Krim på tilbud – rett i postkassen

Krim på tilbud – rett i postkassen. Forfatteren Øyvind Teige sender nå ut siste rest av lageret til krimromanen “Mildred”. Pris: 199 kroner inkludert frakt. Ja, du leste riktig. I denne dyrtiden vi lever i, er det viktig å bidra med hyggelig opplevelser for folk flest.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Billig krim

Å lese er en begivenhet gjennom høsten og vinteren for mange – billigere krim er det vrient å finne. Du kan betale med VIPPS via 41274786 og selvsagt få signerte utgaver. Det er forfatteren som sender deg boken.

Du mottar boken i posten et par daget etter at du har bekreftet betaling og din adresse via Facebook.

Merk – dette er ingen barnebok, men krim for voksne, en krimroman om Mildred fra Nordmøre som arver milliarder av kroner. Boken kom ut rett før jul i 2015, men er ikke å finne andre steder enn hos forfatterens eget lager. Alle som ønsker får selvsagt signerte utgaver.

Skal du ha billige julegaver – bestill flere bøker, jo billigere blir det. Fem bøker 790 kr. inkludert frakt.

Om det kommer en direkte oppfølger av Mildred? Ja, det skal du ikke se bort fra. Jo flere bøker som selges nå før jul, jo mer har forfatteren å lage nye bøker for. No presure! Manuset til “Presten” er tilnærmet ferdig og det hadde vært en ny drøm om gikk i oppfyllelse å få gitt den ut, må innrømme det.

Her er litt mer om det som skjer i denne krimromanen som du får hjem i din postkasse for kun 199 kroner, inkludert frakt.

Utdrag fra prologen:

Drømmen er forvandlet til et mareritt, hun ser for seg låven, kyrne og luken i gulvet. Lukten er som den pleier, skarp og ubehagelig. Hun beveger seg sakte innover, en ku rauter, Mildred skvetter. Ansiktet er vått, svetten er synlig, hodet går fram og tilbake. Urolig. Frykten for å falle er ubeskrivelig, hun begynner å gråte, både i drømmen, i marerittet og i senga. Lemmen er fjernet, hun stirrer ned i den brune massen av avføring, møkk fra mer enn tjue kyr. Det syder, stanken er uutholdelig…

Fra Mildred, av Øyvind Teige

Populær krim

Første opplag ble utsolgt. Boken er solgt i mer enn 6000 eksemplar, noe som er overraskende bra for en nykommer og debutant i denne bransjen. Kanskje fordi mange kjøpte boken i tiden før jul, med aktivt salg via kjøpesenter og butikker.

Men også fordi “Mildred” som fersk, ny og lokal krim fra Nordmøre – var noe nytt og spennende i regionen. Alle som ønsker og bestiller – får selvsagt signerte utgaver.

Krim på tilbud - rett i postkassen

Foto: Copyright forfatter av Mildred, Øyvind Teige

Krim på tilbud - rett i postkassen

Som vist på Facebook:

Jeg har fått noen ønsker om kjøp av Mildred, siden den kun selges direkte fra meg – kommer siste tilbud nå, i god tid før jul. Alle kan få boken tilsendt. Merk at dette er Mildred fra 2015, men boken er like god for det. Selger ut siste rest nå, Kun 199,- inkludert frakt. Tar VIPPS på, 41274786. Husk å sende meg navn og full adresse. Alle som ønsker får selvsagt signert utgave. Billigere julegave skal man lete lenge etter.

Øyvind Teige via Facebook (merk at navnet skrives Oyvind Teige på Facebook)

Fra boken:

Hun slo på instinkt, uten å tenke på konsekvensene. Mildred følte hun sloss for livet og var lynraskt nede og plukket opp revolveren og snudde mannen rundt. Hun så rett inn i to livredde, smale øyne i et blodig ansikt. Hun skalv av redsel. «Hvem er du?! Svar for faen!» Det kom kun ubestemmelige stønn fra mannen.

Porolog:

Mildred Kanestraum arver betydelig beløp, penger andre vil gjøre mye for å få tak i. Mildred kommer fra en gård på Tingvoll på Nordmøre. Her bor hun sammen med sine foreldre og en yngre bror. En lenge planlagt ferie går ikke helt etter planen. En forretningsadvokat ønsker å hjelpe Mildred med å kontrollere verdiene, tilsynelatende. Historien ender opp i en jakt som endrer Mildreds liv. Sofie Larsen og Fredrik Bolsø fra Kripos får flere uventede, kompliserte og skremmende saker å nøste opp i. Ikke minst flere lik.

En fartsfylt og spennende bok om svik, sorg, vennskap, kjærlighet og grådighet.

Forfatteren Øyvind Teige kommer fra Nordmøre, men er siden 1990 bosatt i Fredrikstad.

Du er altså bare noen få tastetrykk unna å få et par bøker du kan gi bort i julegave, til prisen for én krim hos bokhandlere landet rundt. Og merk, du får den rett hjem i postkassen. Du trenger ikke kle på deg, engang.

Nevnte jeg at prisen for én krimroman rett i postkassen er kun 199 kroner – inkludert frakt? Og, ja, jeg tar vipps på 41274786. Krim på tilbud – rett i postkassen. Alle som ønsker og bestiller – får selvsagt signerte utgaver.

Boken selges ut billig for å få ned lageret og kanskje gjøre plass til den neste krimromanen om Mildred …

Spørsmål? Ta kontakt via Facebook eller på mail, Vargas12.com@gmail.com.

Øyvind Teige for

Vargas

Champions League rulles i gang

Champions League rulles i gang fra medio september. Et høsttegn like godt som noe. Endelig skal den europeiske toppfotballen spilles rundt om i Europa på de største arenaene. Og endelig får vi se fotball i 4K, igjen.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Engelske lag

TV2 som sitter på rettighetene til den viktigste turneringen innen moderne fotball – tar seerne på alvor. Ved å sende de fleste kampene i Champions League i den aller beste tv-kvaliteten som finnes, 4K.

Les også: Slik ender ikke Premier League-tabellen

Som vi skrev i februar da vårsesongen og sluttspillet tok til. Manchester City var favoritter og vant så fortjent så fortjent det gjeveste trofeet. Pep Guardiola og co tok også ligatittelen og det gjeve FA-cup-trofeet, de tok dermed “The Treble“. Noe som skjer svært sjeldent i England. Manchester United gjorde denne bragden i 1998-1999-sesongen.

