Fotball-VM fra helvete

Fotball-VM fra helvete der til og med kampene så langt, har enten vært sjokkerende resultater eller dørgende kjedelige og lange. Eller så har fokuset vært på at FIFA overstyrer lagenes ønsker om å bruke det mye omtalte regnbue-armbindet, 1 love.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Boikott

FIFAs utskjelte president, Gianni Infantino dummet seg ut med en tale, rett før VM-start, som minnet om en diktator som snakket til sitt underkuede folk. Hvor han nærmest sjikanerte media for å stille kristiske spørsmål til arrangøren Qatar.

Om han overlever dette VM før finalen 18.desember, tviler vi faktisk på. En boikott nærmer seg, noe som vil få verden til å få opp øynene for hva som forgår i arrangørlandet.

Tysklands lagbilde, hvor spillerne holder seg for munnen, er et sterkt symbol om at spillerne ikke er fornøyd med måten FIFA har håndterte dette på. Hva som blir den neste protesten vet vi ikke, men det kan være at noen lag begynner å la være å entre banen. Da er VM-kaoset et faktum og en fiasko.

Les også: Slik spilles fotball-VM i Qatar

Nå rasler flere av de største kanonene, Tyskland, England og Danmark om å forlate VM før det er ferdig. Fotball er viktig, det, men det er faktisk noe som er viktigere, nemlig brudd på menneskerettigheter.

Sett i lys av at syv lag ble truet med gule kort, hvis de kom på banen med regnbuefargede kapteinsbind.

FIFA med Infantino som president og talsperson, skyter seg selv i benet. Dette vil få dramatiske konsekvenser. Fotball-VM fra helvete vil gå fra vondt til verre. Vi ser for oss at VM kanskje ikke engang blir spilt ferdig. Det blir mer bråk – lenge før sluttspillkampene tar til.

Fotball-VM fra helvete vil sannsynligvis bli husket for alt annet enn den gode fotballen og underholdningen på banen.

Fotball-VM fra helvete

Til retten

Det var den tyske storavisen Bild som meldte at Tyskland vil ta Fifa til idrettens voldgiftsrett. Det vil de etter at Fifa truet med sportslig straff dersom kapteiner brukte regnbue-armbind under kampene i VM

NRK.NO

Også tilskuere med regnbuefarger på hodeplagg eller klær, blir nektet adgang til stadion. Dette mener stadig flere lag og deltakernasjoner, strider mot menneskerettigheter og mangfold. Tyskland er villig til å gå rettens vei for å få viljen sin.

Les også: Nå jakter mange på pengene dine

Det handler om mangfold og gjensidig respekt for hvem man er som menneske, skriver det tyske fotballforbundet på Twitter.

Sammen med en rekke andre nasjoner ønsker Tyskland å få stemmen sin hørt, og ønsker en hurtigbhandling i Idrettens voldgiftsrett, CAS. Om FIFA taper saken, vil det få ytterligere konsekvenser for Qatar som arrangør.

Fotball må gjerne gå over til å være politikk eller omvendt, men ikke under VM, da burde fotballen få fokuset. Det vil aldri skje unette dette VM som skal pågå helt til 18. desember.

Sjokkresultatene

Mange påstår at Argentina aldri kunne tape for Saudi Arabia, under normale omstendigheter.

Men i dette VM, som åpenbart aldri burde ha vært arrangert, er ingenting normalt. Heller ikke resultatene. Saudi Arabia lå under 0-1 til pause, men gikk rett i strupen på Messi og co og vant kampen. Det skal ikke være mulig.

Kan resultatet være fikset? Vi bare spør. Ingenting sjokkerer oss. Fotball-VM fra helvete vil garantert levere flere sjokkresultater, uten at så mange hever et øyenbryn av den grunn. Fordi det er utenfor banen det virkelig sjokkerende foregår.

At Tyskland taper for Japan er heller ikke særlig normalt. Men det skjedde også i dette VM. Kanskje nettopp Tyskland har et annet fokus? Et fokus på de større spørsmålene, de viktige tingene i livet. For fotball skal være lek, moro, en underholdene fest.

VM i Qatar har vist oss halvtomme tribuner og opp til tjue minutters tilleggstid.

Dog er det andre overskrifter fra fotballverden som får naturlig oppmerksomhet. Cristiano Ronaldo har fått sparken i Manchester United. En klubb som helt uten videre er satt opp til salgs. Det samme er storklubben Liverpool.

Hva blir det neste? At FIFA bøyer av og lar kapteinene få bruke regnbuefargede armbind? Aldri!

Vargas

Elbil før nyttår? Da haster det!

Elbil før nyttår? Da haster det! Mulig må du vente til etter nyttår med å få drømmebilen. Da kommer det moms på kjøpet som gjør det veldig mye dyrere. Kun seks uker igjen av året, nå skal du være heldig å finne nybil som selges fra utlandet, som rekker å leveres i tide.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Regjeringen

Det mye omtalte ‘grønne skifte’, tvinger seg på oss, heldigvis, hadde vi nær sagt. Til og med amerikanerne, som lever og ånder for sine Pick Up Trucks, tvinges nå til å tenke nytt. Elbil-markedet kommer til å eksplodere, også i USA, i årene som kommer. Det er bra for naturen og miljøet, men ikke kult for lommeboka.

Les også: Tilbehør til dine digitale enheter

I Norge selges det snart ingen nye diesel- eller bensinbiler. Kun hybrid- eller elbiler. Skal du ha bil rett fra fabrikken, kan det bli vanskelig å få den momsfritt. Da må du i så fall bestille idag.

Regjeringen, avgifts-regjeringen, som garantert vil bli husket for det teite ordtaket, “vanlige folks tur”. Et ordtak som har slått bena under Arbeiderpartiet som har en oppslutning på drøye 15 prosent. Og som har påført folk flest mer avgifter, dyrere mat, drivstoff, strøm og nå elbiler, enn noen regjeringen kunne drømt om.

