Nå er det bare å gønne på, Norge!

Nå er det bare å gønne på, Norge! Alt tyder på at Norge er tilbake til “normalen” innen påske, kanskje før. Hva som er normalt i disse dager, kan selvsagt diskuteres. For det er en merkelig tid vi lever i. Barn som er to år eller yngre, har aldri opplevd et liv uten pandemi. Tenk litt på det.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Lettelser

Heldigvis lever de fleste norske toåringer et ubekymret liv. Ikke behøver de bruke munnbind og foreløpig slipper de vaksine. Men det er slik det var før 12. mars 2020 vi alle sammen skal få det igjen. Få livet vårt tilbake, til det som den gang var normalen.

Lest denne? Burde skjenkeforbudet bli opphevet?

Omikron-varianten av Covid-19 ser ut til å være slik vi lenge har spådd, en mild type virus. Heldigvis.

Nå er det bare å gønne på, Norge! Alt tyder på at butikken, altså AS Norge – vil gå så det griner i løpet av 2022. Faktisk har det vært slik gjennom hele pandemien. Det er faktisk “bare” service-næringen og reiselivsbransjen som har lidd mye. Men det er vi de første til å skrive under på – er alvorlig nok.

Nå er det bare å gønne på, Norge!

Nå skal statsministeren, med råd fra helsemyndighetene lette på restriksjonene.

Vi ser for oss at det kan bli innført bruk av koronasertifikat, men også at kommunene selv får bestemme mer. Det var slik den forrige regjeringen gjorde det, med delta-varianten. Det fungerte godt, derfor ønsker de fleste kommunene å gjøre dette nå.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, går langt i å innrømme at det vil bli lettelser i restriksjonene. Som betyr at skjenkestoppen opphører om få dager. Særlig om syke ikke legges inn på sykehus og at smitten fortsetter å gå ned i Norge. Det gjør den nå.

Nå er det bare å gønne på, Norge! Det vi har ventet på veldig lenge, tok tid. Men nå skjer det. Endelig.

Deltakron

Enda en variant av Covid-19 er funnet på Kypros. Foreløpig er den kalt Deltakron. Fordi den har både omikron og delta-varianten i seg. Om denne er mer smittsom eller farligere enn de to foregående variantene, er enda uvisst.

Problemet og utfordringen med nye varianter av Covid-19, er at det ofte tar tid å avdekke smittsomhet og virkning. Skrekkscenariet er at det kommer en variant, som f.eks Deltakron, som er både mer smittsom og som ikke lar seg stoppe av vaksinene. Da blir sykehusene fylt opp av syke og døende mennesker, før vi rekker å gjøre mye. Heldigvis er det lite sannsynlig.

Deltakron kan være en mildere variant, det er sjansen større for enn noe annet, men det er for tidlig å si. Om så er, vil det være omikron som tar over, også i Norge. Da er vi ute av pandemien før påske, i hvert fall for alle som er fullvaksinert med tre doser.

Sjansen er også stor for at det vil komme enda flere varianter og at vi må leve med Covid-19, veldig lenge. Men da like ufarlig, alt etter som, som influensa og forkjølelse. Nå er det bare å gønne på, Norge! Fordi vi har kontroll på smitten og sykehusene får stadig færre innlagte. Det er helt avgjørende for åpne samfunnet – uten restriksjoner.

Skyer i horisonten

Selvsagt er det noen skyer i horisonten for tidene som kommer. Slik har det alltid vært og slik vil det forbli.

Nå er det bare å gønne på, Norge!
Foto: Folkogforsvar.no

USA rasler stadig oftere med sablene mot Russland som ypper til bråk, flere steder på kloden. President Vladimir Putin har hundre tusen soldater stående klar på grense til Ukraina. Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg har også vært klar på at det vil få store konsekvenser om Russland går til angrep på Ukraina.

Lest denne? Velger du vekk vaksinen?

Men Putin har mye på dagsorden i starten av 2022. Han har også sendt en hel haug med “fredsbevarende styrker” til Kazakhstan, for å hindre “terrorister” i å lage trøbbel for myndighetene i landet. Som om ikke det var nok, stadig vekk er det svært stor militær aktivitet, langs norskekysten og i nordområdene.

Det finnes flere utfordringer for verdensfreden enn Russland og Putin. Om Donald Trump skulle komme tilbake til makten i USA er et skremmende bilde alene. Gud forby. Men også nord-Koreas leder, Kim Jong-un, kan finne på hva som helst for å få oppmerksomhet. Blant annet utvinne og bruke atomvåpen.

Kina har forholdt seg rolig etter at de startet verdens mest omfattende pandemi. Men Xi Jinping har et OL å arrangere i februar, før han igjen kan fokusere på verdens utfordringer. Kina er en mektig nasjon med et enormt antall soldater. Men militært er det USA som bruker mest og er overlegen i avansert militært utstyr.

Økonomien

En alvorlig væpnet konflikt som blander inn Nato og kanskje USA, vil påvirke Norge umiddelbart. Børsene vil rase, og rentene sannsynligvis stige mye. Om vi har dyr strøm nå, vil den stige betydelig mer. Om en væpnet konflikt eskalerer.

«Lar vi oss berøre, påvirker det måten vi tenker og handler på. Det er avgjørende at vi tar oss tid og bryet med å lytte til andres opplevelser. Med ønske om å forstå. Både i våre nære forhold og i store fellesskap

Hans Majestet Kong Harald (Nyttårstale 2021)

Den norske økonomien er friskmeldt og etter mange år med svært lave renter. Forventes en rekke renteøkninger som påvirker alle med lån.

En væpnet konflikt eller en storkrig, vil første og fremst merkes her hjemme med dårligere økonomi for de fleste. Som så ofte før, har en opptrapping til væpnet konflikt endt med enighet. Slik tror vi det blir denne gang også.

Nå er det bare å gønne på, Norge! Vi vil ha åpne kraner, vi vil reise hvor vi vil, ha full fest og fyr i teltet. Vi er klare for å begynne å leve igjen. Leve som normalt.

Vargas

Burde skjenkeforbudet bli opphevet?

Burde skjenkeforbudet bli opphevet? Burde barer, klubber, restauranter få lov til å selge alkohol nå? Hva mener du om det strenge skjenkeforbudet i Norge? Huk av din mening nedenfor. Norge er faktisk det eneste landet som har valgt å gå så drastisk til verks, av de landene som nå har restriksjoner. Bortsett fra Nederland som har stengt helt ned.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Burde skjenkeforbudet bli opphevet?
 • Add your answer

Konkurser

Burde skjenkeforbudet bli opphevet? Vi mener det bør oppheves snarest. For at det norske samfunnet skal fungere like godt, kanskje enda bedre, fordi folk kunne ha en jobb å gå til når dette marerittet er over.

Mange har blitt oppsagt andre er permiterte. En rekke steder har gått konkurs. Svært mange lever mange måneder i usikkerhet uten inntekt. Kanskje ikke rart selvmordstallene er ventet å gå til himmels i 2022?

Ansatte og eiere av hoteller, barer, scener, teater og restauranter rammes. Service-steder som allerede har vært lukket ned i lang tid.

I ordnede former, med strenge restriksjoner der gjestene blir servert ved bordet har det vært kontroll på smitten. Og når skjenkingen foregår ved bordet fram til et gitt klokkeslett, er det betydelig mindre sjanse for smitte.

