Slik sparer du tid

Slik sparer du tid, mye tid – hver eneste dag. Det er ikke sikkert det er slik når du er ung, men når du blir eldre og voksne, så virker det som om tiden går mye raskere. Når du er 8 år, er ett helt år veldig lenge. Ja faktisk en åttendedel av livet. Når du 60 år, så virker det faktisk ikke så lenge. Kjenner du deg igjen?

Bergenet lesetid: 6 minutter

Tidsbesparelse

Her kommer vi med gode råd for at du skal unngå å kaste bort verdifull tid. Tid du kanskje ikke å kaste vekk.

Visste du at når Petter Stordalen levde ned Gunnhild, så satte han av tid til sex med kjæresten, i kalenderen. For å rekke det? Jo, det er sant. Slik er det for travle mennesker.

Visste du at Roger Berntsen i Nordnet sparer flere timer hver dag, på å bruke Chat GPT, til å hjelpe seg med å lage finansielle utregninger?

Her er minst ti måter til – for å spare tid. Velbekomme.

Hverdagen kan føles som en konstant kamp mot klokken, med endeløse oppgaver og forpliktelser som krever vår oppmerksomhet. Slik sparer du tid – ved å være strukturert og lærer deg å planlegge.

Les også: De 10 viktigste tingene du spiser

Å spare tid i hverdagen handler ikke bare om å finne raskere måter å gjøre ting på, men også om å organisere og prioritere for å skape mer rom for det som virkelig betyr noe. Her er noen praktiske tips for å hjelpe deg med å spare verdifull tid og gjøre hverdagen mer effektiv.

Planlegging

En av de mest effektive måtene å spare tid på er å planlegge dagen din på forhånd. Sett av noen minutter hver kveld for å lage en liste over oppgavene du vil fullføre neste dag. Prioriter oppgavene etter viktighet, og sett realistiske tidsrammer for å fullføre dem. Dette gir deg en klar retning når du starter dagen, og hjelper deg med å unngå unødvendig tidstap.

Slik sparer du tid

Big Ben, London Bildet er tatt av Leonhard Niederwimmer fra Pixabay

Teknologi

Teknologien har gjort det enklere enn noensinne å holde styr på oppgaver og avtaler. Ta i bruk kalenderapper, påminnelser og oppgavelister på smarttelefonen eller datamaskinen din. Dette gjør det lettere å holde oversikt over avtaler, frister og gjøremål. Automatiser gjentakende oppgaver der det er mulig, slik at du kan frigjøre tid til mer meningsfulle aktiviteter.

Å tro at du må gjøre alt selv kan være en stor tidstyv. Vurder å delegere oppgaver til andre i familien, på jobben eller til og med ved å bruke tjenester som rengjøring eller matlevering. Delegasjon frigjør ikke bare tid, men gir også andre sjansen til å bidra og dele byrden.

Morgenrutiner

Morgenen legger tonen for resten av dagen. Optimaliser rutinene dine for å få mest mulig ut av morgenstunden. Legg frem klær kvelden før, forbered frokost-ingredienser, og sett opp en fast morgenrutine som gir deg en smidig start på dagen. Kan matpakkene smøres kveden før?

Dette kan bidra til å unngå stress og forsinkelser som ofte oppstår om morgenen.

Selv om multitasking kan virke som en effektiv måte å få mer gjort på, kan det faktisk føre til tap av tid og kvalitet. Fokuser heller på én oppgave av gangen for å fullføre den raskere og mer effektivt. Dette gir også bedre resultat og reduserer sjansen for feil.

Sosiale medier kan være en stor kilde til tidstap hvis det ikke er begrenset. Sett av spesifikke tidspunkter på dagen for å sjekke og svare på sosiale medier, og unngå å la det forstyrre andre aktiviteter. Dette frigjør verdifull tid som kan brukes mer produktivt.

Si nei

Å si ja til alle forespørsler kan føre til overveldelse og tidsmangel. Lær å sette grenser og si nei, særlig når du føler at du ikke har tid eller energi til å påta deg mer. Å prioritere dine egne behov og mål er viktig for å opprettholde en balansert livsstil.

Identifiser og reduser distraksjoner i hverdagen. Slå av varslene på telefonen når du jobber, organiser arbeidsområdet ditt for å minimere rot, og informer andre om dine tidsbegrensninger når du trenger uforstyrret tid. Dette gir deg fokus og effektivitet i de oppgavene du jobber med.

Mange mailer

E-post kan være en betydelig tidstyv hvis det ikke håndteres effektivt. Sett av faste tidspunkter for å sjekke og svare på e-post, og organiser innboksen din med mapper og filtreringssystemer for å finne viktig informasjon raskt. Dette reduserer risikoen for å miste tid på unødvendige e-poster.

Mens det å spare tid er viktig, er det også viktig å prioritere tid for deg selv. Planlegg pauser i løpet av dagen for å slappe av og lade batteriene. Dette kan bidra til å forbedre fokus og produktivitet når du jobber med oppgavene dine.

Å spare tid i hverdagen handler om å være bevisst på hvordan du bruker tiden din.

Ta aktive skritt for å organisere og effektivisere oppgaver. Ved å implementere disse tipsene, kan du oppnå en mer balansert og produktiv hverdag. Husk at målet ikke bare er å spare tid, men å frigjøre tid til de tingene som virkelig betyr noe i livet ditt.

Vargas

Framtidens viktigste aksje?

Framtidens viktigste aksje? Om vi ser på alle av Oslo børs aksjer, er det liten tvil om at Equinor er lokomotivet som drar lasset. Med et driftsresultat på 151 milliarder dollar for 2022 og levering av viktig energi til Europa, er og blir oljegiganten viktig også i framtiden.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Kongsberg Gruppen ASA

Men det er et annet stort og kanskje minst like viktig selskap som blir viktig for framtiden.

Som også er et hardt satsende teknologiselskap, som vil være en banebrytende spydspiss i utviklingen av, og bruk av kunstig intelligens. I tillegg til en lang rekke andre viktige satsningspunkter.

Les også: Investorenes beste tips

Selkapet vi snakker om heter: Kongsberg Gruppen ASA. (KOG)

Kanskje best kjent som våpenprodusenten, men er også leverandør av tjenester for offshore- olje og gassindustrien, handlesflåten, men også innen romfart. Staten eier ca 50 prosent av Kongsberg Gruppen ASA.

Framtidens viktigste aksje? Er ikke det en kraftig påstand? Jo, mulig, det. Men vi mener at KOG, som er tickeren for Kongsberg Gruppen ASA på børsen, har så mange viktige elementer i sin diversifiserte portefølje, at de må anses som et av de viktigste.

Staten er eier i Kongsberg Gruppen for å opprettholde et høyteknologisk industriselskap med hovedkontorfunksjoner i Norge samt å ha kontroll med en strategisk forsvarsindustriell tilbyder. Staten eier 50,004 prosent av aksjene i Kongsberg Gruppen. Statens mål som eier er høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer

Regjeringen.no

Er det en aksje vi mener det kan være verdt å eie i dag og ikke minst, langt fram i tid, er det Kongsberg Gruppen ASA. Framtidens viktigste aksje? Ja, vi mener å ha godt grunnlag for å mene det. Aksjen handles i øyeblikket for 525 kroner på børsen.

Framtidens viktigste aksje?

Bildet er tatt av WikiImages fra Pixabay

Internasjonalt renommé

En av Kongsberg Gruppens nøkkelstyrker ligger i mangfoldet av produkter og tjenester de tilbyr. Selskapets portefølje spenner over et bredt spekter, inkludert maritim teknologi, forsvarssystemer, romteknologi, olje og gass, og digitale løsninger.

