Kan Wall ha vært i live da Madsen begynte å skjære i henne?

En av de mest omtalte drapssaker i Norden, begynte i Københavns byrett i dag, på selveste kvinnedagen, 8. mars. Oppfinneren, Peter Madsen hadde gjort avtale med frilans-journalisten, Kim Wall om et intervju – som skulle finne sted i hans hjemmebygde ubåt, UC3 Nautilus. Det ble 30-åringens bane.

Alt tyder på Madsen hadde planlagt drapet, lengre tid i forveien av møtet med Kim Wall.

Hva som faktisk skjedde det fatale døgnet, sannsynligvis natten til 11. august, fra da Kim Wall ble meldt savnet av sin kjæreste, og til den savnede ubåten ble funnet senere samme dato – er det retten nå skal finne ut av.

Alt man vet er at siktede Peter Madsen har innrømmet og partert liket av kvinnen, og dumpet kroppsdelene i havet, med jernrør som søkke for at lik-delene skulle bli vanskeligere å finne for politiet.

Presse fra en lang rekke nasjoner følger den meget spesielle og groteske rettssaken fra den danske hovedstaden. Eksperter mener at straffen for det brutale drapet, kan ende med forvaringsdom, eller maksimumsstraff som er 21 års fengsel, med 10 års forvaring.

UC3 Nautilus – hvor Kim Wall ble partert og dumpet av Peter Madsen Foto: Wikimedia.org

Continue reading «Kan Wall ha vært i live da Madsen begynte å skjære i henne?»

Therese Johaug ferdig som skiløper?

Dommen i dopingsaken mot Norges ski-prinsesse, fantastiske Therese Johaug nærmer seg. Er dommen for streng, kan skiesset miste OL og dermed er også sjansene store for at  en av Norges størst stjerner – forsvinner fra nasjonal idretten.

Det er mektige CAS (idrettens voldgiftsrett) som skal avgi dommen, der Therese kan åpenbart anke, om dommen blir for streng, men noe som er ensbetydende med at OL i Pyeongchang i vinter, går uten en av Norges beste utøvere.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) anket dommen Johaug fikk, på 13 måneder – derfor gikk leppekrem-saken helt til CAS, som sjelden kommer med uttalelser på når dommene blir avgjort og publisert.

Therese Johaug (29) Foto: Wikipedia.org

Continue reading «Therese Johaug ferdig som skiløper?»

Frisør nektet å klippe kunde med hijab – rasisme?

Frisør, Merete Hodne nektet en kunde som møtte opp i hennes frisørsalong på Bryne, i oktober i fjor, med hijab. Hun måtte gå med uforrettet sak. Kunden ville vite pris på farging av hår.

Sorry, there are no polls available at the moment.

Malika Bayan (24) anmeldte Hodne. Frisøren som jagde kunden ut av salongen, ble pålagt å betale en bot på kr 8000 kroner, etter at at hun ble anmeldt for rasisme. Frisøren nektet å betale, derfor ender saken i Jæren tingrett.

#72 -- Lynda

Bildet er en illustrasjon og har ikke noe med Malika Bayan å gjøre Foto:  barbasboth via Compfight

Continue reading «Frisør nektet å klippe kunde med hijab – rasisme?»

Andrea Voldum ble voldtatt, men ikke trodd

Å bli voldtatt er kanskje det verste som kan skje et menneske, om det får beholde livet. Ikke alle får det. Heldigvis er det strenge straffer for å utføre slike handlinger, så også i Norge.

Forutsetningen er at man har bevis for at loven er brutt, slik at domstolene kan få igjennom en fellende dom.

En sak får voldsom oppmerksomhet i norske medier denne sommeren. I en voldtektssak mot tre menn som først ble siktet, senere frikjent, har ofret i saken – Andrea Voldum (18), publisert navnene på de tre menn.

Hallingdal tingrett, dømte de tre siktede i en komplisert og vanskelig voldtektssak. For i mars 2014, ble de tre mennene dømt, men saken ble anket, og Borgarting lagmannsrett, måtte gjennom to runder for å finne svar på denne saken.

