11 år etter terroren

11 år etter terroren er vi kommet et lite stykke på veien, men ikke på langt nær langt nok. Vi vil faktisk ikke bli ferdig med det, fordi vi skal ikke, og bør ikke glemme handlingen eller de som ble rammet. Alle vi som ønsker et fritt demokrati, har et ansvar om å aldri glemme. Men fortsette å markere dagen og jobbe mot ekstremisme, hat og ondskap.

Estimated reading time: 5 minutes

Aldri glemme

Vi blir aldri ferdig med den verste terrorhandlingen på norsk jord siden Andre Verdenskrig. Angrepet på Pride og det homofile miljøet i Oslo, rammer oss alle, uansett legning. Ondskapen som rammet tilfeldige ofre på London Pub, er et grufullt bevis på at vi har en lang vei å gå. Om vi skal lykkes med å leve i et fritt demokrati, uten å frykte for ytringer, å være homo eller mørkhudet.

Vi har ikke lov til å glemme det som skjedde for 11 år siden. Gjør vi det, lar vi ondskapen over ta samfunnet. De 77 drepte i Oslo og på Utøya fortjener å aldri bli glemt, fordi samfunnet, vi, Norge og de som styrer landet, sviktet dem.

Les også: Alle har kniv tilgjengelig

Norge skal være et land for mangfold, ytringsfrihet, kjærlighet og frihet for alle, uansett hvem man elsker eller ser ut.

Om du føler for et hat mot andre mennesker som har andre meninger, legning eller utseende enn deg, bør du ta grep. Gjøre noe med holdningene dine. Du er sannsynligvis et godt menneske, du er bare lett mottakelig for negative følelser og annerledeshet. Og du lar deg provosere ved at andre lever egne selvstendige liv. Kan det være misunnelse å spore?

11 år etter terroren

11 år etter

11 år etter terroren har vi fortsatt en lang vei å gå, før vi kan si at Norge er et trygt land å oppholde seg i og bo i. Dessverre vil ikke Norge forbli trygt igjen, noen gang, før vi vet at demokrati står fjellstøtt – uten motstand. Onde krefter samler seg til angrep i skyggene.

De er mange, de er norske, men også utenlandske. Angrepet i Oslo i juni er et tydelig bevis på at det er mange som vil ramme oss. Ramme friheten, demokratiet og mangfoldet. Når og hvor vil neste angrep komme? I Bergen? Eller i Trondheim?

22. juli 2011 ble Norge forandret for alltid. Når hatet får ta over, har vi tapt. Når skuddene falt og bombens drønn stilnet, hadde vi allerede tapt kampen. Det vil ta tid før vi reiser oss igjen. For vi gråter fortsatt salte tårer med de, skadde, etterlatte og døde, 11 år etter den mørkeste dagen i moderne tid.

Skyt meg i venstre arm, og eg skal kalle såret solidaritet,

skyt meg i høgre arm, og eg skal kalle arret samhald,

skyt meg i kjeven, og eg skal heve røysta mi,

skyt meg i kneet, og eg skal reise meg igjen,

skyt meg i hofta, og eg skal løpe raskare,

skyt meg i brystet, og eg skal jobbe mot all urett,

skyt meg i auget, og eg skal sjå verda klarare,

skyt meg i øyret, og eg skal høre dei nye røystene synge,

skyt meg i hjartet, og eg skal rope: vår kjærleik lever

Frode Grytten.

Gjørv-kommisjonen

Gjørv-kommisjonen påstår at Norge ikke var i nærheten av å være forberedt på det terroristen utførte. Enda han hadde vært i Kripos sitt søkelys lenge. Breivik sitter på Ila landsfengsel og i Skien fengsel, alt etter som. Fjotolf Hansen, som er hans nye navn etter eget ønske. Jo, han heter faktisk det nå. 

Han har også hatt besøk av en ikke-profesjonell aktør, altså en medfange. Dette skjedde rett før jul i 2019. Nå er det altså gått 11 år siden vi vantro fikk bildene av et smadret regjeringskvartal, og vi fikk høre skuddene som falt fra sommerleiren på Utøya. 

Lest denne? Det aldrende og døende angrer på i livet … 

Terroristen ønsket å drepe Gro Harlem Brundtland, men måtte ‘nøye seg med’ 69 andre knyttet til Arbeiderpartiet og Utøya. Samt 8 tilfeldige ofre ved Regjeringskvartalet. Han kan vel si å ha lykkes med budskapet sitt. Det er 11 år siden Breivik endret Norge, nå. Har regjeringen og politiet kontroll? Hva tror du?

Sovet i klassen 

22. juli 2011ble Norge endret til et oppsiktsvekkende bildet av en nasjon som hadde sovet i klassen i årevis. Terror var åpenbart noe man drev med mange andre steder enn her hjemme. Det som skjedde var utenkelig og ikke med i politikernes planer for potensielle handlinger, verken fra nordmenn eller andre fremmede nasjonaliteter. 

Politikerne, altså den rødgrønne regjeringen med Jens Stoltenberg i spissen måtte stå skolerett etter massakren i 2011. Det som skulle være en fredfull norsk sommer, ble 22. juli endret til et inferno i død og terror. Regjeringen måtte gå, Erna Solberg og hennes regjering tok over, uten å løfte en finger rundt beredskap – før det hadde gått fem lange år.

11 år etter terroren har vi ikke kommet lenger enn at vi kan forvente terror igjen, på norsk jord. Når som helst, hvor som helst. Ondskapen lusker i mørket og kan slå til mot hvem som helst, mot de som ikke passer inn i terroristenes bilde.

Vi har ikke lov til å glemme, vi må aldri glemme!

Vår kjærlighet lever!

Vargas

Bye bye, Boris!

Bye bye, Boris! Hva kan man si om den britiske statsministeren uten å komme inn på hvilken klovn han har vært som politisk overhode. Fyll, dop, løgner og tabber har overskygget den faktiske politikken siden han tok over etter Theresa May.

Estimated reading time: 4 minutes

Dronningen

Nylig overlevde Boris Johnson et mistillitsforslag med 211 mot 148 stemmer i Underhuset. Nå derimot, har fisen fått en annen lyd. Populariteten tiltar med uforminsket styrke etter at både helseminister Sajid Javid og finansminister Rishi Sunak trakk seg. 

