Klar til skolestart?

I disse dager er en lang sommerferie over for alle som skal på skolebenken. Enten det er den ferske førsteklassingen eller den garvede universitetseleven, som fortsatt ikke er sikker på hva han skal bli når han blir stor.

Skolestart er nytt, spennende og litt skummelt for de fleste. Man skal inn på et nytt pensum, møte nye lærere, nye medelever og få nye venner, kanskje møte opp på en ny skole for aller første gang.

Felles for de fleste som skal bo på hybel, borte fra mor og fars trygge havn – er fokuset på to viktige ting, nemlig skaffe nok penger til alkohol og om det bor noen å ha sex med i umiddelbar nærhet. Noen skoleelever, særlig fra universitetet er villig til å selge sex, for å spe på økonomien. Ikke alle selvsagt, men noe er faktisk så desperate. Noe man bør revurdere, da du lett kan komme opp i farlige situasjoner, ofte i et belastet miljø.

Lest? Student og dårlig råd? Les!  

Continue reading «Klar til skolestart?»

Olav Thon: «Du trenger ikke utdanning» Feil!

En av Norges rikeste menn fylte 90 år i juni 2013. Olav Thon, grunnleggeren av Thon-gruppen, gründer og mangemilliardær og kjøpesenter-skaper – er en klok mann, med mange meninger.

Men mannen med 25 milliarder kroner på bok tar feil på et punkt. Han påstår nemlig at man ikke trenger utdanning. Og det mener vi ikke er helt riktig, særlig siden det kommer fra han, som er helt avhengig av meget dyktige og kompetente folk rundt seg i sine bedrifter.

More Cartoons from myy SABA whiteboard at SIDE

Robin Hutton via Compfight  

Continue reading «Olav Thon: «Du trenger ikke utdanning» Feil!»

Høstferie – for hvem?

Til tross for sommertemperaturer over store deler av Norge, er det høst i Norge nå. Og mange går til høstferie om få dager. Det som tidligere var kjent som potet-ferie, da man hjalp til på gårder rundt om i landet, for å få poteten i hus. Nå kalt høstferie altså.

Hvem er den egentlig for? Lærerne? Ja, for de aller fleste elever går hjemme og dasser, kjeder seg, spiller data-spill, sover halve dagen og kan neppe reise noe sted. Foreldre, de aller fleste har jo ikke ferie på denne tiden. Med mindre man hadde en kortere sommerferie.

Man kan selvsagt jakte Pokemon-Go, men selv det kan bli kjedelig og ensformig i  lengden. Noen elever jobber i skoleferiene, men de aller fleste har fri. Hvorfor det?

022wavuwyjw3 Foto: Norsk folkemuseum

Continue reading «Høstferie – for hvem?»

Russetiden byr på mange utfordringer – flest for foreldrene

Russetiden er her, og fram til 17. mai skal årets russ klemme i seg mengder med alkohol, og ha sex med en rekke fremmede. Å være foreldre til denne gjengen, er en prøvelse som skalper mer frykt og våkenetter enn for russen selv. 

Å være endelig ferdig med 13 års skolegang må selvsagt feires, det skulle vel for pokker bare mangle. Men, må det handle om sex, kanskje dop og mye alkohol? For noen russ, er dessverre russetiden starten på et rus-helvete de ikke kommer ut av. Heldigvis klarer de fleste seg uten varige skader, men mange kunne ha valgt å ruse seg langt mindre enn de faktisk gjør i denne tiden.

Rus og sex er to av flere grunner til at mange foreldre har problemer med å sende sine unge håpefulle ut i feiring.

Jente-russen blir stemplet som løssluppen, billig og horete om de har sex med flere gutter under russefeiring. For det har nemlig mange russ. Mye sex. Mens gutte-russen får kudos, ros, heder og ære om de klarer å legge ned så mange jenter – russ eller ikke, som mulig i samme periode.

Så det er altså intet nytt under solen. Kroppspresset og sex-fokuset er slik det nesten alltid har vært. Dessverre er det tøffere for mange unge å bli pålagt drikke- og sexpress, fra medruss, enn å lage seg den feiring man egentlig vil ha for seg selv.

At unge menn, forgriper seg på unge kvinner, fordi de tror de kan ta loven i egne hender, fordi de er russ – viser at de har gått glipp av viktig læring underveis.

Er det rart mange foreldre bekymrer seg syke?

