Det har ikke vært så lett å være Per Mathias Høgmo i 2016. Som landslagssjef for Norges tidligere så stolte flaggskip, herrelandslaget i fotball, de som slo Brasil, som du sikkert husker. Det var den gang. 

[poll id=»35″]

Prosjekt Høgmo er over. Drøye tre år etter at han skulle vise fotballverden, en type spill det ikke var vist tidligere, og som endte med tap med 3-0 mot Slovenia. Slik fortsatte de svake resultatene, dessverre. Måten Norge har spilt på, med svake resultater over tid, er én ting. Måten landslagssjefen har reagert på etter tapene, en tankevekker alene.

Etter å blitt ydmyket mot Kroatia i mars 2015, med 5-1 tap, ville ikke Høgmo ha gjort noe annerledes på tross av stortapet. Han presterte å si at: «Kampen ble som vi ønsket det, synd at vi tapte, men det er mye jeg er fornøyd med.»

Ove Andreassen (t.v.)

Arkiv i Nordland via Compfight

Prosjekt Høgmo har ikke vært i tråd med virkelighet. Folket, har sett en helt annen kamp enn landslagssjefen selv, og totalt 33 kamper under tromsøværingen, der 17 har endt med tap. Høgmo har vært svært lite selvkritisk. Lite tilgjengelig for media, etter svake resultater. Og etter at kvalifiseringen til EM i Frankrike røk – der en presset Høgmo plukket et lag som lojale spillere til og med, reiste øyenbrynene etter tapene mot Ungarn over to kamper i play off, burde han fått sluppet unna.

Norges fotballforbund med president, Terje Svendsen i spissen, valgte å gi Høgmo full tillit inn mot VM-kvalifiseringen til VM i Russland i 2018. En feil avgjørelse, som nå ser ut til å ende med full retrett. Etter San Marino-kampen på Ullevål, tirsdag 11. oktober, er det slutt for fiaskoen ‘prosjekt Høgmo’. Norge tapte sine to kamper i kvaliken, først mot Tyskland, så mot Aserbajdsjan, uten å gjøre mål. De fleste eksperter mener at også toppfotball-sjef, Nils Johan Semb også bør gå nå. Vi kan ikke være uenig i det.

Å kunne rekke sluttspillet for VM i Russland, blir sett på som umulig. Da er det lenge til neste mesterskap, ‘Euro 2020’ er 3,5 år til. Det 16. europamesterskapet i fotball blir noe helt spesielt, hvor Norge absolutt bør delta. Et mesterskap som skal spilles i 16 forskjellige byer, over hele Europa. Nye Norge, bør ha en framtidsrettet manager, som tør å gå nye veier, som tør å sette krav til spillergruppa og som tør å være ærlig, før, under og etter kamp. Et faktum det norske folk ikke har vært bortskjemt med, de siste tre årene under Høgmo.

Få ting, om noe, engasjerer det norske folk mer enn gode- eller dårlige resultater rundt landslaget i fotball. De fleste som så kampen, på St.Hans aften 1998 i Marseille – husker hvor de var, Norge var magiske den kvelden. Og de fleste nordmenn ønsker å oppleve noe lignende igjen. Aldri har vi vel vært lengre unna enn denne oktoberkvelden i Baku – 18 år senere.

Så kommer det viktige og uunngåelige spørsmålet, hvem skal ta over Norge nå? 

De fleste eksperter snakker med rette om Ståle Solbakken. Treneren med mest suksess av alle klubbtrenere med norsk pass. Den tidligere FC Köln og Wolves-manageren som styrer FC København-skuta med suksess i den danske ligaen og i Champions League. Vil neppe ta den krevende jobben som trener for nye Norge. Ikke nå. Solbakken pendler fra København til familiens bolig på Hamar, en lite optimal familievennlig ordning. Ståle skal hjem, men neppe ennå.

Vår favoritt, og som er ledig på markedet, er tidligere Molde-trener Tor Ole Skullerud, som vi tror også blir spurt. Han kjenner mange av spillerne, fra sin tid som suksess-trener for Norge-U23. Skullerud har vært assistent for Høgmo, og har dermed kjennskap til hierarkiet i NFF. Han tok Molde til serie og cup-gull på første forsøk. En fotballfaglig meget god trener.

Kåre Ingebrigtsen i Rosenborg og Ole Gunnar Solskjær i Molde, ville også kunne gjøre en god jobb for Norge. Det samme ville Vålerenga’s Kjetil Rekdal, sannsynligvis gjøre. Hvem som heiser flagget av disse, og som selv presenterer sitt kandidatur, er tidlig å si så mye om. Skullerud skaper minst utfordringer for NFF, all den tid han ikke er trener per dato.

Eller er det kanskje på tide å se utenfor landets grenser? Se hva svenske Lars Lägerback gjør med Island f.eks.

Fotball er som kjent en resultatorientert bransje. Det er resultatene som til syvende og sist forteller om du som trener er en suksess eller en fiasko. 17 tap på 33 kamper under prosjekt Høgmo, har fått Norge til å rase på FIFA’s offisielle rangeringsliste. Norge blir gjort til latter i Europa. Nå er NFF og Terje Svendsen forpliktet til å ta grep.

Kall det gjerne et folkekrav.

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Sex – Nybakte mødres sexliv, gåten løst

Sex - Nybakte mødres sexliv, gåten løst. De fleste nybakte mødre, og noen nybakte fedre, tenker på alt annet enn...

På tide å legalisere hasj i Norge?

Nei. Det er det ikke. Mang et forskningsresultat tilsier at unge mennesker som er ute etter å eksperimentere med rus....

Lukk