Slik får du sove på varme sommernetter

Slik får du sove på varme sommernetter, når tropenettene kommer på rekke og rad. Ring en elektriker og be vedkommende ta med seg et solid aircondition-anlegg. Også kalt varmepumpe. Alle varmepumper som monteres i Norge nå – har nemlig også kaldluft-funksjon. Best kjent som aircondition-anlegg.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Aircondition

Vi var så heldig at vi fikk dette montert på to dagers varsel i 2018 – rett før den varmeste sommeren i Norge på manns minne. Griseflaks. Og meget god service av “Slevik Elektriske”, nå kalt ELON. Vi gjør oppmerksom på at dette er ikke en betalt reklame-artikkel, kun gode råd fra oss med god erfaring.

Lest denne? Gir du barna dine kvalitetstid?

Kaiteki-varmepumpe 6600 fra Mitsubishi har stor varmekapasitet på kalde dager og fantastisk kjøling på varme sommerdager og netter. Har du én pumpe i hver etasje, er du berget gjennom hele året. Her finner du tekniske spesifikasjoner.

Har du ikke muligheten til å gjøre en slik forholdsvis dyr investering, finnes det allikevel gode råd mot tropenetter. En tropenatt er et faktum om temperaturen ikke synker under 20 grader gjennom natten. For det er veldig vanskelig å sove godt når temperaturen er for høy. Kjenner du deg igjen?

Kald dusj

Ved å gjøre rommet mørkt med enten gardiner, rullegardiner, persienner eller markise, vil det hjelpe noe med å holde solen ute. Skal du lykkes ordentlig, kan ikke soveromsvinduet stå oppe, det er det mange som tror. Vinduet må derimot lukkes og solen stenges ute.

Om du dusjer i iskaldt vann rett før du går til sengs, er dette med på å justere kroppstemperaturen ned en stund. Å drikke alkohol før du skal sove er med på å få kroppstemperaturen opp, så det bør du la være.

Gjennomtrekk når solen har gått ned hjelper også.

Det samme gjør svale dyner eller kun et dynetrekk.

Slik får du sove på varme sommernetter
Slik får du sove på varme sommernetter
To montert motorer for to varmepumper, én i hver etasje Foto: Vargas12.com
Slik får du sove på varme sommernetter
Kraftig varmepumpe (Kaiteki) montert i stue fungerer også som aircondition Foto: Vargas12.com

Bor du i et hus med kjeller kan løsningen ligge i å sove der. En kjeller under bakken er alltid mye svalere enn resten av huset. Gi det et forsøk om du sliter i varmen. Sover du dårlig om natten, begrenser du livskvaliteten for påfølgende dag også.

God planlegging

Slik får du sove på varme sommernetter, ved å begrense varmen til å komme inn i huset. Markiser som monteres foran vinduet, på utsiden av huset, viser seg å være svært effektivt. Men det hjelper lite om du befinner deg i solen gjennom dagen.

Sørg for å planlegge de varmeste dagene ved å være nær sjøen om mulig. Der er det alltid litt vind som gjør luften svalere og du slutter å tørke svette. Opphold deg gjerne i skyggen om mulig. pass også på å få i deg og de rundt deg nok veske. Blir du dehydrert vil du også lide om natten.

Det finnes gode vifter som kan stå inne på soverommet og gi deg litt luft, en takvifte kan også være et alternativ. Ulempen med vifter av denne typen er at den bråker betydelig mer enn et moderne aircondition.

Slik får du sove på varme sommernetter. Du bør droppe pysjen, velge vekk vinterdyne og sove med så lite tekstiler som mulig, dropp trusen og sov gjerne naken om du kan.

Vann

Vanntrikset er det mange foreldre som kan. Om barnet ditt har feber eller sliter med å sove når tropenettene kommer tette som hagl. Kan det være effektivt å smøre lunkent vann i nakken, på håndbaken og pannen på mindre barn.

Kaldt vann er effektiv for voksne og barn, men barna bør heller drikke det kalde vannet. Derav anbefalingen om iskald dusj for voksne. Men ikke sett et lite barn inn i en iskald dusj, det får motsatt effekt og masse gråt.