Nerde-russ

Aktiv I Oslo.no via Compfight

 

Continue reading «Russetiden byr på mange utfordringer – flest for foreldrene»

12 måneder av livet bør du tilbringe med andre

– ALARM- ALARM!!! Noen skriker inn på rommet der det ligger 6 mann og snorker inne på militærforlegningen, klokka viser 0313 og du står i full uniform m/ grunn-utrusting før du har fått opp øynene. Slik er det mange som opplever sin første alarm i førstegangstjenesten. Med skrekk og GRU. (GRU- er en forkortelse for grunn-utrustning. 

– Mange unge sliter med å bestemme seg for hva de skal jobbe med etter endt skolegang. Noen vet, andre er usikre, mange endrer mening underveis. Tar du ett år i Forsvaret så har du erfaring få andre kan skilte med. Samtidig vil du oppleve ting i livet du ikke får muligheten til senere, sjansen er også stor for at du får gode venner du tar med deg videre, det er heller ikke umulig at du møter den rette i din tid i Forsvaret.

 Fordelene med å ta et plikt år i Forsvaret er mange, både for gutter og jenter. Det er mye å velge i. Luftforsvaret, Hæren, Sjøforsvaret og Heimevernet. En myte er at det er kun de som liker våpen som frivillig går inn i forsvaret, det stemmer selvsagt ikke.

Nå skal det lekes krig for alt det er verdt, ingen vet hvor lang tid dette varer, men det blir garantert noen døgn under et knappetelt i felten. Her er det mange som bikker under allerede på første øvelse.

Et år i førstegangstjeneste i forsvaret tar ingen skade av, i hvert fall ikke soldatene som er inne på førstegangstjeneste. Et rykte om Norges største barnehage, har mange positive sider, men kan være noe tungrodd fortsatt. Gutter blir til menn, når de dimitterer skal man være beredt og i kunnskap av å forsvare Kongerike Norge. Der strides nok også de lærde fortsatt.

– Forsvaret er utvilsomt lærerikt, man får erfaring med å bo tett med andre, man må akseptere andres prumpe-lukt enten man vil eller ikke, det blir for langt å reise hjem hver gang det skjer noe du ikke liker. Det vil si, akkurat det skjer hele tiden i Forsvaret, og spesielt på rekruttskolen.

Continue reading «12 måneder av livet bør du tilbringe med andre»

Politiutdanning, slik går du fram!

Å ønske å bli polititjenestemann eller kvinne gjør deg til en viktig brikke i det norske samfunnet i årene som kommer, om du lykkes. Via en treårig utdannelse ved Politihøgskolen i Oslo, Stavern, Kongsvinger eller Bodø.

– Norge som nasjon har bruk for kvinner og menn som er villig til å gjøre sitt ytterste for å opprettholde lov og orden, itillegg til å sørge for at alle deler av samfunnet – opplever det som trygt å bo og ferdes i kongeriket. En Politibetjent kan utføre en rekke forskjellig oppdrag, allerede som aspirant.

Du må ha generell studiekompetanse når du søker innen fristen som er 1. mars hvert år. Du må være fylt eller fylle 20 år i opptaksåret du søker.

https://www.youtube.com/watch?v=CKSQh40Qg8A

 

Du må ha norsk statsborgerskap ved søketidspunktet, du må ha plettfri vandel, ha minimum karakter 3 i norsk hovedmål fra videregående skole, ha førerkort klasse B, generelt god helse, godt syn og god hørsel. Så er det bare for deg å stake ut en utdannelse du vil bli fornøyd med.

Velger du å bli polititjenestemann eller kvinne, vil du gå et variabelt, innholdsrikt og meningsfylt yrke. Samtidig gir det deg en unik mulighet til å spesialisere deg innenfor et helt spesielt felt som passer for deg, via videreutdanning. Hundrepatrulje, spesialstyrker og beredskapstropp, eller etterforskning, etterretning eller økonomisk kriminalitet.

Det finnes ut stort spekter med spesialfelt man kan sikte seg inn på etterhvert som man blir eldre og finner sin sti å gå innen politikorpset.

Carlos Bryant via Compfight

Continue reading «Politiutdanning, slik går du fram!»

Hæ?! Er du ikke vellykket sier du?

Ungdom i Norge i 2014 har alle muligheter. Dessverre er det veldig mange som sliter. Årsaken til dette kan være så mangt. Ungdom legger press på seg selv, de må prestere på skolen blant venner og stå til godkjent hos sine foreldre. Norsk ungdom har det bra i Norge, men nesten halvparten dropper ut allerede i ungdomskolen.


