den. Vi må få på plass en vaksine som faktisk virker og som er tilgjengelig for alle, før vi kan senke skuldrene og leve som før.

Kanskje vil pandemien endre oss for alltid? Kanskje vi rett og slett slutter med å håndhilse på folk vi møter?

Kanskje vi fortsetter å holde oss unna folk som nyser og hoster i vår umiddelbar nærhet? Og kanskje vi fortsetter å sprite og vaske hender etter vi kommer inn døra hjemme. Det kan faktisk være en smart sti å følge. En ting vi garantert ikke kommer til å fortsette med – er å handle alt vi behøver i norske forretninger – til norske priser.

Sverige neste

Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge

Så snart Erna Solberg åpner grensene, vil Ola og Kari Nordmenn med unger, kaste seg i bilen og kjøre til Sverige, Danmark eller helt til Tyskland – om nødvendig. Nettopp for å finne mat, drikke, alkohol og sjokolade til betydelig lavere priser. Hvem kan klandre oss? Vi ønsker å få mest mulig for hver eneste krone vi bruker. Og i Norge er det meste dyrere enn noen gang.

Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lengefordi det gir grobunn for eksistens og vekst.

Pandemien er et helvete for den som blir syk og dør. Den er også et helvete for de helseansatte som står mitt i kaoset. I Norge finnes det en viss kontroll på sykehusene fortsatt, men vi vet ikke hvor lenge smittetallene holdes lave nok. I Sverige er det omtrent 6000 døde. I Norge har vi ikke nådd 300 døde ennå, heldigvis. Men vi vet ikke hvor lenge viruset blir værende, vi vet heller ikke hvor mange flere som blir syke og vil dø. Når vaksinen kommer – avgjør hvor lenge vi lever med den usikkerheten.

Konkurser

Norske butikker, det være seg Rema 1000, Kiwi, Coop Extra eller andre, har voldsom vekst i omsetning og kundebesøk. Årsaken kjenner vi godt. Men vi vet ikke sikkert konsekvensene av at Norge åpner grensene igjen. Vi tror det vil bli kaos på Svinesund, på andre grenseoverganger og på Gardermoen.

Vi tipper at alle som kan, vil flykte landet. Ikke fordi det er så galt å bo i Norge. Nei, det er jo et fantastisk land å bo i, med fantastiske og mange økonomiske skolerte mennesker. Som vil ha mest mulig valuta for pengene sine, mer enn dagligvarekjedene er villige til å gi.

Om du synes det er mye folk i alle butikkene du ferdes i nå, er det ikke synsbedrag. Fordi “ingen” er i utlandet, alle er hjemme.

Lest? Matbutikkene lurer deg helt bevisst!

Norske forretninger kommer til å svi kraftig på pungen i det grensene åpner igjen. For grensene kommer til å åpne igjen, vi vet bare ikke når. Vi kan komme til å oppleve konkurser og nedstengninger av enkelte butikker, som ikke tåler omstillingene som kommer. Når Sverige åpner opp sine forretninger for sine populære norske kunder vil omsetningen stupe – samme dag.

Harry-handel

Da vil alle som kan, reise. Reise til Sverige å tømme svenske butikker for Godis, sigg, läsk och sprit. Det er Ola og Kari Nordmann i et nøtteskall. Vi lar oss ikke lure til å tro at tilbudene fra Kiwi og Rema er bra tilbud. Når man får så mange fantastiske tilbud, som faktisk er gode tilbud. I Sverige. I tillegg er utvalget betydelige større på de fleste varegrupper.

Regjeringen-Solberg kan faktisk berge mange arbeidsplasser på å begrense grensehandelen på 20 milliarder kroner per år. Ved å senke noen avgifter. Ikke på alle varer, men på noen varer som folk flest ønsker å kjøpe på Harry-handel – når Sverige endelig er fri for Covid-19.

Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge, men den vil ikke vare inn i evigheten. Forskningen har kommet så langt at det kun er snakk om tid før vaksinen kommer. Da vil det nok engang bli vanskelig å være kjøpmann i Norge.

Derfor bør den søte karamellen det suges på i dag – spares på, helt til ‘striskjorta og havrelefsa’ igjen er eneste alternativ.

Vargas

Bildet av Hadia Tajik – bevisst strategi

Bildet av Hadia Tajik – bevisst strategi fra en klok kvinne som vet hva som skal til. Hun er 37 år gammel, utdannet journalist, jurist og vært i politikken både som nestleder i Arbeiderpartiet og rådgiver siden 2006. Hun har i tillegg sittet på Stortinget siden 2013. Bildet hele Norge skriver, snakker og diskuterer om, er en flott forfatter av boken: “Frihet”. Bildet av Hadia Tajik – bevisst strategi, en strategi som virker, men om noen ikke liker. Men den er ikke feil av den grunn.

En bok om politikk, skrevet av en politiker, men det er altså bildet det handler om. Over alt. Fordi forfatteren utvilsomt har valgt ut bildet selv, hun har pyntet seg, kanskje bevisst sexy. Vi ser høyhælte sko, vi ser lett sminke, nyfønet hår og en kvinne i sin beste alder i dyp grønn velur. Hva så? vi ser ikke problemet.

