Når broer brister og veier skilles

Når broer brister og veier skilles gjør det noe med oss. Enten det er på hjemmebane, blant venner eller i jobbsammenheng. Av ulike årsaker havner mange av oss i et uføre vi gjerne skulle ha vært for uten, enten vi er skyld i elendigheten selv eller er uskyldig.

Når broer brister og veier skilles kan vi kanskje føle oss alene, mer enn noen gang. Fordi det kan skje over natten. Vi kan miste gode venner, kollegaer eller hakket verre – vår livsledsager gjennom mange år. Det er en av årsakene til at vi hører om drap og selvdrap i en og samme aksjon.

Drap og selvdrap

Et grufullt eksempel fra virkeligheten: Han får beskjed om at hun vil skilles, hun er hans store kjærlighet, han dreper henne, kanskje til og med barna, og seg selv. Eller man er et sted i livet der alt oppleves håpløst og man ikke ser noen framtid, man velger selv å dø, men tar barna med seg i døden. Dessverre også fra en norsk virkelighet.

Lest? Kjendiser fronter ny og viktig selvmordskampanje

Ofte er det når venner forsvinner og man sitter igjen med tanker om hva som skjedde, hva kunne du gjort annerledes og er du skyldig i konflikten som er er oppstått. Og et håp om at forholdet og vennskapet kan repareres?

Husk at jo lengre tid som går fra bruddet oppstår, jo vanskeligere er det å vende tilbake – med ett unnskyld.

Menn takler brudd langt dårligere enn kvinner. Oftest er det menn som velger å gå til de mest drastiske tiltakene ved samlivsbrudd. Det er nesten alltid menn som velger å ta sitt eget og til og med partnerens liv. Menn har det også verst etter bruddet. Og menn tåler dårlig å sitte igjen med kjærlighetssorg. Hvorfor er det slik? Er menn det svake(ste) kjønn?

Når broer brister og veier skilles

Når broer brister og veier skilles er det oftes mennene det går ut over, men ikke alltid. Kvinner kan også oppleve det som dramatisk og sårt å miste sin aller beste venn, men så er det en avgjørelse hun har tatt på egen hånd. En venn kan ofres om nødvendig på veien mot toppen. De ble ansatt på samme tid, ble gode kollegaer, men det var kun én sjefsstilling. Den jobben måtte hun ha. Koste hva det koste ville.

House Of Cards

La oss se for oss det øyeblikket president Donald Trump fikk vite at en pandemi utartet seg i Kina. Han måtte vise seg som en sterk og klok leder. USA var truet av en usynlig fiende som kunne ramme nasjonen over natten. Presidenten kunne velge å lytte til ekspertene, legene og rådgiverne sine. Eller han kunne la forretningsmannen i seg ta avgjørelsen, å ta de valgene han trodde var til det beste for nasjonen. Late som om dette gikk over av seg selv.

Ti måneder senere er vi alle mye klokere, men for 306.000 amerikanere ble det en fatal avgjørelse. Donald Trump sviktet som president når nasjonen trengte ham som mest. Fiaskoen presidenten sto for under pandemiens gang – vil stå som et av de dystreste i landets historie.

I skrivende stund, dør flere mennesker i USA – hver dag, enn det gjorde 11. september 2001. Da Osama Bin Laden og Al Qaida rammet tvillingtårnene i New York. Under hele andre verdenskrig døde det 291.557. amerikanere. Smitten fortsetter å ta liv med full tyngde, men vaksinen fra BioNtech og Pfizer er endelig godkjent og på plass.

I Netflix-serien House Of Cards er vi med Frank og Claire Underwoods virke i Det Hvite Hus. Uten sammenligning med virkeligheten forøvrig, brenner det fort på dass for det ambisiøse politikerparet, på lik linje som for Trumps reise som president. Løpet er kjørt. Joe Biden tiltrer embetet offisielt, som Commander-in-chief, 20. januar 2021.

Claire Underwood i Robin Wrights skikkelse Foto Netflix.com

Som de fleste vet som har sett den spennende politiske thrilleren, bruker utspekulerte Claire Underwood sin ektemann for å komme til makten som den første kvinnelige ‘presidenten’. Om det finnes bare snev av sannhet i sammenligningen mellom fiksjon fra Netflix, og Det Ovale Kontor – er det virkelig ikke rart det er krig i verden.

Lest? Hjem til Jul – endelig på Netflix

Claire Underwood er en kynisk leder som president i denne prisbelønte serien, spilt av Robin Wright.

Smertefulle brudd

Når broer brister og veier skilles gjør det noe med oss som kan være vanskelig å takle. Det være seg blant kollegaer, ektefelle eller gode venner. Man vet ikke hvor smertefullt og vanskelig det blir før man står midt i marerittet. Og da kan det være vrient å handle rasjonelt. Man føler seg sviktet, lurt og bedratt. Det er vondt å oppleve – alltid.

Se for deg alle de nær 300.000 nordmenn som i mars 2020 og utover året, ble rammet av pandemien. Ikke så galt som de stakkarene i USA som har mistet livet, men mistet jobben. Det kan ha visse likhetstrekk for mange. Man mister fotfestet, venner, kollegaer, økonomien og evnen til å se framover. Alt blir uttrykt.

Smertefulle brudd og arbeidsløshet kan sammenlignes med når broer brister, og veier skilles. Vi blir i dette avgjørende øyeblikket betydelig mindre verdt som menneske, i egne tanker. Å oppleve å bli sveket av sine aller nærmeste kan gi blødende psykiske sår, som aldri vil gro.

Derfor er det viktig å lære seg å tenke selvstendig. Ikke ta alt som sies for fakta, ikke fra noen. Tenk selv og handle deretter. Ellers kan du oppleve stor sorg og fortvilelse gjennom livet. Vær hard i hodet, hold venner nært, men fiender enda nærmere.

Vokt deg vel for å stole på andre enn deg selv.

Vargas

Har du din mentale radar påslått?

Har du din mentale radar påslått? Nok til å vite at noen forsøker å få kontakt med deg uten å si noe? Er du oppvakt og har antenne opp, nok til å vite hva som skjer rundt deg? Eller lar du deg lure? Det er noen som er bedre enn andre på dette. Og det er mennesker som har sin mentale radar påslått.

Lest? Mennesket – fra villmann til intellektuelt geni?

Sjekkefronten

På sjekkefronten spesielt, er det viktig å være påslått for å kunne være oppmerksom på detaljer, ikke sant? Ansatte vektere som leter etter butikktyver må også være ekstra på vakt når de er på jobb, de av dem som ikke streiker. Politiet og tollere like så. De må se etter nervøse tegn og spor som kan avsløre kjeltringer.

Slik er det for folk flest også. Har du din mentale radar påslått? Vet du om sjefen er fornøyd med innsatsen din, fordi du selv har gjort en god nok jobb. Eller sender hun deg dette blikket og det velkjente nikket som betyr, “bra jobba!” Eller kan dette blikket misforstås?

Å legge an på sjefen, er kanskje noe av det dummeste man kan gjøre.

Har du din mentale radar påslått?

