I TV serien «Teenage Boss» fikk vi se ungjenta som skulle styre familiens økonomi, det gikk forsåvidt greit til slutt, men svært mange unge mennesker i Norge har ikke snøring på hva et budsjett er, eller hva renter betyr.

Det er ikke skolens ansvar å gi de unge lærdommen om å ta positive og kloke økonomiske avgjørelser heller.

Mulig dette så vidt nevnes i en bisetning i ungdomskolen, men heller ikke mer.

De som ikke går på Videregående skole med økonomi som et av fagene, eller Handel og Kontor linjen vil ikke få det grunnlaget man behøver for å skjønne at man ikke kan bruke penger man ikke har.

Noen tror faktisk at det er bare å gå i banken å hente penger, eller bare bruke VISA- kortet om man er blakk. Så feil kan man altså ta.

Programmet på TV skal gi et innblikk i hvordan de unge tenker når det kommer til å fordele penger over lang tid.

– Nordea har undersøkt norske familiers pengevaner, og rundt 30 prosent av de spurte forklarer at de syns det er vanskelig å finne en god balanse i sitt eget forbruk. Dermed syns de det er vanskelig å klare å være et godt eksempel for barnet.

Hvis foreldrene har sunne økonomiske vaner, betaler regningene i tide samt greier å legge penger til side, så er det all grunn til videreføre dette til de unge.

Barna bør få bli med å diskutere familiens økonomi fra tidlig alder for å skjønne konturene av at debet og kreditt skal gå i hop. Aller helst bør det bli litt igjen på debet siden.

– De unge kan selv få en sparebørse slik at de lett kan forstå tanken med å spare penger til det man ønsker seg. Lær de unge å spare til det de selv har satt på ønskelisten. Det er den beste måten å skjønne gode økonomiske rutiner på.

Får man ting opp i hendene uten å forstå verdien av det og at absolutt alt koster penger, vil de fleste få problemer med egen økonomi når de selv får egen inntekt når valg av yrke har falt.

– Gjennomsnittsfamilien finnes kun som et statistisk gjennomsnitt. Det er mange forskjellige familiære sammensetninger som gir helt forskjellig økonomisk grunnlag.

En familie bestående av mor og far der begge er leger, har selvsagt en langt høyere samlet inntekt enn en alene mor med to tenåringer og 80% stilling i en barnehage f.eks.

Penger vokser dessverre ikke på trær, men det er skremmende at noen faktisk tror at det gjør det.

-Den samlede inntekt må stå i stil til husholdningens forbruk. Foreldre må legge seg i selen og forklare at det ikke lar seg gjøre å bruke banken eller kredittselskapets penger, uten å vite at det er fullt mulig å betale tilbake hele summen.

– De aller fleste har et huslån. Dette er den største utgiftsposten på budsjettet, og må betales hver eneste måned. Her betales det også store summer i renter som er like viktig å betale. Det er penger banken skal ha for at vi får låne penger til bolig.

Dette er elementært for mange, allikevel er det mange gutter og jenter i 14- 16 års alder som ikke er klar over det.

Det er skremmende og bør gjøres noe med. Jeg mener det er foreldrenes ansvar å fortelle det så grundig som mulig.

 

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Nå kommer orkanen «Berit», bli innendørs

  Orkanen "Berit" er den verste på mange år. Den vil slå inn over Nord og Vestlandet i løpet av...

Vil du vite hvem som vinner Big Brother 2011?

 Foto: TV2.no Da må du nok vente til 4. desember  da finalen blir avgjort. Men det er ingen hemmelighet...

Lukk