Nils Arne Eggen bør bli pensum

Nils Arne Eggen bør bli pensum for alt han har gjort for Rosenborg og norsk fotball. En levende legende har gått bort, godfot-fotballens far er død. Den tidligere Rosenborg-sjefen vant alt med sin elskede klubb. I mange år var Nils selve symbolet på suksess innen norsk klubbfotball. Det endte med 13 seriegull.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Grunnpilaren

Den beste kampen, spilt av en norsk fotballklubb ble spilt i Tyskland, med Dortmund og Rosenborg på banen. Året var 1999, så det begynner å bli lenge siden. Det var en kjølig oktoberkveld. Og Nils Arne Eggen stod på sidelinjen for bortelaget. Resultat: Dortmund 0 – Rosenborg 3. Og dette var den stolte, tyske klubbens største tap på 34 år.

Lest denne? Overgangsvinduet hjelper klubber i nød

Nils Arne Eggen smilte fra øre til øre etter kampen. Han sa: “Denne seieren er større enn da vi slo Milan. Alt gikk etter planen”. I kjølvannet av hva norske klubber har gjort i Europa siden den gang. Er dette utvilsomt den største bragden en klubb har gjort. Og da har vi ikke glemt Bodø Glimts nedsabling av Roma.

Patrick Berg er sønn av faren sin, Ørjan. Sønnen var med å slå Roma med Glimt, mens faren spilte for Rosenborg i den viktige kampen i Tyskland, mot Dortmund. Det er litt vakkert.

Nils Arne Eggen var grunnpilaren da Rosenborg bygde sin suverene posisjon fra 1960. Først som spiller, deretter som trener. Fra 1988 ledet han klubben helt til 2002, kun avbrutt av et lite «sabbatsår» i 1998

VG.no
Nils Arne Eggen bør bli pensum
Nils Arne Eggen er død 80 år gammel Foto: Wikipedia.org

Lik Fergie

Nils Arne Eggen bør bli pensum fordi han satt på fasiten i hele sin karriere som fotballmann. Og han satt på svarene som ble stilt i ettertid når han gikk av som sjef. Det er lov å gjøre visse sammenligner av en så suksessrik fotballtrener, fordi det er ikke så veldig mange som kan vise til det samme.

Nils Arne Eggen bør bli pensum, fordi det er viktig å fortelle kommende generasjoner at det enkle er ofte det beste. Også på fotballbanen. Det er viktig å vite at ballen skal i mål, og den korteste veien – er rett mot mål.

Derfor vil vi sammenligne Nils med Sir Alex Ferguson, som vant alt med Manchester United. Fordi disse to fotball-personlighetene hadde mye til felles, selv om fotballen lagene deres spilte, var noe ulik, så er personlighetene like. De var begge villsinte, men bare et sekund av gangen, som Eggen unnskyldte seg med. Spillerne hadde respekt, men også vinnervilje under sine trenere.

Fergie la heller ingenting i mellom i garderoben når spillerne ikke gjorde jobben sin. Det var gjensidig respekt mellom spiller og trener på Old Trafford og på Lerkendal. Men det var kun én sjef under trening og kamp. Det var alle klare over over både i Manchester og i Trondhjem.

På brakka ved Lerkendal vil Eggens ettermæle henge igjen i veggene i generasjoner. Rosenborg ville ikke ha vært Rosenborg uten Nils. Nå skal Kjetil Rekdal forsøke å gjøre Norges mektigste klubb til et godt fotballag, igjen. Å kopiere Eggens bragder er umulig, men det er lov å forsøke å spille like god fotball – som under hans ledelse.

Godfot-fotball

Nils Arne Eggen var godfot-fotballens far. Han mente at fotballen ble best når spillerne gjorde medspillerne sine gode. Da var det viktig å bevege seg riktig på banen. Ikke minst uten ballen. Og den viktigste retningen å spille ballen, var å slå den framover for å gjøre mål, og vinne kamper. Altså mot motstanderens mål.

Lest denne? Tre lag kan vinne Premier League

Det er ikke bare godt sagt. Det er både riktig og viktig. Dessverre er det mange lag som ikke har forstått den enkle fotballfilosofien ennå. Alt for mange lag, både i Norge og i England, spiller lite publikumsvennlig fotball. Ved å bruke for lang tid med ballen i laget – uten gjennombruddsforsøk.

Det var Eggens kjepphest. Midtbanespillerne og vingene måtte, så snart laget fikk ballen, være villig til å gå på løp. Være gjennombruddsvillige og løpe i bakrom. Her var Rosenborg best i Norge hele 13 ganger, som gav like mange seriegull.

Det er fotballarven vi sitter igjen med etter Nils Arne Eggen.

For å ta vare på den viktige arven, bør Nils Arne Eggen bør bli pensum i samtlige klubber, men også i Norges fotballforbund, fra aldersbestemte lag til Landslaget.

Tenk at noe så enkelt som at ballen skal spilles framover og i riktig retning, kan bli så viktig.

Takk, Nils Arne, for alt du gjorde for fotballen.

Vargas

Slik lærer du å spille sjakk

Slik lærer du å spille sjakk. Men ikke tro at du kan slå Magnus Carlsen (31) med det første. Ved å spille i mot verdensmesteren, blir du raskt veldig god. Via en rekke nettspill vil du finne Karlsens vanskelighets grad. F.eks Magnus Carlsen 6 år, allerede da var 31-åringen svært god.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Russland

For at du skal lære deg reglene, bør du også spille med mor, far, søster bror eller bestefar. Øvelse gjør deg ikke til mester, innen sjakkspill før du har jobbet hardt – lenge. Men har du lyst til å bli god, er det en god start å spille veldig mye.

Når du først har lært deg reglene vil du bli hektet og spille sjakk, døgnet rundt. Vi snakker av egen erfaring. Og det fine med sjakk er at man gan spille online med hvem som helst, fra hvor som helst. Bruk eksempelvis Playmagnus.com eller Chess.com for å komme i gang du også.

