KGB i Norge? For du er selvsagt klar over at det er den tidligere KGB-offiseren, Vladimir Putin, som styrer butikken i Russland? Den militære russiske e-tjeneste, GRU, er vel den moderne utgaven av KGB – åpenbart i full aktivitet fortsatt. Enda det begynner å bli noen år siden den kalde krigen – tilsynelatende, men hva vet PST, (politiets sikkerhetstjeneste) om spioner på norsk jord i dag?

Vi er nordmenn, vi er en smule naive, nisselua er fortsatt trukket godt nedover ørene, øynene og vi tror at det er på film, med James Bond og hans like. At hemmelige aktivitet over landegrensene pågår. Så lenge det finnes mennesker på kloden, vil det også være aktive spioner på norsk jord, russiske som amerikanske.

Garantert. Vi skal ikke gå så langt tilbake heller for å finne beviser på at det stemmer. Noen blir avslørt, andre forblir spioner og lykkes med å dele viktig informasjon til makthaverne.

Den kalde krigen kjennetegnes ved at det aldri kom til militærkonfrontasjon mellom supermaktene, selv om det var nære på enkelte ganger, som ved Berlinblokaden i 1948–1949, i begynnelsen av Koreakrigen i 1950, under Cubakrisen høsten 1962 og i forbindelse med en NATO-øvelse i 1983. I stedet ble den kalde krigen preget av oppbygging av militærallianser, opprustning, trusler om krig og av ideologiske motsetninger.

Store Norske Leksikon

Frode Berg

Det er kanskje ikke smart, verken å bli tatt med mye penger og i tillegg innrømme noe som helst som ligner på spionasje. Frode Berg er nok ikke alene om å være norsk spion hos fienden, hvor mange spioner tidligere KGB har i Norge – kan vi ikke engang forestille oss.

Frode Berg sitter fengslet i Moskva, etter å ha innrømmet å ha vært på hemmelig oppdrag for den norske stat. Han vil sannsynligvis bli værende i fengsel i Russland, resten av livet. Fordi den den tidligere grenseynspektøren har gått til det uvanlige skritt og innrømmet at han har vært i Russland, på vegne av den norske e-tjenesten.

Gunnvor Galtung Haavik ble kanskje lurt inn i spionvirksomhet rett etter andre verdenskrig. Forelsket som hun var i en KGB-offiser, ble hun et lett bytte som ung og naiv kontorfullmektig, ved den norske ambassaden i Moskva. I 22 år delte Haavik hemmeligstemplede norske dokumenter med sine sovjetiske venner i det gamle Sovjetunionen. Ikke før i 1977 ble hun arrestert og fengslet, men var hjertesyk og døde i fangenskap før rettssaken tok til.

KGB i Norge?
President ronald Reagan og generalsekretær Mikhail Gorbatsjov signerer INF-avtalen, i Det Hvite hus Foto: Snl.no

Arne Treholt

Arne Treholt har alltid benektet at han har gjort noe galt, men han ble arresten i 1984 og dømt året etter, til tjue års fengsel for landssvik, som spion for Sovjetunionen og Irak. Treholt var byråsjef i utenriksdepartementet da han ble arrestert på Fornebu, på vei til Paris. Treholt-saken har vært den mest omtalte spionsaken i norsk historie.

Til tross for å hevde sin uskyld som spion for en fremmed stormakt, innrømmet Treholt senere at han hadde hatt hemmelige møter med KGB, der det ble overlevert graderte dokumenter, som omhandlet norsk militær aktivitet i nordområdene, blant annet.

Det har vært spioner på norsk jord tidligere og det foregår fortsatt. KGB i Norge nå? Selvsagt. Du er rimelig naiv om du tviler på om Russland har stasjonert diplomater, illegale spioner eller andre Putin-vennlige utsendelser på norsk jord.