Nå er det igjen høst og Champions League på TV. Newcastle er med for aller første gang. Arsenal og Manchester United er de to siste lagene av de engelske som får være med å leke med de aller best.

Newcastle åpner borte mot AC Milan i Milano tirsdag 19, september. Samme dag kommer Røde Stjerne til Etihad for å møte Haaland og City. Onsdag 20. september reiser Manchester United til München for å møte Bayern. Mens Martin Ødegaard tar med seg sine spillere til hjemmekamp for Arsenal mot PSV, samme dag.

Vi anglofile følger med på Premier League, men selvsagt også de engelske lagene i Champions League.

Beste spillerne

Den beste fotballen spilles som kjent i de gjeveste turneringene. Noen vil hevde at det er for mange gode spillere som har reist til Saudi-Arabia, og dermed svekket Champions League – noe som bare er sprøyt.

Champions League rulles i gang

Bildet er tatt av jorono fra Pixabay

Selvsagt er det alltid stas med de aller beste spillerne på den største scenen når Champions League rulles i gang. Men Karim Benzema ble fristet av skyhøy lønn i Saudi Arabia, Lionel Messi reiste til USA for å spille for David Beckham i Inter Miami.

Det betyr ikke at det ikke finnes profiler igjen i Champions League. Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard gjør at mange nordmenn følger litt ekstra med denne sesongen. I tillegg har Bayern München, Napoli, Real Madrid og PSG fortsatt verdensstjerner, på hver eneste plass på laget.

Alle lag som har kommet så langt at de er kvalifisert til å spille i den gjeveste og mest innbringende europacupen, vil åpenbart komme så langt som mulig. Ikke tro et øyeblikk at lagene som spiller i Champions League, hviler spillere til disse kampene, for å gjøre det bedre i den hjemlige ligaen .

Tvert i mot – her vil det være full pupp fra første kamp. Det er all grunn å begynne å glede seg.

Gruppene

Gruppe A

 • Bayern München
 • Manchester United
 • FC København
 • Galatasaray

Gruppe B

 • Sevilla
 • Arsenal
 • PSV
 • RC Lens

Gruppe C

 • Napoli
 • Real Madrid
 • Braga
 • Union Berlin

Les også: Pep henter Wolves-stjerne

Gruppe D

 • Benfica
 • Inter
 • RB Salzburg
 • Real Sociedad

Gruppe E

 • Feyenoord
 • Atlético Madrid
 • Lazio
 • Celtic

Gruppe F

 • PSG
 • Dortmund
 • Milan
 • Newcastle

Gruppe G

 • Manchester City
 • RB Leipzig
 • Røde Stjerne
 • Young Boys

Gruppe H

 • Barcelona
 • Porto
 • Sjakhtar Donetsk
 • Antwerpen

Her finner du hele spilleprogrammet for kommende Champions League-turneringen.

God fornøyelse!

Vargas

Slik blir du forfatter

Slik blir du forfatter. Du må bare fortsette å skrive. Skrive mye og ofte. Følg hjertet og hjerne. Men du må ikke gi opp når det butter og får skrivesperre. Husk, det tar tid å bli god nok, selv da vil du kanskje ikke bli antatt på mange år, kanskje aldri. Det er nemlig ikke alle som blir forfatter, men du kan bli det.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Ditt verk

Å skrive skjønnlitterært er den ultimate skrivetesten.

Det er forfattere som skriver så du gråter, blir påvirket psykisk og fysisk. Blir redd og glad, nervøs og sorgtung. De beste skriverne gjør noe med oss, det er derfor de skriver og vi leser. Jo Nesbø, kanskje Norges dyktigste krimforfatter, skriver skjønnlitterært, men også barnebøker.

Les også: Forfatteren, deg!

Ikke forsøk å kopier de beste, men finn din egen penn, skriv fra eget hode, men la deg gjerne inspirere av de beste. Det kan gi deg både tips og vilje til å etterhvert levere fantastiske manus, så bunnsolide at forlagene ikke lenger kan overse din tekst. Da er du på god vei.

Vi som skriver, lærer av de beste hele tiden, noen av oss makter til slutt å gi ut egne verk. Andre forblir skrivere som bare skriver. Men der manuset blir liggende oppe på andre manus – langt inn i nederste skuff. For alle skal ikke bli forfattere. Slik er det bare.

Kun de som klarer å formidle godt nok, har disiplin og fortellerevne.

Evner gode nok til å bli antatt, har muligheten til å bli en forfatter leserne aldri glemmer. Å bli antatt av et forlag handler ikke om tilfeldigheter, men godt håndverk. Gode redaktør kan lese en halv side og forstå at teksten er bearbeidet nok til at vedkommende ønsker å lese mer.

Slik blir du forfatter

Bildet er tatt av Valerio Errani fra Pixabay

10.000 timer

Å bli en god skjønnlitterær forfatter krever tid, dedikasjon og praksis. Eller trening om du vil. En myte forteller oss at man blir aldri god nok med mindre man er villig til å trene eller øve i minst 10.000 timer eller mer. Heldigvis er det en myte, men når det kommer til å bli en god forfatter, stemmer det nok.

Les også: Til alle skrivere …

Skjønnlitteratur har en unik evne til å fange menneskets fantasi og føre leseren inn i en annen verden. Å bli en dyktig skjønnlitterær forfatter gir deg muligheten til å formidle dine historier og tanker på en måte som kan berøre og inspirere andre.

Her er noen trinn du kan følge for å utvikle dine skriveferdigheter og bli en god skjønnlitterær forfatter.

En av de viktigste tingene du kan gjøre for å bli en bedre skjønnlitterær forfatter er å lese mye. Les romaner, noveller, poesi og andre former for skjønnlitteratur fra ulike sjangre og tidsperioder. Dette vil eksponere deg for ulike skrivestiler og perspektiver, og det kan bidra til å utvide din egen forståelse av litteratur.

Skriving er som enhver annen ferdighet – jo mer du øver, jo bedre blir du. Sett av tid hver dag til å skrive, selv om det bare er noen få setninger eller en kort historie. Øvelse er nøkkelen til å forbedre egne skriveferdigheter.

