Premier League innfører to baller

Premier League innfører to baller til bruk i kampene. Det skulle ha tatt seg ut, eller hva? Vi skriver dette for å ta din oppmerksomhet og for å advare deg. Verden er i rask endring og du er i ferd med å kunne bli lurt – hele tiden.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Kunstig intelligens

Det du ser er ikke riktig. Alt du leser bør analyseres som Fake News, og bilder du synes er vakre, er sannsynligvis laget av en datamaskin. Overskrifter i media og nyhetene kan vær riktig, men også veldig feil.

Se for deg at nyhetsbildet du blir servert, ikke stemmer med virkeligheten.

Slik som i Israel, som ikke viser blodbadet den israleske hæren forårsaker i Gaza. At Dagsrevyen gjør det samme, altså gir oss usanne TV-bilder. Russland har ikke invadert Ukraina. Det er bare tull. Jordkloden er flat som en pannekake og Kong Harald er ikke Konge i Norge. Han er vært død i ti år. Heldigvis bare tull.

Les også: Kunstig intelligens er her allerede

Tenk litt på det. Hva VET vi egentlig, hva som er 100 prosent sikkert som fasit, av de nyhetene som kommer?

Det er kunstig intelligens i et nøtteskall. Vi kan ikke vite sikkert hva som er riktig og hva som er Fake News.

Kunstig intelligens har vært rundt oss en god stund. Men aldri har utviklingen gått raskere enn i dag.

Chat GPT og andre verktøy blir stadig mer avansert og nyttig for de som kan å bruke det. Men dessverre brukes også AI (artificial intelligence) for å lure kunder, brukere og andre som man kan dra nytte av å svindle.

Premier League innfører to baller i spill, samtidig, for å få fart på underholdningsverdien. Fake News!

Premier League innfører to baller

Bildet er tatt av Markus Winkler fra Pixabay

Donald

En større nyhet skal man lete lenge etter, om to baller ble brukt i engelsk fotball, men det er altså Fake News. Kun servert for at du skal forstå at du ikke må tro på alt du leser. Jo raskere du skjønner at det er viktig å tenke selv. Gjøre deg opp en mening om hva som er rett og faktisk bare tull – er viktigere enn noen gang.

Les også: Fake News

Når Donald Trump går til valg 5. november, for å igjen forsøke å bli president i USA, holder verden pusten. Og med det, bli den mektigste politiske lederen på kloden. Om han blir valgt, og få makt, vil verden være i sitt mest sårbare siden Andre Verdenskrig.

Det er ikke noe vi påstår for å skremme deg, men fordi det er og blir en situasjon som kan føre til mer krig, konflikter og usikkerhet. Allerede nå advarer eksperter verden over, hvilke konsekvenser det kan få. Om Trump igjen blir valgt til president.

«Trump – Der Diktator», skrev den tyske avisen Der Spiegel over hele førstesiden nylig. «Trump – trusselen mot Europa», advarte franske Le Point. Hva kan en valgseier for Trump innebære for USA og den øvrige verden?

Aftenposten.no

Om Donald igjen vil få makt, kan du være helt sikker på at det blir presentert fler usannheter enn sannheter av den amerikanske presidenten. Og det alene er farlig. Han kan si det nå, at USA ikke vil støtte NATO, om NATO-landene ikke betaler det beløpet de skal.

Men han bør ikke gjennomføre noe slik som presidenten FOR NATO-landet USA.

Russland

Som du sikkert forstår nå, er det ganske lite viktig, at Premier League innfører to baller i spill, som altså er Fake News.

Om så var, ville det kun ha innvirkning på verdens største idrett og de som er involvert.

At vi blir lurt til å tro at norsk politikk er viktig for andre enn oss nordmenn, og at Oslo børs er viktig for verdens økonomien. Er også Fake News om man zoomer ut og ser Norge utenfra.

Oslo børs omfatter kun 1 prosent av verdens børsnoterte selskap. Det er den amerikanske børsen som er viktigst for verdens økonomien.

Les også: 139 mennesker er drept på Grünerløkka

Ingen, ikke engang svenskene bryr seg nevneverdig om hva vi driver med i Norge. Ja, med få unntak, naturligvis. Petter Northug er fortsatt mer populær i Sverige enn i Norge, og det norske Kongehuset får noen overskrifter av Søta Bror, men ellers. Nope, nada.

Norge er en liten steinrøys, langt mot nord. Putin og Russland skulle ønske å ha tilgang til vår langstrakte kystlinje, men oss nordmenn – driter han åpenbart i.

Og er det noen som serverer Fake News, så er det Vladimir Putin selv. Han har gått til krig mot Ukraina for å stoppe nazistene i landet. Renspikket vrøvl, selvsagt. Og han er villig til å krige lenge for å få tilbake Russland som et stort og mektig rike, koste hva det koste vil.

Nettopp derfor er vi allerede på nippet til å måtte finne nærmete tilfluktsrom. I hvert fall vite hvor det befinner seg – i tilfelle russerne kommer.

Det farligste med Fake News, når mange nok server det til folket, vil vi til slutt se på det som fakta.

Da blir fotball på høyt nivå, fryktelig lite viktig. Heldigvis skal Premier League bruke kun én ball i framtiden også – får vi håpe. Men du er herved advart.

Vargas

Sverige er klar for påskehandelen

Sverige er klar for påskehandelen. Og det selges mye norske varer her, langt rimeligere enn i Norge. Om du ønsker å kjøpe alkohol, så er også Systembolaget et sted å spare penger. Spesielt om du allikevel skal ha øl, vin eller annet til påsken.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Grensehandelen

En treliter rødvin koster ca 500 kroner i Norge, i Sverge koster den samme dunken ca 300 kroner. Og kursen er ca lik, da er det penger å spare. Om du bor ca 1 times biltur fra svenskegrensen, så bør du absolutt ta turen for å fylle opp skapene. Det være seg å handle alt du trenger til påske, inkludert tobakk og alkohol.