Les også: Langsiktige investeringer er løsningen

Denne mangfoldigheten har gjort Kongsberg Gruppen robust og i stand til å tilpasse seg endringer i markedet.

Kongsberg Gruppen, et norsk teknologiselskap med global innflytelse. Og har gjennom årene etablert seg som en ledende aktør innenfor teknologiske løsninger og forsvarsindustri.

Med et sterkt fokus på innovasjon og kvalitet har selskapet spilt en betydelig rolle i utviklingen av avanserte systemer og løsninger som dekker et bredt spekter av sektorer.

Selskapets historie går tilbake til 1814, da Kongsberg Våpenfabrikk ble etablert som en del av den norske forsvarsindustrien. I løpet av årene har selskapet utviklet seg fra å være en våpenprodusent til å bli en allsidig teknologileverandør med internasjonal rekkevidde.

Kongsberg Gruppen ble formelt etablert som en selvstendig enhet i 1987 og har siden den gang vokst eksponentielt.

Romteknologi og våpen

Kongsberg Gruppen har også satt sitt preg på romsektoren gjennom utviklingen av avanserte satellittsystemer og romteknologi. Deres bidrag til romforskning og kommunikasjonssatellitter har styrket Norges posisjon som en aktør i det globale romfartsfellesskapet.

Selskapet er en betrodd leverandør av forsvarssystemer både nasjonalt og internasjonalt.

Kongsberg Gruppen har utviklet avanserte våpensystemer, luftvern, og overvåkningsteknologi i mange år. Deres evne til å levere integrerte forsvarsløsninger har gjort dem til en foretrukket partner for mange nasjoner som søker å styrke sitt forsvar, i en stadig skiftende geopolitisk virkelighet.

Som et ansvarlig selskap har Kongsberg Gruppen gjort betydelige fremskritt innen bærekraft og samfunnsansvar. De har implementert miljøvennlige praksiser i produksjonen, redusert karbonavtrykket og engasjert seg i samfunnsprosjekter for å gi tilbake til lokalsamfunnene de opererer i.

Våpenproduksjon kan selvsagt diskuteres som samfunnsansvarlig, men som de fleste vet. Man bør ha nok og viktige våpen for å kunne ha et solid forsvar.

Olje, gass og teknologi

Med røtter i olje- og gassindustrien har Kongsberg Gruppen utviklet seg til å bli en viktig partner for selskaper som opererer offshore. Deres teknologiske løsninger for styring av boreoperasjoner og undervannsinstallasjoner har bidratt til økt effektivitet og sikkerhet i denne krevende sektoren.

I den digitale tidsalderen har Kongsberg Gruppen investert tungt i utviklingen av digitale løsninger. Dette inkluderer avansert datanalyse, kunstig intelligens og cybersikkerhet. Selskapets kompetanse innen disse områdene har blitt stadig viktigere i en verden som blir stadig mer digitalisert og sammenkoblet.

En nøkkelkomponent i Kongsberg Gruppens suksess, har vært deres kontinuerlige fokus på innovasjon. S

Selskapet har etablert forskningssentre og samarbeider tett med akademiske institusjoner, og forskningsorganisasjoner. Nettopp for å ligge i forkant av teknologiske fremskritt.

Dette har resultert i en rekke patenterte løsninger og teknologiske nyvinninger som har styrket selskapets konkurranseevne.

Husk at det lønner seg å sitte lenge i aksjer som er fundamentalt solide og som ser god inntjening, også på lang sikt. Men det er en risiko å sette penger i aksjemarkedet, så vær på vakt.

Vi eier aksjer i Kongsberg Gruppen ASA.

Vargas

Nye norske casino for Champions League-fans

Utforsk de beste nye norske casino, hvor du kan kombinere spenningen fra Champions League med casinospill. Oppdag deres funksjoner og bonuser.

I dagens iGaming-verden blir det stadig vanligere at norske spillere er på jakt etter den perfekte kombinasjonen av casinospill og sportsbetting. Dette fører oss til noen spennende nye norske casino 2023 som gir Champions League-fans en unik mulighet til å spille og tippe på samme plattform.

La oss se nærmere på hva som gjør disse nye norske casino til de mest populære blant spillere. Forfatteren av denne artikkelen, ekspert NorskeCasinoPaNett, Lars Hansen har laget en gjennomgang av de tre beste casinoene.

Gjennomgang av nye norske сasino hvor du kan spille på Champions League.

Nye norske casino for Champions League-fans

Bildet er tatt av Frode fra Pixabay

I denne gjennomgangen vil vi utforske noen av de beste nye casinoer hvor du kan satse på Champions League. Disse plattformene gir ikke bare enestående underholdning, men de gir deg også sjansen til å vinne stort mens du følger dine favoritt fotballag.

Disse omfatter blant annet:

 • GreatWin
 • Ibet
 • FezBet

 La oss se nærmere på hva hvert av disse nye norske casino har å tilby.

3. GreatWin

Lisenser og tillatelser: Curacao

Velkomstbonus: 5000 Kr + 200 Free Spins

Minimum Innskudd: 200 kr

Tilbakebetalingsprosent: 95%

GreatWin tilbyr en spennende verden av sportsspill for spillere med lidenskap for sport, og spesielt Champions League. Alt fra basketball til cricket, rugby, fotball og tennis venter på deg på denne plattformen.

Nye spillere kan kickstarte reisen med en generøs velkomstbonus på 100 %, kombinert med 200 gratisspinn. Husk at en så stor velkomstbonus kun gjelder for det første innskuddet, men GreatWin casinoet er likevel opptatt av å belønne faste spillere.

Husk at alle deltakere må være 18 år eller eldre, ettersom plattformen håndhever strenge aldersbegrensninger. Nye norske casino for Champions League-fans.

Før du begir deg ut på et spilleventyr, oppfordrer vi deg til å lese nøye gjennom nytt casino vilkår og betingelser. Og når det gjelder å oppfylle omsetningskravene for bonusene dine, har du 10 dager på deg til å nyte turen. GreatWin nye norske casino, der sport og spenning møtes!

Ibet

Lisenser og tillatelser: Malta Gaming Authority

Velkomstbonus: 10 000 Kr

Minimum Innskudd: 100 kr

Tilbakebetalingsprosent: 96%

Nye norske casino iBet er din inngangsport til en verden av sport for enhver smak, fra populære idretter som internasjonal fotball, kan du plassere spill på Champions League-kamper direkte på kamptidspunktet. og NHL til mer spesialiserte idretter som snooker og vannpolo.

Denne siden drives av Betsson-plattformen og er enkel å navigere på for både nybegynnere og erfarne spillere. Selv om du nettopp har begynt å spille på sport, vil du ikke ha noen problemer med å finne de begivenhetene og spillene som interesserer deg.

For spillentusiaster tilbyr nye norske casino iBet omfattende sports statistikk fra SportRadar.

Dette er en uvurderlig ressurs for deg som liker å dykke dypt ned i data, analysere og legge strategier før du plasserer et spill. Statistikken oppdateres jevnlig, ofte i sanntid, noe som gjør den til et must for erfarne og motiverte spillere som ønsker å skaffe seg en matematisk fordel i forhold til bookmakerne.

FezBet

Lisenser og tillatelser: Curacao

Velkomstbonus: 5000 Kr + 200 Free Spins + 1 Bonus Crab

Minimum Innskudd: 200 kr

Tilbakebetalingsprosent: 95%

Nye norske casino for Champions League-fans

Bildet er tatt av meineresterampe fra Pixabay

FezBet ble etablert i 2021 og er et moderne norsk casino fokusert på sportsbetting.