Det finnes en mengde bøker om skrivehåndverket som kan hjelpe deg med å forstå grunnleggende prinsipper som karakterutvikling, plotstruktur og dialog. Noen anbefalte bøker inkluderer “On Writing” av Stephen King og “The Elements of Style” av William Strunk Jr. og E.B. White.

Ja, eller bare det å lese god krim av Jo Nesbø, da. Gjør uansett noe med oss.

Eksperimentere

Det er viktig å få tilbakemelding på ditt skriftlige arbeid. Dette kan være fra venner, familie eller skrivegrupper. Å motta konstruktive tilbakemeldinger kan hjelpe deg med å identifisere styrker og svakheter i ditt arbeid og gi deg retningslinjer for forbedring.

Skriving er en prosess, og den første utkastet er sjelden perfekt. Ta deg tid til å redigere og revidere ditt arbeid grundig. Dette innebærer å se etter grammatikk- og stavefeil, samt å forbedre strukturen, karakterutviklingen og plottet.

En god skjønnlitterær forfatter må forstå mennesker og deres kultur. Les om psykologi, sosiologi, historie og andre fagområder som kan hjelpe deg med å skape troverdige karakterer og miljøer.

Ikke vær redd for å eksperimentere med dine skriveprosjekter. Vær original og våg å utfordre deg selv som forfatter. Det er ofte i de dristige valgene at ekte kreativitet blomstrer.

Til slutt er målet å dele dine historier med verden. Du kan publisere på nettet, sende inn til litterære tidsskrifter eller arbeide mot å få en bok utgitt.

Å dele ditt arbeid gir deg muligheten til å nå et bredere publikum og få tilbakemelding fra leserne.

Lykke til!

Vargas

Billie eller Rihanna mest sexy?

Billie eller Rihanna mest sexy? Siden vi er straffeforfulgt en rekke ganger med feil billedbruk, tør vi ikke annet enn å bruke bilder av verdenes mestselgende og sexy artister på vår blogg, som ligger i linker til andre sider. Regningen er for store og vi må være redelige mot våre lesere.

Lars Winnerbäck

Legg merke til bildene i denne artikkelen. Bildene er tatt live sommeren 2022 i Fredrikstad. Ikke av Billie Eilish eller Rihanna, men av fantastiske Lars Winnerbäck. Ektefellen til den norske skuespilleren i TV-serien Exit, selveste Agnes Kittelsen. Bildet er tatt av undertegnede og kopierer du det vil du få en faktura du blir tvunget til å betale. Vi vet hva vi snakker om. Been there done that, for å si det mildt.

Etter at vi har gått på en smell eller to vedrørende billedbruk, har vi valgt å enten publisere egne bilder. Eller bruke det rikholdige arkivet til Pixabay.com. Herfra kan du dele bilder fritt uten å risikere å få en diger faktura med på kjøpet. Men vær obs, det finnes bilder på denne nettsiden som ikke er gratis også, så pass på.

For at du skal kunne se bildene av de nevnte stjernene for å gjøre deg opp en mening selv, så viser vi til Twitter.com. Her kan du finne alle typer bilder som er i en Tweet, om du henviser til linken bildene eller videoene er publisert, slik:

Billie eller Rihanna mest sexy?

Bildet er tatt av SplitShire fra Pixabay

Rihanna eller Billie

Rihanna er sannsynligvis verdens mest sexy kvinne, gravid eller ikke. Men bildet som lager de største overskriftene verden over, er den halvnakne Billie Eilish. Artisten som fram til dette bildet ble tatt, har vært kjent for å gå i store og posete klær. Der hun bevisst har skjult sine yppige former. Hvorfor det? Hva har hun å skjule?

Billie Eilish er en stor artist med en fantastisk stemme, nå vil hun sannsynligvis bli brukt som modell også. Hvor hun selv måtte ønske. I 2022 vant Billie Oscar for beste filmmusikk for låta til filmen med samme navn: No Time to Die.

Billie eller Rihanna mest sexy? Eller liker du heller Winnerbäck bedre?

Du får gjøre deg opp din egen mening, men ikke stjel andres bilder. Da havner du i saksa. Du må regne med en faktura på alt fra et par tusen kroner til både ti, femten og opp mot hundre tusen kroner, om du er riktig uheldig. Eller uansvarlig, som det egentlig bør kalles.

Opphavsrettsloven

Lov om bruk av bilder, også kjent som opphavsrettsloven, regulerer bruken av bilder som tilhører andre personer eller organisasjoner. Denne loven sikrer opphavsretten til bildeskaperne og gir dem eksklusive rettigheter til sine verk.

Lov om bruk av bilder gir opphavsmenn og -kvinner beskyttelse og kontroll over bruken av deres bilder. Opphavspersonen har enerett til å bestemme hvordan bildene kan brukes og distribueres. Dette innebærer at andre ikke kan bruke eller publisere bildene uten tillatelse.

For å bruke andres bilder lovlig, kreves det som regel samtykke fra opphavspersonen eller rettighetshaveren. Samtykke kan gis skriftlig eller muntlig, men det er alltid anbefalt å få det skriftlig for å unngå uklarheter i fremtiden.

Det finnes imidlertid unntak der bruk av bilder kan være tillatt uten samtykke.

Dette inkluderer blant annet sitatbruk, bruk i nyhetsreportasjer eller dokumentarformål, samt bruken av bilder i undervisning og forskning.

Disse unntakene er underlagt visse vilkår og må balansere opphavspersonens rettigheter med samfunnets interesse.

Vargas

Film ikke lenger best på kino?

Film ikke lenger best på kino? Kanskje bortsatt fra i Fredrikstad som har Norges beste kino – kåret flere år på rad. Her er både salen(e) billedkvaliteten og lyden av ypperste kvalitet. Også i Oslo er det bra kinotilbud for kresne filmelskere. Men i Norge forøvrig, kan du like gjerne se filmen hjemme. For nå har også TV-produsentene blitt så gode på kvalitet – at du fint kan ha kino hjemme.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Premier League

Alt du behøver for å få et godt nok TV-bilde som gir deg den ultimate film-følelsen, slik du gjør på de beste kinoene er 4K-kvalitet og god nok lyd. Har du en 4K-TV, 4K-HDMI-kabel og en dekoder eller Apple-TV som leverer 4K-kvalitet, er det bare å gønne på.

