Du som er konfirmert i år og i fjor husker selvsagt hva konfirmasjonspengene gikk til. Men om det er noen år siden, si 30, 40, eller kanskje 50 år siden du stod for presten. Husker du sikkert allikevel hva din første formue gikk til.

Totalsummen er ihvertfall endret seg radikalt på 50 år.

– Det å konfirmere seg har alltid vært den symbolske handlingen som gjør barn til voksen, og en forlengelse av dåpen. Man kan også stille som konfirmant enda man ikke er personlig kristen eller døpt.

– Gavene mange får via en konfirmasjon varierer selvsagt fra person til person. Noen har en stor familie, der det er rom for å få en del både penger og andre gaver. Har man mindre familie så blir det naturlig nok færre som gir gaver. De som sier at de konfirmerer seg for andre grunner enn gavene lyver, eller har hatt en god oppvekst.

Konfirmanter i 1960 fra Evenes Foto: Origo.no

– Nå er ikke jeg så gammel, men jeg kan godt huske hva min pengesum i min konfirmasjon  ble til slutt. De pengene ble brukt til en svær video-maskin. Finlux. Som tok VHS kassetter. Man måtte trykke på digre knapper i front for å få det svære «bælverket» i gang.

– Den veide sikkert 50 kg. Minst. For å få inn VHS kassetten måtte man trykke på en av de digre knappene i front «Eject» stod det, så åpnet et deksel seg oppe på toppen av vidundret. Så satte man inn VHS kassetten, skjøv dekselet med kassetten i- ned i maskinen, for så å trykke på en av de digre knappene der det stod «play» denne gang.

Man kunne høre det bråkte kraftig, noen gang kunne det lukte brent fra den svære videospilleren. Sikkert fordi den var ny tenkte jeg…

Ikke helt sikker, men mulig det var filmen «For en neve dollar» med selveste Clint Eastwood i hovedrollen, med Ponsho og sigarillo i munnviken. Tøffere var det umulig å bli.

Så var det selvsagt «Haisommer» da, badet jo knapt i badekaret etter den skrekkopplevelsen.

Man var litt sjef i gata når man hadde egen video på rommet.

– Dette er minner man i dag kan le av, men som var et høydepunkt i livet for en ung og naiv konfirmant den gangen. Summen jeg fikk gikk ikke til annet enn en Finlux video, for det var ikke mer igjen etter det kjøpet.  Det var ferskvare på øverste hylle den gang. Ikke verdig en plass på museum en gang i dag sikkert.

Hva fikk du til din konfirmasjon, og hva gikk pengene til?

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Færre og færre er fornøyd med eget utseendet- media må ta en del av skylda

   Nettportalen Pinterest går nå i Tumblrs fotspor og forbyr blogger, bilder og innlegg som hyller sylslanke kropper. En av...

22. juli et år etter -vil bli en vanskelig dag for mange

Et år er snart gått siden det smalt i Oslo sentrum. Et år er snart gått siden Norge ble forandret....

Lukk