Les også: De 10 viktigste tingene du spiser

Vi mener det er dyrt å la være å gjøre kloke og gode kjøp på andre siden av grensen. Norske politikere er ikke villig til å høre på folk flest. Som ønsker at grensehandelen bør begrenses av flere grunner. I løpet av 2024 vil ca 25 milliarder kroner handles av nordmenn. I Sverige. Det er helt unødvendig mye penger tapt for AS Norge.

Her kan vi plassere link til din nettbutikk

Tenk hvor mange arbeidsplasser som kunne ha vært spart, om avgiftene ble senket. Kjøtt og en rekke meieriprodukter, grønnsaker, knekkebrød, vaskemidler, såpe, sjokolade, øl og vin. Vi kunne ha ramset opp en lang rekke varer som fortsatt er betydelig rimeligere i Sverige.

Sverige er klar for påskehandelen – det rare er at det er norske varer å finne, langt rimeligere enn i Norge.

Sverige er klar for påskehandelen

Norsk sjokolade er billigere i sverige enn i Norge, 6pk Kvikk Lunsj Foto: Vargas12.com

Sverige er klar for påskehandelen

Foto: Vargas12.com

Sverige er klar for påskehandelen

Norsk firkløver finnes billigere i Sverige enn i Norge Foto: Vargas12.com

Sverige er klar for påskehandelen

Kjøttdeig på norsk er Nötfärs på svensk, og halve prisen i Sverige Foto: Vargas12.com

Kiwi

I følge VG.no, er det Kiwi som nå er billigste kjede i Norge.

Rema 1000 er ca en femmer dyrere. Men det er mange gode grunner til å kjøre forbi disse lavpriskjedene av flere grunner. Den første er utvalget, eller mangelen på sådant. Pizza Grandiosa så langt øyet kan se. Ingen ferskvaredisk, kun B-varer og hermetikk.

Les også:

I Sverige derimot, finner man hundrevis av ulike varer, langt fler enn i norske butikker. Bare i ostedisken alene, er det langt mer å velge blant. Så er det prisene, da. Det er og blir rimeligere i Sverige, nesten uansett hva du har på handlelisten.

Sverige er klar for påskehandelen, både for svenske, men i aller høyeste grad også norske kunder.

Prissamarbeidet som foregår i norske kjedebutikker, gjør at du betaler tilnærmet like dyr pris, uansett hvor du handler. Du kan finne kampanjer som gjør brus billigere enn normalt, kanskje særlig på Coop Extra, men brusen er like fullt betydelige dyrere – enn i Sverige.

Kari og Ola nordmann har for lenge siden funnet ut hva de sparer penger på. 

Det er å kutte ut Coop Extra, Kiwi og Rema 1000 – rett og slett en boikott. Det er det eneste kjedene forstår. 

Om regjeringen hadde tatt norske forbrukere på alvor, hadde de tatt et skikkelig kutt på momsen, gjort norsk mat konkurransedyktig på pris mot varer i Sverige. Men så langt ser vi bare tafatte forsøk.

Nesten alt er fortsatt mye billigere i Sverige. Noe som gjør at forskjellen blir enda større, som igjen gjør at enda flere velger å kjøre til Sverige for å spare penger. Mye penger. 

Sverige

Sverige er klar for påskehandelen til lavere priser enn i Norge.

Som om svenske butikker og kjeder har mer respekt for kundene sine enn de har i Norge. Vi tror at Odd Reitan i Rema 1000 driter en lang marsj i å utvide utvalget og senke prisene. Så lenge vi nordmenn tar til takke med hermetikk, frossenpizza, spylevæske og Gransbrus.

Utvalget i svenske kjøpesenter er fortsatt langt bedre enn i de norske, dessverre. Hva årsaken er vet ikke vi, men det er en kjensgjerning at man må på Meny eller de større kjøpesentrene med ferskvaredisk – for å finne bra utvalg. 

Da tenker vi ikke bare på kjøtt, men ost, fisk og andre gode råvarer som mange nordmenn gjerne betale litt mer for å få tak i. Dette finner man i Sverige allerede på Nordby kjøpesenter (her er det ikke Systembolag) og særlig i Strömstad som har to butikker.

Billigkjedene Rema, Kiwi og COOP Extra har kjedelig utvalg av middagsretter. 

Metervis med frossenpizza og ultraprossesert ferdigretter så langt øye kan se. Det er rett og slett respektløst mot norske forbrukere. Ferskvaredisken kostet for mye penger og er ikke å se i norske butikker mer. Med unntak av Meny.

Vi anbefaler våre lesere å legge påsehandelen til Sverige – om mulig. Her er det penger å spare.

Vargas

Slik sparer du tid

Slik sparer du tid, mye tid – hver eneste dag. Det er ikke sikkert det er slik når du er ung, men når du blir eldre og voksne, så virker det som om tiden går mye raskere. Når du er 8 år, er ett helt år veldig lenge. Ja faktisk en åttendedel av livet. Når du 60 år, så virker det faktisk ikke så lenge. Kjenner du deg igjen?

Bergenet lesetid: 6 minutter

Tidsbesparelse

Her kommer vi med gode råd for at du skal unngå å kaste bort verdifull tid. Tid du kanskje ikke å kaste vekk.

Visste du at når Petter Stordalen levde ned Gunnhild, så satte han av tid til sex med kjæresten, i kalenderen. For å rekke det? Jo, det er sant. Slik er det for travle mennesker.

Visste du at Roger Berntsen i Nordnet sparer flere timer hver dag, på å bruke Chat GPT, til å hjelpe seg med å lage finansielle utregninger?

Her er minst ti måter til – for å spare tid. Velbekomme.

Hverdagen kan føles som en konstant kamp mot klokken, med endeløse oppgaver og forpliktelser som krever vår oppmerksomhet. Slik sparer du tid – ved å være strukturert og lærer deg å planlegge.

Les også: De 10 viktigste tingene du spiser

Å spare tid i hverdagen handler ikke bare om å finne raskere måter å gjøre ting på, men også om å organisere og prioritere for å skape mer rom for det som virkelig betyr noe. Her er noen praktiske tips for å hjelpe deg med å spare verdifull tid og gjøre hverdagen mer effektiv.