Storbritannias statsminister Boris Johnson kjemper nå for å overleve politisk. Statsråder trekker seg i en rasende fart, og de som består vil be statsministeren om å gi seg

NRK.no

Intet mindre enn femti personer knyttet til den sittende regjeringen, har forlatt sine stillinger i protest mot manglende politisk styring. Nå brenner det så kraftig på dass for Boris at ikke engang han kan overleve. For det skal han ha 58-åringen, det har ikke manglet på kampmoral.

Bye bye, Boris!

Det er over nå, Boris. Bare å legge inn årene og innse at det ble for mye festing i Downing street nr 10.

Bildet av en sørgende Dronning Elizabeth, alene på benken i St. George katedralen var vondt å se. Da passet det dårlig med meldinger om at Boris og hans svirebrødre og søstre, festet vilt i statsministerboligen – tross strenge restriksjoner grunnet nedstigningen i England og Europa.

Bye bye, Boris!
Boris Johnson Foto: Pete Linforth / Pixabay.com

Winston Churchill

Winston Churchill var offiser i den britiske marinen, forfatter og verdens mest berømte talere, men også verdens mest kjente statsminister. Som statsminister hadde Churchill en meget viktig rolle under andre verdenskrig, vi anbefaler filmene “The Darkest Hour“, “Into the Storm” og “Churchill“. Som gir gode innblikk i statsmannen Churchills virke.

Visst var han både kritisert og upopulær til tider, han hadde til og med feider med Dronningen (96), godeste Churchill. Det kommer tydelig fram i den fantastiske serien “The Crown” hvor statsministeren har en sentral rolle i flere episoder. Presentert glimrende av John Lithgow .

Winston Churchill bør slippe å bli sammenlignet med Boris Johnson, selv om det finnes visse likhetstrekk. Begge har benyttet sin stilling til å ta seg en fest for mye, for ofte. Winston var kjent for å klemme innpå store mengder alkohol, slik Boris nå har blitt fersket for å gjøre, som også blir hans bane.

Men forskjellen på de to statsministeren er at Winston Churchill gjorde jobben sin, samtidig.

Etikk og moral

Boris Johnson nekter å gå av, til tross for å bli tatt i løgn etter løgn.

Den store mangelen på etikk og moral, som må være grunnlaget for å drive seriøs poltikk mangler under Boris’ ledelse. Selv i konservative London i England, må politikerne gjøre jobben sin – enda det er en pub på hvert eneste gatehjørne, kan man ikke drikke døgnet rundt.

Boris Johnson har overlevd skandale på skandale i de årene han har sittet med makten, men ikke uten kritiske røster. Også i eget politisk parti. Men nå rakner gulvet under bena på statsministeren. Bye Bye, Boris! Jakten på en ny statsminister er påbegynt. Vi tipper at det kun er timer til Boris tvinges ut av Downing street nr 10.

Innpisker Chris Pincher som sentral politiker for de konservative, ble fersket i å klå på en mannlig kolega, på en pub. Boris fikk beskjed om situasjonen, men “glemte” å gjøre noe med det. Nok en løgn fra Boris ble avdekket, som nå ser ut til å være den berømte dråpen – som får begret til å flyte over.

England som nasjon må være flau over hvor langt det kan gå før man får orden i de politiske rekkene. Og at den stakkars Dronningen orker å la det dette foregå, som hun er tvunget til å gjøre, er beundringsverdig nok.

Bye bye, Boris! Du blir neppe savnet.

Vargas

Hater du homser eller jøder?

Hater du homser eller jøder? Eller bruker skjellsord når du omtaler minoriteter? Er alle nordlendinger idioter fordi de bor nord for Sinsen-krysset? Svarer du ja på et eller flere av disse spørsmålene, bør du se bedre etter i speilet. Er det en klovn der inne? Ser du klovnen?

Estimated reading time: 4 minutes

Hat

Å velge hat, vold og drap framfor kjærlighet, ømhet og samhold er det både destruktivt og lite smart.

Hva om du flytter inn i et nytt nabolag med din familie, så viser det seg at alle naboene er muslimer. Blir du redd, vred og fylt med hat? Ja, for du hater muslimer også, ikke sant? Gå til speilet og se etter klovnen. Den er lett å se.

Natt til lørdag ble London Pub, et kjent utested for homofile, og den lille musikkbaren Per på Hjørnet rammet av det verst tenkelige: En mann som løsnet skudd mot uskyldige gjester, midt i den varme sommernatten.

VG.no

Du som fylles med hat mot andre fordi de har andre meninger enn deg selv, eller blir fylt med sinne fordi andre har en annen legning enn deg – du bør våkne opp. Hater du homser eller jøder, er det du som er problemet. Verken de homofile, lesbiske eller jødene.

Et hat mot en bestemt gruppe mennesker, det være seg kjendiser, homoer, politikere eller skuespillere, er selvsagt et hat for mye. Vi ser det flere steder rundt om i verden at hatet vokser på ulik basis mot hvem som helst.

Ingen trodde at Russlands president, Vladimir Putin ville gå til militært angrep på sin nabo, Ukraina. nå, snart fem måneder senere har krigen pågått uten stopp. Med det resultat at mange millioner sivile har måtte flyktet fra det krigsherjede landet.

Hatet vokser. Og hatet mot Russland er kanskje verst?

Hater du homser eller jøder?

Fordommer

Dine fordommer er farlig for deg selv, men også for samfunnet du lever i, om du velger å ytre dine forkvaklede meninger i sosiale medier, er en ting. Når du velger å stanse verden med å ty til vold – rammer det oss alle. Hele samfunnet.

Du har dine meninger om det meste, du er ikke for romfolk, ikke homofile eller fete mennesker, heller. Du vil ha en verden skapt i ditt bilde, der alle er like vakre, kloke og perfekte som deg, ikke sant?

Vel, det er ikke sikkert det står så ille til, men mange nordmenn har nok snev av fordomsfullhet i seg. 

Årsaken kan være mangel på kunnskap, kombinert med påvirkning utenfra. Media, venner, familie og kolleger gjør noe med dine meninger, og det er lett å bli påvirket av sine omgivelser.

