Nordmenn fungerer som maskiner, perfekte maskiner. De gjør som de får beskjed om, står opp hver morgen og går på jobb. Før det har de allerede levert minst to unger i barnehagen, og før det har de laget frokost og smurt matpakker. Og som om ikke det var nok – nordmenn elsker å jobbe 8 timer hver dag – før de gjør de samme gjøremålene som dagen før – hele uka.
Estimated reading time: 5 minutter
Fabrikk
Kjenner du deg igjen?
Poenget med denne artikkelen er å gi en liten heads up på at det går an å forlate hamsterhjulet å se at det vil gå bra allikevel, om man ikke jobber livet av seg for andre. Kanskje går du med en drøm om å gjøre noe annet i livet enn å slave for andre. Som de synger i gruppen “Lumbago”, “Det er bedre å suge kuk, enn å jobbe på fabrikk.“
Underforstått, kan det finnes noe mer kjedelig enn å slite for en underbetalt lønn og ikke få mer ut av livet enn å jobbe på fabrikk. Ikke til forkleinelse for fabrikkene, de er nå engang der og trenger arbeidskraft av kjøtt og blod, ikke bare maskiner. Men i 2025, er det stemplet som en jævla dritt jobb. Utvilsomt.
Sannsynligvis har vi bare denne ene muligheten til å få noe ut av livet. I Norge som nordmenn, har vi langt større muligheter enn mange andre. Da er det å være fabrikkarbeider, langt nede på vår liste over jobber vi ville ha valgt oss – om vi måtte.
Selvsagt finnes det mennesker som ikke har noe valg, og må ta til takke med vaskejobb, fabrikkjobb eller stå i oppvasken på hotell. Om du sammenligner denne type jobb, hvor du må stå opp jævlig tidlig hver eneste arbeidsdag, hver uke, hver måned i mange år. Med en godt betalt jobb med hjemmekontor, fleksitid og ovale helger – er det en enorm forskjell. Du har et valg her.
Det handler altså først og fremst å slippe å ha en sjef, eller slippe å høre vekkerklokken alt for ofte. Og det handler om en økonomisk frihet til å ha mer enn fem eller seks uker i løpet av helt år, til å gjøre andre ting. Andre ting enn slave for noen andre.
Mange mener det lar seg gjøre å leve et fritt liv uten å jobbe for andre.
Stikkordene er sparing, å ha liten eller ingen gjeld, få regninger og ingen lån. I tillegg er det viktig å tjene nok penger til å få mat på bordet. Det er nemlig stor forskjell på å bli rik, og det å være økonomisk fri. Nok fri til å slippe å jobbe på fabrikk – eksempelvis. Det er jo ubetalelig.
Mennesker som dundrer inn i det 21. århundre, med håp om å gjøre minst mulig for andre og mer for seg selv, øker i antall. Mye tyder på at mange mennesker, også svært mange nordmenn – har blitt for smart til å være én av mange arbeidsmaur.
Å velge en jobb som gir deg en frihet til å velge vekk fabrikkjobben, burde vært en selvfølge for mange. Men mange er tvunget til å slite for andre i en dårlig betalt jobb som heller ikke er særlig helsebringende. Kanskje er det både tungt og kjedelig i tillegg.
Nordmenn fungerer som maskiner, men vårt inntrykk er at trenden er i ferd med å endre seg. Stadig flere velger å gjøre alt de kan for å slippe å ha en 8 til 4 fire jobb der de er tvunget ut av senga før hanen galer. Og heller jobbe langt mer selvstendig, for en bedre lønn, ja kanskje bare for seg selv.
Framtiden
Nordmenn fungerer som maskiner slik de har gjort det i hundrevis av år. Men ting er i endring i Norge nå.
Om noen få tiår, jobber ikke nordmenn fem dager i uka, men kanskje bare fire. Og i hvert fall ikke i 8 timer som i dag, men kanskje bare seks. Fredagen er sannsynligvis like mye helg som lørdagen er det i dag.
Vi er i starten av en ekstrem utvikling innen framtidens teknologiske muligheter.
Hva kunstig intelligens kan gjøre for menneskene i framtiden, kan vi neppe forestille oss. Om utviklingen foregår under menneskelig kontroll har den uante muligheter. Om maskinene overtar og får for mye makt, i forståelsen av at de blir smartere enn oss, kan de bli en trussel.
Hvilke podcaster lytter du til? Mange tror kanskje at Podcast er et nytt fenomen, men det er feil. Man lagde podcast allerede for tjue år siden, også i Norge. Den første norske podkasten var trolig “Brassnerd”, mens Adresseavisen sin podkast “Sex- og Samlivsmagasinet” hadde oppstart noe senere. Og var dermed den første norske podkasten fra et mediehus.
Estimated reading time: 4 minutter
Podcast
Nå, tjue år senere finnes det tusenvis av podcaster, der strengt tatt ikke alle har livets rett. Podcasten tok mer og mer av blogg-markedet, fordi travle mennesker ikke hadde eller har tid til å lese. Men heller å lytte, som er enklere, da kan man gjøre noe annet samtidig.
Trene, sykle, fiske, gå tur, løpe, jobbe eller lage mat. Podcast kan faktisk brukes hele tiden, bortsett fra når man sitter i møte eller skal snakke med noen. Når det er sagt, har vi faktisk lytter til podcast i et kjedelig møte, men det ble dessverre avslørt.
Om du ikke vet hva en podcast er, her er en kort forklaring: Podcasting, er et teleskop-ord, som kommer av de engelske ordene iPod og broadcasting. På norsk er det lettere å forklare det med at det er en lyd- eller videofil, som publiseres på internett.