Lest denne? Middagsinspirasjon for alle

Det er stor interesse for sjakk i hele verden, men at en nordmann troner på toppen, skulle egentlig ikke være mulig. Her i landet er det ca 5,5 millioner nordmenn, hvor en forsvinnende listen del, spiller sjakk aktivt. I Russland derimot, er det mange millioner aktive sjakkspillere i alle aldersgrupper. Og den stolte nasjonen ergrer seg nok over Karlsens voldsomme suksess.

Legger opp

Det lengste VM-sjakkpartiet i historien, målt i antall trekk, ble spilt mellom Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij. Det skjdedde i den 6. VM-matchen i Dubai 3. desember 2021. Partiet endte med seier til Carlsen etter 136 trekk – og 7 timer og 46 minutters spill

Wikipedia.org

Magnus Carlsen har spilt sjakk siden han var åtte år gammel, men vurderer nå å legge opp. Årsaken er at han mangler motivasjon etter å ha blitt verdensmester hele 12 ganger. Og til høsten kan han forsvare tittelen i lang sjakk for fjerde gang.

Det kan bli mesterens siste turnering, men la oss håpe at Karlsen finner motivasjon i VM i hurtigsjakk, som du kan se på NRK1 i romjulen. Om den norske stormesteren velger å legge opp, bli den internasjonale sjakken betydelig fattigere.

Slik lærer du å spille sjakk

Læring

Den beste måten å lære seg til å bli bedre og bedre i sjakk, er å spille ofte. Jo oftere du spiller, jo mer forstår du og jo bedre blir du. Men du vil nok aldri bli helt utlært, du heller. Fordi sjakk har så uhorvelig mange muligheter og kombinasjoner i spillet. Og man bør ha svært god hukommelse for å huske alle disse.

nettsidene vi refererte til, vil du finne oppsett av brikkene på brettet og hvordan disse kan flyttes. Det er nemlig svært strenge og nøyaktige regler for hvor brikkene kan og skal flyttes. Kongen er alltid den aller viktigste brikken i sjakk, og det er forsvaret av konge-brikken som gjelder.

Noen liker å spille aggressivt med å få få offiserene til midten av brettet så raskt som mulig. Det er lettere sagt enn gjort. Om du ser på de aller beste spillerne, slike som Magnus Carlsen, vil du også kunne lære mye. Legg merke til at verdenseliten alltid gjør Rokade, tidlig i spillet. Nettopp for å beskytte kongen best mulig.

Når du har lært deg reglene, kan du begynne å spille med ekte brikker eller online. Det er mange eksperter som hevder at sjakk er svært god hjernetrim. I sjakkspill skal alltid hvite brikker begynne partiet.

Reglene

Reglene for sjakk er ikke så kompliserte, å spille sjakk derimot kan være vanskelig, åpenbart for de fleste som møter verdens beste sjakkspiller, Magnus Carlsen. Å kunne å spille sjakk bør være noe man lærer allerede som barn, heldigvis er endel norske skoler gode på å la barna lære seg reglene i sjakk.

Sjakk er jo et fantastisk morsomt, intenst, intelligent, krevende, langtekkelig og fengende spill.

Et spill som man antar å ha oppstått i Asia før år 600. Mulige andre nasjoner hvor sjakk kan ha oppstått er Kina og Persia.

Etter den andre verdenskrig har sjakk blitt nominert av spillere fra Øst-Europa og det tidligere Sovjetunionen. Med spillere som Mikhail Botvinnik, Vasilij Smyslov og senere Garri Kasparov og bulgarern Veselin Topalov. Men ingen har vært bedre over tid enn, Magnus Carlsen.

Blindspill

Sjakk kalles ofte et intelligent spill og det er sikkert riktig, men det er først og fremst viktig å ha en strategi og en plan. Klarer man å se for seg flere trekk fram i spillets gang, kan man finne løsninger å vinne over motstanderen. Magnus Carlsen har en svært god hukommelse, så god at han kan huske trekk han har gjort flere år tilbake i tid.

Om du ønsker å bli god i å spille sjakk i blinde, må du lære deg kodene som er bokstaver, vannrett, og tallene, loddrett på brettet. Andre flytter da brikkene for spilleren som har bind foran øynene, selvagt.

Magnus Carlsen slår de fleste også i blinde, og gjerne flere spillere samtidig som sitter ved hvert sitt sjakkbrett. Ved å fortelle kodene på bretter som består av tall og bokstaver. Kan man si koden man ønsker å flytte brikken fra og hvor den skal plasseres.

Du kan jo forsøke selv.

Vargas

Fra egoist til et positivt midtpunkt

Fra egoist til et positivt midtpunkt. Begynn det nye året med å ha litt mindre fokus på hvordan du skal få det best mulig. Til å gjøre noe bra og uventet for andre. Det er dessverre slik at mange nordmenn lett klager på alt og alle. Har egoistiske tanker uten evne til å tenke på andre. Det bør være ditt nyttårsforsett – bli et positivt midtpunkt i flokken din.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Dele godene

Om du er ung eller gammel, midt i livet, ung voksen eller er fortsatt et barn. Kan du sikkert endre måten du tenker på. Kanskje er du allerede helt perfekt, er god på å se andre. Og hjelper til der det trengs og er snill mot alle. Men de aller fleste, oss selv inkludert – kan nok bli bedre på å dele goder, være mindre egoistisk og forsøke å være mer positiv. Det være seg privat, blant venner, på skolen eller jobben.

Lest? Slik blir du rik i 2022

Vi trenger nemlig mange gode krefter i Norge, nå når vi går inn i et nytt og kanskje krevende og usikkert år. Vil du være med å bidra? Gratis er det, og. For det vil ikke bare bli enkelt for de fleste av oss.

Mange vil forbli permittert, andre vil miste jobben og må omskoleres, noen vil være uten nære og kjære grunnet reiserestriksjoner. Og vi vil måtte ta til tårene etter vonde beskjeder om at vi har mistet noen vi er glad i. Det er endel av livet det også, slekt skal følge slekters gang. Opp- og nedturer i blandet glede, sorger, kjærlighet og godhet.

