– Det nærmer seg konfirmasjons tid. Den viktige tiden i mange unges liv, hvor de går fra å bare være ung til å bli litt mer voksen. Men som 15 åring har man ingen rettigheter, bortsett fra å styre over de verdier, gaver og penger man «casher in» som konfirmant. Og mange får mye penger 50.000 kr har jeg hørt noen få. Sikkert fordi det er mange gjester med fet lommebok, og konfirmanten selv har gitt klart i fra, kun penger aksepteres som godkjent gave!

Hvorfor konfirmeres man?

Jo, konfirmasjon er en forlengelse av den kirkelige dåp. En bekreftelse på dåpsseremonien. Men, det er helt frivillig.

I vår tid er det frivillig å velge om man vil konfirmere seg. Og dette kan være et vanskelig valg for mange unge mennesker. Skal man velge kristelig eller human-etisk?
Dette er et valg hver enkelt må finne svar på ut ifra sine verdier eller tros overbevisninger.

– Om man velger å konfirmere seg kristelig, må man gjennomføre en undervisning i kirkens regi. Denne undervisningen tar konfirmantene i 9 klasse og går gjerne over et skolesemester.
I tillegg til undervisningen hos presten, må konfirmantene møte opp i kirken på gudstjenester. De må møte på minimum 8 gudstjenester i løpet av konfirmasjonstiden.

Siden ca 1950 har det også vært et borgelig alternativ for de som ikke ønsker kirkelig konfirmasjon-

Det er mye som skal på plass før den store dagen. Skal festen holdes hjemme, inne, ute, leie lokaler, skal man be alle venner og kjente, eller skal man droppe stemor på den ene siden og stefar på den andre siden så man ikke risikerer en familiekonflikt på en festdag?

Konfirmanten selv bør få bestemme hvem som skal komme etter min mening, og konfirmanten bør få ta del i så mye som mulig rundt hele arrangementet for å forstå at det virkelig er en stor dag, og at dette er til læring og et skritt fra i de voksnes rekker.

– Uansett hvor mye penger og gaver man får så er det viktig at hovedpersonen viser ydmykhet, og høflighet nok til gjestene- med å takke for gaven(e) og kanskje si noen ord til de fremmøtte ved bordet. Det trenger ikke være en hel avhandling, men de fleste vil nok sette pris på noen ord fra konfirmanten selv.

Uansett hva man er villig til å innrømme- konfirmantens triumf er sluttsummen som teller. Hvor mye penger man får totalt i pengegaver er det store samtaleemnet etter den store dagen. Og det er ikke så rart. Penger betyr mye for de unge som ikke har egen inntekt.

Hvor mye forventer du å få i pengegaver på din konfirmasjonsdag?

 

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Kate og William sin gjesteliste er klar

  William and Catherine Foto: Fashr.com   Mange celebriteter er på den lange listen over gjester som er bedt i bryllupet til...

Hasj- bør det legaliseres?

Cannabis er det fortsatt ulovlig å være i besittelse av i Norge. Allikevel har nesten 50% av Oslos befolkning prøvd...

Lukk