Vann er undervurdert på varme netter og kokhete dager. Da bør man alltid ha vann tilgjengelig, også om natten. Om du er på tur, i bilen eller skal bare en kort tur, sørg for å ha vann tilgjengelig.

Slik får du sove på varme sommernetter. Du må innse at det er sommer og varmere enn du liker også om natten. Rett og slett innse at det er slik også i Norge, av og til. De fleste elsker sol og sommer, men kanskje ikke for varme netter – siden vi sover med vinduet åpent hele natten, året gjennom.

Ro

Når sommeren er på sitt varmeste bør du la være å gjøre de mest fysiske oppgavene. Støvsuging, male hus, luke ugress, klippe plen og alt som fallet seg naturlig i ferien eller om sommeren, bør unngås. Søk hvile og ro på det varmeste.

Særlig når temperaturen bikker 30 grader om dagen og godt over 20 om natten. Da bør kroppen være i ro, kanskje også befinne seg i skyggen eller ved havet.

Siestaen i Spania er der av en god grunn. Spanjolene stenger butikken og går hjem og sover på den varmete tiden om dagen fra kl 14:00- 17:00.

Du har mye igjen for å gjøre en god investering ved å montere en varmepumpe som fungerer som et aircondition-anlegg om sommeren. I følge meteorologlskinstitutt, skal norske somre bli varmere og varmere i årene som kommer.

Hvorfor vente? Det er nå du bader i din egen svette om natten.

Vargas

Greit vi ikke vet hva framtiden bringer?

Da vi skrev 2019 for litt over ett år siden, kunne vi åpenbart ikke gjette på hvilke hendelser og begivenheter, katastrofer og klima-fokus som skulle bli oss til del gjennom året. Greit vi ikke vet hva framtiden bringer?

Greta Thunberg og eksperter peker på en verden som er i en farlig endring, en forandring som gjør oss mennesker sårbare for det som kommer.

Kanskje er det greit vi ikke vet hva framtiden vil bringe?

Epidemier, flom, tsunamier, jordras, orkaner, skogbranner, tyfoner, men også terrorangrep på uskyldige, mishandling, voldtekter og drap, hver minutt over hele kloden. Ren ondskap satt i system og naturkatastrofer vil følge oss i 2020 også. Takk, Gud for at vi ikke vet.

Lest? Hva er viktig i livet ditt?

At planeten Mars skulle kunne berge menneskeheten i framtiden var en ukjent tanke for få år siden. Nå er det faktisk mer reelt enn noen gang, fordi Jorden er syk, planeten vår brenner, og vil bli ubeboelig på sikt. Ikke i 2020, 2021 eller om ti år, men om fem hundre til tusen år, kan det være vanskelig å være til stede på Tellus.

En grusom tanke at alt vi kjenner som vakkert på jorda, vil forsvinne fordi vi ikke har klart å ta vare på planeten. Trist, men sant alle den tid det stemmer det ekspertene hevder – at problemene vi står overfor er menneskeskapte. All plasten vi ser i havene, er bare ett av mange problemer, som alt for mange nasjoner ikke ser alvoret av.

Hvorfor?

Det meste av forskningen sier ikke at jorda sendes inn i en evig ond spiral i 2030. Klimaendringene er ille, men ikke så ille ennå, så vidt vi vet.

NRK.no
Greit vi ikke vet hva framtiden bringer?
Foto: ArtTower fra Pixabay

Greit vi ikke vet hva framtiden bringer?

Penger, sannsynligvis. Det er altså viktigere for mange statsledere, som f.eks Donald Trump, at USA gjør gode penger på å straffe andre nasjoner med handelskrig. Og at USA får inn penger på vegne av seg og sitt, enn at presidenten skjønner hvor stort miljøproblemet er globalt. USA nekter nemlig å skrive under Paris-avtalen, som ville ha fått stormakten til å senke klimagassutslippene.

Mye tyder dessverre på at den globale oppvarmingen går betydelig raskere enn først antatt. Isen smelter på Grønland og på begge polene, havet stiger og vi kjenner ikke konsekvensene av det hele. Det vi vet er at kloden blir varmere år for år, og at svært lite blir gjort for å snu det.