  • Siden det kreves fem stemmer i slike meddommersaker holdt ikke det rene flertallet til domfellelse. De tre mennene ble dermed frikjent i Borgarting lagmannsrett.
  • NRK.no

Justitia

Tim Reckmann via Compfight

Continue reading «Andrea Voldum ble voldtatt, men ikke trodd»

Pedofili – Overgrep mot fem barn i to barnehager i Bergen

Pedofili. Hva er det? Det i seg selv er nemlig ikke straffbart. Men, i det øyeblikket en person med en slik legning forgriper seg, er det åpenbart straffbart. Vedkommende vil få et svært lite hyggelig fengselsopphold. 

(Les mer om Pedofili på Wikipedia.org)

Fordi det er disse fangene som soner i norske fengsel som er absolutt sist på enhver rangordning blant de innsatte. Vi kjenner ikke til så detaljerte beskrivelser av hva som skiller et normalt menneske og den som tenner seksuelt på barn. Heldigvis. Det er et av vår tids største tabuer, vi liker ikke å snakke om det, fordi det er det aller verste vi selv kan tenke oss våre barn utsettes for. Naturligvis.

Sign

Marin Gatellier via Compfight

Continue reading «Pedofili – Overgrep mot fem barn i to barnehager i Bergen»

Sirkus Breivik i gang igjen

Massemorderen har saksøkt den norske stat for brudd på den europeiske menneskerettkonvensjonen nr 3 (forbud mot tortur) og 8 (Retten til respekt for privatliv og familieliv) Anders Behring Breivik klager altså på forholdene i Skien fengsel.

I følge rykter skal massedrapsmannen ha kollapset og tatt til tårnene for en tid tilbake. Han måtte dele sine fire celler han har til disposisjon, med med annen innsatt. Til tross for at han aldri skulle dele noen av cellene med sin medfange, var det nok til at Breviks liv raste sammen.

Faktisk finnes det altså følelser hos terroristen. Følelser for eget godt befinnende.

Nå skal verden nok en gang måtte ta stilling til massedrapsmannen. Cirkus Brevik i gang igjen, dessverre. Nå med ønsker om bedre soningsforhold. Heldigvis, for de etterlatte, skadde og pårørende etter 22. juli 2011, er det kun satt av fire dager til denne rettssaken. Det er all grunn til å tro at soningsforholdene for terroristen; ikke blir endret på bakgrunn av denne.

Breathe in, all the way down

hjl via Compfight

Continue reading «Sirkus Breivik i gang igjen»

Loven gjelder også for Russen!

Da er tiden kommet for russ 2014, nå er deres tid endelig kommet. Dessverre er det ikke alle som får feire denne høytiden på samme måte som sine med-russ. Årsaken kan være at de rett og slett trodde at loven ikke gjaldt for dem.

Så feil kan man altså ta.

Loven gjelder for alle, også russen. De må ta sine forhåndsregler og ikke stappe sin russebil eller buss smekk full, for deretter å bli stoppet av politiet. Da kan i verste fall skiltene på doningen,  som mange russ har betalt store summer for å få i orden til mai, bli tatt.

– Både i Bærum og i Maridalen har det vært tilfeller av russ som har blitt tatt med et for stort antall personer i sine busser. I natt var det 16 personer for mye i en buss i Maridalen, og tidligere denne uke ble en buss stoppet det det var 24 personer mer enn tillatt registrerte. Da ryker både lappen til sjåføren og skiltene på bussen.

I 2013 hadde Follo-russen en russebuss som hadde en verdi på 1,9 millioner kroner, da er det litt kjedelig om denne ikke har skilt. Uten skilt kommer ikke bussen på veien. Heldigvis er det ikke nødvendig med så dyre busser, men det er smart å ikke bryte loven så bussen ikke blir avskiltet, uansett.

Continue reading «Loven gjelder også for Russen!»