Den kalde krigen har ført til at det er illegale spioner over alt på kloden. Øst mot vest. Russere i Norge, USA og mange andre vestlige land som sees på som fiender av atom-stormakten i øst. NATO skal være vår trygghet for at vi ikke blir et enkelt offer når Putin ønsker å ta Norge med makt. Vi er rimelig naive i dette landet, om vi tror det aldri vil skje.

KGB var etterretningstjenesten og sikkerhetspolitiet i Sovjetunionen. Etter Lavrentij Berijas fall i 1953 ble KGB betegnelsen for Sovjetunionens hemmelige statspoliti og forgjengeren til SVR, som i desember 1991 ble Den russiske føderasjons utenriks-etterretningstjeneste.

Wikipedia.org

Russland vs Storbritannia

Bestemmer Putin seg for å gå inn i Norge med sitt militære arsenal, vil ingen kunne stoppe han. Ei heller Nato. Det er ikke tilfeldig at det lages TV-serier med nettopp dette scenario som bakteppe. Det er alltid kort vei fra fiksjon til en skremmende virkelighet. Serien “Okkupert” ble kommentert som vås fra russisk side.

Den kalde krigen er ikke over, den er kanskje kaldere enn noen gang. Både grunnet Putins aggressive militære aktivitet i nordområdene, langs den norske grensen og langs kysten, men også fordi Donald Trump ikke ser vitsen med å bruke ei kule på andre enn rene amerikanske interesser. Derfor kan Putin egentlig gjøre som han vil, slik han gjorde med Krim-halvøya. Russland og Ukraina er i krig – fortsatt. Vesten og NATO lukker øynene.

Russland fordømmes fortsatt over hele kloden. Storbritannia er ‘lynings’ på Putin fortsatt, fordi den russiske presidenten sender sine spioner til England for å drepe avhoppere, tidligere samarbeidspartnere i KGB som har vendt ham ryggen. Svikter du Putin og hans regime, vil han gjør alt for å drepe deg. Nervegiften, Novitsjok, ble brukt i dette tilfelle og skal være svært farlig.

Den omtales som en fjerde-generasjon nervegift, flere ganger sterkere enn VX, som ble funnet på Sergej Skripal og hans datter, utvilsomt brukt for å drepe. Den spores tilbake til gufset fra en svunnen tid, nemlig KGB. Statsminister, Theresa May, har i voldsomme utbrudd, beskyldt Russland for svik og kynisk ondskap. Intet nytt under solen der altså.

Russland en trussel

Om det kan skje i Norge, et slikt angrep på enkeltpersoner eller større grupper mennesker i viktige forsamlinger og møter? Selvsagt kan det det. Russlands president, Vladimir Putin, er en kynisk player, han kan alle de skitne knepene i boka og går åpenbart over lik for å få det som han vil.

Russland er den største trusselen mot fred, i det siviliserte demokratiet som vi har i vesten i dag. Russland har et ukjent antall spioner i Norge, noen av disse, kjenner nok PST til, andre er såkalte illegale spioner som kun russerne vet om, som selvsagt jobber under falsk identitet, kanskje i forsvaret, i politiet på Stortinget eller i sentrale posisjoner i næringslivet. Det kan være en kvinne eller en mann, egentlig hvem som helst.

Du som liker James Bond bør se serien, “The Americans” på Netflix. Ikke fordi det ligner på James Bond, men fordi denne serien forteller litt om hvor kynisk maktspillet mellom stormakten faktisk har vært over tid og kanskje er. Spioner som er villig til å dø for landet sitt er kanskje romantisk på film, men den brutale virkeligheten forteller oss at den kalde krigen egentlig aldri var over.

Spenningen mellom øst og vest har neppe vært større enn i dag.

Hvor skremmende er det ikke at vi aldri avdekker spionasje fra Russland, når vi vet de er her, akkurat nå …

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Ikke bind renta nå!

Hvis banken din ringer deg og forteller at du bør binde renta nå, er det den aller beste grunnen til...

Lukk