Kvinnens hjerte

Om signalene er fra en person du ønsker å innlede et forhold til, det være seg en kvinne eller mann. Leser du signalene riktig? Betyr kanskje ikke et smil “kom og ta meg”? Eller en berøring at det nå er klar bane for alt? Har du din mentale radar påslått?

Leser du en potensielt ny partners signaler feil kan det bety store konsekvenser. Det smarteste du kan gjøre er å ta det hele med stor ro – spesielt i de aller fleste av de første viktige møtene dere i mellom. Gi deg selv tid til å forstå signalene riktig og på ordentlig. Tar du feil så tør å innrømme det.

Menn kan ha en evne til å misforstå kvinner, noen ganger gjør hun det for å få oppmerksomhet, men dessverre er det ofte menn som tror vennlige, hyggelige kvinner med glimt i øyet; vil noe mer med det. Noen ganger vil de kanskje det også, sannsynligvis gjør de bare et iherdig forsøk på å være hyggelig, hverken noe mer eller mindre. En hver vei til et kvinnes hjerte går via kiosken på hjørnet.

Menn tolker kvinner feil

Å tolke kvinner er kanskje ikke menns sterkeste sider, derfor går mange menn på en stjernesmell, når de faktisk tror de har sjanse til å få noe mer enn bare hyggelige ord og et pent smil. De blir lurt til å tro at det er noe mer mellom linjene. Da hun forsøker å være hyggelig i sitt møte med en fremmed, en kollega eller bekjent, kan noen menn tro hun vil ha sex.

Fortvil ikke, for det er faktisk ganske så vanlig at både menn og kvinner misforstår og feiltolker hverandres signaler.

Derfor bør spesielt kvinner gjøre seg forstått ved å gi riktige signaler til menn, om de i utgangspunktet ikke er interessert i en flørt. I en ny undersøkelse gjort av NTNU i Trondheim, kom det fram at begge kjønn opplevde at deres sosiale signaler ble mistolket av det motsatte kjønn. Men flest menn gjorde nesten aldri mistolkninger av kvinner som faktiske gjorde seksuelle framstøt.

Kaller man en spade for noe annet enn en spade, kan det altså bli trøbbel i kommunikasjonen – noe ingen er tjent med.

Sex

Misforståelser mellom mennesker, menn og kvinner, kvinner og kvinner og menn og menn har garantert ført til store problemer. Det er ikke sikkert hun vil pule om hun flørter med deg med blikket sitt. Det er ikke sikkert han vil pule selv om han gir henne komplimenter.

Hun er vennlig – han tror hun vil pule. Menn kan ha en evne til å misforstå kvinner, noen ganger gjør hun det for å få oppmerksomhet, men dessverre er det ofte menn som tror vennlige, hyggelige kvinner med glimt i øyet, vil noe mer med det.

Noen ganger vil de kanskje det også, sannsynligvis gjør de bare et iherdig forsøk på å være hyggelig, hverken noe mer eller mindre.

Har du din mentale radar påslått? Vil du alltid være på vakt når farer truer, noen ønsker å få kontakt med deg eller omvendt. Kanskje er det nettopp du som skal ta kontakt med en person som kan bety mye for deg – livet ut, om du tar riktig avgjørelse?

Vargas

Slik når du dine hårete mål!

Slik når du dine hårete mål! Det er alltid smart å sette seg egne målsetninger i livet. Enten det er jobbrelatert, sparing, kjæreste, trening, vekt, investeringer eller neste reisemål. Du som har fast inntekt kan planlegge enklere enn de som av ulike grunner ikke har så mye å rutte med. Slik når du dine hårete mål!

Du må vite hva du vil med livet ditt, jo tidligere du planlegger jo større forutsetninger har du for å nå målsetningen.

Det umulig er ikke uoppnåelig, det tar bare litt lengre tid å få gjennomført. God planlegging, nok tid og disiplin på å ikke sprekke – er viktige holdepunkter. Du vil bli millionær før du er 25 år, sier du? Ja, men det er slett ikke umulig om du vet hvordan du skal få inn pengene – helst på lovlig vis.

Vanskelig å bli best

Du går inn for å få de beste karakterene i klassen, men opplever stagnasjon og du er langt unna målsetningen. Hvorfor? Andre ting tar fokuset vekk fra arbeidsoppgavene, du jobber ikke riktig eller nok med fagene, eller du har en lærer som ikke ser jobben du legger ned.

Det er nemlig lettere sagt enn gjort å bli best – uansett hvem du måler deg med og i hvilken kategori du konkurrerer.

Lest? Årets spiller i Premier League!

Derfor bør du slutte å konkurrere der du er dømt til å tape. Sett deg heller egne hårete mål, der du ‘konkurrerer’ mot deg selv, og kun deg. Da vet du at du kan bli den beste utgaven av deg selv, med å nå målet med god strategi og grundig planlegging. Det er viktig at du ikke gaper over for mange mål på engang. Forsøk å begrense det til ett eller to hårete mål.

Å bli født fattig er ikke din egen skyld, men å dø fattig er din skyld

Bill Gates

Å ønske noe sterkt og inderlig, bør være motivasjon god nok. Enten om du vil bli krokodillejeger i Amazonas, jagerpilot i Forsvaret eller fotballproff i England. Drømmer er til for å jobbe mot målet. Den som gir seg har tapt. Følg magefølelsen og aldri gi opp. Slik når du dine hårete mål!

Slik når du dine hårete mål!

Marit Bjørgen

Tror du Marit Bjørgen hadde blitt så fantastisk på ski, om hun la seg ned på sofaen og håpet på det beste? Selvsagt ikke. Marit Bjørgen har vært heldig med sine foreldre, hun har de riktige genene for å bli fysiske sterk. Lav og kompakt, rett og slett bygd for fart. Samt at hun fra barnsben av jobbet med kroppen sin på gården i Rognes. Og i tillegg lagt ned titusenvis av treningstimer med gode folk rundt seg – gjorde til slutt Marit Bjørgen til den mestvinnende skiløper gjennom tidene. Heia Marit!

Du behøver ikke å forsøke å kopiere Marit Bjørgen, det er umulig. Men du kan lær mye av hvordan trønder-jenta har jobbet strategisk mot sine mål. Hun hadde jo opp- og nedturer gjennom karrieren, men flest oppturer som vi vet. Det har kostet blod, svette og tårer for vår store Olympier. Men det skal du vite, ingenting kommer av seg selv. For noen. Du må jobbe knallhardt, hver eneste dag for å nå dine hårete mål.

Slik når du dine hårete mål! Ved opprettholde en viss standard på alt du foretar deg i jobben som må gjøres mot målet.

Forfatter

Tusenvis av nordmenn går rundt med en forfatterspire i magen. Det skrives side opp og side ned, den store drømmen er å gi ut en fantastisk roman som blir hyllet fra alle verdenshjørner. bare en ørlite promille av alle skrivere blir antatt og får verkene sine publisert og utgitt. Maja Lunde, eksempelvis. Det er som du skjønner fryktelig krevende å bli forfatter. En god forfatter, enda litt vanskeligere.

Slik når du dine hårete mål! Ved å jobbe iherdig i en og samme retning, helt til du ser resultater av innsatsen du legger ned.

