Trygge havner på børsen

Trygge havner på børsen, finnes de når det krakker eller går mot en resesjon? Tvilsomt, svarer du sikkert. Men det er faktisk noen få unntak, som gjør att du ikke taper pengene dine i form av at disse selskapene går konkurs. Noen selskap kan være volatile, ja, men det er ikke nødvendigvis negativt.

Estimated reading time: 6 minutes

Equinor

Noen selskap berger seg ved at de blir kjøpt opp av en større konkurrent eller noen rike investorer som ønsker å slå sammen flere selskap, til et eller flere større. Det er ikke nødvendigvis nok til å berge stumpene.

Les også: Dette kan bli dyrt

Trygge havner på børs bør først og fremst tjene mye penger, ha penger på bok og ha evnen til å tjene penger i tiden som kommer. En tid som ser brokete og usikker ut, nesten uansett hvilken bransje man ser inn i. Unntakene er altså energi, olje og gass.

Vi gir deg aksjetips du kan trygge pengene dine i, om du har nok tid.

 Statoil fram til 2018, ble omdøpt til Equinor. Hvor den norske stat er hovedaksjonær med en eierandel på 67 prosent som fra 1. januar 2022 er forvaltet av Nærings- og fiskeridepartementet, som da overtok ansvaret fra Olje- og energidepartementet.

Wikipedia.org
Trygge havner på børsen
Foto: Vargas12.com

Equinor, AkerBP og Vår Energi. Disse selskapene tjener mye penger og har gjort det siden krigen i Ukraina brøt ut. Equinor i særdeleshet, tjener mer penger enn noen andre selskap på børsen, både på olje og gass. Og framtidig inntjening ser også veldig lys ut, all den tid verden trenger olje og gass-resursser i all uoverskuelig framtid.

Les også: Nå blir boliglånet dyrere

Equinor henter olje og gass fra Nordsjøen og har gjort dette i mer enn femti år, og vil gjøre det i mange ti år til. Heldigvis. Vi trenger olje nå og i framtiden og vi trenger gass, nå og i framtiden. Via produksjonsfeltet, Johan Sverdrup, vil det i fjerde kvartal bli hentet opp 720.000 fat med råolje, hver eneste dag. Hurra, og takk for maten.

Skal du eie kun én aksje i tiden som kommer, hvor børsen kan gå inn i en usikker tid, bør det være Equinor.

Aker Horizons

Man skulle tro at alt som har betegnelsen Aker, har enorme muligheter siden det er knyttet til Aker og Kjell Inge Røkke. Slik er det nok ikke lenger nå. Aker Offshore Wind og Aker Clean Hydrogen hadde faktisk ikke livets rett og ble til slutt faset ut og eksisterer nå kun under Aker Horizons vinger. Som et gufs fra en fordums tid.

Ikke alle selskap eller aksjer skal vokse inn i himmelen, enda de er beskyttet av kunnskapen og de dyktige medarbeiderne til Røkke-familien. Det er nemlig Røkke Junior, Kristian Røkke som er CEO i Aker Horizon. Akers grønne lokomotiv, investeringsselskapet som skal hjelpe oss å takle framtidige utfordringer – ute og hjemme.

Trygge havner på børsen
Foto: Vargas12.com

Aker Horizons utvikler grønne industriprosjekter og teknologier som akselererer netto null-overgangen. Selskapet har eiendeler på tvers av fornybar energi og karbonfangst. Og utvikler grønne industrielle knutepunkter som kombinerer lavkost fornybar energi med hydrogenproduksjon og nedstrøms-applikasjoner.

Aker Horizons

Aker Horizons er et nytt selskap, men har Aker, selve kronjuvelen i Røkke-imperiumet i ryggen. Selskapet har mye penger på bok, spesielt etter salget av REC Silicon til Sør koreanske Hanwha for 1,4 milliarder kroner.

Men det er de framtidige planene som gjør at vi mener at Aker Horizons er en trygg aksje for framtiden.

I Narvik bygges det nå en enorm energipark hvor det skal produseres elbil-batterier og en fornybarsatsing man ikke har sett maken til i nord, noen gang. Videre har Aker og Aker Horizons eliten med seg i ingen ringere enn tidligere Oljefondsjef, Yngve Slyngstad. Han har fått ansvaret for Akers multimilliard-fond, Aker Asset Management som skal hente 100 milliarder Euro, før Røkke og co er fornøyd.

Selvsagt vil Aker Horizons være endel av den investeringen i form av oppkjøp av andre fornybarselskap.

Trygge havner på børsen handler om det grønne skifte for kommende generasjoner, men vi må begynne allerede i dag. Derfor er det viktig å forstå hvem som vil mest og kan mest på veien til et bedre klima.

Rec Silicon

Ja, vi snakket varm om Equinor, olje og gass. Det er riktig, men samtidig bruker Equinor enorme ressurser på å gjøre framtiden så grønn som mulig, til tross for at det hentes mye olje og gass fra dypet. Equinor skal være et selskap som satser på en omfattende omstillingsplan med miljøet i fokus.

REC Silicon er verdens ledende polysilicon-produsent, et produkt som må til for å lage solceller i solcellepaneler, altså framtidens energi-løsning.

Dette selskapet ble solgt av Kjell Inge Røkke og Aker Horizons til Hanwha i år, som vi var inne på. Nå er det mange brikker som er i ferd med å falle på plass for REC Silicon, blant annet er det avgjort at den nedlagte fabrikken i Moses Lake skal åpnes igjen i 2023.

Da vil REC Silicon begynne å tjene penger igjen. Mye penger, om Hanwha får det som de vil.

I skrivende stund ligger det en rekke triggere i selskapet REC Silicon, og dermed i aksjen. Triggere som kan gjøre at selskapet får dette løftet mange aksjonærer har ventet på i flere år. Trygge havner på børsen er i aksjer og selskap som vet hva de driver med, som tjener penger og som vil tjene penger i framtiden.

Først nå når den sørkoreanske giganten Hanwha har kommet på banen, ser det ut til å bli presentert viktige avgjørelser – som gjør at selskapet vil tjene (mye) penger på sikt. Men som du sikkert har oppdaget, det er forbundet med stor risiko å eie aksjer. 

