Kjendiser fronter ny og viktig selvmordskampanje. Maud Angelica, Erik Thorstvedt og Kristoffer Joner er blant kjendisene som forteller oss hvor viktige hver og én er for mange. Det hjelper ingen at du forsvinner. Det blir bedre for noen om du forsvinner. Søk hjelp og råd i tide om du sliter. Det finnes nemlig hjelp å få.

Fikk du lest denne? Måtte dere brenne i helvete, idioter!

Erik Thorstvedt

Særlig menn bør bli flinkere til å tørre å søke veiledning når livet blir tungt og vanskelig. kampanjen som er bestilt av Helse Vest, er et budskap som selvfølgelig gjelder for alle nordmenn, uansett alder. Dessverre er det vanskelig for mange i julehøytiden som forsterker alle våre følelser. Pandemien, nedstengning, frykt for sykdom og død.

Kjendiser fronter ny og viktig selvmordskampanje, noe som kan være med å hjelpe mange.

Kanskje man er blitt arbeidsledig og står uten inntekt, lever i frykt for å miste jobben eller er allerede permittert. Det alene er en voldsom påkjenning for de som opplever en økonomisk utrygghet – særlig i julen. Kjendiser fronter ny og viktig selvmordskampanje. Nylig ble det kjent at veterinærer er den yrkesgruppen, som hyppigst tar sitt eget liv.

Det kan være med å forsterke budskapet, når den som sier at du er viktig for mange, kommer fra et kjent ansikt som mange har et forhold til. At Erik Thorstvedt, Norge beste målvakt i mange år, forteller oss at vi bør tørre å snakke om selvmord. Og at det faktisk kan være med å redde liv.

I 2005 ble det publisert en studie som viser at veterinærer har dobbelt så høy selvmordsrate som den generelle befolkningen i Norge. Siden hat tallene økt.

NRK.no
Kjendiser fronter ny og viktig selvmordskampanje.

Fikk du lest denne? Selvmordstallene øker – pandemien kan være årsaken

Maud Angelica Behn

Selvsagt er det lett å si det. At man skal snakke om det. Det vet nok de fleste, men så er det akkurat det som er så vanskelig om man er deprimert og så fryktelig langt nede. Man vil bare slippe alt, til og med livet. Fordi man kan ikke sette seg inn i situasjonen, en med selvmordstanker er i, uten å ha vært der selv. Når livet er mer skremmende enn døden, er det jævlig vanskelig, om ikke umulig, å spørre om hjelp. Man vil dø – og kun det.

«Snakk om sjølvmordstankar. Det kan redde liv». Det er ikkje så viktig korleis du spør. Det viktigaste er at du gjer det. Det er tungt å leve under ein pandemi. I desember kjem ein ny runde av Helse Vest sin kampanje for å førebyggje sjølvmord.

Helse Vest

Psykisk sykdom, depresjon, nedstemthet og tristhet kan ramme alle mennesker i løpet av livet. Derfor bør det være en selvfølge at man tør å søke råd og veiledning. Eksperter og fagfolk vet ofte hvilke knapper man kan trykke på og det finnes gode medisiner, som kan gi deg et løft ut av helvete.

Kjendiser fronter ny og viktig selvmordskampanje. Maud Angelica Behn mistet selv sin far, Ari, for snart ett år siden. Märtha og Aris datter holdt en gnistrende tale i sin fars begravelse. Her satte hun, til tross for den vanskelige situasjonen hun var i, fokuset på selvmord og at det finnes alltid en utvei. En tale det snakkes om fortsatt.

Jeg vil bare si til alle som har gått gjennom psykisk sykdom, at det finnes alltid en utvei. Selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan hjelpe. Alle fortjener kjærlighet og glede. Det er aldri svakhet å be om hjelp, men styrke.

Maud Angelica Behn

Ebba Rysst Heilmann

At kjendiser dør i selvmord gjør også noe med oss. Men med negativt fortegn.

Da nyheten kom 1. juledag 2019 var det som en bombe gikk av. Vi som aldri hadde møtt Ari, men som likevel følte stor sorg av tapet, har nok med det nære forholdet mange har til kongefamilien. At tre av kongeparets barnebarn hadde mistet sin far. Mange likte også Aris raushet og godhet i møte med andre, enda de kanskje hadde lest noen av bøkene hans, eller sett og hørt ham på TV.

Aris kjæreste, Ebba Rysst Heilmann var heller ikke forberedt på det som skulle komme. Ari hadde snakket så varmt om framtiden, men i julen i fjor følte Ebba at noe var galt. Ett år etterpå sitter sorgen hennes i kroppen, fortsatt.

Kjendiser fronter ny og viktig selvmordskampanje i en tid der mange nordmenn sliter.

Når man havner i det dypeste mørket, kan det ofte være for sent å søke råd og hjelp, tror mange. Det er helt feil. Uansett hvor tungt livet blir, det være seg av sorg for å ha mistet et barn eller andre katastrofer man ikke kommer vekk fra eller ut av. Finnes det faktisk håp. Søker man profesjonell hjelp, vil det være et lys i enden av tunnelen.

Du er helt sikkert veldig betydningsfull for noen rundt deg. At du forsvinner for alltid – gjør smerten større for alle som sitter igjen. Det blir ikke bedre for noen om du blir borte.

Du er viktig, du betyr noe, du har gode sider, du er elsket og du er god. Husk det.

Trenger du hjelp? Mental helse har åpent hele døgnet på telefon: 116123. Også Kirkens SOS kan nås på telefon 22 40 00 40

Kilde: NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest