Slik er innreise-reglene til Norge nå

Slik er innreise-reglene til Norge nå. Du sitter et sted i Østfold, eller Viken som det nå er omdøpt til, å vurderer en reise til Sverige. Du er higen på billig bacon, mer billig vin, øl og kjøttdeig. Men er usikker på hva som skal til for å komme seg over grensen, og ikke minst hjem igjen. Det er faktisk enklere enn du kanskje tror, men du må planlegge i god tid. Her er de nye bestemmelsene medio januar 2022.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Testing

Om du er vaksinert med tre vaksiner, om du har vært smittet er av samme karakter. For du får ikke den tredje vaksinen, om du har vært syk – med det første.

Er du norsk og har vært i Sverige for å handle, besøkt venner eller egen bolig, så er reglene de samme når du skal hjem. Du må testes etter ankomst.

Lest denne? Velger du vekk vaksinen?

Alle som reiser inn til Norge må registrere seg før ankomst til Norge, dette gjelder også norske borgere. Alle som kommer til Norge må i utgangspunktet teste seg etter ankomst, uavhengig av vaksinasjonsstatus.

Regjerningen.no

Hovedregelen for alle nordmenn, uansett status, om du er vaksinert eller ikke, er at man skal testes. Unntaket er barn under 16 år. Det er altså et krav om testing etter ankomst Norge, fra myndighetene.

Slik er innreise-reglene til Norge nå
Nye og gamle Sviensunds bro Foto: Rainer Prang

PCR-test

Slik er innreise-reglene til Norge nå, du må altså teste deg uansett hvor du kommer inn i Norge. Er det stengt på teststasjonen, eller det ikke er bemannet på grenseovergangen du kommer, er du pålagt å ta selvtester. Og gå i karantene om det slår ut på smitte av SARS-CoV-2, innen 24 timer etter ankomst.

Lest denne? Hvor billig er det i Sverige?

Du kan selv velge å reise til en annet testsenter for å ta testen, men det må altså skje innen gitt tidsintervall.

Er det utslag på testen (to streker, betyr at du er smittet) så skal du ta en PCR-test, snarest mulig. Og senest innen et døgn.

Årsaken til testing eller selvtesting er åpenbart en viss kontroll på smitte og hvor smitten kommer fra.

Omikron er på vei til å bli redning for verdens befolkning, fordi den gir kun moderat sykdom, for de fleste. Færre blir innlagt på sykehus og samfunnet åpner sakte, men sikkert opp. Slik blir det også i Norge, kanskje allerede i løpet av februar, til tross for økt smitte.

Registrering

Innreisende over 16 år skal registere sin innreise før ankomst Norge. Dette er viktig. Du bør altså planlegge såpass at du får gjort registreringen tre døgn før du krysser grensen til Norge. Du kan altså ikke ta en på-sparket-tur til Sverige – og tro du slipper unna med det.

Reisen din skal altså registreres her, tidligst 72 timer før du er på vei inn i Norge.

Etter fullført registerering, mottar du en kvittering som skal medbringes og forevises politiet på grensen.

HelseNorge.no finner du mer info om regler og unntak for disse, for innreise. Slik er innreise-reglene til Norge nå. Det er foreløpig ikke fritt fram.

Vi anbefaler altså at du planer legge godt før du går på jakt etter gode tilbud på svenskegrensen. Og setter deg inn i de litt uoversiktlige reglene som råder.

Trøste deg med at det er kun snakk om tid, før alle lover og regler om testing før innreise – er borte. Da kan du reise fritt til og fra Sverige som i sommer og før pandemien. Det kan være lurt å vente til dette er et faktum.

Kilde: Regjeringen.no

Vargas

Nå er det bare å gønne på, Norge!

Nå er det bare å gønne på, Norge! Alt tyder på at Norge er tilbake til “normalen” innen påske, kanskje før. Hva som er normalt i disse dager, kan selvsagt diskuteres. For det er en merkelig tid vi lever i. Barn som er to år eller yngre, har aldri opplevd et liv uten pandemi. Tenk litt på det.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Lettelser

Heldigvis lever de fleste norske toåringer et ubekymret liv. Ikke behøver de bruke munnbind og foreløpig slipper de vaksine. Men det er slik det var før 12. mars 2020 vi alle sammen skal få det igjen. Få livet vårt tilbake, til det som den gang var normalen.

Lest denne? Burde skjenkeforbudet bli opphevet?

Omikron-varianten av Covid-19 ser ut til å være slik vi lenge har spådd, en mild type virus. Heldigvis.

Nå er det bare å gønne på, Norge! Alt tyder på at butikken, altså AS Norge – vil gå så det griner i løpet av 2022. Faktisk har det vært slik gjennom hele pandemien. Det er faktisk “bare” service-næringen og reiselivsbransjen som har lidd mye. Men det er vi de første til å skrive under på – er alvorlig nok.

Nå er det bare å gønne på, Norge!

Nå skal statsministeren, med råd fra helsemyndighetene lette på restriksjonene.

Vi ser for oss at det kan bli innført bruk av koronasertifikat, men også at kommunene selv får bestemme mer. Det var slik den forrige regjeringen gjorde det, med delta-varianten. Det fungerte godt, derfor ønsker de fleste kommunene å gjøre dette nå.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, går langt i å innrømme at det vil bli lettelser i restriksjonene. Som betyr at skjenkestoppen opphører om få dager. Særlig om syke ikke legges inn på sykehus og at smitten fortsetter å gå ned i Norge. Det gjør den nå.

Nå er det bare å gønne på, Norge! Det vi har ventet på veldig lenge, tok tid. Men nå skjer det. Endelig.

Deltakron

Enda en variant av Covid-19 er funnet på Kypros. Foreløpig er den kalt Deltakron. Fordi den har både omikron og delta-varianten i seg. Om denne er mer smittsom eller farligere enn de to foregående variantene, er enda uvisst.