Admin for denne bloggen er eier av flere av de omtalte aksjene, men artikkelen bør ikke sees på noen kjøpsanbefaling. Du kan tape pengene dine.

Vargas

Hater du homser eller jøder?

Hater du homser eller jøder? Eller bruker skjellsord når du omtaler minoriteter? Er alle nordlendinger idioter fordi de bor nord for Sinsen-krysset? Svarer du ja på et eller flere av disse spørsmålene, bør du se bedre etter i speilet. Er det en klovn der inne? Ser du klovnen?

Estimated reading time: 4 minutes

Hat

Å velge hat, vold og drap framfor kjærlighet, ømhet og samhold er det både destruktivt og lite smart.

Hva om du flytter inn i et nytt nabolag med din familie, så viser det seg at alle naboene er muslimer. Blir du redd, vred og fylt med hat? Ja, for du hater muslimer også, ikke sant? Gå til speilet og se etter klovnen. Den er lett å se.

Natt til lørdag ble London Pub, et kjent utested for homofile, og den lille musikkbaren Per på Hjørnet rammet av det verst tenkelige: En mann som løsnet skudd mot uskyldige gjester, midt i den varme sommernatten.

VG.no

Du som fylles med hat mot andre fordi de har andre meninger enn deg selv, eller blir fylt med sinne fordi andre har en annen legning enn deg – du bør våkne opp. Hater du homser eller jøder, er det du som er problemet. Verken de homofile, lesbiske eller jødene.

Et hat mot en bestemt gruppe mennesker, det være seg kjendiser, homoer, politikere eller skuespillere, er selvsagt et hat for mye. Vi ser det flere steder rundt om i verden at hatet vokser på ulik basis mot hvem som helst.

Ingen trodde at Russlands president, Vladimir Putin ville gå til militært angrep på sin nabo, Ukraina. nå, snart fem måneder senere har krigen pågått uten stopp. Med det resultat at mange millioner sivile har måtte flyktet fra det krigsherjede landet.

Hatet vokser. Og hatet mot Russland er kanskje verst?

Hater du homser eller jøder?

Fordommer

Dine fordommer er farlig for deg selv, men også for samfunnet du lever i, om du velger å ytre dine forkvaklede meninger i sosiale medier, er en ting. Når du velger å stanse verden med å ty til vold – rammer det oss alle. Hele samfunnet.

Du har dine meninger om det meste, du er ikke for romfolk, ikke homofile eller fete mennesker, heller. Du vil ha en verden skapt i ditt bilde, der alle er like vakre, kloke og perfekte som deg, ikke sant?

Vel, det er ikke sikkert det står så ille til, men mange nordmenn har nok snev av fordomsfullhet i seg. 

Årsaken kan være mangel på kunnskap, kombinert med påvirkning utenfra. Media, venner, familie og kolleger gjør noe med dine meninger, og det er lett å bli påvirket av sine omgivelser.

Fordomsfulle mennesker fordummer debatten, vi må tørre å se mennesket bak hudfargen, bak religionen og tørre og lære ny ting. Bli kjent med andre enn de som ikke ligner på oss selv. 

Vi må tollerere andres meninger, religion og eksistens og slutte å tro vi er bedre enn andre. Makter vi det, å vise større storsinn og hjerterom, vil det være håp for framtiden.

Klovnen

Når blind og usaklig vold rammer oss med våpen, er det samfunnet, med politiet i spissen som skal beskytte oss fra galskapen. På papiret og i lovverket. Det er lettere sagt enn gjort, bare spør dem. Politiet.

Heldigvis finnes det fortsatt helter i blant oss, som tør og kan. Som med fare for egne liv tok hånd om faenskapet når det virkelig gjaldt.

«Du må ikke sitte trygt i ditt hjem

og si: Det er sørgelig, stakkars dem!

Du må ikke tåle så inderlig vel

den urett som ikke rammer deg selv!

Jeg roper med siste pust av min stemme

Du har ikke lov å gå der og glemme!»

Arnulf Øverland

Hater du homser eller jøder? Da bør du tenke skikkelig etter hvor hatet kommer fra, kanskje hater du egentlig bare deg selv?

Når du står der og stirrer på deg selv i speilet, se godt etter i dine egne øyne, hvilket spørsmål dukker opp først? Vi tipper det ligner på: “Hva var det som skjedde, nå? Hvor var det det begynte å gå så jævlig galt?

Se etter egen gang til. Ser du klovnen?

Zaniar Matapour, du er en forbanna klovn!

Vargas

Nye regler på elsparkesykkel

Nye regler på elsparkesykkel fra i dag. Nå gjelder de samme reglene som for bil, du kan bli straffet for 0,2 prosent promille. Og førerkortet til bil kan faktisk ryke. Nå skal du også bruke hjelm om du er under 15 år, når du ferdes på elsparkesykkel, ellers vanker det bot.

Estimated reading time: 4 minutes

Motorvogn

Enn elsparkesykkel er fortsatt en elsparkesykkel, men kvalifiseres også som “motorvogn”. Ergo så har føreren et betydelige større ansvar for å ferdes på veien, fortauet eller hvor det måtte være.

Blir du tatt for å være dritings mens du forsøker å føre en elsparkesykkel, er du i trøbbel. Da kan det bli fengsel fra 6 måneder til 5 år og tap av førerkort. Det er kjøreturen neppe verdt.

Les også: MC-ulykker i vår og sommer

Bruk hode i sommer. Ikke kjør verken båt, bil eller elsparkesykkel i beruset tilstand.

Det burde ha vært en selvfølge, men vi forsøker å hjelpe deg til ikke å lage enorme problemer for deg selv, derfor bør du lese videre. For hva gjør du som yrkessjåfør, uten førerkort? Du vil sannsynligvis få sparken. Tenk over dine konsekvensene over dine handlinger.

Konsekvenser

Nye regler på elsparkesykkel gjør at du må ta kloke valg når du er på farten, på byen og nyter alkohol og køen for taxier er lovlig lang. Da bør du enten gå, velge buss, bane eller ringe en venn. Det siste er nok tryggest for deg.