Fra egoist til et positivt midtpunkt

På veien til å bli en bedre utgave av deg selv, bør du øve på å være litt mindre egoist. Til å bli et positivt midtpunkt i eget liv, i samspill med andre. Det er lettere sagt enn gjort om man til enhver tid, er vant til å tenke bare på seg selv. At nordmenn har det veldig bra sammenlignet med andre – er en selvfølge for oss.

1945

Det å ta rikdommen, friheten, demokratiet og alle samfunnsgodene vi er til del i dette landet, for gitt er dumt. Vi er naive om vi går rundt og tror at vi kan ha det nettopp slik for alltid. Bare spør eldre mennesker du kjenner, som har opplevd hvordan Norge var før, under og rett etter andre verdenskrig. Da var det mange som ikke hadde noen ting. Og Norge var ikke i nærheten av den rike og velfungerende nasjonen vi er i dag.

Å sammenligne 2022 med hvordan vil levde i Norge etter 1945 blir kanskje litt søkt. Men vi forsøker å vekke deg litt til live. Hva gjorde du i ukene før jul – for andre? Hva gjorde du for an noen du kjenner skulle føle seg bedre? Ok, du kjøpte dyrere julegaver enn du hadde planlagt, men hvorfor? Fordi du vil bli best mulig likt, få kudos for at du er “snill” og “rik”?

Fra egoist til et positivt midtpunkt kan du få det bedre med deg selv – om du lykkes.

Vi mener ikke at du skal forsøke å imponere flest mulig, for deretter bli midtpunktet i flokken din. Vi mener du får det bedre med seg selv, om du blir mindre egoist, øser av din kunnskap for andre, uten å forlange noe tilbake.

Hei

Det betyr at du bør ta grep nå, vær den beste utgaven av deg selv ved å tenke på hva andre føler.

Om du sier, hei, til en fremmed du møter ansikt til ansikt. Eller smiler mer til andre enn du har nesa i egen mobil, kan det redde andres dag. Tenk litt over hva du kan gjøre for mennesker rundt deg. Sakte, men sikkert er du et positivt midtpunkt i andres liv. Du blir omtalt som generøs og omtenksom – ikke lenger egoist.

Er det ikke rart å tenke på, hvor viktig det er med et smil og et hei? At det faktisk er helt avgjørende for hvordan du blir sett på? Hva gjør det med deg, at en fremmed hilser og smiler til deg? Du legger merke til det og husker det kanskje resten av dagen.

Om du har en litt større nese eller veier litt mer enn andre på egen alder, så godta det og gå videre.

Idet øyeblikket du innser hvor lite viktig det er, hva andre mener om deg – vil du få det langt bedre med deg selv i ditt liv.

Psykisk helse, altså hvordan man egentlig har det i hverdagen, er så mange ganger mer viktig enn hvordan man ser ut. Derfor er det helt avgjørende at du elsker deg selv som du er, og retter fokuset mot andre. For du er endelig trygg i deg selv, din kropp og i ditt indre.

Vargas

Gavene man ikke åpner i plenum

Gavene man ikke åpner i plenum, men i mørket på soverommet. Du vet ikke alltid hva du kan få i gave eller julegave. Men noen ganger vet man det så alt for godt. Du vet at gaven er handlet på steder det ofte er kleint å bare gå innenfor – da åpner man ikke gaven, sammen med storfamilien.

Estimated reading time: 4 minutes

Undertøy

Sexy undertøy – er jo den perfekte gaven som gleder begge

Din partner, kone eller kjæreste fortjener selvsagt kun det beste, og da bør du velge på øverste hylle. Sexy undertøy kler alle kvinner, og gleder de aller fleste menn. Vanskelig å kjøpe sier du? Glem det! 100% returrett og lave priser. 

Lest denne? Når er det jul for deg?

Bestill julegaven hun vil elske, og som du vil ha minst like stor glede av som henne. Sexy undertøy – finnes fortrinnsvis kun for kvinner. En boxershorts for menn er neppe mer sexy enn hvis den dekker et voksende lem, men aldri ellers.

Mange menn vil så gjerne glede sin utkårede med de flotteste gaver, men det kan bli både dyrt og lite populært. Velger du noe du er sikker på hun vil like, slår du flere fluer i en smekk med å bestille noe dere begge setter pris på. Men gavene bør ikke åpnes i plenum av flere grunner.

Ikke gå i felle å velge ut dyr gave du kanskje ikke får byttet etter jul. Gå heller etter det sikreste kortet. Noe sexy du vil se henne kle seg i og som du kanskje vil hjelpe henne av med. Hvem vet hva nissen kommer med?

Sexy undertøy er viktig for begge, fordi hun bør få føle seg lekker for deg. Det setter du jo pris på, ikke sant?

Gavene man ikke åpner i plenum

Leketøy

Den perfekte gaven i god tid før jul, til henne, bør jo være en pirrende adventskalender. Med 24 spennende luker. Om du har selvtillit nok til å se henne med en dildo, en vibrator eller begge deler – er dette gaven til henne. Fra deg.

Du som har en kvinne ved din side, som fortjener det lille ekstra, til glede for dere begge – nå har du sjansen til å overraske henne. Via denne linken, finner du Norges råeste adventskalender til glede for dere begge. Du som verdsetter din kjæreste og har tenkt å beholde henne lenge, skjem henne bort. Etter alle kunstens regler.

Hver dag i desember, gjennom den spennende adventstiden og helt fram til jul. Kan hun være din lykkelige og sprengkåte kvinne. Hun fortjener det jo, ikke sant? Og det gjør jo du også.

Lest denne? Bestill julegaver på nettet nå – før det er for sent

Sexleketøy finnes også for menn i et voldsomt utvalg, du med nok selvtillit kan jo sette opp en egen ønskeliste. Gavene man ikke åpner i plenum, gjelder selvsagt også for denne typen produkter. Tenk så flaut for svigermor, når hun får vite om deres mørke hemmeligheter.