At finansministeren fra SP, Trygve Slagsvold Vedum ikke kan regne, er jo så patetisk og flaut at vi finner ikke ord. Kanskje den svakeste ministeren vi har hatt i det moderne Norge i moderne tid. Forsøker å le vekk annet hvert forslag, som kveler hardt arbeidene nordmenns økonomiske hverdag.

Elbil før nyttår? Da haster det! ellers kan det bli dyrt.

Skatter og avgifter

Elbil før nyttår? Da haster det!

Økt beskatning på akse og fonds-gevinst, lakseskatten som truer en hel næring, som er livsviktig for hel kyst-Norge. Slik kunne vi ha fortsette å ramse opp feil-politikken til en regjering som aldri burde ha fått komme til makten.

Som om AS Norge behøver mer skatter og avgifter? Vi tjener mer penger enn aldri før, bare på skyhøye olje og gass-inntekter, alene. Oljefondet flommer over av penger. Bare på strømmen tjener Norge rekord-inntekter, mens Kari og Ola Nordmann knapt har råd til å vaske klær.

Les også: Snart kaos på handlesentrene

Selvsagt bør vi sørge for at hjulene går rundt i det offentlige, men Vedum og Støre har studert inntektslistene for de rikeste i Norge. Og fått med seg at det er i oppdrett-bransjen man skulle ha vært. Ikke i politikkene om man ser på inntektene. Ergo så ble lakseskatten født.

Det er ikke lov å tjene godt i dette landet, da skal man straffes.

En grunnrenteskatt for alle bedrifter som tjener gode penger. Som nå får en rekke bedrifter til å permittere sine ansatte, fordi oppdrett ikke lønner seg lenger på sikt. Om denne skatten blir stemt gjennom i Stortinget.

Elbiler

Elbil før nyttår? Da haster det! Har du råd til momsen? Slik er det nå også med alle elbiler over en halv million kroner, som vil si de aller fleste nye elbiler, bli pålagt moms.

Fjerning av momsfritaket på beløpet som overstiger 500 000 kroner, vil i praksis si at du kan legge på 25 prosent på summen som overstiger 500 000. På alle elbiler som leveres ut etter 01.01.2023. Kjøper du en elbil med levering i 2022 over 500.000, vil hele kjøpesummen fortsatt være fritatt for moms

Bos.no

Noen tror at man kan sitte å bestille elbil til langt ut i romjulen, og dermed slippe moms. Det er feil.

Det er leveringstidspunktet for bilen som gjelder. Når hjulene er på norsk jord. Ergo må bestillingen være bilprodusenten i hende, slik at bilen rekker å være i Norge før 31. desember i år.

Elbil før nyttår? Da haster det! Regjeringen vil at du betaler mer moms på alt, også elbiler over 500.000 kroner.

Tesla skriver på sine sider at de har leveringstid i desember 2022 – februar 2023 – ved bestilling i dag. Men vi tviler på om Tesla rekker å levere nybil på seks uker, men det er lov å prøve. Bare vær obs på moms-påslaget, om bilen er forsinket levert.

Vargas

Hver eneste krone teller

Hver eneste krone teller gjennom høsten og vinteren. Du vil utvilsomt merke endringene som skjer rundt oss i samfunnet, du også. Alt blir dyrere foruten det som var gratis fra før. Å gå turer, elske noen og det å elske tilbake. Kanskje blir det viktigere enn noen gang, å ta vare på seg selv og flokken sin.

Estimated reading time: 4 minutter

Utgiftene

Vi har hatt det rimelig greit i dette landet, lenge. Men nå får også vi med gullskje både her og der, merke endringene direkte på kroppen. Russlands blodige angrep på Ukraina har skapt en energikrise vi aldri har sett maken til. Og den påvirker strømprisene, særlig i sør og øst Norge.

Les også: Hvis du skal nyte det beste

Matprisene har steget mer enn noen gang og rentene er i ferd med å ta satse til ubehagelige høyder. Hver eneste krone teller for hver og én av oss, nå er det viktig at du tar økonomiske grep. Du kan spare mye penger på enkle ting. Vi har gjort jobben for deg.

En familie på fire, to voksne og to barn bruker mellom 10.000 og 11.000 kroner per måned på mat og drikke alene

NRK.no

Regnestykket er dessverre såre enkelt. Du har tilnærmet den samme inntekten i år som i fjor, med en ørliten justering på kanskje tre prosent. Utgiftene dine derimot, har steget med 30, 40, kanskje 50 prosent. Selvsagt merker man slikt.

Boliglånet stiger, matprisene, strømrisene, bomstasjonene er der fortsatt og drivstoff må man fortsatt ha. Debatten om lønnsomhet med å eie elbil framfor fossil eller hybrid, tar vi ikke nå. Det er uansett som å velge mellom pest og kolera, å eie bil er jævlig dyrt. Punktum.

Hver eneste krone teller

Besparelse

Man bør være forberedt på å kle på seg innendørs gjennom høsten og vinteren. Du har rett og slett ikke råd til å sitte i t-skjorta og fyre med elektrisk varme. Det vil du i så fall svi for, gjennom økt strømregning, til tross for økt strømstøtte.

Det blir et litt større avtak på regningen i september. Dette gir en forsikring når prisen går over 70 øre, da blir det 90 prosent i støtte

E24.no

Ved å senke innetemperaturen med noen få grader, gir det en enorm besparelse på strømregningen.

Les også: Fortsatt mye billigere i Sverige

Kjøper du en termostat med timer, som kan senke temperaturen om natten, er det enda mer å hente. Og du bør åpenbart fyre med ved. Aller helst få montert varmepumpe, snarest. Det gir effektiv og ren varme som koster mindre.