Mange podcast-verter eller eiere, velger nå å filme sine opptak og legge disse tilgjengelig på nettet, på eksempelvis YouTube.
Hvilke podcaster man lytter til handler om interesse og fag. Hva man anser som interesant eller lærerikt, eller som ren underholdning. Vi lytter til en rekke podcaster, de handler om det samme, de aller fleste, nemlig finansmarkedet og aksjer.
De vi lytter til oftest er følgende: “AksjeSladder“, “Utbytte” fra DNB, “In good company” med Nicolai Tangen og “Pengepodden” fra Nordnet. Vi lytter også til “Aksjepodden” fra Finansavisen, men denne kommer ut sjeldnere og sjeldnere, dessverre.
Det finnes svært populære podcaster med ulike tema. Den mest populære er ikke lenger gratis, men koster noen kroner å lytte til. På Schibsted-eide Podme.com finner du helt sikkert noen av dine favoritter. En av de mest populære er “Storefri” med Mikkel Niva og Herman Flesvik.
Mange liker også den populære “Krimpodden” som omtaler en rekke uløste krimsaker.
“Harm og Hegseth” fra VG-TV har vært populær i mange år, det samme har “Tusvik & Tønne” og “Wolfgang Wee.” Sistnevnte har fortsatt endel gratis utgaver på YouTube og på Spotify, men de beste er på premium-delen, som koster penger.
Dine favoritter?
Hvilke podcaster lytter du til? Har du egne favoritter som kanskje ikke er så allmen kjent som de vi har ramset opp?
Vi ønsker gjerne å høre fra deg, lag deg en liste og publiser de gjerne i kommentarfeltet under denne artikkelen. På den måten er du med på å hjelpe podcast-eierne til å få enda litt flere lyttere eller seere, alt etter som hvor de publisereres.
Vi har hørt rykter om at det finnes podcaster om nesten alle tema.
Alt fra strikking, sex, samliv, fluefiske, mat og hvordan man lager den aller beste drinken. Nå finnes det også podcaster om dyrehold, hvordan dyrke egne appelsiner og hvordan du lager ditt eget familietre.
Vi som skriver blogg, konkurrer direkte med forfatterne som skriver bøker, men også streamingtjenestene, TV-kanalene og podcasterne. Allikevel er det faktisk noen bloggere som overlever i dette konkurranse-helvete på 15. året. Tenk litt på det.
15 år med Vargas – gullkorn fra arkivet. Vi dundrer inn i det 15. året som en av Norges mest kreative og spennende bloggere. Og mer vil komme. I februar 2010 publiserte vi vårt aller første blogginnlegg, noe helt annet enn det som produseres og publiseres i dag. Men vi skjønte raskt at det var dette vi skulle drive med i uoverskuelig framtid.
Estimated reading time: 5 minutter
Konkurranse
I denne artikkelen eller blogginnlegget, gir vi deg gullkorn fra arkivet, artikler vi er stolte av å ha skrevet og sendt til våre lesere.
På 15 år er det en enorm utvikling innen teknologi, publikasjon, sosiale medier og nettbruk.
Tik Tok, bruk av podcast og kunstig intelligens er verktøy, men også konkurrenter til den moderne bloggeren. Vi konkurrerer også med papiraviser, nettaviser, linær-TV og selvsagt alle streaming-kanalene. Men vi bruker disse som inspirasjon til egne artikler.
Til tross for all denne konkurransen, har vi fortsatt en rekke lesere som vil ha mer av Vargas12.com. Det setter vi selvsagt stor pris på, og det det er for dere vi skriver. I desember 2024 hadde vi endel tekniske utfordringer som gjorde at vi måtte bruke tiden på annet enn bloggen. Det førte til svært få artikler. Men nå er vi for fullt tilbake.
Nyheter
2025 vil kunne bli mulighetenes år. Vi vil dele informasjon og underholdning, vi vil kjempe for at den sittende regjeringen blir byttet ut. Og vi vil dele tanker, sterke meninger og nyheter fra inn og utland – før de aller fleste andre.
Januar er også måneden for kjøp og salg av fotballspillere i England. Vi har fulgt Premier League på kloss hold i 15 år, og vil fortsette å følge overgangsmarkedet tett, i årene som kommer.
Siden vi fortsetter å ha mange lesere, til tross for enorm konkurranse gjennom 15, mener vi at Vargas12.com har livets rett, også i framtiden. Derfor tør vi å drømme stort, utenfor boksen og tror vi vil lykkes med framtidige målsetninger.
Vargas12.com er en blogg du vil lese også i morgen. Vi skriver for deg.
15 år med Vargas – gullkorn fra arkivet, gir oss en fin mulighet til å dele hva vi mer er innlegg du vil ha glede av. På høyre side i hovedmenyen, vil du finne et rikholdig arkiv fra 2010, fram til i dag. 15 år med gullkorn til glede for våre lesere. Alle artikler vil alltid være gratis på denne bloggen.
Som du sikkert vet, skrives Vargas12.com på WordPress. Det er en plattform som vi ikke hadde klart oss uten. Heldigvis tok vi det rette valget når vi tok til å publisere artikler. WordPress er verdens største og kraftigste publisrrtingmssystem for nettsider. Og det funker som fjell.
De gangene vi har blitt utsatt for utfordringer vi ikke har maktet å løse selv, har vi fått hjelp av WordPress sine egne eksperter på Facebook. Vi anbefaler Worpress.org for alle som ønsker å starte sin egen nettside.