Manus på manus blir levert til forlagene, faktisk flere tusen hvert eneste år. Slitene redaktører blar og blar, leser og leser, men må refusere de aller fleste. Faktisk blir ikke dårlige manus engang vurdert, de blir forkastet etter et par sider. Derfor må du rett og slett ha dette lille ekstra, der forlagene ser etter – fortellerstemmen som fenger. For å bli antatt.

Til og med de aller største forfatterne i det 21. århundre har gjennom tiden fått avslag på grått papir. Refusert og avvist, gang på gang, før et forlag, Bloomsbury, endelig tok sjansen og gav ut J.K. Rowlings eventyr om “Harry Potter og de vises stein.” Dette forlaget, har gjennom den historien vokst til å bli et av de største i verden. Muligens ved en tilfeldighet fikk verden oppleve bøkene, senere filmene om Harry Potter. Gudskjelov.

Kompani Lauritzen

Ingenting er umulig, det tar bare litt lengre tid! Den tidligere topp-syklisten Dag Otto Lauritzen har skrevet en bok om viljestyrke. Det er en bok du så absolutt bør lese om du vil vite om det det umulige faktisk er mulig.

Du har sett han på TV en rekke ganger, med blant annet “”På Hjul med Dag Otto” og i en rekke “Tour de France” sendinger gjennom mange somre. senere som distre Oberst i Kompani Lauritzen. I boken forteller 64-åringen om opp- og nedturer i sin karriere og i livet forøvrig. Hva du kan gjøre for å rette kursen i ditt liv om du havner utenfor komfortsonen, og er på vei ut av rytmen som gjør at du har det ok.

Som Oberst i Kompani Lauritzen er det nettopp det som er befalets viktigste oppgave. Å få deltagerne til å ha tro på egne ferdigheter. Tro kan som kjent flytte fjell. Med gode lagspillere når det butter i mot, når melkesyre og fortvilelse tar overhånd, blir du oppmuntret og jaget av kompisene dine. Som kan være nok til at du lykkes med dine hårete mål.

I den populære reality-serien er det kjendiser som blir satt på harde fysiske og psykiske tester, de ikke selv engang, tror de skal klare. Men så skjer det noe underveis, man har mer krefter enn man tror, man ønsker å hjelpe laget til suksess som får deltagerne til å ta ut sitt ytterste.

Det sitter veldig ofte i hodet. Alle de sperrene som setter begrensninger for hvordan du lever livet ditt. Slik når du dine hårete mål! Du må ville det nok, ikke la mentale sperre stoppe deg, men du må jobbe målrettet mot drømmen. Du kan klare alt du setter seg som mål.

Lykke til!

Vargas

Det aldrende og døende angrer på i livet …

Det aldrende og døende angrer på i livet … Aldrende og døende mennesker har levd lange liv, men ikke nødvendigvis fått utrettet alt de ønsket. Den australske sykepleieren, Bronnie Ware brukte tiden i samtale med døende, som hadde bare uker igjen av livet. For å sette fokus på hva de angret på å ha gjort, eller angret på å ikke ha gjort gjennom livet.

Svarene Bronnie Ware fikk, var svært forskjellig, men et likhetstrekk var overraskende. Nesten samtlige av de spurte ønsket å ha brukt mer tid med egen familie. Det er noe å tenke over, du som har et langt liv foran deg – sjansen er stor for at også du kan komme til å tenke likt.

Du vil kanskje angre på å ikke se nok til mor, far, søsken, bestemor, onkler, tanter og farfar. Det aldrende og døende angrer på i livet …

Lest? Ung til sinns så lenge som mulig

Menn angret på at de jobbet for mye, at de ikke brukte mer tid på familien. Kvinner angret også på arbeidsmengden, at de ikke tok vare på de nærmeste vennene og at de ikke tok grep i sitt eget liv langt tidligere.

Angret på å ikke få flere venner

Mange av de spurte døende, mente de hadde levd sine liv slik andre ville det skulle leves, ikke først og fremst slik man selv ville leve livet. Er ikke det trist? Å leve livet sitt gjennom andres ve og vell?

De fleste angret på at man ikke fikk flere gode venner gjennom livet, gode venner man kunne dele alderdommen med. Og mange angret også at de ikke tok vare på de vennene man allerede hadde fått i ung alder.

Når livet går mot slutten etter å ha opplevd masse gjennom mange år, er det lett å sette fokus på minnene, men også det man så gjerne skulle ha gjort annerledes. På dødsleiet, når man ser tilbake på hva livet har gitt av gode og dårlige erfaringer, er det kanskje lett å se for seg mennesker man har møtt på livets landevei.

Det aldrende og døende angrer på i livet ...

Det aldrende og døende angrer på i livet …

Mennesker man er glade for å ha blitt kjent med, mennesker man skulle ha vært foruten å ha møtt, og mennesker som har endret livet, nettopp pga det første møtet, den gangen for lenge siden.

Unge tror ofte de er udødelige, tror livet varer evig, men så skjer det plutselig noe. En person de kjenner godt, kanskje i nær familie dør, brått og plutselig. Da får også de unge et annet perspektiv på livet. Man er ikke udødelig allikevel.

Lest? Svindlere jakter dine verdier i sommer …

Bronnie Ware la også merke til et fellestrekk hos mange døende, som hun mener er verdt å nevne.

Drømmer som forble drømmer. Det var anger å spore hos mange som skulle ha fått mer ut av livet, som skulle heller ha fulgt drømmene sine i stedet for å fortsette å drømme. For flere av Bronnies pasienter gikk tiden for fort mot slutten, de rakk rett og slett ikke å leve, slik de så gjerne skulle.

God helse

Tanken på å ha god helse, var også et tema hos de som snart skulle dø. Derfor er det viktig å vite hva aldrende og døende angrer på i livet, rett før det er over …

En tanke vi bør legge på minne og sette pris på, uansett alder. De som gikk gjennom livet og glemte å leve, glemte å sette pris på sin gode helse, de glemte helt å strekke seg etter drømmene. De tenkte ikke på hvor viktig det var å ha god helse og hvilken frihet det innebærer, før det var for sent.

Working with dying people and developing close relationships with them during their last weeks resulted in raw, honest conversations about life and death, including what the patients wished they had done differently.

Bronnie Ware

Alle skal jo dø engang, men å ha best mulig helse, så lenge som mulig er det kanskje ikke så lett å ha på minne.

Unnlot å si sannheten for ofte

Så til det siste tema mange snakket om som det viktigste de skulle ha ville gjort annerledes. Å ta kampen, diskusjonen og krangelen, alt for mange lot være å si sannheten for å unngå ubehaget med en debatt. Særlig undertrykte kvinner, lot for ofte være å si sannheten. Enten det var privat eller i jobb-sammenheng.

Å tie ihjel sine meninger gagner ingen, man må tørre å kalle en spade for en spade og stå for sine meninger i alle perioder av livet, og i så tidlig alder som mulig.

Bare på den måten kan man være et lykkelig menneske som står for egne ord og handlinger.

Moralen må være – lev livet, hver av disse dager som kommer og går som er ditt liv. I dag og i morgen er det du som kan påvirke livet. Lev det!