Grensesnittet er ryddig og lett å navigere, både på desktop og mobil. FezBet aksepterer de fleste vanlige betalingsmetoder for norske spillere, som bankkort, Trustly og e-lommebøker. Transaksjoner er raskt prosessert. Når det kommer til sikkerhet har FezBet SSL-kryptering og lisens fra Malta Gaming Authority.

FezBet er et av de nye norske casino  som har satt en høy standard når det gjelder både casinospill og sportsveddemål. For fotballfans er dette stedet å være når Champions League ruller rundt. Her er noen av høydepunktene:

 • Variert utvalg av veddemål. FezBet tilbyr et bredt spekter av innsats alternativer for Champions League. Du kan satse på alt fra kampvinnere til over/under mål, første målscorer og mye mer. Uansett hva du foretrekker, finner du et veddemål som passer for deg.
 • Konkurransedyktige odds. Casinoet gir deg tilgang til konkurransedyktige odds, slik at du kan maksimere gevinsten din når favorittlaget vinner.
 • Live betting. Med live betting-alternativer kan du satse på Champions League-kampene mens de pågår. Dette gir deg en ekstra dose spenning og en sjanse til å tilpasse strategien din basert på hendelsene i kampen.
 • Bonuser og kampanjer. FezBet gir jevnlige bonuser og kampanjer, inkludert innskuddsbonuser og gratisspinn. Dette gir deg ekstra verdi for pengene og en sjanse til å vinne uten ekstra kostnad.
 • Det vakre spillet får frem det beste i oss alle. Når vi ser favorittlagene våre spille i Champions League, kan vi oppleve både seiersrusen og nederlagets smerte. Hvis du vil ha mer informasjon om disse og andre nye norske casinoer hos NorskeCasinoPaNett, kan du lese videre og alltid holde deg oppdatert.  Bruk intuisjonen, vinn stort, men vær alltid ansvarlig med slik underholdning.
 • “Så spill klokt, mine venner, og måtte fotballgudene smile til innsatsen deres!” – ekspert NorskeCasinoPaNett, Lars Hansen.

Betalingsmåter

De fleste norske casinoer aksepterer lignende betalingsalternativer, men det er noen forskjeller:

Spill på Champions League

Champions League er den gjeveste klubbturneringen i Europa. Millioner av fans følger spent med på de største stjernene og lagene. Dette gir gode muligheter for betting på kamper gjennom hele sesongen.

Hos nye norske casino  som FezBet, Ibet og GreatWin finner du et bredt utvalg av Champions League odds – fra vinneren til antall mål, kort og mye mer. Det er viktig å følge med på nyheter rundt lagoppstillinger og skader før du plasserer et spill.

Noen strategitips er å sammenligne odds på tvers av flere nye norske casino, utnytte tilbud som cashback og oddsboost, og ikke satse mer enn du har råd til å tape. Med research og analyse kan Champions League-betting være givende. Og når du forsker, vil du få hjelp av ny teknologi som kunstig intelligens, som du kan lese mer om i artikkelen på nettstedet EuropeanGaming.

Andre sportsbetting alternativer på Nye Norske Casino

I tillegg til fotball kan du også satse på mange andre populære sporter hos de  nye norske casino, som ishockey, håndball, motorsport og mer. De dekker både norske og internasjonale ligaer og turneringer.

Det er lurt å holde seg oppdatert på resultater, statistikk og skade-rapporter på tvers av idrettene du satser på. Ved å sette grenser for innsatsene dine kan du nyte sportbettingen samtidig som du administrerer risikoen.

Konklusjon 

De nye norske casino, FezBet, iBet og GreatWin, tilbyr Champions League-entusiaster den ideelle plattformen for å nyte både casinospill og sportsbetting. Uansett hvilken av disse plattformene du velger, kan du forvente en spennende opplevelse med en rekke spillalternativer og attraktive bonuser.

Enten du er en erfaren spiller eller en nybegynner, er disse casinoene verdt å utforske.

FAQ

Kan jeg satse på Champions League i sanntid?

Ja, både FezBet og iBet gir deg muligheten til å plassere live-spill på Champions League-kamper, slik at du kan følge med på hendelsene mens de skjer.

Hvordan kan jeg sette inn penger på disse casinoene?

Alle tre nye norske casino aksepterer vanlige betalingsmetoder, inkludert kredittkort, e-lommebøker og bankoverføringer, for enkel og praktisk innskudd.

Er disse nye norske casino lisensiert og regulert?

Ja, FezBet, iBet og GreatWin er lisensiert og regulert, noe som gir deg trygghet når du spiller. De følger strenge retningslinjer for rettferdig spill og pålitelighet.

Vargas

Nettsvindel kan ramme alle

Nettsvindel kan ramme alle som har tilgang til internett. Dessverre rammer det stadig flere, uge som gamle og på stadig mer komplekse måter. Kjeltringene som ønsker å ramme vilkårlige nordmenn med dårlige passord eller som er slurvete med å bytte passord, er også mer kreative.

Bergenet lesetid: 6 minutter

ID-tyveri

Nå kan du miste din ID til uærlige tyver som er ute etter pengene dine – uten at du vet det.

Er du i tvil, kontakt banken, forsikringsselskapet og politiet – omgående. Og ifølge politiet, bør du alltid anmelde saken, uansett om sjansen for å få tilbake eventuelle verdier stjålet fra din nettbank eller nettsider – ikke alltid er like stor.

Les også: Nettsvindel – nordmenn er naive ofre

Nettsvindel har blitt en økende trussel i Norge i de siste årene, og det påvirker både enkeltpersoner og bedrifter. Den digitale revolusjonen har åpnet døren for nye muligheter, men den har også skapt et fruktbart miljø for kriminelle som søker å utnytte sårbarheter.

Det går ut på at man får tilbud om ny jobb med solid inntekt, uten særlig innsats. Er det for godt til å være sant, er det ofte heller ikke det. Vær kritisk til alle slike typer oppdrag, der du blir lovet gull, røkelse og Myrra – uten å løfte en finer. Du er etter all sannsynlighet i ferd med å bli svindlet.

Kan du se for deg hvor fortvilt du vil være om noen går rundt og utgir seg for å være deg, bruke din identitet og bruke dine penger? Uten at du har noen form for kontroll på det – før du får sperret alle konti og anmeldt det hele. Og kanskje ikke se pengene igjen?

Her er en oversikt over hvordan nettsvindlerne forsøker å ramme deg. Inkludert typiske svindelmetoder, konsekvenser for ofrene, og hvordan man kan beskytte seg. Rekrutteringssvindel er noe vi ikke har sett så mye av tidligere.

Nettsvindel kan ramme alle

Bildet er tatt av vicky gharat fra Pixabay

Nettsvindel

Nettsvindel tar mange former i Norge, og kriminelle er stadig i endring for å holde tritt med teknologiske fremskritt. Noen av de vanligste typene nettsvindel inkluderer:

 1. Phishing: Dette er en teknikk der svindlere sender e-poster som later til å være fra kjente selskaper eller myndigheter for å stjele personlig informasjon som passord, kredittkortopplysninger og bankinformasjon.
 2. Nettauksjonssvindel: Dette innebærer å lokke ofre til å kjøpe produkter som enten ikke eksisterer eller er betydelig mindre verdifulle enn annonsert.
 3. Ransomware: Dette er en type ondsinnet programvare som krypterer ofres data og krever løsepenger for å dekryptere den. Bedrifter er spesielt utsatt for denne typen svindel.
 4. Kjærlighetssvindel: Kriminelle utgir seg for å være romantiske partnere online for å utvinne penger eller personlig informasjon fra ofrene.
 5. Identitetstyveri: Dette innebærer å stjele en persons personlige informasjon, som fødselsnummer og bankdetaljer, for å åpne kredittkontoer i ofrenes navn.

