Norge er for andre enn nordmenn kjent for vakker natur, fjorder og fjell, lusekofte og Kongeparet. Den norske kongen og dronningen, Hans majestet Kongen og Hennes majestet dronning Sonja, blir begge 80 år i år – og det norske folk bøyer seg i ærbødighet og gratulerer.

Ikke alle naturligvis. Det finnes nordmenn som mye heller ser Norge som en republikk, kongehuset nedlagt og monarkiet fjernet – der en eller annen president har makten, slik vi kjenner det med skrekk og gru fra f.eks USA.

Men siden det per dags dato er monarken, Kong Harald V, som er konge i Norge, er det vår plikt og vår rett og med den største glede vi kan gratulere.

I den anledning, vil vi gjengi den mye omtalte Kongens tale, som ble holdt i slottsparken i fjor sommer. I jubileumsåret 2016, hadde det norske kongeparet regjert i 25 år. En tale det kan være klokt å reflektere litt over.

Kongefamilien i Stiftsgården (1958)

Municipal Archives of Trondheim via Compfight 

Prinsesse Ragnhild, Kong Olav V, prinsesse Astrid og Kronprins Harald

Kongens tale, ord for ord

Stortingspresident,
Statsminister,
Høyesterettsjustitiarius,

Etter at vi gjennom mange år har reist rundt i det meste av landet, er det veldig hyggelig å få være vertskap for representanter fra hele Norge!

Hjertelig velkommen til oss, alle sammen!

Dere som er samlet her utgjør bredden av det Norge er i dag.
Så hva er Norge?

Norge er høye fjell og dype fjorder. Det er vidder og skjærgård, øyer og holmer. Det er frodige åkre og myke heier.

Havet slår mot landet fra nord, vest og syd.

Norge er midnattssol og mørketid. Det er både harde og milde vintre. Det er både varme og kalde somre.

Norge er langstrakt og spredt bebodd.

Men Norge er fremfor alt mennesker.

Nordmenn er nordlendinger, trøndere, sørlendinger – og folk fra alle de andre regionene. Nordmenn har også innvandret fra Afghanistan, Pakistan og Polen, Sverige, Somalia og Syria. Mine besteforeldre innvandret fra Danmark og England for 110 år siden.

Det er ikke alltid så lett å si hvor vi er fra, hvilken nasjonalitet vi tilhører. Det vi kaller hjem, er der hjertet vårt er – og det kan ikke alltid plasseres innenfor landegrenser.

Nordmenn er unge og gamle, høye og lave, funksjonsfriske og rullestolbrukere. Stadig flere er over hundre år. Nordmenn er rike, fattige og midt i mellom. Nordmenn liker fotball og håndball, klatrer fjelltopper og seiler – mens andre er mest glad i sofaen.

Noen har god selvtillit, mens andre sliter med å tro på at de er gode nok som de er.

Nordmenn jobber i butikk, på sykehus, på oljeplattform. Nordmenn arbeider for at vi skal være trygge, arbeider med å holde landet rent for søppel, og leter etter nye løsninger for en grønn fremtid. Nordmenn dyrker jorda og driver fiske. Nordmenn forsker og lærer bort.

Nordmenn er engasjert ungdom og livserfarne gamle. Nordmenn er enslige, skilte, barnefamilier og gamle ektepar. Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre.

Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting.

Nordmenn liker Grieg og Kygo, Hellbillies og Kari Bremnes.

Med andre ord: Norge er dere.

Norge er oss.

Når vi synger «Ja vi elsker dette landet», skal vi huske på at vi også synger om hverandre. For det er vi som utgjør landet. Derfor er nasjonalsangen vår også en kjærlighetserklæring til det norske folk.

Mitt største håp for Norge er at vi skal klare å ta vare på hverandre.

At vi skal bygge dette landet videre – på tillit, felleskap og raushet.

At vi skal kjenne at vi – på tross av all vår ulikhet – er ett folk.

At Norge er ett.

Igjen – varmt velkommen til oss – jeg håper vi får en fin stund sammen!

Kong Harald V

Mange mener så mangt om våre kongefamilie, men Kong Harald er utvilsom populær og har hatt en stigende popularitet, siden han tok over tronen etter sin far, folkekongen, Kong Olav i 1991.

Tirsdag 21. februar kan Kongen feire sin 80-årsdag sammen med sin familie og hele det norske folk. Droning Sonja fyller 80 år 4, juli i år.

Gratulerer med dagen kjære Konge!

 

Les mer om Det Norske Kongehus her.

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Farmen 2017 – slik blir du plukket ut som deltager

Farmen 2017 - slik blir du plukket ut som deltager. Mer enn 1 million nordmenn har sittet som lys foran...

Kjenner du ikke Magne, Morten og Paal?

Kjenner du ikke Magne, Morten og Paal? Da har du enten ett problem, eller for ung til å forstå. A-ha...

Lukk