Planlegging

En av de mest effektive måtene å spare tid på er å planlegge dagen din på forhånd. Sett av noen minutter hver kveld for å lage en liste over oppgavene du vil fullføre neste dag. Prioriter oppgavene etter viktighet, og sett realistiske tidsrammer for å fullføre dem. Dette gir deg en klar retning når du starter dagen, og hjelper deg med å unngå unødvendig tidstap.

Slik sparer du tid

Big Ben, London Bildet er tatt av Leonhard Niederwimmer fra Pixabay

Teknologi

Teknologien har gjort det enklere enn noensinne å holde styr på oppgaver og avtaler. Ta i bruk kalenderapper, påminnelser og oppgavelister på smarttelefonen eller datamaskinen din. Dette gjør det lettere å holde oversikt over avtaler, frister og gjøremål. Automatiser gjentakende oppgaver der det er mulig, slik at du kan frigjøre tid til mer meningsfulle aktiviteter.

Å tro at du må gjøre alt selv kan være en stor tidstyv. Vurder å delegere oppgaver til andre i familien, på jobben eller til og med ved å bruke tjenester som rengjøring eller matlevering. Delegasjon frigjør ikke bare tid, men gir også andre sjansen til å bidra og dele byrden.

Morgenrutiner

Morgenen legger tonen for resten av dagen. Optimaliser rutinene dine for å få mest mulig ut av morgenstunden. Legg frem klær kvelden før, forbered frokost-ingredienser, og sett opp en fast morgenrutine som gir deg en smidig start på dagen. Kan matpakkene smøres kveden før?

Dette kan bidra til å unngå stress og forsinkelser som ofte oppstår om morgenen.

Selv om multitasking kan virke som en effektiv måte å få mer gjort på, kan det faktisk føre til tap av tid og kvalitet. Fokuser heller på én oppgave av gangen for å fullføre den raskere og mer effektivt. Dette gir også bedre resultat og reduserer sjansen for feil.

Sosiale medier kan være en stor kilde til tidstap hvis det ikke er begrenset. Sett av spesifikke tidspunkter på dagen for å sjekke og svare på sosiale medier, og unngå å la det forstyrre andre aktiviteter. Dette frigjør verdifull tid som kan brukes mer produktivt.

Si nei

Å si ja til alle forespørsler kan føre til overveldelse og tidsmangel. Lær å sette grenser og si nei, særlig når du føler at du ikke har tid eller energi til å påta deg mer. Å prioritere dine egne behov og mål er viktig for å opprettholde en balansert livsstil.

Identifiser og reduser distraksjoner i hverdagen. Slå av varslene på telefonen når du jobber, organiser arbeidsområdet ditt for å minimere rot, og informer andre om dine tidsbegrensninger når du trenger uforstyrret tid. Dette gir deg fokus og effektivitet i de oppgavene du jobber med.

Mange mailer

E-post kan være en betydelig tidstyv hvis det ikke håndteres effektivt. Sett av faste tidspunkter for å sjekke og svare på e-post, og organiser innboksen din med mapper og filtreringssystemer for å finne viktig informasjon raskt. Dette reduserer risikoen for å miste tid på unødvendige e-poster.

Mens det å spare tid er viktig, er det også viktig å prioritere tid for deg selv. Planlegg pauser i løpet av dagen for å slappe av og lade batteriene. Dette kan bidra til å forbedre fokus og produktivitet når du jobber med oppgavene dine.

Å spare tid i hverdagen handler om å være bevisst på hvordan du bruker tiden din.

Ta aktive skritt for å organisere og effektivisere oppgaver. Ved å implementere disse tipsene, kan du oppnå en mer balansert og produktiv hverdag. Husk at målet ikke bare er å spare tid, men å frigjøre tid til de tingene som virkelig betyr noe i livet ditt.

Vargas

139 mennesker er drept på Grünerløkka

139 mennesker er drept på Grünerløkka, minst 280 er skadet, mange av dem alvorlig. En slik overskrift er utenkelig for de fleste av oss. Men vi er naive om vi tror at Norge, lille Norge, ikke skal havne i en alvorlig væpnet konflikt, med en fremmed nasjon.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Krig

Hver eneste dag drepes nemlig uskyldige mennesker, kvinner, barn, mødre, fedre og eldre. Både i Ukraina og i Gaza. Dessverre er krig og konflikter livsfarlig for sivile, som i utgangspunktet ikke har noe med konflikten å gjøre. Men de blir et våpen i krigføringen for å skape frykt og fortvilelse.

Les også: Du tror neppe det du ser

President Vladimir Putin sprenger bevisst boligblokker til himmels i Ukraina, for å skape, demoralisering, kaos og frykt. Det samme gjør Benjamin Netanyahu i Israel mot befolkningen i Gaza.

25000 mennesker er allerede drept siden 7. oktober, da Hamas gikk til angrep på Israel. Siden har Israel angrepet Gaza, med påskudd om å ta ut Hamas-personell som gjemmer seg blant de sivile, blant annet i ganger under sykehus og lignende.

Aldri før har det vært større sjanse for en storkrig i Midtøsten. Om det smeller der, vil det fort kunne utarte seg og påvirke gryende konflikter i Europa. Russland trenger neppe noen påskudd på å angripe flere av sine naboer.

Ønsker Russland å angripe Norge militært, vil mye av Oslo være et sannsynlig og naturlig mål.

139 mennesker er drept på Grünerløkka – en overskrift vi håper aldri blir til virkelighet.

Dessverre er det ikke lenger utopi, men en frykt vi bør ta inn over oss, all den tid det skjer i andre større byer. Både i Europa, men i aller høyeste grad i Midtøsten. Kriger kommer nærmere og nærmere.

Bildet er tatt av Sammy-Sander fra Pixabay

NATO

Pakistan med lager av atomvåpen angriper Iran. Iran angriper Irak og Syria, USA og Storbritannia angriper Jemen. Og Israel er så krigs-hissig at de snart er villig til å gå til angrep på Libanon i tillegg til å legge Gaza i ruiner.

Norge er ikke i krig, nå i starten av 2024. Heldigvis, i hvert fall ikke ennå.

Med NATO i ryggen, skal det litt til for at noen nasjon tør å gå til angrep på et medlemsland. Men en storkrig i Midtøsten er umulig å kontrollere, da kan det eskalere raskt. Derfor er det viktig at vi tør å tenke tanken om det aller verste. For å være forberedt.