Tog-bane

Om far i huset ønsker seg tog-bane, fjernstyrt racerbil eller lego, er det kanskje flaut for alle andre. Om far har snev av Peter Pan-syndromet, så vil det bli litt kjedelig for alle andre, at han ønsker seg gaver som er mer vanlig til 10-åringer.

Elektriske og blinkende duppedingser som alle gutter mellom 5 år og 25 år elsker? Mange menn skjuler heller ikke sin iver og tar gjerne over lekene før barna i det hele tatt har fått prøvd selv. De vil ikke være slemme, men iveren tar over. Pappa vil også leke, fordi det tar ham med tilbake til barndommen i minnet.

Skal du ha et godt og harmonisk liv, bør du tørre å kjenne etter hvordan du egentlig har det. Skulle du ønske du kunne være litt mer barnslig, gjerne utad og til tross for å være en voksen – bør du selvsagt leve ut drømmen din. Det har du fortjent.

Vargas

Ung og ensom? Du er ikke alene!

Ung og ensom? Du er ikke alene! Mange unge har tusenvis av “venner” på sosiale medier, men ingen å snakke med. Det er det 21. århundre i Norge. Det er ekstreme krav, det er slankepress, skoleprest, pandemi og det er ikke lov å kle seg i det man aller helt ønsker å gå kledd i.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Røde kors

Det er vanskeligere enn noen gang å være ung i Norge i dag. Hvorfor det?

Røde kors og hjelpetelefonen for barn og unge har ikke hatt flere telefoner enn denne sommeren. Og samtalene er både tyngre og tøffere. Barn og unge, jenter og gutter fra åtte år opp til atten, ringer for å få hjelp. De finner ingen utvei av fortvilelsen. Det kan handle om alt fra spiseforstyrrelse, mobbing, vold i hjemmet, og om bare det å ikke ha noen å være sammen med. En venn.

Lest denne? Skiller du på å være bestevenn og en god forelder?

Røde kors har startet en kampanje som heter “kors på halsen.” Her kan barn og unge møtes anonymt, spørre om hjelp, dele tanker og erfaringer med likesinnede i et eget forum. Men også snakke én til én med en Røde kors-medarbeider, som lytter og gir gode råd. Ung og ensom? Du er ikke alene!

Gratis, trygt og anonymt for deg opp til 18 år. Her kan du prate med eller skrive til voksne som er frivillige i Røde Kors. De hører på det du har å si og hjelper deg om du vil. Du kan også snakke med andre på din egen alder på forumet.

Røde Kors

Ensomhet

For mange mennesker har nettopp ensomheten vært den største utfordringen i en vanskelig tid etter 12. mars i fjor. Man behøver verken være ung student, tenåring eller pensjonist for å kjenne på annerledesheten som har rammet oss.

‘Vanlige’ norske kvinner og menn i arbeidsfør alder, har også kjent på at ensomheten har fått grobunn i oss. Det er slett ikke bare enkelt.

Ifølge VG.no har mer enn 3000 unge i ungdomsskolealder tatt kontakt med Røde kors, bare i sommerferien. Det er ensomhet mange av de unge ønsker å snakke om. Røde kors melder om en økning på 60 prosent, sammelignet med juli i fjor. Det er voldsomme tall og en stor utfordring vi må jobbe oss gjennom – sammen.

Ung og ensom? Du er ikke alene!

Alt har vært lukket og stengt i lang tid, man har ikke kunnet møte opp på arrangement slik man tok for gitt, før pandemien. Man kan riktig nok møtes mer nå enn i vinter, men det er fortsatt store forskjeller rundt om i landet.

Kors på halsen” er nettsted man kan finne andre som er mye ensom, og som ønsker seg noen å snakke med og være sammen med. Kanskje er dette nettforumet den muligheten du behøver for å finne en god venn – der du bor? Ung og ensom? Du er ikke alene!

Nedstengningen

Pandemien har endret verden totalt. Den har tatt flere millioner mennesker og endret måten vi lever på også i Norge. Nedstengningen har tatt arbeidsplasser og det sosiale livet fra oss. Studenter har sittet på hybelen sin uten muligheter for sosial omgang med medstudenter, et helt semester har gått fløyten.

Lest denne? Norske menn taper på flere fronter

All sosial kontakt er begrenset grunnet smitterestriksjoner. Men for barn og unge, strekker utfordringene seg så mye lengre enn til det å passe seg for den usynlige smitten. Ung og ensom? Du er ikke alene!

Det er åpenbart en mager trøst for tenåringer at det er mange som dem selv. Mange som ikke har noen å være sammen med etter skoletid, men det finnes gode råd og hjelp. Håpet er at man skal få så god kontroll på de forskjellige virus-variantene at vi kan leve tilnærmet normalt med dem.

Heldigvis går vaksinetallene opp, noe som gjør at det blir færre syke.

Venner

Det viktigste du kan gjøre for å selv komme deg ut av ensomheten, er å ta kontakt med noen du tidligere har hadde god kjemi med. Husk at man kan være god venn med en av det motsatte kjønn også, det må ikke være en venninne eller tidligere kompis.

Noen forblir ensomme og alene, til tross for at man har mennesker rundt seg hele døgnet. Det er forskjell på kollegaer, bekjente, familie og barn. Venner er venner og venninner er venninner. Uvurderlige på godt og vondt, når man er lei seg og trenger trøst eller når man føler seg bra. 

Det er vennene man ønsker å ta kontakt med når livet går på skinner. Og det er de beste vennene som trøster best, når livet stopper opp og man sliter eller føler på tomheten. Uansett hvilket stadium man er på, uansett alder – er og blir venner og venninner viktige for oss. Ta grep i dag. Ung og ensom? Du er ikke alene!

Trenger du noen å snakke med? Ring nødtelefonen for barn og unge, på 111 116, som er åpent døgnet rundt, eller til “Kors på halsen800 33 321, som er åpen fra mandag til fredag fra 14:00 til 22:00.