Sannsynligvis er det allerede for sent. Kloden er i ferd med å bryte sammen.

Utfordringen for menneskeheten og det moderne samfunnet, er at vi ikke vet konsekvensene av en betydelig varmere klode de neste tiårene. Vi vet for lite om fremtiden her hjemme og kloden forøvrig, men når vi tenker tilbake på året som har har gått – kan man bli skremt av mindre.

En ting er naturkatastrofene og den globale oppvarmingen.

Helt andre og kanskje enda større utfordringer er den manglende viljen til nedrustning blant stormaktene. Nord Korea er fortsatt en løs kanon på dekk, det samme er den gale mannen i Det Hvite Hus. Kina sitter på gjerdet og følger nøye med, mens deres gode venn i Russland, Vladimir Putin er selve Jokeren i spillet.

En tredje verdenskrig er ikke særlig sannsynlig, men det betyr ikke at uenighet mellom viktige militære aktører ikke kan bli farlig. Natos manglende evne til å stille krav til Tyrkia, er et godt bevis på at Norge vil få problemer å få hjelp – om noen skulle ønske å angripe oss.

Nato tør altså ikke å gå inn i militære konflikter, til tross for at det er derfor organisasjonen eksiterer. Dermed er Europa i villrede, nasjon for nasjon.

Greta Thunberg er en av få som har skjønt tegninga, hun forsøker å vekke opp statsledere som går med hjernen i fatle. Hver og en ønsker å male sin egen kake, men hvordan? Når kjøkkenet er borte?

Vi kan ikke annet å fri oss fra tanken, holde på hatten, og ta i mot året 2020 i visshet om at vi ikke kjenner hva året vil inneholde. Om det vil smelle?

Ja, til de grader også. Om vi får oppleve 2021? Hvem vet?

Kilde: NRK.no

Vargas

Greta Thunberg redder verden …

Greta Thunberg (16) redder verden ved å få verdens mektige menn og kvinner til å skjelve i frykt. Frykt for hva menneskeskapt miljøendringer gjør med kloden vår. Greta Thunberg, hun svenske jenta du har sett på nyhetene flere ganger per uke det siste året, hun med Asperger, hun med flettene. Hun som forsøker å berge kloden, alene.

Greta Thunberg kan få Nobels Fredspris i oktober, for jobben som ivrig miljøaktivist, fordi verden er i ferd med å åpne øyne og ører for 16-åringen. Thunberg får allerede er hel haug med priser for sin utrettelige kamp mot menneskeskapte endringer i klimaet.

Greta Thunberg reiser verden rundt for å holde skremmende faktabaserte taler om hvor galt det vil gå, om vi ikke endrer holdninger til miljøet. Om hun går om bord i en jumbojet?

Lest? Skolestart – ser lærerne de utsatte barna?

Selvsagt ikke, Greta Thunberg tar sjøveien til USA. Om bord i den høyteknologiske seilbåten, Malizia II, for å kunne delta i klimatoppmøtet i New York. Seilbåten er på 60 fot, om bord er det ikke kjøkken eller bad. Thunberg flyr nemlig aldri, av miljøhensyn.

Dessverre er det sterke krefter, mennesker med penger og makt, som ser på Greta Thunberg som en fiende, en konkurrent og en som motarbeider deres engasjement til å tjene penger. En rekke høytstående forretningsfolk og politikere ønsker å fjerne Thunbergs iver for miljøet, det er nemlig ikke bra at hun får så mye oppmerksomhet som hun gjør i disse dager.

Rupert Murdock

Den styrtrike, men mediesky familien Murdock, men sjefen Rupert i spissen, går langt i antyde at jenta, altså Thunberg, er mentalt forstyrret og slett ikke bør lyttes til. Fordi han mener hun er naiv og kommer med påstander om klimaet hun ikke har belegg for å si.

Miljøaktivisten går i strupen på rikingenes måte å styre sine impepriumer på, uten øye for miljøet og kloden vi alle må dele. At hun får verdens øyne på seg, og bli hørt, er direkte avgjørende for hvordan forretningen vil gå i årene som kommer. Derfor blir hun en fiende de gjerne vil se fjernet.