Heldigvis gjelder NATOs traktat, paragraf 5, for de Nordatlantiske områdene, fortsatt. Et angrep på en nasjon, anses som et angrep på alle. Ergo vil Norge ved et eventuelt militært angrep, få hjelp av NATO. Men en slik militær støtte vil neppe komme på timen. Det kan ta dager og uker før vår allierte er på plass.

Klarer Norge seg alene i opp til to uker, mot et eventuelt russisk, militært angrep? Neppe.

Planlegging

Har Forsvaret luftvernartilleri klart, om et luftangrep på Oslo eller andre byer klart? Ja, det er faktisk på plass, as we speak. Oslo er bedre beskyttet enn på 30 år grunnet militærøvelsen Joint Viking, som pågikk i mars i fjor. Om luftvernet ble permanent plassert eller fjernt igjen, er vi usikre på.

Vet du som bor på Grünerløkka, hvor nærmeste tilfluktsrom befinner seg? Det bør du faktisk finne ut av.

Vi skriver ikke denne artikkelen for å skremme noen, men for å få folk flest til å våkne opp. Mange nordmenn har denne uvanene med å se vekk for alt som er vondt og vanskelig. Er det noe som faktisk er nettopp det – så er det krig.

Vi anbefaler alle nordmenn å lese det udødelige diktet av Arnulf Øverland, “Du må ikke sove!”. Her har vi tatt ut de mest kjente linjene.

Du må ikke tåle så inderlig vel 
den urett som ikke rammer deg selv! 
Jeg roper med siste pust av min stemme 
Du har ikke lov å gå der og glemme! 

Du må ikke sove! Av Arnulf Øverland

Europa i flammer, det er mange år siden andre verdenskrig. Men nå er vi på et farlig sted i historien. Norge har vært der før og kan havne der igjen. Vi må våkne opp og gjøre det eneste rette. Kjempe til siste mann og kvinne.

Vargas

Fyllekjøring kan bli dyrt

Fyllekjøring kan bli dyrt, spesielt om du blir tatt for det – av utrykningspolitiet. Om du har en normal inntekt på 45.000 til 50.000 kroner per måned, kan boten svi skikkelig. Har du ingen buffer å ta av, ryker en hel månedslønn og vel så det. 75 papp er det ikke umulig at boten blir, alt etter hvor høy promille du har.

Rus

I dagene før jul er det mye festing og mange julebord. Avsluttet du festen med å klemme innpå drinker kl 0400 bør du faktisk la bilen stå, hele dagen derpå. Om du ønsker å være helt sikker på at du ikke har promille før du kjører bil, bør du enten ta en test. Eller avstå fra inntak av alkohol om du vet at du skal kjøre bil dagen etter.

Les også: Vin, kaffe, te eller kanskje en øl?

En promilletest, et alkometer, får du på Clas Ohlson-type butikker til noen hundrelapper.

Om du blir tvunget ut på veien etter en party-helg eller et julebord, regn deg tilbake 12 til 13 timer, minst. For å være sikker på at du ikke har promille i blodet. Det kan som sagt bli fryktelig dyrt. og det er neppe verdt festen å måtte ut med 75.000 kroner for å kjøre i ruspåvirket tilstand.

Et anslag fra Trygg Trafikk viser at det hver dag gjennomføres 140 000 kjøreturer i rus hver eneste dag i Norge.

Dinside.no
Fyllekjøring kan bli dyrt

Bildet er tatt av Michael Anderson Vincent fra Pixabay

Konsekvenser

Fyllekjøring kan bli dyrt om du blir tatt med promille. Nå i de nærmeste dagene og fram til jul, vil UP steppe opp kontrollene. Du kan risikere å ble tatt om du kjører tidlig eller sent, om du har drukket, eller bruker annen type rus. La bilen stå. Så enkelt er det, faktisk.

Konsekvensene av å bli tatt med promille eller annen rus er ikke bare en solid bot. du kan miste førerkortet, som igjen kan føre til at du mister jobben. Som igjen kan føre til at partneren din synes du er en dust og stikker.

Konsekvensene av å være påvirket av rusmidler er altså enorm. Allikevel setter ca 140.000 mennesker seg bak rattet i Norge, hver eneste dag, med rus. Det er bare tilfeldig at det ikke rammer flere mennesker enn det gjør. Neste gang en ruspåvirket bilfører kjører i gatene der du bor – kan det være ditt barn som rammes.

Tenk litt på det. Vær med å forebygge dette samfunnsproblemet ved å alltid være sikker på at du ikke har alkohol eller annen form for rus i blodet, når du kjører bil.

Boten

Konsekvensene for å bli tatt med promille er altså en bot, eller i verste fall fengsel.

Boten regnes ut i fra din inntakt og hvor høy promille man blir tatt med. Nylig ble en advokat tatt med 0,88% promille ved en kontroll. Konsekvensene ble 300.000 kroner i bot og beslaglagt førerkort i i 19 måneder.

Det ble en kostbar fest for advokaten, som sikkert hadde råd til boten, men å miste førerkortet i halvannet år er kjedelig. Da skal det ha vært en jævlig bra fest i så fall. Fyllekjøring kan bli dyrt om du glemmer deg bort.

Promillegrensen i Norge er 0,2%. Noe som betyr at du kan få bot ved inntak av “kjørepils”. Ta heller alkoholfri drikke til maten om du kjører bil. Bøtene i promillesaker er altså utregnet i forhold til inntekten din. Normalt sett 1,5 ganger bruttoinntekten.

Julebordet kan altså bli en kostbar affære om du ikke er forsiktig. Nå er UP på jakt etter de som tenker på konsekvensene.

Vargas

Tradisjonene gjør julen for deg

Tradisjonene gjør julen for deg og de fleste andre nordmenn. Om du reiste til Syden for aller første gang i julehøytiden, ville det kunne bli en fin feiring. Men med det også en helt ny julefeiring uten de tradisjonene du er vant til. Kanskje ville det bli vanskelig å finne julestemning under palmene.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Tradisjoner

Sett bort fra noen julegaver, ville alt ha vært nytt. Julen blir dermed ikke den samme.