Problemet og utfordringen med nye varianter av Covid-19, er at det ofte tar tid å avdekke smittsomhet og virkning. Skrekkscenariet er at det kommer en variant, som f.eks Deltakron, som er både mer smittsom og som ikke lar seg stoppe av vaksinene. Da blir sykehusene fylt opp av syke og døende mennesker, før vi rekker å gjøre mye. Heldigvis er det lite sannsynlig.

Deltakron kan være en mildere variant, det er sjansen større for enn noe annet, men det er for tidlig å si. Om så er, vil det være omikron som tar over, også i Norge. Da er vi ute av pandemien før påske, i hvert fall for alle som er fullvaksinert med tre doser.

Sjansen er også stor for at det vil komme enda flere varianter og at vi må leve med Covid-19, veldig lenge. Men da like ufarlig, alt etter som, som influensa og forkjølelse. Nå er det bare å gønne på, Norge! Fordi vi har kontroll på smitten og sykehusene får stadig færre innlagte. Det er helt avgjørende for åpne samfunnet – uten restriksjoner.

Skyer i horisonten

Selvsagt er det noen skyer i horisonten for tidene som kommer. Slik har det alltid vært og slik vil det forbli.

Nå er det bare å gønne på, Norge!
Foto: Folkogforsvar.no

USA rasler stadig oftere med sablene mot Russland som ypper til bråk, flere steder på kloden. President Vladimir Putin har hundre tusen soldater stående klar på grense til Ukraina. Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg har også vært klar på at det vil få store konsekvenser om Russland går til angrep på Ukraina.

Lest denne? Velger du vekk vaksinen?

Men Putin har mye på dagsorden i starten av 2022. Han har også sendt en hel haug med “fredsbevarende styrker” til Kazakhstan, for å hindre “terrorister” i å lage trøbbel for myndighetene i landet. Som om ikke det var nok, stadig vekk er det svært stor militær aktivitet, langs norskekysten og i nordområdene.

Det finnes flere utfordringer for verdensfreden enn Russland og Putin. Om Donald Trump skulle komme tilbake til makten i USA er et skremmende bilde alene. Gud forby. Men også nord-Koreas leder, Kim Jong-un, kan finne på hva som helst for å få oppmerksomhet. Blant annet utvinne og bruke atomvåpen.

Kina har forholdt seg rolig etter at de startet verdens mest omfattende pandemi. Men Xi Jinping har et OL å arrangere i februar, før han igjen kan fokusere på verdens utfordringer. Kina er en mektig nasjon med et enormt antall soldater. Men militært er det USA som bruker mest og er overlegen i avansert militært utstyr.

Økonomien

En alvorlig væpnet konflikt som blander inn Nato og kanskje USA, vil påvirke Norge umiddelbart. Børsene vil rase, og rentene sannsynligvis stige mye. Om vi har dyr strøm nå, vil den stige betydelig mer. Om en væpnet konflikt eskalerer.

«Lar vi oss berøre, påvirker det måten vi tenker og handler på. Det er avgjørende at vi tar oss tid og bryet med å lytte til andres opplevelser. Med ønske om å forstå. Både i våre nære forhold og i store fellesskap

Hans Majestet Kong Harald (Nyttårstale 2021)

Den norske økonomien er friskmeldt og etter mange år med svært lave renter. Forventes en rekke renteøkninger som påvirker alle med lån.

En væpnet konflikt eller en storkrig, vil første og fremst merkes her hjemme med dårligere økonomi for de fleste. Som så ofte før, har en opptrapping til væpnet konflikt endt med enighet. Slik tror vi det blir denne gang også.

Nå er det bare å gønne på, Norge! Vi vil ha åpne kraner, vi vil reise hvor vi vil, ha full fest og fyr i teltet. Vi er klare for å begynne å leve igjen. Leve som normalt.

Vargas

Burde skjenkeforbudet bli opphevet?

Burde skjenkeforbudet bli opphevet? Burde barer, klubber, restauranter få lov til å selge alkohol nå? Hva mener du om det strenge skjenkeforbudet i Norge? Huk av din mening nedenfor. Norge er faktisk det eneste landet som har valgt å gå så drastisk til verks, av de landene som nå har restriksjoner. Bortsett fra Nederland som har stengt helt ned.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Burde skjenkeforbudet bli opphevet?
  • Add your answer

Konkurser

Burde skjenkeforbudet bli opphevet? Vi mener det bør oppheves snarest. For at det norske samfunnet skal fungere like godt, kanskje enda bedre, fordi folk kunne ha en jobb å gå til når dette marerittet er over.

Mange har blitt oppsagt andre er permiterte. En rekke steder har gått konkurs. Svært mange lever mange måneder i usikkerhet uten inntekt. Kanskje ikke rart selvmordstallene er ventet å gå til himmels i 2022?

Ansatte og eiere av hoteller, barer, scener, teater og restauranter rammes. Service-steder som allerede har vært lukket ned i lang tid.

I ordnede former, med strenge restriksjoner der gjestene blir servert ved bordet har det vært kontroll på smitten. Og når skjenkingen foregår ved bordet fram til et gitt klokkeslett, er det betydelig mindre sjanse for smitte.

Omikron

Omikron-varianten er som kjent betydelig mer smittsom, men kanskje også mindre farlig enn delta-varianten. Skulle samfunnet ta hensyn til at man bør unngå å bli smittet, burde kollektivtrafikken være stengt ned.

Skolene burde blitt stengt, ja, hele samfunnet burde vært lukket som det ble 12. mars 2020. Men det er jo slett ikke tilfelle. Fordi det er ikke nødvendig. Folk flest er vaksinerte og det blir færre syke som må legges inn på sykehus.

Burde skjenkeforbudet bli opphevet? Ja, det burde ikke vært innført i det hele tatt, rett før jul. Med en slik alvorlig innskrenking for veldig mange, påfører det andre mer lidelser og smerte. Fordi alkoholen blir konsumert i hjemmet.

Burde skjenkeforbudet bli opphevet?

Logisk brist

Alt er åpent, bortsett fra skjenkestedene og hotellene, som selv velger å stenge ned. Fordi de ikke har gjester så lenge de ikke får lov til å skjenke alkohol. Forståelig nok.

