I år vil 600 nordmenn dø ved egen hjelp …

Selvmord er noe man lar være å snakke om, det er for smertefullt, tabubelagt og vanskelig. Mørketallene vet man lite om, men det er all grunn til å tro at registrerte selvmord, vil runde seks hundre. Det er fryktelig mange mennesker.

Når vi vet at det 11.000 nordmenn vil dø av kreft, og drøyt hundre vil dø i trafikken, på samme tid. Får man litt perspektiv på tallene. Norske politikere liker sjeldent å snakke om selvmord, for overnevnte grunn.

Lest? Bekymrer du deg unødig?

Dessuten koster det mye penger å forebygge og behandle psykisk syke, for det er hos de sykeste syke, tallene er størst. Og langt flere menn enn kvinner, velger å avslutte livet ved egen hjelp. I psykisk helsevern, døde 1910 personer mellom 2008 og 2015.

Selvmord kan forebygges Foto: Wikimedia Commons

Sett i sammenligning på antall døde i trafikken, er det altså fem-seks ganger flere selvmord, men budsjettet for norske politikere er motsatt. Det settes av enorme summer hvert eneste år, for å forebygge trafikkdød. Det er selvsagt flott, men burde det ikke bli satset mye mer på psykisk helsevern i dette landet også?

Eller er det ok og innafor, at mer enn seks hundre familier må begrave en person, en bror, far, en søster eller mor – hvert år? Har du et familiemedlem å avse til den dystre statistikken? Hva hadde du gjort om din sønn eller datter, valgte å dø for egen regning?

De sykeste av de syke, de som sliter med selvmordstanker, de som sliter med å leve og frykter hverdagen mer enn døden, kan skjule det i lang tid. Regjeringer garanterer for nye handlingsplaner mot forebygging av selvmord, likevel øker tallene hvert år, som bevis for at jobben som gjøres – er alt for dårlig fra politikernes side.

Kan du og jeg gjøre noe, for å unngå at noen i våre nære relasjoner, tar dette tunge, alvorlige og meningsløse valget? Selvsagt kan vi det.

Vi må rett og slett bry oss oppriktig om hverandre, og tørre å spørre. Finnes det det et mørke, finnes det tunge tanker og desperasjon hos noen vi er glade i, bør vi være på vakt og ta tak, være til stede og gi nærhet. Det gir åpenbart ingen garanti, men kan være nok til at vedkommende spør om hjelp. Selvsagt er det vanskelig, nesten umulig å nå gjennom til den som er suicidal. Men vi har ikke annet valg enn å forsøke.

Man finner neppe en større sorg for familien, enn å sitte igjen med alle spørsmålene i tillegg til all lengsel og smerte, etter å ha mistet sitt eget barn i selvmord. Man kan aldri forestille seg tapet før man står i det helvete å ikke få vite hvorfor. Det burde ha vært et folkekrav i Norge, at langt større summer blir brukt på psykisk helsevern, for å få selvmordstallene ned.

I 2015 viser tall fra SSB, at så mange som 400 menn, døde etter å ha valgt døden selv, der 190 var kvinner, samme år. Hvorfor finnes det f.eks ikke et selvmordsregister i Norge? Det alene er direkte skammelig.

Er det skammen og tabuene rundt tema, eller er det fordi det er gutter og menn som tar sine liv? Nå må noe gjøres for de psykisk syke, Ikke snart, ikke etter endt vurdering etter handlingsplanene, ikke i morgen, men NÅ!

Hører du, Bent Høie? I dag!

Vargas

Du blir aldri bra nok …

Tenk så enkelt livet ditt hadde blitt, om du maktet å senke kravene til deg selv? Tenk hvor godt du kunne ha det – om målsetningene ble halvert og du aksepterte kroppen og utseende ditt som det er, akkurat nå.

Barn helt ned i 8 års alder, kommer hjem til mor og sier de vil slanke seg. Da er det ikke vanskelig å forstå at det er noe fryktelig galt der ute. Barn skal ikke slankes, de skal ha fokus på lek og læring. Ikke kropp. Ungdommer burde ha fokus på det samme, men akkurat i tenårene, er kropp noe av det som er viktigst. Både sin egen og andres. Sex og læring om nytelse og jakten på orgasmen er åpenbare temaer når man er i starten på voksenlivet.

Lest? Hæ?! Er du ikke vellykket sier du? 

Continue reading «Du blir aldri bra nok …»

Odin orket ikke mer mobbing – han ble bare 13 år!

I den norske skolen heter det at det skal være nulltoleranse for mobbing. Både på skoleveien, inne på skolen og i friminuttene. Problemet er at disse reglene ikke engang er verdt papiret de er skrevet på.