Film ikke lenger best på kino? I hvert fall ikke om du velger de distributørene som tar deg som kunde på alvor. og dermed leverer 4K Ultra HD. Som er det beste du får servert av billedkvalitet i Norge i dag.

Dessverre er det ikke alle distributører som leverer film eller serier i 4K ennå, men det kommer. Håper vi. TV2 leverer Champions League-kampene i 4K. Viaplay makter ikke å levere Premier League i 4K, noe som er sort skuffende med den prisen de forlanger for å se Haaland herje på balløya.

Netflix, Disney+ og Apple TV+ er best i klassen og leverer en rekke filmer og serier i beste kvalitet. Verken NRK, HBO, Viaplay, Viasat eller Strim leverer noe som helst innen 4K, bortsett fra om du bestiller TV2 Play via Strim.

Film ikke lenger best på kino?

Bildet er tatt av Joe fra Pixabay

4K-kvalitet

I de siste årene har 4K-kvalitet på TV blitt stadig mer populært blant forbrukere verden over.

Les også: Avatar – The Way of Water nå på Disney+

Denne høyoppløselige bildestandarden gir en utrolig visuell opplevelse med enestående detaljnivå og skarphet. I denne artikkelen skal vi dykke ned i hva 4K-kvalitet egentlig innebærer, fordelene det bringer, og hvorfor det kan være verdt å vurdere en 4K-TV for ditt eget underholdningssystem.

Før vi går videre, la oss starte med en grunnleggende forklaring av begrepet “4K”. 4K refererer til oppløsningen på et bilde eller en skjerm, og er målt i antall piksler som utgjør bildet. I tilfelle av 4K-kvalitet, er oppløsningen på 3840 x 2160 piksler.

Dette betyr at skjermen har omtrent 8,3 millioner piksler totalt, som er fire ganger så mange som en standard 1080p full HD-skjerm.

Den økte pikseltettheten til 4K gir en betydelig forbedring i bildekvaliteten sammenlignet med tidligere oppløsninger. Med flere piksler pakket inn i hver tomme av skjermen, blir bildene mer skarpe, detaljerte og livaktige. Dette er spesielt merkbart på større TV-skjermer eller når man ser på innhold med mye fin tekstur eller små detaljer. Filmer eller serier som naturdokumentarer eller sportsbegivenheter.

En av de viktigste fordelene med 4K-kvalitet er den økte graden av realisme det gir til bildene.

Når du ser på en 4K-TV, er det som å se ut gjennom et vindu og få en direkte visuell opplevelse. Detaljene er så klare at du kan skille hver eneste hårtust på en skuespillers hode eller hver eneste stråle av sollys som trenger gjennom bladene i et tre. Denne realisme-effekten skaper en dypere fordybelse i innholdet du ser på, og gir deg en mer engasjerende og underholdende opplevelse.

Underholdning

Så hva er god underholdning for deg? Om du ikke har sett den nye Avatar-filmen, er du ikke særlig opptatt av gode eventyr. Eventyr laget på fantastisk vis med eksepsjonelle farger og en uvirkelig billedkvalitet. Særlig vist på Disney+, men også de beste kinoene.

Om du har 4K-kvalitet tilgjengelig, anbefaler vi på det sterkeste Netflix-serien “Our Planet” eller “Vårt Utrolige Hjem” som den heter på norsk. Kommentarene er lest av selveste Sir David Attenborough, som gjør det hele enda litt mer troverdig.

Fargene i denne serien er noe av det klareste vi har sett i noen dokumentar noen gang. Og det er det som er så spesielt med 4K-kvalitet, man får fram fagene på en helt ny måte, der også det sorte i TV-bildet er helt sort. Ikke nyanser av sort.

Du har selvsagt sett “Papirhuset“, “The Crown“, “Peaky Blinders“, “Breaking Bad” og “The Darkest Hour“. Alt dette fantastisk underholdning, nettopp på Netflix. Men det er så mange andre gode måter å bli underholdt på og. alle disse har det til felles at de sendes i 4K-kvalitet. Noe som gjør opplevelsen forsterket.

For å få best mulig lyd bør du investere i ordentlige høytalere som gir deg stereolyd, eller i de minste en lydplanke som gjør lyden bedre. Lyden i de fleste TV-ere, uansett pris og kvalitet er ikke bra nok for å få kinofølelsen.

Om du er opptatt av god underholdning sammen med flokken din, velg 4K-kvalitet neste gang du kjøper TV. På den måten får du kino-opplevelsen rett hjem i stua. Det er så stor forskjell at du vil oppleve det som en helt ny underholdningsverden.

Vargas

Endelig er Reiseradioen tilbake

Endelig er Reiseradioen tilbake i eteren. Norges viktigste, beste og mest populære radioprogram på NRK P1. Vi vet du gleder deg, slik du gjorde i fjor og året før når Reiseradio-vignetten starter, da er det sommer i Norge.

Lørdag 17. juni

Introen til velkjente “The Kid From Red Bank” er som sol i ørene for hundretusener av nordmenn hver sommer. Som om det ikke er ordentlig sommer for folk flest, uten dette lettbente radioprogrammet. Nok et bevis på at vi er ‘vanedyr’ som vil beholde de gode rutinene våre.

Spesielt når det gir oss minner fra sommeren i fjor og mange somre før det.

Reiseradioen starter opp første lørdag etter at sommerferien starter for alle Norges elever og studenter. I år altså lørdag 17. juni, slik det seg hør og bør med skoleferiestart fredag 16. juni.

Tuner du inn radioen din på P1 allerede i dag og husker å slå på, på lørdag kl 09:03, så vil du få høre statsminister Jonas Gahr Støre – åpne årets sommer i radioen din. Det er så verdt å lytte til.

De 24 første sekundene av «The Kid From Red Bank» med Count Basies orkester har vært Reiseradioens kjenningsmelodi siden starten. Siden slutten av 1990-tallet har det vært tradisjon å avslutte sesongens siste program med å spille låten «En sommer er over» med Kirsti Sparboe

Wikipedia.org
Endelig er Reiseradioen tilbake

Bildet er tatt av Pexels fra Pixabay

Reiseradioen i NRK P1 er Norges mest populære radioprogram Foto: NRK Underholdning

Følgesvenn

Endelig er Reiseradioen tilbake, noe som er synonymt med sommer, ferie og fri. Svaberg, strand, fjell, sjø eller deilige late dager på hytta. Reiseradioen senker rett og slett pulsen på hele landet.

