Kategoriarkiv: Religion

Jesus

Denne langhårede fyren som etter sterke rykter skal ha levd på jorden for mer enn 2000 år siden, og som har skapt et ettermæle få kan måle seg med. Hvem var han? Jesus fra Nasareth, født av Jomfru Maria.

Kun ulvedebatten skaper mer uro og større overskrifter enn religion, i hvert fall her i Norge. Vi ønsker ikke å ta del i noen av disse for å skape nye diskusjoner, uten sammenligning forøvrig, men fortelle, spørre og nyansere bildet av Jesus – han har jo bursdag snart, må vite.

Sannsynligvis en karismatisk fyr med nese for å få med seg massene.

Menn som levde for mer enn 2000 år siden, var derimot neppe lik den Jesus vi så gjerne ser for oss i glorifiserte filmer fra USA. Høyreist med langt hår, blendahvitt smil og talegaver som en amerikansk president – før Donald Trump. Menn på den tiden var ca 160 cm, hadde dårlig tenner og svært liten kunnskap om det meste, også religion.

Allikevel fikk han hovedrollen i verdens mest kjente, og solgte bok. Imponerende.

Peterskirken i Vatikanet, alle kirkers mor Foto: Wikipedia.org

Fortsett å lese Jesus

Hvem er GUD?

Og hvor er det han holder til? Har du sett Ham for deg? I min kommende krimroman, “presten” – snakker den katolske presten, Alberto Sobele, med en høyere makt. Ikke noen gjennomgående krangel eller lang monolog, men en kort passiar. 

Prester, kateketer og helt sikkert biskoper, har denne evnen til å få svar. Et tegn eller symbol. Påstås det fra kirkelig hold.

Hvem er din Gud? Er det Ham med stort hvit hår, hvit skjegg som sitter på en sky og overvåker menneskehetens dårskap, hat og dumheter? Ja, det skulle ha tatt seg ut. Gamlingen ville vel før eller siden falt ned, om Han visste hva vi bedrev tiden med her på jorden. Han ville vel ha skammet seg på vår vegne.

 

Fortsett å lese Hvem er GUD?

Frisør nektet å klippe kunde med hijab – rasisme?

Frisør, Merete Hodne nektet en kunde som møtte opp i hennes frisørsalong på Bryne, i oktober i fjor, med hijab. Hun måtte gå med uforrettet sak. Kunden ville vite pris på farging av hår.

Frisør jaget kvinne med hijab ut av sin frisørsalong, rasisme?

View Results

Loading ... Loading ...

Malika Bayan (24) anmeldte Hodne. Frisøren som jagde kunden ut av salongen, ble pålagt å betale en bot på kr 8000 kroner, etter at at hun ble anmeldt for rasisme. Frisøren nektet å betale, derfor ender saken i Jæren tingrett.

#72 -- Lynda

Bildet er en illustrasjon og har ikke noe med Malika Bayan å gjøre Foto:  barbasboth via Compfight

Fortsett å lese Frisør nektet å klippe kunde med hijab – rasisme?

Konfirmasjon

I dag er det søndag. I går, ja i går, på lørdag, var jeg i konfirmasjon. ”Det er verdens siste tid”, ville min salige far sagt. Konnfemmasjon på en lørdag?” ”Skulle du hørt på maken te gæernskap”?

Et gjesteinnlegg av Terje Bergersen

Men sånn var det altså! Lørdagskonfirmasjon! Kirkeklokker og orgelspill og salmesang og ”Deg være ære”. Full pakke. Presten var fra Sunnmøre og ivrig fan av Aalesund F.K., Noe som fremgikk til stadighet under gudstjenesten. Men det var greit det òg. Både Gud og Jesus ble nevnt flere ganger innimellom fotballsnakket. For vi sang ”Måne og sol”, og ”Deg være ære,” sa fram trosbekjennelsen og ba Fadervår. (på en enda nyere måte)

Og konfirmantene var i hvite ”kapper”. Svært ukledelige, synes jeg, især på gutter. Prest og noen andre kirkearbeidere og konfirmantene gikk i prosesjon inn i kirken og alle guttene stirret i gulvet og holdt kjortelen i sammen i halsen med venstrehånda, tydelig ukomfortable.

Jeg kan huske tilbake på min egen konfirmasjon. Da var det også kapper, like ukledelige som nå. Men så var det overhøring! Selve examen theologia. Theologia Light! Oppover kirkegangen sto vi, guttene på den ene siden, jentene på den andre. Guttene hadde slips, på konfirmasjonsdagen skulle det være sløyfe. Og nervøse var vi, nesten inntil sammenbrudd. Nervøsiteten var fullstendig grunnløs. Det vesle pensum vi hadde kunne nesten alle på rams og tiden hvor overhøringen ble underkjent var forlengst en saga blott.