Les også: Gi julens fristelser i julegave

For det er tradisjonene som gjør julen for de aller fleste av oss. Og det er slik vi gjerne vil ha julefeiringen.

Spise den samme maten, med de samme folkene, med de samme luktene i huset, rundt det samme bordet som i fjor og julen før det. Det er det som gjør julen så spesiell for mange, vi erindrer stemningen og hyggen. Julen er høytid for mange, men smerte, lengsler og savn for andre.

Det er dessverre en kjent sak at de som har mistet noen, får ekstra sterkt savn når vi får tid til ettertanke.

Vi lytter til den samme julemusikken, vi ser de samme filmene, “Tre Nøtter til Askepott“, Donald og hører på Sølvguttene som synger julen inn. Akkurat slik de har godt det på NRK siden 1966. Klart det blir gode tradisjoner vi lett kan like av slikt.

Tradisjonene gjør julen for deg

Bildet er tatt av 822640 fra Pixabay

NRK

Ola og Kari Nordmann elsker altså julen, med alle de tradisjonene som hører med.

Enten de feirer alene, med familien, eller med storfamilien, med eller uten juletre, torsk, lutefisk, ribbe eller kalkun. Hver og én familie og enkeltperson, har sine tradisjoner de setter pris på i julen. Det viktigste for de fleste er familien. Å ha noen å feire julen med.

Les også: Julegavene som ikke tømmer lommeboken

Folk flest ser ikke bare på én enkelt episode når de først benker seg foran TV. De ser gjerne hele serien, alle de 24 episodene, når de først er innom NRK.no. Og julekalenderen som sendes på NRK Super i desember, “Snøfall” er også svært populær blant nordmenn. 

I år kommer andre del eller sesong 2 av den meget populære adventskalender-serien, Snøfall. Selvsagt produsert av NRK. Du som forelder bør absolutt se serien sammen med barna. Det setter barna stor pris på.

At folk flest lar seg underholde av en julekalender som ble sendt i 1979, Som “Jul i Skomakergata“, kan bety at de føler et velbehag med at tempoet senkes en smule. Det er nemlig NRK-underholdning avdelingens argument, for å ikke sende “Jul i Skomakergata“, som ordinær barne-TV mer.

Det går fo sakte, og har ikke nok spennvidde til å være bra nok. Nå er filmen om Skomaker Andersen å se på kino. Tradisjonene gjør julen for deg, når du får høytiden akkurat som i fjor og året før. Det er det som gjør det til tradisjoner.

Barnas jul

Dessverre er det ganske mange norske barn som gruer seg til jul.

Les også: Drikker svigermor?

Av ulike grunner er det mange barn som ikke har noen god grunn til å glede seg til jul. Årsakene er mange. Dårlig familie-økonomi, vold, overgrep, mishandling og flere typer omsorgssvikt er dessverre vanlig i mange norske hjem – også i julen.

Kanskje særlig i julehøytiden. Og de barna som opplever dette, får det enda verre i denne perioden. Fordi det er skolefri og man er bare hjemme. Med overgriperen, den som slår eller roper og skriker. 

Julen er på mange måter barna høytid framfor noen. Men så blir det langt fra slik det kanskje burde ha vært for noen. Mange tusen barn går med en klump i magen, slik de gjorde det i fjor. Tradisjoner de kunne ha vært foruten.

At mor og far krangler, at den ene eller begge blir fulle og snakker høyt. Kanskje mor gråter, kanskje far slår eller reiser hjemmefra på natten. Julen som skulle bli så hyggelig med mange fine gaver, god mat og masse kos. Ble til et helvete i år igjen. Akkurat som i fjor.

Er du en omsorgsperson for ett eller flere barn, er det ditt ansvar at julen blir fin – uten uro.

Vargas

Er du forberedt på alvorlige kriser?

Er du forberedt på alvorlige kriser? Vi ser på nyhetene at Europa er i brann, krisene er mange og svært alvorlige. Enten det være seg krig, konflikter, naturkatastrofer eller terror. Alt kommer nærmere, men er vi ikke trygge her hjemme i Norge, da? Eller bør vi være bedre forberedt enn det vi er i dag?

Bergenet lesetid: 4 minutter

DSB

DSB mener vi bør være forberedt på å klare oss selv, med eget beredskapslager i minst én uke. Ikke tre dager som tidligere anbefalinger.

Les også: Krisestemning på verdens børser

DSB står for Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap. Ekspertise for hva vi behøver å gjøre, for å være best mulig forberedt, når, om eller hvis vi havner i en krise.

Naturkatastrofene har rammet store deler av Norge de siste årene. Liv har gått tapt og store verdier har også forsvunnet. Kan man være forberedt på det?

DSB mener at verden rundt oss har endret seg så dramatisk, iht krigen i Ukraina og Israels angrep, og jakten på Hamas i Gaza. At vi bør være bedre rustet på at også nordmenn kan bli rammet av en alvorlig krise.

Selvsagt er det ingen direkte trussel mot nordmenn i Norge, at Israel og Hamas sloss i Gasa, eller at Russland fortsetter sitt overgrep mot Ukraina. Men verden blir et stadig vanskeligere sted å ferdes og leve i. Naturen blir vanskeligere å spå, vindene sterkere og nedbøren kraftigere.

Det bør vi ta konsekvensen av, alle som én.

Verden og livet slik vi har vært vant til å leve, har blitt mer uforutsigbart, noe som krever mer av oss i hverdagen. Vi må være mer på vakt enn tidligere. Både der vi bor, jobber eller går på skole.

Hva bør du gjøre nå, tenker du sikkert? For å være best mulig forberedt på dagene, ukene og årene som kommer.

Er du forberedt på alvorlige kriser?

Bildet er tatt av CSU-Extension fra Pixabay

Vann

Det er mange grunner til at noe uforutsett kan skje i ditt nabolag, som gjør at du ikke kommer deg til nærmeste matbutikk. Veiene kan være borte, oversvømt eller butikkene har måtte stenge grunnet langvarig strømbrudd. Da brenner det på dass, du må klare deg selv med det du har på lager.