Vi har valgt å bruke vår tid på denne bloggen med et velfylt utvalg av ulike sjangre. Her finner du også innlegg om politikk, krig, teknologi og psykologi. Men vi har også en hel haug med artikler som omhandler trening, kosthold og underholdning.
I tiden som kommer vil det nok bli færre artikler om alt mulig, men heller mer spesifikt om det som opptar oss i tiden vi lever i.
Akkurat nå er vi meget konsentrert om aksjemarkedet og utviklingen på Oslo børs. Det krever endel jobb, men ikke mer enn at vi vil dele vår portefølje om den skulle endre seg.
Nordnet
Når det er sagt, har vi lært at man skal være tålmodig og sitte lenge med sine aksjer, for å oppnå oppgangen(e) i aksjemarkedet. Og det akter vi å gjøre.
Derfor har vi valgt ut aksjer i ti selskap, som tjener penger, som har liten eller ingen gjeld, og som gir solide utbytter.
Om du ønsker å følge oss i framtiden – sett deg inn i hvordan man kjøper og selger aksjer, på Nordnet.no. Det er vår foretrukne plattform. Alt er på norsk og det er gratis å bli kunde.
Les deg opp og logg deg på, det er både spennende og veldig lærerikt.
Vi vil kunne hjelpe deg med spørsmål du får underveis. Bruk kommentarfeltet.
Hva er den billigste varmekilden? Det skal vi gi deg, om du leser videre i denne artikkelen. Regnestykke er ganske enkelt. Til tross for strømstøtte fra myndighetene, vil det bli durt å kun varme opp boligen med strøm – også denne vinteren. Har du muligheten til å varme opp huset med ved, er det penger å spare. I hvert fall om du kjøper ved i store kvantum.
Estimated reading time: 4 minutter
Vedfyring
Kjøper du derimot ved i småsekker på bensinstasjon, blir også vedfyringen dyr – om du skal fyre mye i vinter. En kald vinter som sist vinter, vil du måtte tenke alternativt. Eventuelt investere i varmepumpe, som i de aller fleste tilfeller, er aller beste og billigste måte å varme opp boligen på.
fyringskostnadene dine er større om vinteren, og på lik linje som tidligere, vil strømprisen stige jo kaldere det blir. Da bør du justere ned temperaturen på gulvvarme og panelovnene, og heller bruke alternative varmekilder. Det er det dessverre ikke alle som kan.
Da bør man tenke litt fram i tid. Det kan være den smarteste investeringen man gjør, å montere en varmepumpe. Den gir god varme vinterstid, og den gir deg aircondition på varme sommerdager. Skjønt, bor du på Røros, eller andre steinkalde steder, så kan varmepumpen slite med å holde huset varmt nok.
En varmepumpe er ideell på Sør og Østlandet, langs kysten og steder der temperaturen ikke kommer mye lavere enn ti minus grader. Derfor er muligheten for vedfyring, en gunstig gilde til varme og energi på disse stedene. Man kommer nesten ikke utenom.
Ifølge Aftenposten.no, så vil strømprisene i perioden november 2024 – mars 2025, ligge noe lavere enn året før. Vestlandet 85 øre/kWT, Midt og Nord-Norge 25 øre øre/kWT, Sør- og Østlandet ca 98 øre øre/kWT. Her er det viktig å huske på påslag for hva strømselskapet har i månedsavgift. Strømstøtteordningen varer foreløpig ut 2025.
En varmepumpe gir også bedre luftkvalitet i boligen. Ikke glem at det er stor gevinst i kunne ha aircondition sommerstid også.
Panelovnen
Og det er Aftenposten.no som gir oss det enkle regnestykke, uansett hvor i landet du bor. Varmepumpen, type luft-til-luft, som er den vanligste typen, gir billigste varmekilde. En KW varmeenergi fra varmepumpen vil koste en tredjedel av det energi fra en panelovn vil koste.
Vi lever i urolige tider, strømmen kan være borte over lengre perioder, av ulike årsaker. Det er en god grunn til å installere vedovn, om mulig i boligen. Har du ved og en vedovn, vil du kunne klare deg i en krisesituasjon. Går strømmen og blir borte i dagevis, vil ikke varmepumpen kunne hjelpe deg.
Regnestykkene blir ikke helt riktig før du nøyaktig regner ut prisen på veden du bruket, om fugtighetprosent og hvilken tretype ved du bruker. Men du kan være helt trygg på at det er billigere, også bensinstasjon-kjøpt ved, enn å fyre med strøm. Jo billigere ved, jo billigere strøm.
Å fyre i peisen eller en moderne vedovn med glass på alle sider, gir også en hyggelig stemning i stuen. En grunn god nok til å gjøre en slik viktig investering. Men det er altså varmepumpen som vinner pristest. Panelovnen kan du slå på i mai, igjen. Når strømmen er på sitt billigste.
Vi spør kunstig intelligens de spørsmålene som ikke det finnes enkle og konkrete svar på. Har du forsøkt å være i kontakt med Chat GPT? Nå får du svar, kanskje svar som vil overraske deg. Du bør ikke ta alle svar som verken riktig eller som god fisk. Noen spørsmål som bli besvart er vanskelig om ikke umulig å svare på, blir besvart – fasiten lar vi leserne bestemme.
Estimated reading time: 7 minutter
Spørsmål og svar
Da velger denne chatte-booten å svare det som kommer nærmest.
Les også:Om du ønsker å finne din reklame, nettbutikk eller artikkel på denne siden, les her.
Vi kopierer svarene i kursiv, så du ikke skal være i tvil om hva som er skrevet av menneske og hva som er skrevet av Chat GPT.