Greta Thunberg redder verden ...
Greta Thunberg Foto: Wikipedia.org

Greta Thunberg kan selvsagt ikke redde verden alene, men hun gjør et fantastisk forsøk på å vekke, særlig naive voksne ledere og politikere, til å lytte til barn og unges engasjement rundt miljøhensyn. Hennes skolestreiker når stadig nye nasjoner verden over.

Greta Thunberg redder verden …

Rett før sommeren gikk mer enn 40.000 barn og unge ut i skolestreik i København. Minst like mange har hørt på Thunbergs budskap i norske byer – hvor streikene har fått stadig flere tilhengere. “Fridays for future” er hennes slagord i skolestreiken for miljøet, som har fått millioner av aktivister på verdensbasis.

Hvor politisk korrekt er det egentlig, at en 16-åring skal måtte bruke sin ungdomstid på det politikerne verden over, selvsagt burde ha gjort for lenge siden? Hvorfor tåler verdens ungdommer ikke mer, mens voksne kvinner og menn, trekker på skuldrene over miljøkatastrofen som er her nå?

Hvorfor brenner verdens viktigste regnskog uten at noen løfter en finger, kun Greta Thunberg og hennes trofaste tilhengere protester høylytt? Hvorfor gjør ikke politikere, nasjonalt og internasjonalt mye mer enn de gjør for miljøet, nå når krisen faktisk er et faktum? Hvor langt skal det gå, før verdens mektige ledere våkner opp?

Er det virkelig barn og unges oppgave å måtte si fra at nok er nok?

Chile og USA

Greta Tintin Elonora Ernman Thunberg, er utvilsomt en ung spesiell jente, med et spesielt navn, med en utrolig evne til å få mennesker rundt seg til å lytte til sitt viktige budskap. At Greta tar i så det virkelig monner og sier rett ut at “nå går det rakt åt helvete“, om vi ikke gjør noe med miljø, kan være årsaken til at hun får overraskende store scener – å tale til verden på.

Den nominerte Nobelpris-aktivisten skal besøke Canada og Mexico etter sitt USA-besøk, men hun skal også på en stor miljøkonferanse som handler om klimaforhandlinger, i Santiago i Chile i desember. Den reisen vil ifølge Aftenposten foregå med buss og tog. Thunberg har fått invitasjoner fra hele verden, men snakker ikke før hun får garantier på at verden lytter og det lykkes hun med.

Greta Thunberg har jobbet utrettelig i ett år, får å få ‘alle voksne’ til å våkne opp. En smart framgangsmåte for henne har vært å få med seg medelever, verden over for å streike, en dag per uke, på vegne av klima. Hun ønsker ikke så mye fokus på seg selv og sin person, men heller på klimaspørsmål og hva som bør gjøres for å endre den pågående krisen.

Greta Thunberg er allerede historisk

Greta Thunberg redder verden gjennom sine direkte taler til verdens ledere og blir lagt merke til. Fordi hun tør å stille alle de vanskelige spørsmålene? Hvorfor gjør dere ingenting med klimautfordringene? Hvorfor lar dere alle verdens miljø-problemer bli barnas oppgave å rydde opp i – om det finnes noen framtid?

Greta Thunberg skal også få en pris fra Amnesty International for sitt arbeide med klimaprotester og skolestreiker, men den aller gjeveste kan hun få vite at hun får 10. oktober, av Nobelkomiteens leder, Berit Reiss-Andersen. Den vil bli delt ut i Oslo, 10 desember.

Bli ikke overrasket om det faktisk er Greta Thunberg som mottar den prestisjetunge Nobels fredspris for 2019. Den har hun jaggu fortjent.

Hun gjør jobben for politikerne på en fortreffelig måte, Greta Thunberg forsøker å redde oss alle. Nå må politikerne på banen før det er for sent. Nå er det på tide å redde restene.

Vargas

Slik blir du klar for høsten

Slik blir du klar for høsten, etter en lang og solrik sommer, særlig om du bor nord for Trondheim, har du sett sola mer enn oss, ‘søringan’ denne sommeren. Men nå er det slutt. Det skal regne i dagevis over hele landet – gjør deg selv, familien og eiendommen din klar for høsten.