Mang en lærer og rektor har snudd seg vekk når mobbing har foregått på deres skole, av ulike årsaker. Ditt barn kan være et av 170.000 barn – som gruer seg til å gå på skolen hver eneste dag. Er det greit? Selvsagt er det ikke det. Ingen rektorer i den norske skole aksepterer mobbing, dessverre er det for få som tar problemet alvorlig nok.

Det kostet Odin livet. Han ble bare 13. Det er direkte skammelig.

Tallenes tale er klar, det er tusenvis av norske barn som gruer seg til å gå på skolen hver eneste dag i Norge. Noen blir så fortvilet etter lang tids trakassering, terging, slag, spark, psykisk og fysisk sjikane at de velger å ta sitt eget liv. Barn helt nede i åtte års alder har begått selvmord i Norge.

Det er uakseptabelt, skremmende og fryktelig vondt for alle som er berørt av mobbing i en eller annen form. Hva kommer det av at noen velger å trakassere andre? Hvordan kan voksne mobbe barn og hva kan forhindre at barn mobber hverandre? 

14467971706_b11e7a442d.jpg

Continue reading «Odin orket ikke mer mobbing – han ble bare 13 år!»

Døden-eneste utvei for 600 nordmenn!

Selvmord er en grusom måte å forlate livet på. Ingen friske mennesker velger å forkorte livet ved å heller velge døden. I Norge tar nesten 600 mennesker sitt eget liv hvert eneste år. Like mange familier mister et umistelig medlem til grenseløs sorg og fortvilelse. 

Et stort tabubelagt samfunnsproblem som den nye regjeringen bør sette på agendaen fra dag en.

– Tenker du deg om, så vet du sikkert om eller kjenner noen som er berørt av selvmord. Om disse personene var psykisk syke vet du nok ikke. Man kan ikke se psykiske lidelser på mennesker som skjuler det eller ikke ønsker å dele det med andre. Skammen og frykten for å ikke strekke til og reddselen for å ikke få hjelp må være svært vanskelig.

– Mobbing via sosiale medier har fått mange unge i Europa og spesielt i Storbritannia til å ta sine liv. Denne trenden kan fort eskalere og ramme Norge om ikke noen drastiske tiltak blir satt i verk. Hundrevis av norske barn og unge gruer seg for å møte hverdagen grunnet mobbing via nettet.

Continue reading «Døden-eneste utvei for 600 nordmenn!»

15 åring hengte seg pga mobbing på sosiale medier

Joshua Unsworth (15) orket ikke mer. Han valgte å avslutte livet ved å henge seg bak familiens hus i byen Preston i England. 

Joshua ble så mobbet på blant annet Facebook, at han ble tvunget til å stenge sin egen side. Mobbingen har i følge britiske «dailymail» pågått i lang tid. I følge de få vennene 15 åringen hadde var det såkalte Internett-troll som plaget Joshua i døden.

Blogg-troll er ofte anonyme mobbere som velger seg ut et offer, noen ganger tilfeldig andre ganger ikke. De kan være personlig i sin karakteristikk og skriver ofte ting som ikke egner seg på trykk noe sted.

Gutten som bare ble 15 år gammel gikk på «St Cecilia’s Roman Catholic High School» i Lancashire. Elever og lærere på skolen er i sjokk etter selvmordet, og det er satt i gang politietterforskning i den svært tragiske saken.

Victim: Joshua Unsworth, 15, was found hanged after allegedly being bullied on social media sites

Joshua Unsworth Foto: Ian Leonard

Continue reading «15 åring hengte seg pga mobbing på sosiale medier»

Netthets, sjikane og trusler ender med selvmord

Dessverre så ser det ut til at netthetsen er i ferd med å være kilde til selvmord. Både i Sverige, Storbritannia og i USA har unge jenter valgt å avslutte eget liv pga andres tankeløse ondskap.

– Svensk politi mener at en 13 år gammel jente valgte å ta selvmord ved å kaste seg foran toget rett ved den lille svenske byen Kulma. Etterforskningen viser at det etter all sannsynlighet er en Nett-pedofil som står bak.

Svensk politi valgte nylig å offentliggjøre et brukernavn som en 45-åring- sentral i denne saken- skal ha brukt på nettet: bealarsson97.

Framgangsmåten er at de pedofile framstår som jevngamle, men er ofte betydelig eldre, målet er å komme i kontakt med barn og unge som lett kan bli ett offer for de som står bak. Det er liten tvil om at de som prøvde å få tak i den stakkars svenske jenta hadde seksuelle motiv.