Uttrykket “Hvor langt er et tau?” brukes ofte som et humoristisk eller filosofisk svar på et spørsmål som mangler en konkret eller absolutt fasit. Det antyder at svaret avhenger helt av konteksten eller hva som menes.
Rent fysisk kan et tau være alt fra noen få centimeter til hundrevis av meter langt, avhengig av hva det skal brukes til. Hvis du stiller spørsmålet for å få et spesifikt svar, trenger jeg kanskje litt mer informasjon!
Hvor stort er verdensrommet?
Verdensrommet, eller universet, er utrolig stort og kanskje uendelig – men dette er fortsatt et åpent spørsmål innen vitenskapen. Her er en oppsummering av hva vi vet:
Det vi kan se (det observerbare universet) er begrenset av hvor langt lyset har hatt tid til å reise siden Big Bang, som skjedde for omtrent 13,8 milliarder år siden. På grunn av universets utvidelse er radiusen til det observerbare universet omtrent 46,5 milliarder lysår i hver retning. Dette gir et volum som er nesten 93 milliarder lysår i diameter.
Vi spør kunstig intelligens og får flere skrammede svar. (Artikkelen fortsetter under bildet som er laget av kunstig intelligens.)
Spørsmålet om hvem som er verdens beste fotballspiller er en evig diskusjon og avhenger av personlige preferanser, prestasjoner, og hva man vektlegger i spillet. Her er noen perspektiver basert på ulike faktorer:
Lionel Messi og Cristiano Ronaldo har dominert debatten i over et tiår.
Lionel Messi: Har vunnet Ballon d’Or flere ganger enn noen andre (8 ganger per 2023), inkludert etter sin spektakulære prestasjon under VM i 2022, der han ledet Argentina til seier.
Cristiano Ronaldo: En målmaskin med imponerende statistikk og suksess i flere europeiske ligaer.
Begge er ofte omtalt som de beste noensinne, selv om de er forskjellige i stil:
Messi: Teknisk magi, visjon og kreativitet.
Ronaldo: Fysisk dominans, arbeidsetikk og avslutningsevne.
Nåværende stjerner (2024)
Kylian Mbappé: Sett som arvtageren til Messi og Ronaldo. Med sin fart, teknikk og målteft er han blant de mest dominerende spillerne i dag.
Erling Haaland: En annen sterk kandidat, med sin utrolige målscoring for Manchester City og utrolige fysikk.
Jude Bellingham: Den unge engelskmannen har imponert enormt i Real Madrid og kan bli en sentral skikkelse i fotballen fremover.
Hvem er verdens mest kjente nålevende person?
Messi og Ronaldo: Kanskje mest kjente gjennom sporten fotball, som når ut til nesten alle land.
Elon Musk og Taylor Swift: Meget kjente i teknologi og underholdning.
Narendra Modi og Pave Frans: Kjente gjennom politikk og religion.
Mest sannsynlig vil fotballspillere som Messi og Ronaldo være mest gjenkjent globalt, siden sport transcenderer språk og kultur.
Hva er menneskehetens største trussel per i dag? Her er svarene delt inn i 6 kategorier:
Klimakrisen
Hvorfor?
Global oppvarming, ekstremvær, havnivåstigning, og tap av biologisk mangfold truer millioner av liv, matforsyning og økonomisk stabilitet.
Tidsperspektiv: Akutt og langsiktig. Effektene blir verre hvis vi ikke handler raskt.
Hvor kritisk?
Klimakrisen påvirker også andre trusler, som mat- og vannmangel, og kan føre til økt migrasjon og konflikter.
Kjernefysisk krig
Hvorfor?
Kjernefysiske våpen har potensial til å utslette menneskeheten. Spenninger mellom stormakter som USA, Russland, Kina og regionale konflikter øker risikoen for feilberegninger.
Tidsperspektiv: Konstant trussel.
Hvor kritisk?
Selv et begrenset kjernefysisk angrep kan føre til global hungersnød og kaos.
Nye pandemier
Hvorfor?
COVID-19 viste hvor sårbare vi er for nye sykdommer. Økt urbanisering, globalisering og kontakt med dyreliv øker risikoen for fremtidige pandemier.
Tidsperspektiv: Akutt (når det skjer), men også langsiktig hvis vi ikke styrker helsesystemer.
Hvor kritisk?
En mer dødelig pandemi enn COVID-19 kan få katastrofale konsekvenser.
Kunstig intelligens (AI) og teknologi
Hvorfor?
Ukontrollert utvikling av AI kan føre til arbeidsledighet, sosiale ulikheter og risiko for misbruk, inkludert autonome våpen og desinformasjon.
Noen eksperter, som Stephen Hawking og Elon Musk, har advart om at en “superintelligent AI” kan utgjøre en eksistensiell trussel hvis vi mister kontrollen.
Tidsperspektiv: Pågående, men potensielt langsiktig.
Hvor kritisk?
Teknologien har stort potensial, men kan også skape irreversible problemer.
Geopolitisk ustabilitet
Hvorfor?
Konflikter mellom stormakter (f.eks. Ukraina-krigen) og regional uro kan eskalere til større kriger. Økonomisk ulikhet, migrasjon og ressursmangel bidrar til ustabilitet.
Tidsperspektiv: Nåværende og langsiktig.
Hvor kritisk?
Geopolitisk uro kan forsterke andre trusler, som klima og pandemier.
Økologisk kollaps
Hvorfor?
Tap av biologisk mangfold, overforbruk av ressurser og forurensning kan gjøre planeten ulevelig på sikt.
Tidsperspektiv: Langsiktig, men effektene akselererer.
Hvor kritisk?