Omikron

Omikron-varianten er som kjent betydelig mer smittsom, men kanskje også mindre farlig enn delta-varianten. Skulle samfunnet ta hensyn til at man bør unngå å bli smittet, burde kollektivtrafikken være stengt ned.

Skolene burde blitt stengt, ja, hele samfunnet burde vært lukket som det ble 12. mars 2020. Men det er jo slett ikke tilfelle. Fordi det er ikke nødvendig. Folk flest er vaksinerte og det blir færre syke som må legges inn på sykehus.

Burde skjenkeforbudet bli opphevet? Ja, det burde ikke vært innført i det hele tatt, rett før jul. Med en slik alvorlig innskrenking for veldig mange, påfører det andre mer lidelser og smerte. Fordi alkoholen blir konsumert i hjemmet.

Burde skjenkeforbudet bli opphevet?

Logisk brist

Alt er åpent, bortsett fra skjenkestedene og hotellene, som selv velger å stenge ned. Fordi de ikke har gjester så lenge de ikke får lov til å skjenke alkohol. Forståelig nok.

Selvsagt bør myndighetene ta smittetrykket på alvor. Og regjeringen foretar seg handlinger på bakgrunn av anbefalinger fra helsemyndighetene. Men da bør det være fornuftige vedtak og bestemmelser som er forståelig for folk flest.

Burde skjenkeforbudet bli opphevet? Ja, og det litt brennkvikt. Service-bransjen ligger med brukket rygg. Hotellene som må stenge og permittere vil ikke få verken servitører eller kokker til å jobbe for seg. De begynner i andre yrker fordi service-yrket allerede er alt for usikkert. Hva er det regjeringen ikke forstår, da?

Men det finnes ingen logikk i å tro at Ola og Kari Nordmann som sitter og nyter et glass vin til maten på restaurant en lørdagskveld. Smitter mer enn Siv og Hjørdis som tar bussen sammen etter en tur på kino.

Smitten finnes over alt, ergo så faller denne dustete skjenkestopp-bestemmelsen på sin egen urimelighet.

Kommunene har fått lov til å styre pandemien og reglene rundt smitteverntiltak på en glimmerende måte. Det er feil, det er feil, det er feil, å ikke la kommunene få lov til å bestemme etter at Omikron ble funnet i Norge. Hvorfor skal Puben på Smøla holde stengt i mange uker grunnet smittefare, når det ikke er noe smitte på Smøla?

Støre gir faen

Vi mener Jonas Gahr Støre famler i blinde og han vet det selv. Derfor får statsministeren også refs fra egne AP-ordførere rundt om i landet. Som ikke forstår fornuften rundt de strenge bestemmelsene som gjelder til medio januar og kan bli videreført.

Hvorfor skal skjenkesteder nektes å servere alkohol i byer og tettsteder det er tilnærmet null smitte? Dette henger jo ikke på greip, Støre, og du vet det. Alle kommer til å bli smittet av Omikron-varianten, før eller siden. Men innen den tid, bør vi få leve tilnærmet så normalt som mulig, nå.

I en rekke land Norge bør sammenlignes med, kontrollerer de innbyggerne gjennom det mye omtalte Koronasertifikatet.

I England og Frankrike er det innført krav om bruk av Koronasertifikat. Uansett hvor man ferdes offentlig, må man vise for seg at man er fullvaksinert, også på barer, klubber, kino eller på restauranter. Norge henger etter så det er flaut.

Støre gjentar at han vet at det får konsekvenser for en hel bransje. Å stenge alkoholservering, men gjør lite eller ingenting med det. Det er det vi får, når det er de “vanlige folks tur”. En statsminister som gir faen i folk flest.

For oss er det ingen bombe at Arbeiderpartiet i dag får en ny krisemåling.

Vargas

Norske bedrifter heier på Biden

Norske bedrifter heier på Biden for at det grønne skifte skal materialiseres. The Bulid Back Better Plan er voldsomme greier og vil koste USA 1.750 milliarder dollar. Dette blir kalt en krisepakke, eller velferds- og klimapakke, som skal gi USA et klimastempel og en enorm satsning på miljøet.

Estimated reading time: 4 minutes

Infrastruktur-pakken

Vi gjør oppmerksom på at Vargas12.com ved admin Øyvind Teige, eier aksjer i selskapet REC Silicon, artikkelen er ikke ment som noen kjøpsanbefaling. Om du investerer i REC Silicon, kan du tape pengene dine.

Aldri før har det blitt brukt mer penger i USA enn på dette gigantprosjektet som vil gagne flere norske bedrifter. Bedrifter som skal satse grønt og miljøvennlig, vil få ta del i det Joe Biden kaller en nødvendighet for å berge planeten.

Lest denne? USA vil satse på Røkke-selskap

Det er en ambisiøs miljøplan den amerikanske presidenten ønsker å få realisert. En målsetning om å få USA på fote, der det skal satses enorme beløp på nasjonale og internasjonale miljøprosjekt. Om Biden-administrasjonen får det som den vil, skal amerikanerne satse på solcellepaneler og elbiltroduksjon allerede fra neste år.

Ulempen for Joe Biden, er at alt som skal bestemmes over i USA, skal godkjennes av Senatet og stemmes over i Kongressen. Det er ikke bare enkelt når det er sånn cirka femti prosent demokrater og femti prosent republikanere, som skal stemme.

Elbil-produksjon

Nylig ble én av to viktige planer faktisk stemt gjennom i Kongressen, noe forgjengeren Donald Trump aldri klarte. Det skal brukes 1.200 milliarder dollar på infrastruktur-pakken i USA. Omgjort i norske kroner snakker vi om 10.300 milliarder kroner. En økonomi-pakke som skal gi USA et viktig løft ingen har sett maken til tidligere.

Norske bedrifter heier på Biden
President Joe Biden poses for his official portrait Wednesday, March 3, 2021, in the Library of the White House. (Official White House Photo by Adam Schultz)

Flyplasser, broer, veier og jernbane har blitt oversett i flere tiår. En omfattende represjon- og vedlikeholdsplan er iverksatt. Norske bedrifter heier på Biden for å tørre å forsøke å endre nasjonen og satse miljøvennlig.

Nå vil Biden bruke mye penger på ordne opp – de fem neste årene. Men det vil koste enorme summer å reparere det digre landet og det vil ta tid. Joe Biden har fått kritikk for å gape over for mye for raskt. Og han har fått kritikk for å ville bruke for mye penger på kort tid.

Faktum er at den aldrende presidenten allerede har gjort mer for USA enn det Trump klarte på fire år, hvert fall hva miljøsatsning angår.

Norske bedrifter heier på Biden fordi det gagner miljøet og det grønne skifte. At presidenten vil gjøre en så radikal forandring innad i et land som er kjent for digre amerikanske bensinbiler og enda større diesel-biler, er oppsiktsvekkende. Biden skal ha alle disse nasjonalsymbolene som er så viktige for mange i USA, fjernet helt.

REC Silicon

Norske bedrifter heier på Biden fordi miljøsatsningen i USA gagner dem selv, men også kloden.

Innen 2040 skal USA være fossilfritt, helst lenge før. Det vil selvsagt koste omfattende omstrukturering. Og mange diskusjoner rundt hvilke alternativer man har. Det er her norske bedrifter kommer inn. REC Silicon lager nemlig polysilicon, til bruk i elbil-batterier.