Båten og hytta også for så vidt, men det kommer vi tilbake til.

Nordmenn flest elsker høsten, hvorfor er en gåte for oss. Vi tror det er en slags trøst i det, å bare si det. “Nei høsten er fantastisk det er fine farger på trærne og man plukke sopp og man kan tenne i peisen og man kan endelig ha lov til å være innendørs uten at noen synes du er en raring”. Det siste er faktisk et godkjent argument. Ellers, bare tullprat.

Høsten er noe forbanna dritt, fordi sola forsvinner mye tidligere og mørket henger som et langt, sort slør nedover ryggmargen på deg, helt til neste vår. nordlendingene går jo i dvale som en annen Grizzly bjørn, forståelig nok.

Andre blir mørke til sinns, deprimert og mannevond. Mørket er ikke bra for menneskesinnet, det er vi helt sikre på. Vinteren er selvsagt enda verre, særlig i nord. Ikke rart nordlendingene røyker rullings. Noe må de jo drive tiden med, stakkars.

Lest: Norge, en ørken langt mot nord …

Høsten skaper med seg mye vær i Norge og i følge de som kan endel om vær, verre skal det bli. Mye verre. Flom, ekstremvær, jordras, kuling, snøstormer, orkaner og enda mer regn.

Da er der viktig å være litt bedre forberedt enn sist gang trampolinen kom dundrende inn panoramavinduene, og naboen ringte på rundt midnatt, for å få hjelp til å berge taket på låven.

Slik blir du klar for høsten

Norge er full av vær hele året, men aller verst er det nettopp når høststormene kommer. Med orkan i kastene. Da er det lite å gjøre på sjøen, men hver trygg, en eller annen klovn har selvsagt surret seg ut på havet, i båt, der redningsskøyta har mer enn nok med å ligge til kai.

Da kan man vel egentlig la folk seile sin egen sjø, spør du oss.

De fleste husker bildene av Viking Sky som var bare meter fra å gå på grunn med 1300 passasjerer ved Hustadvika, i mars måned. Mars er ikke høst, men storm er storm, da bør man holde seg på land, eller aller helst innendørs. På havet får man trøbbel før eller siden i slikt vær.

Kun tilfeldigheter og en fantastisk og effektiv redningstjente berget skipet, mannskapet og det digre cruiseskipet. Katastrofen var nok bare få minutter unna.

Slik blir du klar for høsten.

For at du skal gå høsten greit i møte, sørg for å ha nok ved, for strømbruddet, det kommer, kjøp nok ved nå, ha også muligheten til å fyre opp en primus e.l for å lage mat av samme årsak. Vi vil nemlig av flere grunner, i følge direktoratet for sikkerhet og beredskap, DSB, ha flere ting lagret i eller ved hjemmet, i tilfelle trøbbel.

Du bør ha kontanter, rent vann, fyrstikker, lommelykt, nok batterier, tørrmat som knekkebrød, hermetikk eller annen type mat som tåler romtemperatur. Maten i kjøleskapet er som du sikkert forstår, raskt bedervet på få timer, uten strøm. 

Verden endrer seg, miljøkatastrofene henger over oss som en trussel, mer enn noe annet. Trenger du eget bomberom for det? Ikke akkurat i dag, men i uoverskuelig framtid – ser det mørkt ut for menneskeheten. For deg personlig kan et bomberom eller panikkrom være til hjelp, når det smeller.

Lest? Skolestart – ser lærerne de utsatte barna?

Har du naboer i umiddelbar nærhet, kan det være smart å gå sammen om å hjelpe hverandre når krisen rammer lokalsamfunnet, helst før uværet og galskapen tar til. Husk også å ha tilgang til fyrstikker, radio og førstehjelpssaker. 

Båten bør selvsagt på land, for å holde den på vannet i en havn eller langs en brygge, er å spille hasard med egne og andres liv og verdier. Sjansen er stor for at båten sliter seg eller synker om værgudene får det som de vil, det gjør de ofte allerede ved den første høststormen.

Hytta bør behandles som et hvilket som helst hjem, men er dere ikke i stand til å bruke den i løpet av høsten og vinteren, bør den enten stenges av og forsegles foran dører og vinduer, for å gjøre det litt vanskeligere for uvedkommende, eller for at uværet skal unngå å gjøre store ødeleggelser.