Uten fungerende økosystemer vil vi miste mat, vann og stabilitet.
Oppsummert
De fleste eksperter ser klimakrisen som den mest presserende og langsiktige trusselen, fordi den forverrer andre utfordringer. Samtidig er kjernefysisk krig og AI-utvikling de mest umiddelbare og potensielt eksistensielle truslene.
Løsningen? Globalt samarbeid, rask handling, og bærekraftig teknologiutvikling.
Den som stiller spørsmål, vil ofte få svar. Noen ganger kan man også angre på spørsmålene, all den tid svarene kan være for ærlige eller for skumle til å ta innover oss. Om man velger å tro på det som blir servert.
Er det ikke krig og elendighet, så er det altså kunstig intelligens eller nye pandemier som sannsynligvis vil ta knekken på oss. I mellomtiden bør du ta vare på deg selv og flokken din. Og håpe på at det sannsynligvis vil gå bra. En stund til.
Har du spørsmål, skriv de i kommentarfeltet. Du kan være anonym.
Kontroversielt å kjøpe våpen-aksjer? Om man ønsker å være en investor, skal man ha moral nok til å ikke kjøpe kontroversielle aksjer? Ja, det synes vi. Man bør ligge unna selskap som man ikke kan stå inne for. Enten det er sex-produkter (dukker av barn), produkter produsert av barn (finnes ikke i Norge eller på norsk børs), narkotika eller våpen.
Estimated reading time: 4 minutter
Kongsberg gruppen
Vi har nettopp kjøpt mer aksjer i våpen produsenten Kongsberg gruppen. Mest fordi vi synes aksjen er attraktiv, men også fordi selskapet er bunnsolid. Kongsberg gruppen gjør nemlig veldig mye mer enn å produsere våpen. Selskapet produserer også høyteknologi for verdenshavene og for verdensrommet.
Men det mest spennende er at Kongsberg gruppen vil bruke AI i veien videre for å lykkes med sine planer. Kongsberg gruppen er et selskap som er dyrt på børs, men som forsvarer mer enn 1000 kroner per aksje, fordi det er mye penger i våpen, blant annet.
Kontroversielt å kjøpe våpen-aksjer? Vi mener det ikke er det.
Kongsberg gruppen specialise in developing advanced technologies, to provide extreme performance for extreme conditions. Working together as a global team of 13,000 employees in nearly 40 countries, we have created an integrated portfolio of solutions, for businesses, partners and nations. Operating from the depths of the sea; to outer space; to the digital frontier
Man kan se på våpen som livsfarlig, ja. Våpen dreper, men våpen kan forebygge angrep fra en potensiell fiende og. Og det er det vi ser på som det aller beste argumentet for å bruke mye penger på Kongsberg gruppen.
Kongsberg gruppen selger ikke våpen direkte til krigsprofitører som Israel, som mange påstår. Men det produseres våpen til Forsvaret og til Nato-land som Norge har et nært samarbeide med fra før. Det alene kan være argument for mange, å ikke kjøpe eller eie aksjen, det respekterer vi selvsagt.
Vårt argument er er at Norge som nabo med Russland, må ha et solid Forsvar. For å kunne forsvare seg selv, for å avskrekke potensielle fiender til å angripe Norge. Derfor er Kongsberg gruppen en viktig brikke i at vi som nasjon skal kunne ha vårt frie demokrati – også i framtiden.
Alternative er at vi lar være å produsere noe våpen, men satser på at Nato skal hjelpe oss, om vi blir angrepet. Det er i så fall det samme som å pisse i buksa for å holde varmen, eller stikke hodet i sanden fordi virkeligheten er for vanskelig å ta inn over seg. Vi må tåle å se på sannheten – at det er en urolig verden der ute.
Norge
Vi er kjent for å være en teknologi-nasjon, men Norge er faktisk også kjent som en fredsnasjon. Vi har meglet i væpnede konflikter en rekke ganger, uten at det alltid har lykkes. Men utad i verden, ser mange på Norge som alt annet enn en krigshissig nasjon.
Norge er også en rik nasjon med fantastisk natur, en lang kystlinje, med masse olje- og gassproduksjon og med god infrastruktur.
At Putin sikler på Norge er sannsynlig, men det er ikke særlig sannsynlig at han vil tørre å forsøke seg med makt. Men vi bør ikke være så naive at vi er helt sikker på at ingen vil forsøke. Faktisk er vi nærmere tredje verdenskrig enn noen gang. Det kommer vi ikke unna, derfor bør også Forsvaret styres skikkelig.
Forslaget fra regjeringen gir et forsvarsbudsjett på 110,1 milliarder kroner i 2025. Det skull bare mangle. Om du er i mot våpen, kan du med hånden på hjertet allikevel investere i Kongsberg gruppen. Om Forsvaret ikke har våpen – vil vi kanskje snakke russisk alle sammen i dette landet, om få år.
Det er alternativet til at vi ikke er i stand til å forsvare oss.
Det er viktig å vite at du kan tape penger på å kjøpe eller selge aksjer på børsen.
Røkke går av i AKH. Sønn av faren sin, Kristian Røkke går av som CEO i Aker Horizons. Han blir erstattet av Norsk Skogs tidligere sjef, Lars Sperre. Som selskapet er Aker Horizons Aker og Kjell Inge Røkke sin fornybarsatsing, men selskapet har slitt med å få til gode avtaler.
Estimated reading time: 4 minutter
Aker Horizons
Det har aksjekursen båret preg av de fire årene selskapet har vært på børs. Fallet på børs og manglende avtaler må være årsaken til at Kristian Røkke når går av.