For veldig mange nordmenn har Reiseradioen vært en kjær følgesvenn gjennom mang en sommer. Det er som om vi har en venn som besøker oss hver eneste sommerferie, som vi gleder oss veldig til å hilse på, år etter år.

Og skulle NRK mot formodning endre eller enda verre, fjerne Reiseradioen – vil vi oppleve protester vi aldri har sett maken til i dette landet. La oss håpe vi aldri kommer i nærheten av et slikt skrekkscenario. Hører dere, NRK?

Reiseradioen har vel egentlig levert 60 år år med sol, sommer, musikk og en stor del kjærlighet til folket. Måtte det fortsette i mange generasjoner til. Endelig er Reiseradioen tilbake i en radio nær deg.

Jubileum

Mandag 24. juni 1963 gikk den første Reiseradioen på lufta. Siden har den forlystet hundretusener av radiolyttere – sommer etter sommer.

 Selv om Reiseradioen har gjennomgått store endringer i formen, viser kjøreplanen for den første sendingen i 1963 at mange av de faste elementene var på plass allerede da.

Mye sommerlett musikk, lett tone, badetemperaturerer og en av statsmeteorologene på plass for å fortelle om sommerværet og badetemperaturer i alle år.

Alle de gode rutine som vi forventer å høre, som gjør hele programmet så deilig forutsigbart, men også underholdende på samme tid. Fra 17. juni til 13. august kan du oppleve jubileums-sendingene på NRK P1. Reiseradioen er 60 år i år.

En av de viktigste grunnene til å glede seg til sommeren er et radioprogram på NRK P1, som gir deg sol i ørene i to herlige sommermorgen timer fra kl 09:00 til 11:00.

Gleder du deg sommeren og Reiseradioen?

Merk at det er Reiseradioen som erstatter Nitimens normale sendeinger på NRK P1 i sommer.

Gratulerer med jubileet og takk, NRK!

Klide: NRK.no

Vargas

AVATAR – nå på Disney+

AVATAR – nå på Disney+, en film for hele familien, et fantastisk eventyr for kresne filmelsker. Filmen AVATAR – The Way of Water har alt. Selv om noen særlig amerikanske andre tunger vil hevde at den er kjedelig og langdryg. Så skjønner vi ikke den kritikken. Filmen er et mesterverk, intet mindre.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Disney+

NRK Filmpolitiet gav de terningkast seks. Som jo er både riktig og velfortjent. Endelig kommer AVATAR tilgjengelig for alle som har Disney+. Kanskje den aller beste streamingtjenesten av alle. Og den er billigere enn de fleste andre også.

Les også: Slipp sommerstemning løs

Det har gått 13 år siden den aller første AVATAR-filmen kom, denne nye er en direkte oppfølging av den forrige. Spenningen fortsatt på planeten Pandora. Et fiktivt paradis der de blå na´viene Jake Sully og kjæresten Ney´tiri har fått tre barn og et adoptivbarn. Himmelfolket, altså menneskene – blir nok en gang fienden.

Familien og hele stammen blir tvunget på flukt til sjøfolket. Metkayina-klanen som holder til i nord. For å slippe unna av onde mennesker som vil gjøre landområdene til sine. AVATAR – The Way Of Water er ikke bare en film, men en fantastisk historie, et eventyr du bør få med deg.

James Cameron, regissøren over alle regissører har laget nok et mesterverk.

4K

Vi anbefaler at du ser den sammen med dine nærmeste. Selvsagt kommer den i 4K Ultra HD, på Disney+.

Alt du behøver er å vite at du har 4K HDMI-kabel, 4KTV og at din Apple TV eller annen type kilde, også er i 4K. Først da før du de fantastiske bildene som vist på kino.

AVATAR - nå på Disney+

Image by Gerd Altmann from Pixabay

7. juni vil tusenvis av nordmenn se AVATAR – The Way of Water hjemme i stua, på Disney+. Kan hende flere allerede har sett den på kino, ja, film er og blir best på kino, vi vet. Men det betyr ikke at man ikke kan se god underholdning hjemme fra sofakroken også.

Les også: Hvor god er TV-serien “Succession”, egentlig?

AVATAR – The Way of Water fikk selvsagt Oscar for beste visual effects I mars I år.

LOS ANGELES — “Avatar: The Way of Water” took home the Oscar for best visual effects Sunday night.

“Avatar” beat out “All Quiet on the Western Front,” “The Batman” and “Top Gun: Maverick.”

The film already had a lot to celebrate: It is the third highest-grossing movie of all time.

The James Cameron sequel has earned more than $2.2 billion worldwide.

The film headed into the Oscars on Sunday with four nominations, including best picture.

ABC11.com

AVATAR3

Om du velger å se filmen på kino eller hjemme – sørg for å se den sammen med mange andre. På den måten får man se en hyggelig langfilm som er så mye mer enn en fantastisk opplevelse. AVATAR – The Way of Water er kanskje den ultimate filmen på grunn måten den er laget på. Det er en kompleks og kostbar film.

En film som det vil bli snakket om i generasjoner.

De fargesprakende efekten ser så naturlige ut, men det er altså fantasi og teknologi på svært imponerende vis, som lurer oss til å tro på alt vi ser, som helt ekte. Men filmen er laget i det digitale domenet av folk som kan dette. James Cameron og Jon Landaus team er i ferd med å lage AVATAR 3.

Den kommer i desember 2024. Vi har allerede begynt å glede oss.

Husk å sette av 7. juni til å se film på Disney+ du også.

Vargas

Hvor god er TV-serien “Succession”, egentlig?

Hvor god er TV-serien “Succession”, egentlig? Vi elsker gode serier, og har sett “Breaking Bad” opptil flere ganger. Alle episodene. Men vi har til gode å bli imponert over “Succession”, for hva handler det om, egentlig? Å plage, rakke ned på og si mest mulig stygge ting til sine familiemedlemmer? Underholdning? Nja.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Fuck

Altså, ordet fuck blir sikkert brukt minst hundre ganger hver episode. Hvorfor det? For å fremheve at de ikke har et bedre ord i vokabularet, eller fordi de tenker på sex hele tiden? La oss ta det første først. TV-serien “Succession” har dundrende suksess, den sendes på HBO hver mandag.