Fordomsfulle mennesker fordummer debatten, vi må tørre å se mennesket bak hudfargen, bak religionen og tørre og lære ny ting. Bli kjent med andre enn de som ikke ligner på oss selv. 

Vi må tollerere andres meninger, religion og eksistens og slutte å tro vi er bedre enn andre. Makter vi det, å vise større storsinn og hjerterom, vil det være håp for framtiden.

Klovnen

Når blind og usaklig vold rammer oss med våpen, er det samfunnet, med politiet i spissen som skal beskytte oss fra galskapen. På papiret og i lovverket. Det er lettere sagt enn gjort, bare spør dem. Politiet.

Heldigvis finnes det fortsatt helter i blant oss, som tør og kan. Som med fare for egne liv tok hånd om faenskapet når det virkelig gjaldt.

«Du må ikke sitte trygt i ditt hjem

og si: Det er sørgelig, stakkars dem!

Du må ikke tåle så inderlig vel

den urett som ikke rammer deg selv!

Jeg roper med siste pust av min stemme

Du har ikke lov å gå der og glemme!»

Arnulf Øverland

Hater du homser eller jøder? Da bør du tenke skikkelig etter hvor hatet kommer fra, kanskje hater du egentlig bare deg selv?

Når du står der og stirrer på deg selv i speilet, se godt etter i dine egne øyne, hvilket spørsmål dukker opp først? Vi tipper det ligner på: “Hva var det som skjedde, nå? Hvor var det det begynte å gå så jævlig galt?

Se etter egen gang til. Ser du klovnen?

Zaniar Matapour, du er en forbanna klovn!

Vargas

På tide med elbil?

På tide med elbil? Naboen har det, flere i familien har også investert miljøvennlig. Er det ikke på tide at du også får ut fingeren og tar ansvar for klodens ve, og vell? Eller er det slik som noen eksperter hevder, at elbilen ikke er noe mer miljøvennlig enn bensin og Diesel?

Bergenet lesetid: 5 minutes

Miljøvennlig

At elbilen faktisk er mer forurensende enn noe annet, sett i lys av hva den består av? Elbil-batteriet alene skal visst være nesten umulig å bli kvitt. Og mange av delene på en Tesla er så lite egnet til bruk at hele bilen må byttes eventuelt skrotes. Om det kommer en bulk i karosseriet, sprekk i glasset eller andre defekte deler, så må bilen kondemneres. Mindre miljøvennlig er det vanskelig å komme.

Les også: På tide å droppe sommerkroppen?

Vi skjønner selvsagt tankegangen. Å unngå forurensning med eksos og andre giftige gasser ved å kjøre elbil. Burde i utgangspunktet ha vært en no brainer. Men så enkelt er det neppe.

På tide med elbil? Vel, vi klarer ikke helt å se verdien av elbil – all den tid batterikapasiteten ikke holder mål. Ladestasjonene er for få og strømmen er for dyr.

Og til et enda større dilemma og spørsmål det er lov å stille seg i samme slengen. Strøm i seg selv er allerede mangelvare, en dyr sådan. Hvorfor skal vi da gjøre alle nordmenn til elbil-eiere, når hele Europa snart skriker etter energi generelt og strøm spesielt? Det vil bli så dyrt til slutt at de fleste vil angre seg blå for å ha investert “miljøvennlig.”

På tide med elbil?

Drivstoff

Med bensin og Diesel-priser opp mot 30 kroner literen, bør man heller ta bussen. Men det er lettere sagt enn gjort. Særlig om man bor Nord for Nidaros. Der er det ikke bare lenge mellom hver buss, det er også milevis mellom hver ladestasjon. Men også billigere strøm. Et dilemma for mang en næringsdrivende og privatperson over det ganske land. Hvor skal dette ende?

Les også: Fra hest og kjerre til Tesla

Elbilen er mer klimavennlig enn bensin– og dieselbiler fordi den totalt sett har et mye lavere CO2-utslipp gjennom sin levetid. Dersom man skal se på elbilens CO2-utslipp, bør man se på utslipp gjennom hele elbilens levetid

Klimamyter.no

Med en oljepris som dundrer mot 120 dollar fatet, vil det ta tid før prisene på drivstoff går ned igjen. Dessverre ser det ut til at oljeprisen vil stige eller holde seg høy i uoverskuelig framtid. Det er dårlig nytt for deg som har planer om lang biltur med svigermor på slep i sommerferien. En ferie som kan bli langt dyrere enn først antatt.

På tide med elbil? Av pest og kolera er det ikke lett å velge. Må du ha bil, kan kanskje en hybrid være løsningen, eller like galt som noe annet?

Noe som kan berge sommerferien er at krigen i Ukraina tar slutt og man får en løsning på den pågående energikrisen i Europa. Alt henger sammen med hverandre, men det ser ut til at begge utfordringene ser ut til å vare. Dessverre.

Tesla

Halve Norge kjører rundt i Tesla. Fordi det har vært lønnsomt å kjøpe dyre nye elbiler. Men nå er festen snart over. Myndighetenes kutt i elbil-avgiften fjernes på biler over 600.000 kroner. Noe som gjør særlige dyre biler som Tesla betydelig dyrere.

Tesla er sikkert fantastiske biler, det. Men tar du en titt på Finn.no eller andre steder det selges mye bil. Vil du også finne overraskende mange Teslaer. Hvorfor det? Jo, fordi det ikke skal så mye til, før man man tvinges til å skrote nesten helt nye elbiler, av ulike årsaker, som vi var inne på innledningsvis. Da skal du jaggu ha god bilforsikring. Som dekker helt ny bil – om du får en “ripe i lakken”.

Vi har ikke peiling på bil. Verken bensin, Diesel eller elbil. Men vi har notert oss at Tesla som aksje, er minst like populær som bilen. Akkurat som Norges største bank, DNB. Mange hater banken, men nesten alle elsker aksjen.

På tide med elbil? Skal du kjøpe Tesla i nær framtid, ikke snakk med bilselgeren som selger bilen, for da ender du opp med bil. Men snakk med folk som kan markedet og vet hva som vil skje i tiden som kommer, innen utvikling, miljø og økonomi. Altså, du må ha en spåkule, fordi ingen kan vite hva morgendagen bringer.

Alt vi vet – er at det blir dyrt. Veldig dyrt.