Kilde: TheTelegraph.co.uk

Vargas

Naboen din er trist og ulykkelig

Naboen din er trist og ulykkelig. Men det er jo ikke ditt problem, vel? Hva kan du gjøre med det liksom? Du kan se det på stilen. På den lute holdningen, på det matte blikket og måten hun drar hardt i snoren som har en liten hund i enden. Utålmodig. Du har forsøkt å hilse, men du får bare dette blikket og et grynt tilbake. Hvorfor skal du gidde å bry deg?

Dessverre er det en gjengs følelse over det ganske land i disse tider. Man kan bli lei av å holde avstand når man egentlig trenger en skulder å gråte på. Ei hand å holde i eller en armkrok å krype inn i. Ensomheten er en pandemi alene. Naboen din er trist og ulykkelig. Og det kan du fort bli også, om du ikke er utfordringen bevisst.

Lest? Jakten på adrenalin kan drepe deg

Hva kjennetegner mennesker som er i ferd med å bli deprimert eller allerede sliter med vanskelige tanker? Det er et spørsmål som er betimelig å stille i disse dager. Vi vet at konsekvensene av en langvarig nedstengning av samfunnet, som vi har opplevd i Norge denne våren. Kan føre til økt selvmord i befolkningen. Både hos kvinner og menn, unge som gamle. Men inntil vi kommer så langt, kan vi hjelpe hverandre og se etter faresignaler.

Trist og ulykkelig nabo

Det er nok en grunn til at naboen din ser både trist og ulykkelig ut. Kanskje er det en bevisst holdning for å vise sitt sanne jeg, til deg. I håp om at du skal være en venn i nøden? Men da burde vel vedkommende ha hilst på en ordentlig måte? Eller er dette gryntet det beste hun får til, fordi hun er så langt nede at hun ikke kan bedre? Ikke orker.

En endret hverdag, der du går fra å være i full jobb, sosial med venner, trener og er ofte ute blant folk. Går ofte på kino, kafé og på pub. Public house. Til å bli beordret bak egen dør på ubestemt tid. Blakk, permittert, ensom og forlatt. Med nyheter om sykdom og død som lusker stadig nærmere. Selvsagt er det en belastning for de fleste av oss. Men det skal bli bedre, det skal bli bra. Alt skal bli bra igjen. Er vi lovet.

Naboen din er trist og ulykkelig

Nyt solen, nyt varmen, gå en tur i parken og forsøk å tenke positive tanker. Kjenn etter lykka i sjelen din, for den er faktisk der inne et sted. Bak alt slagget. Bak alle negativ frykt og tristhet. Bak ensomheten og lengselen etter andre mennesker. Gi det en sjanse. Livet er til for å leves – ikke engste seg over. Ta grep i eget liv. Nå. Du har ikke tid til å være trist.

At naboen din er trist og ulykkelig, skal jo ikke gå ut over deg. Eller er du egentlig enda mer ulykkelig enn naboen? Sånn egentlig, om du kjenner ordentlig etter? Eller er det du som faktisk er den triste og deprimerte naboen? Du har begynt å falle litt sammen, har du ikke?

Her er noen tanker om de triste og hvorfor de velger å leve slike liv,:

  • De deprimerte tenker de verste tankene
  • De deprimerte ser ikke “skogen for bare trær” alt er håpløst – ingenting hjelper
  • De triste og ulykkelige forsøker å kontrollere verden, inkludert været – det er umulig
  • I det øyeblikket noe ukontrollert skjer i livet, raser verden sammen
  • Unødig frykt og uønskede tanker kommer i veien for positivitet og glede
  • Du sammenligner livet dit med andres, med f.eks Kylie Jenner
  • Du bør lære deg å sette pris på deg selv, ditt utseende og dine handlinger
  • Du bør lære deg tanken om at du er mer enn bra nok
  • Du er sikker på at alle lurer deg, for du har ikke stolt på noen siden … 1972?

Unødig bekymring

Alle mennesker med en viss sunn fornuft, vet at det er lite klokt å bekymre seg unødig. Være redd for ting man ikke få gjort noe med. Være trist og ulykkelig for tanker man ikke behøver å tenke på. Har du tenkt på det noen gang? Hvorfor bekymre seg for om man dør av viruset, når man kanskje ikke engang blir smittet av det? Da er det mange timer unødig bekymring som forringer livskvaliteten. Enig?

Bør du ikke heller rydde plass til tanker du kan gjøre noe med? Gjøre det du kan for at tankene dine ikke styrer livet ditt. Er det ikke på tide å bli sjef i eget liv, ikke la deg smitte av den deprimerte, triste og leie naboen – som går der og sparker i grusen. Livredd for at verden skal falle i hodet på henne. Helt uten grunn.

Sammenligner du deg med mennesker du ser opp til, dine helter eller superstjerner med veldig mye penger. Er du faktisk dømt til å tape. Fordi du er jo deg selv, du kan umulig være noen andre. Du er deg med alle de skavankene du ble født med. Men som allikevel får deg til å tro at du ikke er bra nok? Du er jo helt perfekt, innse det, for pokker.

Du bør begynne å lære deg å være fornøyd med deg selv, din kropp og ditt sinn.

Spør den deprimerte naboen, neste gang du møter henne, om det er noe du kan hjelpe henne med. Da skal du se fisen får en annen lyd. Og det hjelper deg å bli fornøyd med egne holdninger, du gjør en god gjerning.

Mange sier det er det som er ekte lykke. Å gjøre andre lykkelige.

Er dette egentlig en fortelling om deg, eller er det en historie om naboen din? Ser du deg selv, eller naboen der inne i speilet?

Vargas

Voksen utenpå og barnslig på innsiden?

Voksen utenpå og barnslig på innsiden? Du ser det ganske raskt. Menn som blir som barn igjen. Særlig når det kommer til bilbane, togbane, leker av alle slag, som tar voksen menn tilbake til barndommen. Det er kanskje bare en klisjé, men mange menn er som Peter Pan. De nekter å bli ordentlig voksen – slik som Jon Almås, eksempelvis.

Barnslig til det pinlige. Intelligent, smart og til og med intellektuell i store doser. Men også så barnslig at det går over til å bli problematisk. Fordi det krever litt av en arbeidstaker å stilles til ansvar for de arbeidsoppgaver man er satt til å gjøre. Om man ikke har sitt eget TV-program, da – slik Almås har i TVNorge med “Praktisk Info.”

Naughty?

Alle mennesker ønsker å ta seg best ut. Leve som nok en klisjé tilsier. Være den beste utgaven av seg selv, med jevne mellomrom. De fleste ønsker egentlig å være skikkelig naughty, når muligheten byr seg. Være på grensen til pervers når kåtskapen herjer, har jo særlig menn, men kanskje også kvinner mest lyst til om de kunne. Og fikk lov. Uten konsekvenser.

Lyst på alt det som er forbudt. Dette vet vi fra evolusjonens begynnelse. Mennesker tiltrekkes av det forbudte.

Lest? Lurer du på hvorfor kvinner lever lengre enn menn?

At det som frister oss, det som er forbudt og ikke mulig å gjennomføre. Det er det vi helst vil ha. Derfor knuller gjerne kvinner gifte menn, derfor går noen menn bak ryggen på kona og ligger med bestevenninnen hennes. Ikke fordi hun nødvendigvis er så mye vakrere, men det er “ulovlig” – spennende og fristende.