Det er ventet at Kristian Røkke blir ny styreleder i Aker Horizons og at han senere tar en lederstilling i moderselskapet til far, Aker. Dette blir avgjort på et ekstraordinært styremøte innen kort tid.
Aker Horizons har falt 90 prosent siden oppstarten på børs, men stiger etter at nyheten ble kjent, at Røkke jr går av som sjef i selskapet. Kjell Inge Røkkes høyre hånd, styreleder i Aker, Øyvind Eriksen, går av som styreleder i AKH, men blir værende som representant i styre.
1. februar 2021 ble Aker Horizons notert på Euronext Growth. Overskriftene var mange og positive. Kursen var tidlig på over 50 kroner. I dag, september 2023 står kursen i 4 kroner og femti øre. Ja, du leste riktig, aksjekursen har rast nær 90 prosent fra start. Hvor skal dette ende for Røkke og co?
Aker Horizons -sort hull eller gull? Vi tror vi har svaret, men tar forbehold om at vi kan ta feil.
Foto: Vargas12.com
Mainstram Renewable Power
Mye av nedgangen skyldes kjøpet av Mainstram Renewable Power, et fornybarselskap som har møtt masse motgang, særlig i Chile. I tillegg har økte strømpriser og mangel på energi skapt trøbbel i Narvik-prosjektet, med byggingen av en Ammoniakk-fabrikk.
Derfor er det lett å tror at Aker Horizons problemer er uendelige og mer et sort hull enn gull. Men det er faktisk lys i Røkke-tunellen. Problemene i Chile er nær ved å løse seg, riktig nok ved rettssak og mye møtevirksomhet, men dog.
Aker Horizons er eier av industriledende selskaper som driver dekarbonisering og bærekraftig utvikling. Og en utvikler av prosjekter som konverterer fornybar energi til rent hydrogen og dets derivater. Bærekraft i Aker Horizons omfatter investeringene vi gjør, prosjektene vi utvikler og vårt engasjement med selskapene vi eier.
Vi er forpliktet til å utvikle en portefølje av selskaper og prosjekter som er positiv for kloden.
Dessverre så har omstillingen tatt alt for lang tid. Det grønne skiftet har fått enormt mye motgang og har ennå ikke startet opp ordentlig. Røkke går av i AKH – Lars Sperre tar over som sjef i selskapet fra 1. oktober.
18 land
Krigen i Ukraina har gitt energikrise i hele Europa. Før dette, en omfattende pandemi som satte en hel verden på pause. Og politisk prat uten særlig handling har påført bedrifter som Aker Horizons bremseklosser, som har gjort at planlagte prosjektet har blitt stoppet eller utsatt.
Aker Horizons – sort hull eller gull?
Aksjekursen er nok allerede kunstig lav, men det kan også falle mer. Men på sikt er det liten tvil om at selskapet vil tjene penger på alle sine prosjekter verden over. Selskapet har virksomheter i 18 land og har mer enn 1200 ansatte.
Vargas12.coms admin, eier aksjer i selskapet Aker Horizons.
Disclaimer: Husk at du kan tape penger i kjøp og salg av aksjer på Oslo børs.
Vil Elon Musk lykkes på Mars? Han, personlig har nok ikke planer om å reise dit. Men selskapet SpaceX som eies av milliardæren, eieren av mikro-nettstedet X og gründeren av Tesla, har nemlig sitt eget romprogram. I følge Musk, vil det være mulig å reise til den røde planeten innen 2032.Sånn ca.
Estimated reading time: 4 minutter
Mars
Raketten Starship er testet flere hundre ganger, med vekslende, men også stigende grad av suksess.
Den røde planeten ligger rett borte i hugget her. Altså i Melkeveien, vår egen galakse. Men Mars ligger dog 140 ganger lenger unna jorden enn månen, som er vår nærmeste nabo. Det vil ta langt tid å komme å fram.
Vår egen planet vil overleve noen år til, men menneskeheten er svært sårbar som art, når vi har bare én planet. På sikt vil det være all grunn til å ha et alternativ. Skal arten bestå, må vi vekk fra jorda, da kan Mars være redningen.
Grunnene til at Mars er valgt ut som den planeten Musk og hans SpaceX-eksperter, er flere. Blant annet at planeten har flere likhetstrekk med vår klode. Men den har lavere tyngdekraft, likt antall soltimer og en atmosfære uten nok oksygen. Mennesker på mars må til enhver tid gå med oksygen-masker.
Elon Musk
Mars er i bevegelse som jorda, og er nærmest vår klode i en kort periode. Det tar ca to år mellom hver gang dette skjer. En reise til Mars vil ta mellom syv og ni måneder. Måneder, ja!
Vil Elon Musk lykkes på Mars? Sannsynligvis. Men det vil koste store summer og det vi ta tid.
Elon Musk er en av verdens rikeste med en formue på nær $250 milliarder, han er 53 år og fra Pretoria i Sør Afrika.
“You want to wake up in the morning and think the future is going to be great – and that’s what being a spacefaring civilization is all about. It’s about believing in the future and thinking that the future will be better than the past. And I can’t think of anything more exciting than going out there and being among the stars.”
Mars ligger omtrent halvannen gang så langt fra solen som jorda, så den får fortsatt en god mengde sollys.
Det er litt kaldt der, men vi kan varme det opp. Atmosfæren består hovedsakelig av CO2, med noe nitrogen og argon samt noen få andre sporstoffer. Noe som betyr at vi kan dyrke planter på Mars bare ved å komprimere atmosfæren.
Tyngdekraften på Mars er omtrent 38 % av jordas, så vi vil være i stand til å løfte tunge ting og bevege oss lett rundt.