Hver krone

Hver eneste krone teller når urolighetene i Europa påvirker lommeboka vår. Tørke og matmangel, krig og konflikt, inflasjon og skyhøye olje- og gasspriser skaper trøbbel for oss. Men det er altså håp.

Her kommer noen gode råd for deg som er så smart at du leser denne bloggen, merk deg navnet: Vargas12.com.

 • Selg bilen, kjør kollektivt om mulig
 • Unngå impulskjøp, sett opp handleliste og gjør store innkjøp, eller handle i utlandet
 • Handle klokt og bruk opp maten, husk “best før” er like god etter utgått dato
 • Benytt deg av gode tilbud
 • Dusj kortere, bruk gassgrillen så ofte du kan framfor komfyren, senk innetemperaturen
 • Si opp alle unødige abonnement
 • Smør matpakke, unngå kiosk-handel
 • Bruk vedovnen, bestill varmepumpe og bruk den riktig
 • Frys boliglånet eller bytt bank, om du får bedre betingelser i en annen bank
 • Bytt til riktig strømleverandør som gir deg en god avtale
 • Selg unna alle leker, sportsutstyr, el-artikler og annet som ikke er i bruk

Hver eneste krone teller for deg som skal få endene til å møtes i tiden som kommer. Alt du kan klare å spare, vil gjøre høsten og vinteren, litt enklere. Du bør være forberedt på tøffe tider, uansett. Ta vare på flokken din.

The winter is coming!

Vargas

11 år etter terroren

11 år etter terroren er vi kommet et lite stykke på veien, men ikke på langt nær langt nok. Vi vil faktisk ikke bli ferdig med det, fordi vi skal ikke, og bør ikke glemme handlingen eller de som ble rammet. Alle vi som ønsker et fritt demokrati, har et ansvar om å aldri glemme. Men fortsette å markere dagen og jobbe mot ekstremisme, hat og ondskap.

Estimated reading time: 5 minutter

Aldri glemme

Vi blir aldri ferdig med den verste terrorhandlingen på norsk jord siden Andre Verdenskrig. Angrepet på Pride og det homofile miljøet i Oslo, rammer oss alle, uansett legning. Ondskapen som rammet tilfeldige ofre på London Pub, er et grufullt bevis på at vi har en lang vei å gå. Om vi skal lykkes med å leve i et fritt demokrati, uten å frykte for ytringer, å være homo eller mørkhudet.

Vi har ikke lov til å glemme det som skjedde for 11 år siden. Gjør vi det, lar vi ondskapen over ta samfunnet. De 77 drepte i Oslo og på Utøya fortjener å aldri bli glemt, fordi samfunnet, vi, Norge og de som styrer landet, sviktet dem.

Les også: Alle har kniv tilgjengelig

Norge skal være et land for mangfold, ytringsfrihet, kjærlighet og frihet for alle, uansett hvem man elsker eller ser ut.

Om du føler for et hat mot andre mennesker som har andre meninger, legning eller utseende enn deg, bør du ta grep. Gjøre noe med holdningene dine. Du er sannsynligvis et godt menneske, du er bare lett mottakelig for negative følelser og annerledeshet. Og du lar deg provosere ved at andre lever egne selvstendige liv. Kan det være misunnelse å spore?

11 år etter terroren

11 år etter

11 år etter terroren har vi fortsatt en lang vei å gå, før vi kan si at Norge er et trygt land å oppholde seg i og bo i. Dessverre vil ikke Norge forbli trygt igjen, noen gang, før vi vet at demokrati står fjellstøtt – uten motstand. Onde krefter samler seg til angrep i skyggene.

De er mange, de er norske, men også utenlandske. Angrepet i Oslo i juni er et tydelig bevis på at det er mange som vil ramme oss. Ramme friheten, demokratiet og mangfoldet. Når og hvor vil neste angrep komme? I Bergen? Eller i Trondheim?

22. juli 2011 ble Norge forandret for alltid. Når hatet får ta over, har vi tapt. Når skuddene falt og bombens drønn stilnet, hadde vi allerede tapt kampen. Det vil ta tid før vi reiser oss igjen. For vi gråter fortsatt salte tårer med de, skadde, etterlatte og døde, 11 år etter den mørkeste dagen i moderne tid.

Skyt meg i venstre arm, og eg skal kalle såret solidaritet,

skyt meg i høgre arm, og eg skal kalle arret samhald,

skyt meg i kjeven, og eg skal heve røysta mi,

skyt meg i kneet, og eg skal reise meg igjen,

skyt meg i hofta, og eg skal løpe raskare,

skyt meg i brystet, og eg skal jobbe mot all urett,

skyt meg i auget, og eg skal sjå verda klarare,

skyt meg i øyret, og eg skal høre dei nye røystene synge,

skyt meg i hjartet, og eg skal rope: vår kjærleik lever

Frode Grytten.

Gjørv-kommisjonen

Gjørv-kommisjonen påstår at Norge ikke var i nærheten av å være forberedt på det terroristen utførte. Enda han hadde vært i Kripos sitt søkelys lenge. Breivik sitter på Ila landsfengsel og i Skien fengsel, alt etter som. Fjotolf Hansen, som er hans nye navn etter eget ønske. Jo, han heter faktisk det nå. 

Han har også hatt besøk av en ikke-profesjonell aktør, altså en medfange. Dette skjedde rett før jul i 2019. Nå er det altså gått 11 år siden vi vantro fikk bildene av et smadret regjeringskvartal, og vi fikk høre skuddene som falt fra sommerleiren på Utøya. 