Ofrene

Ofrene som rammes kan være deg og meg, dine barn, foreldre eller besteforeldre. Alle som har en bank-ID, en nettbank eller bankkort, kan altså rammes av nettsvindel. Nordmenn er et yndet mål for svindlerne og vi blir stadig flere som opplever dette marerittet.

Les også: ID-tyveri og nettsvindel snart din tur?

Nettsvindel kan ha ødeleggende konsekvenser for ofrene – helt åpenbart.

Finansielle tap er åpenbare, da ofre kan miste penger eller verdifulle eiendeler. Imidlertid er det også betydelige psykologiske og emosjonelle konsekvenser. Ofre for nettsvindel kan oppleve skam, skyld og angst. De kan også oppleve problemer med tillit, både online og offline.

I tillegg kan nettsvindel ha alvorlige langsiktige konsekvenser. Identitetstyveri kan føre til langvarige juridiske kamper og skade ens kredittvurdering. For bedrifter kan ransomware-angrep føre til betydelige økonomiske tap og omdømmeskader.

Nettsvindel kan ramme alle og det kan skje når som helst – med hvem som helst.

Forebyggende tiltak

 1. Opplæring og Bevissthet: Lær deg selv og dine ansatte om vanlige svindelmetoder. Vær skeptisk til e-poster og meldinger som ber om personlig informasjon eller økonomiske opplysninger.
 2. Sikre Passord: Bruk sterke, unike passord for hver online konto. Bruk gjerne et passordbehandlingsverktøy for å organisere og generere passord.
 3. Oppdatert Programvare: Sørg for at datamaskinen og programvaren din er oppdatert med de nyeste sikkerhetsoppdateringene.
 4. Sikkerhetssprogramvare: Installer antivirusprogramvare og brannmurer for å beskytte deg mot ondsinnet programvare.
 5. Sjekk Kilder: Verifiser alltid kilden til informasjon eller tilbud før du gir fra deg personlig informasjon eller penger.
 6. Rapporter Svindel: Hvis du blir offer for nettsvindel, rapporter det til politiet og til nettsteder der svindelen oppsto.
 7. Anmelde alle forhold som har med nettsvindel eller forsøk på nettsvindel – for å gi politiet opplysninger, som kan føre til at svindlerne blir tatt.

Utviklingen

Det er vanskelige å forhindre svindel som har stor teknologisk vanskelighetsgrad. Derfor bør man gjøre det lille man kan ved å bytte passord regelmessig, ikke bruke navn på familiemedlemmer, fødselsdato og enkle ord man kan gjette seg til.

Man bør ha lange passord, med tegn og flere sifre og bytte disse regelmessig. Ikke skrive opp passord noe sted og heller ikke gi tilgang til egne bankkonti til noen andre. Ikke engang ektefelle. Og gjem unna bankbrikken.

Nettsvindel er en alvorlig trussel i Norge, og den berører mennesker i alle samfunnslag.

Å være informert og følge beste praksis for nettsikkerhet er viktig for å beskytte seg selv og andre.

Det er også viktig at myndighetene og teknologibransjen fortsetter å samarbeide for å bekjempe denne trusselen og identifisere svindlere. Med riktig kunnskap og forsiktighet kan vi redusere risikoen for å bli offer for nettsvindel og opprettholde en tryggere digital verden.

Utviklingen går i feil retning, trygghet for forbrukerne, deg, andre og oss blir ikke ivaretatt godt nok. Det er bare snakk om tid før vi alle har opplevd nettsvindel. Dessverre.

Vargas

Menneskehetens største trusler det neste århundre

Menneskehetens største trusler det neste århundre som vil kunne ta flest liv. Pandemien som rammet verden i januar 2020, best kjent som Koronapandemien – kostet nær 7 millioner mennesker livet. Hva som vil rammes oss i årene som kommet – vet vi heldigvis ikke. Men det vil utvilsomt være flere livsfarlige trusler som vil drepe mange. Kan vi forbedre oss på det aller verste? Neppe.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Nødlager

Temaet om farene for menneskeheten i det neste århundret er både komplekst og dyptgående. Utviklingen av teknologi, klimaendringer, geopolitiske konflikter og sosiale utfordringer er blant de viktigste faktorene som kan påvirke menneskeheten i årene som kommer.

Les også: Er du bekymret for barnet ditt?

Krig og konsekvensene av krig er vanskelig å foreberede seg på. Nesten uansett. Men det kan være lurt å tenke det aller verste for sine nærmeste og sitt tettsted eller by. Ha på plass det aller nødvendigste i nærheten av hjemmet.

Rent vann, radio med batterier, tørrmat som tåler å lagres. Ved, parafinbrenner, kontanter, toalettpapir, fyrstikker, lommelykt, medisiner, gass og stearinlys. Hvor lenge strømmen blir borte, avhenger av alvorlighetsgraden av en eventuell krig eller naturkatastrofe.

Menneskehetens største trusler det neste århundre

Bildet er tatt av Robert Waghorn fra Pixabay

Klimaendringer

Klimaendringer utgjør en av de mest akutte truslene for menneskeheten. Økende globale temperaturer, havnivåstigning, ekstreme værhendelser og tap av biologisk mangfold kan ha katastrofale konsekvenser for livet på Jorden. Dette kan føre til matmangel, vannkriser og masseutryddelse av arter.

Les også: Dette er framtiden og det grønne skiftet

Fortsatt økning i global oppvarming kan føre til alvorlige konsekvenser som ekstreme vær-hendelser, havnivåstigning, matmangel og økende konflikter om ressurser.

Menneskehetens største trusler det neste århundre kommer an på viljen til å lykkes politisk, både lokalt og globalt. Det hjelper så lite av halve Norge kjører Tesla om Kina fortsetter å kjøre på med kulldrift. i hvert fall fra et klima-ståsted.

Avansert teknologi, inkludert kunstig intelligens, bioteknologi og nanoteknologi, kan ha både positive og negative konsekvenser. Risikoen for misbruk, som autonome våpen, og potensielle uforutsette konsekvenser av menneskelig inngrep i naturen, kan true vår eksistens.

Kunstig intelligens

Ukontrollert kunstig intelligens (AI), cyberangrep, autonomi av dødelige våpen og teknologisk overvåking kan true personvern, sikkerhet og stabilitet. Finansielle kriser, økende gjeldsnivåer og ujevn fordeling av ressurser kan føre til økonomisk kollaps og sosial uro.

Territorielle konflikter, ideologiske kamper og geopolitiske rivaliseringer kan føre til væpnede konflikter og krig. Tap av biodiversitet og ødeleggelse av økosystemer kan true planetens økosystemtjenester som vi er avhengige av for vår overlevelse.

Hypotetiske scenarier som involverer utviklingen av en superintelligent kunstig intelligens eller teknologisk singularitet kan ha uforutsigbare konsekvenser for menneskeheten.

Fortsatt befolkningsvekst kan legge press på ressurser som vann, mat og energi, og skape sosiale og økonomiske utfordringer. Feil i kjernefysiske anlegg, kjemiske ulykker eller industrielle katastrofer kan føre til katastrofale konsekvenser for mennesker og miljø.

Pandemier

Menneskeheten står alltid overfor risikoen for nye smittsomme sykdommer og pandemier. Globalisering og økt befolkningstetthet kan føre til rask spredning av smittsomme sykdommer, som vi har sett med COVID-19.