Nye regler på elsparkesykkel

Velger du å ta sjansen på en tur med elsparkesykkel, kan du slippe unna med det. Men er uhellet ute og du blir tatt. Må du kanskje sone. Er du klar over hvordan det er å sone en fengselsstraff? Og er du klar over hvilke konsekvenser det får for deg å få straffen på rullebladet sitt?

Les også: Vin som belønning hver dag

Er du ung og lovende, har hårete mål om å få en karriere i politiet, bli lærer, førskolelærer, sosionom, lege eller idrettsleder. Du må ha politiattest, og der skal det helst stå: “Intet å bemerke.” Ikke: “Tatt med promille på elsparkesykkel og fikk dom: 4 måneder ubetinget fengsel“. Drømmejobben kan fort forsvinne uten plettfri vandel.

Reglene

Som du sikkert vet, er det forbudt å holde mobiltelefon i hånden når du kjører bil. Slik er det også når du fører en elsparkesykkel og straffen er deretter. 7450 kroner er boten på, om du blir fersket med mobilen i hånden til øret. Og du vil få tre prikker på førerkortet.

Som om ikke det var nok, er du mellom 18 og 19 år, og har førerkortet på prøve, altså prøvetid på to år. Vil prikkbelastningen være det dobbelte. Altså seks prikker på førerkortet for å bruke mobilen på elsparkesykkel. Om du har to prikker fra før, så ryker førerkortet. Tenk litt på det.

Politiets primæroppgave er å forebygge ulykker i trafikkbildet. Derfor må politiet ta rutinemessige tester og kontroll av befolkningen som ferdes med bil, båt eller elsparkesykkel. Særlig i de større byene hvor mye folk samles, spesielt i helgene. Så vær beredt – politet vil allerede førstkommende helg, se etter lovbrytere.

Siden ferdsel med elsparkesykkel har påført mennesker stor skade og dødsfall, var det på tide med en innskjerping av regelverket nå.

Til slutt en advarsel til alle dem som normalt har brukt elsparkesykkel på vei hjem, fra en fuktig kveld på byen – nå bør du la den stå. Og heller gå hjem.

Ellers blir det dyrt.

Kilde: NRK.no

Vargas

Kjønnsbegrepet hen blir normalisert

Kjønnsbegrepet hen blir normalisert gjennom at stadig flere nordmenn føler seg midt i mellom gutt og jente. Eller kvinne og mann. Man er verken eller. Eller begge deler, om du skjønner. Kjønn var svært lett å definere for bare femti år siden i Norge. Nå er kjønnet stadig mer utvannet og hen blir et begrep.

Bergenet lesetid: 6 minutes

Likestilt

Mannen, altså far, jobbet og mor passet huset og ungene. Kvinnen, altså mor, gjorde neste alt annet også. Far slapp unna med å vaske bilen og grille pølser. Nå er kjønnene tilnærmet likestilt og kvinner gjør mye mer av det menn gjorde før. Inkludert det å tjene egne penger.

Les også: Orgasmegaranti – leker for voksne

At kvinner og menn velger sex med samme kjønn, blir i stadig mindre grad knyttet opp mot legning. Men mer om lyst, tenning, kåtskap og knyttet opp mot sex, framfor kjønn. Man tenner i stadig større grad på person og personlighet framfor noe annet.

Kjønnsbegrepet hen blir normalisert

At man blir kalt for hen er ikke negativt betegnet, men definisjonen på et kjønn som ubestemt. Og, ja, det kan også være seksuelt betinget, men ikke nødvendigvis.

Les også: Stor rumpe gjør deg populær

Lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle kan være i gruppen hen. Fordi de forelsker seg ikke i verken kvinner eller menn. Men i begge kjønn og gjerne samtidig. Disse menneskene er friseksuelle sjeler som kan betegnes som hen.

Kjønnsbegrepet hen blir normalisert og er likestilt både kvinner og menn.

Kjønnsbegrepet hen blir normalisert

Hen er et kjønnsnøytralt eller kjønnsmangfoldig pronomen i tredje person entall. Det kan brukes der kjønn er ukjent, og da i stedet for hun/han eller vedkommende. Det kan også benyttes der kjønn er uten betydning eller der hvor personer ikke definerer seg som mann eller kvinne.

Sml.snl.no

Les også: Forhold uten grenser varer

Forskning

Når man tenkte på en mann i ordet rette forstand for femti år siden. Var det en mannsperson med hatt og frakk. Som røkte pipe eller sigaretter, leste avisen og sov middag. Som gikk i tøfler og drakk sprit rett fra flasken. Dagens mann er en feminin liten spirrevipp som ikke er helt sikkert på hva han er eller føler.

I løpet av de siste tiårene har menn blitt mer kvinnelige. Årsaken skal finnes i hormonforstyrrende stoffer i mange av de produktene vi omgir oss med. Blant annet plast, møbler, klær og emballasje.

Forskning.no

Dagens mann er neste like feminin som det kvinner var på femtitallet. Altså de har blitt likere i rollene, snakker på samme måte og ter seg nesten helt likt. At norske menn er mer feminine og et stadig vekk “født i feil kropp,” kan ha noe med hva vi faktisk spiser og drikker å gjøre.

Kjønnsbegrepet hen blir normalisert

Forskning viser at miljøgiftene PCB og PFC som finnes i luften og i kostholdet vårt, og brytes ikke ned. Men forblir i kroppen. Og disse gir oss hormonforstyrrelser som svekker det mannlige hormonet testosteron, i særlig grad.

Kjønnsforvirret

Dermed har vi fått og får stadig vekk et økende antall mennesker som er kjønnsforvirret.

De klarer ikke å skille på om de er gutt eller jente, men ender opp med å ville bli kvinne. Selvsagt er det også visse motsatte tilfeller. Men det er utvilsomt en påvirkende årsak til at menn er mer feminine enn tidligere. Kjønnsbegrepet hen blir normalisert gjennom at personer som opplever å være hen, blir møtt med respekt.