REC Silicon eier to fabrikker i USA, hvor Kjell Inge Røkke er styreleder. Den ene REC-fabrikken ligger i Butte, Montana. Den andre fabrikken, som ligger i Moses Lake er nå stengt. Men er planlagt åpnet i 2023 så sant Biden får gjennom sin omfattende plan.

REC Silicon ønsker å se om det lar seg gjøre å få økonomisk støtte til å drifte den enorme fabrikken i Washington. I kvartalsrapporten for REC Silicon for tredje kvartal, står det følgende: There is a $6 billion, let’s say, allocation for developing batteries in the U.S. and that might be a huge interest also for REC Silicon.

Planeten

Joe Biden vil skape jobber som gagner amerikanerne på kort og lang sikt. Dette vil selvsagt bli stemt gjennom, det er bare snakk om tid. Og 15. november vil alt dette bli godkjent i Kongressen, sier Biden. I sin siste tale om miljøsatsningen, takket Biden demokratene og republikanerne for å bli enige om infrastruktur-pakken.

Fordi det er snakk å berge nasjonen fra å falle sammen, men først av alt, berge planeten fra å kollapse totalt.

Den aller første endringen Joe Biden gjeninnførte som president, var Paris-avtalen, som Trump slettet med et pennestrøk.

Paris-avtalen er et bevis på at den amerikanske presidenten vil satse mye på miljøet. Han klarer åpenbart ikke å redde planeten alene. Men det er av enorm betydning at verdens rikeste stormakt – ønsker å være deltager og bidragsyter.

Jorden er under et voldsomt press grunnet menneskelig påvirkning. Vi må endre måten vi lever på for å få ned klimagassutslippene og ikke overskride 1,5 grader temperaturøkning. En større økning kan bli fatal.

Vi gjør oppmerksom på at Vargas12.com ved admin Øyvind Teige, eier aksjer i selskapet REC Silicon, artikkelen er ikke ment som noen kjøpsanbefaling. Om du investerer i REC Silicon, kan du tape pengene dine.

Vargas

Jonas Gahr Støre blir Norges neste statsminister

Jonas Gahr Støre blir Norges neste statsminister. Skulle vi brukt Siv Jensens metafor, burde vi ha sagt: “Morna, Erna!” Men det skal vi holde oss for gode til. Vi vil heller si det med Arbeiderpartiets ord: “De store oppgavene løser vi best, sammen, og vi er beredt”.

Estimated reading time: 5 minutes

Brannslukking

Erna Solberg forsto det, når Fremskrittspartiet ikke ville leke mer, og trakk seg fra regjeringssamarbeidet. At hennes tid som statsminister, med adresse i statsministerboligen, Inkognitogaten 18 – var snart over. Siv ville ikke mer, ville ikke være politiker mer heller. Og da sto Erna igjen med Vestre og KRF, med et stadig svekket FRP, og alt gikk det til helvete.

Arbeiderpartiet med Støre i spissen har ikke bare vært suksess. Tvert i mot. Støre selv ville nok ha vært uten Me To-diskusjonene og Trond Giske-saken. I store deler av hans tid som leder av Norges mektigste parti, etter andre verdenskrig, har gått med til mye brannslukking.

Endelig er det vind i seilene og ro i rekkene. Arbeiderpartiet fosser fram på alle meningsmålinger før valget. Alt tyder på at folk flest ønsker et skifte, de ønsker Jonas Gahr Støre som ny statsminister, og en ny regjering.

Jonas Gahr Støre

Støre og sentralstyret i AP har måtte bruke for mye tid på alt annet enn politikk, fordi det har vært, og er, en ukultur i flere politiske organisasjoner, som aldri burde være der. Fordi det skaper uro innad i partiene og det skaper politker-forakt – som igjen er skadelig for demokratiet.

Jonas Gahr Støre blir Norges neste statsminister – og det er jaggu på tide.

Jonas Gahr Støre blir Norges neste statsminister
I maktens korridorer … foto: Vargas12.com
Jonas Gahr Støre blir Norges neste statsminister
Jonas Gahr Støre blir Norges neste statsminister
Jonas Gahr Støre Foto: AP

Jeg stiller til valg for Arbeiderpartiet fordi jeg tror vi får til mer sammen enn hver for oss. Fordi jeg tror at små forskjeller og like muligheter for alle er bedre for oss som samfunn – og helt avgjørende for at vi skal klare utfordringene vi står foran

Jonas Gahr Støre

Vår neste statsminister blir Jonas Gahr Støre, det er allerede klart, etter at Høyre faller som en stein på alle målinger. Det er bra for Norge at vi får inn en sterk og klok leder i en bråkete tid, der utfordringene står i kø for innbyggerne og nasjonen.

Ny regjering

Arbeiderpartiet må dessverre samarbeide med andre politiske partier, for å få gjennomslag for sin politikk i Stortinget. Det blir slik vi kan bedømme, Senterpartiet som blir den største “partneren”, men det kan også bli fler. Det vi resultatet av valget gi oss ytterligere svar på. Men AP er og blir det største partiet i den nye rødgrønne regjeringen, og Jonas Gahr Støre blir ny statsminister.

Om du ønsker en god og trygg skole med motiverte lærere, bør du stemme, og du bør stemme på Arbeiderpartiet. Ønsker du å opprettholde den sterke friheten vi har i Norge. Med et sterkt demokrati og åpenhet, god eldreomsorg, gratis sykehus og jobb til alle – bør du stemme på Arbeiderpartiet.

Høyre har gjennom regjeringen-Solberg gjort de rike rikere, og tusenvis av fattige, enda fattigere. Skattelette til de rikeste er verken demokratisk eller fornuftig, det gjør forskjellene større og Norge fattigere. Fordi vi trenger å få med så mange som mulig på en felles dugnad, for å opprettholde velferdsstaten slik den er i dag.

Arbeiderpartiets visjoner for å lede Norge inn i en urolig tid – er klar. Det handler om å få folk i arbeid etter pandemien. Og å jobbe hardt for en rettferdig verden, uten fattigdom, i fred og med likestilling.

Det handler om å gjøre velferdsstaten sterkere. Fjerne de som ønsker å tusle til seg av felles goder uten lov. Det handler om å gjøre veiene trygge, og få infrastrukturen til fungerer over hele landet. Og det handler om å at Norge skal opprettholde kjøpekraften, eksportere mer og imponere det vi behøver.

Partiet for alle

Arbeiderpartiet ønsker at barn og unge skal ha en trygg og god oppvekst, både i skole, på fritiden og i hjemmet. En god oppvekst varer livet ut, derfor satser Arbeiderpartiet på et solid barnevern, som jobber med barna i fokus, på barnas premisser.

Et annet viktig løfte som har mye fokus i Arbeiderpartiets program for den nye regjeringen, er at miljøet endelig må komme i fokus. Klimamålene skal nås, og den jobben starter så snart valget er over. Jonas Gahr Støre blir Norges neste statsminister. Nå begynner den viktigste jobben.

Den nye regjeringen vil jobbe hardt for alle innbyggerne i hele landet. Både barn, unge, voksne i arbeide, uføre og invandrere, men også de eldre. Norge av 2021 er et land i utvikling. Den utviklingen lykkes vi aldri med alene, men sammen.

Arbeiderpartiet er partiet for folk flest, for vanlige kvinner og menn med stemmerett.