Hvorfor gjør de det? Er de late? Har de det for godt hjemme, eller stilles det ikke krav? «Generasjon MEG«, kan ha fått putene sydd fast under armene av overbeskyttende foreldre. Verst er det nok med tanken om seg selv i samfunnet. Dessverre er det mange unge som tror at verden handler om dem.

Norske ungdommer har fokus på tre ting som prioriteres foran alt annet. Penger, utseende og mote. De burde kanskje heller hatt fokus på utdanning, venner og idrett. Skole er ikke kult, fashion, extention, sko, silikonpupper og restylane er langt mer interessant for de fleste.

Tenk på hva du kan gjøre for ditt land, i stedet for å tenke hva landet kan gjøre for deg!

John F. Kennedy

I følge en undersøkelse gjort over de siste tre år, ser det ut til at norske ungdom velger alternative veier til voksenlivet. De dropper ut av skolen, de lever hjemme hos sine foreldre og velger vekk muligheten til å jobbe. «Generasjon MEG» er i ferd med å ødelegge Norges håp å fortsatt være best i det meste. Det har vært så typisk norsk å være god, men den oppvoksende generasjon vil ikke være med å ta tak. De vil heller shoppe på nett, de har sex med vennene sine og elsker å ta seg bra ut, hele døgnet.

De færreste ønsker å bidra for at andre skal få det bra. Egoismen råder blant de unge dessverre.

rp_248217_10150195755387123_3526113_n.jpg Copyright Morten Pettersen

Continue reading «Hæ?! Er du ikke vellykket sier du?»

Loven gjelder også for Russen!

Da er tiden kommet for russ 2014, nå er deres tid endelig kommet. Dessverre er det ikke alle som får feire denne høytiden på samme måte som sine med-russ. Årsaken kan være at de rett og slett trodde at loven ikke gjaldt for dem.

Så feil kan man altså ta.

Loven gjelder for alle, også russen. De må ta sine forhåndsregler og ikke stappe sin russebil eller buss smekk full, for deretter å bli stoppet av politiet. Da kan i verste fall skiltene på doningen,  som mange russ har betalt store summer for å få i orden til mai, bli tatt.

– Både i Bærum og i Maridalen har det vært tilfeller av russ som har blitt tatt med et for stort antall personer i sine busser. I natt var det 16 personer for mye i en buss i Maridalen, og tidligere denne uke ble en buss stoppet det det var 24 personer mer enn tillatt registrerte. Da ryker både lappen til sjåføren og skiltene på bussen.

I 2013 hadde Follo-russen en russebuss som hadde en verdi på 1,9 millioner kroner, da er det litt kjedelig om denne ikke har skilt. Uten skilt kommer ikke bussen på veien. Heldigvis er det ikke nødvendig med så dyre busser, men det er smart å ikke bryte loven så bussen ikke blir avskiltet, uansett.

Continue reading «Loven gjelder også for Russen!»

Skal du ha sommerjobb bør du søke nå!

Mange studenter mellom 15 og 20 år ønsker å ha muligheten til å tjene noen kroner i mellomstudiene. Sommerjobber er attraktive for mange unge, men mange venter for lenge med å søke.

Ferieplanene skal legges i mindre og større bedrifter, bonden vil vite om han får solgt sine jordbær, ønsker du å bruke deler av sommeren til å jobbe, søk nå. Du kan oppleve å få verdifull kunnskap som du kan få bruk for i senere veivalg i livet.

– Det er en fin mulighet til å spare seg opp noen tusen i løpet av de ukene man har skolefri, for å kunne spe på en slunken studielån-kasse utover høsten. Alle studenter og andre ungdommer som har fylt 13 år og som ikke har hatt inntekt tidligere, kan tjene opp til 39.950 kr for 2014, uten å betale skatt. Da skal man søke skatteetaten om et såkalt frikort.

Kommer man over dette beløpet må det beregnes skattegrunnlag for det inntjent beløpet, men de færreste tjener så mye på noen uker i sommerferien. Det kommer helt an på jobben. Skjærer man torsketunge f.eks så kan beløpet bli betydelig. Det er en godt betalt jobb.

Continue reading «Skal du ha sommerjobb bør du søke nå!»

Mindre matte og mer om privatøkonomi i skolen?

Matte er det de færreste elevene som liker, spesielt vanskelig blir det for mange fra ungdomskolen og i Videregående. Matte blir verre og verre, det er kun de aller beste som er i stand til å følge med i et fag som er omfattende og krevende, men hvor viktig er det egentlig?