Tenåringsgutter vi kjenner godt til, som går på ungdomsskolen og videregående skole. Velger å sitte når de skal på toalettet framfor å stå, som var normen for kun få år siden. I noen miljøer kan dette oppfattes som feminint, men det er det neppe.

Årsakene til at unge ønsker å sitte å tisse kan være så mange, men en årsak kan være at unge gutter er redd for å søle. Her finnes det selvsagt ingen fasit.

Å føle seg så kjønnsforvirret at man ikke kjenner sin egen plass i samfunnet er forbundet med usikkerhet. Kanskje også skam. Helt sikkert en krevende prosess mange er i lenge, før man får følelsene sine på plass og dette kan selvsagt ta flere år. Hvem er jeg?

Hen

Hen er altså en person som er født i en kropp vedkommende ikke vil kjenne seg igjen i, men har valgt å forbli hen. Selvsagt er det ikke alltid slik, men at man velger å være i et likestilt kjønn, fordi man tiltrekkes begge kjønn.

Vedkommende kan være født som jente eller gutt, men velger bort begge deler, har sannsynligvis tiltrekning mot begge kjønn og har sex med både kvinner og menn. Men kan selvsagt også leve i heterofilt forhold.

Kjønnsbegrepet hen blir normalisert gjennom at vi tolerer kjønnenes individuelle ønsker, omgås dem og akseptere dem som likeverdige individer. Dette burde det selvsagt vært unødvendig å skrive, men med så mange lesbiske og homofile homofobe, der ute, så har vi ikke noe annet valg.

La mennesker som er ulik deg, få elske hvem de selv ønsker. Enten de er hun, han eller hen.

Vargas

På tide med elbil?

På tide med elbil? Naboen har det, flere i familien har også investert miljøvennlig. Er det ikke på tide at du også får ut fingeren og tar ansvar for klodens ve, og vell? Eller er det slik som noen eksperter hevder, at elbilen ikke er noe mer miljøvennlig enn bensin og Diesel?

Bergenet lesetid: 5 minutes

Miljøvennlig

At elbilen faktisk er mer forurensende enn noe annet, sett i lys av hva den består av? Elbil-batteriet alene skal visst være nesten umulig å bli kvitt. Og mange av delene på en Tesla er så lite egnet til bruk at hele bilen må byttes eventuelt skrotes. Om det kommer en bulk i karosseriet, sprekk i glasset eller andre defekte deler, så må bilen kondemneres. Mindre miljøvennlig er det vanskelig å komme.

Les også: På tide å droppe sommerkroppen?

Vi skjønner selvsagt tankegangen. Å unngå forurensning med eksos og andre giftige gasser ved å kjøre elbil. Burde i utgangspunktet ha vært en no brainer. Men så enkelt er det neppe.

På tide med elbil? Vel, vi klarer ikke helt å se verdien av elbil – all den tid batterikapasiteten ikke holder mål. Ladestasjonene er for få og strømmen er for dyr.

Og til et enda større dilemma og spørsmål det er lov å stille seg i samme slengen. Strøm i seg selv er allerede mangelvare, en dyr sådan. Hvorfor skal vi da gjøre alle nordmenn til elbil-eiere, når hele Europa snart skriker etter energi generelt og strøm spesielt? Det vil bli så dyrt til slutt at de fleste vil angre seg blå for å ha investert “miljøvennlig.”

På tide med elbil?

Drivstoff

Med bensin og Diesel-priser opp mot 30 kroner literen, bør man heller ta bussen. Men det er lettere sagt enn gjort. Særlig om man bor Nord for Nidaros. Der er det ikke bare lenge mellom hver buss, det er også milevis mellom hver ladestasjon. Men også billigere strøm. Et dilemma for mang en næringsdrivende og privatperson over det ganske land. Hvor skal dette ende?

Les også: Fra hest og kjerre til Tesla

Elbilen er mer klimavennlig enn bensin– og dieselbiler fordi den totalt sett har et mye lavere CO2-utslipp gjennom sin levetid. Dersom man skal se på elbilens CO2-utslipp, bør man se på utslipp gjennom hele elbilens levetid

Klimamyter.no

Med en oljepris som dundrer mot 120 dollar fatet, vil det ta tid før prisene på drivstoff går ned igjen. Dessverre ser det ut til at oljeprisen vil stige eller holde seg høy i uoverskuelig framtid. Det er dårlig nytt for deg som har planer om lang biltur med svigermor på slep i sommerferien. En ferie som kan bli langt dyrere enn først antatt.

På tide med elbil? Av pest og kolera er det ikke lett å velge. Må du ha bil, kan kanskje en hybrid være løsningen, eller like galt som noe annet?

Noe som kan berge sommerferien er at krigen i Ukraina tar slutt og man får en løsning på den pågående energikrisen i Europa. Alt henger sammen med hverandre, men det ser ut til at begge utfordringene ser ut til å vare. Dessverre.

Tesla

Halve Norge kjører rundt i Tesla. Fordi det har vært lønnsomt å kjøpe dyre nye elbiler. Men nå er festen snart over. Myndighetenes kutt i elbil-avgiften fjernes på biler over 600.000 kroner. Noe som gjør særlige dyre biler som Tesla betydelig dyrere.

Tesla er sikkert fantastiske biler, det. Men tar du en titt på Finn.no eller andre steder det selges mye bil. Vil du også finne overraskende mange Teslaer. Hvorfor det? Jo, fordi det ikke skal så mye til, før man man tvinges til å skrote nesten helt nye elbiler, av ulike årsaker, som vi var inne på innledningsvis. Da skal du jaggu ha god bilforsikring. Som dekker helt ny bil – om du får en “ripe i lakken”.

Vi har ikke peiling på bil. Verken bensin, Diesel eller elbil. Men vi har notert oss at Tesla som aksje, er minst like populær som bilen. Akkurat som Norges største bank, DNB. Mange hater banken, men nesten alle elsker aksjen.

På tide med elbil? Skal du kjøpe Tesla i nær framtid, ikke snakk med bilselgeren som selger bilen, for da ender du opp med bil. Men snakk med folk som kan markedet og vet hva som vil skje i tiden som kommer, innen utvikling, miljø og økonomi. Altså, du må ha en spåkule, fordi ingen kan vite hva morgendagen bringer.