Selvsagt bør myndighetene ta smittetrykket på alvor. Og regjeringen foretar seg handlinger på bakgrunn av anbefalinger fra helsemyndighetene. Men da bør det være fornuftige vedtak og bestemmelser som er forståelig for folk flest.

Burde skjenkeforbudet bli opphevet? Ja, og det litt brennkvikt. Service-bransjen ligger med brukket rygg. Hotellene som må stenge og permittere vil ikke få verken servitører eller kokker til å jobbe for seg. De begynner i andre yrker fordi service-yrket allerede er alt for usikkert. Hva er det regjeringen ikke forstår, da?

Men det finnes ingen logikk i å tro at Ola og Kari Nordmann som sitter og nyter et glass vin til maten på restaurant en lørdagskveld. Smitter mer enn Siv og Hjørdis som tar bussen sammen etter en tur på kino.

Smitten finnes over alt, ergo så faller denne dustete skjenkestopp-bestemmelsen på sin egen urimelighet.

Kommunene har fått lov til å styre pandemien og reglene rundt smitteverntiltak på en glimmerende måte. Det er feil, det er feil, det er feil, å ikke la kommunene få lov til å bestemme etter at Omikron ble funnet i Norge. Hvorfor skal Puben på Smøla holde stengt i mange uker grunnet smittefare, når det ikke er noe smitte på Smøla?

Støre gir faen

Vi mener Jonas Gahr Støre famler i blinde og han vet det selv. Derfor får statsministeren også refs fra egne AP-ordførere rundt om i landet. Som ikke forstår fornuften rundt de strenge bestemmelsene som gjelder til medio januar og kan bli videreført.

Hvorfor skal skjenkesteder nektes å servere alkohol i byer og tettsteder det er tilnærmet null smitte? Dette henger jo ikke på greip, Støre, og du vet det. Alle kommer til å bli smittet av Omikron-varianten, før eller siden. Men innen den tid, bør vi få leve tilnærmet så normalt som mulig, nå.

I en rekke land Norge bør sammenlignes med, kontrollerer de innbyggerne gjennom det mye omtalte Koronasertifikatet.

I England og Frankrike er det innført krav om bruk av Koronasertifikat. Uansett hvor man ferdes offentlig, må man vise for seg at man er fullvaksinert, også på barer, klubber, kino eller på restauranter. Norge henger etter så det er flaut.

Støre gjentar at han vet at det får konsekvenser for en hel bransje. Å stenge alkoholservering, men gjør lite eller ingenting med det. Det er det vi får, når det er de “vanlige folks tur”. En statsminister som gir faen i folk flest.

For oss er det ingen bombe at Arbeiderpartiet i dag får en ny krisemåling.

Vargas

Du bør knulle så ofte du kan …

Du bør knulle så ofte du kan … I hvert fall om vi skal tro på psykologen som påstår å vite hva han snakker om. Sexologen Anders Lindskog, påstår nemlig at sex er med på å berge oss mentalt, når vi sliter psykisk. Dette er selvsagt skrevet i fullt alvor, om du skulle tro noe annet. Mange synes pandemien er krevende. Mange unge sliter med selvmordstanker. Det er mer vold i hjemmene og vi hører til og med om overgrep mot barn.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Lunsjpause

Er man en familie så teller omsorgen til barna minst like mye, om ikke mer. De lider også fysisk og mentalt over den endrede tiden vi lever i.

Da blir det en krevende overgang til tema sex, helt åpenbart. Fordi det handler om helse generelt og det å vite hva som er bra for deg som voksen, også når det kommer til sex. Og positive tanker om å håndtere hva det faktisk gjør med oss å bo tett sammen over tid. Hjemmekontor for begge over lang tid kan være vanskelig nok, men også spennende. Det kan til og med gi en ny dimensjon i forholdet.

Lest denne? Man må ikke trene for å være sunn

For du kan bruke lunsjpausen til hva det måtte være. Å gå en tur, sette på vaskemaskinen, rydde eller til og med rekke å handle middag. Ikke minst spise i lunsjpausen, er viktig nok. Men psykologen setter også fokus på hvor viktig dine behov er, sånn ellers. Sex er sunt, gøy og deilig, og bør derfor prioriteres. I frivillig rekkefølge, selvsagt.

Det er faktisk opp til hver og én, og se mulighetene i en hver situasjon i stedet for begrensingene.

Du bør knulle så ofte du kan ...

Du bør knulle så ofte du kan … også i lunsjpausen når du er på hjemmekontor. Det er flaut å innrømme i plenum på teams, så det behøver du ikke ta opp som tema. Men du bør foreslå det for kjæresten eller ektefellen. Det er vedtatt og godkjent. Dere kan bruke tiden fornuftig – på hjemmekontor.

Vold og overgrep

Dessverre er det ikke alle som takler omveltingen pandemien og nedstengningen like godt. Psykologen er veldig klar på at man bør være tidlig ute som voksen omsorgsperson, å se etter signaler som gjør at man kan ta grep. Både for seg selv, men særlig for de unge som ikke kan gå på skolen eller være sosiale.

Det er de unge som lider mest under den langvarige pandemien, det er de unge som er mest sosiale. Og det er de yngste som risikerer å oppleve vold, omsorgssvikt og overgrep i nære relasjoner. Særlig når samfunnet stenger ned og man blir værende i hjemmet over tid.

At foreldre ikke er snille mot egne barn er intet nytt fenomen. Og det gjelder et betydelig mindretall av voksne som forgriper seg eller utøver vold. Men vi vet at det skjer. Av ulike årsaker, også i din bydel, kanskje barn på din skole.

«Kunnskap som har kommet i ettertid tyder på at kostnadene var større enn myndighetene så for seg. Kommisjonen kan likevel ikke konkludere med at beslutningen om nasjonal stenging av skoler og barnehager 12. mars var feil»

Koronakommisjonen.

Kommunikasjon

Sexolog Lindskog er inne på veldige viktige temaer når han setter livslyst på dagsorden.