Lest denne? Det aldrende og døende angrer på i livet … 

Terroristen ønsket å drepe Gro Harlem Brundtland, men måtte ‘nøye seg med’ 69 andre knyttet til Arbeiderpartiet og Utøya. Samt 8 tilfeldige ofre ved Regjeringskvartalet. Han kan vel si å ha lykkes med budskapet sitt. Det er 11 år siden Breivik endret Norge, nå. Har regjeringen og politiet kontroll? Hva tror du?

Sovet i klassen 

22. juli 2011ble Norge endret til et oppsiktsvekkende bildet av en nasjon som hadde sovet i klassen i årevis. Terror var åpenbart noe man drev med mange andre steder enn her hjemme. Det som skjedde var utenkelig og ikke med i politikernes planer for potensielle handlinger, verken fra nordmenn eller andre fremmede nasjonaliteter. 

Politikerne, altså den rødgrønne regjeringen med Jens Stoltenberg i spissen måtte stå skolerett etter massakren i 2011. Det som skulle være en fredfull norsk sommer, ble 22. juli endret til et inferno i død og terror. Regjeringen måtte gå, Erna Solberg og hennes regjering tok over, uten å løfte en finger rundt beredskap – før det hadde gått fem lange år.

11 år etter terroren har vi ikke kommet lenger enn at vi kan forvente terror igjen, på norsk jord. Når som helst, hvor som helst. Ondskapen lusker i mørket og kan slå til mot hvem som helst, mot de som ikke passer inn i terroristenes bilde.

Vi har ikke lov til å glemme, vi må aldri glemme!

Vår kjærlighet lever!

Vargas

Bye bye, Boris!

Bye bye, Boris! Hva kan man si om den britiske statsministeren uten å komme inn på hvilken klovn han har vært som politisk overhode. Fyll, dop, løgner og tabber har overskygget den faktiske politikken siden han tok over etter Theresa May.

Estimated reading time: 4 minutter

Dronningen

Nylig overlevde Boris Johnson et mistillitsforslag med 211 mot 148 stemmer i Underhuset. Nå derimot, har fisen fått en annen lyd. Populariteten tiltar med uforminsket styrke etter at både helseminister Sajid Javid og finansminister Rishi Sunak trakk seg. 

Storbritannias statsminister Boris Johnson kjemper nå for å overleve politisk. Statsråder trekker seg i en rasende fart, og de som består vil be statsministeren om å gi seg

NRK.no

Intet mindre enn femti personer knyttet til den sittende regjeringen, har forlatt sine stillinger i protest mot manglende politisk styring. Nå brenner det så kraftig på dass for Boris at ikke engang han kan overleve. For det skal han ha 58-åringen, det har ikke manglet på kampmoral.

Bye bye, Boris!

Det er over nå, Boris. Bare å legge inn årene og innse at det ble for mye festing i Downing street nr 10.

Bildet av en sørgende Dronning Elizabeth, alene på benken i St. George katedralen var vondt å se. Da passet det dårlig med meldinger om at Boris og hans svirebrødre og søstre, festet vilt i statsministerboligen – tross strenge restriksjoner grunnet nedstigningen i England og Europa.

Bye bye, Boris!
Boris Johnson Foto: Pete Linforth / Pixabay.com

Winston Churchill

Winston Churchill var offiser i den britiske marinen, forfatter og verdens mest berømte talere, men også verdens mest kjente statsminister. Som statsminister hadde Churchill en meget viktig rolle under andre verdenskrig, vi anbefaler filmene “The Darkest Hour“, “Into the Storm” og “Churchill“. Som gir gode innblikk i statsmannen Churchills virke.

Visst var han både kritisert og upopulær til tider, han hadde til og med feider med Dronningen (96), godeste Churchill. Det kommer tydelig fram i den fantastiske serien “The Crown” hvor statsministeren har en sentral rolle i flere episoder. Presentert glimrende av John Lithgow .

Winston Churchill bør slippe å bli sammenlignet med Boris Johnson, selv om det finnes visse likhetstrekk. Begge har benyttet sin stilling til å ta seg en fest for mye, for ofte. Winston var kjent for å klemme innpå store mengder alkohol, slik Boris nå har blitt fersket for å gjøre, som også blir hans bane.

Men forskjellen på de to statsministeren er at Winston Churchill gjorde jobben sin, samtidig.

Etikk og moral

Boris Johnson nekter å gå av, til tross for å bli tatt i løgn etter løgn.

Den store mangelen på etikk og moral, som må være grunnlaget for å drive seriøs poltikk mangler under Boris’ ledelse. Selv i konservative London i England, må politikerne gjøre jobben sin – enda det er en pub på hvert eneste gatehjørne, kan man ikke drikke døgnet rundt.

Boris Johnson har overlevd skandale på skandale i de årene han har sittet med makten, men ikke uten kritiske røster. Også i eget politisk parti. Men nå rakner gulvet under bena på statsministeren. Bye Bye, Boris! Jakten på en ny statsminister er påbegynt. Vi tipper at det kun er timer til Boris tvinges ut av Downing street nr 10.

Innpisker Chris Pincher som sentral politiker for de konservative, ble fersket i å klå på en mannlig kolega, på en pub. Boris fikk beskjed om situasjonen, men “glemte” å gjøre noe med det. Nok en løgn fra Boris ble avdekket, som nå ser ut til å være den berømte dråpen – som får begret til å flyte over.

England som nasjon må være flau over hvor langt det kan gå før man får orden i de politiske rekkene. Og at den stakkars Dronningen orker å la det dette foregå, som hun er tvunget til å gjøre, er beundringsverdig nok.

Bye bye, Boris! Du blir neppe savnet.

Vargas

Hater du homser eller jøder?

Hater du homser eller jøder? Eller bruker skjellsord når du omtaler minoriteter? Er alle nordlendinger idioter fordi de bor nord for Sinsen-krysset? Svarer du ja på et eller flere av disse spørsmålene, bør du se bedre etter i speilet. Er det en klovn der inne? Ser du klovnen?

