Kjenner du sevjen stige? Gjør deg yr og livsglad, ja til og med litt kåt? Da er du nok ikke alene. Det er en kjent sak at våren gjør oss lettere til sinns og i bedre humør. Vinteren er sakte, men sikkert i ferd med å slippe taket. Det går mot vår og vi kan kaste vinterfrakken tilbake på loftet.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Vårkåt

Kjenner du sevjen stige? Det er lov å kjenne skikkelig etter og være glad for lysere dager, mer lys og mer lyst fyller oss med glede. Hørtes ut som et vers i en julesang, det, kanskje. Men det er faktisk bevist at vi trives stadig litt bedre når solen kommer høyere på himmelen.

Les også: 12 år med Vargas12.com

Kanskje er det umulig å bli vårkåt når man ikke får nok sol og varme på kroppen? Eller er det nok å sitte i vinduet eller på verandaen? Og ikke være like mye ute blant folk slik vi er vant til om vinteren, kan også være en årsak.

Vi er sosiale vesener, vi liker å omgås andre, det gjør at vi formerer oss og ikke dør ut som rase.

Bor man i Norge, er det ikke lett å kjenne etter for hete følelser slike som kun en sval vår vi kjenner til fra før – gjør med oss. Med temperaturer på rundt minus førti, er det lite som pirrer til forelskelse og sex. 

Hva er vel mer higende enn å se vakre kvinner med bare armer og ben når solen endelig henger høyt på himmelen? Ja, hva er vel mer sexy enn flotte, halvnakne kvinner som slikker de første solstrålene? Når våren er i anmarsj?

Er det denne våren du endelig skal ta steget opp og fram, hvor du skal finne deg en partner, en å dele dagene med? Våren gir tid for forelskelse, hvor lysten bruser i årene etter lange vintermåneder.

Kjenner du sevjen stige?
Image by Pexels from Pixabay

Melatonin

Hva er det som gjør oss så yre om våren? De lærde strides vel mer om vanskeligere spørsmål enn dette? 

Sevjen stiger, varmen gjør noe med oss. Vi kaster klærne, vi ser mer hud rundt oss og vi kommer ut av vinterdvalen.

Lyset påvirker hypofysen i hjernen. Vi produserer rett og slett mer av kjønnshormoner og mindre av søvnhormonet, Melatonin. Når solen varmer oss om våren, produserer menn mer testosteron og kvinner mer østrogen. I tillegg vokser kjønnskjertlene våre. 

Når vi føler oss vell, kanskje mer lykkelige og potente om våren og sommeren, er det et biologisk fenomen. 

Kroppene våre endrer seg. Mer for unge enn for voksne og eldre, men alle kan merke forskjellen om våren. Sevjen stiger altså, vi blir lettere kåte og våte – og det er jo selvsagt fantastisk. Kanskje er det ikke så rart at mange har denne årstiden som sin favoritt gjennom året?

Lys og lyst

Vi mennesker, Homo sapiens, har utviklet oss mye gjennom evolusjonen, det ser vi på hvilken kunnskap vi besitter. Sammenlignet med for bare noen tiår tilbake. Det er heller ikke veldig lenge siden det meste var forbudt, særlig følelser som ble sett på som skammelige. (Les kåthet og nytelse)

At lyset gir oss mer livsglede og kåthet, derimot, er nok noe som har vært med oss siden tidenes morgen.

Vi er egentlig tilpasset et tropisk klima. I 28 grader trives vi best. Det er kroppen vår, vi kommer fra Afrika, og viser til at den fellesmenneskelige følelsen er evolvert i Afrika

Terje Bongard/ VG.no

Vargas12.com har skrevet flere hundre artikler om nytelse, relasjoner, sex og samliv siden 2010. Om du likte denne eller andre artikler på denne bloggen, meld deg på vårt nyhetsbrev, du også. Det vil alltid være helt gratis.

Vi skriver om ulike interesser vi besitter. Alt fra fotball, livet, økonomi, aksjer, litteratur, mat og nyheter. Vi skriver alltid for deg .

Vargas

Pin It on Pinterest