Bruk stemmeretten innen mandag 13. september, og gjør din borgerplikt.

Les hele partiprogrammet her.

Vargas

Slik overlever du om verden kollapser

Slik overlever du om verden kollapser før du rekker å sukke. Dessverre er det dårlige tider for Tellus, vår blå planet vi liker å kalle jorden. Truslene kommer ikke bare fra muligheten for atomkrig og farlige kriger rundt om på kloden. Vi har en hel haug ulike scenarioer som kan gjøre at verden faktisk kollapser.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Ragnarok

Dette er ikke skremselspropaganda, men rå og hard fakta hentet fra eksperter som vet hva de snakker om, dessverre. Slik over du om verden kollapser, men forutsetningen er at du bor på en øy, hvor det er enkelt å stenge grensene og holde farlig smitte unna. Men det alene er åpenbart ikke nok.

Lest denne? Verden i endring – sistemann slukker lyset

Innen få tiår, kan man komme i en situasjon der verden er i umiddelbar fare. Andre ting som kan påføre verden en ikke-reverserbar kollaps er befolkningsøkning, mangel på mat og medisiner, naturkatastrofer, pandemier og kanskje verst, klimaendringer det er for sent å snu. Flom, ras, oversvømmelser og ekstremvær vil ta mange liv i framtiden – over hele kloden.

At dommedagsuret tår på 90 sekunder fra total ødeleggelse – er vi forpliktet til å ta på største alvor.

For at du og din familie skal stå best rustet mot et ragnarok der strømmen er borte over tid, der du ikke kommer deg til butikken eller at alt er stengt ned i uoverskuelig framtid – kan du gjøre livet enklere ved å være best mulig forberedt.

Nødlager

Da er et nødlager livsviktig, både for å ha mat og varme, men også for å unngå å bli syk av bakterier. Går strømmen, får du ikke brukt vannklosettet i huset ditt. Hvor driter du, da? På gulvet? Nei. I en plastpose i én bøtte, hvor posen fjernes og forsegles etter hvert besøk, er vårt beste tips. Om du ikke har en bæsj and Carry stående.

Slik overlever du om verden kollapser

I følge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, bør du ha dette på lager i nærheten av hjemmet ditt.

 • 10 liter vann per person
 • To pakker knekkebrød per person
 • 1 pakke havregryn per person
 • Pålegg med lang holdbarhet, kjeks, sjokolade
 • Assortert hermetikk – også middager
 • Kontanter
 • Ved, gass eller parafinbrenner og rødsprit
 • Fyrstikker, lommelykt, batterier og stearinlys
 • Medisiner du behøver
 • Mel, gjær, sukker
 • Batterdreven radio
 • Jod-tabletter ved bruk ved atom-hendelser

Klimaendringene

Ingen av oss vil komme til å overleve en atomkrig, men det er faktisk ganske lenge siden at et sikt scenario sto øverst på listen over hva folk flest mente var det verste. Når man ble spurt om hva de frykter mest i livet. Nå er det et unisont felles svar, som bør skremme de fleste av oss – langt inn i margen.

Nemlig miljøkatastrofer forårsaket av klimaendringer.

Bilder fra Tyskland i sommer burde skremt oss like mye, i et land vi forbinder med god kvalitet på produserte varer, orden og struktur, og solid økonomisk vekst i en velorganisert stormakt. Men her mister mange hundre mennesker livet, midt i sommerferien – når vannmengder ødela byer, veier og all infrastruktur.

Prislappen for å få orden på katastrofen er på mange milliarder Euro. Ekstremvær vil komme hyppigere og det vil ta liv, igjen og igjen – om vi ikke endrer holdningene våre og tar viktige miljøgrep.

Temperaturen på kloden stiger for raskt, og når den to grader vil det være katastrofalt.

Om det skjer i Tyskland kan vel ekstremværet ta store deler av Norge med seg i en og samme regnskyll av samme styrke? Om du ikke tror det er mulig er du en smule naiv. Selvsagt vil vi merke klimaendringenes voldsomme krefter på kroppen i årene som kommer. E du forberedt?

Øyboere

Slik det ser ut nå, om verden brenner, er det øyboerne som lever lengst, all den tid øyen(e) ikke forsvinner i havet. Da vil det altså være på New Zealand, Island og Australia man kan klare seg best. Nettopp ved å holde grensene stengt. Det være seg fra inntrengere med onde hensikter, smittebærere eller naturkatastrofer.

På en øy bor det færre mennesker enn på fastlandet, ofte, og man har tilgang til øyas ressurser som rent vann og muligheten til å dyrke egen mat, så lenge det finnes dyrkbar jord. Slik overlever du om verden kollapser – du bør flytte til en øy.

Det er all grunn til å tro på forskere som hevder at det første moderne mennesket, Homo sapiens, som etablerte seg først på fastlandet, klarte seg bedre når de bodde på øyer med vann rundt på alle kanter. Og hadde dermed en bedre oversikt når det kom fiender.

Uten sammenligning forøvrig, mener altså ekspertene at man vil klare seg bedre på Island, enn i Norge. Nettopp fordi at øyboere har en rekke fordeler ved å ha tilgang på viktig ressurser når ting begynner å gå til helvete. For det er det det er i ferd med å gjøre nå. Om vi ikke tar drastiske grep.

Kilde: NRK.no

Vargas

Greit å kalle en politiker, fitte?

Greit å kalle en politiker, fitte? Selvsagt er det ikke greit og det bør straffes hardt å gjøre det også. Stadig flere kvinner som ytrer seg offentlig, det være seg kjendiser, politikere, forfattere, programledere eller andre som tør. Ble stadig vekk truet til taushet, mobbet trakassert eller blir kalt usaklige ukvemsord bare for å ha en mening. Det er feil og vi andre må ta grep for å få en slutt på det.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Ytringsfrihet

Ytringsfriheten vår er truet. Fordi stadig flere kvinner velger å la være å ytre sin mening om politikk, om mat, om mote, om sex eller om likestilling – fordi de blir truet. Ytringsfriheten er viktigere enn noen gang også i Norge, fordi det er den måten demokratiet vårt skal bestå, nå og i generasjonene som kommer.

I det øyeblikket vi blir kneblet til å ikke si hva vi mener, fordi andre kan bli så rasende at de velger å ta til våpen, som i USA, er det fare på ferde for nasjonen Norge, også.

Vi kan ikke la nett-trollene og alle andre som ikke tør å ta en åpen debatt med fullt navn få vinne fram med hatet sitt. Gang etter gang velger noen å gjemme seg bak tastaturet for å spre dritt rundt seg.

Det er mye frustrasjon i en lang rekke debatter i det norske samfunnet som finner fram hatet i en del mennesker. Enten det er ulv og sau, bompenger eller vaksiner som er agendaen. Det er feigt, det er fordummende og det er veldig skadelig for samfunnet at man velger trusler og hat framfor saklig diskusjon.

I det øyeblikket vi har en åpne debatt og diskusjon med temperatur, der saken blir tema og ikke formidleren, er det demokratiet og ytringsfriheten slik vi ønsker det. Det skal være engasjement, men det blir feil hver gang, om den som serverer kontroversene – skal trues for å holde kjeft.

Greit å kalle en politiker, fitte? Det vil for alltid bli feil å kalle andre for noe som helst – for å ha en ærlig mening.

