Krisestemning på verdens børser med god grunn. Fallene tiltar og panikken ser ut til å bre seg. Oslo børs blir roet noe av sterk oljepris, men mandag var det blodbad over hele linja. Det var kun Equinor som endte i pluss. At USA skal holde “andakt” denne uken om renter på lang og kort sikt – påvirker markedet direkte.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Renter og krig

FED, altså den amerikanske sentralbanken har all makt i sine hender. Fortsetter den amerikanske tiåringen og stige, påvirker det også europeiske børser. Jerome Powell vil onsdag kveld norsk tid, holde et nytt rentemøte for å rette på den voksende inflasjonen i USA.

Lest denne? Kahoot – aksjen som er elsket og hatet

Det er ventet at det kommer meldinger om rentehevinger, både på kort og mellomlang sikt.

At de toneangivende indeksene i USA, Dow Jones, Nasdaq og S&P 500 fortsetter å gå mye ned, tyder på usikkerhet. Noe som er et svakhetstegn for markedene. Til tross for at disse indeksene tok seg overraskende inn igjen tidligere i uken, har det vært mye volatilitet i markedene i USA.

Det påvirker alltid de europeiske børsene.

At oljeprisen er høy og fortsatt stiger, er et pluss for Norge og de norske børsene. Men det hjelper ikke om korreksjon fortsetter i dagevis, slik den har gjort gjennom hele januar. Krisestemning på verdens børser kommer av usikkerheten i markedet.

Ose har så langt i år gått ned med 4,13%, men det er ventet betydelig fall videre – så lenge Wall Street raser. Økte renter er dårlig nytt for aksjemarkedet, det samme er frykt for væpnede konflikter – som kan ramme hele Europa.

Asia

All three major indexes shed 2% or more at open, continuing a weekslong losing streak for equities. The Dow Jones Industrial Average plunged 680 points, or 1.98%, while the S&P 500 dipped 2.36%. The Nasdaq Composite declined 2.63% to start the day

Yahoo finance
Krisestemning på verdens børser

Også i Asia har børsene vært røde over tid, direkte påvirket av USAs økte rentesyklus. Men også frykten for eskalering av konflikten mellom Russland og Ukraina, samt inflasjon og pandemi-usikkerhet. I Russland har børsen falt 20% denne uken av samme årsak.

Lest denne? Mørke skyer i horisonten for aksjemarkedet

Til tross for et stort sportslig arrangement i Kina om kort tid. Er det fortsatt uro rundt starten av olympiske leker. En hel verden holder pusten for hva som venter oss når lekene er i gang.

Kan Russland finne på å gå til angrep på Ukraina i skyggen av OL? Se ikke bort fra det.

Putin ønsker å markere seg på en eller annen måte. De lærde strides om hva den russiske presidenten tenker, men at han frykter Ukrainas potensielle Nato-medlemskap – er ingen hemmelighet.

Putin vet at det vil få alvorlige konsekvenser for Russland om han velger å gå til krig.

Krisestemning på verdens børser er sammensatt og kommer av flere negative årsaker som påvirker markedet.

Ikke selge

Om man mister nattesøvnen når aksjemarkedet faller som det gjør nå. Bør man kan kanskje sette pengene sine banken eller kjøpe valium for dem. Dette er ikke noe annet enn en naturlig konsekvens av at man ikke vet hva som skjer med rentene.

Muligens vil aksjekursen fortsette å falle på verdens børser. Men dette er kun en korreksjon, ikke noe krakk.

Og ifølge statistikken bør man slett ikke selge å få panikk når det blir røde dager. Man bør holde seg helt i ro, logg av banktjenestene om nødvendig og logge deg på igjen, når fallet har stoppet opp. Velger man å selge med tap, er jo pengene borte. Du har tapt.

Tid er noe du bør beregne mye av – om du sitter med aksjer. Ved å holde porteføljen uendret, har du sjansen til å ta igjen det tapte. Og de som har valgt denne teorien har tjent mer enn de som har solgt seg ut for å begrense tapet.

Lys i mørket

Om du har is i magen og holder, kan aksjene stige igjen, selv om det kan ta litt tid. Krisestemning på verdens børser er forbigående som alltid. Etter kraftig fall kommer nye stigninger.

Verdensøkonomien går ikke på skinner så lenge USA trykker penger, som om det var den eneste løsningen. Men nå har inflasjonen steget så mye over tid, at til og med USA selv har innsett at man må ta nye grep. Ergo stiger endelig rentene. Det er bra på lang sikt, men aksjemarkedet hater det.

Det er nemlig lys i tunnelen for alle med pengene sine i aksjemarkedet på sikt. Når samfunnet åpner opp og Omikron er et blaff fra en svunnen tid, vil vi få en fantastisk vår. Vi kan reise og leve som før. Da vil også aksjemarkedet ta seg kraftig opp.

I hvert fall om Putin tar til fornuften og kaller hjem soldatene sine fra grensen mot Ukraina. Det er lov å håpe.

Vargas

Pin It on Pinterest