Orderudsaken mye omtalt- på ny er de tiltalte i søkelyset

Ekteparet Per og Veronica Orederud har vært ute på perm, om ikke lenge så kan de på ny flytte hjem til gården der tre mennesker ble skutt og drept. Pers foreldre og søster. Mange stiller spørsmålstegn ved årsaken til at paret på ny skal omtales og på ny få oppmerksomhet. 

Burde ikke mennesker som er dømt for drap ties ihjel og ikke få nevneverdig omtale?

Når man får en alvorlig dom for en alvorlig handling så er det straffen man må regne med, etter dette så skal man slippe å bli pekt på som fortsatt kriminell. Allikevel bør systemet sette en stopper for at domfelte kan sko seg på, eller gjøre næring av ugjerning i ettertid.

– Det blir veldig feil om vi nå ser hjemme-hos-reportasje i den kulørte pressen på Orderud gård. Slik oppfattes hyklersk og det strider med folks rettsoppfatning. De som er dømt og sonet sin straff bør komme seg videre i livet, i fred og ro fra alt som har med drapssaken og rettsaken å gjøre.

De bedyrer fortsatt sin uskyld, både Per, Veronica, Kristin og Lars. Dommene ble like fullt svært strenge, her er det åpenbart at noen vet noe som ikke tåler dagens lys. Noen vet hvem som skjøt og drepte tre uskyldige mennesker til døde i kårboligen i Sørum i 1999.

Kan sannheten komme for dagen? Sannsynligvis vil den det.

De viktigste monumentene i en av Norges mest omtalte drapssaker:

  •  Natt til pinseaften 22. mai 1999 blir Anne Orderus Paust og hennes foreldre, Marie og Kristian Orderud drept i kårboligen på Orderudgård i Sørum.
  • Kristin Kirkemo (26), Veronicas halvsøster, og Lars Grønnerød (41) pågripes og siktes for brudd på våpenloven.
  •  Per Kristian Orderud (45) og hans kone Veronica Orderud (27) pågripes og siktes for medvirkning til drap.
  • Rettssaken går i Nes Herredsrett og er i medias hovednyheter i mange uker fra dag 1.
  •  Per Kristian Orderud og hans kone Veronica dømmes begge til 21 års fengsel.
  • Kristin Kirkemo Haukeland dømmes til 16 års fengsel (er nå sonet ferdig)
  • Lars Grønnerød dømmes til 18 års fengsel

Harald Orderud, drapsdømte Per Orderuds fetter, tar nå bladet fra munnen og ber media la være å skrive om de drapsdømte slektningene som om de var kjendiser eller noens helter. Etter hans syn finnes det ingen interesse for noen av dem, de bør slett ikke omtales i media.

Harald Orderud reagerer spesielt på Dagbladets fokus på ekteparet Orderud som omtales i avisen som mennesker som har gjort en bragd.

– Folk flest bryr seg nok lite om de som nå snart er frie etter mange års fengsel, men saken har en prinsipiell viktig faktor. Når man har sonet ferdig en dom, uansett hva man har gjort og er dømt for; så er samfunnet forpliktet til å legge alle forhold til rette for at man skal komme seg tilbake i lokalsamfunnet raskest mulig.

Betyr det at ekteparet Orderud må selge gården og starte på nytt et annet sted fordi de ikke er velkommen hjem?

Betyr det at stemplet som «trippel-drapsdømte» henger med ekteparet for all framtid? Fortjener de ikke en ny sjanse? Janteloven er fortsatt sterk i Norge. Skulle ekteparet gå fra å være fengselsfugler til kjendiser og bli en del av lørdagsunderholdningen i beste sendetid på TV, vil noen og enhver få lørdagspizzaen i vrangstrupen.

Vi må ha tillit til rettseparat, men hvordan straffedømte skal integreres i lokalmiljøet finnes det ingen gode fasitsvar på, det er faktisk opp til lokalsamfunnet å ta grep, oppføre seg siviliserte nok til å ta i mot ekteparet Oredrud på en skikkelig måte. Uansett syn på saken.

Det kan nok bli vanskelig noen.