Økende sosial ulikhet, politisk polarisering og fragmentering av samfunn kan undergrave stabiliteten i nasjoner og internasjonale relasjoner. Dette kan føre til økt konflikt og til og med krig.

Økende etterspørsel etter ressurser som vann, mat og energi kan føre til økt konkurranse og potensielle konflikter mellom nasjoner og regioner. Og fortsatt spredning av atomvåpen, sammen med muligheten for utilsiktede utløsninger eller terrorisme, utgjør en vedvarende trussel mot menneskeheten.

I tillegg kommer alle trusler som vi ikke kjenner til i dag. Som kan være destruktivt og ødeleggende for menneskeheten. Derfor er det også mye riktig, i det Stephen Hawking sa i 2017. Vi må koloniser en annen klode, helst inne 100 år. Fordi vi er i ferd med å ødelegge den kloden vi bor på.

Det er viktig å merke seg at mange av disse farene er sammenkoblet, og løsningene krever samarbeid på tvers av nasjoner, sektorer og samfunn.

Menneskeheten står overfor store utfordringer i det kommende århundret, men det er også muligheter for å utvikle innovative løsninger og skape en mer bærekraftig fremtid.

Håpet ligger i vår evne til å handle proaktivt og kollektivt for å adressere disse utfordringene.

Vargas

Aker Horizons – sort hull eller gull?

Aker Horizons – sort hull eller gull? Kjell Inge Røkkes grønne satsning som skulle gå til himmels allerede da aksjen ble notert på børs i 2021. Siden har det gått bare én vei, rett i dass for Akers viktigste satsning på flere år.

Bergenet lesetid: 7 minutter

Mainstram Renewable Power

1. februar 2021 ble Aker Horizons notert på Euronext Growth. Overskriftene var mange og positive. Kursen var tidlig på over 50 kroner. I dag, september 2023 står kursen i 4 kroner og femti øre. Ja, du leste riktig, aksjekursen har rast nær 90 prosent fra start. Hvor skal dette ende for Røkke og co?

Les også: Børsmarkedet – hva skal du handle?

Aker Horizons -sort hull eller gull? Vi tror vi har svaret, men tar forbehold om at vi kan ta feil.

Mye av nedgangen skyldes kjøpet av Mainstram Renewable Power, et fornybarselskap som har møtt masse motgang, særlig i Chile. I tillegg har økte strømpriser og mangel på energi skapt trøbbel i Narvik-prosjektet, med byggingen av en Ammoniakk-fabrikk.

Derfor er det lett å tror at Aker Horizons problemer er uendelige og mer et sort hull enn gull. Men det er faktisk lys i Røkke-tunellen. Problemene i Chile er nær ved å løse seg, riktig nok ved rettssak og mye møtevirksomhet, men dog.

Etter sommerens krangel har Mainstream Renewable Power, der Aker Horizons er storeier, kommet til enighet med den børsnoterte amerikanske private equity-giganten Ares Management.

Finansavisen.no
Aker Horizons - sort hull eller gull?

Foto: Vargas12.com

Fornybar energi

I juli børsmeldte Aker Horizons at Mainstream startet en rettslig restrukturering av selskapene Huemul og Condor, i Chile. Det handler om å få vekk gjeld ved å skyte inn ny kapital – ved denne restruktureringen.

Les også: Slik er sommerens aksjeportefølje

Når problemene i Chile nå forsvinner vil Mainstream Renewable Power begynne å tjene penger.

På Aker Horizons nettside står det følgende:

Aker Horizons er eier av industriledende selskaper som driver dekarbonisering og bærekraftig utvikling. Og en utvikler av prosjekter som konverterer fornybar energi til rent hydrogen og dets derivater. Bærekraft i Aker Horizons omfatter investeringene vi gjør, prosjektene vi utvikler og vårt engasjement med selskapene vi eier.

Vi er forpliktet til å utvikle en portefølje av selskaper og prosjekter som er positiv for kloden.

Dessverre så har omstillingen tatt alt for lang tid. Det grønne skiftet har fått enormt mye motgang og har ennå ikke startet opp ordentlig.

Krigen i Ukraina har gitt energikrise i hele Europa. Før dette, en omfattende pandemi som satte en hel verden på pause. Og politisk prat uten særlig handling har påført bedrifter som Aker Horizons bremseklosser som har gjort at planlagte prosjektet har blitt stoppet eller utsatt.

Aker Horizons – sort hull eller gull? Aksjekursen er nok allerede kunstig lav, men det kan også falle mer. Men på sikt er det liten tvil om at selskapet vil tjene penger på alle sine prosjekter verden over. Selskapet har virksomheter i 18 land og har mer enn 1200 ansatte.

Energimangel

De aller fleste av Aker Horizons prosjekter, lar seg neppe gjennomføre uten betydelig offentlig økonomisk støtte og godkjenning.

Annonseringen kommer etter at Aker den 19. januar annonserte at Horizons skal kjøpe 75 prosent av det irske fornybarselskapet Mainstream Renewable Power

E24.no

Kommer den økonomiske støtten vil Aker Horizons lage både ammoniakk-fabrikker, hydrogenfabrikker og ikke minst, satse stort innen karbonfangst. I tillegg kommer altså havvind-prosjektene og fornybarprosjektet i Narvik-regionen.

Allerede denne høsten har vi sett en bedring i energitilførselen i Europa. Det er endelig mye gass tilgjengelig etter at sanksjonene mot Russland gjorde gass-etterspørselen enorm. Politikerne lover en storstilt satsning på havvind og vindmøller på land.

Aker Horizons - sort hull eller gull?

Aker Horizons

Aker Horizons er et norsk selskap som opererer innenfor fornybar energi og bærekraftig teknologi.

Selskapet ble opprettet som en del av Aker ASA, et av Norges største industrikonsern, med en historie som går tilbake til 1841. Aker Horizons ble etablert for å utvikle og investere i prosjekter innenfor fornybar energi og grønn teknologi.

Med så mange ulike prosjekter i startgropen, er det selvsagt vanskelig å regne hjem tallene som skal gi inntjening på sikt.

 1. Portefølje: Aker Horizons har en variert portefølje av selskaper og prosjekter innenfor fornybar energi, inkludert vindkraft, solenergi, vannkraft, batteriteknologi, og hydrogenproduksjon. De fokuserer på å utvikle bærekraftige løsninger for å redusere klimaendringene.
 2. Hovedprosjekter: Et av selskapets mest kjente prosjekter er utviklingen av nordisk havvind gjennom Aker Offshore Wind. De har også investert i selskaper som Mainstream Renewable Power og FREYR Battery for å fremme fornybar energi og batteriteknologi.
 3. Finansiering: Aker Horizons har hatt støtte fra Aker ASA og andre investorer for å finansiere sine prosjekter. De har også hentet kapital gjennom børsnoteringer og emisjoner for å finansiere sin vekst.
 4. Bærekraftsmål: Selskapet har som mål å bidra til overgangen til en mer bærekraftig energisektor. Dette innebærer å redusere karbonavtrykket og øke produksjonen og bruken av ren energi.
 5. Aksje og børsnotering: Aker Horizons har vært notert på Oslo Børs under tickeren “AKH” (Aker Horizons ASA). Verdien av selskapets aksjer kan svinge i tråd med utviklingen i fornybar energisektoren og selskapets egne resultater.

Svak inntjening

Aker Horizons var priset til å ha en verdi på 20 milliarder kroner fra start. Med ulike utfordringer på ulike arenaer – er det nesten bare Mainstream Renewable Power som har gitt særlig inntjening og har en reell verdi i dag.

