Kokken Tor var ikke død, likevel. Du husker Kokken Tor? Selve grunnfjellet i den fantastiske artisten Lars Lillo-Stenbergs karriere. gruppe deLillios, som ble stiftet i 1984 og siden leverte svisker, viser, låter, ja, minnerike klenodier mange av oss har trykket til vårt bryst siden.Låta “Kokken Tor” – er blant de beste etter vår mening.

De mest kjente låtene deLillos har utgitt må være: “Neste Sommer“, “Tøff i pysjamas“, “Smak av Honning” og Hjernen er alene”.

Vi får benytte anledning å si takk, Lars, for den flotte musikken og alle låtene. Det har vært fantastisk og følge deg og bandet ditt. Dette innlegget derimot, skal handle om kokken, altså Tor. Kokken Tor og alle andre menn som sliter på kjøkkenet. Og ikke tror de kan lage mat. Det er nok en illusjon, en snev av dårlig selvtillit og dårlig fantasi.

Med dette innlegget vil du føle deg som kokken Tor, så snart du har forsøkt å gjøre slik vi anbefaler deg. Gi det i hvert fall et forsøk.

Lest? Festmiddag alle dager!

Alt du behøver er god tid, nok og riktige råvarer – så går resten av seg selv. Du kommer til å elske å be gjester hjem til deg selv, denne høsten. Fordi du har blitt en jævel, på kjøkkenet. Kokken Tor var ikke død.

Mat på alle fat

Høst er for mange synonymt med mye god mat. Fårikål, norske bær fra norske skoger, oktoberfest og sosiale samlinger som oser nytelse. Nå er tiden inne for at også mannen, den norske utskjelte mannen, skal imponere på kjøkkenet ved å servere mat på alle fat.

Fårikål er faktisk kåret til Norges nasjonalrett. Sau (det er ikke alltid det er lam du får servert, men mora eller faren). Dette får du kjøpt i alle norske butikker fra midt i september. Et festmåltid og en hverdagsrett, enkel å tilberede og det smaker godt i dagevis. Du kuter hodekål, og legger denne lagvis med kjøttet i en stor kasserolle og serverer poteter til. Kokken Tor var ikke død – det absolutt håp for den norske mannen – på kjøkkenet.

Du begynner med kjøttet nederst i kasserollen, krydrer med salt og pepper for hvert lag med fortrinnsvis lammekjøtt. Hell på rikelig med vann og la det små putre på lav varme i ca 2 timer. Eller til kjøttet løsner fra benet. Dette er livretten til mange nordmenn og du blir dagens stjerne når du serverer denne maten.

Bacalao

Bacalao er en annen rett vi er svært glad for å ha på menyen så ofte vi kan. Siden Kristiansund er Norges Bacalao-hovedstad i Norge, vet vi å få tak i de riktige råvarene. Nemlig god nok klippfisk. Den kjøper vi alltid fra Ole Løvold, som har drevet med klippfisk i mer enn 40 år. Og vet hva som skal til for de aller beste råvarene.

Kokken Tor var ikke død
Klippfisk

Kokken Tor bør kunne denne retten, for å invitere alle de gjestene som ikke ønsker å spise Fårikål. Kokken Tor er i sitt ess når denne retten kommer på bordet. Bacalaoen blir bedre når alle smakene får satt seg ordentlig. Tilbered gjerne en stor gryte som varer både to og tre dager, men aldri varme opp maten fra samme gryte – mer enn to ganger. Da kan du bli sjuk.

Lest? Alternativ til fredags-tacoen

Ingrediensene for Bacalao-gryta er altså klippfisk, potet, hvitløk, olivenolje, tomatpurre, knuste tomater, sort pepper, chilli og løk. Fisken bør vannes ut i to døgn, lagres i kjøleskapet i mellomtiden i en kasserolle med lokk, men bytt vann når du skyller hvert åttende time. Legg potet i skiver og klippfisk lagvis, med løken og hell på med kaldt vann. Ikke rør i gryta. Se oppskriften for detaljer. Dette er mat du kan servere til alle festdager i året.

Grillmat

Heldigvis er den tiden forbi, den tiden som tillot nordmenn å grille kun i juni, juli og august. Vi er jo litt trege av oss her oppe på berget, men endelig har vi oppdaget at det er mulig å grille. Nesten hele året. Er det tjue speik ute, kan vi også grille mat innendørs på vår fantastiske grill-stekepanne. Eller via stekeovnen. Alt kan grilles og vi kan grille over alt. Dermed er det ikke lenger noen unnskyldning. Kokken Tor var ikke død, han har gjenoppstått som en mester kokk. flytt deg, Helstrøm.

Fisk, kjøtt, pizza, grønnsaker og taco-lefser. Alt kan faktisk grilles. Du må bare lære deg å bruke varmen. En gassgrill er svært enkel å bruke. Sørg for å lære deg de forskjellige innstillingene. Grill både på direkte og indirekte varme for best resultat.

Som vi var inne på. Du trenger egentlig bare god tid og riktige råvarer. Resten går av seg selv. Du må bare være fokusert for oppgaven og forstå den enkelte råvare hvordan den behandles. Lære deg å dandere, pynte bord og servere riktig drikke til hver rett.

Les deg gjerne litt opp på hvor lang steketid de forskjellige ingrediensene bør ha. Oksekjøtt trenger litt mer steketid enn kylling og svin, men også mer hviletid når biffen er ferdig.

Å steke biffen riktig er ikke vanskelig, men det er lett å ødelegge kjøttet ved å steke for lenge, eller ikke la biffen hvile. Sørg også for å ha riktig og nok utstyr før du begynner på kjøkkenet eller ved grillen.

Om du ikke føler deg som kokken Tor. Så har du i hvert fall blitt en erfaring eller to rikere på kjøkkenet og har et par middager å slå i bordet med – om noen spør.

Lykke til!

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Prinsesse Diana på Netflix denne høsten!

Prinsesse Diana på Netflix denne høsten! Du skjønte tegningen? Selvsagt er det suksess-serien, "The Crown" som kommer med rosinen i...

Lukk