Les også: Ryker forholdet ditt i sommer?

Det er en dobbelt Emmy-vinner vi snakker om, så mange har sett og likt denne serien, men vi stiller et betimelig spørsmål. Hvor god er TV-serien “Succession”, egentlig?

Mandag 29. mai sendes siste episode av siste sesong av i alt fire sesonger. Det blir garantert mye fuck her også.

Serien handler om familien Roy, Logan er sjef med stor S, selv sjefs fuckeren, som rakker ned og hater alt som har puls. Mediemogulen, som svært mange mener er basert på den ekte familien til Rupert Murdock. Gründeren, aviseierne, milliardæren og investoren. Den ekte amerikanske sjefen – over alle sjefer.

Men altså, Logan Roy, en nådeløs jævel, en forretningsmann som allerede har gått over lik for å få det som han vil. Både i business og privat, slik serien framstår. Han har bygget det digre medieselskapet Waystar Royco fra bunnen av.

Hvor god er TV-serien "Succession", egentlig?

Foto: Pixabay av fietzfotos

Søskenflokken

Men Roy er ikke helt i form, rent helsemessig. Det benytter barna seg av, tre brødre og en datter. Kendall, Roman, Connor og Siobhan (spilt av smellvakre Sarah Snook). Det er ikke før det går ordentlig galt, at de fire søskenene skjønner at de står ovenfor et digert dilemma.

Les også: Brevet som påvirker deg

Hvem skal videreføre det digre forretningsimperiet og hvem av søskenene kan ta sjefsrollen, om noen?

Ingen av drittsekkene har evnen til å lede så mye som en flokk med speidere. Det i seg selv er faktisk en rød tråd i hele “Succession”-serien. Det er ingen som gjør et arbeidsslag. De bare dasser rundt i lokalene i selskapet med mange tusen ansatte.

Søskenene sitter enten i telefonen og slenger dritt til eller om hverandre, eller så legger de slue planer for å lure hverandre. De er notoriske drittsekker, hver og én av de tre brødrene og ikke minst deres søster, Shiv, som Siobhan kalles blant “venner”.

Luksus

Vakre leiligheter, dyre smykker, fantastiske kreasjoner, kjoler og dresser, digre yachter, tjenere på hvert et hjørne. Det er overveldende luksus og dyre merker over alt. Ja, de er rike og tilsynelatende vellykkede mennesker, Roy-familien, men stemningen dem i mellom kan du altså skjære med kniv.

Siobhan er ulykkelig gift med Tom, som også jobber i selskapet som Logan Roys lakei. Tom er også i nærheten når Logan rammes dramatisk, men det er lite å spore av sympati fra familien. En skilsmisse ligger i luften, siden Tom har vært utro og Shiv mener å vite at Tom har brukt henne til å komme på innsiden av familien.

Connor er minst synlig, han har en patetisk svak rolle, i en fyr som ikke bryr seg om familieforretningene. Kun pengene det gir å hete Roy til etternavn og sin politiske karriere. Eldstemann i søskenflokken gjør et dårlig forsøk på å bli amerikansk president.

Roman er yngst. En liten kåting som sender dick pics til blant andre Logan Roys nære medarbeider, den langt eldre Gerri Kellman. Roman er større i kjeften enn alle de andre søskenene og har med ordet fuck i hver eneste setning han uttaler. Har liten peiling på business, men sparker både til høyre og venstre når han føler for det.

Logan Roys nevø, Greg, har rollen som dust. Utnyttes til det kjedsommelig som uviten og naiv “kollega”.

Sjef i Waystar

Hvor god er TV-serien “Succession”, egentlig? Den er ikke bra, men uforutsigbar, den er platt og lite troverdig.

Kendall, en tidligere rusavhengig fyr med nerver. Heller ikke Kendall har evnen til å utfordre pappa Logan, nevneverdig. Men han har gjort en rekke forsøk uten at det har blitt til noe som helst. Ulykkelig skilt med barn, støtter han seg til de ansatte som har vært i selskapet lenge, i håp om å få ta over som sjef i Waystar.

Om han lykkes kan du altså se nå på HBO nå.

Gjør opp din egen mening om hvor god denne serien egentlig er. Legg merke til at i flere av scenene skjer det absolutt ingenting. Kun babbel og pjatt, der noen kommer inn i rommet og spør, går det bra. “Everything ok?”

Noen synes altså dette er fantastisk underholdning, vi er ikke helt enig i det. Hva mener du?

Vi anbefaler heller “Breaking Bad“.

Les mer om suksess-serien “Succsession” her.

Vargas

Nettcasinoer eller tradisjonelle spillehaller: Hvorfor har pengespill på internett mange fordeler?

Norge har hatt en mer avslappet tilnærming til nettgambling siden 2022; tidligere var det helt forbudt i store deler av landet. Å spille i et nettcasino kan gi forskjellige fordeler for spillere med ekte penger.

Et anerkjent mobil casino norge har en spillelisens og er direkte underlagt kongen. Hvis en spill-leverandør ikke overholder de strenge lovkravene, kan det norske statsoverhodet når som helst trekke tilbake lisensen.

Fordel utbetalingsprosent: Slik kommer gevinsten fra Norges nettcasinoer folket til gode.

Nettcasinoer eller tradisjonelle spillehaller: Hvorfor har pengespill på internett mange fordeler?
Foto: Michał Parzuchowski Unsplash.com

Sannsynligheten for å vinne penger på nettet er omtrent den samme som i en tradisjonell spillehall. Etablerte casinoer har imidlertid en høyere husfordel, det vil si at de betaler ut mindre av inntektene sine til spillerne enn et nettcasino. Nøyaktig hvor mye dette er i Norge er fastsatt i pengespillisensen, som trådte i kraft i januar 2023.

Paragraf 10 i den norske pengespilloven regulerer spesifikt hvilke områder inntektene fra pengespill skal investeres i. En stor del av pengene går til det norske helsevesenet, men også idrett og kultur støttes. Humanitære organisasjoner støttes også, på samme måte som Kongehuset støtter forebygging av spilleavhengighet.