Vargas

Verden trenger olje og gass i lang tid

Verden trenger olje og gass i lang tid. Ikke bare til drivstoff og fyring, men til en lang rekke andre ting også. MDG og flere andre politiske partier er rasende for at Norge fortsetter å lete etter olje- og gassforekomster i havet. For oss er det faktisk tvingende nødvendig. Fordi vi vil være avhengig av denne typen energi i årtier.

Bergenet lesetid: 4 minutes

Olje og gass

Ja, vi skal selvsagt tenke på miljøet ved å tenke fornybart. Norge bør satse enda mer på havvind og solenergi som alternativ til olje og gass. Men det betyr ikke at vi kan slutte med å produsere disse livsviktige energikildene. Olje brukes i hydraulikk, kjemisk og farmasøytisk industri og 80 prosent av transportsektoren. Olje og gass brukes til oppvarming og matlaging – verden over.

Les også: USA vil støtte Røkke-selskap

Norge er blant de beste i klassen på kompetanse i petroleumsindustrien. Deler av inntektene går med til å etablere nye investeringer i “det grønne skifte“. Og skaper nå stabilitet i det geopolitiske “værskifte” som krigen i Ukraina skaper. Ved at Norge viser at de er til å stole på når det kommer produksjon og salg av olje og gass.

Det sier seg selv at man ikke kan bare kutte ut all denne viktige energien over natten. Men man bør finne viktige miljøvennlige og bærekraftige tiltak. Som kan gi Norge og verden et substitutt når olje- og gass-kranene til Russland nå stenges.

Gass alene brukes til bruk for produksjon av sminke, tekstiler, maling og plast. Produkter som er nødvendig en en lang rekke andre produksjoner som vi bruker i dag. Du som miljøaktivist bruker også disse produktene, kanskje uten å tenke over at det er produsert med gass. Eller eventuelt olje.

Olje og gass har gitt Norge enorme inntekter i mer enn 55 år. Akkurat nå tjener staten enorme summer grunnet rekordhøy olje- og gass-priser. Men det skal ikke være et argument for at vi skal fortsette langt inn i evigheten. Men vi kan på ingen måte stoppe letingen. Fordi verden behøver denne energien i mage år framover.

AKER

Aker-konsernet tenker miljøbevisst i flere av sine selskap, men produserer også fossilt brensel. Fordi det er et skrikende behov for det. Aker Offshore Wind skal bygge havvind-plattformer langs norskekysten om de får konsesjon. Og i flere prosjekter i Sverige og i Japan som allerede er kontraktfestet.

Verden trenger olje og gass i lang tid

Men Aker har også et eget oljeselskap, Aker BP, som produserer både olje og gass. Hvorfor det? Fordi behovet for begge deler er der, og vil være der i lang tid.

Aker Carbon Capture er et annet Aker-selskap som av navnet forteller, fanger karbon fra luften. Hvorfor det? For å unngå at kloden blir varmet opp for mye.

Les også: Aksjene du bør eie nå

Hensikten med CO2-håndtering er å begrense utslipp av CO2 til atmosfæren gjennom å fange CO2, for deretter å lagre den sikkert. CO2 kan blant annet fanges fra eksosgass på kraftverk og i industriproduksjon

NorskPetroleum.no

Aker Horizons

Aker Horizons er enda et Aker-selskap som er skapt for å være paraply-organisasjon til alle Akers-fornybar satsninger. Ledet av Kristian Røkke som er administrerende direktør.

Norge er nemlig et foregangsland når det kommer til utvikling av solide selskap som har miljøet i fokus. Her er Kjell Inge Røkke og hans stab i Aker –blant de aller beste. Og dyktige industribyggene som Røkke vet det. Verden trenger olje og gass i uoverskuelig framtid.

Aker Horizons er et investeringsselskap innen fornybare energiløsninger og lavutslippsteknologi, og med fokus på betydelig verdiskaping over tid. Gjennom Aker Horizons tar Aker en aktiv rolle for både å posisjonere seg i en bredere og raskt voksende fornybar energiindustri og grønne teknologiløsninger

Aker.no

Olje- og gassproduksjon bør fases ut over tid, når samfunnet er bærekraftig nok på andre former for energivirksomhet. Som sol, havvind, vindmøller, og strøm. Dette vil ta tid, men satsningen på “det grønne skifte” vil ta fart allerede i år.

Det tvinger seg fram, fordi vi må tenke på miljøet som enkeltindivid, som bedrift og nasjon.

Vi gjør oppmerksom på at admin for Vargas12.com eier aksjer i AOW og REC silicon.

Vargas

Fortsatt mye billigere i Sverige

Fortsatt mye billigere i Sverige enn i Norge. Nå når grensene igjen er åpne til Sverige, valfarter nordmenn til Harryhandel på grensen. Norske butikker lider selvsagt av at kundene velger vekk lokalbutikken, framfor billigere svenskehandel.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Harryhandel

Norske politikere har forsøkt å begrense grensehandelen ved å kutte i alkohol-kvoten du kan ta med fra Systembolaget. Og de har kuttet et par kroner på brusen, som fortsatt er dobbel så dyr i Norge. Norske politikere har ikke skjønt det pøkk. Tror regjeringen at folk flest er dumme?

Les også: Slik påvirkes du av reklame

Kari og Ola nordmann har for lenge siden funnet ut hva de sparer penger på.

Det er å kutte ut Coop Extra, Kiwi og Rema 1000. Om regjeringen hadde tatt norske forbrukere på alvor, hadde de tatt et skikkelig kutt på momsen, gjort norsk mat konkurransedyktig på pris mot varer i Sverige. Men så langt ser vi bare tafatte forsøk.

Nesten alt er fortsatt mye billigere i Sverige. Og nå nå skal norsk mat bli enda dyrere. Noe som gjør at forskjellen blir enda større, som igjen gjør at enda flere velger å kjøre til Sverige for å spare penger. Mye penger.

Regner man om fra svenske kroner til norske, er det enda litt mer å spare i skrivende stund.