Til tross for større sjanse for sex med egen partner, når begge går hjemme i pysjen, store deler av dagen. Så er det viktig å tenke nytt i en krevende familiesituasjon – for en familie med barn. Det nytter ikke å fortelle en mor eller far som sliter med rus, at de ikke skal ruse seg.

Eller si til en far eller mor at de ikke skal slå, når det er det som er rutinene for disse foreldrene, som kanskje ikke skulle hatt ansvaret for egne barn. Man må se på pandemien som en utfordring for de fleste, der mange takler det bra. Men slett ikke alle. Da må man være kreative og finne på positive ting å gjøre sammen som familie, men også alene.

God kommunikasjon er viktig i alle sammenhenger. Og særlig når man bor tett på hverandre i månedsvis.

Du bør knulle så ofte du kan … men, det er veldig viktig å få samtykke. For det er forbudt å forgripe seg på barn og unge under 18 år eller mot de som sier: “Nei, takk.” Det bør faktisk være en selvfølge å forstå og være seg ansvaret bevisst.

Slik er det dessverre ikke for alle. Da må noen hjelpe de aller svakeste. Tør du?

Vargas

Skråblikk på året som gikk

Skråblikk på året som gikk handler først og fremst om hva Vargas12.com var opptatt av i år. Hva vi skrev om til våre lesere i året som gikk. Det tvang seg fram at det ble endel om den helvetes pandemien som vi alle er så lei av.

Bergenet lesetid: 8 minutter

Pandemi-helvete

Heldigvis klarte vi å ha fokus på positive ting også. Som kåthet, glede, kjæresteri og samhold. Aldri før har vi merket det på kroppen hvor viktig klemmene har vært når vi savnet dem. Heldigvis kan det klemmes og kysses nå, tross pandemi, om man har en kjæreste man er i samme kohort som.

Lest denne? Slik blir du rik i 2022!

Mange rare nye ord har kommet over oss. Omikron, pandemi, smittevern, Covid-19, karantene-hotell, vaksinemotstandere, Sars-CoV-2 og Delta-viruset. Hadde det ikke vært for pandemien, som hadde ett opphav i Kina tidlig i 2020. Ville vi ikke ha visst om flere av disse nye ordene vi bruker daglig, nå.

Noen av oss har allerede blitt smittet av faenskapet og er dermed immune de neste seks månedene. Om man er vaksinert med to doser vaksine. Andre går fortsatt og er livredd for hvordan kroppen reagerer når man blir smittet. Man reagerer nemlig svært forskjellig ut fra alder, livsløp, underliggende sykdom og om man er kvinne eller mann.

Undertegnede var forkjølet i tre dager og det var det. Helt uten feber og særlig smerter. Men lukt- og smakssansene er fortsatt langt svakere enn før smitte ble påvist. Og det i seg selv er ille nok. Ikke engang juleribba smakte som før. Det er en livskvalitet-reduksjon vi gjerne skulle ha vært foruten.

Skråblikk på året som gikk
Deltaviruset forstørret Foto: Norsk psykologforening

Lysere tider

Vi håper og tror at vi nordmenn kommer oss godt ut av fjerde, eller er det femte bølge, av pandemien. Tilliten til helsevesenet er solid, vi ser at den sittende regjeringen har en rekke innkjøringsproblemer. Men de profesjonelle aktørene i Helsedirektoratet (Guldvog og Nakstad) og Folkehelseinstituttet (Stoltenberg) er de samme. Om de ikke er verdensledende på sitt felt, så er det ikke langt unna.

Skråblikk på året som gikk bør ikke bare handle om de artiklene vi har skrevet gjennom 2021. Men forsøke å gi deg et øyeblikk til ettertanke og ro. Hva gjorde du i dette rare året som nå tar slutt? Fikk du satt livet på vent som så mange andre? Bruk gjerne kommentarfeltet for å dele, det setter vi stor pris på.

Vi tror at våren og sommeren 2022 blir en lang og positiv fest for de fleste. Helt uten restriksjoner på noe vis. Men da er det viktig at du forstår hva vaksinen gjør for oss alle. Du må faktisk vaksinere deg, for at vi skal komme ut av dette med helsa i behold, sammen.

Tenk å kunne få klemme hvem vi vil, reise hvor vi vil, sammen med hvem vi ønsker. Når det passer oss selv. Uten munnbind eller nedstengning av noe slag. Det er håpet vi har for 2022. At vi kan være sammen, uten å være redd for å ta livet av de eldste – eller de med underliggende sykdom.

Skråblikk

I februar publiserte vi en artikkel om at kvinner selvsagt kan gi økonomiske råd. Hvorfor skulle de ikke det, Trygve Hegnar, din lodott? Og vi skrev om ubehagelige og tabubelagte temaer som når barn blir mishandlet av sine egne.

Skråblikk på året som gikk, bør gi oss håp om en bedre hverdag, et år hvor målsetninger nås og ny venner dukker opp. Håpet er det siste vi gir fra oss. Det vil gå bra til slutt.

Søk i arkivet i menyen på høyre side av hovedsiden, der finner du et rikholdig arkiv. Faktisk mer enn 7000 artikler vi har skrevet siden 2010. Vi hviler ikke på laurbærene, men vil publisere enda flere populære og kontroversielle blogginnlegg i året som kommer. Vi lover.

I mars måtte vi skrive om hvordan du blir millionær på aksjer og nok et tabubelagt tema. Hvorfor velger kvinner andre kvinner som partnere, framfor menn?

Det finnes nesten ikke grenser for hvilke tema vi tør å skrive om på denne bloggen. Vi skriver for å sjokkere og skape debatt, gjerne om tema det for mange er vanskelig å snakke om.

Skråblikk på året som gikk

I april ytret vi oss om sviket i den moderne fotballen. Og i mai var vi innom nyheten om at Sophie Elise er med på farmen kjendis. En reality-serie som starter nå på nyåret, på TV2. En annen reality kjendis vi blir bedre kjent med i denne nye sesongen er vinneren av ‘Norges tøffeste’, Isak Dreyer. Kan det bli noe der? Pent par, da.