Sørg for å ha nok vann tilgjengelig. Kjøp treliters-dunker, eventuelt lagre vannet på egne fat eller egnede beholdere. Du vil kunne klare deg uten mat, ganske lenge, men ikke vann. Vann brukes også til matlaging og for å opprettholde god hygiene.

Er du forberedt på alvorlige kriser? Du bør begynne med å ha tilgang på nok rent vann, det er faktisk livsviktig.

DSB anbefaler alle husholdninger å ha et lager på hele 9 liter vann, per person i sine nye anbefalinger. Gjerne mye mer, fordi man ikke vet hvor lenge en eventuell krisesituasjon varer.

Man bør legge på minnet at man behøver vann (ikke nødvendigvis drikkevann) til å trekke ned i toalettet.

Beredskapslager

Et beredskapslager bør inneholde følgende:

 • Ved/ parafin/ gass
 • Kontanter
 • Drivstoff/ rødsprit/ gass/ rødsprit/ parafin
 • grill/ kokeapperat
 • Lommelykt/ batteri/ radio m/ batteri/ mobillader til bilen
 • Sanitetsprodukter/ medisiner/ toalettpapir/ førstehjelpsskrin
 • Mat for én uke, tørrvarer, sjokolade, hermetikk, kjeks, nøtter, tørrmat, pålegg med lang holdbarhet
 • Tilgang til varme klær, pledd, sovepose
 • Fyrstikker, lighter
 • Stearinlys, lommelykt, hodelykt med batterier

Folk flest bør ikke, i følge DSB, gå å frykte krig i Norge i dag. Men det kan skje uforutsette ting, som gjør at du ikke kan leve som normalt i en begrenset periode. Det er da et beredskapslager skal gjøre denne perioden overkommelig for deg og dine nærmeste.

Er du forberedt på alvorlig krise? Vel, du er herved advart.

Kilde: Aftenposten.no

Vargas

Dropp lavpriskjedene!

Dropp lavpriskjedene! Særlig om du ønsker et rikere utvalg av ulike typer mat. Se i frysedisken hva du finner. I ferskvaredisken finner du noe Gilde-biff som knapt kan spises og alt fra Nordfjord-kjøtt er heller ikke spiselig. Meny og endel andre spesial-butikker har gode råvarer. Rema, Kiwi og COOP Extra er en skam mot norske forbrukere.

Bergenet lesetid: 4 minutter

COOP

Les også: Ikke la tilbudene lure deg

En ting er prissamarbeid og juks. Noe helt annet at norske folk blir presset til å vege frossen pizza og ketchup, når det finnes så mange nydelige smaker og råvarer som burde ha vært tilgjengelig i norske butikker.

Vi kjøpte reddiker på COOP. Måtte kaste halve posen, likeså med gulrøtter – pillrånent. Pølser fra Coop er sure når pakken åpnes med god holdbarhetsdato. Må vi finne oss i dette?

Kiwi er minst like dårlig på utvalget som Rema 1000. Dropp Lavpriskjedene!

Vi besøkte en lokal dagligvare i København, nylig. Der bugnet det av ferskt kjøtt, ostedisen var åtte meter lang og grønnsakene av helt fantastisk kvalitet. Er nordmenn dumme som tar til takke med frossen-pizza og Nugatti som pålegg? Eller er vi en smule naive og aksepterer at det er slik?

I Frankrike hadde det blitt streik til en tvunget endring var på plass. Franskmennene hadde ikke funnet seg i å måtte spise drittmat til stive priser.

Skal vi velge en råvare som finnes en gang i blant på Rema 1000, er det ferske reker.

Dropp lavpriskjedene!

Grandis

Et norsk brød fra Rema 1000 koster 50 kroner og er bare luft.

Rema 1000 og Kiwi har gått ut på dato for lenge siden, både på pris, kvalitet og ikke minst vareutvalg, som ingen bør være tilfreds med. Livet er alt for kort til at man skal måtte spise medisterdeig, billig-kneip og Idun Ketchup.

Utvalget er rett og slett skammelig i norske lavprisbutikker. Og at norske forbrukere skal være avspist med frossenpizza, loff og én type ‘guacamole’. Som ikke har noe med guacamole å gjøre – er en hån mot kundene. 

De aller fleste som svarer ærlig på det spørsmålet, svarer det samme. Det er prisen på mat, som er avgjørende hvor du handler til daglig. Da hjelper det lite for Meny, å ha indrefilet fra Botswana på tilbud, når lavpriskjedene kan selge tilsvarende type biff – til en tredjedel av prisen.

Meny

Du må betale ekstra for det enorme utvalget Meny har i sine butikker. En fersk kylling kan koste åtti spenn i en slik forretning. Men den er i hvert fall fersk.

Lest? Rik over natta?

Vi nordmenn elsker å føle at vi gjør et godt kjøp. Vi kjører gjerne en mil ekstra for å få den følelsen, gjøre et kupp eller spare noen kroner, enda vi kanskje lurer oss selv til å tro det. Ganske ofte. Bensinen er ikke akkurat gratis den heller.

Om du ferdes på FINN, finner du alt mulig under fanen til salgs, og det som ligger der selges ofte med stor fortjeneste.

Folk har penger og omsetningen kan være enorm. Bare på bilbørsen alene, selges det flere hundre biler per dag. Kan vi spare noen kroner på en suppepose, sier vi, ja takk. Men særlig spennende er det jo ikke.

La oss ta noen eksempler for deg som mener deg prisbevisst.

Priskrig

Har du sett at Rema 1000 reklamerer for at de kun har lave priser, ingen tilbud. ‘Bare lave priser’. Et slagord Reitangruppen har kjørt på i en årrekke. faktum er at Rema 1000 kjører akkurat like ofte tilbud som sine konkurrenter, de bare kaller det ikke tilbud, de kaller det for ‘Bare lave priser’.

Om vi noen gang skal få et rikere og bedre utvalg, også i norske butikker, bør vi tørre å si fra. Dropp handleturen på Kiwi eller Rema 1000, sving heller innom tilbudene til Meny, om mulig. Eller reis til Sverige om du kan – her får du lavere priser og et langt større utvalg på alt du trenger.