Estimated reading time: 4 minutter

Hat

Å velge hat, vold og drap framfor kjærlighet, ømhet og samhold er det både destruktivt og lite smart.

Hva om du flytter inn i et nytt nabolag med din familie, så viser det seg at alle naboene er muslimer. Blir du redd, vred og fylt med hat? Ja, for du hater muslimer også, ikke sant? Gå til speilet og se etter klovnen. Den er lett å se.

Natt til lørdag ble London Pub, et kjent utested for homofile, og den lille musikkbaren Per på Hjørnet rammet av det verst tenkelige: En mann som løsnet skudd mot uskyldige gjester, midt i den varme sommernatten.

VG.no

Du som fylles med hat mot andre fordi de har andre meninger enn deg selv, eller blir fylt med sinne fordi andre har en annen legning enn deg – du bør våkne opp. Hater du homser eller jøder, er det du som er problemet. Verken de homofile, lesbiske eller jødene.

Et hat mot en bestemt gruppe mennesker, det være seg kjendiser, homoer, politikere eller skuespillere, er selvsagt et hat for mye. Vi ser det flere steder rundt om i verden at hatet vokser på ulik basis mot hvem som helst.

Ingen trodde at Russlands president, Vladimir Putin ville gå til militært angrep på sin nabo, Ukraina. nå, snart fem måneder senere har krigen pågått uten stopp. Med det resultat at mange millioner sivile har måtte flyktet fra det krigsherjede landet.

Hatet vokser. Og hatet mot Russland er kanskje verst?

Hater du homser eller jøder?

Fordommer

Dine fordommer er farlig for deg selv, men også for samfunnet du lever i, om du velger å ytre dine forkvaklede meninger i sosiale medier, er en ting. Når du velger å stanse verden med å ty til vold – rammer det oss alle. Hele samfunnet.

Du har dine meninger om det meste, du er ikke for romfolk, ikke homofile eller fete mennesker, heller. Du vil ha en verden skapt i ditt bilde, der alle er like vakre, kloke og perfekte som deg, ikke sant?

Vel, det er ikke sikkert det står så ille til, men mange nordmenn har nok snev av fordomsfullhet i seg. 

Årsaken kan være mangel på kunnskap, kombinert med påvirkning utenfra. Media, venner, familie og kolleger gjør noe med dine meninger, og det er lett å bli påvirket av sine omgivelser.

Fordomsfulle mennesker fordummer debatten, vi må tørre å se mennesket bak hudfargen, bak religionen og tørre og lære ny ting. Bli kjent med andre enn de som ikke ligner på oss selv. 

Vi må tollerere andres meninger, religion og eksistens og slutte å tro vi er bedre enn andre. Makter vi det, å vise større storsinn og hjerterom, vil det være håp for framtiden.

Klovnen

Når blind og usaklig vold rammer oss med våpen, er det samfunnet, med politiet i spissen som skal beskytte oss fra galskapen. På papiret og i lovverket. Det er lettere sagt enn gjort, bare spør dem. Politiet.

Heldigvis finnes det fortsatt helter i blant oss, som tør og kan. Som med fare for egne liv tok hånd om faenskapet når det virkelig gjaldt.

«Du må ikke sitte trygt i ditt hjem

og si: Det er sørgelig, stakkars dem!

Du må ikke tåle så inderlig vel

den urett som ikke rammer deg selv!

Jeg roper med siste pust av min stemme

Du har ikke lov å gå der og glemme!»

Arnulf Øverland

Hater du homser eller jøder? Da bør du tenke skikkelig etter hvor hatet kommer fra, kanskje hater du egentlig bare deg selv?

Når du står der og stirrer på deg selv i speilet, se godt etter i dine egne øyne, hvilket spørsmål dukker opp først? Vi tipper det ligner på: “Hva var det som skjedde, nå? Hvor var det det begynte å gå så jævlig galt?

Se etter egen gang til. Ser du klovnen?

Zaniar Matapour, du er en forbanna klovn!

Vargas

På tide med elbil?

På tide med elbil? Naboen har det, flere i familien har også investert miljøvennlig. Er det ikke på tide at du også får ut fingeren og tar ansvar for klodens ve, og vell? Eller er det slik som noen eksperter hevder, at elbilen ikke er noe mer miljøvennlig enn bensin og Diesel?

Bergenet lesetid: 5 minutter

Miljøvennlig

At elbilen faktisk er mer forurensende enn noe annet, sett i lys av hva den består av? Elbil-batteriet alene skal visst være nesten umulig å bli kvitt. Og mange av delene på en Tesla er så lite egnet til bruk at hele bilen må byttes eventuelt skrotes. Om det kommer en bulk i karosseriet, sprekk i glasset eller andre defekte deler, så må bilen kondemneres. Mindre miljøvennlig er det vanskelig å komme.

Les også: På tide å droppe sommerkroppen?

Vi skjønner selvsagt tankegangen. Å unngå forurensning med eksos og andre giftige gasser ved å kjøre elbil. Burde i utgangspunktet ha vært en no brainer. Men så enkelt er det neppe.

På tide med elbil? Vel, vi klarer ikke helt å se verdien av elbil – all den tid batterikapasiteten ikke holder mål. Ladestasjonene er for få og strømmen er for dyr.

Og til et enda større dilemma og spørsmål det er lov å stille seg i samme slengen. Strøm i seg selv er allerede mangelvare, en dyr sådan. Hvorfor skal vi da gjøre alle nordmenn til elbil-eiere, når hele Europa snart skriker etter energi generelt og strøm spesielt? Det vil bli så dyrt til slutt at de fleste vil angre seg blå for å ha investert “miljøvennlig.”

På tide med elbil?