Alt vi vet – er at det blir dyrt. Veldig dyrt.

Vargas

Konsekvensene for egne handlinger

Konsekvensene for egne handlinger kan endre livet ditt. Du bør vite hva dine handlinger kan føre til på godt og vondt. Dessverre er det mange unge som ikke tenker på hva som kan skje, om man ikke vurderer konsekvensene. Å kjøre ATV eller motorsykkel uten hjelm – kan være både dumt og fatalt. Å bruke harde narkotiske stoffer er for mange utenkelig, men ikke for alle.

Bergenet lesetid: 7 minutes

Konsekvenser

Hvor man kommer fra, hvem man omgås og om man tenker på konsekvensene for egne handlinger, eller ikke.

Les også: Ingenting er umulig, det tar bare litt lengre tid!

Avgjør om man lever lenge eller dør alt for ung. Å velge bort å ta på seg sikkerhetsbeltet er dumt, de fleste velger å gjøre det helt automatisk. Men fortsatt dør det mange nordmenn på veiene, noen ganger uten bilbeltet festet.

Tar du store sjanser oftere, på flere arenaer i livet; vil det før eller siden skje deg noe alvorlig, om du overlever kan være bare tilfeldigheter og flaks. Hvorfor ta den sjansen?

Du bestemmer 100% over din egen skjebne, men det er andre som bryr seg om deg og som helst vil se deg vokse opp og aller helst bli gammel nok til å se egne barn og barnebarn vokse opp. Senker du risikoen på de farligste tingene du gjør, vil du etter all sannsynlighet oppleve det å bli gammel.

Konsekvensene for egne handlinger handler om å unngå å havne i trøbbel. Enten i form av å bli skadet eller skade andre. Men det kan også være annen type risiko-tenkning med penger, jobb, bolig eller andres verdier. Som man reder, så ligger man.

Døden

Fortsetter du å leve hver dag som om den er den siste, kan den dagen komme fortere enn du aner.

Hvis livet er mye omtalt og skrevet om, så bør jo døden- som er en meget viktig del av livet, også omtales, diskuteres og skrives om. Noen barn kan ha masse spørsmål rundt døden, derfor bør du snakke naturlig om tema og spør om det er noe de går og grubler på. 

Konsekvensene for egne handlinger

Det er ikke lett å snakke om eller si så mye om det, men  det er langt verre for barn å ikke få noe svar.

Les også: MC-ulykker i vår og sommer

“Til døden skiller oss ad.” Alle kjenner den siste strofe i ekteskapsløftet. Døden er for noen det mest tabu man kan snakke om, det er i grunnen litt rart da den rammer oss alle, før eller siden. Ihvertfall så vidt man vet. Døden skiller deg fra din kjære, og fra selve livet.

Eldre

Mange mennesker er redde for å dø, muligens fordi man ikke vet helt sikkert hva som skjer med oss. Vi vet at kroppen visner sakte, men sikkert. Vi blir hvite, kalde og etterhvert helt stive. Noen hevder at sjelen lever videre.

Mange kristne mener å vite at man kommer til himmelen, til paradis, der det er butikker med vin-servering uten stengetider. Vel, kanskje ikke det da, men et fantastisk sted der man møter igjen sine, venner og kjære som har gått bort tidligere.

Hvor alle de man ikke liker er, sier imidlertid bibelen ikke noe om.

– Siden ingen vet med sikkerhet hva som faktisk skjer med oss, er døden et tema som kommer til alle som blir alvorlig syke, eller man har flyttet til siste stoppested som ofte er en institusjon av noe slag. Aldershjem, sykehjem eller aldersbolig med tilsyn.

Dessverre har ikke alle eldre og gamle det like godt i Norge.  Noen har det riktig fint, men ikke alle.

“Memento Mori”- husk du skal dø, vi må ikke glemme på livets vei, at døden er vår endestasjon uansett.

Konsekvensene for egne handlinger

Leger

Noen har mistet minnet, og husker ikke engang ansiktet til egne barn eller barnebarn. Andre vil ikke huske, og er slemme mot alle som kommer innom på besøk. De er ofte minst like syke. Noen er ikke syke, bare gamle, og mett av dage. De vil gjerne helst bare dø.

Hva gjør mennesker som får beskjed om at de har kort tid igjen å leve?

De er sammen med sin nærmeste så lenge som mulig og ønsker ofte å dø hjemme i sin egen seng. Noen ganger dør de ikke allikevel fordi legene har gjort en feil. Leger gjør ofte feil, det tyder bare på at de er mennesker. Leger kan også dø. Enda de er leger.

Les også: Slik blir du rik i 2022

Den verste måten døden rammer på, er når den kommer i feil rekkefølge. Foreldre burde slippe å måtte bære sine barn til graven, enda om barna ikke er barn lengre, men voksen. De eldste bør dø først, ikke fordi de er gamle, eller ikke noe mer verdt, men fordi det er så mye verre at yngre mennesker går bort først.

Eldre mennesker er ofte svært betydelig for den yngre generasjon, og de fleste har hatt en bestemor eller morfar som har betydd svært mye. Da er det selvsagt svært tungt når disse går bort, men som sagt det er i riktig rekkefølge.

Dumdristig

Har du livet kjært og er glad i dine nærmeste, bør du tenke over konsekvensene før du tar store sjanser. Ulykker skjer, spesielt om sommeren. Enten det er på fjellet, ved vannet, på vannet, på veiene eller på tur der man normalt ikke ferdes. 

Du kan nesten ikke være forsiktig nok, uansett hvor du er. Om du tenker deg litt om, så er livet veldig kort, ikke gjør det kortere ved å være dumdristig og ta unødige sjanser. Konsekvensene for egne handlinger blir viktigere jo eldre man blir. Det kan bety at man er klokere med årene og man vet bedre hva konsekvenser kan føre til.

Det aller siste døgnet vet ingen noe om, heldigvis, men det kommer til oss alle. Da kan du jo bruke tiden fram til den dagen med å gjøre verden et bedre sted for alle som du møter på din vei. Bare ikke gå gjennom livet å frykt døden, bruk heller energien på å skaffe deg et rikt liv med masse kjærlighet.