Sommer-nyheter

Å skrive gode artikler og blogginnlegg om sommeren er vanskelig og nesten meningsløst, under normale omstendigheter. Det er færre som bruker PC og mobil på nettet og det er ikke mange lesere som ytrer seg i sosiale medier, heller. Folk har ferie og er på reise, verden rundt. Under normale omstendigheter, ja.

Men ‘heldigvis’ for oss, så er det langt i fra noe som er normalt i disse tider.

Ikke kan vi reise, ikke kan vi gå på byen og ikke kan vi være med venner på fest. Ergo så sitter folk langt mer hjemme på nettet, på PC og på mobil, faktisk mer enn noen gang. Aldri før har Vargas12.com hatt flere lesere enn i 2021. Til tross for all annen type underholdning vi konkurrerer med. Podcaster, aviser, bloggere, bøker, streaming-tjenester, ja, you name it.

Derfor ble det også viktig for oss å publisere gode sommer-nyheter til våre lesere.

I sommermånedene, i agurktiden, ble det derfor lett å skrive om det som opptar oss mest. Økonomi, kryptovaluta, engelsk fotball, Wolves, mat og nyheter.

I juli kom vi innom 7 gode nyhet er vil like og som kan være lik gjeldende for året vi går inn i.

I august måtte vi som alltid innom overgangsvinduet for den europeiske fotballen. Vi tippet også hvem vi trodde skulle vinne premier League, der traff vi for femte året på rad. Siden vi forutså, som så mange andre at det var Manchester City, som tok trofeet.

Høst og vinter

September måtte få fokus på mer smitte og ny nedstengning, etter at skolene ble fylt opp av elver og lærere.

Med en ny sesong med Premier League-fotball i gang, måtte vi skrive litt om hvilke lag som kjøpte hvilke spillere. Et tema vi har vært innom i alle disse årene vi har jobbet med Vargas12.com, så har overgangsvinduet vært viktig for oss å formidle.

Et overgangsvindu som igjen åpner opp i januar 2022, og som vi vil følge tett på ny.

Skråblikk på året som gikk har derfor omhandlet opp- og nedturer. Om livet, døden og alt det som er i mellom der. Og som er viktig for oss å ha en mening om. Hvis du ser etter en rød tråd i menyene våre, skriver vi artikler med hjerte i hånden.

You Are Perfect

Vi forsøker å gjøre livet så bra som mulig for alle som leser våre innlegg. Derfor heter vårt motto “You Are Perfect” – og det vil vi holde på så lenge vi skriver på denne bloggen. Du er perfekt og vil alltid være det. Du må bare lære å elske deg selv.

I oktober og november publiserte vi artikler om underholdning og om trygg netthandel. Men vi var også innom smell vakre Tonje på Farmen og at Ole Gunnar Solskjær fikk sparken i Manchester United. For ikke å snakke om at mange nordmenn er ensomme og lar seg svindle på nettet.

I desember måtte det handle litt om jul, julekalendere, kos, ribbe og hvordan du skal pynte til fest.

Vi ønsker med dette å si godt nyttår til alle våre lesere – du er hjertelig velkommen tilbake i 2022.

Godt nyttår!

Vargas

Nordmenn elsker å klage på alt

Nordmenn elsker å klage på alt som det er mulig å klage på. De aller fleste nordmenn i Norge har det bedre enn de fleste andre, uansett nasjonalitet. Vi lever i et land som har gode levevilkår, vi har gratis sykehus, nok mat, et trygt og godt hjem, og minst én bil hver. Egentlig har vi svært lite å klage over, men vi gjør det så snart vi får en sjanse.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Fete og late

Hos NAV opplever man mer enn 50.000 klager, hvert eneste år. Det kommer klager på vedtak som i utgangspunktet ikke har rot i virkeligheten. Men vedkommende som har fått avslag på sin søknad, klager i håp om å få vedtaket omgjort. Men det er altså i kun en instans. Vi klager på alt som kan gi oss en gevinst eller fortjeneste.

Lest denne? Få grunner til brudd

Nordmenn generelt er griske, late, vi er fetere enn noen gang, og vi stjeler gjerne fra naboen, om vi har noe å tjene på det. Kjenner du deg i igjen? Nordmenn flest, eier ikke respekt eller moral for andres eiendom. Vi er en nasjon med dumme kvinner og menn som klager, klager og klager. Egentlig helt uten grunn.

Til og med når staten er villig til å ta deler av strømregningen din, fortsetter du å klage i stedet for å slukke lyset. Er det virkelig mulig? Vi bor i det beste landet i verden, i det fredligste hjørnet av kloden, uten å løfte en finger for at velferdsstaten skal opprettholdes.

Nordmenn elsker å klage på alt

Klaging

Nordmenn elsker å klage på alt. Vi klager på dyr strøm, vi klager på bomstasjonene, vi klager på at ulven dreper sau, og vi klager på at maten er for dyr. Alt dette klager vi på, sannsynligvis fordi vi har det for godt og vi har hatt det alt for bra i dette landet – alt for lenge.

Lest denne? Nett-kriminelle søker ensomme nordmenn

De fleste ting vi klager på er nesten helt ubegrunnet, om du tenker deg om. Faktisk er det bare en uvane, rett og slett er det typisk norsk å klage på ting det kan klages over. Vi klager til og med når vi blir opprørt over ting vi ser på TV, det er ganske utrolig. Og veldig norsk.

Det er ikke alle som får ligge i armkroken til en velferdsstat hver eneste natt, som kan krype under en dyne av trygghet og drømme om morgendagen. Men, det kan vi. Når jeg ser rundt meg, så får jeg et inntrykk av at vi ikke er klar over hvor heldige vi er

Sofie Folgerø Gloppen (18)

Bortskjemte

Årsaken til at vi er blitt et resultat av hvordan vi lever i hverdagen, kommer av vår voldsomme rikdom. En norsk gjennomsnittslønn er på ca 650.000 kroner, vi har råd til den strømmen vi bruker, alle som én. Om du ikke mener å ha råd til strømmen, så har du stilt deg feil i livet. Enten må du få opp inntekten din, eller så må du bruke mindre strøm. Du bør rett og slett ta deg sammen.