– Netthetsen blir tøffere, voldsommere og får større konsekvenser enn det mange foreldre forstår. De unge er spekulative og klarer å skjule det meste for sine foreldre og venner om de ønsker det. Som  omsorgsperson bør alle ta en sjekk, finn ut hvem ungdommene er i kontakt med, og hvorfor.

Det er bedre å bry seg en gang for mye enn at en ungdom ender opp med å ta sitt eget liv pga lang trakassering, sjikane, trusler og mobbing på Facebook, på skolen eller i «vennekretsen».

Straffen for å mobbe noen i døden bør være på lik linje med drap, fordi det er det det er. Mobber du noen inn i døden bør du i fengsel i lang tid.

Prøv å sette deg inn i følelsene til ofret i en slik sak.

Hvilke tanker gjør en person seg, som får en slik behandling at døden er eneste utvei? Kanskje vedkommende får bildet av et rep med en løkke på MMS, kanskje en SMS om at hun eller han bør gå å ta sitt liv? Nedsettende og grufulle meldinger på blogg eller Facebook. Mulighetene er mange.

Hvorfor mobber man?

Misunnelse, utrygghet, man plukker den som tilsynelatende er et lett offer. Noen ganger er mobberen en som ønsker å utnytte ofret på alle måter, også seksuelt. Oftest er det bekjente som man tidligere har vært venn med, så har det av en eller annen grunn skjært seg. Det er da det skjer.

Ondskapen får fritt spillerom.

Når begynner tankene å peile seg inn på døden? Hvordan kan et ungt menneske ha det så forferdelig vondt at døden sees på som eneste utvei, uten at voksne mennesker ser signalene. Hvordan er det mulig?

En klok vakker dame som heter Kristin Oudmayer har skrevet flere bøker og gode blogginnlegg om mobbing, det anbefaler jeg alle å lese så snart som mulig, både bøkene og bloggen. Lær deg samtidig å lese signalene.

Ikke la en ungdom i din omgangskrets på din skole få gå alene i sin smerte. Ikke la en pult i din klasse stå tom fordi vedkommende aldri kommer tilbake pga trakassering og ondskapsfull mobbing.

VIS AT DU BRYR DEG!

Til alle som sliter, DU er viktigere enn du tror!

  • Kirkens SOS’ døgnåpne telefon: 815 33 300
  • Mental Helses døgnåpne og gratis hjelpetelefon: 116 123
  • Røde Kors telefonen for barn og unge: Røde kors-telefonen for barn og unge, åpen mandag-fredag 14-20: 800 333 21
  • På Røde Kors’ nettsiderkan du også chatte, diskutere og sende mail hvis du har spørsmål eller trenger noen å snakke med.
  • Alarmtelefonen for barn og unge: Er gratis og åpen 15.00-08.00 og døgnåpen på helligdager og i helger: 116 111

 

Kilde VG.no

Vargas

Nettet snører seg igjen rundt Sigrids drapsmann!

Blodspor og dermed DNA av Sigrid er funnet i Campingvogna til mannen som kalte seg (sensurert)  på den nå nedlagte Facebook profilen. Alt tyder på at han har noe med Sigrids dødsfall å gjøre. 

Sigrid ble funnet dopet og drept like ved skogholtet ved Tømteveien i Kolbotn, 16 km fra den siktede 37 åringens campingvogn, 4. september etter å ha vært savnet i en måned.

Den siktede sitter fortsatt i varetekt, og er ikke dømt for drapet, dette nye funnet kan være med på å få en ny utvikling i denne forferdelige drapssaken som rystet Norge i sommer.

Sigrids nærmeste familie har opplevd smerten ved å miste et barn allerede. De fikk mye trøst i tiden etter 22. juli da Fredrik Lund Schjetne (18) ble drept på Utøya. Fredrik var Sigrids søskenbarn.

Samholdet, engasjementet, letemannskaper i hundretall, og trøsten etter at også Sigrid ble drept er rørende i seg selv. Det gir uansett ikke Sigrid livet tilbake.

– Forfatteren og journalisten Hilde Sandvik skrev en kronikk etter at Sigrid ble funnet drept. “Att døda ett barn” er selve fasiten på hva det norske folk må føle nå. Les hennes rørende og sterke kronikk her.

– Ingen bør få oppleve det Sigrid Giskegjerde Schjetne og hennes foreldre og øvrige familie måtte gjennomgå denne sommeren. Alle foreldres største mareritt var et faktum da Sigrid ble funnet.

