Kostholdsrådene som endrer vanene dine. Vi er gode på det meste i dette landet. Vi vinner det meste innen sport, vi overlever om det blåser full storm og er tredve minus. Kjører bil på glattisen gjør vi også, med vekslende hell av og til. Men vi er også gode på sosiale medier, vi spiser stadig sunnere og trener mer og mer. I hvert fall i januar.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Kostholdsråd

Nå kommer helsemyndighetene med helt splitter nye kostholdsråd. Råd som du helt sikkert har hørt om før, men som endrer hvordan vi legger opp dagens måltider. Nå skal vi nemlig spise mer bær, enda mer frukt og enda litt mer grønnsaker. Fem om dagen, som vi er blitt så kjent med, handler nå om disse ingrediensene.

Lest denne? Man må ikke trene for å være sunn

I takt med at det kommer flere mennesker i verden, stiger behovet for mat. Den maten kommer ofte i form av kjøtt. Det fører til forurensning, utslipp av store mengder CO2. Og bruk av store areal som tidligere var uerstattelig natur

Forskning.no

400 kostholdseksperter skal saumfare viktige kostholdsråd fra eksperter og internasjonale studier. Og som innen 2022 skal bli helsemyndighetenes nye kostholdsråd for oss nordmenn. Vi vet jo hva dette innebærer, egentlig. Men nå skal det altså dokumenteres.

Kostholdsrådene som endrer vanene dine gjør at du vil leve lenge – om du følger dem.

Kostholdsrådene som endrer vanene dine

Ja-mat og nei-mat

Mindre sukker, mer magert kjøtt, fisk til middag, minst to ganger per uke. Og det handler altså mye om det vi kjenner til fra før: Mer bærekraftig dyrket mat. Mindre av det som gjør oss overvektig og usunn. Og mer av det som gjør godt for hele kroppen.

Ja-mat og nei-mat er vi kjent med fra mange tiår tilbake. Det vil ikke endre seg i framtiden. Vi har fasit i hånd, men det vil bli noen få justeringer der bær, nøtter og et bærekraftig kosthold som er sunt for oss – vil bli gjeldende i framtiden. Der skal vi venne oss til å spise insekter, tang og egenprodusert mat. Så kortreist som mulig.

Kostholdsrådene som endrer vanene dine, vil føre til at mange færre vil bli syke og dø av fedme og overvekt.

Nøtter

Nøtter er svært næringsrik, ikke bare for fugler og andre dyr, men også oss mennesker. Men nøtter inneholder også mange kalorier, de fleste av dem. Derfor bør man være måteholden også når det kommer til sunne ingredienser. Nøtter er rik på en rekke vitaminer, men inneholder mer kalorier enn sjokolade. Da særlig hasselnøtter.

Usaltede nøtter skal være gunstig å bruke i kostholdet, en liten håndfull er nok, for å forebygge hjerte- og karsykdom og diabetes type 2. Som er de to “folkesykdommene” for mange nordmenn. Måtehold er en rød tråd i alt kosthold.

Lærer man at det er lov å kose seg en gang i blant, slipper man kanskje å måtte gå opp en størrelse i hele garderoben. Dessuten er nøtter en utrolig anvendelig ingrediens som brukes i alt fra sjokolade, kaker, desserter, men også til oljer, salater og som snacks.

Døve ører

Til tross for at vi nordmenn er både kloke og kunnskapsrike, best på internett er vi og. Så er det vel så som så med hva vi faktisk smeller inn i trynet, et par måneder etter at nyttårsforsettet har gått til helvete? Enig?

Du lever fortsatt under mottoet: “Utsett aldri det du kan nyte i dag, for i morgen, da kan det være for sent.” Derfor oppfordrer vi våre vakre lesere til å gjøre som de selv vil, men ikke skyld på kunnskapsnivået, om det går galt – for det har dere inne.

Lev livet, spis, elsk og lev for fulle mugger. Kose deg av hjertens lyst, plukk de beste menneskene rundt deg, spark vekk de negative idiotene som trykker deg ned. Kostholdsrådene som endrer vanene dine til det bedre – om du velger den sunne sti.

Det handler om å vite hvilke konsenkvenser det får for kroppen – hva du spiser.

Spis derfor det du liker aller best, av og til, men vær sunn og smart, ellers. Og omgi deg med kjærlighet og nytelse. Det kan være oppskriften til et langt og lykkelig liv.

Kilde: NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest