Kongehus i Norge eller ikke, har vært en diskusjon siden tidenes morgen, eller så lenge vi har kunnet hylle en konge i Norge og forstått hvorfor. Noen forstår fortsatt ikke hvorfor vi skal måtte ha et monarki, når det finnes alternative styreformer i et moderne demokrati.

[democracy id=”2″]

Republikk er motsatsen som da velger en president, eksempelvis. Bare se på USA, hva Donald Trump har fått til. Butikken går så det griner, arbeidsledigheten er lavere enn på mange år og demokratene famler i blinde over å få fram en god nok motkandidat til president-valget i 2020. Alle løgnene, oppsigelsene, flørtingen med Nord-Korea, det manglende gangsynet i internasjonal politikk og de påståtte avtalene med valgfusk i samarbeid med Russland – har ført USA på rett spor. Paradoksalt nok.

En solid norsk president hadde nok klart å styre Norge også.

Forskjellen på president og kongehus er jo enorm, så det kan nesten ikke sammenlignes. Da kongen ikke har noe politisk mandat, kun innsatt som statsoverhode, juridisk suveren og den øverste symbolske leder for den utøvende makt, med Kongen i statsråd. Samt at han har den øverste militære grad – som general i Forsvaret.

En president har langt mer tyngde bak sin rolle som statsoverhode og regjeringssjef i ett. The Donald er jo som rene kattepusen å regne, om man ser på øvrige presidenter som har elsket sin makt og utøvd denne på bestialsk vis, der nasjonens understøtter, les; befolkningen, har blitt undertrykt, torturert, forvist eller drept.

Det finnes en rekke presidenter som aldri burde ha fått noe makt. Saddam Hussein i Irak, Bashar al-Assad i Syria og Ida Amin, Afrikas slakter, som styrte Uganda på uhyrlig vis i mange år – er skremmende eksempler på hvor galt det kan gå med feil diktator ved makten.

Kongehus i Norge eller ikke?

Alle nordmenn som er gamle nok til å huske folkekongen, Kong Olav V. Norges mest populære konge i moderne tid, ja, kanskje fram til i dag. Han blir husket for mange gode smil, en hjertelig latter, fra bildet på trikken på Holmenkollbanen på syttitallet, da oljestreiken pågikk – er nettopp slik mange husker Kong Olav, som en av oss. Da majesteten gikk bort i 1991 er det sikkert enda fler som husker lysene på slottsplassen som ble tent – av folket.

Kong Harald og Dronning Sonja har en solid plass i folket fortsatt, men det ulmer i sivet, det viskes i krokene, det er langt fra sikkert at kongeparets eldste barnebarn, Ingrid Alexandra, noen gang vil bli dronning. Monarkiet lever fortsatt, men motstanden til kongehuset øker, derfor spør vi:

Kongehus i Norge eller ikke?

Alternativet til kongehuset og monarkiet som vi kjenner her hjemme er altså republikk som velger en president, som kan bli til et diktatur, alt etter som. Som vi har vært innom og det er vel ikke så mye å hige etter for å være ærlig. Fyrstedømme, er heller ikke noe alternativ, all den tid vi har Konge framfor fyrste.

Derfor er det all grunn til å tenke seg godt om før det er for sent. Vi vet hva vi har, vi vet ikke hva vi får. Vil du f.eks føle tilhørighet til en tilfeldig valgt President med all makt over nasjonen, framfor Kong Harald og dronning Sonja. Mange mennesker vi har snakket med trykket kongehuset til seg etter 22. juli. Måten kongeparet sto sammen med folket i sorgen etter terroren, rørte mange. At Kong Harald holdt en sterk og viktig tale til folket på minnemarkeringen, få dager etter Norges mørkeste dag i moderne tid – var samlende.

Gjennom historien har det vært konger og dronninger av alle slag.

I Sverige er også kongehuset populært, til tross for Kong Carl Gustavs noe klumsete måte å håndtere pressen på, ved å bli avslørt for å ha sin egen elskerinne og kjøre bil alt for fort, veldig ofte, så har svenskene et greit forhold til sine kongelige. Der særlig kronprinsesse Victoria er mest populær.

Gode som onde, gale som moderne og kloke. Et kongehus som det vi ser i Storbritannia, vil vare veldig lenge, fordi svært mange av britene og fra de andre 16 nasjonene som hører til under dronning Elizabeths samvelde, elsker sitt kongehus. Prinsesse Diana var ikonet, selve rosinen i monarki-pølsa for britene.

Nå er Kate og William, Meghan og Harry i ferd med å bygge neste generasjon royale, solide familier, som skal holde monarkiet i hevd i minst et par generasjoner til. Se ikke bort fra at dronning Elizabeth overlever dem hele gjengen. Den lengstlevende monark på tronen med sine 93, har sittet på makten i over 67 år.

Se fantastiske “The Crown” på Netflix, for å bli bedre kjent med dronning Elizabeth II. Også “Kongens Nei” er å anbefale. Den forteller den gripende historien om hvordan Kong Haakon, Olavs far, sa nei til Hitler og Tyskland, rett før okkupasjonen av Norge i 1940. Og la oss få legge til at filmen, “The Favourite” vant syv BAFTA-priser, hadde hele ti Oscar-nominasjoner, der Olivia Colman vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle nylig, som dronning Anne – som regjerte på 1700-tallet.

Dronning Anne, regjerte fra 1702-1714 og var den første monark for The Great Britain, eller Storbrittania som vi kaller det, der England og Skottland ble til et rike. Vi kan finne britiske monarker helt siden år tusen i historiebøkene. Det norske kongehuset er jo ferskvare å regne, siden vi ble en selvstendig nasjon i 1814, da Christian Fredrik, den danske kronprinsen, ble Norges konge, men kun for en stakket stund.

Svenskene kjørte over oss og vi ble med i unionen under deres konge gjennom mange år, før det endelig ble Kong Haakon VII sin tur, så sent som i 1904. Siden da har Norge vært et selvstendig kongedømme. Derfor feirer vi 17. mai som bare Norge gjør det, da grunnloven ble undertegnet.

I tiden før dette, finner vi norske konger helt tilbake til åtte hundre-tallet.

Det skrives bøker om konger og dronninger, det lages filmer, vi bruker det i språk og gjerning. Hva ville sjakken ha vært uten kongen, eller dronningen? Hva skal vi med en republikk? Kan du nevne en republikk som har et styresett hvor alt går på skinner? Jeg kan godt holde ølen din, mens vi venter. Og du tenker.

Tenk godt over før du stemmer; vil du beholde monarkiet eller vil du sende Norge ut i et inferno av usikkerhet ved å stemme fram en ukjent president, som får all makt i sine foldede hender? Ja, for du har vel sett hvor jævlig det kan gå, når gale mennesker kommer til makten. Hvis ikke vil vi anbefale denne skremmende serien, “The Handmaid’s Tale” på HBO.

Da sier vi det slik, da beholder vi monarki noen år til? Eller tror du f.eks, President Donald Trump, kunne ha blitt en helt ok president i Norge også?

Hvor skal den første norske presidenten bo da, på slottet?

Vargas

Pin It on Pinterest