Hans Majestet Kong Harald hadde en av sine beste taler når han via TV som sedvanlig holdt sin årlige nyttårstale, nyttårsaften. Han satte denne gang fokus på mobbing og unges problemer i hverdagen.

– Det var i et intervju med TV2, Kongen var i det muntre hjørnet og bemerket at han skulle til Antarktisk i februar, der han skulle besøke «Troll», Norges forskningsstasjon. «Den må være oppkalt etter deg den,» sa Kongen med et smil og så på sin kone Dronningen.

«Nei, den heter Troll den,» sa Dronning Sonja, bestemt. «Ja, Nettopp» repliserte Kongen og lo. Heldigvis gjorde Dronningen det samme. Man kan selvsagt se på dette som humor slik vi er vant til å høre vår kunnskapsrike og kloke konge, munter og glad i en god latter, både i sine taler og i møte med mennesker verden over.

Kongen holdt en tale det kan være viktig for veldig mange å legge på minne, av flere grunner.

Kong Harald var innom nettopp mobbing i sin nyttårstale, der spesielt barn, unge, Kappelveien barnehages grunnlov og mobbing; der 14 år gamle Villemo Hatland ble nevnt. Hun tok som mange vet initiativ til en demonstrasjon mot mobbing, det resulterte i flere fakkeltog rundt om i Norge, der fokuset ble satt på mobbing som tema. Hun er bare 14 år som nevnt. Flott gjort Villemo.

Scale (1)

Foto: NRK.no

– Kongen henvendte seg også direkte til den som mobber. «Du har andre sider i deg som du kan bruke til noe godt. Og til dere som opplever mobbing: Snakk med noen, hold fast ved den du innerst inne vet at du er,» sa kongen i sin tale. Han la også vekt på hvor viktig det er å gi ros og oppmuntrende ord.

«Når vi vet hvilken kraft som ligger i å gi hverandre gode ord, kunne vi godt benyttet oss av det enda oftere. Ros gir oss selvtillit. Oppmuntring gir oss mot,» sa Kong Harald. Nettmobbing og hvordan vi formulerer oss til og om hverandre i sosiale medier var også et viktig punkt kongen snakket om.

Kongen var også innom et annet meget viktig tema, som vi har skrevet om i flere hundre innlegget på denne bloggen.

Kroppsfokus, forventningspress og depresjoner blant unge mennesker. Du som ung i Norge i 2015, gutt eller jente bør lytte til deres konge, vår konge, og lære å se på deg selv som mer enn bra nok. Derfor er vårt eget ordtak på vargas12.com «You are perfect«.

Her er et utdrag fra kongens tale:

1 av 5 jenter på ungdomstrinnet har tegn på depresjon. De blir syke av forventningspress – både eget og andres. Vi voksne har en viktig oppgave i å minne ungdommene våre på at de er gode nok akkurat som de er. Det at ungdom får føle tilhørighet, trygghet og felleskap er blant våre aller viktigste samfunnsoppgaver. Unge som av ulike grunner faller utenfor, kan miste muligheten både til å delta i arbeidslivet, og til å få et godt sosialt liv. Noen få ender opp som religiøse eller politiske ekstremister, – hvis det er i de miljøene de tilfeldigvis føler seg sett. Det gjelder å komme disse miljøene i forkjøpet – og tilby våre unge trygge arenaer.

Kong Haralds, nyttårstale 2014

Her kan du lese hele folkekongens tale.

 

Kilde: NRK og Kongehuset.no

Vargas

Tags: Dronning, forståelse, forventningspress, Kong Haralds nyttårstale, kroppsfokus, mobbing, ros, Troll

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Større rumpe, pupper og lår – ønsker for det nye året?

Større rumpe, pupper og lår, ønsker for det nye året? I følge det amerikanske nettstedet Buzzfeed.com, burde Disney-konsernet tatt sitt...

Pullis tar over WBA, Pardew tar Crystal Palace, men hvem tar over Newcastle?

Overgangene står ikke bare i kø for spillere når overgangsvinduet åpner, allerede før vi skriver 2015 har en rekke klubber...

Lukk