Drivstoff

Med bensin og Diesel-priser opp mot 30 kroner literen, bør man heller ta bussen. Men det er lettere sagt enn gjort. Særlig om man bor Nord for Nidaros. Der er det ikke bare lenge mellom hver buss, det er også milevis mellom hver ladestasjon. Men også billigere strøm. Et dilemma for mang en næringsdrivende og privatperson over det ganske land. Hvor skal dette ende?

Les også: Fra hest og kjerre til Tesla

Elbilen er mer klimavennlig enn bensin– og dieselbiler fordi den totalt sett har et mye lavere CO2-utslipp gjennom sin levetid. Dersom man skal se på elbilens CO2-utslipp, bør man se på utslipp gjennom hele elbilens levetid

Klimamyter.no

Med en oljepris som dundrer mot 120 dollar fatet, vil det ta tid før prisene på drivstoff går ned igjen. Dessverre ser det ut til at oljeprisen vil stige eller holde seg høy i uoverskuelig framtid. Det er dårlig nytt for deg som har planer om lang biltur med svigermor på slep i sommerferien. En ferie som kan bli langt dyrere enn først antatt.

På tide med elbil? Av pest og kolera er det ikke lett å velge. Må du ha bil, kan kanskje en hybrid være løsningen, eller like galt som noe annet?

Noe som kan berge sommerferien er at krigen i Ukraina tar slutt og man får en løsning på den pågående energikrisen i Europa. Alt henger sammen med hverandre, men det ser ut til at begge utfordringene ser ut til å vare. Dessverre.

Tesla

Halve Norge kjører rundt i Tesla. Fordi det har vært lønnsomt å kjøpe dyre nye elbiler. Men nå er festen snart over. Myndighetenes kutt i elbil-avgiften fjernes på biler over 600.000 kroner. Noe som gjør særlige dyre biler som Tesla betydelig dyrere.

Tesla er sikkert fantastiske biler, det. Men tar du en titt på Finn.no eller andre steder det selges mye bil. Vil du også finne overraskende mange Teslaer. Hvorfor det? Jo, fordi det ikke skal så mye til, før man man tvinges til å skrote nesten helt nye elbiler, av ulike årsaker, som vi var inne på innledningsvis. Da skal du jaggu ha god bilforsikring. Som dekker helt ny bil – om du får en “ripe i lakken”.

Vi har ikke peiling på bil. Verken bensin, Diesel eller elbil. Men vi har notert oss at Tesla som aksje, er minst like populær som bilen. Akkurat som Norges største bank, DNB. Mange hater banken, men nesten alle elsker aksjen.

På tide med elbil? Skal du kjøpe Tesla i nær framtid, ikke snakk med bilselgeren som selger bilen, for da ender du opp med bil. Men snakk med folk som kan markedet og vet hva som vil skje i tiden som kommer, innen utvikling, miljø og økonomi. Altså, du må ha en spåkule, fordi ingen kan vite hva morgendagen bringer.

Alt vi vet – er at det blir dyrt. Veldig dyrt.

Vargas

Verden trenger olje og gass i lang tid

Verden trenger olje og gass i lang tid. Ikke bare til drivstoff og fyring, men til en lang rekke andre ting også. MDG og flere andre politiske partier er rasende for at Norge fortsetter å lete etter olje- og gassforekomster i havet. For oss er det faktisk tvingende nødvendig. Fordi vi vil være avhengig av denne typen energi i årtier.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Olje og gass

Ja, vi skal selvsagt tenke på miljøet ved å tenke fornybart. Norge bør satse enda mer på havvind og solenergi som alternativ til olje og gass. Men det betyr ikke at vi kan slutte med å produsere disse livsviktige energikildene. Olje brukes i hydraulikk, kjemisk og farmasøytisk industri og 80 prosent av transportsektoren. Olje og gass brukes til oppvarming og matlaging – verden over.

Les også: USA vil støtte Røkke-selskap

Norge er blant de beste i klassen på kompetanse i petroleumsindustrien. Deler av inntektene går med til å etablere nye investeringer i “det grønne skifte“. Og skaper nå stabilitet i det geopolitiske “værskifte” som krigen i Ukraina skaper. Ved at Norge viser at de er til å stole på når det kommer produksjon og salg av olje og gass.

Det sier seg selv at man ikke kan bare kutte ut all denne viktige energien over natten. Men man bør finne viktige miljøvennlige og bærekraftige tiltak. Som kan gi Norge og verden et substitutt når olje- og gass-kranene til Russland nå stenges.

Gass alene brukes til bruk for produksjon av sminke, tekstiler, maling og plast. Produkter som er nødvendig en en lang rekke andre produksjoner som vi bruker i dag. Du som miljøaktivist bruker også disse produktene, kanskje uten å tenke over at det er produsert med gass. Eller eventuelt olje.

Olje og gass har gitt Norge enorme inntekter i mer enn 55 år. Akkurat nå tjener staten enorme summer grunnet rekordhøy olje- og gass-priser. Men det skal ikke være et argument for at vi skal fortsette langt inn i evigheten. Men vi kan på ingen måte stoppe letingen. Fordi verden behøver denne energien i mage år framover.

AKER

Aker-konsernet tenker miljøbevisst i flere av sine selskap, men produserer også fossilt brensel. Fordi det er et skrikende behov for det. Aker Offshore Wind skal bygge havvind-plattformer langs norskekysten om de får konsesjon. Og i flere prosjekter i Sverige og i Japan som allerede er kontraktfestet.

Verden trenger olje og gass i lang tid

Men Aker har også et eget oljeselskap, Aker BP, som produserer både olje og gass. Hvorfor det? Fordi behovet for begge deler er der, og vil være der i lang tid.

Aker Carbon Capture er et annet Aker-selskap som av navnet forteller, fanger karbon fra luften. Hvorfor det? For å unngå at kloden blir varmet opp for mye.