Selvsagt er det et bevisst valg av politikeren og forfatteren av boken, å ville ta seg flott ut. Det er jo hennes bok. Og det skulle vel bare mangle? Bildet av Hadia Tajik – bevisst strategi, som vil gjøre henne rik.

50 Shades of Grey

Hun føler seg helt sikkert fantastisk, og viser seg fram for verden slik hun ønsker, kanskje i en ny setting vi slett ikke er vant til å se AP-politikeren. Men hva så? Om dette hadde vært en mann, som kom med sin bok, ville han hatt på seg sin dyreste og fineste dress. Men, ingen ville ha hatt fokuset på bildet, selvsagt.

Lest? Refusert eller antatt?

Men siden det er en mektig, flott, tungt udannet og viktig politiker, får hun passet sitt påskrevet fordi hun liksom skal spille på sex? Har vi ikke kommet lengre i Norge i snart 2021? Og verst av alt, det er kvinnene som reagerer mest høylytt. Journalisten Holmboe Høibo i Stavanger Aftenblad, mente bildet kunne minne om 50 Shades of Grey.

Høibo kan verken ha lest bøkene eller sett filmene.

Er fargevalet og posituren meint å leie tankane mot 50 Shades of Grey? Det er i så fall eit underleg val, sett i lys av dei interne utfordringane dei har hatt i Arbeidarpartiet dei siste åra

Stavanger Aftenblad // Karline Holmboe Høibo
Bildet av Hadia Tajik er bevisst strategi
Hadia Tajik (37) på coveret til sin egen bok “Frihet” har satt sinnet i kok hos mange kvinner Foto: Tden.no

Bevisst strategi

Hadia er en klok kvinne. Hun er selv jurist og journalist. Selvsagt er bildet valgt som en bevisst strategi for å skape overskrifter, men som er kommet fra uventet hold. Det er ikke sikkert Hadia visste at det var kvinnebevegelsen og rødstrømpene som ville hyle opp om at hun “spiller på sex”, eller kanskje hun visste? Fordi, det er det de mener.

Litt hud, blonder og høye hæler og bang. Slik ville ikke Erna, Gro eller andre “mer seriøse” aktører ha valgt å stå fram. Skamme seg, å stå fram på den måten. Kommer det fra kvinnefronten, som bør rose seg helt ned. Bildet er flott og helt uskyldig. Sexy, ja, men hva så?

Lest? Norges mektigste kvinner er politikere

Bildet av Hadia Tajik – bevisst strategi, men det er også hennes fulle rett til å ikle seg akkurat det hun mener passer best. uten at noen kan eller bør heve et øyenbryn av den grunn. Hvorfor skal ikke en 37 år gammel kvinne kunne kle seg sexy? Det er vel like naturlig som det motsatte?

Vel, det mener vi absolutt hva vi vil om. Vi er overbevist om at de som hadde forstått strategien. Forstått hva som skaper mest oppmerksomhet og mye omtale, ville åpenbart ha brukt samme strategi.

Tenk bare hva denne omtalen betyr i ren markedsføring for forfatteren? Millioner av kroner – fordi alle snakker om bildet, bildet Hadia er i sin fulle rett å bruke på coveret. Bildet er av henne, og bildet er brukt i markedsførings-øyemed for en hennes egen bok. Smart gjort.

Et annet bilde av den samme kvinnen der håret var satt opp, ikledd en grå kjedelig og tilkneppet drakt eller i sorte bukser og en hvit bluse. Hadde ikke gjort samme susen. Men at kvinner som Holmboe Høibo og andre, skal kritisere Hadia Tajik for å være smart i valget av cover – faller på sin egen urimelighet.

Frihet – boken er en suksess

Grunnet denne genistreken av forfatteren selv, sikkert i samråd med gode rådgivere, samboer Kristian Skard og forlaget Tiden. Er boken “Frihet” allerede en salgssuksess. Vi vet i hvert fall at markedsføringen på ingen måte kunne ha vært bedre på denne måten. Når så mange medier har kommentert den tåpelige kritikken bildet på boken har fått. Bildet av Hadia Tajik – bevisst strategi, men det behøver åpenbart bety at ikke innholdet – er spennende nok.

All reklame er god reklame, heter det i reklame-kretser. Det er selvsagt bare tøv. Like mye tøv som at noen rakker ned på hvilke valg en politiker skal kunne ta, når det kommer til budskapet man gir. Som kvinne til andre kvinner. Hadia Tajik bestemmer over sin egen karriere og ville hun ha stilt naken på coveret, kunne hun strengt tatt ha gjort det, også. Det er faktisk hennes valg.

Hadia Tajik slår knallhardt tilbake på kritikken i VG.

Boken “Frihet” havner garantert under titusenvis av juletrær i år. Den handler som sagt om politikk, men også om opp- og nedturer i politikerens liv, både privat og profesjonelt. Om kampen om å bli gravid, som har pågått i mange år. Om livet og en oppvekst med pakistansk-fødte foreldre. Og sannsynligvis litt om Trond Giske, Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre og #Metoo.

Men det er altså coveret på boken som i utgangspunktet har fått all omtale. Foreløpig.

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com