Som foreldre til tenåringer, vil man svare og gi råd etter beste evne. Ofte uten å tenke over egne erfaringer, gjøren og laden som ung. Hvor gamle skal ungdommene være før de får kjæresten til overnatting?

Les også: Mennesket er menneskets glede

Å være omsorgspersoner, for unge mennesker som er på vei til voksenlivet, er ikke bare enkelt. Ofte både krevende og slitsomt, det kommer an på deg selv, dine omgivelser og hvordan hvert enkelt unge menneske er. Noen er mottakelige for gode, velmenende råd – andre er ut med piggene så snart man åpner munnen i den tro, at det som sies er kritikk.

Kjenner du deg igjen?

Å være kjærester som ung, er jo det vakreste, beste og kanskje det skumleste som finnes. Men også en viktig erfaring å ta med seg videre i livet.

Amor del auténtico

Nando.uy via Compfight

Det finnes ingen fasitsvar på hvordan unge mennesker skal oppføre seg og te seg, på veien til et liv som en selvstendig voksen. De unge bør få prøve, feile, prøve igjen for å finne ut selv hvordan livet bør leves for hver og én. Det viktigste man kan gjøre, tror vi, er å være til stede. Lytte, bry seg, gi omsorg og gi råd etter beste evne.

Du husker det så godt selv, ikke sant? Den gangen du skulle ha din første, store kjærlighet på overnatting. Du ville være alene med vedkommende. I hvert fall ikke ligge vegg i vegg med mor og far. Noe så kleint! Tenk om de kunne høre knisene, kyssingen og alt det andre? Det var jo så lytt.

Ungdommer som ønsker å tilbringe mest mulig tid med sin kjæreste, gjør hva som helst for å oppnå nettopp det. Da kan man til og med gå på akkord med sannheten, og velge å lyge for sine foreldre, kanskje for aller første gang. Man vil jo så gjerne elske og bli elsket, når kjærlighetens rus herjer i den unge kroppen.

Tenk tilbake til den første gangen, så vet du at det stemmer. Kanskje er det riktig å legge forholdene til rette for det unge paret; slik at de kan få oppleve hverandre, mest mulig i denne perfekte tiden? Den beste og uforglemmelige, som neppe kommer tilbake noen gang.

Alle foreldre som ønsker sine håpefulle unge vell. Sier ‘nei‘ fordi de er bekymret, de er redde for at noe skal skje. De tenker prevensjon, men tør ikke alltid snakke om det. De tenker voldtekt uten å bringe det på bane. Er man derimot åpen og bringer de viktige temaene på banen, vil kanskje også ungdommene selv, fortelle åpent om egne tanker og erfaringer. Også om tema som er litt beklemt, som kjærlighet og om sex.

Man bør gi det forelskede paret en sjanse til å leve, feile og prøve igjen. Det er tross alt det livet går ut på – for oss alle.

 

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Wolves har sparket manager Walter Zenga!

Lokalavisen Express & Star, har ubekreftede meldinger om at Fosun Group har terminert kontrakten med den italienske manageren. Den portugiske...

Lukk