– I et skogholt ikke langt hjemmefra ble dere kjære datter funnet. Hun kommer aldri tilbake.  Denne jula blir ikke den samme som før hos Sigrids familie, en seng, en stol et hjem har en person for lite. For alltid.

Ved fler anledninger har det vært forsøk på kidnapping av unge jenter og gutter rundt om i hele Norge. Mye tyder på at Sigrid-saken setter folk på ideer om å gjøre noe i nærheten av det som ser ut til å ha skjedd med Sigrid.

For de som har slike planer er det en ting å si. Du vil bli tatt, før eller senere. Garantert.

For de som har planer om å utføre en frihetsberøvelse som en fleip for å skremme, så er det viktig å minne om at det kan føre til flere års fengsel.

La norske ungdommer være i fred, vi har ingen fler å miste.

– For den siktede i Sigrid-saken ser situasjonen meget alvorlig ut, han er ikke dømt, men med et så klokkeklart bevis som et DNA er, vil det være rart om det ikke kom en tilståelse innen rimelig tid.

Er du ung og engstelig og går ofte alene, snakk med noen på telefon til du er hjemme eller på et trygt sted. Dessverre går det fortsatt svært mange mennesker løs med onde hensikter.

Om mulig, går sammen med andre og unngå mørklagte steder. Dessverre er sannsynligheten stor for at noe lignende vil skje i Norge igjen.

Vargas

VIDEO- Denne dårlige spøken kan koste noen livet

Advarsel, denne videoen kan skremme vannet av deg enda du er forberedt på at det skal skje noe skremmende. 

De fleste tror nok ikke på spøkelser, men dette hadde til og med du blitt redd av. Om noen med dårlig hjerte har fått et slikt møte med blek og skrikende jente i en heis som er i ferd med å havarere, kunne det gått riktig ille.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7N5OhNplEd4&feature=g-logo[/youtube]

– Muligens en svært dårlig spøk. En «prank» skal være gøy, ikke hjerteskjærende som denne. Voksne mennesker er på randen av sammenbrudd da den skumle lille jenta plutselig står en halvmeter unna.

Opptaket er gjort i Brasil.

Hva hadde du gjort om du opplevde noe lignende?

Når du skal legge deg i kveld bør du kanskje se godt etter om det ikke er noen i skapet eller rett utenfor vinduet ditt.

En spøk er nå en ting, blodig alvor noe helt annet.

Hva gjør deg redd?

 

Vargas

Amanda Todd tok livet sitt etter å ha blitt mobbet

Den kanadiske tenåringsjenta Amanda Todd (15) ble funnet død nærmere en måned etter at hun la ut en video på nettstedet YouTube hvor hun forteller en hjerteskjærende historie.

– Mobbing er det verste du kan bedrive tiden din med, og du bør gjøre alt du kan for at dine venner skal avstå fra å mobbe og trakassere andre uskyldige mennesker. Mobbing i den  norske skole er dessverre svært fremtredende fortsatt.

Du kan være med å gjøre en forskjell.

Selv om Amanda begynte på nye skoler gjentatte ganger fortsatt mobbingen. 10. oktober ble hun funnet død i Coquitlam i Canada, og politiet tror hun begikk selvmord.

Historien om den unge jenta går nå verden rundt.

40D-IMG_1167

Nomad YC via Compfight

Continue reading «Amanda Todd tok livet sitt etter å ha blitt mobbet»

Uansett hva du gjør på julebordet- ikke legg an på sjefen!

Julebordsesongen er i full gang. Når alkoholen går inn går vettet ut. Noen drikker sterke drinker for første gang. Da er det lett å få mye på hjertet som sjefen bør få vite. Det er vel og bra. Noen mener å ha et så godt øye til sjefen at det kan være på plass med et framstøt. Det kan gå bra, oftest er det verst å møte på jobb mandagen etter.

Fulle ansatte som bruker julebordet som arena for lønnsforhandlinger eller andre diskusjoner med sjefen er en klassisk setting. Er det andre ting som bør diskuteres er det dessverre en del ansatte som velger årets julebord til denne diskusjonen.

– Utroskap, fylle- klining, og krangling er en del av den norske julebordtradisjonen. Ikke la deg styre av andre, men pass på deg selv, drikk ikke mer enn du selv tåler. Husk at du skal på jobb igjen. Dessverre er moralen lav for utroskap i Norge. Det er også undersøkelser som viser at det er selvstendige kåte kvinner som vet hva de vil ha som innehar den økende statistikken. De gjør mye for å oppnå sine våte drømmer. Helst med litt «bluss på lampa».