Lan Marie Berg er fritt vilt

Lan Marie Berg er fritt vilt i Norge. Netthetsingen mot MDG-politikeren har vært så grov at politiet har opprettet en etterforskning i håp om å stoppe den. Det blir ingen enkel sak for politiet. Hun er utsatt for drapstrusler, rasisme og et kvinnehat vi ikke har sett i den offentlige debatten før. Vi har sett det i kommentarfelt tidligere, men ikke mot politikere så intenst som på denne måten.

Når du som kommer med disse truslene mot Berg, sitter ved middagsbordet, sier du det samme, da? Som det du skriver i kommentarfeltet på Facebook? Greit å kalle en politiker, fitte? Selvsagt er det ikke greit. Selvsagt sitter man ikke rundt matbordet og diskuterer hvordan man skal få truet Lan Marie Berg – i dag. Om man er velbevart.

Feigheten har ingen grenser for netthets i Norge.

Når det finnes egne Facebook-grupper som ønsker å spre så mye negativitet og hat mot én politiker. Mot en ung mor som gjør en jobb for et politisk parti, da har hatet fått grobunn og det er farlig. Vi bør være såpass smarte i dette landet, at vi ikke kan la irritasjon og engasjement om sak – bli en personlig vendetta.

Er det viktig for deg å være drittsekk. Vær tøff nok til å tørre å si det ansikt til ansikt med den du hater, da. Ikke gjem det feige tryne ditt bak tastatur og PC. Er du klar over hvor patetisk dust du er, når frustrasjonen din ender opp med hat og trusler. Skjerp deg!

Makt i feil hender

Donald Trump brukte store deler av sine fire år som president i USA på golfbanen. Resten av tiden løy han til velgerne og sine motstandere, og til verden. Trump sa så mye dumt, at vi får ikke plass i dette innlegget, men løgnene kom så ofte at mange amerikanere begynte å tro på ham.

Trump sa at valget ble stjålet fra ham og det republikanske partiet, dermed stormet hans tilhengere Kongressen. Fem mennesker mistet livet. Ord har makt. Når mektige mennesker med feil agenda får ordet, kan kriger startes og verden er i fare.

Derfor må vi i dette frie landet, Norge, tørre å ta vare på styresettet slik vi kjenner det i dag ved å nekte nett-haterne å true oss til taushet. De fleste i Norge ønsker å beholde demokratiet slik vi kjenner det. Da bør det være innlysende at så mange som mulig – respektere andres meninger uten å bli usaklig.

Man bør ta ballen, ikke mannen – som i fotballen, for å få en rettferdig kamp.

Uenighet er bra i alle debatter, men særlig menn, har en tendens til å bli sint når han går tom for gode argumenter. Derfor banker han heller kjerringa, enn å tåle å tape debatten. Den idioten.

I det ytringsfriheten er truet er demokratiet det samme. Det er farlig.

Kjerringfaenskapet er kriminell …

VG.no

Frustrasjon

Det handler i grunnen om oppdragelse. Hva sier man til andre ansikt til ansikt? I hvert fall ikke, fitte. Greit å kalle en politiker, fitte? Du hadde blitt sjokkert om noen i det hele tatt velge å kalle deg noe som helst i debatt eller diskusjon. Du skriver i en kommentar i et kommentarfelt – at du er uenig, men respekterer andre debattanter og finner egne argumenter for og i mot. Det er slik ytringsfriheten skal fungere.

Noen debatter og diskusjoner taper man, andre vinner man.

Lest denne? Er du et nett-troll?

Kommentarfeltene er stort sett på Facebook, de fleste andre steder er de fjernet, av nettopp denne grunn.

I Sverige lagde de et TV-program med nett-haterne og de kriminelle som brukte tiden med å true politikere og andre på livet. Det ble god underholdning og litt mindre trusler. Et tips til TV3 i Norge – og gjøre det samme?

Stemmerett

Om du er kvinne eller mann, bruk stemmeretten din ved alle demokratiske og politiske valg. Det er grunnstammen i det moderne Norge som vi er så stolte av. Da må ytringsfriheten og demokratiet styrkes – ikke gjøres svakt og farlig ved at noen tullinger skal få true oss til taushet. Aldri.

Oppfør deg mot andre slik du selv ønsker å bli behandlet. Ikke la frustrasjon og uenighet gjøre deg dum og usaklig. Det skader deg selv, fordummer debatten og ødelegger for ytringsfriheten. Fordi du har lov til å mene det du vil, men ikke true andre til å mene det samme som deg. Eller sjikanere andre fordi du er uenig.

Greit å kalle politiker, fitte? Hva tror du selv, da?

Vargas

Ditt neste hjem – planeten Mars

Ditt neste hjem – planeten Mars. Det var den avdøde forskeren, forfatteren, fysikeren, matematikeren og professoren Stephen Hawking som i 2017 fortalte verden den uvirkelig og skremmende sannheten. Vi er tvunget til å kolonisere oss, vi kan ikke stole på at planeten Tellus, altså jorden, er den eneste planeten det bor mennesker på i framtiden.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Ingen Star Wars

Vi hadde i 2017 mindre enn hundre år på oss, ifølge Stephen Hawking. Mars og kanskje månen er andre og nærmeste alternativer. Verden og dets mektigste ledere har gjennom pandemien forstått alvoret i Hawkings budskap. Forskningen har allerede pågått lenge, men det er ganske nylig at Elon Musk og hans SpaceX-program har seriøse planer om å reise til planeten Mars – og bli der. For all framtid.

Lest denne? Rikere enn noen gang

USA og romfartsorganisasjonen NASA lykkes i 2004 å lande to kjøretøy på den røde planeten. Det var tvillingeroverne, Spirit og Opportunity som gav oss overflatebilder av en annen planet for første gang. Vårt nye hjem? Men dette var ikke første gang mennesker har sendt noe i retning Mars, det har vi gjort siden 60-tallet.

Nå har også Kina kastet seg på ansvaret med å finne ut mer om planeten, som kan hjelpe oss menneskeheten til faktisk å overleve som rase. Så alvorlig stilt er vi. Sovjetunionen hadde også en vellykket landing tilbake i 1971, men kjøretøyet den gang sluttet å sende signaler hjem, kort tid etter.

Ditt neste hjem – planeten Mars, om verden vi lever i i dag blir for farlig må vi finne alternativer og det haster.

Mars One 2023

Det er åpenbart et kommersielt og internasjonalt konkurranseaspekt, uten at det kan bli kalt stjernekrig av den grunn. Kun prestisje. Men at Elon Musk og hans SpaceX-planer må anses som å ligge i førersetet i skrivende stund er ingen understatement. Til tross for at Kina rasler med sablene med å lande overens sin, Zhurong, på mars nylig.

Ditt neste hjem – planeten Mars, er du forberedt på reisen? Og enda mer krevende, er du klar for å aldri kunne reise tilbake til jorden? Det er faktisk planlagt at den første besetningen kunne måtte spise døde kollegaer på reisen eller de som dør på planeten for å overleve. Allerede i 2023 skal Mars One etter planen ta den lange bemannede reisen, som er 50 millioner kilometer lengre enn reisen til månen. Uten å kunne reise tilbake.

Mars er den fjerde planeten fra solen i vårt solsystem og er oppkalt etter den romerske krigsguden Mars. Planeten blir ofte beskrevet som den «røde planeten» på grunn av sitt rustrøde utseende, forårsaket av jern(III)oksid på overflaten. Mars er en steinplanet med en tynn atmosfære.