Julens priskrig bør du ikke ha store forventinger til. Kjedene har bestemt at Klementiner skal koste 40 kr kiloen til midten av desember – tipper vi. Kan jo spise reker, da – hele jula.

Vargas

Aldri for sent å strikke

Aldri for sent å strikke noe til seg selv eller andre. Og skal du strikke noe til jul, men aldri begynt – så bør du begynne nå. Det finnes en hel haug med videoer på YouTube, bøker, blader, magasiner eller noen å spørre. En mormor, en bestefar, onkel eller venn som kan det. Det er nemlig aldri for sent å begynne.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Kvinner

Nordmenn er kjent for å være fingernemme og gjennom mange generasjoner har mang en mann og kvinne, brukt hendene sine til å lage nytteverktøy som folk hadde stor bruk for. Klær, sying, strikking, snekring, matlaging eller annet håndverk.

Les også: Sosiale medier – verktøy og fiende

Strikking er en gammel tradisjon som startet i Norge på 1600-tallet, så dette burde vi kunne. Men det er dessverre svært få menn som strikker. Faktisk bare tre prosent av alle norske menn – strikker. Og hele 48 prosent, nesten halvparten av alle norske kvinner, strikker. Men det er altså aldri for sent å begynne.

Har du aldri forsøkt, ber vi deg ta en titt på denne videoen, så lar du deg kanskje inspirere.

Kvinner og noen få menn, strikker seg til det glade vanvidd, rett eller vrangt, med en hel haug med forskjellige pinner, er dette altså et meget gammelt håndverk.

Et håndverk som er mer moderne enn noen gang. Tusenvis av nordmenn i alle aldre – vil derfor få myke pakker til jul.

Aldri for sent å strikke

Bildet er tatt av Bruno fra Pixabay

Hobby

7 positive ting ved strikking du bør notere deg. At menn ikke strikker er usant, mang en mann med respekt for ekte håndverk, kan strikke sin egen genser. Selvsagt er det et solid flertall kvinner som strikker flere timer hver eneste dag, men det er en hobby for alle. 

Her kommer det gode, positive gevinster som er bra for kroppen til den som strikker. Vi lover at det er gode nyheter vi kommer tilbake til. Fysisk som psykisk. 

Er du ung og ikke har forsøkt, finn en mor, bestemor, nabo, venninne, lærer eller klassekompis, som kan vise deg hvordan du legger opp dine første masker. 

Ikke er det bare en fin hobby som kan bli til julegaver for hele slekta, men det er også et tradisjonsrikt håndarbeid – som har lange tradisjoner i Norge. Aldri for sent å strikke om du ønsker å lære det.

Men tro ikke at alt som har med strikking og gjøre, er såre enkelt og har kun én mal. Det er en jungel der ute, herved er du advart, men øvelse gjør mester, det er bare å begynne med dine første pinner.

Profesjonelle “strikkere” har fireårs utdannelse, så ikke tro du er utlært om du har et par ullsokker i skuffen. Dette er en diger industri som krever stor nøyaktighet, men som har enorm interesse i Norge fra folk flest, som strikker som hobby. 

Det finnes et stort antall forskjellige pinner, både i tykkelse, lengde og bredde. Enda flere typer og kvaliteter av garn, og teknikker. Du blir altså ikke utlært, om du så strikker i hundre år. 

Populært 

Hva er det som kan strikkes, tenker du kanskje? Faktisk mer enn du tror.

Til og med menstruasjonsbind kan i realiteten strikkes. Heldigvis er dette en trend som er lagt død i de siste generasjoner, men det finnes mye annet viktig, til daglig bruk. Votter, luer, ullsokker, kofter, gensere, skjørt, kjoler for å ikke snakke om baby- og barneklær. Som er mange mødre og bestemødres store drøm. 

Man bør tenke på utstyret at dette er riktig i forhold til hva sluttproduktet skal være, men også strikkefastheten er av stor betydning for et bra resultat. 

Gjennom de fire, fem siste årene har strikking tatt seg opp som hobby blant norske husmødre. Særlig de som har lagt vekk Facebook og annet nett-sludder. Strikking har neppe vært mer populært siden andre verdenskrig, da “alle” strikket. Også menn.

Om du ikke har noen hobby, aldri har forsøkt å strikke eller bare mangler litt motivasjon for å starte på ditt aller første plagg, her er gode argumenter for å strikke.

7 positive ting ved strikking:

 • Du får sterke fingre
 • Du får trimmet hjernen
 • Du kan spare penger på julegaver
 • Strikking hjelper mot smerter
 • Du får god trening med tall, telling, felling og øking
 • Du motvirker slitasjegikt i fingrene
 • Strikking reduserer dessuten stress

Menn

Strikkeklubber for kvinner finnes over hele landet, men de vil sjeldent snakke om å be med mannfolkene. Strikking er og blir en kvinne-hobby, fordi det har alltid vært slik i Norge. Det er forbundet med kjønnsbestemte tradisjoner – langt tilbake i tid. Fordommene og tabuene bør rives ned, menn som ønsker det, må selvsagt få strikke. 

Mannen var ute på havet og fisket, flere døgn i strekk. Kona? Satt hjemme og strikket, passet hus og hjem. Slik det alltid har vært. Nå i det 21. århundre er det altså menn som strikker, men ikke fullt så mange kvinner er ute på storhavet å fisker.

Liker du å strikke? Hører vi mer enn gjerne fra deg i kommentarfeltet under. Særlig kommentarer fra menn er ønskelige.

Vargas

Nettsvindel kan ramme alle

Nettsvindel kan ramme alle som har tilgang til internett. Dessverre rammer det stadig flere, uge som gamle og på stadig mer komplekse måter. Kjeltringene som ønsker å ramme vilkårlige nordmenn med dårlige passord eller som er slurvete med å bytte passord, er også mer kreative.

Bergenet lesetid: 6 minutter

ID-tyveri

Nå kan du miste din ID til uærlige tyver som er ute etter pengene dine – uten at du vet det.