Sørg for å rense takrenner og fjerne alle løse gjenstander i umiddelbar nærhet som kan blåse vekk eller gjøre skade. Hagemøblene bør tjores fast, settes innendørs eller under tak. Utegrillen som far er så stolt av – bør ha samme plassering.

La naturelskerne få kose seg med høstfargene og den forbanna soppen, det jævla mørket må vi pent leve med, men, du bør først og fremst tenke vær, nå når høsten står på dørterskelen til en ny vinter. Været, naturen og temperaturene tar liv i Norge, oftest om høsten og om vinteren.

Du kan med noen grep være litt bedre forberedt. Bruk tiden godt.

Høsten er ensbetydende med mye vær og det er det du bør være best forberedt på i ukene som kommer. Om du har strøm, klarer du deg denne gangen også. Men, vær litt på vakt. Vi bor i værharde strøk, de fleste av oss.

Når stormen er over oss, er det for sent å tenke konsekvenser.

Vargas

Norge, en ørken langt mot nord …

Norge, en ørken langt mot nord. Sterke høytrykk avløser hverandre og er i ferd med å gjøre den stolte vinternasjonen, kongeriket langt mot nord, Norge, til en enorm ørken.

I hvert fall om man skal tro bønder som sliter med avlingene, kornåkre som ser ut som avsvidde månelandskap vi ikke har sett maken til – og meteorologene som melder mer sol, mindre regn og enda varmere vær. 

Sommeren 2018 kan bli den tørreste på manns minne, som er mye lenger enn man kan forestille seg.

Lynnedslag over de norske skoger på Sør- og Østlandet har forårsaket enorme utfordringer for Brannvesenet i samme område. Mer enn 300 branner samtidig er aldri greit. I Oslo og flere kommuner har det vært vanninghsforbud i lang tid. Norge har ikke vært nærmere ørken-tilstander siden før forrige istid.

Norge, en ørken langt mot nord …

Norge, en ørken langt mot nord ...
Norge, en ørken langt mot nord Foto: Wikipedia.org

Krisestemningen hos bøndene er berettiget denne gang.

Ikke er det bare dårligere avlinger enn på mange år, men når nødslakt er eneste utvei på mat- og fôrmangel, er det ikke greit å være bonde. Litt hjelp får bøndene på Østlandet av kolleger lengre nord, men kun langvarig nedbør kan redde stumpene nå.

I denne ørkenen langt mot nord, er vi vant til regnfulle somre, hvor sola er en etterlengtet og savnet venn som så alt for sjeldent kommer på besøk. Sommeren 2018 derimot, i denne ørkenene langt mot nord, kalt Norge, begynner man å slite med varmen som har vært påtagende plagsom på sjette uke. Folk flest, som kan, sover utendørs, for å det hele tatt få noe søvn.  I følge VG, har det vært 21 dager med temperaturer over 30 grader i Buskerud. Antall dager med nedbør kan telles på to fingre.

Norge er i ferd med å bli svidd av. Sola som var en god venn, har nærmest blitt en fiende. Norge er i ferd med å bli en ørken som vi ikke kjenner konsekvensene av …

Vargas

Skjelvet som dreper Oslo – når kommer det?

Skjelvet som dreper Oslo – når kommer det? Jordskjelv i Norge er ikke vanlig, jo, forresten, det er veldig vanlig, men det er små skjelv. Ikke dødelig og digre, slik vi har sett bilder fra andre steder på kloden. Men det har skjedd digre skjelv også, for veldig lenge siden – og det vil skje igjen. Når og hvor kraftig kan man ikke vite.

Er du forberedt på å se Oslo bli lagt i ruiner? Selvsagt er ingen forberedt på slikt, men naturkatastrofer som jordskjelv er en trussel – som kommer til å ramme Norge på et gitt tidspunkt i framtiden.

Oslo

Geologiske undersøkelser viser at faren for et nytt og større jordskjelv kan være reel. Nesten ukentlig registreres det bevegelser i og rundt Oslo. Hva vil skje dersom et langt større jordskjelv treffer hovedstaden? Hvor mange vil omkomme? tjue, femti, to hundre eller tre tusen mennesker? Kanskje flere?