Spilleavhengighet blir et stadig større problem i Norge

De økonomiske konsekvensene av spilleavhengighet i Norge er enorme. Bransjeeksperter anslår den økonomiske skaden til 5 millioner kroner. For å kunne beskytte spillere på internett så vel som i norske spillhaller enda bedre mot patologisk spilleatferd, ble spillmyndigheten også opprettet med det nye lovforslaget.

Frem til begynnelsen av 2023 var oppgavefordelingen fortsatt ansvaret til forskjellige norske myndigheter, nemlig Kulturdepartementet, Lotteritilsynet og Landbruksdepartementet. Ved å samle ansvarsområdet blir det mulig å gripe inn mer effektivt når enkeltspillere viser påfallende atferd. For eksempel vil det bli enklere å utestenge seg selv fra videre deltakelse i pengespill.

En slik selvutestenging kan opprettes hos den nye Lotteritilsynet for en begrenset periode eller uten utløpsdato. Den beste måten å beskytte seg mot spilleavhengighet er på nettkasinoer. Der brukes AI som sender et varsel hvis det er mistanke om avhengighet. Spillere er imidlertid alltid ansvarlige for å blokkere sine egne kontoer.

Fordel i nettcasinoet: Det er ingen kleskode å observere

Hvis du vil spille for ekte penger i den regionale spillhallen, må du følge forskjellige kleskoderegler. For eksempel har damer ikke lov til å bruke åpne sko i kasinoet, og for lavt dekolleté er også mislikt. Herrer er forpliktet til å bruke dress og slips i kasinoet, noe som ikke er alles kopp te. Håret må også bæres pent for å matche den eksklusive kveldskjolen, ellers kan inngang nektes.

På nettet spiller det imidlertid ingen rolle hva du har på deg eller hvor stylet frisyren din er. Dette gjør en kasinokveld fra sofaen til en uformell glede der du vinner omtrent like ofte som i et vanlig kasino. Hvis du merker hjemme at du ikke lenger er konsentrert nok til å fortsette å spille, slår du bare av PC-en eller mobiltelefonen og trenger ikke å ta en lang kjøretur hjem.

Fordelen med bærekraft: Er nettcasinoer bra for klimaet?

Hvis du bor langt unna et kasino, kan du sjelden bruke offentlig transport for å komme deg dit. Dette er bare virkelig klimavennlig hvis energien kommer fra fornybare ressurser. Elbilen produserer minst utslipp når den lades med grønn strøm. I Norge kommer nå 98 % av det totale strømforbruket fra fornybare energikilder, og mesteparten av strømmen kommer fra vannkraft.

Å besøke et nettcasino er spesielt miljøvennlig hvis du bruker grønn strøm hjemme. Sammenlignet med andre europeiske land kan innenlandsk elektrisitet selges så billig fordi det sannsynligvis ikke finnes noen større produsent av naturlig energi i hele Europa enn Norge. Hvorvidt det til syvende og sist er mer gunstig for verdens klima å spille på et nettcasino enn å reise til casinoet, avhenger av flere faktorer. Når det gjelder globale CO2-utslipp, ligger Norge på 31. plass, rett etterfulgt av Tyskland. Landlisten over CO2-utslipp per innbygger tok nylig hensyn til årene 1971 – 2020.

Større spillutvalg i nettcasinoer er en klar fordel

I mange regionale spillhaller er utvalget av forskjellige sjansespill ganske håndterbart. De klassiske bordspillene tilbys ofte, men for kortspill kan tilbudet i kasinoet være begrenset. Bordene i et kasino kan spilles med forskjellige rundeinnsatser. Avhengig av antall gjester kan enkelte bord være stengt på en kveld. Du er da avhengig av å spille med en ganske høy eller ganske lav innsats.

I nettcasinoet er du derimot helt fri til å velge din runde innsats. I tillegg er det visse gevinstmultiplikatorer som kan låses opp i spillet. Disse gjør et besøk på et nettcasino spesielt underholdende og variert. Spesielt vanlige spillere er glade for disse små pengegavene og forblir deretter lojale mot favorittleverandøren lenger.

Nettcasinoer har ingen åpningstider: Nordmenn vinner når de vil

På internett kan du registrere deg på nettcasinoet når som helst. Enten veldig tidlig om morgenen, før den nye arbeidsdagen starter, eller til og med sent på kvelden. Når det gjelder regionale pengespilltilbud, er du alltid bundet til åpningstidene og må selvfølgelig også inkludere ankomst- og avgangsruter i tidsberegningen.

Du kan imidlertid vinne mest på nettet hvis du setter deg en tidsbegrensning. Selv dyktige spillere kan bare opprettholde konsentrasjonen i en viss periode, hvoretter de taper mer på grunn av feil beslutninger.

Nettcasinoer eller tradisjonelle spillehaller: Hvorfor har pengespill på internett mange fordeler?

Hvilken tid på dagen som er best for å vinne, er noe hver spiller må finne ut selv. For noen mennesker er lunsjpausen ideell for å nyte en rask runde på nettcasinoet. Andre mennesker utnytter ettermiddagshøyden og rydder virkelig opp i pengespill.

Rett før søvn kan være den verste tiden å se seg rundt på nettet for en stor eller liten gevinst. Det fargerike nettcasinoet kan neppe anbefales mot problemer med å sovne, da den sensoriske overbelastningen så vel som gleden ved å vinne penger øker adrenalinnivået i blodet, noe som motvirker søvn.

Vargas

De beste tipsene for å spille trygt på internett

Spilling på World Wide Web nyter for tiden enestående popularitet. Aldri før har det vært så enkelt å bygge bro over ventetider på farten på en underholdende måte. Det er mange nyttige tips og triks for uproblematisk spillglede.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Disse gjelder både for anerkjente nettcasinoer som https://www.folkeriket.com/no og for internettspill som ikke krever bruk av ekte penger.

Beskyttelse av personopplysninger er øverst på listen over prioriteringer for de fleste spillere. Det kan være nyttig å slå på anonym modus for nettleserspill. Dette kan forhindre at brukeratferd blir lest og sporet av et bestemt nettsted.

Med apper fra den vanlige Play eller App Store bør du være oppmerksom på hvilke data som samles inn før du installerer dem. Hvilke tillatelser en spillapp trenger er også den første indikasjonen på i hvilken grad du blir overvåket som nettspiller.