Vi er en nasjon med bortskjemte drittunger som klager på alt fra dårlig inneklima til alt for dyr tannlegeregning. Helt uten grunn. Vi bør slutte å pipe, løfte blikket en smule, få nisselua bort fra øynene og våkne opp. I alle andre land i hele verden, har mennesker det langt verre enn oss, bortskjemte nordmenn.

Vi har så stor overflod av alt vi trenger at vi burde faktisk være en smule takknemlig – over å få bo i fantastiske Norge. Selvsagt finnes det ting å rette på, vi har en jobb å gjøre i flere deler av samfunnet, men vi at for lett for det å syte og klage på alt rundt oss.

Ivar Aasen, den velkjente dikteren hadde nok nordmenn i tankene når han skrev: “Dei vil alltid klaga og kyta!”

Neste gang du tenker på å åpne kjeften for å klage på et eller annet. Tenk deg om én ekstra gang og omformuler uttrykket, litt mer nøytralt. For du har det egentlig jævlig bra.

Vargas

Julegavene kommer ikke i år

Julegavene kommer ikke i år, av ulike årsaker. Julegavene du bestilte i oktober kommer kanskje, men bestilte du i slutten av november, begynnelsen av desember, så har du et problem. Dine kjøp står nemlig i en container, som står på et skip, på vei til Norge fra USA eller Kina. Og det skipet med dine julegavekjøp står i en endeløse kø. Med andre skip.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Containerskip

Flaskehalsen har aldri vært trangere, køene aldri lengre og containerne aldri fler. Dessverre vil mange fortvilte nordmenn oppleve å ikke få julegavene fram i tide. Om du er i tvil, selvsagt er det pandemien som må få store deler av skylden.

Lest denne? Norske bedrifter heier på Biden

De største havnene som tar i mot digre containerskip, makter ikke å ta unna alle – dermed blir skipene stående i kø og slik har det vært lenge. President Joe Biden har forsøkt å tvinge selskapene til å skaffe nok folk, men grunnet pandemien har det vært vanskelig, om ikke umulig.

På vestkysten av USA står mer enn 80 skip i kø for å komme til kai for å losse containere. Havnene i Los Angeles og Long Beach er hovedpulsårene inn til USA, sjøveien. Men det er også fra disse losse-stedene containere skal til Europa – inkludert Norge.

Containership i kø er årsaken til sen postgang – verden over Foto: ShippingWatch

En annen grunn til at post- og pakke-sendinger er forsinket verden over, er at et av verdens største containerskip, “Ever Given” stod fast i Suezkanalen i mange dager. Det var da dette marerittet begynte og det har ikke blitt bedre etter det.

Halvledere

Om du bestiller en vare som produseres i Asia, og det gjør de fleste av oss. Vil det ta betydelig lenger tid å få varene fram til Europa i tide, i år enn i fjor. Faktisk er det allerede for sent for endel varer, fordi man mangler halvledere. En komponent, altså en databrikke. Og som har vært mangelvare i lang tid allerede, og det vil vare enda lenger, kanskje gjennom hele 2022 og ut 2023.

Julegavene kommer ikke i år grunnet enorme problemer i skipsfarten, som sliter grunnet fulle havner, uten nok bemanning, derfor bør du tenke kreativitet i dagene fram mot jul. At poden ønsker seg PS5, som også er vanskelig å få tak i grunnet mangelen på halvledere, gjør ikke situasjonen bedre. Du må finne på noe.

Bedriften Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) produserer databrikkene. Disse finnes i mobiltelefoner, biler, PCer og dets like. I nesten all type teknologi, finnes det en eller flere halvleder-komponenter. Dette er selve hjernen i all type teknologi. Og disse er ikke å få tak i om ikke lenge. Kunder bestiller og betaler på forhånd for å sikre produksjon, men mangelen er allerede enorm. 

Flere bilprodusenter går for halv maskin eller har stengt ned fullstendig av samme årsak. Apple, som den største og viktigste kunden, må kutte i deler av produksjonen til iPhone 13. Da skjønner man omfanget av krisen som vil vare ut hele 2022.

Gavekort

Et gavekort til byens beste restaurant kan være den perfekte gaven. For vår del, Slippen i Fredrikstad, den riktige gaven til hele familien, kanskje? På den måten får familien et godt måltid, en hyggelig kveld. Kvalitetstid med gjengen, som mange helt sikkert setter pris på.

I tillegg er man med på å gi et bidrag til en bransje som har slitt gjennom snart to år med pandemi.

Restaurantbransjen i Norge ligger allerede med brukket rygg, men med et gavekort til alle, er du med på å gi et lite løft. Mulig er din favoritt-restaurant allerede stengt. Men når og hvis den åpner igjen, er ditt bidrag med på å berge arbeidsplasser. Tenk litt på det.

Og mens vi venter på julegavene vi bestilte i oktober og november, som står på en container på et skip, et eller annet sted i verden. Så er det om å gjøre å ha det så hyggelig som mulig, sammen med mennesker vi liker. Gå på kino. Lag nydelig mat, gå en lang tur i skogen, spill kort, drikk vin – les en god bok. Nyt hverandre.

God jul.

Vargas

Pandemien rammer Premier League på ny

Pandemien rammer Premier League på ny. Omikron-varianten har inntatt ball-øya med full tyngde. Statsminister Boris Johnson uttalte nylig at dette vil være den største utfordringen Storbritannia har stått ovenfor på veldig lang tid. Det er ventet masse-innleggelser, mange syke og nye restriksjoner.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Boris i trøbbel

Vaksineringen trappes opp, men nå får pandemien store konsekvenser for kulturlivet – også i England. Den sittende statsministeren er i hardt vær og er oppfordret en rekke ganger å gå av, noe Boris ikke ser ut til å bry seg særlig om.

Statsministeren messer videre om hvilke enorme konsenkvenser Omikron-varianten vil få og hvilke tiltak som må gjøres.