Vargas

Verdens øyne er på Simone Biles

Verdens øyne er på Simone Biles (24). Forståelig nok. Den firedobbelte verdensmesteren i turn fra OL i Rio var klar til å fortsette suksessen i Tokyo – fem år etter. Den amerikanske turn-yndlingen er kun 142 centimeter høy, men blant de største turntalentene verden har sett. Nå kan karrieren allerede tre over.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Drømmen

Psykiske utfordringer har fått flotte Biles til å trekke seg fra en rekke øvelser i Tokyo-OL. Hun var den største favorittene av dem alle i turn, men klarte ikke presset av ulike årsaker. At slitasjen på kroppen etter til dels livsfarlige turnelementer er én av grunnene – er naturlig, men det er ikke alt.

Siden vi ikke har peiling på turn, men mer årsakene til hvorfor Simone Biles har vært åpen om sine problemer, er det dette innlegget handler om. Ikke så mye om 24-åringens turnferdigheter, som ifølge ekspertene er så gode at dommerne, som ikke kan gi mer enn 10 som beste karakter. Og dermed ikke kan dømme henne rettferdig.

Verdens øyne er på Simone Biles fordi hun lever den amerikanske drømmen og har fram til i dag trent 36 timer per uke – i flere år. Hun er en ener i sin idrett, har 4 OL gull og én bronse fra Rio og 13 VM-gull. Hun bodde i fosterhjem som barn og vokste opp hos sine besteforeldre.

Simone Biles har hele 4 forskjellige turnelementer oppkalt etter seg, har 6,1 millioner følgere på Instagram og er hyllet av blant andre Michelle Obama. Og er den ubestridte ener i en svært krevende idrettsgren.

Så krevende at karrieren kan allerede være over. Man kan sjelden holde toppnivået i turn – når man bikker 25 år. Simone Biles tildels korte, men fantastiske karriere stopper med OL i Tokyo – sannsynligvis.

Best og forrådt

Simone Biles er turneren som tidligere i år gjennomførte og landet en «Yurtsjenko» dobbel pikert salto, som første kvinnelige turner noensinne. Ingen andre tør, det er for stor risiko.

NRK.no
Verdens øyne er på Simone Biles
Simone Biles i Rio 2016 Foto: Wikipedia.org

Å være best i verden i en individuell idrett krever psykisk og fysisk styrke, mot, talent og treningsglede.

Når flere av disse viktige elementene forsvinner blir det vanskelig å konkurrere på aller høyeste nivå. Også for de antatt beste. Simone Biles har vært åpen om suksessen i sin karrieren, men også de de tøffe utfordringene hun har fått – på bakgrunn av sin idrett.

Hun har takket dypt og hellig i god støtte fra amerikanske kjendiser, turnere og andre idretts-personligheter verden over. Men det hjelper så lite når hodet ikke fungerer optimalt når man skal prestere på sitt beste.

Dessverre var det fra “en av sin nærmeste” hun skulle bli forrådt – på verst mulig måte.

Larry Nassar

24-åringen var nemlig endel av det unge laget som imponerte verden i OL i Rio, men en enorm skandale i det amerikanske turnforbundet, ble avslørt i 2015. Det viste seg at hele 265 unge kvinner hadde blitt misbrukt av den gang, det amerikanske forbundets lege, Larry Nassar (57). Simone Biles var én av disse.

Larry Nassar som var gift og selv hadde to døtre og én sønn, misbrukte turnjentene systematisk gjennom flere år. I 2018 ble han dømt til livsvarig fengsel – uten muligheten for benådning. Simone Biles løftet seg etter tragedien og vant det som var å vinne. Etter alt det hun hadde opplevd er det nesten umulig å forstå.

Overgrepsmannen var landslagslege, en respektert professor i nær tjue år. Men også mannen som ødela stormaktens turntalenter med systematisk ondskap. Simone Biles visste at hun måtte fortsette å trene skulle hun fortsette å vinne, men overgrepene hadde endret livet hennes. Det er de utfordringene hun sliter med i dag.

Store, lille Simone

Når vi vet bakgrunnen for Simone Biles mentale utfordringer i OL i Tokyo, er det enkelt å forstå hennes valg. Verden går glipp av verdens beste turner, men skal Biles lande på føttene og leve et tilnærmet normalt liv – etter karrieren, må hun lytte til kroppen sin og hodet sitt.

Å være 142 centimeter og bære USAs turn-ansvar på sine unge skuldre er krevende. Men å skulle stå i det kaoset som overgrep gjør med et ungt sinn, og i tillegg prestere med kameralinsene på deg, hvor enn du går, er tilnærmet umenneskelig.

Verdens øyne er på Simone Biles fordi hun har vært en helt unik turner, med en spesiell livshistorie som sannsynligvis blir til film. Og OL er ikke på langt nær over, men har allerede skapt en vinner det vil bli snakket om i mange, mange år.

Simone Biles fortjener respekt og hyllest for å tørre å stå fram som, helt, verdensener, offer og bare lille Simone.

Kilde: NRK.no

Vargas

7 gode nyheter du vil like

7 gode nyheter du vil like og som vil sette et smil i ansiktet ditt. Happy Wife is happy life, right? Du må huske på å holde kjæresten din lykkelig, så dette er basert på hva kvinner liker, og hennes måte å se på det gode liv på.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Nyheter

Det finnes så mange gode grunner til å se lyst på livet, særlig for oss nordmenn, at vi bør lage en ny artikkel for dette tema. Også en egen tekst som er godt nytt for menn, men den kommer senere i sommer.

Vi lover en hel haug med gode artikler utover høsten. Noen vil du like, andre vil la deg provosere og gjøre deg forbanna. Det er derfor vi skriver.

Lest denne? Gode nyheter i en vanskelig tid

Hva som er gode og dårlige nyheter er selvsagt individuelt. Om aksjekursen går ned i en aksje, er det noen som taper, andre vinner ikke sant? De som har kjøpt taper, de som ‘shorter‘ aksjen, tjener penger. That’s the name of the game.

Lavere renter er bra for alle med lån, men ikke for bankene som skal tjene penger på utlån av penger. Er du med?

7 gode nyheter du vil like

7 gode nyheter

Her kommer 7 gode nyheter du vil like – om du er kvinne.