Filmen “Skjelvet” er en direkte fortsettelse fra filmen “Bølgen og er heldigvis ren underholdning. Dessverre er filmen basert på hendelser som kan inntreffe, når et kraftig jordskjelv rammer hovedstaden.

Skjelvet som dreper Oslo - når kommer det?

 Oslo vil rammes av jordskjelv – engang Foto: YouTube

Katastrofefilmer er ofte groteske tankeeksperiment, der mennesker møter fremmede skapninger fra en annen verden, eller filmer som handler om mennesker som besøker disse uidentifiserte objektene i deres verden, men filmene er populære og big business, både ute og hjemme.Når det kommer til et kraftig skjelv, så er det ikke menneskeskapt, men jordens indre som er i bevegelse, og som får enorme konsekvenser for menneskene som rammes.

Skjelvet

Hva som får mennesker til å gå mann av huse, for å se at byer, nasjoner og millioner av mennesker gå tapt av ulike grunner – forårsaket av naturkrefter eller fremmede aliens, finnes det ikke noe godt svar. Kanskje er det en snev av trygghet å kjenne at man lever når rulleteksten kommer, og man vet at man i utgangspunktet er ganske trygg.

Film har sterk effekt på oss mennesker, det er derfor så mange lar seg underholdes av det. I 2018 har filmskaperne blitt så gode at det meste ser autentisk ut, enda vi med årene har blitt rimelig kresne hva god underholdning og god film angår.

Når effektene blir ekte nok, blir vi ofte blendet av dramaet og de sterke følelsene vi ser rammer menneskene som er involvert. Vi bryr oss oppriktig om heltene skal overleve, og gråter med dem når katastrofen inntreffer.

Holmenkollen

De fleste av oss har besøkt Oslo en eller annen gang, enten for å besøke tante Beate, eller se andre helter vinne skirenn i Holmenkollen. Kanskje oppleve Norges største by på selveste 17. mai eller gå opp og ned Karl Johans gate en varm sommerdag. Det finnes riktig mange grunner til å se hovedstaden. At byen vår, Norges viktigste by, skal rammes av død og fordervelse, grunnet voldsomme naturkrefter er svært vanskelig å forestille seg. Nesten umulig.

Alt vi vet er at det kommer til å skje, men sannsynligvis ikke i vår leve tid, ikke i våre barn, eller barnebarns levetid heller, men problemet og største skrekk-scenario er, at det faktisk kan skje – når som helst.

Filmen “Skjelvet” har premiere over hele landet 31. august 2018. Regi er av John Andreas Andersen, Harald Rosenløw Eeg og John Kåre Råke. Hovedroller er ved Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner. Produksjon er ved Fantefilm Fiksjon AS.

Vargas

Kulden stopper engelsk fotball!

The Beast From the East – stopper en rekke viktige fotballkamper i England. Noe som faktisk skjer svært sjelden – særlig i de to øverste divisjonene.

Snø, is og sprengkulde er ikke forenelig med grønt gress og titusenvis av tilskuere på tribunene, rundt omkring på enkelte stadioner. En hel haug med kamper er allerede avlyst – og flere vil det bli jo nærmere avspark man kommer denne weekenden på balløya.

Heldigvis brukes “katastrofen” til noe nyttig når det først ikke blir spilt fotball som forventet.

Exeter City har også måttet avlyse sin kamp mot Chesterfield Foto: Exeter.com

(mer…)

Sprengkulda fra Sibir – The Beast From the East!

Sjeldent har det vært så kaldt over så store områder, særlig over Sør Norge som i månedsskifte februar-mars 2018.

Nordlendingen ler seg skakke over oss ‘søringa’ som syter over 10-15 kalde, men den bitende vinden gjør at den effektive temperaturen er minst det dobbelte av hva gradestokken viser. I Folldal i Hedemark viste temperaturen minus 42 grader i natt.

Ifølge SMHI (Sveriges svar på meteorologiske og hydrologiske institutt) og deres kolleger her hjemme, meldes det at kulden kan vare til langt ut i mars måned, dessverre.