IMG_1496Foto: Privat

 

Men presten vandret oppover og nedover kirkegangen og spredte frykt og dommedag og vi trodde nesten at det var nå utvelgelsen skjedde. Utvelgelsen til himmelriket saler med sang og lykke eller en fryktelig, evig tilværelse i djevelens gemakker med gloende gafler og luften fylt av gråt og smertehyl og lukten av svidde romper. I all evighet? Skrekk og gru. For den som ikke vet hvor lenge en evighet varer så kan jeg prøve å forklare det. Uansett hvor lenge du har vært i helvetet, så har du lengre igjen å være der enn du allerede har vært der. Kjempelenge!

Men ikke fortvil! Helvetet er nedlagt! Lokalene er omgjort til en high class pizzarestaurant med skjenkerettigheter. Djevelen har fått jobben som sjefskokk og trives utmerket med det.

Imidlertid, jeg fikk ingen spørsmål fra presten og fikk stå til konfirmasjon. Onkler og tanter og fire hundre kroner og bankbok fra banken med ti kroner på. Det kunne vært verre. Året før skulle konfirmantene ha hatt. Teite, dumme, små hatter i en slags grønnfarge. Med fjær også, fy for all ulykke. Jeg var heldig som, med et skrik, unngikk det tåpelig hodeplagget. Grøss!

Konfirmanten i den konfirmasjonen jeg var i hadde tjueto gjester. Det ble servert et overdådig koldtbord med kylling og fiskecabaret og karbonader og roastbiff og jeg vet ikke hva! Og waldorfsalat! Og kaker! Du og du for kaker. Jeg målte blodsukkeret da jeg kom hjem og mens jeg satt der og ventet spent på resultatet, begynte det å ryke av måleapparatet. Så eksploderte det med et smell. Vinduene blåste ut og jeg havnet ute på parkeringsplassen sammen to potteplanter og en liten kasserolle gryterett fra i går.

“Panneluggen” merket ingenting. Hun var fullstendig oppslukt av Melodi Grand Prix på Eurovisjon, der en herre som var utkledt som en dame, med damestemme, men med skjegg og som gråt hele tiden og var fra Østerrike, vant.  Men til tross for at hun/han vant, sluttet hun/han ikke å gråte. Jeg hadde en tante engang, jeg. Hun hadde bart og kinnskjegg, men hun vant ikke Melodi Grand Prix. Ikke gråt hun heller.

Men tilbake til konfirmasjonen til mitt elskede bonusbarnebarn. Dette var en gutt og han fikk en uhorvelig haug med penger. Han fikk den svimlende sum av førtitre tusen kroner! Førtitre tusen kroner og en rød T-skjorte som det sto ”España” på. Jeg overlater til leserne å gjette hvem han fikk T-skjorten av. Heldigvis hadde jeg et kort med noen tusenlapper også. Og takk for det. Man vil jo ikke skille seg ut heller.

 

Kilde: Terje Bergersen/ Vikingposten.no

Vargas

Konfirmantens pris!

Kanskje en av de viktigste dagene i en ungdoms liv, er den de får store summer penger mellom hendene. Det er faktisk hevet over enhver tvil, mange går til presten og får høre gamle historier om en fyr som heter Jesus, i et helt år; for pengenes skyld. Hvem kan si noe galt om det?

Det er dyrt å være ungdom, alt koster penger, og de må leve på sin foreldre fram til de får stipend eller annen inntekt i denne perioden av livet. Det gir ikke stort av seg som oftest. Men det gjør en konfirmasjon. Fra 10.000 til 50- 60.000 kroner får 15 åringen mellom hendene. Rik for første gang i sitt liv.

Konfirmasjon er for de unge en stor dag, og det er på mange måter selve springbrettet inn i voksen livet, og man får lov til å disponere en større pengesum for første gang. Bare det er jo stas i seg selv. Noen har planene klare og skal ha moped. Noen ønsker å spare hvert eneste øre til senere. Andre vil bruke mye penger på klær, PC, ny mobil eller på kjæresten.

Andre ønsker å reise til Syden å feste bort alt sammen, men blir stoppet i siste liten av myndige foreldre som vet bedre.

Fortsett å lese Konfirmantens pris!

Jesus døde på korset for menneskene- tror du på det?

Kan så mange ta så feil? Er Jesus og alle historiene om Han eventyr fortalt av mennesker med stor fantasi? Hvorfor er det mange hundre millioner mennesker verden over som tilber Han hver eneste dag?

Var Jesus virkelig lik denne personen vi kjenner så godt fra filmen? Han med det vakre ansiktet, det lange håret og det velfriserte skjegget?