Tallene for siste kvartal tyder på en svakere inntjening enn forventet. Aker Horizons hadde en verdijustert egenkapital på 11,1 milliarder kroner. Dette er en nedgang fra 15,8 milliarder ved utgangen av første kvartal.

Fjorårets andre kvartal hadde en verdi på 17,4 milliarder kroner. Kontantbeholdningen var på 3,6 milliarder, mot 3,8 milliarder fra første kvartal. Mye av pengene på bok er av salget av Rec Silicon til sørkoreanske Hanwha.

Det er altså satsningen i Chile og problemene som nå ser ut til å lese seg for Mainstream, som er hovedårsakene til en svakere inntjening.

Men om noen få år, om ting begynner å falle på plass for Akers grønne lunge, vil Aker Horizons kunne bli en gullklump som ikke slutter å vokse på svært mange år. Potensiale er enormt. Spesielt fordi vi ser hvem som står bak selskapet.

Yngve Slyngstad

Kristian Røkke er CEO, sønn av faren sin. Aker, med Kjell Inge Røkke er største eier og det er de beste folkene i bransjen er som hentet inn for å få Aker Horizons – opp å gå. Det betyr også at Yngve Slyngstad, tidligere sjef i oljefondet, er med på laget.

Slyngstad er nemlig sjef for Røkkes nye fond. Industry Capital Partners. Et fond som skal samle inn og forvalte 1000 milliarder kroner. Penger som skal brukes inn mot Akers grønne satsning. Altså også via Aker Horizons. Det alene betyr at aksjekursen bør stige på sikt, om fondet og prosjektene lykkes.

Som aksjonær og langsiktig investor, er det utvilsomt én aksje som blir værende lenge i vår portefølje. Og det er Aker Horizons.

Husk at det alltid er risiko og sjanse for å tape penger i aksjemarkedet. Denne artikkelen er ment som informasjon, ikke en kjøpsanbefaling.

Vargas

Slik er moderne markedsføring

Slik er moderne markedsføring som lykkes med å tjen penger både på kort og lang sikt. Vi som skriver artikler om alt fra næringslivet, om mat, aksjer, fotball eller livet – er avhengig av lesere. “Ingen” leser papiraviser lenger, podcaster og nettaviser har tatt kundene. Moderne markedsføring handler om å bli sett og hørt.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Vargas12.com

At Podcasten har tatt over for bloggerne er en sannhet av visse modifikasjoner. Fordi “alle” har begynt med podcast, er det stadig flere som gir seg i kampens hete, og går tilbake til tastaturet i stedet. Vi sier ikke at podcastene ble en døgnflue. Kun at bloggerne fortsatt har livets rett – så fortjent, så fortjent.

Les også: Blogging er ut og podcast er in

Vargas12.com er ubeskjedent et godt eksempel på at bloggene har en framtid.

Enda AI og annen kunstig intelligens som Chat GPT er tilgjengelig for alle som ønsker å publisere ord. Det er verktøy som lett kan ta bloggernes jobb med et par tastetrykk. Alle som vet å forstå hvordan AI brukes, vil ta dette i bruk i mer eller mindre grad i tiden som kommer.

Vi som skriver på denne bloggen har ikke gjort annet enn å publisere så gode artikler som mulig siden 2010.

Vargas12.com har nå publisert 7200 artikler, snart. Vi har ingen planer om å gi oss heller. Vi skal fortsette å sjokkere, provosere, motivere og gi gode råd og sterke meninger om alt fra feilslått politikk, overganger i Premier League og hva som rører seg på børsen.

Og ikke minst, hva du skal serve dine gjester ved neste festmåltid. Slik er moderne markedsføring, vi skriver for leserne, men også kundene våre. Vi skriver helt bevisst om flere tema på samme bloggplattform, nettopp for å hegne om så mange potensielle kunder og lesere som mulig.

Derfor skriver vi om alt fra livet, om døden, privatøkonomi, mat, kjærlighet, sorg, selvmord og sport. Alt hva som opptar veldig mange av oss. Livet er som kjent en berg og dalbane. Noen dager går det greit, andre dager kan være et helvete. Det er det livet vi lever hver dag – her og nå, alle sammen.

Slik er moderne markedsføring

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Moderne Markedsføring

I dag handler markedsføring ikke lenger bare om å sende meldinger til forbrukere, men om å skape meningsfulle interaksjoner og bygge langsiktige relasjoner. Sosiale medier spiller en avgjørende rolle, da de gir bedrifter muligheten til å engasjere seg direkte med kunder. Og dele relevant innhold og motta umiddelbar tilbakemelding.

Les også: Derfor funker ikke VAR i England

Plattformer som Facebook, Instagram, Twitter og LinkedIn har blitt essensielle verktøy for å bygge merkevare-bevissthet og øke konverteringer. Og disse plattformene er fortsatt svært aktuelle for å kunne dele linker, gjerne fra din nettbutikk. Bedre markedsføring får du ikke til en billig penge om innlegget deles av mange eller på en svært populær blogg.

Videre har innholdsmarkedsføring vunnet enorm popularitet.

Det innebærer å skape verdifullt, relevant og engasjerende innhold for å tiltrekke seg og beholde målgruppen. Blogginnlegg, artikler, videoer, podcaster og infografikk brukes til å informere, underholde og inspirere dine potensielle kunder.

Søkemotoroptimalisering (SEO) er også en sentral del av moderne markedsføring, da det hjelper bedrifter med å forbedre synligheten på nettet. Slik er moderne markedsføring – det handler om å nå så mange kunder som mulig, så ofte som mulig med det kundene ønsker å bruke penger på.

Reklame

Moderne reklame har gjennomgått betydelige endringer de siste årene, drevet av teknologiske fremskritt, skiftende forbrukervaner og nye tilnærminger til markedsføring. Den tradisjonelle tilnærmingen til reklame har blitt transformert av digitale plattformer og sosiale medier.

Du kan f.eks ikke skrolle på sosiale medier uten å motta masse reklame, med mindre du betaler for det. Eller sperrer din smarttelefon, nettbrett eller PC for reklame og bannere. De fleste gidder vel neppe det. Men det er altså forskjell på uønsket reklame og reklame som faktisk er nyttig og viktig.

I dag er reklame ikke bare begrenset til TV, radio og trykte medier. Digital reklame har blitt en dominerende kraft. Særlig mye brukt med søkemotor-annonsering, bannerannonser, video-annonser og sosiale medie-annonser.

Moderne reklame som dekker et bredt spekter av plattformer og enheter.

Personlig tilpasning er blitt et nøkkelord i moderne reklame.

Ved å samle inn og analysere store mengder data om forbrukernes oppførsel, kan annonsører tilpasse budskapene sine for å skape mer meningsfulle og engasjerende opplevelser. Dette kan føre til høyere konverteringsfrekvenser og mer effektiv bruk av markedsføringsbudsjettet.

I et stadig skiftende landskap må moderne reklame være dynamisk, kreativt og i stand til å tilpasse seg nye trender og teknologier. Dette krever at annonsører konstant overvåker og tilpasser strategiene sine for å nå og engasjere dagens kresne og informerte forbrukere.

Ta kontakt om du ønsker å se dine artikler eller linker til din nettbutikk på Vargas12.com. Vi vet at det virker.

Vargas

Derfor funker ikke VAR i England

Derfor funker ikke VAR i England. Enten er dommertrioen og VAR-ansvarlige feige, dårlige i jobben sin eller i en kombinasjon av begge deler. Eller så er regelverket så innviklet at det ikke lar seg styre på en forsvarlig måte. Allerede i første runde i Premier League denne sesongen – kom det flere kontroversielle avgjørelser.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Korrupsjon?