Fortsatt mye billigere i Sverige
7,95 per hekto i Sverige mot 12,80 i Norge Foto: Vargas12.com
Fortsatt mye billigere i Sverige
6,60 per Kvikk Lunsj er ikke så verst Foto: Vargas12.com
Fortsatt mye billigere i Sverige
11,23 per flaske 1,5 ltr brus + pant er billig Foto: Vargas12.com
Fortsatt mye billigere i Sverige
Det nærmer seg påske – innen da vil ‘lösvikt godis’ bli enda billigere Foto: Vargas12.com

Brus

For et brett med 24 bokser brus, à 0,33 ltr. betalte vi 69,95 svenske kroner. Er det noe nordmenn elsker, er det brus. Aller helst billig brus, kjøpt i Sverge. Fordi i Norge må man ut med ei formue i sukkeravgift til staten. Ergo koster et brett med brus – mer enn det dobbelt.

Fortsatt mye billigere i Sverige enn i Norge, nesten uansett hva du handler.

Les også: Hvor billig er det i Sverige?

Prissamarbeidet som foregår i norske kjedebutikker, gjør at du betaler tilnærmet like dyr pris, uansett hvor du handler. Du kan finne kampanjer som gjør brus billigere enn normalt, kanskje særlig på Coop Extra, men brusen er like fullt betydelige dyrere – enn i Sverige.

Rema 1000 og Kiwi har ingen tilbud, de bruker denne samme tåpelige kampanjen, “bare lave priser”. Som burde ha vært omgjort, til: “Helt like dyre priser”. I fjor ble det solgt mer enn en halv milliard liter brus i Norge.

Da kan man tenke seg hvor mange som nå velger å handle denne dyre brusen i Sverige.

Fra mars i 2020 til og med februar i 2021 ble det solgt nesten 560 millioner liter brus i Norge. Det er en økning på 21,5 prosent fra året før, viser tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

P4.no

Grensehandel

Med åpne grenser til Sverige, uten noen form for restriksjoner eller testing ved grensen, vil Harry-handelen ta seg opp utover våren. Og til påske vil kundemassen være den samme som før pandemien slo til i mars 2020.

Det er selvsagt svært dårlig nytt for Coop Extra, Kiwi, Rema 1000 og alle andre matkjeder i Norge. Kundene er mer prisbevisste enn det kjedene innbiller seg. Om du trodde det var noen priskrig i Norge, må du tro om igjen.

Som vi på Vargas12.com har skrevet om flere hundre ganger de siste 12 årene, så øker grensehandelen år for år. Uten at politikerne er villig til å gjøre noe med det. I løpet av 2022 vil grensehandelen sette ny omsetningsrekord ved å nå 20 milliarder kroner. Det er veldig mye penger.

Fortsatt mye billigere i Sverige, og billigere vil det bli.

Dette er penger som burde ha gått til norske butikker, til norske kjøpmenn, slik at norske arbeidplasser ble berget. Det som nå skjer, er det motsatte. At svenske butikker nok en gang gjør seg steinrike på norsk Harryhandel, fordi regjeringen sover i timen.

Om du likte denne artikkelen, eller andre artikler på Vargas12.com, setter vi stor pris på om du ønsker å motta vårt nyhetsbrev. Brevet kommer ut hver eneste dag det publiseres nye innlegg på bloggen – du mottar det på din e-mail. Og det er selvsagt alltid gratis og uforpliktende. Vi skriver for deg.

Vargas

Krisestemning på verdens børser

Krisestemning på verdens børser med god grunn. Fallene tiltar og panikken ser ut til å bre seg. Oslo børs blir roet noe av sterk oljepris, men mandag var det blodbad over hele linja. Det var kun Equinor som endte i pluss. At USA skal holde “andakt” denne uken om renter på lang og kort sikt – påvirker markedet direkte.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Renter og krig

FED, altså den amerikanske sentralbanken har all makt i sine hender. Fortsetter den amerikanske tiåringen og stige, påvirker det også europeiske børser. Jerome Powell vil onsdag kveld norsk tid, holde et nytt rentemøte for å rette på den voksende inflasjonen i USA.

Lest denne? Kahoot – aksjen som er elsket og hatet

Det er ventet at det kommer meldinger om rentehevinger, både på kort og mellomlang sikt.

At de toneangivende indeksene i USA, Dow Jones, Nasdaq og S&P 500 fortsetter å gå mye ned, tyder på usikkerhet. Noe som er et svakhetstegn for markedene. Til tross for at disse indeksene tok seg overraskende inn igjen tidligere i uken, har det vært mye volatilitet i markedene i USA.

Det påvirker alltid de europeiske børsene.

At oljeprisen er høy og fortsatt stiger, er et pluss for Norge og de norske børsene. Men det hjelper ikke om korreksjon fortsetter i dagevis, slik den har gjort gjennom hele januar. Krisestemning på verdens børser kommer av usikkerheten i markedet.

Ose har så langt i år gått ned med 4,13%, men det er ventet betydelig fall videre – så lenge Wall Street raser. Økte renter er dårlig nytt for aksjemarkedet, det samme er frykt for væpnede konflikter – som kan ramme hele Europa.

Asia

All three major indexes shed 2% or more at open, continuing a weekslong losing streak for equities. The Dow Jones Industrial Average plunged 680 points, or 1.98%, while the S&P 500 dipped 2.36%. The Nasdaq Composite declined 2.63% to start the day

Yahoo finance
Krisestemning på verdens børser

Også i Asia har børsene vært røde over tid, direkte påvirket av USAs økte rentesyklus. Men også frykten for eskalering av konflikten mellom Russland og Ukraina, samt inflasjon og pandemi-usikkerhet. I Russland har børsen falt 20% denne uken av samme årsak.

Lest denne? Mørke skyer i horisonten for aksjemarkedet

Til tross for et stort sportslig arrangement i Kina om kort tid. Er det fortsatt uro rundt starten av olympiske leker. En hel verden holder pusten for hva som venter oss når lekene er i gang.

Kan Russland finne på å gå til angrep på Ukraina i skyggen av OL? Se ikke bort fra det.

Putin ønsker å markere seg på en eller annen måte. De lærde strides om hva den russiske presidenten tenker, men at han frykter Ukrainas potensielle Nato-medlemskap – er ingen hemmelighet.

Putin vet at det vil få alvorlige konsekvenser for Russland om han velger å gå til krig.

Krisestemning på verdens børser er sammensatt og kommer av flere negative årsaker som påvirker markedet.