Ikke bli en i en allerede sørgelig statistikk som dør pga ulykker som kunne ha vært unngått. Nå har du fortsatt tid til å vurdere risikoen på din gjøren og laden. 

Døden er ikke reversibel. Den er veldig endelig, det er for sent å angre om du har glemt å tenke på konsekvensene.

Vargas

Helligdagsfreden brytes over hele landet

Helligdagsfreden brytes over hele landet og de aller verste er nok naboene dine. Kjenner du deg igjen? Det er ikke måte på hvor mye helligdagsfreden brytes i by og på land – over det ganske land. Det er irriterende og jævlig unødvendig. Snekkerarbeide og annet larm skal holdes til dager det som anses som hverdager.

Bergenet lesetid: 4 minutes

Helligdagsfreden

Det finnes nemlig en lov om å holde helligdager og helligdagsfred, noe svært mange nordmenn gir en lang faen i. Du kjenner nok til lovene, men bryr deg ikke, gjør du vel?

Det handler om respekt for naboene og lovverket, det handler om å vise skjønn og være et ok medmenneske for alle rundt seg. Selvsagt skal man ikke la seg provosere over enhver liten lyd, men det er forskjell på å luke i blomsterbedene og bruke motorsag. Eller vaske bil med høytrykkspyler isteden for med bøtte å svamp.

Helligdagsfreden brytes over hele landet fordi så mange bryr seg om sitt eget beste og tenker, hvis jeg skal klippe gresset så gir jeg faen i naboene. “Det er mitt gress og skal det klippes, gjør jeg det når det passer meg.” Det holder ikke. Fordi loven er krystallklar.

Du skal ikke larme, men holde deg i ro, på alle røde dager, og dager som er forbundet meg høytid. Julaften etter kl 16:00, blant annet. Og det som ikke er larm for deg, kan være bråk for andre. Vis hensyn.

Helligdagsfreden brytes over hele landet

Helligdager

På helligdag fra kl 00 til kl 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm. Ved kirke eller gudstjenestested er det mens helligdagsfreden varer ikke tillatt å forstyrre gudstjenesten med unødig larm eller arbeid eller annen forstyrrende virksomhet.

Lovdata.no

Følgende dager er helligdager:

 • Alle vanlig søndager (tenk litt på det)
 • Første nyttårsdag
 • Skjærtorsdag
 • Langfredag, første- og annen påskedag
 • Kristi Himmelfartsdag
 • Første- og annen pinsedag
 • Første og annen juledag

Det er lett å tro at det tar bare noen minutter å skulle bruke høytrykkspyleren. Og det er sikkert riktig, men i det øyeblikket du starter opp med bråket ditt, blir naboen(e) forstyrret.

Du skal ikke, under noen omstendigheter, fyre opp motorsagen eller andre elektriske apparater utendørs. Ei heller gressklipper, hekksaks eller vinkelsliper, uansett hvor mange oppgaver du står ovenfor. Privat eller som tjeneste eller oppdrag for andre.

Helligdagsfreden brytes over hele landet på grunn av deg og dine lite gjennomtenkte gjøremål. På tide å legge ned arbeidet på helligdager?

Naboen

Se for deg et gitt eksempel. Din nabo er hjernekirurg, du jobber med ditt og ønsker å gjøre det fin rundt deg. Ikke noe gærne i det, selvsagt. Men du velger å bruke hekksaks, gressklipper og vinkelsliper på røde dager. Dager før naboen din skal på helgevakt og trenger søvnen sin. Søvn og hvile han ikke får grunnet ditt larm.

Så skjer det noe akutt med noen du er glad i.

Hjernekirurgen på vakt får inn en pasient, men gjør en fatal feil, fordi han ikke har fått nødvendig hvile. Fordi naboen har holdt et jævlig leven hele helgen. Og pasienten dør. Satt på spissen er det et potensielt scenario, om du ikke holder fred og unngår å larme når du skal holde fred.

Om du velger å leie inn et snekkerlag som skal kle om huset eller legge nytt tak på huset. I en periode som rammes av røde dager, søndager eller aftener, bør du sørge for at snekkerlaget tar fri på disse dagene. Ellers vil det nok vanke bøter til deg som oppdragsgiver.

Er du nabo med én eller flere andre, bør du respektere lovverket. De gjelder nemlig deg, like mye som naboene dine. Om du bor så landlig at du ikke har naboer på flere kilometers avstand – så kan du larme i fred. Så høyt og mye du bare ønsker.

God bedring!

Vargas

Du er ikke vanedyr, du?

Du er ikke vanedyr, du? Du som står opp til samme tidspunkt hver eneste dag året rundt? Legger deg til samme tidspunkt og ser de samme programmene på TV, hver uke? Selvsagt er det ikke noe feil å være vanedyr, det er vi vel alle sammen på ulike nivåer. Men tåler du endring i rutinene dine, fordi forandring fryder? Neppe.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Folk trekker folk

Vi er flokkdyr og vanedyr, vi mennesker. Og jo, vi er dyr, på en litt annen måte enn våre artsfrender, dyrene. Vi er homo sapiens, det tenkende menneske. Derfor trives vi med andre mennesker, vi gjør som andre gjør og vi menger oss gjerne der andre er.

Les også: Mennesket er menneskets glede …

Selvsagt finnes det alltid unntak, der vi søker både ensomhet og tosomhet – helt bevisst. Men det betyr ikke at vi ikke trives med andre mennesker. De aller fleste søker seg til områder der andre mennesker befinner seg og bor. Det er derfor vi bor i blokk i byer med andre, som bor i den samme blokka i den samme byen.

Mennesket er en art med tobeinte primater i familien av store aper og tilhører menneskeslekten. Det vitenskapelige navnet kommer fra latin og betyr «det kloke mennesket».

Wikipedia.org

Går du inn på en restaurant i Spania, Frankrike eller Hellas, og det er bare kokken og servitøren som løfter et trøtt blikk på deg. I en tom restaurant, går du sannsynligvis til neste spisested. Er det da tilnærmet fullt i neste restaurant, men akkurat et bord ledig til deg og ditt følge, vil dere nok ta det bordet å si: “Nå var vi heldig som fikk bord.” Er du med?