Man kan selvsagt fleipe med at nordmenn sør for Sinsenkrysset klager for lett på kulda, men temperaturer ned mot tjue effektive minus grader, dreper mennesker på kort tid, om de ikke er kledd godt nok, og kan gi barn varige frostskader om de sitter i pulk på fjellet f.eks.

Påsken kan bli en utfordring for mange, om temperaturene holder seg. Har du godt nok vintertøy til store og små?

 Foto: Wikimedia.org

(mer…)

Nå kommer snøen!

Vinteren er allerede på plass flere steder i landet, men nå kommer snøen også til Østlandet, ifølge meteorologisk institutt.

Lest? Trene ute om vinteren?

Til og med langs kysten Østafjells, vil det komme opp mot 5 cm nedbør som snø. Mer enn nok til å skape kaos, kø og biler i grøfta. Er du vant til å reise kollektivt, regn med store forsinkelser de neste dagene, særlig i Oslo-regionen.

https://www.youtube.com/watch?v=C5hcB2KrOpc

 

 Foto: Wikimedia Commons

(mer…)

Vokt dem for elgen …

Elgjakta er endelig i gang. Termos og varme sokker er pakket godt ned i sekken sammen med kilovis med ammunisjon og blankpusset børse.

Da er alt klart for årets viktigste happening for kvinner og menn i de dype skoger. Elgen skal tas – tålmodigheten skal atter en gang settes på prøve.

DU kan bli satt på prøve, det er nemlig alle elgjegeres drøm.

Å få en flere hundre kilos tung elgokse gjennom kikkertsiktet, er hakket bedre enn gjennom frontruta.

Lest? Hva er spenning i ditt liv?

Pulsen øker i det øyeblikket du hører det knekker i kvister et sted bak deg. Ingen har meldt om elg i ditt område på radioen, du skimter en skygge, noe stort, som beveger seg sakte i mot deg. Du løfter rifla, legger kolbekappa opp i skuldergropa og lukker det ene øyet.

Hjertet hamrer inne i beingrinna – du får øye på en storokse, med 16 tagger, ruslende med sakte bevegelser i mot deg. Den største elgen du har sett på dine 25 år som elgjeger, et imponerende syn som nesten tar pusten fra deg. Børsa blir tung i hendene.

Du er så tørr i munnen at tunga fester seg i ganen. Avstanden bedømmer du til åtti, kanskje nitti meter. Du har ditt livs sjanse, og idet oksen vender seg med breisida til, får du din mulighet. PANG!

Vokt dem for elgen ...
Foto: KENT MILLER / NPS

Elgen skvetter til i det øyeblikket  6,5 x 55 Lapua Mega-ammoen går inn i pelsen som kniv i smør og treffer like over hjertet på det tunge dyret. Den vakler et par skritt fram og to til siden. Du vet at skuddet var vellykket. Elgen velter over på siden og blir liggende.

Vokt dem for elgen …

Du hører hjerteslagene og pulsen som dundre i kroppen, du fjerner øreproppene for å høre ekkoet fra skuddet ljome gjennom dalen. Noen sier ett eller annet i radioen, men adrenalinet herjer i kroppen din, du får det ikke med deg, du løfter radioen til munnen, hånden skjelver fortsatt, du klemmer inn samtaleknappen og sier med dirrende stemme: “Dæven, æ traff!”

Drømmen for hundrevis av elgjegere, kvinner som menn, som i disse dager gjør seg klare for nettopp en slik opplevelse. Å treffe den største elgen, på manns minne, midt i hjertet, midt i skogen, midt i elgjakta.

Alle forberedelsene, de tunge skrittene i myrer og over åser, kilometer på kilometer, forventingene, samtalene rundt bålet og strategien i forkant og all tålmodigheten som må til for å lykkes – er bare noen få andre detaljer som gjør elgjakta for kvinner og menn til noe rituelt. Noe magisk og helt spesielt som ikke glemmes så fort.

Når elgbiffen ligger på tallerkenen, sammen med poteter, grønnsaker, hjemmelaget tyttebær og brunsaus, er det lett å huske hvorfor man setter pris på selvskutt middag. Du er glad du trakk av.

God jakt!

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com