Wikipedia.org
Ditt neste hjem - planeten Mars
Roveren Opportunity gav oss mange svar om Mars Foto: Pixabay.com

Truslene

Stephen Hawking ble ansett som et av de klokeste mennesker på kloden som det ble lyttet til av forskere over landegrensene. Det er ingen krig i verdensrommet som kan vinnes, det er et fellesprosjekt som må lykkes. Om vi som art skal overleve i framtiden. Menneskeskapt ødeleggelser er med på å gjøre Tellus ubeboelig om vi ikke tar grep. Men likefullt må vi ha alternative planeter å kunne flykte til.

Pandemier, atomkrig, klimatrusler, overbefolkning og sammentreff med asteroider er bare noen av mange trusler som vi står ovenfor i framtiden. Uansett hvor vi flykter, vil det være en utfordring og ikke ta med seg disse farene til neste destinasjon. Ditt neste hjem – planeten Mars.

Lest denne? Adresse: Mars!

Med økte trusler mot menneskeheten er det et vrient og krevende scenario man ser for seg. Enorme romskip som skal frata tusenvis av mennesker, vanlige kvinner og menn som deg og oss. Til et evig liv i fare for våre omgivelser. Det er nemlig ikke returbillett og vi kan ikke gå i butikken for å kjøpe ny lyspære om lyset går, på Mars.

Disse reiser først

Det er sannsynligvis disse menneskene som tar første reis. De er den nye ledende generasjon med forskere, flygere, teknikkere og geologer, med den felles målsetningen – å nå Mars. Håndplukket elite, kan man nok kalle dem. Flere av disse vil være med å lede denne reisen når tiden er inne. Men om det er sivile med på den første reisen er for tidlig å si mye om.

Mars er den fjerde planeten regnet fra Sola. Den er den syvende største planeten i solsystemet og har litt over halvparten så stor omkrets som Jorda. Den er i likhet med Merkur, Venus og Jorda en steinplanet. Planetens avstand fra Sola er rundt 1,5 ganger Jordas avstand. Mars er den planeten i solsystemet vi har utforsket med flest romfartøy.

StoreNorskeLeksikon.no

Å lykkes med å nå Mars, etablere et fungerende samfunn og leve der – er ifølge eksperter, helt avgjørende for menneskehetens eksistens. Punktum. Ikke i dag eller i morgen, men før eller siden. Det gir oss god nok til å begynne å forberede oss på reisen. Ditt neste hjem – planeten Mars.

I følge NASA, skal det også forskes, og bygges på vår nærmeste planet månen, som egentlig skal kalles en satellitt, i årene som kommer. Det er også disse representantene for den amerikanske romfartsorganisasjonen, som skal gjøre den litt mindre krevende jobben.

Elon Musk og hans SpaceX og hans ITS-transportsystem, ligger lengst framme i forskningen.

Norge representert

I skrivende stund er det et lite helikopter som flyr rundt rett over overflaten på den rødeplaneten. Bak joysticken sitter en nordmann. Håvard Fjær Grip og hans team, NASA JLP landet i april med et drone-helikopteret “Ingenuity” for å utforske overflaten ytterligere.

Den første flygningen i historien på en fremmed planet.

Det lykkes Grip å få drone-helikopteret tre meter over den støvete bakken på Mars, snu det rundt 96 grader og holde det i ro i 20 sekunder og så lande på samme sted. Jobben har i følge Grip tatt mer enn seks år å få til. Endelig lykkes operasjonen.

“Ingenuity” var med roveren “Perseverance”, som landet på mars for tre måneder siden og er endel av et nytt forskningsprosjekt på Mars. Dermed er altså Norge representert på den røde planeten, på sin måte. Roveren “Perseverance” skal lete etter forhistorisk eller nytt liv i det som sannsynligvis har vært en gammel innse på mars.

Vargas

Vaksineringen i Norge går for sakte

Vaksineringen i Norge går for sakte, til tross for at helsemyndighetene påstår hardnakket at de har kontroll på “tempoet”. Grunnet svært strenge smittevernstiltak som mange begynner å bli mektig lei, blir ikke mange nordmenn alvorlig syke av Covid-19.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Mange blir fortsatt smittet, men få må ha sykehusbehandling. Heldigvis. Senskadene derimot, vet vi lite om.

Vaksinering

Årsaken til at så få blir vaksinert, er antall vaksinedoser inn til landet, påstår helsemyndighetene. Det er ikke riktig. Fordi en lang rekke vaksiner fra forskjellige leverandører, blir holdt igjen i flere dager – før de blir sendt ut til kommunene. Tabbe.

Alle vet at det kun er nok vaksinering av så mange som mulig, som er løsningen på pandemien.

Løsningen på at vi kan begynne å leve tilnærmer normalt igjen. At barn kan få lov til å være barn igjen, at grensene åpnes og vi kan begynne å røre på oss igjen. Hvorfor settes det ikke inn mer ressurser på å få tak i flere vaksiner?

Alle andre land ser ut til å lykkes med nettopp det.

Lest? Hvorfor vaksinerer Norge tregere enn andre?

Mobbing

I tillegg vaksineres det kun i kontortiden, fra tirsdag til torsdag. Altså, det vaksineres kun tre av syv dager i uken. Det er en aldri så liten katastrofe på gang.

Tusenvis av nordmenn lever i dvale, like mange har problemer med økonomien grunnet oppsigelser og permitteringer. Barn og unge må holdes innendørs, eller må være sammen med medelever i egen kohort.

Treningssentre, puber, restauranter, klubber, teatre og flyplasser holdes stengt på tredje måneden. Fordi Norge er blant de få landene i Europa som ikke makter å skaffe vaksinedoser til folket. Hva er det myndighetene holder på med, egentlig?

Vaksineringen i Norge går for sakte, alt for sakte.

Med rask og effektiv vaksinering, døgnet rundt, morgen, middag og kveld, ville alle nordmenn som ønsker det – være vaksinert før sommeren, slik som i Danmark. Med dette tempoet er vi neppe ferdig før jul 2021.

Israel nærmer seg 6 millioner vaksinerte, i Storbritannia er mer enn 15 millioner briter allerede vaksinert. I Norge? 231.000 vaksinerte.

Det norske myndigheter driver med nå, er direkte mobbing av innbyggerne i dette landet. Med en rask og effektiv måte å vaksinere på, ville samfunnet kunne ha åpnet opp langt tidligere enn slik det er nå.

Vaksineringen i Norge går for sakte

Danmark

Hvis Norge hadde lagt litt mer penger på bordet, ville de kunne få inn millioner av doser, av allerede godkjente vaksiner. Danmark, Sverige og alle andre land vi liker å sammenligne oss med – ligger langt foran Norge. Hvorfor det?

I Danmark bor det ca 5,8 millioner mennesker, myndighetene hevder at alle innbyggere som ønsker det, skal være vaksinert i slutten av juni. Helsemyndighetene i Norge hevder myndigheten at årsaken er at Danmark er et lite land, Norge er langt land, hvor det tar tid å reise.

En latterlig påstand, all den tid Norge ligger flere hundre tusen vaksinedoser etter danskene.

Danske styresmakter håper at alle vaksne som ønskjer det kan vere vaksinert innan 27. juni. Det er ei veke tidlegare enn det dei har trudd. Årsaka er at landet ser ut til å få meir av Pfizer/Biontech-vaksinen enn venta.