Ikke selge

Om man mister nattesøvnen når aksjemarkedet faller som det gjør nå. Bør man kan kanskje sette pengene sine banken eller kjøpe valium for dem. Dette er ikke noe annet enn en naturlig konsekvens av at man ikke vet hva som skjer med rentene.

Muligens vil aksjekursen fortsette å falle på verdens børser. Men dette er kun en korreksjon, ikke noe krakk.

Og ifølge statistikken bør man slett ikke selge å få panikk når det blir røde dager. Man bør holde seg helt i ro, logg av banktjenestene om nødvendig og logge deg på igjen, når fallet har stoppet opp. Velger man å selge med tap, er jo pengene borte. Du har tapt.

Tid er noe du bør beregne mye av – om du sitter med aksjer. Ved å holde porteføljen uendret, har du sjansen til å ta igjen det tapte. Og de som har valgt denne teorien har tjent mer enn de som har solgt seg ut for å begrense tapet.

Lys i mørket

Om du har is i magen og holder, kan aksjene stige igjen, selv om det kan ta litt tid. Krisestemning på verdens børser er forbigående som alltid. Etter kraftig fall kommer nye stigninger.

Verdensøkonomien går ikke på skinner så lenge USA trykker penger, som om det var den eneste løsningen. Men nå har inflasjonen steget så mye over tid, at til og med USA selv har innsett at man må ta nye grep. Ergo stiger endelig rentene. Det er bra på lang sikt, men aksjemarkedet hater det.

Det er nemlig lys i tunnelen for alle med pengene sine i aksjemarkedet på sikt. Når samfunnet åpner opp og Omikron er et blaff fra en svunnen tid, vil vi få en fantastisk vår. Vi kan reise og leve som før. Da vil også aksjemarkedet ta seg kraftig opp.

I hvert fall om Putin tar til fornuften og kaller hjem soldatene sine fra grensen mot Ukraina. Det er lov å håpe.

Vargas

Nå er det bare å gønne på, Norge!

Nå er det bare å gønne på, Norge! Alt tyder på at Norge er tilbake til “normalen” innen påske, kanskje før. Hva som er normalt i disse dager, kan selvsagt diskuteres. For det er en merkelig tid vi lever i. Barn som er to år eller yngre, har aldri opplevd et liv uten pandemi. Tenk litt på det.

Bergenet lesetid: 6 minutes

Lettelser

Heldigvis lever de fleste norske toåringer et ubekymret liv. Ikke behøver de bruke munnbind og foreløpig slipper de vaksine. Men det er slik det var før 12. mars 2020 vi alle sammen skal få det igjen. Få livet vårt tilbake, til det som den gang var normalen.

Lest denne? Burde skjenkeforbudet bli opphevet?

Omikron-varianten av Covid-19 ser ut til å være slik vi lenge har spådd, en mild type virus. Heldigvis.

Nå er det bare å gønne på, Norge! Alt tyder på at butikken, altså AS Norge – vil gå så det griner i løpet av 2022. Faktisk har det vært slik gjennom hele pandemien. Det er faktisk “bare” service-næringen og reiselivsbransjen som har lidd mye. Men det er vi de første til å skrive under på – er alvorlig nok.

Nå er det bare å gønne på, Norge!

Nå skal statsministeren, med råd fra helsemyndighetene lette på restriksjonene.

Vi ser for oss at det kan bli innført bruk av koronasertifikat, men også at kommunene selv får bestemme mer. Det var slik den forrige regjeringen gjorde det, med delta-varianten. Det fungerte godt, derfor ønsker de fleste kommunene å gjøre dette nå.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, går langt i å innrømme at det vil bli lettelser i restriksjonene. Som betyr at skjenkestoppen opphører om få dager. Særlig om syke ikke legges inn på sykehus og at smitten fortsetter å gå ned i Norge. Det gjør den nå.

Nå er det bare å gønne på, Norge! Det vi har ventet på veldig lenge, tok tid. Men nå skjer det. Endelig.

Deltakron

Enda en variant av Covid-19 er funnet på Kypros. Foreløpig er den kalt Deltakron. Fordi den har både omikron og delta-varianten i seg. Om denne er mer smittsom eller farligere enn de to foregående variantene, er enda uvisst.

Problemet og utfordringen med nye varianter av Covid-19, er at det ofte tar tid å avdekke smittsomhet og virkning. Skrekkscenariet er at det kommer en variant, som f.eks Deltakron, som er både mer smittsom og som ikke lar seg stoppe av vaksinene. Da blir sykehusene fylt opp av syke og døende mennesker, før vi rekker å gjøre mye. Heldigvis er det lite sannsynlig.

Deltakron kan være en mildere variant, det er sjansen større for enn noe annet, men det er for tidlig å si. Om så er, vil det være omikron som tar over, også i Norge. Da er vi ute av pandemien før påske, i hvert fall for alle som er fullvaksinert med tre doser.

Sjansen er også stor for at det vil komme enda flere varianter og at vi må leve med Covid-19, veldig lenge. Men da like ufarlig, alt etter som, som influensa og forkjølelse. Nå er det bare å gønne på, Norge! Fordi vi har kontroll på smitten og sykehusene får stadig færre innlagte. Det er helt avgjørende for åpne samfunnet – uten restriksjoner.

Skyer i horisonten

Selvsagt er det noen skyer i horisonten for tidene som kommer. Slik har det alltid vært og slik vil det forbli.

Nå er det bare å gønne på, Norge!
Foto: Folkogforsvar.no

USA rasler stadig oftere med sablene mot Russland som ypper til bråk, flere steder på kloden. President Vladimir Putin har hundre tusen soldater stående klar på grense til Ukraina. Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg har også vært klar på at det vil få store konsekvenser om Russland går til angrep på Ukraina.

Lest denne? Velger du vekk vaksinen?

Men Putin har mye på dagsorden i starten av 2022. Han har også sendt en hel haug med “fredsbevarende styrker” til Kazakhstan, for å hindre “terrorister” i å lage trøbbel for myndighetene i landet. Som om ikke det var nok, stadig vekk er det svært stor militær aktivitet, langs norskekysten og i nordområdene.

