Gamlebyen Servicesenter låser sine dører for siste gang. Etter 79 års tilstedeværelse i skjæringspunktet mellom Gudeberg, Prestelandet, Mineberget, Kongsten og Gamlebyen legger Esso ned sin tradisjonsrike bensinstasjon. Har du spilt håndball så har du vært innom denne kiosken når du har vært på Fredrikstad Cup. 

Over hele landet meldes det om kiosker med kommisjon for norsk tipping og avis salg m.m som må legges ned av ulike årsaker.

Servicesentret på Østsiden i Fredrikstad må legges ned grunnet utvidelse av kirkegården rett i nærheten. Den enes død den andres brød…

Mange mennesker setter stor pris på den lokale lille kiosken på hjørnet. Der alle kjenner både innehaver og alle de andre som jobber der på fornavn. Der man kunne få to pølser i lompe for 15 kr og et smil med på kjøpet på vei hjem.

 

Foto: Kulturnett.no

Tippekiosken der «kællæne» møttes over en gratis kaffe og diskuterte tipperekka og løste verdensproblemer på lørdags-formiddagene.

– En kiosk var så mye mer enn en kiosk. Det var for mange nordmenn det puben fortsatt er for mange engelskmenn. Samlingspunktet for de lokale beboerne. Noen kiosker solgte til og med litt pålegg, ei pakke smør og kanskje noen egg rett i fra kjøla. Noen hadde både V6 og tipping, samt varme skoleboller i fra egen ovn. Det var tider da kiosken var verdt et besøk.

– Nå er det dessverre ikke mange igjen. Kanskje bare noen få. Noen lar være å legge ned på tross av dårlig inntjening og lite kunder. Noen kioskeiere har vært ved sin kiosk i mer enn 40 år og kan ikke drive med stort annet. Bare driver kiosken som tidligere på 70- og 80 tallet var selve «sentrum» for mange tettsteder. Som nå ikke har annet valg enn å stenge døra for godt.

Da blir det langt verre å få den hvite karakteristiske hvite spissposen som det var plass til noen få sjokolader oppi. Kostet ikke mer enn en femmer heller.

Dessverre så forandrer tidene seg til det verre i noen tilfeller. Alt skal sentraliseres, inn i kjøpesenter, hovedsaklig for å sparepenger. Det er kanskje en kiosk der et par år, så kommer du med din tippelapp en lørdag så står det «Din Sko» over døra til din kiosk.

Noe var bedre før.

Da du kunne gå i kiosken på hjørnet å få ei varm pølse og en avis uten at du måtte gå en kilometer etter å ha parkert bilen i en overfylt parkeringsplass og kiosken er plassert i et overfylt handlesenter. Det blir ikke helt det samme, og heter heller ikke kiosk, men «Narvesen».

Er din lokale kiosk lagt ned?

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
En annerledes julekalender til voksne- fordi mange barn gruer seg til jul

http://www.denene.no/ Luciadagen er for de aller fleste barn fylt med glede og forventning. Og når gleden er stor, kjennes den...

Det er typisk norsk å være best!

  Norge er best i det meste selv om det alltid er rom for forbedringer. Det er sjeldent smart å hvile på laurbærene.  Det...

Lukk