5 norsk offiserer er savnet etter den første ulykken med et norsk Hercules fly noen gang er et faktum.  Hercules-flyet Siv ligger spredt i tusenvis av biter på begge sider av Sveriges høyeste fjell, Kebnekaise.

(Det høyeste punktet i Sverige på fast mark er Kebnekaises nordtopp på 2097 meter over havet, hvilket kan bli det høyeste punktet i Sverige overhodet, om Sydtoppens tendens fortsetter, ettersom fjellet under Sydtoppens bre er 2070 meter over havet. Den første som offisielt besteg Kebnekaise var Charles Rabot i 1883).

Hercules maskinene er av absolutt beste kvalitet og skal være helt nytt. Det skulle fra Evenes flyplass til Kiruna i Sverige da det forsvant fra radaren 15. mars.

Sivil og militær radar mister kontakten med Hercules-flyet, som da er registrert med høyde mellom 7200 og 7600 fot, rett på sørsiden av Kebnekaiseplatået, 85 kilometer fra flyplassen i Kiruna.

16. mars opplyser den  svenske redningssentralen  at de kan ha funnet deler av det savnede flyet, informasjon som senere blir bekreftet.

17. mars  Konkluderer Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) og Marinejegerkommandoen (MJK) med at de har funnet et havaristed.

I skrivende stund er det ikke bekreftede meldinger om noen omkommen.

Fire av de fem offiserene tjenestegjør på Gardermoen, den femte på Moss flyplass Rygge, militæravd.

FUNNSTEDET: Havaristedet er mellom Kebnekaises to høyeste punkt. Illustrasjon: Forsvaret

Kebnekaises vestvegg Foto: Forsvaret

– De savnede er Truls Audun Ørpen (46), Bjørn Yngvar Haug (40), Siw Robertsen (45), Ståle Garberg (42) og Steinar Utne (35)

Det jobbes på spreng for å få svar på hva som har skjedd med Hercules- maskinen «Siv». Både svenske og norske soldater, samt lavine avdelinger fra Kiruna hjelper til å med å sikre det meget vanskelige terrenget rundt treffpunktet.

All bevegelse i dette fjellområdet er farlig og meget krevende grunnet stor skredfare og vanskelig og komplisert fremkommelighet.

Det svenske forsvaret vil nå forsøke å sprenge bort de enorme snømassene som har samlet seg spesielt på lesiden av fjellet, som er 2106 meter høyt inklusiv snømassen på toppen.

I slike ekstreme situasjoner som i dette tilfelle, et militærfly treffer et høyt fjell i mer enn 2000 meters høyde. I storm og mye snø. Er det beundringsverdig og imponerende at det er mulig å komme seg fram til ulykkesstedet.

Allikevel må det være lov å spørre om hvorfor det tok nesten tre døgn og lokalisere den digre Hercules- maskinen.

Dagene som kommer vil gi nye svar på hva som faktisk skjedde da Kebnekaise ble skjebnen til 5 dyktige offiserer.

Måtte et mirakel skje, og de savnede blir funnet i live.

Vargas

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14532112.ab

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Kvinner er smartere enn menn, og klarer seg bedre alene

Flere forskere mener å vite at det kvinner er mer intelligente enn menn. Intelligens måles som IQ, og kvinner med høy...

Politi-beklagelse med kraftig bismak

8 mndr. etter terrorangrepene har endelig politiet funnet ut at det er på plass med en beklagelse. Politidirektør Øystein Mæland  går...

Lukk