Kommunikasjon- sier du i fra når du blir forbanna? Ingen bør kjefte og smelle for moroskyld, men vi bør tørre å si i fra i langt større grad. Svært mange nordmenn er konfliktskye, vi lar heller noen snike i køen foran oss enn å lage en scene. Hvorfor det?

Sier du ikke i fra når du blir forbanna, kan du heller ikke forvente å få forandret noen av dine meninger og ønsker heller.

Bør vi ikke stå i kampen og kjempe for vår egen posisjon i samfunnet? Snillismen har tatt fullstendig overhånd. Lær deg til å håndtere konflikter ved å bruke saklig argumentasjon og si det du mener, du vil få anerkjennelse, respekt, mer selvtillit og større tro på egne ferdigheter om du tør å gjøre noe som kan være ubehagelig og vanskelig.

Kommunikasjon- sier du i fra når du blir forbanna?

– Ikke la deg pelle på nesa, si fra når du mener deg urettferdig behandlet uansett i hvilken setting det gjelder. Kaller du en spade for noe skikkelig forferdelig så skjønner folk flest hvorfor det ikke lønne seg å kødde med deg.

Ikke mange politikere har hisset seg nevneverdig opp siden Gro Harlem Brundtland. Kanskje bortsett fra Liv Signe Navarsete, men det var vel heller mer et nervøst sammenbrudd. Det sier litt om norske politikere.

Vi nordmenn står tålmodig i  butikken, hos legen og i trafikken. De fleste lar seg irritere over køen, men gjør ikke mer med det enn det. Når så du noen bli eitrende forbanna sist? Det ser du sjeldent. Vi er et stillferdig folkeslag vi nordmenn. Vi banner naboen opp og ned, så snart vi møter vedkommende over gjerdet så hilser vi så pent så pent.

– Mange av oss er direkte feige og trekker oss unna om det oppstår en vanskelig situasjon der det kan bli bråk, munnhuggeri eller konflikter av noe slag. Andre igjen må styre sitt temperament for å ikke havne i vanskelige og fysiske kontroverser, som kan ende med anmeldelse.

I kommentarfelt og via anonyme kilder kan man bruse med fjærene og være stor i kjeften og si hva mena mener,  der kan vi både skjelle og smelle, men å tørre å ta fighten der og da; er ikke så enkelt for de fleste av oss. Mange mister helt fatning om de blir kjeftet på og tar til tårene, en helt vanlig forsvarsmekanisme, spesielt for pre-menstruelle kvinner. Eller for menn som er under pisken fra sin utkårede.

De mennene er det nemlig veldig mange av. 

Via Robert Aschbergs jakt på nett-troll i Sverige, kan man se de ekte reaksjonene på de som gjemmer seg bak anonyme profiler i sosiale medier. De som truer, sjikanerer og ber andre om å gå og ta sitt eget liv. Nett-troll finnes overalt. Du vil bli overrasket over hvem som driver med denslags.

Kall en spade for hest-kuk eller noe som virkelig svir, neste gang du er forbanna. Det hjelper garantert. Men det er minst like viktig at du står fram med fullt navn i det du sier det. På den måten blir du også mer troverdig.

Øyvind Teige

for Vargas12.com

Pin It on Pinterest