– Når foreldrene ikke kan hjelpe sine barn hjemme, skolen har for mange elever, de som faller utenfor må enten få ekstra timer, noe det er vanskelig å få til på mange skoler pga manglende ressurser og lærere. Hva skal man med matte som ikke en gang foreldrene ikke kan løse? Privat-timer koster fra 500 til 1000 kr pr time, hvem har råd til det for sine håpefulle?

Kjenner du igjen den håpløse og fortvilte situasjonen med å sitte med umulige matte-oppgaver, enten som lekse eller enda verre; på tentamen eller på eksamen.

Matte er utvilsomt et viktig fag på skolen, men iforhold til hva elevene selv skal bruke kunnskapen til, ville det ha vært et løft for skolens pensum, elevene selv og for samfunnet at alle lærte litt mer om økonomi. Privat-økonomi, pengenes verdi, skatt, sparing og uforutsette utgifter er noe alle før eller siden får oppleve i livet som en utfordring.

En stolt tenåring får sitt første bankkort Foto: Flickr/ SpareBank 1

Continue reading «Mindre matte og mer om privatøkonomi i skolen?»

You are in the army now!

– ALARM- ALARM!!! Noen skriker inn på rommet der det ligger 6 mann og snorker inne på militærforlegningen, klokka viser 0313 og du står i full uniform m/ grunn-utrusting før du har fått opp øynene. Slik er det mange som opplever sin første alarm i førstegangstjenesten. Med skrekk og GRU. (GRU- er en forkortelse for grunn-utrustning. 

– Mange unge sliter med å bestemme seg for hva de skal jobbe med etter endt skolegang. Noen vet, andre er usikre, mange endrer mening underveis. Tar du ett år i Forsvaret så har du erfaring få andre kan skilte med. Samtidig vil du oppleve ting i livet du ikke får muligheten til senere, sjansen er også stor for at du får gode venner du tar med deg videre, det er heller ikke umulig at du møter den rette i din tid i Forsvaret.

 Fordelene med å ta et plikt år i Forsvaret er mange, både for gutter og jenter. Det er mye å velge i. Luftforsvaret, Hæren, Sjøforsvaret og Heimeværnet. En myte er at det er kun de som liker våpen som frivillig går inn i forsvaret, det stemmer selvsagt ikke.

Nå skal det lekes krig for alt det er verdt, ingen vet hvor lang tid dette varer, men det blir garantert noen døgn under et knappetelt i felten. Her er det mange som bikker under allerede på første øvelse.

Et år i førstegangstjeneste i forsvaret tar ingen skade av, ihvertfall ikke soldatene som er inne på førstegangstjeneste. Et rykte om Norges største barnehage, har mange positive sider, men kan være noe tungrodd fortsatt. Gutter blir til menn, når de dimitterer skal man være beredt og i kunnskap av å forsvare Kongerike Norge. Der strides nok også de lærde fortsatt.

– Forsvaret er utvilsomt lærerikt, man får erfaring med å bo tett med andre, man må akseptere andres prumpe-lukt enten man vil eller ikke, det blir for langt å reise hjem hver gang det skjer noe du ikke liker. Det vil si, akkurat det skjer hele tiden i Forsvaret, og spesielt på rekruttskolen.

Continue reading «You are in the army now!»

Livets utfordringer- er du forberedt?

Mange mennesker går gjennom livet med en bekymret mine, og bekymrer seg for absolutt alt hele tiden. Inklusiv været. Om du skal på tur og du håper på sol, så ikke bekymre deg for det i forkant, du kan ikke gjøre stort med været så det er til ingen nytte allikevel.

Når du ER på turen så kan du bekymre deg for at det blåser full storm. Bekymrer du deg også i forkant så har du jo bekymret deg to ganger.

– Ha tro på deg selv, og dine tanker. Vær til stede i ditt eget indre og tenk positive, konstruktive og gode tanker og ting ordner seg. Noen opplever stor sorg og depresjon i løpet av livet. Det kan være tap av nære venner, barn eller foreldre. Er man psykisk forberedt på at livet er en berg-og-dalbane med oppturer og nedturer så blir man sterkere av det.

– Du kommer til å møte sorg, du kommer til å oppleve ekstrem lykke, og du må regne med å være ensom i perioder i livet. De fleste må regne med å møte problemer de ikke er forberedt på. Kanskje så traumatiske opplevelser at man blir alvorlig syk av det. Kan man øve seg til å være forberedt på det? Neppe, men man kan øve/trene opp sin mentalitet til å komme seg gjennom de vanskeligste periodene i livet.

Emilie 31

Foto: Copyright Morten Pettersen

Continue reading «Livets utfordringer- er du forberedt?»