Dessuten er altså lengden på dagen bemerkelsesverdig lik den på Jorden.
SpaceXs Starship-romskip og Super Heavy-rakett – samlet kjent som Starship – representerer et fullstendig gjenbrukbart transportsystem. Dette er designet for å frakte både mannskap og last til jordens omløpsbane.
Vil Elon Musk lykkes på Mars? Hva tror du?
Mars Dune Alpha
Sammen med de nærmeste planetene som vi kjenner til fra før, månen, Venus, Jupiter osv.
Starship er verdens kraftigste utskytningsfartøy som noen gang er utviklet. Og fartøyer er i stand til å frakte opptil 150 metriske tonn i gjenbrukbar form og 250 metriske tonn som engangsbruk.
Det er planlagt at mennesker skal kunne reise til- og fra planeten Mars i framtiden. Hvem som skal får det farefulle oppdraget, er under vurdering. Det er flere grupper via NASA som øver på å bo på Mars.
Mars Dune Alpha, er en “kunstig planet” som er så lik miljøet på planeten som mulig. Menneskene som er med i forskningsprosjektet har bodd her i snart 400 døgn.
Det er etter det vi har forstått, kun amerikanske statsborgere som i første omgang blir plukket ut til denne store oppgaven. Sluttproduktet er et samarbeide mellom Musk, SpaceX og NASA, som er ansvarlig for prosjektet.
Din neste bil er en elbil. Enten du vil det eller ei, så vil myndighetene tvinge deg til å tenke miljø, før du kjøper din neste bil. Og du skal aller helst kjøre fossilfritt. Om du nekter, og heller vil gå for en brukt Volkswagen på Diesel, eller Volvo som går på bensin. Vil du bli møtt med så store avgifter at det vil bli svinedyrt.
Bergenet lesetid: 4 minutter
Kina
Myndighetene vil tvinge deg til å droppe fossilt og heller gå for elbil. Aller nådigst kan du få kjøpt en ny hybridbil noen få år til. Men også disse bilene som går på strøm og bensin kombinert, skal etterhvert fases ut – om noen år.
Fossilfritt drivstoff er ikke bare å kjøre elektrisk, det finnes flere alternativer. Men for biler som selges i Norge, er det i all hovedsak elbiler som selges. Det finnes også biogass, hydrogen og naturgass, men for bilsalget, er det en forsvinnende liten del her i landet.
Ladbar hybrid er altså alternativet til ren elbil. I Kina økte antallet produserte ladbare hybridbiler med 36 prosent. fra 5,5 til 7,7 millioner biler i 2023. Elbiler produsert i Kina, derimot, økte voldsomt fra 2022 til 2023. Og Kina selge mest elbiler av alle land i verden.
Salget av elbil til utlandet, fra Kina, økte med 77 prosent i 2023.
Elektriske kjøretøy utgjorde mer enn en tredjedel av de 21,7 millioner nye kjøretøyene som ble solgt i Kina i fjor, sammenlignet med 28 prosent i 2022.
Din neste bil er en elbil. Sannsynligvis en Tesla, eller en BYD. “Build Your Dream” er det kinesiske bilmerket som produserer flest biler i verden. Ikke mindre enn én bil hvert sjette minutt. NIO og Xpeng, er andre elbil-merker du sannsynligvis har hørt om, som også er populære i Europa.
Elon Musk som er eier av den amerikanske elbilprodusenten Tesla, sliter nå med salgstallene.
Prisene kuttes, fordi konkurransen fra Kina er så merkbare. Nå får du Teslas Y-modell, den mest populære blant nordmenn, til sterkt reduserte priser. Fordi BYD og andre Kina-merker selges billigere.
I USA selges det for få elbiler, hvis Joe Biden, den amerikanske presidenten får si sin mening. Amerikanere er skeptisk til elbilenes kapasitet. Det er ofte lange avstander og fortsatt for få ladepunkter. Det gjør at amerikanerne sverger til bensin og diesel.
En annen viktig faktor er at amerikanerne vil ha store biler. Biler som har god plass og lastekapasitet, da blir de fleste elbilene for små for amerikanerne. Derfor selges det langt færre elbiler enn det President Biden hadde håpet på.
Det grønne skifte
Fram til 1. januar 2023 kunne du avgiftsfritt og momsfritt, få kjøpe elbiler til over en halv million kroner. Etter den datoen ble det til manges fortvilelse, moms på elbiler over fem hundre tusen kroner.
Allikevel tvinger det grønne skifte seg fram, også i Norge. Vi skal og må få ned utslippene av farlige klimagasser.
Verden må gjøre alt den kan for å begrense økningen i den globale gjennomsnittstemperaturen til maks 2 grader. Hvis ikke kommer hekser og troll og tar oss. Neida, men forskerne mener at det vil gå fryktelig galt, om temperaturen på kloden fortsetter å stige. Det er selve kjernen i jobben, og lykkes med det grønne skifte.
Det svært få klimaforkjempere, særlig i Norge ikke snakker om. Er det faktum at Kina bygger 2 nye kullkraftverk i uka. Som tilsvarer 30.000 terawattimer fra kullkraftverk i året. Mens i Norge produserer vi 152,2 terawattimer strøm per år.
Det betyr at du kan kjøre diesel- og bensinbil med god samvittighet, litt til.
Slik øker din formue, krone for krone. Om du velger riktige aksjer eller riktig fond. Vi, og mange med oss anbefaler indeksfond. Fordi indeksfond følger indeksene i bransjene eller markedene for flere sektorer. Men skal du virkelig tjene gode penger på børs, anbefaler vi utbytteaksjer.