 

Foto: TV2.no

Vargas

3. mars blir Steven Danielsen dømt for drapet på Anja

Forhåpentligvis blir den iskalde drapsmannen som voldtok Anja før han kvalte henne, kraftig påvirket av en rekke medikamenter- dømt til forvaring. En slik mann kan bare ikke få være blant andre mennesker i et normalt og fritt samfunn. 

Lovens strengeste straff er 21 års fengsel samt forvaring kan bli utfallet av dommen. Forvaring betyr:

 Lovbrytere som av en rett ansees for tilregnelige, kan bli dømt til forvaring dersom det er stor fare for at lovbryteren kan komme til å gjenta forbrytelsen eller regnes som en fare for samfunnet. Forvaring er i dag det eneste virkemidlet det norske rettsvesenet har til disposisjon for å idømme lovbrytere en reell livstidsdom eller en dom som tilsvarer «livsvarig fengsel» i andre straffesystemer, da det ikke er noen øvre grense for en slik doms varighet.

Ved idømmelse av forvaringsstraff fastsettes det en tidsramme og normalt også en minstetid. Forvaringsfangen kan ikke løslates før utløpet av minstetiden, og forvaringsdommen kan forlenges med inntil 5 år av gangen etter utløpet av tidsrammen. Dette innebærer at en forvaringsfange må kvalifisere seg for løslatelse gjennom å godtgjøre at vedkommende ikke lenger utgjør en fare for samfunnet eller kan komme til å begå nye forbrytelser.

Kilde: Wikipedia

Continue reading «3. mars blir Steven Danielsen dømt for drapet på Anja»

Dette er mannen som er siktet for å ha voldtatt og drept Anja

Politiet brukte svært kort tid på finne svar på hvem det var som drepte 21 år gamle Anja Weløy Aarseth. Årsaken var hans tidligere kriminelle aktiviteter, DNA-profilen politiet fant på Anja stemte overens med Steven Danielsen (23) fra Ålesund.  Saken er løst. Godt politi håndverk. 

Anja Weløy Aarseth (21) fra Bergen ble meldt savnet torsdag 29. august, etter at hun ikke kom hjem fra en joggetur i Ålesund kvelden før. Hun ble funnet død i søkeområdet lørdag 31. august.

Continue reading «Dette er mannen som er siktet for å ha voldtatt og drept Anja»

DNA-treff på 21-åring fra Skarbøvik er tatt for drapet på Anja

Mannen i begynnelsen av 20 årene som nå er tatt av politiet er registrert fra tidligere. Han skal ha forsøkt å rane kiosken Pluto like før Anja forsvant fra fjellet byfjellet Aksla utenfor Ålesund. Pågripelsen skjedde uten dramatikk. Han skal være fra Skarbøvik også det i utkanten av Ålesund.

Anja Weløy Aarseth (21) fra Bergen ble meldt savnet torsdag 29. august, etter at hun ikke kom hjem fra en joggetur i Ålesund kvelden før.

Hun ble funnet død i søkeområdet lørdag 31. august.

Continue reading «DNA-treff på 21-åring fra Skarbøvik er tatt for drapet på Anja»

Hvem drepte Anja? Gjerningsmannen vil bli tatt!

Svært mange likhetstrekk setter Anja- saken opp mot Sigrid-saken for et år tilbake. En ung kvinne blir meldt savnet for deretter å bli funnet drept. Sigrids drapsmann er ikke funnet enda en man sitter siktet i saken. Sigrids DNA ble funnet i den siktedes campingvogn. 

28. august ble Anja Weløy Aarseth meldt savnet. Hun ble funnet drept lørdag 31. august.

Foreløpig er det for tidlig å si noe om hva politiet har funnet, men blir en DNA profil funnet ved drapssted eller på ofret- da vil denne saken bli løst på sikt. Etter all sannsynlighet vil de som tok den 21 år gamle kvinnens liv bli tatt.

Var det flere gjerningsmenn kan den ene få kalde føtter og avsløre den andre eller gjøre feil slik at de blir avslørt.

Anja Weløy Aarseth 21) Foto: Familien

Continue reading «Hvem drepte Anja? Gjerningsmannen vil bli tatt!»