Kjøttfri tirsdag er et tiltak vi synes er fornuftig, ikke bare på grunn av miljøhensyn, men at du kan faktisk ha godt av å styre unna biff, kjøttdeig eller kjøttkaker – minst én dag i uka. Helst enda oftere, for helsas skyld.

Ja, for du har fisk til middag av og til?

Å la være å spise kjøtt, kan for noen være en prøvelse da man velger å aldri spise fisk, me det finnes tusenvis av gode alternativer til et verdig måltid, uten kjøtt. Her kommer noen middagstips du kanskje vil like.

Vegetarretter med friske urter og riktig krydder kan smake fortreffelig. Hjemmelaget pizza med squash og peanøttsaus, rikelig med tomater og masse deilig løk og nok ost. Glir lett ned på en lørdagskveld med gode venner. Man bør slå opp med Toro, en gang for alle, lære seg å lage sine egne smaker.

Lest? Mat på P!

Invester i en morter, knus smakene i krydderet og urtene sammen og lagre blandingen på egnede glass. Det smaker bedre enn alt du får kjøpt, av det som har mengder med tilsetningsstoffer i seg – hver gang. Mange dyrker sine egne urter, som er en fin måte å ha god tilgang til gode smaker.

Biff av og til er greit

Tenk å skrive om kjøttfri tirsdag, akkurat nå, når lammekjøttet og fårikålen endelig er kommet på markedet, tenker du kanskje. Ja, nettopp. Derfor bør du ha en kjøttfri tirsdag, slik at du kan fråtse i diverse kjøttmiddager til helgen. Med god samvittighet.

Kjøttfri tirsdag!

Vi vet at en godt tilberedt Entrecôte er fantastisk, men den biffen og annen type kjøttmiddag bør du nyte et par ganger i måneden. Fordi du har så mange gode grunner til å velge annen type middag, fra mandag til torsdag, eksempelvis. Så kan du heller glede deg til biffen på lørdag.

Kjøttfri tirsdag!

Pastaskruer, spagetti eller makaronigrateng, bruk basilikum, tomater, grovhakket vårløk og litt oliven- eller rapsolje. En enkel og sunn middag for hele familien, laget på få minutter. Dette er en rett de fleste bør tilberede og servere i løpet av uka. I gratengen, trenger du litt mel, melk og gulrøtter, men også dette – en lett rett å lage.

Middag er viktig for de aller fleste, men det er også god helse. Derfor bør man lytte til eksperter som vet litt om god helse og ernæring. Styrer man unna rødt bearbeidet kjøtt med jevne mellomrom, tvinges man til å spise sunnere alternativ. Da kommer vi aldri unna fisken, som er det beste alternativet til kjøttfrie middager, etter vår smak.

Fisk kan brukes til alt

Laks er minst like godt som biff, det er sannsynligvis betydelige sunnere, det koster halvparten og kan tilberedes på mange forskjellige måter. Den kan trekkes, dampes, stekes, grilles og du kan bruke den som erstatning til kjøttdeigen i tacoen. Du velger sannsynligvis laks, neste gang du skal ha taco igjen, om du forsøker.

Har du forresten forsøkt laks og pasta sammen? En rett som slår enhver biff ned i støvlene, hver eneste dag av uken. Prøv det. Det er faktisk veldig godt. Fisk og skalldyr, er de ultimate råvarer som kan tilberedes på uendelig mange måter.

Bacalao med klippfisk, hjemmelaget fiskegrateng, hjemmelagde fiskekaker, fiskesuppe, blåskjell, reker, kreps, hummer, fiskeburger, gratinert fiskeform, stekt sild, stekt makrell, breiflabb, kveite eller uer servert med poteter og smeltet smør, med masse gode og friske grønnsaker. Fisk alene er verdt å leve.

Kjøttfri tirsdag!

Lest? Tilpass maten etter været!

Grønnsaker, supper og sopp

Rotgrønnsaker, potet og paprikaomelett, spinat-pai, supper du lager ut i fra fri fantasi, med de råvarene du har for hånden. Knuste tomater, makaroni og egg gir en brukbar tomatsuppe. Fiskesuppe med hjemmelaget focaccia med reker og skalldyr gjør tirsdagsmiddagen til en fest.

I disse dager bogner det av fantastisk sopp rundt om i landet. Vit hva du plukker og ta i bruk en råvare som løfter de fleste retter. Champignon- eller kantarellstuing løfter de fleste retter til et herremåltid, og kan brukes som tilbehør til alt.

Linser, kikerter, bønner og forskjellige grønnsaker, kan med fordel brukes som et alternativ til kjøtt, i retter du tidligere alltid brukte kjøttdeig eller annet bearbeidet kjøtt. Med litt fantasi og søken etter bedre valg, åpner det seg en fantastisk verden for deg.

Har du egg, ost og poteter, samt litt krydder, har du faktisk nok ingredienser til å lage en rask og god middag. Du kan velge å steke eggene som tillegg til potetene, eller steke steke de sammen med potetene. Kok potetene i 15 minutter, skjær disse i strimler, stek på sterk varme i noen få minutter i litt olje, strø over litt krydder, ost og server.

Poteter er nesten som fisken. Har du potet har du middag. De kan som kjent kokes, stekes, friteres, grilles, bakes og gratineres. Poteten passer til de fleste retter og kan brukes som supplement til kjøtt i andre retter.

Du går fra å være kulinarisk analfabet til å være en brukbar hobbykokk.

Du trenger verken å være vegetarianer, veganer eller hysterisk for å velge vekk kjøtt i middagen for helsa og miljøets skyld. Du gjør bare en liten vri på rutinene i hverdagen. Dessuten sier endel eksperter at du får en bedre helse ved å spise så variert som mulig.

Derfor kan en pizza med blåskjell og sardiner, som garnityr, være perfekt for deg som vil prøve noe nytt, bruk dine egne krydder, husk cheddar- eller Jarlsbergost. Det må bli suksess. Pizza er pizza.

Husk, det er ikke bare tirsdagen som behøver å være kjøttfri. Du bestemmer.

Inspirasjon: Kokeboken “Kjøttfrie dager” av Yngve Ekern og Hege Ulstein

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Kåt og bakfull, igjen?

Kåt og bakfull, igjen? Du merker det i det øyeblikket du våkner, dagen etter ei durabelig fyllekule. Du ønsker å...

Lukk