Er du ikke barnslig nok?

Kvinner kan åpenbart være voksen utenpå og barnslig på innsiden, like mye som menn. Men vi mistenker at menn ikke bryr seg om å skjule det i like stor grad som kvinner. Det å være barnslig behøver ikke være et negativt begrep. Tvert i mot. Det kan være både lystbetont og viktig. Særlig for barn.

Voksen utenpå og barnslig på innsiden?

Tenk å være så heldig å ha en pappa som er så barnslig at han finner på gøyale ting hele tiden. Tenk å ha foreldre som er så barnslige at de blir to ekstra lekekamerater hele tiden. Selvsagt er det verdifullt for barnet. Særlig i de tilfellene foreldrene er gode omsorgspersoner parallelt med det å være en lekekompis.

Tenk å ha Peter Pan som far? Det ville jo ha vært fantastisk.

Å være barnslig er som sagt viktig for de fleste. Det tar brodden av hva livet faktisk handler om og hvordan vi lever.

Planer for livet

Hva livet ditt handler om for deg er det jo du som avgjør og bestemmer. Det er sikkert svært ulikt hvordan naboen, vennene dine eller foreldrene dine lever sine liv, ikke sant? Hver enkelt har sin agenda, sine mål og sine planer for livet. Noen velger å gå for drømmene sine, jobbe strategisk mot hårete mål. Bli hjernekirurg eller krokodillejneger i Amazonas.

Andre tør knapt gå over gulvet. Holder seg til trygge og kjente rammer. Reiser på hytta i helgene og jobber på fabrikk hele livet. Og er fornøyd med det.

Vi er jo som klisjeen forteller oss. Jævlig heldig som lever og vokser opp i en fredfull del av verden. Norge har sikkert sine feil og mangler, men de fleste av oss lever gode liv. Vi har nok mat, nok penger til å overleve fra måned til måned. Vi kan tillate oss en tur til Syden et par ganger i året og kjenne etter at det går bra.

Vi rekker å kjenne på lykken i livet. Vi behøver ikke ha det for travelt slik at livet bare går forbi oss. Men kjenne etter hva det er som er viktigst. Som jo er svært individuelt for hver og en av oss. Har vi ikke tid til å tenke etter, er det vanskelig å vite også. Hva som er viktigst i livet vårt.

Dropp dårlige venner

Kanskje er det nettopp det å tørre å være litt barnslig som er viktig, av og til?

En klok mann sa en gang: “Om du har venner som gir deg dårlige dager, dårlig samvittighet og negativ energi er det en venn du bør slutte å være venn med.” Kanskje er det veldig naturlig å unngå mennesker som ikke gir deg noe positivt tilbake?

Ok, men er det så lett å kutte ut en venn du har hatt i mange år, kanskje for alltid?

Da bør du nok engang velge. Vennen, eller et bedre liv sammen med mennesker som gir deg det du føler du har behov for. Du er gammel nok til å stå for dine meninger og egne handlinger – ergo så faser du ut vedkommende, sakte, men sikkert ut av livet.

Man kan senke tempoet i livet, men være like effektiv, smart og jobbe like mye som før, man gjør det bare mer effektivt.

The ‘Peter Pan Syndrome’ affects people who do not want or feel unable to grow up, people with the body of an adult but the mind of a child. The syndrome is not currently considered a psychopathology. However, an increasingly larger number of adults are presenting emotionally immature behaviors in Western society.

ScienceDaily.com

Peter-Pan syndromet

Du visste det kanskje ikke, men det er faktisk noe som heter Peter-Pan syndromet. Litt som Michael Jackson. Han ville aller helst bare være barn, omgås barn og leke hele dagen. Derfor lagde han også i sin tid sin helt egen fornøyelsespark, “Neverland” til alle som ønsket å være sammen med ham å leke.

Dessverre er det mange som mener superstjernen ønsket å være sammen med barn av helt andre grunner. Det velger vi å ikke kommentere videre her og nå. Søk i arkivet om du vil vite mer. Vi har skrevet en rekke artikler om tema.

Voksen utenpå og barnslig på innsiden? Kanskje på tide å endre den holdningen?

Skal du ha et godt og harmonisk liv, bør du tørre å kjenne etter hvordan du egentlig har det. Skulle du ønske du kunne være litt mer barnslig, gjerne utad og til tross for å være en voksen – bør du selvsagt leve ut drømmen din. Det har du fortjent.

Peter Pan er en alv, en fantasifigur vil mange si. Skapt av forfatteren J. M. Barrie i 1904, senere gjort kjent for barn over hele verden gjennom amerikanske Disney.

Like fullt en helt for mange norske barn, og rollemodell for voksne menn og kanskje noen kvinner?

Vær litt mer som Peter Pan du også. Det vil senke stressnivået i livet ditt. Våg å være litt mer barnslig på utsiden.

Ditt liv er ingen klisjé. Lev det på ordentlig på egne premisser.

Vargas

Gambling på nett: psykologiske forskjeller

Gambling på nett: psykologiske forskjeller mellom kjønn. Er det store forskjeller mellom kvinner og menn når det kommer til gambling? En sosial konstruksjon er noe som eksisterer, og som alltid har eksistert. Den får oss til å dømme mennesker basert på en spesifikk karakter, tittel eller til og med kjønn. 

Selv om kjønnskonstruksjonen i samfunnet vårt sakte, men sikkert, har begynt å endre seg, kan man gjøre seg flere interessante observasjoner likevel.

Det finnes felt hvor kvinner ikke engang har blitt ansett som en likeverdig del, som for eksempel ved gambling. Før i tiden tenkte man at gambling ikke var noe for kvinner, men nå til dags viser tall fra Storbritannia at 56,2 % av menn og 43,8 % av kvinner har gamblet minst en gang i løpet av livet. 

Denne undersøkelsen ble gjort i 2016, hvor 1 000 respondenter deltok. Deltakerne ble valgt ut tilfeldig fra forskjellige regioner i Storbritannia, for å få et så nøyaktig og representativt utvalg av befolkningen som mulig. 

Vi skal se nærmere på 7 faktorer, som vil vise forskjellene, eller likhetene, mellom kvinnelige og mannlige gamblere. 

Foretrukne spill 

73 % av mennene som deltok i undersøkelsen foretrakk oddsspill når de spilte på nett. På andreplass kom nettpoker med 29,18 %, og på sisteplass bingo – noe 28,65 % av menn spiller på nett. 

Gambling på nett: psykologiske forskjeller

Når det gjelder kvinner er bingo soleklart på førsteplass – over 60 % av kvinner foretrakk denne typen spill. Andreplassen gikk til oddsspill, noe som betyr at også kvinner er opptatt av konkurranse. Sisteplassen gikk til spilleautomater, som 34 % av kvinner spiller på nettet. Nesten 30 % av menn spiller poker på nett, men kun 20 % av kvinnene. 

Hvorfor spiller de? 

Da spørsmålet “hvorfor spiller du?” ble spurt var svarene stort sett de samme. Flesteparten av spillerne er der for en av tre grunner, som er enten penger, underholdning eller drømmen om å vinne. 

