Som student kan det være langt billigere å gå sammen med andre med-studenter å leie en stor leilighet eller et hus, som et kollektiv, enn å måtte leie noe alene. Markedet bestemmer hva du finner og hva du skal betale, dessverre så kan det bli dyrere enn du tror. 

Om du skal ut i den store verden, eller ihvertfall flytte fra mor og far for første gang så er det mange viktige ting å passe på. Mang en fattig student har blitt lurt fra de stakkars pengene som var spart opp eller lånt til bolig. Det er kjeltringer i markedet så vær på vakt.

Du bør allerede nå sette deg inn i lover og regler for hva du som leietager forplikter deg til ved å leie hybel eller en leilighet. Mange nettsteder har oversiktlige og hjelpsomme portaler som lett viser hvilke krav du som leietaker har.

Studenttorget.noforbrukerrådet.no og bolighjelpa.no gir deg et lite innblikk i hva det kan være klokt å sette seg inn i.

Hvert år meldes det om store mangler på utleieboliger for studenter i storbyene og studenter presses ut på det private utleiemarkedet. I år er det minst like ille som tidligere år, om ikke verre.

Depositum er viktig, sørg for at du har med deg en person du stoler på kontrakt skal skrives. 

Depositumet skal settes på en særskilt bankkonto i leietakers navn. Verken leietaker eller utleier skal kunne ta ut penger fra kontoen på egenhånd.

Vær oppmerksom på at avtale om depositum må inngås samtidig med inngåelsen av selve leieavtalen. Utleier kan ikke etter at leieavtalen er inngått, forlange at leietaker betaler inn depositum.

Hvis utleier ikke vil utbetale depositumet, må leietaker sette fram et skriftlig krav overfor banken. Banken skal da skriftlig varsle utleieren om kravet, og opplyse om at beløpet vil bli utbetalt hvis utleieren ikke innen 5 uker etter at varselet ble mottatt, dokumenterer å ha reist søksmål.

Gjør det til en god vane at du alltid betaler husleien i tide og til riktig dato. Mange studenter har opplevd å bli kastet på dør mitt i semestret grunnet manglende innbetaling til av husleie. Det kan i verste fall bety at du må avslutte skoleåret.

Lykke til!

 

Vargas

 

Foto: Flickr/ Torstein Kongshem

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Kåthet og glede er viktig- hva når lysten forsvinner?

Sex er viktig i et hvert forhold. Men om lysten forsvinner for en av partene vil det kunne få store...

Hva skjedde egentlig med Sigrid?

Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant fra sitt hjem i Oslo i august i fjor, hun ble meldt savnet kort tid etter at hun...

Lukk