 • Sjokolade har blitt 25% rimeligere
 • Sexleketøy har aldri vært bedre og rimeligere
 • Menn sloss om deg på Tinder
 • Som fullvaksinert kan du igjen gå på date
 • Høsten 2021 kommer mange nye bøker, filmer og serier – 5. sesong av Papirhuset på Netflix
 • Aldri før har du hatt bedre råd – om du er i fast jobb
 • Som kvinne i Norge blir man ca 85 år i gjennomsnitt – fire år eldre enn menn

Forventet levealder ved fødsel har aldri vært høyere enn i 2019. For gutter var den 81,2 år, for jenter 84,7 år.

SSB.no

Forventninger

Som kvinne i Norge har du lov til å ha forventninger. Du vil sannsynligvis blir ganske gammel, du vil klare deg økonomisk. Du kan vrake og velge blant veldig mange menn som ser opp til deg, som er villig til å gjøre hva som helst, for å få akkurat deg.

7 gode nyheter du vil like, ble ikke helt som du trodde fordi forventingene var for store? Kjenner du deg igjen?

Om vi skal spå ditt liv om du blir født i 2021, vil du absolutt kunne bli svært lykkelig som norsk i Norge. Så et lite alvorsord til kvinner generelt. Ikke til den nyfødte jenta som kommer til verden i år, men til kvinner med store forventninger.

Det er når forventningene ikke innfris at skuffelsen kommer. Og den kan bli både brutal og voldsom om du tror at livet ditt blir en dans på roser, det vil ikke skje. Du må jobbe hardt for å nå dine mål og være både standhaftig og grundig i alt du gjør.

Først da vil lykken smile i din retning.

Mye fotball

Et lit tips til alle kvinner som ønsker å ha fjernkontrollen for seg selv utover høsten. Sørg for å ha én TV ekstra.

Mediehuset TV2 sender nemlig rekord-mange fotballkamper fra august til mai – kommende sesong. Men sørg for å betale abonnementet før 1. august, etter dette går prisen på fotball – kraftig opp.

Hva som er god nok underholdning for deg, er kanskje ikke det samme for ham. Pass på at han er opptatt med sitt. Menn er enkle sjeler og lett å lure, de tror de går rundt og er Peter Pan, fortsatt.

Om du ønsker å få gode nyheter direkte til innboksen din, sørg for å motta vårt nyhetsbrev. Det vil alltid være gratis og uforpliktende. Her vil du få de nyeste sladre-nyhetene, hvem er med på “Skal vi danse”, og hvilke deltagere får melke kyr på “Farmen.”

Og alt som handler om de beste nyhetene for kvinner generelt, nå og i framtiden. Vi ønsker våre kvinnelige lesere velkommen.

Takk for oppmerksomheten.

Vargas

Hvilken tekst ønskes på egen gravstein?

Hvilken tekst ønskes på egen gravstein? Hva med: “takk til alle som var med å bar?” Eller hva med: “Sistemann slukker lyset!” Noen mener det ikke er alt man kan kødde med, eller lage humor av. Er det noe man bør få gjøre humoristisk – er ens egen død, selvsagt. Her er et forsalg til: “Om jeg banker på lokket så begynne å grave!”

Bergenet lesetid: 4 minutter

Døden kommer

Om du har forslag til gode tekster på egen gravstein hører vi mer enn gjerne fra deg i kommentarfeltet. Du kan som alltid være anonym, men kun seriøse kommentarer og henvendelser blir stående som synlig.

Vargas12.com er en av de bloggene i Norge som tør å ta vare på humoren i alvoret, vi skriver tabubelagte tekster og vi vaier med Pride-flagget høyt og lenge i disse dager. Det anbefaler vi alle andre å gjøre også.

Det gikk engang rykter om at den gang Rimi-Hagen, altså Orkla- og Komplett-eier, Stein Erik Hagen, skal ha sagt følgende om egen gravstein: “Jeg solgte aldri en Pepsi.” Om det er riktig eller ikke, spiller ingen rolle, men kan være forespeilet hans eierskap i Orkla i så fall.

Hvilken tekst ønskes på egen gravstein? Et godt forslag er: “Hva var det jeg sa?” En liten gåte på en måte, kanskje?

Mange nordmenn har nok et litt for anstrengt forhold til døden enn det som sundt er. Døden vil ramme oss alle sammen, før eller siden. Dessverre. Døden kommer også som et friskt pust for noen som ikke ønsker å leve lengre. Men vi har ikke lov til å la andre velge døden for oss – vi må dø “naturlig”. I hvert fall i Norge.

Siden det nå engang er slik, at vi blir født, vi lever, blir gamle og dør, bør vi gjøre det beste ut av det – den tiden vi har på denne planeten. Før vi skal vi videre. Eller skal vi det? Eller bli vi værende nede i kisten til evig tid? Alene. For alltid.

Hvilken tekst ønskes på egen gravstein?

Per Fugelli

I boken “Døden, skal vi danse?” av selveste Per Fugelli er Per vidunderlig ærlig, når han snakker om døden. I tillegg skrev han dagbok om døden fordi han visste han hadde uhelbredelig kreft – som til slutt tok hans liv. Dette ble også til en bok som ikke ble ferdigstilt før Per døde, den boken heter “Per dør“.

Hvilken tekst ønskes på egen gravstein?

Nå skulle man tro det var bruk for huskelapp også i livets siste akt? Men nei, nå er døden min huskelapp. Nå har jeg døden å holde fast i. Det gir trygghet nok.

Per Fugelli

At Per Fugelli, denne kloke gode mannen som hadde så mye på hjertet til alle nordmenn, uansett hvor de kom fra, maktet å sette døden på kartet for oss – har vi lyst til å hylle og takke ham for. Takk, Per, for at du snakket og skrev oss klokere. Takk for at din død gjorde oss mindre engstelig for å dø, men forstå at døden er livets punktum.

Per Fugelli ble nær 74 år gammel og døde onsdag 13. september 2020, med sine nærmeste rundt seg.