Hvis vi går på tallene, så svarte 54,9 % av kvinnene og 56,6 % av mennene at de spilte for å tjene penger. 51,8 % av kvinnene og 54,4 % av mennene sa at de spilte for å vinne i lengden. 22,5 % av kvinner og 19,4 % av menn sa at de spilte fordi de kjedet seg.

Så det betyr ikke så mye om du har to X-kromosomer, eller et par med XY – begge kjønn gambler av stort sett samme årsaker. Men likevel har kvinner en helt egen psykologi når det kommer til gambling, og den skiller seg veldig ut fra den mannfolkene har. 

Hva om? 

Det finnes alltid en liten mulighet for å vinne mye penger, eller i hvert fall en god del penger. Samtidig er det også en mulighet for å tape masse penger, med mindre man velger spillsider som tilbyr bonus uten innskudd. I dette tilfellet ble respondentene spurt om hva de ville gjøre hvis de vant £500 (rundt 6 000 norske kroner) 

Svarene viste at kvinnene var mer forsiktige enn mannfolkene. 72,3 % av kvinnene ville tatt ut pengene umiddelbart, mens kun 61% av mannfolkene ville gjort det samme. Kun 9 % av kvinnene ville brukt pengene til å forsøke å vinne enda mer penger, mot 13 % av mennene. 

“Jeg har aldri spilt”-leken 

Dersom du i leken “Jeg har aldri spilt” kan svare “på badet”, “toalettet”, “foran TV-en”, “i bilen” eller “på familiesammenkomster”, så vil du vinne. Dette er de vanligste stedene folk har gamblet. Resultatet for begge kjønn er omtrent helt like. 34 % har gamblet foran TV-en, 15 % på do, 11 % sammen med familie – inkludert både bryllup og begravelser – og 8 % i bilen mens de kjørte! 

En gambler er en gambler, uansett hvor de er – de trenger bare en enhet og internett. 

Er du utro?

Med større lojalitet til spillsidene de vanligvis bruker, viste det seg at kvinner var litt mer lojale enn mannfolkene. Resultatene viste at flere kvinner var lojale til kun en spillside (over 35 %), mens kvinner som byttet mellom to sider kom på andreplass (31 %). Tallene var byttet om for menn; 33 % av mannfolkene spilte på to sider, mens kun 29 % spilte på bare én side. 

Alt handler om penger 

Til slutt var det interessant å se hvor mye mannlige og kvinnelige gamblere brukte på nettet daglig. Undersøkelsen viste at det ikke var noen særlig stor forskjell her per uke. 51,8 % av kvinner bruker mellom £1 og £10 i uka, mot 35,9% av mennene. Likevel var det langt flere menn enn kvinner som var villige til å satse store engangsbeløp. 

Noen interessante forskjeller, og likheter, ble altså identifisert i undersøkelsen. En ting begge kjønnene har til felles er i alle fall dette: begge er gamblere! 

Vargas

Fra hest og kjerre til Tesla

Fra hest og kjerre til Tesla – er det ikke mer enn drøyt hundre år gjennom historien. Det er et lite blunk i den store sammenhengen. Det tenkende menneske, altså Homo Sapiens, er også en fryktelig moderne skapning på kloden, vi har ikke vært her i mer enn 2,8 millioner år, cirka.

Tellus, altså jorda vår, ble til for mer enn fem milliarder år siden. Da begynner vi å snakke tidsperspektiv. Mennesket, er faktisk den eneste skapningen på kloden som føler sympati, kjærlighet og empati. Det er bra det er noe vi er best på.

Donald Trump

Mennesket er også regnet som den farligste skapningen på kloden, som er en fare for seg selv og artens eksistens. Når hevder å påstå at det brenner på dass allerede.

Selvom det er mange som gjerne vil diskutere den påstanden, at vi er det tenkende og kloke mennesket. Den påstanden får nemlig stadig vekk motstand. Vi vet alle hva Donald Trump kan prestere å si eller skrive på Twitter. “Grab them by the pussy” Fritt oversatt, klå henne i fitta. En påstand av den amerikanske president. Det tenkende mennesket, der altså. For en idiot.

Hvordan går det med evolusjonen ellers? Jo, takk som spør.

Bare tenk hva menneskene har utretter de siste to hundre årene. Vi har utviklet verden til et moderne industrisamfunn. Vi kan kjøre bil på moderne veier, i 120-150 km/t uten å dø, hver gang. Noen dør selvsagt, men den veien går det jo med de aller fleste av oss. Heldigvis hadde man nær sagt.

Tesla

Vi har altså droppet hest og kjerre nå og vi kjører heller elektrisk bil med digre batterier. For miljøet og fordi det går betydelig raskere. En Tesla f.eks, koster fra 700.000 kroner til et par millioner for den mest eksklusive utgaven. Og vi har penger til det, særlig vi nordmenn.

Penger ja, tenk hvilken utvikling vi har gjort innen økonomi. En gjennomsnittsfamilie tjener faktisk 1,2 millioner per år, om begge er i full stilling. Ola og Kari Nordmann har streng tatt råd til en Tesla hver. Det står ikke på.

Om vi tar for oss uttalelser fra de smarteste mennesker på kloden, altså de som har levde de siste par hundre årene, eller som lever fortsatt. Altså de smarteste av de kloke. Finner vi svar på hvor langt utviklingen har kommet.

Her skal man følge godt med i svingene fordi det er kanskje vrient å forstå for oss vanlige dødelige, men la oss gjøre et forsøk.

Fra hest og kjerre til Tesla
Fra hest og kjerre til Tesla

Albert Einstein

Albert Einstein (1879-1955) var en tysk teoretisk fysiker, som blant annet er kjent for å ha formulert relativitetsteorien. Som betyr at han regnet seg fram til ekstreme hastigheter i naturen, via tid og rom. Einsteins forskning endte opp med å gi verden et bilde av hvorfor tid er så viktig, sammenlignet med bevegelse.

Any fool can know. The point is to understand.

Albert Einstein

Han jobbet som patentbehandler innen elektromekanikk i Bern i 1903. Men jobbet på fritiden med teoretisk fysikk uten å ha et laboratorium tilgjengelig. Allikevel lykkes Einstein i å skrive artikler, et par år senere som kom på trykk, og som presenterte den berømte ligningen, E = mc2 – som relaterer til energi og masse.

Albert Einstein fikk Nobelprisen i fysikk i 1921.

Elon Musk

Apropos smartinger. Vi nevnte Telsa, den batteridrevne bilen mange nordmenn smykker seg med i disse tider. Et kjøretøy som blir produsert av fabrikker som eies av gründeren, Elon Musk. En mann som også startet det internasjonale nettbaserte betalingssystemet, PayPal i sin tid. Han eier altså Tesla-merket og driver selskapet SpaceX, som driver med reiser i verdensrommet i samarbeide med NASA. Musk er altså ikke helt borte han heller.