Det finnes flere utfordringer for verdensfreden enn Russland og Putin. Om Donald Trump skulle komme tilbake til makten i USA er et skremmende bilde alene. Gud forby. Men også nord-Koreas leder, Kim Jong-un, kan finne på hva som helst for å få oppmerksomhet. Blant annet utvinne og bruke atomvåpen.

Kina har forholdt seg rolig etter at de startet verdens mest omfattende pandemi. Men Xi Jinping har et OL å arrangere i februar, før han igjen kan fokusere på verdens utfordringer. Kina er en mektig nasjon med et enormt antall soldater. Men militært er det USA som bruker mest og er overlegen i avansert militært utstyr.

Økonomien

En alvorlig væpnet konflikt som blander inn Nato og kanskje USA, vil påvirke Norge umiddelbart. Børsene vil rase, og rentene sannsynligvis stige mye. Om vi har dyr strøm nå, vil den stige betydelig mer. Om en væpnet konflikt eskalerer.

«Lar vi oss berøre, påvirker det måten vi tenker og handler på. Det er avgjørende at vi tar oss tid og bryet med å lytte til andres opplevelser. Med ønske om å forstå. Både i våre nære forhold og i store fellesskap

Hans Majestet Kong Harald (Nyttårstale 2021)

Den norske økonomien er friskmeldt og etter mange år med svært lave renter. Forventes en rekke renteøkninger som påvirker alle med lån.

En væpnet konflikt eller en storkrig, vil første og fremst merkes her hjemme med dårligere økonomi for de fleste. Som så ofte før, har en opptrapping til væpnet konflikt endt med enighet. Slik tror vi det blir denne gang også.

Nå er det bare å gønne på, Norge! Vi vil ha åpne kraner, vi vil reise hvor vi vil, ha full fest og fyr i teltet. Vi er klare for å begynne å leve igjen. Leve som normalt.

Vargas

Burde skjenkeforbudet bli opphevet?

Burde skjenkeforbudet bli opphevet? Burde barer, klubber, restauranter få lov til å selge alkohol nå? Hva mener du om det strenge skjenkeforbudet i Norge? Huk av din mening nedenfor. Norge er faktisk det eneste landet som har valgt å gå så drastisk til verks, av de landene som nå har restriksjoner. Bortsett fra Nederland som har stengt helt ned.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Burde skjenkeforbudet bli opphevet?
  • Add your answer

Konkurser

Burde skjenkeforbudet bli opphevet? Vi mener det bør oppheves snarest. For at det norske samfunnet skal fungere like godt, kanskje enda bedre, fordi folk kunne ha en jobb å gå til når dette marerittet er over.

Mange har blitt oppsagt andre er permiterte. En rekke steder har gått konkurs. Svært mange lever mange måneder i usikkerhet uten inntekt. Kanskje ikke rart selvmordstallene er ventet å gå til himmels i 2022?

Ansatte og eiere av hoteller, barer, scener, teater og restauranter rammes. Service-steder som allerede har vært lukket ned i lang tid.

I ordnede former, med strenge restriksjoner der gjestene blir servert ved bordet har det vært kontroll på smitten. Og når skjenkingen foregår ved bordet fram til et gitt klokkeslett, er det betydelig mindre sjanse for smitte.

Omikron

Omikron-varianten er som kjent betydelig mer smittsom, men kanskje også mindre farlig enn delta-varianten. Skulle samfunnet ta hensyn til at man bør unngå å bli smittet, burde kollektivtrafikken være stengt ned.

Skolene burde blitt stengt, ja, hele samfunnet burde vært lukket som det ble 12. mars 2020. Men det er jo slett ikke tilfelle. Fordi det er ikke nødvendig. Folk flest er vaksinerte og det blir færre syke som må legges inn på sykehus.

Burde skjenkeforbudet bli opphevet? Ja, det burde ikke vært innført i det hele tatt, rett før jul. Med en slik alvorlig innskrenking for veldig mange, påfører det andre mer lidelser og smerte. Fordi alkoholen blir konsumert i hjemmet.

Burde skjenkeforbudet bli opphevet?

Logisk brist

Alt er åpent, bortsett fra skjenkestedene og hotellene, som selv velger å stenge ned. Fordi de ikke har gjester så lenge de ikke får lov til å skjenke alkohol. Forståelig nok.

Selvsagt bør myndighetene ta smittetrykket på alvor. Og regjeringen foretar seg handlinger på bakgrunn av anbefalinger fra helsemyndighetene. Men da bør det være fornuftige vedtak og bestemmelser som er forståelig for folk flest.

Burde skjenkeforbudet bli opphevet? Ja, og det litt brennkvikt. Service-bransjen ligger med brukket rygg. Hotellene som må stenge og permittere vil ikke få verken servitører eller kokker til å jobbe for seg. De begynner i andre yrker fordi service-yrket allerede er alt for usikkert. Hva er det regjeringen ikke forstår, da?

Men det finnes ingen logikk i å tro at Ola og Kari Nordmann som sitter og nyter et glass vin til maten på restaurant en lørdagskveld. Smitter mer enn Siv og Hjørdis som tar bussen sammen etter en tur på kino.

Smitten finnes over alt, ergo så faller denne dustete skjenkestopp-bestemmelsen på sin egen urimelighet.

Kommunene har fått lov til å styre pandemien og reglene rundt smitteverntiltak på en glimmerende måte. Det er feil, det er feil, det er feil, å ikke la kommunene få lov til å bestemme etter at Omikron ble funnet i Norge. Hvorfor skal Puben på Smøla holde stengt i mange uker grunnet smittefare, når det ikke er noe smitte på Smøla?

Støre gir faen

Vi mener Jonas Gahr Støre famler i blinde og han vet det selv. Derfor får statsministeren også refs fra egne AP-ordførere rundt om i landet. Som ikke forstår fornuften rundt de strenge bestemmelsene som gjelder til medio januar og kan bli videreført.

Hvorfor skal skjenkesteder nektes å servere alkohol i byer og tettsteder det er tilnærmet null smitte? Dette henger jo ikke på greip, Støre, og du vet det. Alle kommer til å bli smittet av Omikron-varianten, før eller siden. Men innen den tid, bør vi få leve tilnærmet så normalt som mulig, nå.

I en rekke land Norge bør sammenlignes med, kontrollerer de innbyggerne gjennom det mye omtalte Koronasertifikatet.