Slik beskytter du deg selv og enhetene dine mot skadelig programvare fra Internett

Det spiller ingen rolle om du spiller i nettleseren eller via en app: Sluttenheten skal alltid ha oppdatert beskyttelse mot virus og trojanere. Det finnes kombinasjonspakker for hele familien, som gjør datavirusskanneren også tilgjengelig for mobile enheter. Imidlertid er disse noen ganger forbundet med enorme gebyrer.

Det kan være mye billigere å få en gratis virusskanner til mobilen eller nettbrettet.

Et tysk PC-magasin har testet aktuell virusprogramvare for Android og publiserer resultatene for gratis lesing. Hvis du allerede har gode erfaringer med et program fra listen, er det best å installere det på mobilen. Men du kan også raskt gjøre deg kjent med tidligere ukjent virusprogramvare.

Hvis noe er uklart, tilbyr de fleste produsenter gratis kundeservice. Hvis det også er en chatbot på nettstedet, kan de oftest stilte spørsmålene om bruk av antivirusskanneren besvares online i sanntid.

Bare ved uvanlige henvendelser må man søke personlig kontakt, det vil si skrive en e-post eller selv ringe antivirusprodusenten.

De beste tipsene for å spille trygt på internett
Foto er henter fra Unspalsh.com

Mer beskyttelse når du spiller online med fancy passord

Et sikkert passord inneholder ingen personlig informasjon som fødselsdatoen din, navnene på kjæledyrene dine eller hvilken skole du gikk på. Korte, rare setninger er best, hvorav kun den første bokstaven i et ord blir brukt for det sikre passordet.

Et eksempel på dette:

“Jeg spiller absolutt spill på Internett”, resulterer i passordkombinasjonen “IssSiI”, som er vanskelig å forstå.

Et passord blir sikrere fra en bokstavkombinasjon på minst 8 tegn. Å legge til spesialtegn (# ! ? ” osv.) eller tall i det selvlagde passordet vil gjøre det enda vanskeligere å knekke. Dette vil gjøre passordet fra vårt eksempel mye sikrere og vanskeligere å knekke, for eksempel slik: Is3sS!i#I

Det er viktig at den individuelle kombinasjonen av ord og bokstaver er lett å huske. Hvis passordet skal skrives ned et sted, kan dette best gjøres på et stykke papir. Passord som er lagret på PC-en utgjør alltid en sikkerhetsrisiko og kan leses av skadelig programvare.

Vær forsiktig når du klikker på ukjente lenker og ukjente nettsteder!

Det øker beskyttelsen hvis passord oppdateres regelmessig. Det skal ikke under noen omstendigheter brukes ett passord for alle spill, e-postprogrammet eller annen tilgang. Når den først er knekt, har hackeren ellers ubegrenset tilgang til alle slags private data.

Spiller du i nettcasinoet med utilstrekkelig passord, risikerer du også tyveri av spesielt sensitive bankopplysninger.

Du bør alltid være spesielt forsiktig hvis du ønsker å spille på en ny nettside for første gang. Erfaringene til andre spillere kan bidra til å skille anerkjente tilbydere fra svindlere allerede før registrering. Dette gjelder spesielt når spillinnhold må lastes ned.

En manuell installasjon er best, der eventuelle tilleggsprogrammer kan deaktiveres individuelt. Når du automatisk installerer alt innhold fra et ukjent nettsted, er det enkelt å installere spionprogrammer eller ekstra navigasjonslinjer for nettleseren, som analyserer og sporer brukeratferd.

Noe skadelig programvare skaper bare irriterende vinduer og popup-vinduer, som imidlertid også kan lamme datamaskinens drift. Annen skadelig programvare kjører skjult i bakgrunnen og har deretter en bremsende effekt på systemytelsen.

Hvis hackerne har klart å installere et virus på systemet som skal lese bankdata, er alle nettkjøp i fare. PayPal og lignende leverandører av finansielle tjenester gjør det mulig å unngå å måtte gi alle ukjente nettselgere bank- eller kredittkortopplysninger.

Et datavirus kan imidlertid målrette mot denne typen personlig informasjon spesifikt, og deretter gjøre stor skade.

I det offentlige nettverket er det bedre å bruke en VPN for mer datasikkerhet

Det er ikke alltid mulig å spille med din egen mobildata når du er på farten. Mange av de populære nettspillene krever en rask WiFi-tilkobling for å kunne vise alt spillinnhold jevnt.

Eller så mye data må lastes ned at det raskt overvelder mobildataene. Men hver gang du ringer til et offentlig nettverk for å spille spill, kan du øke datasikkerheten med en VPN.

Det tyske forbundskontoret for informasjonssikkerhet gir offentlig informasjon om hvordan et virtuelt privat nettverk (VPN) fungerer. Det finnes forskjellige typer VPN som kan gi sine egne fordeler når du spiller.

Med en utdatert nettleser på mobiltelefonen kan det imidlertid være mulig at utvalget av passende VPN er begrenset. Noen nettlesere for Android har allerede et innebygd virtuelt privat nettverk. Disse mobiltelefon-nettleserne gjør det vanskelig for datatyver å få tak i sensitiv brukerinformasjon.

Men siden andre informasjonskapsler og sporere også kun lagres i nettleseren i disse tilfellene, fungerer slike nettlesere kun med begrensninger på enkelte sider. I dette tilfellet må man vurdere om den potensielle skaden er verdt risikoen.

Det er best å aldri gi ut personlig informasjon til fremmede

Selv med et feilfritt programmert og anerkjent nettsted, kan datatyveri forekomme. Hackere utgir seg da som kundeservicerepresentanter eller hevder til og med å være ansatt i spillerens husbank.

De bruker til dels grove forutsetninger for å få tilgang til personlige brukerdata, og prøver å finne passord eller bankdetaljer. Så det er best å aldri gi ut noen personlig informasjon til fremmede på internett. En ekte ansatt i en bank eller spillplattform – kan alltid identifisere seg med et ID-kort.

Hvis du er i tvil, er det bedre å kontakte den aktuelle deltakeren selv og få den påståtte ansatte fra spillsiden personlig til å koble deg til.

Vargas

Pin It on Pinterest