Verst gikk det ut over Wolves på Old Trafford. Ulvene ble frarøvet et straffespark. Dommerne? De er permiterte. Simon Hooper, VAR-dommerne Michael Salisbury og Richard West er fjernet fra sine stillinger på ubestemt tid.

Derfor funker ikke VAR i England og særlig i Premier League – det kommer feil på feil.

Enten fordi dommerne er korrupte, altså de har mottatt penger for å sørge for at “riktig” lag vinner eller ikke ser det de fleste andre ser. Enten fra tribuneplass eller via TV-skjermen.

En uhyrlig påstand, men sett i ettertid av at Manchester United ikke fikk straffe mot seg, på en helt åpenbart forseelse av målvakten André Onana. Må det være innlysende at påstanden diskuteres høylytt – for det har den blitt.

Les også: Første manager ferdig i England

Målvakten gikk ut i feltet og forsøkte å slå vekk en ball som ikke var der. På veien feide nye Onana ned Wolves spissen Sasa Kalajdzic. Et overfall som midt på banen, eller inne i 16-meter-feltet på andre banehalvdel, ville bli avblåst som en forseelse i 10 av 10 hendelser.

Til og med dommersjef Howard Webb sa etter kampen at dette var en feil avgjørelse av dommer og VAR-panelet. Viaplay-kommentatorene og ekspertene i studio var krystallklare i sin samstemte dom. Straffespark.

På tampen gikk Onana særdeles hardt til verks i en duell med en Wolves-spiller. VAR-så på situasjonen, men konkluderte med at det ikke var straffe

Dagsavisen.no

Dommertabber

Tabben ble ikke noe bedre av at Wolves-manager Gary O’Neil fikk gult kort i stedet, for sine protester mot dommeren. Alle trodde dommer skulle ut på sidelinjen for å se på forseelsen på VAR-skjermen, men gav heller Wolves-manageren det gule kortet.

Derfor funker ikke VAR i England

Bildet er tatt av Alexander Fox | PlaNet Fox fra Pixabay

“Totalt sjokkerende!”, sa Pål André Helland i studio etter å ha sett forseelsen gjentatte ganger. “En skandale!”, uttalte Kasper Wikestad, Viaplay-kommentator på Old Trafford.

Og da må man følge opp spørsmålet og påstanden vår. Hvorfor skjer dette? Kan det være at dommeren Simon Hooper, ser på situasjonen med Manchester United-drakten på? Under dommerdrakten? Vi mener at spørsmålet er betimelig. Det hadde blitt straffe om det var en Manchester United-spiller som ble felt.

Les også: Premier League er dyrere enn noen gang

Dommbertabben på Old Trafford, der Wolves ble frarøvet et potensielt livsviktig poeng, er ikke den første av sitt slag i Premier League. På langt nær. Tabbene formelig florerer.

Lee Mason er fjernet for godt som VAR-dommer, etter at han overså en soleklar offside, forrige sesong.

I kampen mellom Arsenal og Brentford. På en scoring av spissen Ivan Toney stod Brentford-makker Christian Nørgaard i offside. Målet skulle ha vært annulert. Noe som senere førte til at Lee Mason ble fjernet fra VAR-bussen for godt – da han ikke “oppdaget” offsiden.

Underholdningsverdien

Jada, vi vet det er menneskelig å feile, vi vet også at de aller fleste dommerne, også i England, gjør så godt de kan. Men det hjelper så lite når systemene de bruker enten ikke fungerer eller allikevel fører til en rekke feil. Da bør VAR slik det brukes, eller ikke fungerer i dag, fjernes.

Underholdningsverdien i fotballen, som er selve kjernen i fotballens enorme popularitet verden over, forsvinner med videodømming.

VAR forsinker alt som har med den spontane gleden og jubelen en scoring gir fansen. Nå må man vente for å se hva dommerne bestemmer seg for – før en forsinket jubel eventuelt kan slippes løs. Slik vil vi ikke ha det.

At lille Wolves som er dømt nedenom og hjem grunnet managerbytte og få kjøp, makter å holde tritt med Manchester United er en bragd.

Wolves var bedre enn hjemmelaget gjennom store deler av kampen. Så blir de frarøvet muligheten til å få med seg ett poeng med hjem i sluttsekundene, fordi dommerne ikke tør å gjøre jobben sin.

Kampen blir beskjemmet av at dommerne ikke tør å ta modige og riktige valg på slutten. Ved å ikke gi Wolves den straffen de fortjener og skal ha, når de har så mange virkemidler som VAR skal gi dem. Det er en hån mot fansen og oss som ser på.

Et av de viktigste argumentene for å få VAR på plass i den moderne fotballen, var å rettferdiggjøre alle vanskelige dommeravgjørelser. Slik at alle lag, uansett merke og farge på drakten – skulle bli likestilt behandlet. Det har ikke skjedd.

VAR må fjernes for å få underholdningsverdien tilbake.

Vargas

Dette er Sam Altman

Dette er Sam Altman (38), mannen som står bak vår tids viktigste og kanskje farligste nyskapning. AI eller Artificial Intelligence, moderne, kunstig intelligens gjennom sitt selskap Open AI, som ble etablert i 2019. Sam Altman sitt selskap har allerede revolusjonert verden, appen er lastet ned av millioner av mennesker, det raskest voksende selskap i historien, verdsatt til mange milliarder dollar.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Open AI

Hva er det Open AI gjør? Det handler om å utvikle datasystemer, som kan lære av egne erfaringer og løse komplekse utfordringer, og problem i forskjellige miljøer, og situasjoner. Rakere enn noen ganger tidligere. Det er ikke snakk om enkle oppgaver, men krevende problemstillinger som mennesker selv ikke makter.

Les også: Snart kjøper du Tesla

Og da er vi ved kjernen av problemet. Sam Altman er ukjent for mange, ennå, men vil bli verdens mest omtalte person, allerede i år. Særlig om utviklingen løper løpsk og AI, altså kunstig intelligens blir en trussel for menneskeheten. Det er ikke floskel, men en faktisk reell problemstilling.

Sam Altman er en smart mann, helt åpenbart, men han kan også være en stor trussel, all den tid instrumentene Open AI står for, ikke er under kontroll. Merk deg navnet først og sist. Sam Altman vil bli verdens rikeste menneske innen kort tid.

Sam Altman

Og han bli bli mer kjent enn Donald Trump, Vladimir Putin, Elon Musk og USAs president, Joe Biden – til sammen. Men selskapet og hans ansatte kan altså være skjebnesvangert for alt liv på kloden. Tenk litt på det.

Dette er Sam Altman.

I 2015 etablerte den da 29-årige Altman selskapet OpenAI sammen med blant andre Peter Thiel og Elon Musk. OpenAI står bak språkmodellen GPT og tjenester som Chat GPT og Dall-E. Ingen er kommet lenger på utviklingsveien mot det som kalles generell kunstig intelligens, en maskinintelligens på menneskelig nivå eller høyere. Om feltet har en frontfigur akkurat nå, er det Altman

DN.no

Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay

Sam Altman møter motstand i sin utvikling nettopp fordi den har gått alt for raskt. Eksperter og fagpersoner har signert et åpent brev der de ønsker at all videre utvikling med kunstige intelligens, stanset helt i seks måneder. Bare for å rekke å tenke over hvilke konsekvenser det kan få, om man mister kontrollen og den AI får løpe fritt. Det kan være en smart løsning. En løsning Sam Altman er lunken til, ifølge Financial Times.