I det som betegnes som et omdiskutert PR-stunt, sendte Elon Musk og hans folk i SpaceX opp en Tesla i verdensrommet, med en dukke bak rattet, kalt Starman. Hans kraftigste romrakett, Falcon Heavy, sendt Musks egen Tesla ut i universet, og den svever kanskje rundt der oppe fortsatt. i følge Musk selv, kan bilen sveve i rommet i milliarder av år. Penger i dass vil noen hevde.

If we drive down the cost of transportation in space, we can do great things.

Elon Musk

Stephen Hawking

Til slutt blant våre helter, tar vi med vår største favoritt.

Forfatteren, fysikeren og teoretikeren, avdøde Stephen Hawking (vi anbefaler filmen om hans liv, “The Theory of Everything” på Netflix. En mann som også skrev en rekke fantastiske bøker. Både om sorte hull, om “Gud skapte ikke universet” og hva som kan skje med kloden – om intelligent teknologi overtar verden.

There is a real danger that computers will develop intelligence and take over. We urgently need to develop direct connections to the brain so that computers can add to human intelligence, rather than be in opposition.

Stephen Hawking

Hawking tok nemlig Einsteins relativitetsteori et hakk videre, gjennom kvantemekanikken. En teori som diskuteres i visse kretser fortsatt. Fysikkens molekyler og atomer og oppbyggingen av disse. Fysikk på et avansert nivå, men altså studert og løst av genier for mer enn hundre år siden. Stephen Hawking ble vurdert som en av klodens smarteste mennesker – gjennom tiden.

We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.

Stephen Hawking

Covid-19

Fra hest og kjerre til Tesla er ingen spøk. Vi dundrer inn i framtiden hele gjengen uten å vite hva som treffer oss. Og det er kanskje like greit? Mange begynner å bli en smule engstelig for at flaggermus strykes fra menykartet i store deler av Kina, dette er jo fortsatt en delikatesse for mange, må vite.

Utbruddet av Covid 19-viruset har skapt uante bølger i hele verden. Børsene raser og folk dauer som fluer.

Sett i lys av at verden har vært overbefolket i lang tid, kommer kanskje viruset beleilig noen steder, men er åpenbart en katastrofe for den som rammes. Men dødelige virus har skjedd før og vil garantert ramme oss igjen. Det er like sikkert som at kriger kommer og går også.

Når vi vet at amerikanerne, lenge før ‘The Donald’ kom til makten på uærlig vis, har vært på månen, sendt ett kjøretøy på to tonn til planeten Mars. Og i tillegg har vært i verdensrommet med ulike romferger og i tillegg planlegger å sende mennesker til den røde planeten, via NASA og SpaceX utgaven til Musk – har verden virkelig gått videre.

CERN

Ikke for det, amerikanerne alene er selvsagt ikke enerådende på å gjøre fantastiske ting. Elon Musk er forresten født i Pretoria i Sør-Afrika. Og den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning, CERN, ligger i Sveits. Og i Frankrike. En internasjonal organisasjon for partikkelfysisk forskning. Hvor 20 medlemsland med 2600 heltidsansatte, og med 8000 forskere og vitenskapsmenn – er dette verdens største forskningssenter, innen disse fagområdene.

CERN la også grunnlaget for det vi kjenner som World. Wide. Web, altså starten for det vi idag kjenner som internett, best kjent som nettet.

Mulig alt var mye bedre før internettet tok makten over oss. Ungene var ute og lekte, “barnepornoen” forble innad i familien utan at noen visste. Og vi hadde bare NRK på TV. Selvsagt var det fint å se Skomaker Andersen i julekalenderen, men nå har vi rett og slett ikke tid. Tid og rom har blitt for smått for oss – rett og slett.

I de harde tredveårene visste det jo ikke om noe annet liv enn det de levde, fra dag til dag. Og det man ikke vet har man jo ikke vondt av.

Hest og kjerre var et fantastisk hjelpemiddel for veldig lenge siden her hjemme, men brukes sikkert fortsatt i fattigere deler av verden. Hvor de ikke engang har hørt om verken Tesla eller Corona. Kanskje like greit?

God bedring!

Vargas

Selvsikker eller utrygg på deg selv?

Det å ha nok selvtillit i riktige settinger kan være veldig viktig for den det gleder. Er du selvsikker eller utrygg på deg selv? Å være utrygg på seg selv, med dårlig selvtillit, kan være ødeleggende i stor grad – veldig ofte. Tenk om du er på vei på en blind date, så trekker du deg, fordi du er redd for at vedkommende ikke liker deg.

Det vil du aldri finne ut av, om hun gjorde, eller ikke.

Selvsikkerhet er ikke noe man er født, men i hvert fall ikke mange, det er noe som må trenes opp og gjøre seg fortjent til gjennom mental trening. Ha god fysikk, kommer ikke av seg selv, trening, ikke sant? Slik er det med vår indre strek også.

Erling Braut Haaland

Tror du Erling Braut Haaland tror han er god i fotball? Tror du han har dårlig selvtillit? Selvsagt ikke. Haaland vet han er veldig god og har topp selvtillit, både på trening og før kamp. Er han nedfor en dag, kan ha jo ringe kontofon, sjekke saldo eller gå i banken og telle penger.

Lest? Følelsen etter trening …

Han er allerede veldig rik, og behøver ikke bekymre seg for penger igjen – noen gang. Slik skaper selvtillit. Til tross for å ha vært god som barn, var ikke unge Erling født god i fotball, det ligger utallige treningstimer bak, samt gode gener fra mor og far, som også hjelper på sluttresultatet.

Selvsikker eller utrygg på deg selv?

Selvsagt kan ikke alle bli like god som Braut Haaland, men kanskje litt bedre enn hva man selv tror om seg selv. Selvtillit er noe man kan få ved å bygge seg selv opp, både fysisk, men også mentalt.

Er alle andre bedre enn deg – i alt? Det stemmer nok ikke med virkeligheten. Det faktum at du går rundt og tenker deg selv ned, gjør at du får en langt dårlige selvtillit enn du burde. 

Se opp og fram, ut med albuene og krev din plass. Du er viktigere og bedre enn du tror!

Å være unge er krevende

Tusenvis av unge norske jenter og gutter sliter med selvtilliten, med psykiske problemer, angst, depresjon og et negativt selvbilde. Hvorfor det, tror du? Fordi samfunnet vi lever i krever vinnere, det krever at du lykkes på trening, på skolen, er en god venn, har siste mote og nok penger til å reise hvor du vil, når du vil. Og glem for all del ikke å bevise din vellykkethet og suksess i sosiale medier, på Instagram og på Facebook.

Det er krevende å være ung, men det burde vært mye enklere. Det kan de unge gjøre noe med selv.

Samfunnet vi lever i skaper endel problemer for unge mennesker som ikke har særlig kjennskap til å være voksen. De har unge sinn, unge tanker og ofte en naiv innstilling til hva som faktisk er viktig og ikke. Gode selfies og mange likes, oppleves som det absolutt viktigste i livet. Men det er egentlig sekundært.

Selvsikker eller utrygg på deg selv?

At du gjør så godt du kan, har venner som liker deg som du trives med, at du lærer det du bør lære og bruker fritiden på det du synes er gøy – er egentlig mye viktigere. At du mestrer hverdagen, har nok selvtillit til å få deg kjæreste, og unngår å være utrygg på deg selv. Vil gi deg et verdig liv å leve.