– Noen kvinner har så stor tro på egne ferdigheter, egen stolthet og selvtillit så de legger like gått ann på øverste sjef i konsernet de jobber i. En sjef er en sjef. Det kan hende en eldre herre som blir smigret av en ung vakker kvinnes pågåenhet, og derfor gir etter for hennes sjarme. Men de aller fleste sjefer avfeier et hvert smiske forsøk på strak arm.

Kvinnelige konsernsjefer er dessverre i et mindre tall i Norge, men de få som er her er tøffere enn de fleste menn. Det vet de fleste, derfor er det ingen menn som tør å prøve seg heller.

Ikke la årets viktigste fest bli din bane i bedriften. Det har skjedd tidligere at ansatte har mistet jobben grunnet utagerende oppførsel. Det kan det umulig være verdt.

Et julebord skal ha tre viktige punkter.

God mat, god drikke og godt humør. Er alle disse på plass er det duket for en hyggelig aften.

Bare husk at du har et liv etter festen og at du skal på jobb igjen.

La bilen stå dagen der på!

 

Vargas

Selvmord- tabu tema pga smitteeffekt?

De siste årene har mer enn 500 mennesker hvert år tatt sitt eget liv, det er mer enn dobbelt så mange enn tallene på drepte og døde i trafikken i Norge på et år. Selvmord blir svært sjelden omtalt i media.

Pga fra for smitteeffekt og for å skåne de etterlatte.

Det er ingen naturlig handling å selv ville dø, om man ikke er døende fra før grunnet alvorlig sykdom eller alderdom.

Å hjelpe noen inn i døden er straffbart i Norge, men tillat i Nederland. Aktiv dødshjelp har vært et hett tema i Norge. Men ikke selvmord.

– Filmen «Bambieffekten» er en norsk film som går rett til hjertet av problemstillingene. Den handler om Cecilie og Veronica, to ungdommer som møtes på internett og inngår en dødspakt. Etter lang tids planlegging reiser de på hyttetur til Sørlandet.
Her skal de begå selvmord, sammen.

Døden er en ræva måte å ende livet på. Det er en lite kul måte at livet ender med døden. Men sånn er livet. Og døden for oss alle, så vidt vi vet.

Sleeping through the ApocalypseCreative Commons License

Darron Birgenheier via Compfight

 Mange mener det er bare starten på noe uendelig, men det blir bare synsing siden ingen vet. Å dø i seg selv er ikke farlig, det er jo gjort på et øyeblikk, det at den er så langvarig er det verste med den. Den er jo evig. Ryktes det om.

Om du skulle velge å avslutte livet selv, i håp om at døden er et pusterom, et buss stopp i livet om du vil. Så kan det hende du vil angre bittert på det. Det er ikke sikkert du får komme tilbake til din nærmeste igjen.

Om det er et liv etter døden så møter du igjen de som gikk bort før deg. Men ikke ha det som et holdepunkt eller garanti for et selvdrap. Du får ikke sjansen til rette det opp igjen. Et selvmord er like endelig som døden selv.

Uansett hvilke problemer, utfordringer eller sorg man kommer til i løpet av livet så bør aldri selvmord være løsningen. Til det er ditt liv for verdifullt for deg og dine næremeste. Alle har en god grunn til å leve livet. Og det er livet selv.

Sykdom, angst og bunnløs fortvilelse til tross for å ha et tilsynelatende godt liv med gode venner. Ender med selvmord noen ganger. Hvor viktig er ikke å sette nettopp det på dagsorden?

Mange mennesker kan oppleve å ha det så ille at de ser bare døden som eneste utvei. Da bør man ta kontakt med mennesker som bryr seg, som er kloke nok til å forstå problemet, og som skjønner alvoret i situasjonen.

Tar man sitt liv uten å flagge smerten- setter man sin egen familie inn i et helvete ingen kan skjønne uten å ha opplevd det.

Foreldres største mareritt er å miste sitt barn. Det bør alle forstå. Men også voksne kan komme i situasjoner der livet ikke lenger er til å bære. Da må man gjøre alt for å tenke rasjonelt nok, på sin familie og sine barn.

Livet er til for å leves.

I skolen og i samfunnet for øvrig burde det vært langt mer fokus på å forebygge selvdrap. Også foreldre bør snakke om døden og selvmord med sine barn som er gamle nok til å skjønne hva det er snakk om.

500 mennesker dør hvert eneste år, etter eget ønske. Det er 500 liv for mange. I et land som Norge skal det være rom for å kunne leve godt.

Da må man tørre å snakke om selvmord for å unngå at flere velger raskeste vei ut av livet.

Vi må tåle sorg og smerte uten å komme inn på døden i våre tanker. Den kommer tidsnok.

Vargas