Sundhedsstyrelsen (danske helsemyndigheter)

231.000 vaksinerte på seks uker. Det er flaut. Så hvorfor får danskene så mange flere vaksinedoser enn Norge?

Vaksinering

Fredag 11. februar viste FHIs tall at 221.819 personer nå er vaksinert med første dose av koronavaksinen i Norge. Dose nummer to er så langt blitt gitt til 66.178 personer.

NRK.no

Pfizer og BionTech er den vaksinen vi får flest av, flere millioner i følge Høie, fra mars av. Men det burde vært svært enkelt å få tak i annen godkjent vaksine for å få fortgang i vaksineringen, nå. Dette er ikke noe annet enn sludder og slett håndtering.

Vaksineringen i Norge går for sakte – uten at myndighetene ser ut til å ta nedstengningen på alvor.

Moderna-vaksinen er og har vært tilgjengelig lenge, i stor målestokk. Dette er en vaksine som er godkjent for bruk i EU, dermed også i Norge. Hvorfor blir det ikke kjøpt inn Moderna-vaksine, slik at man kan få vaksinert så mange som mulig, raskest mulig, nå?

Påstanden om at alle andre får vaksiner, bare ikke Norge, holder ikke på greip. Det er ikke sant. Fordi alle leverandører av Covid-19 vaksine, har gjort en avtale med EU, om at alle land skal få likt antall doser. Ergo, noen lyver.

Oslo

Når vaksinene kommer, blir de fraktet til Finmark, til Troms, til Lofoten og Bodø. Selvsagt skal man kunne vaksinere alle i Norge, der behovet finnes. Men hvor er det behov for vaksine i Norge i dag? På steder det bor mest folk, der innbyggerne bor tettest, åpenbart.

I Oslo med omegn, det som kalles for stor-Oslo bor det mer enn 2 millioner mennesker. Her er krisen størst, her har folk gått og sparket i grusen siden 3. november. Det er direkte latterlig at ikke Oslo får flere doser enn i områder der det neste ikke har vært et eneste Covid-19 tilfelle.

Vaksineringen i Norge går for sakte – folk mister jobben, går konkurs, får ikke reist ut av landet, men må holde seg hjemme og inne. Fordi vaksinerings-tempoet er for dårlig.

Hvorfor skal man sende vaksiner til områder uten smitte? Det er nå det haster med å vaksinere innbyggere i de største byene som har størst risiko for å få en økning i smitte. En tredje smittebølge vil få fatale konsekvenser for hovedstaden og etterhvert landet forøvrig.

At myndighetene ikke forstår, eller ikke vil forstå er underlig, men også fryktelig farlig.

Neida, i duste-landet Norge skal vi vaksinere fra tirsdag til torsdag, fra kl. 09:00 til 15:00, etter det går vi hjem og tar helg. Eller reiser på hytta, på fjellet. I Teslaen.

At folk flest lever på hjemmekontor og knapt kan gå ut døra – er visst ikke så veldig viktig.

Vargas

Oslo stengt ned – på ubestemt tid

Oslo stengt ned – på ubestemt tid, helt til myndigheten har bestemt at det er trygt nok til å åpne opp. Norges hovedstad som betyr så mye for så mange, en by helt uten puls, uten liv, uten mennesker og lyd. Det er mange som sammenligner nedstengningen nå, med tiden da tyskerne kom og okkuperte landet i 1940.

Portforbud

Sammenligningen ble enda mer reell da regjeringen begynte å hviske i maktens korridorer, om portforbud grunnet manglende kontroll på pandemien. Sikkert en velmenende tanke, men dog så fjern fra det som forventes i folket som bor i dette vakre, lange landet.

Lest? Gode nyheter i en vanskelig tid

Norge har ikke hatt portforbud i fredstid noen gang, men tyskerne tvang folk innendørs da andre Verdenskrig var et faktum. At Norges største by igjen skulle oppleve dette marerittet, å bli stengt ned igjen, er usannsynlig.

I det moderne Norge i 2021, i det tryggeste demokratiske hjørnet av verden – er nesten ikke til å tro. Oslo stengt ned – på ubestemt tid, eller fram til vi er vaksinerte, alle som ønsker det. Med det vaksine-tempoet vi har i dette landet, kan det bli veldig lenge å vente.

Kranene på Blå

Kranene på ‘Blå’, ‘Fyret’ og langs Aker Brygge har stått stille siden tidlig i november. Hvor mange spisesteder, hoteller, kroer, teater, restauranter og puber som er tvunget til å stenge ned for godt, vet ingen. Det vi vet er at det kan bli langt verre enn i dag, før Helsemyndighetene får kontroll på virus – med og uten mutasjon.

Vi står midt i en pandemi ingen vet utgangen på. Selvsagt er det ikke bare Oslo som er stengt ned. Bergen, Halden, Fredrikstad og Nordre Follo – har stadig vekk nye oppblomstringer av mutert faenskap.

Ifølge DN.no, sier flere i ledelsen på norske sykehus, at vi står verre stilt i dag, enn mars i fjor. Som i og for seg forteller oss, at vi fortsatt er i en meget sårbar fase. En fase ingen vet slutten på.

Vil du komme til å bli syk, vil en av oss komme til å dø? Det er faktisk naturlig å spørre seg, folk dør jo over alt. I vårt naboland er det mer enn 12.000 døde. Og det er ikke bare gamle mennesker på eldre- og sykehjem. Det er yngre også.

Oslo stengt ned - på ubestemt tid

Vi er mye verre stilt enn i mars til å takle en pandemitopp. Det skyldes tre forhold: Vi har ikke tilgang på svenske og danske intensivsykepleiere, antall ikke-coronapasienter er høyere fordi sykehusene driver for fullt, og spredningen av et mutert virus vi vet lite om.

Akuttsjef ved Rikshospitalet, Øyvind Skraastad

Vi kan sikkert klare å leve med hjemmekontor i Oslo og resten av landet i lang tid, fortsatt. Men å oppleve et portforbud, tror vi ikke mange kan forestille seg å leve med særlig lenge. Et portforbud betyr det ordet sier. Man får et forbud mot å oppholde seg utendørs, store deler av døgnet. Kan hende i ukevis.

Levende Oslo

Da kan man som kjent verken gå tur, gå på skøyter, på ski, i skogen eller rusle rundt i nabolaget i hjemmekontorets lunsjpause. Man er faktisk fange i eget hjem. Det er sannsynligvis like uutholdelig som du kan forestille deg.

La oss håpe at Oslo og alle andre norske byer slipper unna portforbud, at det blir med truslene fra regjeringen.

Oslo stengt ned – på ubestemt tid, til mange unge, voksne og eldres store fortvilelse.

Bare tenk hva en storby som Oslo faktisk har å by på når den lever som normalt. Et puslerende uteliv, nattklubber, festivaler, musikaler, museer, kultur-arrangement og opera-oppsetninger.

Jazzklubber og dansesteder fulle til randen av mennesker som lever livet. Nå lever vi ikke. Vi bare eksisterer i påvente av å få livet tilbake. At vi kan gjøre som vi selv vil når det passer oss selv og ikke Bent Høie.

