Kjenner du ikke Magne, Morten og Paal? Da har du enten ett problem, eller for ung til å forstå. A-ha er navnet på gruppa og Morten Harket, Magne Furuholmen og Paal Waaktaar Savoy er Norges ubestridte pop-konger. 

Musikk er et fag på barne-og ungdomsskolen, men å vite hvem de aller største gjennom alle tider er – det har blitt borte fra pensum på veien. Dessverre.

Vi må ikke la tidenes utvilsom aller største internasjonale suksess-band, gå i glemmeboken for den oppvoksende generasjon. Musikken de spilte, som de slo gjennom med og som ble hyllet over hele kloden, er minst like tidløs som ABBAs musikk f.eks.

Kjenner du ikke Magne, Morten og Paal?
Evige helter: Magne, Morten og Paal Foto: Wkipedia.org

I en Quiz, i en tenåringsbursdag nylig, ble jeg vitne til det tragiske. På spørsmål om hva fornavnet til artistene i gruppen A-ha var, svarte ingen korrekt. Tragedien er et faktum.

Kjenner du ikke Magne, Morten og Paal?

Musikksmak er så mangt, og vi ønsker slett ikke tvinge A-has musikk på den yngre garde og dagens tenåringer. Vi ønsker å gi et hint om at det finnes en norsk popgruppe, som i moderne tid, var på toppen av verden.

Fra 1985 til 2015 gav A-ha ut 10 utrolige album som har solgt enorme mengder, ute som hjem.

Vi snakker om en trio som har vunnet Spellemannsprisen ni ganger, de har solgt 75 millioner singler og de er tildelt St. Olavs Orden, som tildeles som en «belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten», intet mindre.

Evige helter: Magne, Morten og Paal Foto: Wkipedia.org
A-ha, 80-tallets største helter, de la verden for sine føtter Foto: Aha.com

I 1991, spilte A-ha på Macarena stadion i Brasil, for 198.000 tilskuere, og gruppa har vunnet priser over hele verden for sin musikk. I 1984, gikk de også helt til topps på singellisten på Billboard Top 100, med «Take On Me» gruppas absolutt største hit og gjennombruddslåt.

Musikkvideoen til låta ble også spilt på MTV, tusenvis av ganger da den ble sluppet. På nettopp MTV Music Awards i 1986, vant videoen 6 priser.

Jada, det er noen år siden A-ha slo gjennom, og de tre artistene begynner å dra på åra, men musikken kjære lesere, den er like god, da som nå. Er du ung og smart, finn fram dine favoritt-spillelister, last ned alt du finner av Norges største helter.

A-has musikk er tidløs, magisk og vil vare langt inn i evigheten, du som er ung bør ta del i den verden som alle nordmenn gjorde på åtti og nitti-tallet. Da A-ha stod på alle de største verdens-scenene med sin musikk.

Snart ser du gruppas frontfigur og vokalist, Morten Harket, Pappaen til Hermine, som en av fire mentorer i TV2-programmet «The Voice«. Magne Furuholmen var med i andre sesong som mentor.

Er du glad i musikk og mener du har peiling, bør du vite litt om A-has fantastiske historie og suksess. 4. desember 2010 spilte Morten, Magne og Paal sin avskjedskonsert i et fullsatt Oslo spektrum. En konsert som også ble til albumet «Ending On A High Note – The Final Consert«.

Skal du åpne munnen om musikk og norske artister eller band, vil du aldri komme unna de aller største. Nemlig, A-ha.

Dessverre har verden endret seg så markant vedrørende musikk, at vi ser det ikke som engang hypotetisk, at et norsk band – skal få den samme suksessen internasjonalt som A-ha, noen gang.

Les mer om Norges største stjerner, på A-ha.com

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Vår og jakten på en kjæreste er i gang

Vår og jakten på en kjæreste er i gang. Gjennom et helt år, må det være våren som passer aller...

Starten på slutten for Therese Johaug?

En av Norges største og viktigste idrettsstjerner, kan i verste fall være tapt for alltid. En dom for bruk av...

Lukk