Johnson selv er i trøbbel etter å blitt avslørt som festarrangøren i Downing Street nr 10, i desember i fjor. Der det har foregått opp til flere uoffisielle og offisielle fester, da landet egentlig var stengt ned grunnet pandemien.

Nå vet vi ikke hva som vil skje i det politiske landskapet i Storbritannia, annet enn at Boris Johnsen allerede sloss for sitt politiske liv. Nyheten om at Pfizers egenutviklede Covid-pille, Paxlovid, virker mot mikron-sykdom, er godt nytt også for oss alle, for Boris Johnson og den engelske fotballen.

Pillen er foreløpig ikke godkjent i England eller EU, men det kan gå raskt når testresultatene blir kjent.

Utsatte kamper

Samtidig som smittetallene eskalerer vil det ramme kulturen og idretten på lik linje som her hjemme etter en ny nedstigning. Pandemien rammer Premier League på ny, Brentford-Manchester United er allerede utsatt.

Det samme ble Tottenhams ligakamp mot Brighton nylig. Nå avlyses også Londonlagets kamp mot Rennes i Europa Conference League. Dessverre er det ventet at pandemien vil ramme flere Premier League-lag, som har et svært tett kampprogram i desember.

Pandemien rammer Premier League på ny

On December 13, the Premier League announced 42 new positive coronavirus cases among club players and staff – the highest weekly figure recorded since the release of testing results began in May last year

SkySports.com

Krise

Pandemien rammer Premier League på ny, kanskje like alvorlig som sist. Den gang ble hele det engelske ligasystemet stoppet i flere måneder.

Det vil bli en aldri så liten krise for det engelske fotballforbundet (FA). All den tid det er svært få ekstra muligheter til å få avviklet kamper, grunnet et travelt fotball år i 2022, med fotball-VM på høsten.

Foreløpig er det meldt om 42 tilfeller av smitte, som har rammet spillere, trenere eller ansatte blant de 20 Premier League-klubbene. Men det er ventet at dette tallet øker i omfang jo mer Omikron-viruset har spredt seg. Vi tror det vil komme flere avlysninger og frykter at Premier League stoppes før juleprogrammet skal avvikles.

Vi vet at også Newcastle, Aston Villa og Norwich er blant de klubbene med mye smitte innad i klubbene. Om dette gjelder også spillere, som gjør at kamper disse lagene skal spille i må avlyses, vet vi ikke ennå. Vi venter på svar fra som offentliggjøres fra FA, snart.

Managerenes pressekonferanse dagen før kamp, er igjen endret til å gå på zoom, ikke ansikt til ansiktet med pressen. Vi lover å komme raskt tilbake til flere oppdateringer, hvis flere kamper avlyses grunnet pandemien.

Vargas

Velger du vekk vaksinen?

Velger du vekk vaksinen? Da kan det hende du blir svært alvorlig syk av covid-19, enten av Delta-varianten, eller Omikron-viruset? Men det kan hende, om du fortsetter å velge vekk vaksinering, at du dør av et virus som enda ikke har kommet til Norge – eller av virus som allerede er på vei til dine lunger, i dag.

Estimated reading time: 3 minutes

Byrde

Et samlet ekspertise-panel, med alt fra forskere som utvinner vaksinene, til legene som forsøker å berge livet til pasientene rundt om i landet. Har en felles bønn til deg: Ta vaksinen. Pasienter som av ulike årsaker har valgt å velge vekk vaksinen og som har blitt smittet av Covid-19, blir alvorlig syke.

Samtlige innlagte som ikke er fullvaksinert, sliter voldsomt med å puste selv.

Lest denne? Nordmenn lar seg lure – ensomhet er årsaken

Leger og sykepleiere jobber på spreng, døgnet rundt, for å berge livet deres. Den som velger å ikke vaksinere seg, legger en byrde til jobben disse fantastiske menneskene gjør – hver eneste dag. Velger du vekk vaksinen? Har du sannsynligvis ikke skjøt alvoret som er i ferd med å ramme oss.

Du som velger vekk vaksinen er ikke bare en byrde for de som jobber i helsevesenet, men også en byrde for omgivelsene sine hjemme. På jobben, blant venner, på reise og uansett hvor man ferdes. Fordi man har smitten med seg, smitter andre og gjør kanskje gamle og de med underliggende sykdom, veldig syk.

Velger du vekk vaksinen?

Egoistisk

Det er en egoistisk handling. Velger du vekk vaksinen, er du med på å la pandemien få leve videre, du kan risikere å smitte alle du er glad i og du kan risikere eget liv. At verdens befolkning nå vaksineres for fult, kan sees på som en diger dugnad.

Du bør stille deg solidarisk bak vitenskapens svar på pandemien og det svaret er vaksine.

Pasientene er så syke at de har svikt i flere organer. De må ha hjelp til å puste, og så godt som alt annet. Døgnet rundt, til enhver tid, blir de passet på av minst én sykepleier hver. Mange av dem kommer aldri ut av sykehuset i live

Sissel Marie Brun / Intensivsykepleier Ahus – NRK.no

Man skal alltid tenke selv og velge sin engen sti i livet, men det er forskjell på å ville vite hva man putter i kroppen. I form av vaksine og ville utsette seg for voldsom smerte og død, for å ville være herre i eget liv. Hva er poenget?

Ta vaksinen

Om man går mot strømmen og velge vekk vaksine som koster deg livet, har du uansett tapt alt på alle punkter. Vi velger å tro at akkurat i Norge, bør endel mennesker stoppes for sin egen dumhet. Her burde det faktisk blitt innført tvang. Tvangs-vaksinering av den delen av befolkningen som ikke klarer å tenke rasjonelt, selv.

Lest denne? Tåler vi en vinter med ny lockdown?

Slik vi mener eksperter verden over, framstiller vaksinene, særlig Moderna og Pfizer har god effekt mot alvorlig sykdom og død. Men det er en ulempe med vaksinene, den blir svakere med tiden. Pfizer-vaksinen går sakte ut av effekt, etter seks måneder etter siste stikk.