Folk trekker folk.

Du er ikke vanedyr, du?

Slippen i Fredrikstad

Maten kan jo hende var både billigere og bedre på det andre stedet uten gjester. Men plasseringen av restauranten, omdømme, renhold eller at eierne ikke har rent mel i posen, påvirker om gjestene går inn og setter seg. Eller at den ikke hadde andre gjester til stede, rett og slett.

Les også: Mennesket – fra villmann til intellektuell geni?

La oss gi et eksempel.

På Fredrikstads berømte bryggepromenade er det en rekke spisesteder. Men den mest populære og kanskje den beste i hele landet, ligger på “den andre siden”. Restaurant Slippen, ligger på motsatt side av selve rosinen i pølsa, Østlandets beste plassering hvor fritidsbåtene ligger til kai. Restaurantene ligger tett i tett. På bysiden hvor det ferdes flest mennesker, turister og potensielle gjester.

Særlig om sommeren og i fellesferien. Men like fullt er det smekkfullt på Slippen, som ligger vakkert til på Kråkerøy-siden. Hvorfor? Fordi restauranten har et fantastisk renommé og har utmerkelser for å være blant de aller beste spisestedene i Norge.

Slippen i Fredrikstad er ikke bare en restaurant, men en institusjon på nydelig kvalitetsmat og ekstremt god service – hver gang. Ja, det koster litt mer enn hos andre, men det mener de fleste at besøket er verdt. Og dette snapper enhver turist med neste for god mat og service, opp. Selvsagt.

Du er ikke vanedyr, du? Men du fortsetter å gå til Restaurant Slippen, fordi der er det alltid mange gjester, du vet du får god mat og god service. Og du er har vært der mange ganger før.

Tradisjoner

Vi nordmenn er kanskje mer vanedyr enn andre. Det er lett å tro, fordi vi er så veldig bundet til tradisjoner, ofte gjennom generasjoner.

Når vi skal feire jul elsker vi at julen og i hvert fall julaften, er så lik den forrige, og gjerne den før det igjen. Det handler om tradisjoner vi elsker og som vi vil ha igjen og igjen. Selv om du vet hva som skjer i “Tre Nøtter til Askepott” så vil du se det igjen denne julen også, fordi det er endel av din tradisjon. Og helt sikkert mange andres.

Apropos julen og tradisjoner, kan du bare mimre litt tilbake og tenke etter hva dere spiser i høytiden. Er du og din familie vant til å spise ribbe på julaften, vil enhver idiot som kommer med forslag om torsk, blir nedstemt. Fordi det er endel av denne viktige tradisjonen.

Du kjenner sikkert en hel haug med mennesker som reiser til det samme stedet i sommerferien, enten det er til hytta, til Syden eller oppholder seg på vannet. I båten. Den samme båten som i fjor sommer og året før der igjen.

Du er ikke vanedyr, du? Men du sitter ved det samme bordet, på den samme stolen i hver eneste lunsj på jobben. Året gjennom. Og stakkars den tufsen som har tatt din plass – ved ditt bord! Der du pleier å spise de samme brødskivene, med det samme pålegget, med de samme kollegaene – hver eneste dag.

At forandring fryder, er ikke et konsept vi tar i vår munn særlig ofte, er det, vel?

Vargas

Fete mennesker bør gjøre noe med vekta

Fete mennesker bør gjøre noe med vekta, fordi det er farlig å være overvektig. Det sier rikssynser Sanna Sarromaa i dette innlegget på VG.no. Den finske journalisten og forfatteren elsker å provosere med egne debatt-innlegg og hun har nordmenn på gaffelen, rett som det er. Hun elsker å provosere, men har hun også et poeng her?

Bergenet lesetid: 4 minutes

 • Skal vi la være å hylle overvektige kropper?

Overvekt

Den finske 42-åringen som selv har stilt opp naken i flere artikler, også det for å provosere og få fram egne poeng. Hun mener at man ikke skal hylle alle typer kropp og i hvert fall ikke de som er selvforskyldt overvektig. Vi mener at dette er nok et slag under beltestedet fra skribenten.

Les også: 7 veier til det perfekte måltid

Det finnes en lang rekke grunner til at mennesker kan være overvektig. Og det behøver slett ikke være at vedkommende ikke har forsøkt å gjøre noe med det. Hva synes du? Skal vi ikke hylle alle typer kropper, mennesker og personligheter?

Skal vi virkelig ha et samfunn der vi skal gjemme vekk kvinner, menn, unge og gamle som ikke er perfekte nok?

Sanna Sarromaa mener at overvekt er skadelig. Det har hun selvsagt rett i, men hva så? Skal vi ikke hylle en kropp som er stor, fordi det ikke er sunt for vedkommende? Kan ikke den store kroppen være vakker, enda det ikke er gunstig å være tykk?

Perfekt

Sarromaa sier videre i sin artikkel at det å hylle overvektige, blir som å hylle røyking. Nei, det er feil. Alle vet at det å røyke er farlig og forbundet med en rekke sykdommer. Men å være stor, overvektig og ikke innenfor idealbildet, ikke være forbundet med sykdom.

Man kan faktisk være både stor og sunn. Det er svært individuelt for hver enkelt person.

Fete mennesker bør gjøre noe med vekta

Om Saarromaa får det som hun vil, skal vi jakte det perfekte idealet, der sunne, vakre mennesker skal hylles. Alle andre skal skamme seg, gjemmes, skjules, eller i hvert fall ikke bejubles i sosiale medier – om man er overvektig. Er du med på at det er slik vi skal ha det i Norge?

Les også: Jakten på det perfekte liv

Hvilket samfunn vil vi da få om vi skal ha et klasseskille som går på vekt, form og kanskje farge? Er det ikke rom for ulikheter og størrelser vil det bli et elite-samfunn for de som er perfekte og innenfor en viss normalitets mal.