Er du i tvil, kontakt banken, forsikringsselskapet og politiet – omgående. Og ifølge politiet, bør du alltid anmelde saken, uansett om sjansen for å få tilbake eventuelle verdier stjålet fra din nettbank eller nettsider – ikke alltid er like stor.

Les også: Nettsvindel – nordmenn er naive ofre

Nettsvindel har blitt en økende trussel i Norge i de siste årene, og det påvirker både enkeltpersoner og bedrifter. Den digitale revolusjonen har åpnet døren for nye muligheter, men den har også skapt et fruktbart miljø for kriminelle som søker å utnytte sårbarheter.

Det går ut på at man får tilbud om ny jobb med solid inntekt, uten særlig innsats. Er det for godt til å være sant, er det ofte heller ikke det. Vær kritisk til alle slike typer oppdrag, der du blir lovet gull, røkelse og Myrra – uten å løfte en finer. Du er etter all sannsynlighet i ferd med å bli svindlet.

Kan du se for deg hvor fortvilt du vil være om noen går rundt og utgir seg for å være deg, bruke din identitet og bruke dine penger? Uten at du har noen form for kontroll på det – før du får sperret alle konti og anmeldt det hele. Og kanskje ikke se pengene igjen?

Her er en oversikt over hvordan nettsvindlerne forsøker å ramme deg. Inkludert typiske svindelmetoder, konsekvenser for ofrene, og hvordan man kan beskytte seg. Rekrutteringssvindel er noe vi ikke har sett så mye av tidligere.

Nettsvindel kan ramme alle

Bildet er tatt av vicky gharat fra Pixabay

Nettsvindel

Nettsvindel tar mange former i Norge, og kriminelle er stadig i endring for å holde tritt med teknologiske fremskritt. Noen av de vanligste typene nettsvindel inkluderer:

 1. Phishing: Dette er en teknikk der svindlere sender e-poster som later til å være fra kjente selskaper eller myndigheter for å stjele personlig informasjon som passord, kredittkortopplysninger og bankinformasjon.
 2. Nettauksjonssvindel: Dette innebærer å lokke ofre til å kjøpe produkter som enten ikke eksisterer eller er betydelig mindre verdifulle enn annonsert.
 3. Ransomware: Dette er en type ondsinnet programvare som krypterer ofres data og krever løsepenger for å dekryptere den. Bedrifter er spesielt utsatt for denne typen svindel.
 4. Kjærlighetssvindel: Kriminelle utgir seg for å være romantiske partnere online for å utvinne penger eller personlig informasjon fra ofrene.
 5. Identitetstyveri: Dette innebærer å stjele en persons personlige informasjon, som fødselsnummer og bankdetaljer, for å åpne kredittkontoer i ofrenes navn.

Ofrene

Ofrene som rammes kan være deg og meg, dine barn, foreldre eller besteforeldre. Alle som har en bank-ID, en nettbank eller bankkort, kan altså rammes av nettsvindel. Nordmenn er et yndet mål for svindlerne og vi blir stadig flere som opplever dette marerittet.

Les også: ID-tyveri og nettsvindel snart din tur?

Nettsvindel kan ha ødeleggende konsekvenser for ofrene – helt åpenbart.

Finansielle tap er åpenbare, da ofre kan miste penger eller verdifulle eiendeler. Imidlertid er det også betydelige psykologiske og emosjonelle konsekvenser. Ofre for nettsvindel kan oppleve skam, skyld og angst. De kan også oppleve problemer med tillit, både online og offline.

I tillegg kan nettsvindel ha alvorlige langsiktige konsekvenser. Identitetstyveri kan føre til langvarige juridiske kamper og skade ens kredittvurdering. For bedrifter kan ransomware-angrep føre til betydelige økonomiske tap og omdømmeskader.

Nettsvindel kan ramme alle og det kan skje når som helst – med hvem som helst.

Forebyggende tiltak

 1. Opplæring og Bevissthet: Lær deg selv og dine ansatte om vanlige svindelmetoder. Vær skeptisk til e-poster og meldinger som ber om personlig informasjon eller økonomiske opplysninger.
 2. Sikre Passord: Bruk sterke, unike passord for hver online konto. Bruk gjerne et passordbehandlingsverktøy for å organisere og generere passord.
 3. Oppdatert Programvare: Sørg for at datamaskinen og programvaren din er oppdatert med de nyeste sikkerhetsoppdateringene.
 4. Sikkerhetssprogramvare: Installer antivirusprogramvare og brannmurer for å beskytte deg mot ondsinnet programvare.
 5. Sjekk Kilder: Verifiser alltid kilden til informasjon eller tilbud før du gir fra deg personlig informasjon eller penger.
 6. Rapporter Svindel: Hvis du blir offer for nettsvindel, rapporter det til politiet og til nettsteder der svindelen oppsto.
 7. Anmelde alle forhold som har med nettsvindel eller forsøk på nettsvindel – for å gi politiet opplysninger, som kan føre til at svindlerne blir tatt.

Utviklingen

Det er vanskelige å forhindre svindel som har stor teknologisk vanskelighetsgrad. Derfor bør man gjøre det lille man kan ved å bytte passord regelmessig, ikke bruke navn på familiemedlemmer, fødselsdato og enkle ord man kan gjette seg til.

Man bør ha lange passord, med tegn og flere sifre og bytte disse regelmessig. Ikke skrive opp passord noe sted og heller ikke gi tilgang til egne bankkonti til noen andre. Ikke engang ektefelle. Og gjem unna bankbrikken.

Nettsvindel er en alvorlig trussel i Norge, og den berører mennesker i alle samfunnslag.

Å være informert og følge beste praksis for nettsikkerhet er viktig for å beskytte seg selv og andre.

Det er også viktig at myndighetene og teknologibransjen fortsetter å samarbeide for å bekjempe denne trusselen og identifisere svindlere. Med riktig kunnskap og forsiktighet kan vi redusere risikoen for å bli offer for nettsvindel og opprettholde en tryggere digital verden.

Utviklingen går i feil retning, trygghet for forbrukerne, deg, andre og oss blir ikke ivaretatt godt nok. Det er bare snakk om tid før vi alle har opplevd nettsvindel. Dessverre.

Vargas

Pin It on Pinterest