Moderna holder noe lenger, men begge selskapene hevder at en oppfriskningsdose gir svært god vaksinering mot sykdom. Også mot den nye varianten, Omikron, er det god beskyttelse i vaksinene, rundt 70 prosent beskyttelse ifølge eksperter.

Om du har livet kjært, om du ønsker å se barna dine vokse opp og ha et meningsfylt liv, den tiden du har igjen. Ta vaksinen så snart du kan, ta vaksinen om ikke for deg selv, men for alle oss andre. Vær så snill, ta vaksinen, nå.

Vargas

Nordmenn lar seg lure – ensomhet er årsaken

Nordmenn lar seg lure – ensomhet er årsaken til at man håper at det livets store kjærlighet, som skriver. Men så er det bare nok en svindler, som skriver til ham eller henne på et språk de forstår. Det blir nemlig skrevet alt det man skulle ønske var sant. At en potensiell kjæreste er på vei fra USA, fra Europa et sted, eller kanskje fra Norge et sted.

Estimated reading time: 4 minutes

Mange single

Det er det som skrives som gjør at mange tusen ensomme nordmenn, sender egne oppsparte midler rett ut i intet. Ut av landet og rett i lommene på en kjeltring som kan å skrive det du ønsker å høre. Skrive det single, ensomme og desperate norske kvinner og menn ønsker å lese.

Lest denne? Nett-kriminelle søker ensomme nordmenn

De savner kanskje en livsledsager, en å bli elsket av. En kjæreste som er der for henne eller ham, når behovet for en armkrok er der. I skrivende øyeblikk er det 1,4 millioner single eller eneboere i Norge. Det er mange å ta av. Dessverre blir nye nordmenn svindlet har eneste dag. Nordmenn lar seg lure – ensomhet er årsaken.

Det finnes ulike måter å svindle folk på. Men mange svindles gjennom dating-apper, ofret er søkende etter en potensiell partner og er derfor veldig sårbar. Sårbar for å få et lite hint om at dette er den vedkommende har søkt etter i årevis. Til og med da tema penger kommer opp, ganske raskt, er man blendet av håpet.

Nordmenn lar seg lure - ensomhet er årsaken

Håpet brister

Et håp om at endelig var det din tur til å oppleve den store kjærligheten. Sjokket blir både vondt, vanskelig og ikke til å holde ut. Man sitter igjen like ensom, men nå er også pengene borte. Da brister håpet og man ser ingen lyspunkter.

Nordmenn, både kvinner og menn, har endt opp med å ta sine egne liv, i ren fortvilelse etter å ha blitt svindlet for store summer. Er du den neste til å gå i kjærlighets-fellen? Her kommer gode råd, les og husk disse.

Del gjerne dette innlegget med alle du kjenner via sosiale medier. Om denne artikkelen kan spare én eneste sjel fra å sende alle sparepengene sine – til kyniske kjeltringer. Er det absolutt verdt jobben med å lage artikkelen.

Med noen viktige grep og en kritisk tanke om at du kan bli lurt, er det håp om ikke å havne i trøbbel. Kripos har laget en liste over viktige punkter, som kan hjelpe naive nordmenn til å være godt forberedt.

Kripos

Nettsvindel er en type bedrageri som blir utført ved bruk av internett. Svindelen kan for eksempel skje via SMS, telefon, e-post, applikasjoner og nettsider. Metodene som blir brukt, varierer. Svindleren har økonomisk vinning som mål.

Kripos
  • Synes du noe skurrer med en person som har tatt kontakt med deg i en sjekke-app? Vær kritisk
  • Kommer tema penger opp veldig tidlig, vært på vakt
  • Skriver vedkommende på dårlig engelsk, det behøver ikke bety noe, men er det verdt å ta sjansen?
  • Mottar du epost om at du skal arve millioner eller få mye penger bare du oppgir kontonummer – styr unna
  • Gi aldri fra deg sensitiv info, bankkonto, fødselsnummer, passord eller PIN-koder
  • Bytt passord, ha operativt virusprogram og brannmur på alle enheter
  • Vern om dine verdier, ha penger og kort på kroppen, og skjul pinkode i minibank og i butikken
  • Lån aldri bort penger, uansett hvor mange lovnader du får, om du ikke kjenner vedkommende veldig godt

Ta kontakt med politiet, uansett hvor flaut du synes det er å ha blitt lurt. Du er ikke alene, det er mange som er i samme situasjon. Men jo raskere politiet får info, jo større sjanse er det for deg å få hjelp. Ring 02800 eller skriv en e-post, du vil få hjelp, raskt.

Sjekking

Normale oppegående mennesker, gjør normalt ikke noe så uansvarlig og fryktelig dumt. Som å gi fra seg sparepengene sine til vilt fremmede som spør om lån. Men det er mennesker som er sårbare, ensomme, lengtende og kanskje rike, som håper å finne en partner, leter gjerne på nettet. Og finner noen som viser interesse – overraskende raskt.

Lest denne? Du skal vel ikke tilbringe høsten og vinteren i ensomhet?

Sjekking på nett-applikasjoner har ingen aldersgrense. Så lenge man har en smarttelefon og lastet ned riktig app, er det bare å sjekke i vei. Og bli lurt om du ikke er årvåken. Fordi det er det som skjer svært mange nordmenn. Man ønsker så inderlig at det skal være en på den ‘andre siden’ som svarer og sier de riktige ordene. Og så langt går jo dette som en drøm.

Svar får man, men hvem er dette mennesket som skriver så fint, gir komplimenter og gode ord?

Selvsagt kan det være en reell person med ærlige hensikter. Men i noen litt for mange tilfeller, er det noen som er ute etter pengene dine. Nordmenn lar seg lure – ensomhet er årsaken og det kan få voldsomme konsekvenser.

Vær på vakt når sjekking på nett er din store lidenskap. Du kan blir fryktelig skuffet og blakk.

Lykke til!

Kilde: Kripos

Vargas

Pin It on Pinterest