I vår kristne historie finnes det få gode svar, men fortsatt mange ubesvarte spørsmål. Allikevel er det mange som har nettopp Jesus som sin følgesvenn i livet. En utvilsomt fin fyr om historien om Han er sann.

Mange tviler fortsatt. Den norske kirke gjør som kjent svært lite for at flere skal tro på Han og følge Guds sønn. Den norske kirke ser ut til å skyve folk flest vekk i fra kirkerommet, med stadig å gjøre meget upopulære og feilaktige valg.

Fortsett å lese Jesus døde på korset for menneskene- tror du på det?

Påsken 2014 – få på fjellet, mange i kirken?

Sen påske gir færre lysten til å reise til fjells, men siden det fortsatt er mye snø gir det muligheter for de som elsker å benytte de tilbudene det norske påskefjellet har å by på.

– Det er faktisk en hel del, om du heller vil finne på noe spennende enn å bare sitte hjemme å kjede deg sammen med svigermor. På de aller fleste destinasjoner i den norske fjellheimen der det er heistrekk, hytter, preparerte skiløyper og hoteller for alle som elsker den norske påsken slik vi kjenner den gjennom media og nyhetenes TV og telelinser, er det fortsatt muligheter.

Sannheten er at det ikke er mer enn ca 10 – 12 % av den norske befolkning som reiser til fjells i påsken, noen velger å reise en uke til Syden, andre blir hjemme. Kanskje et besøk i din lokale kirke hadde vært et klokt valg denne påsken?

Fortsett å lese Påsken 2014 – få på fjellet, mange i kirken?

Frelsesarmeen fortjener hver krone de får inn!

Å straffe Frelsesarmeen fordi den sentrale ledelse ikke godtar homofili blir som takle spilleren i stedet for ballen. Det blir gult kort. Husk hvilken viktig jobb Frelsesarmeen gjør for de fattigste og andre som  ikke har det like lett som oss andre. 

– Mer enn 125 timer døgnet rundt står det et telt mitt i Oslo-sentrum, åpent for alle. De som står der tar i mot alle mennesker som trenger noen å snakke med, noe å bite i eller varme seg litt etter å vært ute i vinternatta helt alene. Det finnes mange skjebner som ikke får den hjelpen de trenger fra det offentlige. Representantene i Frelsesarmeen spør ikke vedkommende hvilken legning man har, før de får komme inn.

Teltet er innredet med møbler fra Fretex og det tilbys gratis kaffe og vafler med plass til både liten og stor. Hver dag og kveld arrangeres det konserter. Man kan møte noen for å slå av en prat med, et pledd og ei hånd og holde i om man vil. Teltet skal være et sted der alle er velkomne bare for å ta en pust i bakken i den hektiske før juletiden. Alt er selvsagt helt gratis.

Fortsett å lese Frelsesarmeen fortjener hver krone de får inn!

Biskop leker Gud og politi etter overgrepssak

Biskop Bernt Eidsvig velger å gjøre som han selv mener er best, han leger Gud og går til media med all den informasjon han synes passer å gi i en meget alvorlig overgrepssak. Uten å tenke et sekund på hva jenta måtte føle for at han går til media med saken. 

En prest skal ha innrømmet å ha seksuellomgang med en mindreårig jente på 15 år, og er avskjediget i sin stilling.

Hadde biskopen hadde gjort det riktige burde han ventet med å snakke med media fram til jenta var avhørt av politiet. Biskopen har i tillegg bedt overgriperen, en pest i fra Den katolske kirke om å holde seg utenlands på grunn av fare for bevisforspillelse eller fare for å påvirke vitner.

Fortsett å lese Biskop leker Gud og politi etter overgrepssak

Voldtekt i Dubai – Man bør vite hvem man besøker!

Kommer det muslimer til Norge, så forventer vi at de skal oppføre seg, og følge norske lover og normer. Akkurat slik alle andre gjester med andre religioner gjør når de kommer hit. 

Marte Deborah Dalelv (24) jobbet i Dubai, og skal angivelig ha blitt voldtatt av en medarbeider. Hun valgte å gå til politiet i Dubai for å anmelde hendelsen. Det endte med at hun selv ble arrestert og fengslet.

Foto: Dubai/ Eugene Kaspersky

Fortsett å lese Voldtekt i Dubai – Man bør vite hvem man besøker!

Ultraortodokse jødiske menn- Avskum av verste sort?

Jødiske kvinner ønsker å kunne få be ved den hellige Klagemuren i Jerusalem. Noe ultrasortokse jødiske menn slett ikke vil ha noe av. De kaster egg, de spytter og roper for å få kvinnene vekk fra den hellige muren. 

Hvilken rett har jødiske menn til å nekte jødiske kvinner til å be der de selv måtte ønske? Er ultraortodokse jødiske menn verdens avskum av verste sort? Hva er det som gjør at de har førsterett på det som har vært et hellig sted for jøder gjennom hundrevis av år?