If AI is poised to occupy an increasingly central place in our digital infrastructure, it’s time to think long and hard about who will control it.

Financial Times

Samuel Harris Altman er 38 år gammel.

Revolusjon

Best kjent som Sam Altman er fra Chicago, USA, Open AI gründeren som vil revolusjonere den moderne og teknologiske verden, slik vi kjenner den i dag. Han er investor, dataprogrammer, gründer og entreprenør. Sannsynligvis allerede verdens mektigste menneske, sett i lys av hva kunstig intelligens kan brukes til.

Les også: Hvordan har du det – egentlig?

Årsaken til at kunstig intelligens er så alt omfatrende er at det vil påvirke oss, både på kort og lang sikt.

AI, som altså er det engelske forkortelsen, men som vil bli brukt i alle land, uansett språk. Vil påvirke bedrifter, skoler, organisasjoner, bransjer, sektorer og vår grunnleggende forståelse for økonomi. Blant annet.

Sam Altmann er grunnleggeren av alt dette. Fordi AI er allerede i ferd med å få en stor plass i våre liv. Vi er bare ikke helt klar over det ennå. La oss gi deg et par eksempler. Dette er Sam Altman.

Du kan skrive i Open AI at du vil ha et brev om aksjer og finansrådgivning skrevet på tysk til dine forretningspartnere. Skrevet som det kom fra en profesjonell advokat. Et øyeblikk senere har du brevet ferdig skrevet, på tysk.

Hjelpemidler

AI kan gjøre ting for deg som du ikke er i stand til selv. AI kan lage kunst. Om du forteller Open AI hva du ønsker motivet skal være, f.eks “lekende barn i vannkanten”, og vipps, så får du opp flere alternativer til bilder du aksepterer å bruke.

Du mater inn stikkord, informasjon og ønsker – så leverer AI etter beste evne.

Kunstig intelligens kan brukes som gode hjelpemidler for både privatpersoner, men også bedrifter, uansett størrelse.

Bedrifter som vet å utnytte kunstig intelligens på riktig måte, raskt, vil utvilsomt ha et stort fortrinn mot sine konkurrenter. Fordi AI bidrar til å jobbe mer effektivt, gir ledelsen flere alternativer til å løse de mest komplekse utfordringene.

I tillegg er AI med på å gjøre bedrifter som følger med i tidens teknologiske utvikling sterkere økonomisk. Fordi AI er med på å videreutvikle og forbedre de systemene man allerede bruker i dag. Og motsatt, de bedriftene som ikke følger med i utviklingen vil raskt bli akterutseilt.

Sam Altman er vår tids Albert Einstein.

Dette er Sam Altman.

Prøv Chat GPT for å se hva AI kan gjøre for deg her.

Vargas

Nordmenns favoritthobbyer

Nordmenns favoritthobbyer. Hobbyer har alltid vært noe som gir oss mye glede. Noen hobbyer har vært populære i flere hundreår, mens andre er nye og har kommet med den teknologiske utviklingen. Mange hobbyer starter i barndommen og fortsetter inn i voksenlivet. Andre oppdager man senere. Man blir aldri for gammel til å starte med en ny hobby.

Aktiviteter utendørs

Norge er kjent for sin vakre natur, så det er ikke rart nordmenn liker å benytte den. Enten det er om vinteren til skigåing eller slalåm, toppturer om våren og høsten eller vannaktiviteter om sommeren. 

Naturopplevelser er aldri langt unna. Selv på hippeste Grünerløkka i Oslo kommer man seg opp til Grefsenkollen og Nordmarka på under en halvtime med offentlig kommunikasjon. Hver søndag gjennom vinteren fylles t-banen med store og små skiløpere på vei til Frognerseteren. 

Men man trenger ikke eie ski for å ha det som hobby. For mange er det nok å følge med på verdenscupen, VM og OL på tv. Men det er like mye en viktig del av livet deres og bringer mye glede og spenning.

Gaming og onlinespill

Vi tenker kanskje at videospill er relativt nytt, men det startet allerede på 1950-tallet. Med Nintendo og Sega på 80-tallet ble videospill en aktivitet man kunne holde på med hjemme. Siden da har gamingindustrien bare vokst og vokst. 

Med internett åpnet det seg nye muligheter for både spill og hvordan man spiller. Det har også blitt mye mer sosialt. Nå kan man sitte i Norge og spille med venner over hele verden. Nordmenns favoritthobbyer tyder på at mange nordmenn har god peiling på teknologi og internett.

Med smarttelefoner kan man spiller hvor som helst og når som helst. Derfor er det kanskje ikke overraskende at så mange som 46 % av nordmenn under 45 år spiller hver dag. Men om alle ville kalt det en hobby er ikke sikkert. 

Nordmenns favoritthobbyer

Foto: Pexels.com

Kasinospill er noe mange syns er gøy og som det finnes mye utvalg av på internett. De har masse forskjellige spill, fra klassiske spilleautomater til live spill som poker. Det kommer ofte nye tilbydere på markedet, så det kan være en fordel å følge med på de siste lanserte kasinoene

Musikk

Både korps og kor har lange tradisjoner i Norge. Hva er vel 17. mai uten korps? Noen tenker kanskje at det er en aktivitet kun for barn, men korps er en livslang hobby for mange. I Oslo arrangeres det årlig en brassfestival for korps, brassband og janitsjar. Så populært er det, at på under ett år var det premiere på ett program om korps og ett om kor, Korps united og Demenskoret.

Sånn som med korps begynner korinteressen for noen i barndommen. Første møte er ofte med barnekoret på skolen, men så blir det kanskje en pause i tenårene, før man finner tilbake til korsangen når man er voksen. Rundt i hele Norge finner man lokale kor for voksne i alle aldre. 

Det å skape noe sammen med andre og være del av noe større er det ikke så mange andre hobbyer som kan tilby. Det å jobbe med noe fram mot en konsert gir også veldig mestringsfølelse. 

Bil og båt

Rånere har kanskje er litt dårlig rykte, men de har en genuin bilinteresse og kan mer om hva som skjer under panseret på en bil enn gjennomsnittet. Mange har en drømmebil de sparer til eller mekker på en gammel bli og gir den et nytt liv. 

Vinteren 2022 kom siste sesong i den populære serien Rånebank. Her fikk publikum et nyansert bilde av rånekulturen, på godt og vondt. Mange hadde nok et ganske endimensjonalt bilde av rånere før Rånebank, men virkeligheten er alltid mer nyansert. Bil kan være en hobby som både er lærerik, fysisk krevende og gir et nettverk av likesinnede. 

Norge har en lang kystlinje. Når vi regner med fjorder og bukter er den på hele 3 28 953 km. Så at mange nordmenn eier båt er ikke så overraskende. Nordmenns favoritthobbyer kan altså være hva som helst.

Båtfolket

Noen vil nok si at båt er ikke en hobby, men en livsstil. Kanskje det stemmer, verden oppleves litt annerledes fra vann enn fra land. Men de fleste båteiere bor på land og bruker båten i helger og ferier.

Det er mye frihet som følger med en båt, men også mye jobb. For båtfolket er ikke påsken første og fremst tid for krim, påskegodt og lammestek, men klargjøring av båten for sesongen. 

Mange nordmenn har en eller flere hobbyer. Naturen selv står for mange av dem, men ikke alle er friluftsmennesker og fortrekker heller aktiviteter som gaming eller musikk. Heldigvis finnes det noe for alle. Det viktigste er å ha en hobby man trives med.

Vargas

Pin It on Pinterest