Les også: Aksjene du bør eie nå

Hensikten med CO2-håndtering er å begrense utslipp av CO2 til atmosfæren gjennom å fange CO2, for deretter å lagre den sikkert. CO2 kan blant annet fanges fra eksosgass på kraftverk og i industriproduksjon

NorskPetroleum.no

Aker Horizons

Aker Horizons er enda et Aker-selskap som er skapt for å være paraply-organisasjon til alle Akers-fornybar satsninger. Ledet av Kristian Røkke som er administrerende direktør.

Norge er nemlig et foregangsland når det kommer til utvikling av solide selskap som har miljøet i fokus. Her er Kjell Inge Røkke og hans stab i Aker –blant de aller beste. Og dyktige industribyggene som Røkke vet det. Verden trenger olje og gass i uoverskuelig framtid.

Aker Horizons er et investeringsselskap innen fornybare energiløsninger og lavutslippsteknologi, og med fokus på betydelig verdiskaping over tid. Gjennom Aker Horizons tar Aker en aktiv rolle for både å posisjonere seg i en bredere og raskt voksende fornybar energiindustri og grønne teknologiløsninger

Aker.no

Olje- og gassproduksjon bør fases ut over tid, når samfunnet er bærekraftig nok på andre former for energivirksomhet. Som sol, havvind, vindmøller, og strøm. Dette vil ta tid, men satsningen på “det grønne skifte” vil ta fart allerede i år.

Det tvinger seg fram, fordi vi må tenke på miljøet som enkeltindivid, som bedrift og nasjon.

Vi gjør oppmerksom på at admin for Vargas12.com eier aksjer i AOW og REC silicon.

Vargas

Fortsatt mye billigere i Sverige

Fortsatt mye billigere i Sverige enn i Norge. Nå når grensene igjen er åpne til Sverige, valfarter nordmenn til Harryhandel på grensen. Norske butikker lider selvsagt av at kundene velger vekk lokalbutikken, framfor billigere svenskehandel.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Harryhandel

Norske politikere har forsøkt å begrense grensehandelen ved å kutte i alkohol-kvoten du kan ta med fra Systembolaget. Og de har kuttet et par kroner på brusen, som fortsatt er dobbel så dyr i Norge. Norske politikere har ikke skjønt det pøkk. Tror regjeringen at folk flest er dumme?

Les også: Slik påvirkes du av reklame

Kari og Ola nordmann har for lenge siden funnet ut hva de sparer penger på.

Det er å kutte ut Coop Extra, Kiwi og Rema 1000. Om regjeringen hadde tatt norske forbrukere på alvor, hadde de tatt et skikkelig kutt på momsen, gjort norsk mat konkurransedyktig på pris mot varer i Sverige. Men så langt ser vi bare tafatte forsøk.

Nesten alt er fortsatt mye billigere i Sverige. Og nå nå skal norsk mat bli enda dyrere. Noe som gjør at forskjellen blir enda større, som igjen gjør at enda flere velger å kjøre til Sverige for å spare penger. Mye penger.

Regner man om fra svenske kroner til norske, er det enda litt mer å spare i skrivende stund.

Fortsatt mye billigere i Sverige
7,95 per hekto i Sverige mot 12,80 i Norge Foto: Vargas12.com
Fortsatt mye billigere i Sverige
6,60 per Kvikk Lunsj er ikke så verst Foto: Vargas12.com
Fortsatt mye billigere i Sverige
11,23 per flaske 1,5 ltr brus + pant er billig Foto: Vargas12.com
Fortsatt mye billigere i Sverige
Det nærmer seg påske – innen da vil ‘lösvikt godis’ bli enda billigere Foto: Vargas12.com

Brus

For et brett med 24 bokser brus, à 0,33 ltr. betalte vi 69,95 svenske kroner. Er det noe nordmenn elsker, er det brus. Aller helst billig brus, kjøpt i Sverge. Fordi i Norge må man ut med ei formue i sukkeravgift til staten. Ergo koster et brett med brus – mer enn det dobbelt.

Fortsatt mye billigere i Sverige enn i Norge, nesten uansett hva du handler.

Les også: Hvor billig er det i Sverige?

Prissamarbeidet som foregår i norske kjedebutikker, gjør at du betaler tilnærmet like dyr pris, uansett hvor du handler. Du kan finne kampanjer som gjør brus billigere enn normalt, kanskje særlig på Coop Extra, men brusen er like fullt betydelige dyrere – enn i Sverige.

Rema 1000 og Kiwi har ingen tilbud, de bruker denne samme tåpelige kampanjen, “bare lave priser”. Som burde ha vært omgjort, til: “Helt like dyre priser”. I fjor ble det solgt mer enn en halv milliard liter brus i Norge.

Da kan man tenke seg hvor mange som nå velger å handle denne dyre brusen i Sverige.

Fra mars i 2020 til og med februar i 2021 ble det solgt nesten 560 millioner liter brus i Norge. Det er en økning på 21,5 prosent fra året før, viser tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

P4.no

Grensehandel

Med åpne grenser til Sverige, uten noen form for restriksjoner eller testing ved grensen, vil Harry-handelen ta seg opp utover våren. Og til påske vil kundemassen være den samme som før pandemien slo til i mars 2020.

Det er selvsagt svært dårlig nytt for Coop Extra, Kiwi, Rema 1000 og alle andre matkjeder i Norge. Kundene er mer prisbevisste enn det kjedene innbiller seg. Om du trodde det var noen priskrig i Norge, må du tro om igjen.

Som vi på Vargas12.com har skrevet om flere hundre ganger de siste 12 årene, så øker grensehandelen år for år. Uten at politikerne er villig til å gjøre noe med det. I løpet av 2022 vil grensehandelen sette ny omsetningsrekord ved å nå 20 milliarder kroner. Det er veldig mye penger.