– Kvinnene i organisasjonen “Women Of The Wall” har siden 1988 kjempet for å få utøve religiøse ritualer foran vestveggen som står igjen etter kong Herodes tempel som ble ødelagt i år 70. Fortsatt er dette en verkebyll i den hellige by. Jøder mot jøder, kvinner mot menn. Menn som tror de er menn, men som oppfører seg som bortskjemte drittunger som ikke får viljen sin.

Ultraortodoks protest (Foto: GALI TIBBON/Afp)Foto: Foto: GALI TIBBON/Afp

Her står voksne menn og spytter på kvinner fordi de ønsker å bruke det som for kvinnelige jøder er et naturlig sted til sin bønn.

De ultraortodokse mener dette er brudd på skikkene ved det hellige stedet og har protestert kraftig.

Tidligere har altså de beende kvinnene blitt arrestert, men nylig var det de 400 fremmøtte sin tur til å få politiets beskyttelse.

Women Of The Wall mener med rette, at Klagemuren selvsagt skal være for alle jøder som måtte ønske å få be ved det historiske og religiøse muren.

– Ultraortodokse jødiske menn velger å bruke alle midler for å få ha veggen for seg selv- uansett hva verden forøvrig måtte mene om den saken. I følge politiet måtte de holde rundt ett tusen ultraortodokse menn unna kvinnene. Noen kastet søppelposer  vannflasker, egg og plaststoler på dem, mens andre blåste i fløyter for å forstyrre.

Religiøse mennesker kan være satan selv om de ikke får det som de vil- uansett religion, ingen GUD aksepterer vold av noe slag, og det står blant annet i de ti bud at man skal “Ikke slå ihjel”, og derunder oppføre seg som en idiot mot andre, til tross for uenighet.

Ultraortodokse jødiske menn er absolutt verste sort menneske i mine øyne- ekte avskum som tar seg til rette mot andre. Skammelig!

Kilde: NRK.no

 

Vargas

Konfirmasjon- en kostbar begivenhet

I vår tid er det frivillig å velge om man vil konfirmere seg. Og dette kan være et vanskelig valg for mange unge mennesker. Skal man velge kristelig eller human-etisk?
Dette er et valg hver enkelt må finne svar på ut ifra sine verdier eller tros overbevisninger.

– Om man velger å konfirmere seg kristelig, må man gjennomføre en undervisning i kirkens regi. Denne undervisningen tar konfirmantene i 9. klasse og går gjerne over et skolesemester.
– I tillegg til undervisningen hos presten, må konfirmantene møte opp i kirken på gudstjenester. De må møte på minimum 8 gudstjenester i løpet av konfirmasjonstiden.

 

– Det er tid for konfirmasjoner over det ganske land. Ungdommer i hele landet venter i spenning på den store dagen som forhåpentligvis gir noen ekstra kroner i en alltid tom pengepung. Det vil si ingen bruker vel pung lengre. Nå er det kort som gjelder. VISA kort.

– Konfirmasjon er for de unge en stor dag, og det er på mange måter selve springbrettet inn i voksen livet, og man får lov til å disponere en større pengesum for første gang. Bare det er jo stas i seg selv.

– Noen har planene klare og skal ha moped. Noen ønsker å spare hverdt eneste øre til senere. Andre vil bruke mye penger på klær, PC, nu mobil eller på kjæresten.

– Konfirmasjon betyr jo en videreføring og fortsettelse av dåpen, men det er ikke sikkert det er av så stor betydning for de fleste konfirmanter, en naturlig del av hva som har mest betydning er totalsummen man får i form av gaver.

 

Å gjennomføre selve konfirmasjonsdagen, er en dyr affære for de foresatte. Det er den viktigste dagen i et ungt liv, så de fleste foreldre vil selvsagt at alt skal bli perfekt.

Selskapslokalet, klær, mat, drikke, kaker, pynt, og gaver. Det er mye som koster penger.  Derfor er det smart å begynne planleggingen mht konfirmasjon i svært god tid.

Konfirmantforeldrene vil i snitt ha utlegg til konfirmasjonen på rundt 30.000 kroner, viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMi på vegne av DNB.

I tillegg skal de bruke mellom 3000 og 6000 kroner på gaver til andre konfirmanter.

Konfirmantene får i snitt gaver for 9.520 kroner av sine foreldre. Samtidig bruker foreldrene 2.660 kroner på klær og sko hvis det er en gutt og 14.200 kroner hvis det er en jente.

9.400 kroner brukes på mat og drikke til den store dagen.

Er DU konfirmant i 2013 vil jeg ønske lykke til og gratulerer med din store dag!

 

Kilde: E24.no

Vargas