Lev livet

Alle mennesker har et selvstendig liv i en kropp det er smart å ta godt vare på. De døende gamle som har rundet et langt liv og som vet at der er på siste reis, kommer med skremmende like fortellinger om hva de skulle ha gjort annerledes.

Den australske sykepleieren, Bronnie Ware brukte tiden i samtale med døende, som hadde bare uker igjen av livet. For å sette fokus på hva de angret på å ha gjort, eller angret på å ikke ha gjort gjennom livet.

Svarene Bronnie Ware fikk var svært forskjellige, men et likhetstrekk var overraskende. Nesten samtlige av de spurte ønsket å ha brukt mer tid med egen familie. Det er noe å tenke over, du som har et langt liv foran deg – sjansen er stor for at også du kan komme til å tenke likt.

Menn angret på at de jobbet for mye, at de ikke brukte mer tid på familien. Kvinner angret også på arbeidsmengden, at de ikke tok vare på de nærmeste vennene og at de ikke tok grep i sitt eget liv langt tidligere.

Hvilken tekst ønskes på egen gravstein?

Vargas

Hva gjør deg lykkelig?

Hva gjør deg lykkelig? å vandre i duggfrisk gress om sommeren, lytte til barnelatter og bølgeskvulp eller måkeskrik og lyden av en snekke som tøffer forbi din barndoms sommersted? Sol, sommer, norske jordbær, Reiseradioen og duften av solkrem, er nok for veldig mange nordmenn, snev av lykke.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Dagene som kommer

Livet er for kort til å ikke være lykkelig så ofte som mulig. Men så er det slik i livet for de fleste, at det kommer opp- og nedturer, sorg, sinne, skuffelser, kjærlighetssorg, sykdom og død. Vi vet at noe av dette vil ramme de fleste av oss, og det er faktisk det som er selve livet. Vi må møte utfordringene etter beste evne – hver dag.

Lest denne? Slik gjør du leiligheten til luksusleilighet

Hva gjør deg lykkelig? Bruk gjerne kommentarfeltet. Vi ønsker å vite hva du gjør for deg selv, eller hva andre kan gjøre for deg slik at du opplever lykke. Kan det være tidenes orgasme? Selvsagt kan det det, bare så synd den varer ikke mer enn noen sekunder av gangen. Dagene som kommer er ditt liv, lev det etter beste evne.

Hva gjør deg lykkelig? Å se glade barn leke? Å få fisk på første kast? Å vite at du har noen som er veldig glad i akkurat deg? Eller at kreftsykdommen ikke ha spredt seg videre i kroppen? Lykke er så mangt. Hva er den for deg?

Om man spør eldre mennesker, som kanskje er over middagshøyden etter et langt liv, om hva de gjerne skulle ha gjort mer av i livet. Så kommer det overraskende store likehetstrekk. Mennesker som går mot livets slutt skulle ønske de ikke tok for mye hensyn til andre, men hadde mer fokus på seg selv og sitt liv. Tenk litt på det.

Hva gjør deg lykkelig?
Gode venner kan gi evig lykke Foto: Pixabay

Inspirasjon

Behøver du gode råd for å finne egen lykke, vil vi presentere noen forslag du kan prøve ut. Kanskje virker det positivt for deg, kanskje ikke, men her kommer noen forslag som kan gi deg inspirasjon til et bedre liv.

 • Se en god film med kjæresten din
 • Bak en kake
 • Hopp i fallskjerm
 • Spill musikken du liker best
 • Les en spennende eller rørende bok
 • Gjør noe hver dag, som du ikke kan
 • Dekk bordet til frokost, spis det du liker best, og bruk god tid
 • Å gjøre noen andre lykkelig
 • Ha gode relasjoner på jobb og privat
 • Fjern forstyrrende elementer
 • Gjør det du liker beste – ofte
 • Ta vare på helsen din, fysisk og mentalt
 • Reis ofte og bo godt
 • Gi deg selv noen fysiske utfordringer, bestig et fjell, prøv rafting eller gå langt
 • Ta lange, varme bad i eget badekar og tenn lys, fyll glasset med Champagne – nyt livet

Har du ekte og gode venner rundt deg, eller gode kolleger på jobb – er det en av måtene å ha gode relasjoner. Om du omgås mennesker som tapper deg for krefter, skaper bry og sliter deg ut, fjern de forstyrrende elementene. De fortjener deg ikke.

Lest denne? Hvordan lykkes profesjonelt og i privatlivet

Lykken sitter i hodet og det er opp til deg å endre det, om du har et mørkt sinn du gjerne skulle kvitt. Det kan være tidkrevende, men ved hjelp av ekspertise kan du få livet på skinner igjen. Om du ikke bruker energi på ting du ikke får gjort noe med, slipper du å bekymre deg unødig. Lettere sagt enn gjort, kanskje, men verdt et forsøk.

Ta grep

Å være lykkelig er ikke helt det samme som å føle lykke i et øyeblikk. Du som går rundt og har et dystert liv grunnet andre mennesker, bør ta grep. Så vidt vi vet, har vi bare kun dette ene livet, derfor er det viktig å gjøre det beste ut av det. Noen kommer seg ikke ut av forholdet til en psykopat, men det er kun du som kan ta det første skrittet.

Om vi ser litt større på tidsperspektivet vi lever, om vi blir ca 80 år gammel i gjennomsnitt, lever vi kun et lite blunk av historien. Som et lite knips. Vi blir født, vi lever livet vårt og vi dør. Det er alt vi vet og som er felles for oss alle. Hvordan vi lever livet og hva som gjør oss lykkelig nok er åpenbart individuelt. Derfor bør du planlegge livet.

Lykke burde ha kommet på blå resept, men det er dessverre en illusjon vi ikke får. Heldigvis finnes det knep som gjør at livet blir bedre å leve for hver og én av oss. Men da må du ta grep for eget velvære, selv. Sil vekk dritten og bruk tid på det gode liv.

Hva gjør deg lykkelig? Det bør være så enkelt at du tenker den tanken når du våkner hver morgen, resten av livet. Akkurat i dag blir en god dag, fordi du vet hvordan du gjør det. Det sitter som sagt i hodet.