Bergenet lesetid: 6 minutter
Utbytteaksjer
De lærde strides om hvorvidt det lønner seg å investere i selskap som utbetaler utbytte.
Mange spør seg, burde ikke heller pengene gå til økte investeringer og trygge arbeidsplassene i selskapet? Jo, det og. Men mange av de største og solide selskapene i Norge, tjener så mye penger at det ligger i selskapets mandat. At deler av overskuddet skal deles ut til lojale aksjonærer som sitter på aksjen over tid – som utbytte.
Aksjeutbytte, også kjent som direkteavkastning, innebærer at et selskap tar penger fra kontantbeholdningen sin og gir tilbake til aksjonærene
Slik øker din formue, sakte, men sikkert, gradvis over tid. Ja, det tar tid. Noen av selskapene betaler ikke utbytte mer enn én gang per år. Men da ofte betydelige beløp, som DNB, eksempelvis, som betaler 16 kroner. For hver eneste aksje du eier. 16 kroner, ja. Det kan det bli penger av, ikke sant?
Porteføljen endrer seg daglig, opp og ned som aksjekursene, Foto: Vargas12.com
Gjensidige forsikring, et annet bunnsolid selskap med god inntjening over år, som velger å betale store summer til aksjonærene sine i form av utbytte. Norges største forsikringsselskap betaler 8,75,- per aksje i utbytte, én gang i året. Andre selskap kan betale kvartalsvis, men da ofte i litt mindre skala.
Når vi engang i framtiden bestemmer oss for å ta ut fortjenesten. For det er jo som kjent her hemmeligheten ligger. Å reinvestere alt utbytte til enda flere aksjer.
Vi øker potten i våre respektive aksjer – så ofte vi kan Foto: Vargas12.com
Portefølje
Vi velger aldri aksjer ut i fra hvor stort utbytte som utbetales, alene. Men ut i fra selskapets størrelse, omsetning, fortjeneste og hvem som sitter i de viktigste posisjonene. En god ledelse er helt avgjørende for at vi velger å bruke penger på et selskap som vi skal sitte lenge i, med våre aksjer.
Alle våre aksjer i vår portefølje er utbytteaksjer. Totalt vil beløpet ligge på mellom 60.000 og 80.000 kr, for inneværende år. Bare i utbytte. For neste år, så lenge markedet er stabilt som forventet, med små naturlige justeringer, vil vi sannsynligvis runde 100.000 kr i utbytte i 2025.
Vår portefølje øker, grunnet solide utbytter fra selskapene vi eier Foto: Vargas12.com
Vår Portefølje består av 98 prosent aksjer og kun 2 prosent fond, der fondsandelen skal opp mot ti prosent på sikt. Vi eier KLP AksjeGlobal Indeks P, som har 10,5 prosent avkastning så langt i år. I banken får du kanskje opp mot 5 prosent på høyrentekonto. Da er det et enkelt regnestykke at det lønner seg å sitte i fond i stedet.
Gjensidige forsikring
Vår portefølje består av 60,7 prosent i kategorien “finansielle tjenester“. Dette fordi vi kjøpte mye Gjensidige forsikring i forkant av utbytte. Det faller seg naturlig at man selger seg ned noe og kjøper andre trygge utbytteaksjer om en aksje har for stor andel.
Vi eier også DNB som også er inn under “finansielle tjenester“. Denne delen skal økes, da X-dag nærmer seg før utbytte. Dagen før X-dag, er den siste datoen du kan kjøpe aksjer for å være berettiget utbytte. Dette varier fra selskap til selskap, og derfor nyttig å følge med på.
BW LPG is a world leader in liquefied petroleum gas (LPG) shipping. We own and operate the world’s largest fleet of modern Very Large Gas Carriers (VLGCs), and the largest number of VLGCs to be powered by LPG.
BWLPG.com
Nest største post i vår portefølje er “Energi“. Dette fordi vi eier en solid bunke med AkerBP-aksjer. Norges nest største oljeselskap etter Equinor. Tjener mye penger, har en solid ledelse og et selskap som gir utbytte fire ganger per år, altså hvert kvartal. Siste utbytte fra AkerBP var på 6,33 kr.
Laks
Tredje største post er “Konsument defensive“, eller Mowi, som det blir i en konkret aksje.
Verdens største oppdrettsselskap, eid av John Fredriksen. Et selskap som spruter cash og som kaster penger etter aksjonærene i form av utbytte. Et bunnsolid selskap med svært god ledelse på alle nivåer.
Også under sektor energi er fraktselskapet, BW LPG. Et selskap som kanskje ikke er så kjent for menig mann og kvinne. Men som er velkjent for alle som vet hva tank-sektoren har å si i markedet. Altså båtfrakt.
BW LPG frakter flytende gass i de aller største frakteskipene til havs. Når vi vet hvordan ser ut i skrivende stund, er mangelen på energi generelt og gass spesielt helt tydelig. Og slik vil det være helt til Putins gass ikke når sine kunder lenger.
BW LPG drives ordentlig med en solid ledelse og gir økte utbytter fire ganger per år. Aksjen er allerede opp 76 prosent på ett år, vi tror det er mer oppgang å hente her.
Slik øker din formue, dag for dag. Uten at du behøver å gjøre mye annet enn å sette penger inn på Nordnet-kontoen din. La utbytte-aksjene gjøre jobben for deg. Du vil bli rik – om du er tålmodig.
Vi gjør oppmerksom på at du kan risikere å tape penger i aksjemarkedet, ikke bruk mer penger enn du har råd til å tape.
Siste kommentarer