Barneombud, Anne Lindboe Foto: Aftenposten.no

Barn kan bli syke av å ha foreldre som ikke er venner, og som bruke mest tid på konflikter og krangel. Barneombud Anne Lindboe vil ha plikt for foreldre hos meglere på et familievernkontor, før en skilsmisse havner i rettssystemet med alle de utgifter og tid det medfører. Det alene er også en belastning for de barn som er involvert.  

Barneombudet foreslår fire timers obligatorisk mekling for foreldre før sak om barnefordeling ender i retten.

Mer enn 80% av alle saker som ender i rettsystemet ender med forlik, er det all grunn til å tro at man burde ha snakket sammen for å løse konflikten før den havnet i rettsapparatet.

– Som foreldre har man ansvaret for at barna har den omsorgen de skal ha, også når forholdet mellom partene ikke fungerer til daglig. Barna kommer alltid først, enda man har svært mye annet å tenke på inder en vanskelig tid.

– Hvert år opplever tusenvis av barn at foreldrene går fra hverandre. Antall saker har steget sterkt de siste årene. Dette er svært alvorlig for barna det gjelder, og mange utvikler psykiske problemer på lik linje med barn utsatt for vold og overgrep.

Foto: Aftenposten.no

– De aller fleste foreldre er glade i barna sine. Allikevel er det svært mange barn som lider under foreldrenes manglende evne til å samarbeide med sin partner når forholdet skranter. Hvorfor så mange forhold går i oppløsning kan være av svært mange årsaker.

Psykiske problemer, vanskelige arbeidsforhold, alvorlig sykdom eller vanskelig økonomi er noen av årsakene til at mange par får utfordringer de sliter med å takle, alene og sammen. Det skal på ingen måte under noen omstendigheter gå ut over barna, det er svært sjelden det er barnas skyld.

– Foreldre som har det vanskelig sammen, så vanskelig at det går ut over felles barn, bør gjøre alt får å berge forholdet, men ikke om det går på helsa løs. Da må man gjøre det man kan for å skilles som venner, ikke minst for barnas skyld.

Barn er ikke små mennesker med små rettigheter. Barna er vår viktigste satsing for fremtiden. De bør få en så god oppvekst i så trygge rammer som mulig. De fortjener å få muligheten til å bli gode representanter for den oppvoksende slekt.

– Langvarige konflikter i hjemme, der omsorgssvikt er gjeldende kan sette store spor i et barnesinn som aldri forsvinner. Vær til stede for dine barn, bruk gjerne god tid på de viktige samtalene. Gjerne der begge foreldrene er til stede. Ikke bare fysisk.

Kilde: Aftenposten.no

 

Vargas

Tags: skilsmisse

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Slutt mellom Tone Damli og Aksel Hennie

I følge flere norske og svenske medier er det nå slutt mellom Tone Damli (24) og Aksel Hennie (37). Super-paret...

«Life of Pi» fikk flest Oscar- Ingen til Kon-Tiki

Sverige fikk en Oscar, Norge fikk ingen. Filmen «Searching for Sugar Man» fikk prisen som beste dokumentarfilm. Kon-Tiki ble som forventet...

Lukk