I England og Frankrike er det innført krav om bruk av Koronasertifikat. Uansett hvor man ferdes offentlig, må man vise for seg at man er fullvaksinert, også på barer, klubber, kino eller på restauranter. Norge henger etter så det er flaut.

Støre gjentar at han vet at det får konsekvenser for en hel bransje. Å stenge alkoholservering, men gjør lite eller ingenting med det. Det er det vi får, når det er de “vanlige folks tur”. En statsminister som gir faen i folk flest.

For oss er det ingen bombe at Arbeiderpartiet i dag får en ny krisemåling.

Vargas

Norske bedrifter heier på Biden

Norske bedrifter heier på Biden for at det grønne skifte skal materialiseres. The Bulid Back Better Plan er voldsomme greier og vil koste USA 1.750 milliarder dollar. Dette blir kalt en krisepakke, eller velferds- og klimapakke, som skal gi USA et klimastempel og en enorm satsning på miljøet.

Estimated reading time: 4 minutes

Infrastruktur-pakken

Vi gjør oppmerksom på at Vargas12.com ved admin Øyvind Teige, eier aksjer i selskapet REC Silicon, artikkelen er ikke ment som noen kjøpsanbefaling. Om du investerer i REC Silicon, kan du tape pengene dine.

Aldri før har det blitt brukt mer penger i USA enn på dette gigantprosjektet som vil gagne flere norske bedrifter. Bedrifter som skal satse grønt og miljøvennlig, vil få ta del i det Joe Biden kaller en nødvendighet for å berge planeten.

Lest denne? USA vil satse på Røkke-selskap

Det er en ambisiøs miljøplan den amerikanske presidenten ønsker å få realisert. En målsetning om å få USA på fote, der det skal satses enorme beløp på nasjonale og internasjonale miljøprosjekt. Om Biden-administrasjonen får det som den vil, skal amerikanerne satse på solcellepaneler og elbiltroduksjon allerede fra neste år.

Ulempen for Joe Biden, er at alt som skal bestemmes over i USA, skal godkjennes av Senatet og stemmes over i Kongressen. Det er ikke bare enkelt når det er sånn cirka femti prosent demokrater og femti prosent republikanere, som skal stemme.

Elbil-produksjon

Nylig ble én av to viktige planer faktisk stemt gjennom i Kongressen, noe forgjengeren Donald Trump aldri klarte. Det skal brukes 1.200 milliarder dollar på infrastruktur-pakken i USA. Omgjort i norske kroner snakker vi om 10.300 milliarder kroner. En økonomi-pakke som skal gi USA et viktig løft ingen har sett maken til tidligere.

Norske bedrifter heier på Biden
President Joe Biden poses for his official portrait Wednesday, March 3, 2021, in the Library of the White House. (Official White House Photo by Adam Schultz)

Flyplasser, broer, veier og jernbane har blitt oversett i flere tiår. En omfattende represjon- og vedlikeholdsplan er iverksatt. Norske bedrifter heier på Biden for å tørre å forsøke å endre nasjonen og satse miljøvennlig.

Nå vil Biden bruke mye penger på ordne opp – de fem neste årene. Men det vil koste enorme summer å reparere det digre landet og det vil ta tid. Joe Biden har fått kritikk for å gape over for mye for raskt. Og han har fått kritikk for å ville bruke for mye penger på kort tid.

Faktum er at den aldrende presidenten allerede har gjort mer for USA enn det Trump klarte på fire år, hvert fall hva miljøsatsning angår.

Norske bedrifter heier på Biden fordi det gagner miljøet og det grønne skifte. At presidenten vil gjøre en så radikal forandring innad i et land som er kjent for digre amerikanske bensinbiler og enda større diesel-biler, er oppsiktsvekkende. Biden skal ha alle disse nasjonalsymbolene som er så viktige for mange i USA, fjernet helt.

REC Silicon

Norske bedrifter heier på Biden fordi miljøsatsningen i USA gagner dem selv, men også kloden.

Innen 2040 skal USA være fossilfritt, helst lenge før. Det vil selvsagt koste omfattende omstrukturering. Og mange diskusjoner rundt hvilke alternativer man har. Det er her norske bedrifter kommer inn. REC Silicon lager nemlig polysilicon, til bruk i elbil-batterier.

REC Silicon eier to fabrikker i USA, hvor Kjell Inge Røkke er styreleder. Den ene REC-fabrikken ligger i Butte, Montana. Den andre fabrikken, som ligger i Moses Lake er nå stengt. Men er planlagt åpnet i 2023 så sant Biden får gjennom sin omfattende plan.

REC Silicon ønsker å se om det lar seg gjøre å få økonomisk støtte til å drifte den enorme fabrikken i Washington. I kvartalsrapporten for REC Silicon for tredje kvartal, står det følgende: There is a $6 billion, let’s say, allocation for developing batteries in the U.S. and that might be a huge interest also for REC Silicon.

Planeten

Joe Biden vil skape jobber som gagner amerikanerne på kort og lang sikt. Dette vil selvsagt bli stemt gjennom, det er bare snakk om tid. Og 15. november vil alt dette bli godkjent i Kongressen, sier Biden. I sin siste tale om miljøsatsningen, takket Biden demokratene og republikanerne for å bli enige om infrastruktur-pakken.

Fordi det er snakk å berge nasjonen fra å falle sammen, men først av alt, berge planeten fra å kollapse totalt.

Den aller første endringen Joe Biden gjeninnførte som president, var Paris-avtalen, som Trump slettet med et pennestrøk.

Paris-avtalen er et bevis på at den amerikanske presidenten vil satse mye på miljøet. Han klarer åpenbart ikke å redde planeten alene. Men det er av enorm betydning at verdens rikeste stormakt – ønsker å være deltager og bidragsyter.

Jorden er under et voldsomt press grunnet menneskelig påvirkning. Vi må endre måten vi lever på for å få ned klimagassutslippene og ikke overskride 1,5 grader temperaturøkning. En større økning kan bli fatal.

Vi gjør oppmerksom på at Vargas12.com ved admin Øyvind Teige, eier aksjer i selskapet REC Silicon, artikkelen er ikke ment som noen kjøpsanbefaling. Om du investerer i REC Silicon, kan du tape pengene dine.

Vargas

Pin It on Pinterest