Døde Oslo

En by er ikke en by uten menesker. En død by er ingen interessert å leve i. Døde Oslo vil bli som Tsjernobyl, satt på spissen, men varer pandemien i årevis, fordi vi bor for tett sammen i byene, vil vi komme til å reise vekk. De som overlever og er igjen i byene.

Vi vil reise. Til Bø i Lofoten. Og snakke med Bjørn Dæhlie, gjennom munnbindet. Gjennom vinduet.

Hver eneste helg gjennom hele året, valfarter nordmenn og utenlandske turister til Oslo. Nå står til og med flyene stille og det kommer ingen. Hotellene, de få som er åpen har så lite belegg at de blø hver eneste time av døgnet. Oslo blør og blør til den dør.

Hvor lenge skal vi måtte leve med byene våre i dvale, hvor lange skal vi måtte frykte pandemien og hvor lenge må vi ette livet vårt på vent? Det er spørsmålet en en hel nasjon har stilt seg siden 12. mars i 2020. Ingen har noe svar å gi.

Oslo stengt ned - på ubestemt tid

Ta ikke vinen

Oslo stengt ned – på ubestemt tid, helt til myndighetene er trygge på at vi ikke går rundt og tar livet av hverandre med muterte virus. Helt til vi er sikre på at vaksinene er trygge nok og helt til at vi vet at viruset, uansett mutasjon – ikke er farlige enn at vi kan leve med det.

Se ikke bort fra at vi må leve med munnbind i flere år, særlig i samme rom med andre enn mennesker i våre egen kohort. Vi mennesker er gode på å tilegne oss erfaringer, rett oss inn etter miljøene vi tvinges inn i. Vi nordmenn er også svært lovlydige de fleste av oss.

Når Bent Høie, Erna Solberg og årets navn i VG 2020, Espen Rostrup Nakstad, forteller oss at det må være sånn og sånn. Innretter vi oss og stoler på at det er riktig og sant. Vi liker det ikke, i hvert fall ikke om det går ut over helgens rødvinskos, eller den allerede planlagte turen på hytta.

Men vi stoler på de folkevalgte og helseekspertene. Enn så lenge.

Vi elsker å omgås de vi er glad i, naturlig nok, og vi liker å opprettholde de planene vi har lagt. Både på kort og lang sikt. Derfor bør Erna og co. allerede nå, presentere innskrenkninger om nødvendig, for kommende vinterferie (i uke 8 for Østlandet).

Slik at vi som vil, kan reise til Oslo og besøke slottet. Det er stort sett det som er igjen av åpne severdigheter i hovedstaden.

Vargas

Bye bye, Donald Trump!

Bye bye, Donald Trump! Endelig kan vi snart puste lettet ut. Bare timer gjenstår før Joe Biden inntrer Det Hvite Hus. Endelig er USA ‘s 45-president ferdig i tjeneste. Han har fått sving på økonomien, men det stopper vel der for Trump.

Ikke tok han pandemien på alvor, noe som har resultert i 408.768 døde av Covid-19. Hadde presidenten tatt affære i tide, ville mange liv kunne ha vært reddet. Ikke har han brydd seg særlig om miljøspørsmål heller. Og noen diplomat, vil vi aldri komme til å kalle Donald Trump. Han er utvilsomt ferdig i politikken for godt. Heldigvis.

Lest?

Valget var rigget

Trump sto på pressekonferanser i høst, før presidentvalget og fryktet at så mange 200.000 liv kunne gå tapt grunnet pandemien. Nå er vi på det dobbelte og ingen piler peker riktig vei i USA. Bye bye, Donald Trump!

Trump flytter til Florida med familien, sannsynligvis litt lettet over å ikke få skylden for alt sitt elende som verdens mektigste mann. Bare tenk over at denne fyren har sittet med nøkkelen til verdens største atomvåpen-lager.

Valget har vært et demokrati verdig. Alt skal ha gått riktig for seg. Post-stemmene er talt opp, det samme er stemmene som amerikanerne puttet i valgurnene på valgdagen 3. november. Joe Biden vant og innsettes som USA’s 46 president 20. januar. Noe Trump mener fortsatt er feil. Valget var rigget, det var fjusk og bedrag, fake News og fandens oldemor. Kun ifølge Trump og hans høyreradikale støttespillere.

Mobben som stormet Capitol Hill og som til slutt faktisk drepte 5 mennesker.

Commander-in-Chief

Det er helt sikkert mye de fleste i Norge ikke vet om Amerikansk politikk, undertegnede inkludert. Det vi vet og har hørt, til det kjedsommelige, er alle løgnene og de falske påstandene om juks, og bedrag fra Trumps munn. I det som faktisk har vist seg som en ryddig demokratisk prosess.

Bye bye, Donald Trump!

Så klarer Donald Trump å bli den eneste sittende presidenten noen gang, som blir stilt for riksrett – to ganger! Bye bye, Donald Trump! For det betyr, at om han blir dømt, blir fra tatt økonomisk støtte slik alle eks-presidenter får. Og han mister retten til å ha Secret Service rundt seg og sin familie – slik også tidligere Commander-in-Chief har hatt. I hvert fall i moderne tid.

Donald Trumps ettermæle fikk flere skudd for baugen i de aller siste ukene av sitt presidentskap.

Det var uvirkelige TV-bilder som rullet over skjermen, verden over, da mobben gikk mot Capitol Hill. Her satt både visepresidenten, Mike Pence og skulle gjøre den viktige jobben med å offentlig gjøre at Joe Biden hadde vunnet valget. De folkevalgte måtte gjemme seg for ikke selv å bli angrepet.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, sier at mobben ble matet med løgner, de ble opphisset av presidenten og andre mektige mennesker, og de forsøkte å bruke frykt og vold for å stanse en spesifikk prosess.

VG.no

Samme sted kort tid etter at galskapen hadde lagt seg. Stemte både republikanerne og demokratene fram at volden som fant sted, var på en direkte kommando fra presidenten, og dermed blir det nå en andre riksrett mot den avgåtte presidenten. Bye bye, Donald Trump!

Bye bye, Donald Trump!

Frykter angrep fra innsiden

Mange Trump-tilhengere har valgt å tro på alt presidenten har sagt uten en selvstendig tanke. Det har kostet dem livet. Alt fra å drikke blekemiddel som hjelp mot Covid-19, at munnbind bare var tull og tøys, til at demokratene har jukset seg fram til at Joe Biden har tatt over makten.

FBI er livredde for at det finnes Trump-tilhengere i politiets eller Forsvarets rekker, som kan slå til innenfra Kongressen, før eller under innsettelsen. Mer enn 25.000 soldater granskes forløpende for at de ikke skal ha Trump-sympati.

Det blir den nye, Commander-in-Chief, Joe Bidens tunge ansvar å gjenskape ro og orden, og ikke minst troen på president-embedet i USA. Det vil nok ta tid. Jo flere som forstår at Biden er folkets mann, på alle sider av det splittede landet, kan ting begynne å roe seg. Biden har vært klar på at han også er Trump-velgernes president.

Med seg på laget har Biden Kamala Harris, som er den første fargede kvinnelige visepresidenten.

Nå får Donald Trump god tid til å spille golf og fortelle alle som gidder å høre på, hvor fantastisk president han har vært fra 2016-2020. Men det er det stadig flere amerikanere som ikke er enig med ham i.

Donald Trump var, er og vil for all framtid være, Fake News!

Bye bye, Donald Trump!

Vargas

Pin It on Pinterest