DA KAN DU FÅ DEG EN UBEHAGELIG OVERASKELSE

Naive foreldre – legger ut bilder av badende barn i badetøy- feks på Facebook.  Vær klar over at disse bildene er tilgjengelige for alle. Også de som gjerne vil fjerne badetøyet og er IT- kyndig nok til å klare å gjøre det. Da er disse bildene blitt til nakenbilder av barn, som igjen er et aktraktivt objekt for pedofile-

Bør du gå gjennom feriebildene du har lagt ut på nett på nytt?

I disse dager florerer det av feriebilder på Facebook og blogger. Det er ikke måte på hva du får vite om ferielivet til folk du kjenner – og ikke kjenner.

– Spør deg selv: Ville du selv lagt ut bilder av deg selv i en slik positur? Foreldre bør vurdere om barna i ettertid vil være stolt av bildene de legger ut på nett, sier Kari Stenquist, rådgiver i Barneombudet, til NRK.no.

– Er det egoistsk av foreldre å publisere barnebilder på nett?

– Om det er egoistisk eller om det er for barnas skyld, har jeg ingen formening om.
Vi er stolte av barna våre, og vi ønsker jo bare å vise omverdenen hvor flotte de er, sier Stenquist i Barneombudet.

Brosjyren i Beste mening utgitt av Datatilsynet, handler derfor om akkurat dette. Foreldre vil barna det beste, men likevel kan det komme helt feil ut når bilder blir tilgjengelig for alle.

Noen ganger legger folk rett og slett ut flere bilder enn det de bør. Ikke bare fordi du blir lei av å se det førtiende bildet fra stranden i Danmark, men fordi badebilder kan misbrukes.

– En hovedregel er at lettkledde barn ikke har noe på nettet å gjøre. Det er søtt med barn i strandkanten, men må du legge ut et nærbilde? Legg i det minste ut et bilde som er tatt langt unna, råder Guro Skåltveit, informasjonsrådgiver i Datatilsynet, til NRK.no.

Sjansen for at feriebildet av akkurat ditt barn skal bli misbrukt, er ikke så stor. Men det kan skje.

– En bitteliten andel av i utgangspunktet uskyldige bilder, blir misbrukt. Og er man den som opplever det, er det garantert ikke noe moro, forteller Guro Skåltveit.

Bildemanipulasjon av uskyldige badebilder kan skje på ulike måter.

– Ansiktet til barnet kan for eksempel bli klippet inn i et annet bilde. Og man tenker heller ikke på at bilder av barn som spiser is, kan misbrukes. Men av og til er det dessverre slik, opplyser rådgiveren i Datatilsynet.

John Ståle Stamnes er gruppeleder hos KRIPOS. Han ser at de mest uskyldige barnebilder blir manipulert, og dukker opp igjen i helt andre og mindre uskyldige sammenhenger.

Stamnes advarer mot naivitet, og mener at vi alle bør bli flinkere til å ta nødvendige forholdsregler for å hindre misbruk.

– Med dagens teknologi er det heller ikke noe problem å fjerne den vesle trusa, sier Stamnes i brosjyren i Beste mening.

 Ingen foreldre vil at bilder av barna sine skal komme i feile hender, og derfor bør det være en tommelfinger regel at man går gjennom bildene man ønsker å dele med andre- nøye, og med tanke på at bildene i verste fall kan misbrukes-

Det er ikke til å komme bort i fra at det er mennesker med leggninger, innstillinger og lyster, som kan gå kaldt nedover ryggen på selv de hardbarkede KRIPOS ansatte- Derfor er det viktig å ikke gi pedofile og psykisk syke og ustabile mennesker -som vil gjøre alt de kan for å få tak i et nytt offer, muligheten til å utnytte dine feriebilder-

 

Strand (Foto: Colourbox)

 

 

 

Kilde NRK.no

http://www.nrk.no/programmer/tv/fbi/1.7251579

 

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Fra Bond til Blomquist

Ingen kommer til å spille rollen som Mikael Blomkvist som det Michael Nyqvist gjorde. Ikke bare fordi Nyquist er så...

Er du A menneske så lykkes du bedre enn andre

 Står du tidlig opp om morgenen, lykkes du bedre i arbeidslivet. Det viser tysk forskning. Det vil si, er...

Lukk