Tankene makt

Makter du å styre tankens makt, lar du deg ikke påvirke av negativitet, du bruker energien på noe annet.

Har du den mentale styrken og den indre roen som du kan kontrollere 100%, vil det også gi deg en trygghet den dagen du trenger den. Ser du løsninger foran problemer og aldri gir opp, vil det hjelpe deg i de utfordringer du møter.

Å takle motgang og vanskelige situasjoner er ikke alltid like lett, men ved å øve på å øke selvtilliten din, vil du før eller siden fortelle deg selv, det umulig er ikke lenger umulig. Det tar bare litt lengre tid.

Mental trening er undervurdert og burde ha vært pensum i både barne- og ungdomsskolen. Det er dog aldri for sent å begynne.

Ikke glem å legge inn vårt nyhetsbrev i din mailingliste for aller siste nytt, om det er gratis? Selvsagt.

Vargas

ID-tyveri og nettsvindel – snart din tur?

ID-tyveri og nettsvindel – snart din tur? Visste du at svindlere lykkes med å lure folk for 32 milliarder kroner i 2019, gjennom ID-tyveri og nettsvindel? Og visste du at sjansene er store for at det kan bli din tur om du ikke er forberedt nok?

Det er så mange som blir svindlet at vi kan ikke annet enn å advare igjen. Foreløpig er det engelskmenn som oftest opplever dette marerittet å bli fratatt sin egen Identitet.

Neste gang kan det være en nordmann, og det kan altså være deg. En skremmende tanke, ikke sant?

Alltid anmelde

Derfor bør du ta alle mulige forhåndsregler for å unngå tap av verdier, tap av ID eller svindlet for penger gjennom kyniske kriminelle som gjør hva de kan for å lure deg. Dessverre blir det brukt alle mulige verktøy med størst mulig teknologisk tyngde for å lykkes å få tak i verdiene.

Å anmelde tyveriene når faktum rammer deg, er sannsynligvis til liten nytte, men du bør ifølge politiet, alltid anmelde for å få registrert tyveriet eller svindelen, alltid. Men å få tilbake penger du har blitt frastjålet eller i god tro, selv har sendt ut av landet – er lite trolig.

ID-tyveri og nettsvindel - snart din tur?

ID-tyveri og nettsvindel – snart din tur?

Svindlerne blir stadig dyktigere i å lage informasjonen, e-postene, nettsidene, falske annonser, falske videoer osv. slik at stadig flere av oss blir lurt til å tro at det vi mottar og leser – er ekte vare. Vi tror ofte det beste om venner og kollegaer, det er her svindlerne slår til. De bruker vår egen omgangskrets til å svindle oss for store summer.

For disse som kan det, er det svært enkelt å hacke seg inn på en PC. Jo bedre sikkerhet du har, jo vanskeligere passord, bruk antivirusprogram, brannmur og oppdateringer – jo vanskeligere gjør du jobben for de som forsøker å svindle deg.

ID-tyveri og nettsvindel – snart din tur? Er du forberedt på å få regninger i posten som ikke er ditt kjøp? Det kan vær konsekvensene om tyvene har til gang til dine kort og koder, eller dine kontoer.

Om du oppdager at din enhet oppfører seg annerledes, er tregere eller du ikke får opp de siden du normalt er inne på, kan din PC være infisert av et virus, da bør du oppsøke profesjonell IT-hjelp. Hold musepekeren over linken du er mistenkelig på, for å se hvor den faktisk kommer fra.

Din elskede

Det som ser ut til å være en e-post fra en kollega, kan være et svindelforsøk. Trykk aldri på en link til en video eller en e-post du får mistanke om. Tekster som følgende: “Er det deg som er med i denne videoen“, er et gyllent eksempel på å få vår nysgjerrighet til å klikke på vedlegget. Ikke gjør det. ID-tyveri og nettsvindel – snart din tur?

Nettsvindel er en type bedrageri som blir utført ved bruk av internett. Svindelen kan for eksempel skje via SMS, telefon, e-post, applikasjoner og nettsider. Metodene som blir brukt, varierer. Svindleren har økonomisk vinning som mål.

Polititet.no

Du er ensom og søker etter en god venn, en livsledsager, en potensiell kjæreste eller ektefelle via en seriøs nettside, som tilbyr slike tjenester. Det er det nemlig tusenvis av nordmenn som gjør. Kvinner som menn. Innen kort tid oppstår det varme følelser, for vedkommende du skriver, eller snakker med – vet hva du ønsker å høre.

Du kan faktisk bli stormende forelsket i et menneske du aldri hat møtt. Fordi du så inderlig ønsker at det vedkommende forteller, er riktig, du ønsker å få en å elske, som elsker deg tilbake. Du blir bedt om å sende penger til flybilletten, du skal endelig få møte din elskede, som du har brukt måneder på å bli kjent med.

ID-tyveri og nettsvindel - snart din tur?

Vær skeptisk

Etter du har tømt sparekontoen din, sendt av gårde tusenvis av kroner – du står på flyplassen med blomster i den ene hånden og kanskje en annen gave i den andre, men ingen kommer.

Du er blitt svindlet, både pengene og håpet er borte. Dette kan skje med alle som har troen på menneskeheten. I en perfekt verden ville dette være mulig.

Vær skeptisk til det motsatte er ettertrykkelig bevist. Ikke bli én av mange som får livet ødelagt av kjeltringer som går over lik for å lure nordmenn for deres verdier.

Hver eneste gang du er inne på en nettside, legger du igjen spor. Ikke du personlig, men din IP-adresse. Den digitale strømmen av personlig informasjon er en hovedårsak til at svindlerne gjør seg flid med å finne denne informasjonen som eies av rike nordmenn. ID-tyveri og nettsvindel – snart din tur?

Svindlerne sitter nemlig ikke bare i Norge, men over alt på kloden, for å finne mest mulig informasjon om deg, på kortest mulig tid. Nok til å tappe bankkort, stjele din ID, eller lure deg til å oppgi personnummer eller Bank-ID – for å gjøre jobben deres enklere.

Nettsvindel

Nettsvindel er åpenbart ikke bare et norsk fenomen, men det skjer over alt, hele tiden og oftere og oftere. Det man bør være bedre på, er å vite hvordan svindlerne tenker, ikke åpne mistenkelige kilder, bytte passord ofte, ha et antivirusprogram som er oppdatert, og ikke dele passord og bank-brikke med ektefellen.

Hvorfor gjør du det?

Snart finnes det ikke noen trygge havner via World.Wide.Web, altså internettet, hvor du enkelt og uten bekymring kan ferdes. Du og dine verdier er fritt vilt, uansett hvor du befinner deg. Derfor bør du hver eneste dag tenke sikkerhet når du klikker deg inn på nettet – enten det er hjemme eller på jobb.

Du kan være den neste som opplever nettsvindel, og når du selv har oppdaget det, er det dessverre for sent.

Om du har spørsmål om sikkerhet og nettsvindel, kan du være anonym i våre kommentarfelt. Følg gjerne vårt nyhetsbrev for siste nytt. Det er alltid gratis.

Vargas

Pin It on Pinterest