Fortsatt mye billigere i Sverige, og billigere vil det bli.

Dette er penger som burde ha gått til norske butikker, til norske kjøpmenn, slik at norske arbeidplasser ble berget. Det som nå skjer, er det motsatte. At svenske butikker nok en gang gjør seg steinrike på norsk Harryhandel, fordi regjeringen sover i timen.

Om du likte denne artikkelen, eller andre artikler på Vargas12.com, setter vi stor pris på om du ønsker å motta vårt nyhetsbrev. Brevet kommer ut hver eneste dag det publiseres nye innlegg på bloggen – du mottar det på din e-mail. Og det er selvsagt alltid gratis og uforpliktende. Vi skriver for deg.

Vargas

Krisestemning på verdens børser

Krisestemning på verdens børser med god grunn. Fallene tiltar og panikken ser ut til å bre seg. Oslo børs blir roet noe av sterk oljepris, men mandag var det blodbad over hele linja. Det var kun Equinor som endte i pluss. At USA skal holde “andakt” denne uken om renter på lang og kort sikt – påvirker markedet direkte.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Renter og krig

FED, altså den amerikanske sentralbanken har all makt i sine hender. Fortsetter den amerikanske tiåringen og stige, påvirker det også europeiske børser. Jerome Powell vil onsdag kveld norsk tid, holde et nytt rentemøte for å rette på den voksende inflasjonen i USA.

Lest denne? Kahoot – aksjen som er elsket og hatet

Det er ventet at det kommer meldinger om rentehevinger, både på kort og mellomlang sikt.

At de toneangivende indeksene i USA, Dow Jones, Nasdaq og S&P 500 fortsetter å gå mye ned, tyder på usikkerhet. Noe som er et svakhetstegn for markedene. Til tross for at disse indeksene tok seg overraskende inn igjen tidligere i uken, har det vært mye volatilitet i markedene i USA.

Det påvirker alltid de europeiske børsene.

At oljeprisen er høy og fortsatt stiger, er et pluss for Norge og de norske børsene. Men det hjelper ikke om korreksjon fortsetter i dagevis, slik den har gjort gjennom hele januar. Krisestemning på verdens børser kommer av usikkerheten i markedet.

Ose har så langt i år gått ned med 4,13%, men det er ventet betydelig fall videre – så lenge Wall Street raser. Økte renter er dårlig nytt for aksjemarkedet, det samme er frykt for væpnede konflikter – som kan ramme hele Europa.

Asia

All three major indexes shed 2% or more at open, continuing a weekslong losing streak for equities. The Dow Jones Industrial Average plunged 680 points, or 1.98%, while the S&P 500 dipped 2.36%. The Nasdaq Composite declined 2.63% to start the day

Yahoo finance
Krisestemning på verdens børser

Også i Asia har børsene vært røde over tid, direkte påvirket av USAs økte rentesyklus. Men også frykten for eskalering av konflikten mellom Russland og Ukraina, samt inflasjon og pandemi-usikkerhet. I Russland har børsen falt 20% denne uken av samme årsak.

Lest denne? Mørke skyer i horisonten for aksjemarkedet

Til tross for et stort sportslig arrangement i Kina om kort tid. Er det fortsatt uro rundt starten av olympiske leker. En hel verden holder pusten for hva som venter oss når lekene er i gang.

Kan Russland finne på å gå til angrep på Ukraina i skyggen av OL? Se ikke bort fra det.

Putin ønsker å markere seg på en eller annen måte. De lærde strides om hva den russiske presidenten tenker, men at han frykter Ukrainas potensielle Nato-medlemskap – er ingen hemmelighet.

Putin vet at det vil få alvorlige konsekvenser for Russland om han velger å gå til krig.

Krisestemning på verdens børser er sammensatt og kommer av flere negative årsaker som påvirker markedet.

Ikke selge

Om man mister nattesøvnen når aksjemarkedet faller som det gjør nå. Bør man kan kanskje sette pengene sine banken eller kjøpe valium for dem. Dette er ikke noe annet enn en naturlig konsekvens av at man ikke vet hva som skjer med rentene.

Muligens vil aksjekursen fortsette å falle på verdens børser. Men dette er kun en korreksjon, ikke noe krakk.

Og ifølge statistikken bør man slett ikke selge å få panikk når det blir røde dager. Man bør holde seg helt i ro, logg av banktjenestene om nødvendig og logge deg på igjen, når fallet har stoppet opp. Velger man å selge med tap, er jo pengene borte. Du har tapt.

Tid er noe du bør beregne mye av – om du sitter med aksjer. Ved å holde porteføljen uendret, har du sjansen til å ta igjen det tapte. Og de som har valgt denne teorien har tjent mer enn de som har solgt seg ut for å begrense tapet.

Lys i mørket

Om du har is i magen og holder, kan aksjene stige igjen, selv om det kan ta litt tid. Krisestemning på verdens børser er forbigående som alltid. Etter kraftig fall kommer nye stigninger.

Verdensøkonomien går ikke på skinner så lenge USA trykker penger, som om det var den eneste løsningen. Men nå har inflasjonen steget så mye over tid, at til og med USA selv har innsett at man må ta nye grep. Ergo stiger endelig rentene. Det er bra på lang sikt, men aksjemarkedet hater det.

Det er nemlig lys i tunnelen for alle med pengene sine i aksjemarkedet på sikt. Når samfunnet åpner opp og Omikron er et blaff fra en svunnen tid, vil vi få en fantastisk vår. Vi kan reise og leve som før. Da vil også aksjemarkedet ta seg kraftig opp.

I hvert fall om Putin tar til fornuften og kaller hjem soldatene sine fra grensen mot Ukraina. Det er lov å håpe.

Vargas

Pin It on Pinterest