Mellom-Amerika blir truffet av dødsorkan som er målt til kategori 5. I en 170 år lang måling av orkaner, har kategori 5 rammet Amerika én gang tidligere. Det var Cuba-orkanen som rammet mange så langt tilbake som i 1932. Nå er orkanen, Iota – som er på vei.

Orkanen Iota

Iota vil garantert ødelegge alt den treffer på sine herjinger. Den ser ut til å treffe Nicaragua og Honduras, men kan ramme flere steder. Land som mange ganger før har opplevd sterke stormer, men aldri noe i nærheten av hva orkanen Iota vil knuse når den treffer fastlandet. Mellom-Amerika blir truffet av dødsorkan.

Landene i mellom-Amerika er små, men har en befolkning på 42 millioner mennesker fordelt på fem land fordelt på drøyt 500.000 kvadratkilometer. Guatemala og Belize i Nord, Honduras, El Salvator, Nicaragua, Costa Rica og Panama i Sør.

Det er mye fattigdom i flere av disse landene. Infrastrukturen er dårlig og forberedelsene på en gigant-orkan som Iota vil få enorme konsekvenser.

In 170 years of record-keeping, Iota is just the second Category 5 hurricane on record during the month of November. The last one was The Cuba Hurricane of 1932.

NBC.News.com
Mellom-Amerika blir truffet av dødsorkan

Kategori 5

Mellom-Amerika blir truffet av dødsorkan som er blant de største og kraftigste gjennom historien. Treffer den på verst mulig måte, altså der orkanens øye havner inn over fastlandet, vil den kunne drepe mange mennesker. Særlig om myndighetene lykkes med å advare innbyggerne før orkan treffer land.

En orkan på kategori 5 vil kunne ha en vindstyrke på 320 km/t, noe som gjør at orkanen tar med seg trær, hus, biler og bygninger. Iota er e dødsorkan, Mellom-Amerika blir truffet av en orkan målt som sterkest på skalaen som stopper på 5, og som vil ta liv. Mange liv. Dessverre.

Orkanen Eta, en kategori 4 orkan traff i det samme området for bare to uker siden og gjorde omfattende skader. I 2017 kom orkanen Irma inn over Florida og gjorde fryktelig skade.

I disse områdene er de godt vant til uvær og orkaner, men det hører som sagt til sjeldenhetene at orkanen vokser seg så står. Kategori 5-orkan oppstår nesten aldri. Iota er dessverre så stor som den kan bli. Nå er den i ferd med å treffe land.

The winds will be catastrophic with wind gusts approaching 200 mph in some locations. Iota reaching Category 5 status makes 2020 the fifth year in a row to have a Category 5 hurricane which is a new record.

NBC.News.com

Nordmøre

I Norge kan vi oppleve orkan i kastene av en storm, men det blir aldri i nærheten av sykloner og orkaner som vi ser Amerika opplever hvert eneste år. Den mest kjente orkanen på mans minne her til lands, var Nyttårs-orkanen som jevnet store deler av Nordmøre i januar 1992.

Til og med kongen valgte å komme på besøk med trøstende ord. Strømmen var borte i fem døgn. Tak, låver, boliger og tusenvis med trær klarte ikke stå i mot når mørekysten fikk en storm i fanget – bare timer etter at Nyttårsrakettene var sendt til værs.

Til sammenligning var Nyttårs-orkanen som rammet Kristiansund, en kategori 2 orkan. Men kom likevel opp i vindkast på 233 km/t. En orkan i kategori 5, vil gi vind på 320 km/t. Mellom-Amerika blir truffet av dødsorkan.

Er du i området Nicaragua, Honduras eller andre steder i mellom-Amerika, søk dekning nå, om du har livet kjært.

Klimaendringer

Det er et tankekors at Donald Trump gjennom fire år har fornektet klimaendringene. Meldt USA ut av Parisavtalen og ellers lagt sin klamme hånd over alle eksperters uttalelser hva klimaendringer angår. Så er det altså særlig USA som opplever klimaendringene på kroppen i stor grad med mange orkaner hvert år.

Nå er det mellom-Amerika som får en dødsorkan på døra. Men orkanene Laura og Katarina gjorde fryktelig skade, tok mange liv og gjorde skader for milliarder av dollar. Forskjellene på da og nå, er at orkanene forblir en kategori 5 helt til den treffer land, mot tidligere – å svekke seg innen den traff fastlandet.

Eksperter over hele kloden er skjønt enige om én ting. Over alt på kloden vil det komme mer ekstremvær jo varmere det blir.

Mellom-Amerika må være forberedt på en voldsom orkan, mye nedbør og fatale konsekvenser. Iota vil treffe land om få timer.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Stjernestøv – er NRKs adventskalender om stjernefolket

Stjernestøv - er NRKs adventskalender om stjernefolket. En ny og spennende serie for hele familien. Med et viktig og alvorlig...

Lukk