De vakreste med lav fettprosent får de beste jobbene, får vise seg på restaurant, på teater og vises i media. Alle andre må ta til takke med resten og helst ikke vise seg offentlig, med mindre det er strengt tatt nødvendig. Ærlig talt.

Fedme

Det eneste vi finner i Sarromaas innlegg som vi kan si oss enige i. Er påstanden om at fedme og overvekt koster samfunnet store summer hvert eneste år. Det kan dermed ikke bety at vi ikke skal hylle overvekt eller bilder av store mennesker. Det er å gå alt for langt.

Fedme og overvekt er primærårsak til over 3200 dødsfall i året. Sykdomsbyrden utgjør den største delen av regningen med 39 milliarder kroner

VG.no

Det er skattebetalerne som må ta store deler av den enorme regningen det koster å måtte behandle syke mennesker. Som av en eller annen årsak er overvektig og må ha medisinsk behandling.

Les også: Hva er attraktiv og sexy?

Sanna Sarromaa veide 48 kilo i tredjeklasse og har derfor førstehånds erfaring med å være chubby.

Det gir henne dog ingen god nok grunn til å hevde at vi skal la være å vise fram – eller hylle de største kroppene. Tvert i mot, mener vi. Man bør og skal vise fram et mangfold av kropper, uansett om det er sunt å være tykk eller ikke.

Fordi det er slik vi er, vi mennesker. Vi er veldig forskjellig, både mentalt, fysisk og utseendemessig. Uansett alder. Syk eller ikke.

Vargas

Dette bør du ha hjemme i krisetider

Dette bør du ha hjemme i krisetider – om du ikke får handle som normalt. Eller om strømmen blir borte på ubestemt tid og du ikke har vann i springen som du pleier. Det må verken bli krig eller konflikt for at de tingene du tar forgitt å ha tilgang til – ikke lenger er tilgjengelig.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Krisetider

Krisetider kan være så mangt, ikke nødvendigvis krig. Det er faktisk nok med jordskjelv eller andre miljøødeleggende situasjoner lokalt, der du bor. Eller det kan komme til situasjoner der hele byer er i en unntakstilstand grunnet ekstremvær, orkan o.l.

Les også? Trenger du eget bomberom?

Men selvsagt også situasjoner der norske byer og Norge som nasjon, har havnet i væpnet konflikt med andre land. Er du din egen lykkes smed. Eller en enda farligere og mer alvorlig pandemi rammer oss, verre enn den vi nå er i ferd med å komme oss gjennom.

Dette bør du ha hjemme i krisetider – når normalen ikke er til å kjenne igjen.

Svært mange nordmenn er nok en smule naive i tankegangen, når det kommer til å få tak det mest selvfølgelige.

Men se for deg en gitt situasjon vinterstid som gjør at butikkene stenger, strømmen er borte og du ikke har tilgang til ved. Hva gjør du, da? Flytter inn hos naboen? Å flytte inn på hotell kan du ikke for også hotellene er stengt. En krise kommer raskere på den som ikke er forberedt.

Dette bør du ha hjemme i i krisetider når alt du normalt har tilgang til, ikke lenger er like tilgjengelig.

Du og din familie skal klare dere på egen hånd i minst tre døgn, med det du har stående hjemme. Derfor er det på tide å tenke det utenkelig. At tettstedet, bygda, byen eller landet du bor i, i verste fall blir en krigssone, eller at du må klare å overleve uten særlig hjelp utenfra.

Prepping

Prepping er ikke noe nytt fenomen, men det er langt mer aktuelt for oss nordmenn. Særlig etter krigen og invasjonen av Ukraina. DSB – direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, anbefaler at du har følgende stående trygt lagret i hjemmet, vi har laget noen eksempler:

 • Varmekilde til matlaging, gjerne propan-apparat
 • Fyrstikker, lommelykt med nok batterier, DAB-radio som går på batterier
 • Kontanter, minst 5000 kroner
 • Ved, om du har vedovn, ekstra drivstoff, rødsprit, gass og parafin
 • Vann, du behøver tre liter rent vann, per person, per døgn
 • Tørrmat som kjeks, knekkebrød, havregryn, makrell i tomat og hermetikk (som tåler langt lagringstid)
 • Toalettpapir, tørkerull, plaster og førstehjelpsaker
 • Tørket frukt, nøtter, sjokolade
 • Varme klær, sovepose og pledd
 • Jodtabletter ved atom-hendelser
 • Medisiner du er avhengig av
 • Søppelsekker som brukes til provisorisk toalett – på en bøtte, går strømmen, virker ikke toalettet

Prepping innebærer normalt å lagre langtidsholdbare matvarer på en forsvarlig måte. Og sørge for tilstrekkelig tilfluktsted for både lang og kort tid

NRK.no

Forberedt

Du kan faktisk ha igjen for å tenke at det verste, kan også ramme deg og dine nærmeste.

Det er alltid bedre å være føre var enn etter snar. Flosklene er mange om man leter etter de. Men det å faktisk være godt nok forberedt på en eventuell krise i hverdagen, i det normalt så trygge hjemmet ditt – kan faktisk redde liv.

Les også? Verden i støreste fare noen gang

Apropos floskler, vi lever i det tryggeste sekund i historien på det tryggeste sted på kloden, Nyt det! Som kloke Per Fugelli, sa det. Men tidene endrer seg raskt. Vi har en oppskalering av atomvåpen, det er igjen krig i Europa. Og ekstremvær og pandemi slår overskrifter ihjel om hverandre.

Joda, vi er tilsynelatende trygge i Norge. Men det er altså ikke mer enn 82 år siden Tyskland invaderte Norge.

At Russland går til angrep på Ukraina betyr åpenbart ikke at Putin tør å forsøke seg på et eller flere Nato-land. Men det er også andre deler av verden som gjør at framtiden i vår verden er og blir langt mer usikker, enn for bare få år siden.

Dette bør du ha hjemme i krisetider for å tåle uforutsette utfordringer.

Er du forberedt på dagene som kommer – der faktisk alt kan skje. Kan det være nettopp du som lykkes i å varsle politiet, naboer og andre, når katastrofen er et faktum – nær deg.

Vargas

Pin It on Pinterest