God sex er som trening og regne, og fysisk aktivitet utløser endorfiner som gir deg lykkefølelse. Hvorfor ikke begynne der?

Vargas

Er det viktig å ha noen å hate?

Er det viktig å ha noen å hate? For enkelte kan det være det. Adolf Hitler hatet jødene. Ikke en og annen jøde, men alle jøder og jøder som menneskerase. Det endte med Holocaust og Andre Verdenskrig. For noen nordmenn er det tilsynelatende viktig å ha noen å hate. Hvor skadelig er det og hvilke konsekvenser får det?

Bergenet lesetid: 5 minutter

22. juli 2011

Ti år etter 22. juli står flere bygninger som åpne sår midt i Oslo sentrum etter bomben som Anders Behring Breivik detonerte. Fortsatt krangles det ved Utøya ved Tyrifjorden, hvor minnesmerke for de 69 døde skal stå, ti år etter marerittet.

I Skien fengsel sitter Fjotolf Hansen, som han nå heter, og soner en 21 år lang forvaringsdom. Breivik hatet demokratiet, Arbeiderpartiet og muslimer. Og gjø

Lest denne? Greit å kalle en politiker, fitte?

I rettssaken som fulgte etter den verste terrorhandlingen på norsk jord etter krigen, sa Breivik rett ut at han hadde sine grunner for angrepet. Han hadde siden syv årsalderen hatet muslimer, fordi han hadde negative og trivielle hendelser som preget ham i lang tid. Hatet vokste i ham, noe som til slutt endte med angrepet på Oslo og ungdommene på Utøya for 10 år siden.

22. juli 2011 vil bli stående som et symbol på hatet fra en gal manns gjerninger. Hat er farlig for hele samfunnet, det er derfor vi bør være på vakt når unge mennesker endrer seg, blir radikalisert eller ytrer seg i en høyre ekstrem retning.

Muslimer

Er det viktig å ha noen å hate?

Hat er en intens følelse av uvilje overfor en person, en gjenstand, et sted, en handling, et fenomen og så videre. Hat er ikke fornuftsstyrt, men kan være en blanding av andre følelser som avsky og forakt, svik og skuffelse. Ordet kommer fra det norrøne hatr.

Wikipedia.org

Hvilke forventninger man har til mennesker man møter på sin vei gjennom livet? De påvirker oss kanskje mer enn vi tror. Venner i barnehage, i nabolaget og på lekeplassen. Skolekamerater, kjærester, venner man får i militæret, eller mennesker man møter gjennom hverdag og fest, påvirker hvilke avgjørelser vi gjør. Både negative og positive handlinger.

Menneske vi møter gjennom livet gjør noe med oss. Særlig de vi omgås over tid.

Er det viktig å ha noen å hate?

Om Breivik ikke bygde opp et stadig sterkere hat mot muslimer i ung alder, er det ikke sikkert han hadde tatt så ekstreme valg i voksen alder heller. Men det vet vi for lite om til å være helt sikker. Det vi vet, er at alle barn og unge har forbilder de ser opp til, og det kan av ulike grunner være mennesker med ekstreme holdninger.

Homofile

Vi vet også at hat og diskriminering mot minoriteter i Norge har økt. Enten det er mot samene, lesbiske og homofile eller innvandrere. Hatet får grobunn av ulike årsaker, noen ganger er det kunnskapsløse mennesker som hater for hatets skyld. Eller som hater av politiske grunner. Er det viktig å ha noen å hate? Helt åpenbart er det det for noen.

I følge Kvinneguidens forum, stedet hvor titusenvis av norske kvinner deler sine meninger om alt og alle, er det særlig menn som er lett å rakke ned på. Stedet for sladder, seksuelle preferanser, om det å være mor, om barn, og ikke minst stedet for å hate menn. Menn er og blir et hatobjekt for mange kvinner i dette forumet.

På lik linje som menn hater kvinner, muslimer og andre utlendinger i mannegruppa Ottar. Et sted å kunne ytre sine innerste tanker, et sted å dele sitt hat mot mennesker man ikke har noe til overs for. Er det viktig å ha noen å hate?

Hatet isolert sett fører ikke til noe annet en åpne konflikter, vold og til og med drap. Hat er og blir en verkebyll i det moderne samfunnet vi slett ikke har bruk for, men som blir brukt i ytringsfrihetens navn. For ofte, av foreldre, av lærere og til og med politikere. Det er farlig vei å gå og det truer vårt frie demokrati og nettopp ytringsfriheten.

Politisk hat

Den russiske journalisten Anna Politkovskaja turte å si Vladimir Putin midt i mot. Det kostet henne livet i 2006. Uten sammenligning forøvrig. Anna Lindh ble også drept, hun var Sveriges utenriksminister når en mann stakk henne ihjel på et kjøpesenter i Stockholm i 2003. Politisk hat er like galt som noe annen form for hat. Det er destruktivt, fordummende og farlig.

Kloke, sterke, modige og tøffe kvinner med makt og meninger, blir for mye for noen. At kvinner med med makt skal knebles fordi de er kvinner er også en trist holdning hos en rekke norske menn. Derfor bør hatet stoppes på et tidlig stadium.

Breivik ville drepe Gro Harlem Brundtland, men kom for sent til Utøya.

Hatet bør stoppes ved dets utspring, derfor bør den norske skolen bruke disse samfunns-utfordringene til inspirasjon og læring. Ved å sette respekt, følelser, hat, omsorg og kjærlighet på dagsorden og i pensum fra 1. klasse. Er det viktig å ha noen å hate? Dessverre ser det slik ut i det norske samfunnet.

Vi må faktisk tåle ulikheter og forskjeller, lære seg å leve med andre mennesker som ikke har de samme meningene som oss selv. På tvers av religion, nasjonalitet, legning og hudfarge. Respekt må læres så tidlig som mulig.

Kvinners meninger må selvsagt også respekteres likestilt menns. Er du ikke enig, er det du som har et problem.

Vargas

Pin It on Pinterest