Lekser eller ei? Den norske skolen er viktig for alle, både elevene, for lærerne og de som er engasjert i de unges utdannelse.

Lekser har vært en viktig del av pensum i mange tiår, men har tiden løpt i fra denne gamle ordningen?

Nå rasler de lærde med sablene, stadig flere eksperter mener å vite at det skader mer enn det gagner, å påføre barn og unge tvungen læring. Tid nok til å leke og kose seg sammen med venner og familie, er ikke nok til å fjerne leksene.

Lekser skaper flere tapere enn vinnere, mennesker er forskjellige, noen lærer raskt, andre trenger lengre tid. Lekser gir ikke nødvendigvis god læring, men skaper heller ‘læringsforakt’ fordi det rett og slett, kan bli for mye for noen barn.

Lekser eller ei?

– Når barn over hele landet føler seg som idioter kveld etter kveld, i en tid i livet der identitenten formes. Og følelsen av å være dum fester seg.

Dora

Lekser eller ei?
læring bør foregå på skolen, ikke som lekser, hjemme Foto: UIO.no

I tillegg påfører lekser angst og skaper forskjeller mellom elever. Hva mener du? Bør lekser avvikles? Eller er det viktig at barn og unge lærer seg den disiplin som innebærer med å ha lekser etter skoletid?

Stand up komiker, Dora Thorhallsdottir hater lekser, som mor vil hun mye heller bruke tiden sin positivt med sine barn, enn å sloss, krangle og diskutere rundt et tema ingen i familien skjønner noe av. Hun etterlyser også gode argumenter for å gjøre pålagt skolearbeid i barnas og familiens dyrebare fritid.

Hvor mange land som har denne ordningen med lekser, har vi ingen oversikt over, men vi tipper det kun er en håndfull land, som gir lekser til elevene. Mest fordi ordningen er gått ut på dato, har liten eller ingen viktig funksjon – men skaper klasseskille, som igjen er med på å bryte ned de svakeste elevene.

Som voksen, kan man tenke seg hvordan det er for barna og måtte «Gå på jobb igjen» etter middag, eller etter å endelig ha kommet hjem til familien. Ikke er det nødvendig, og ikke er det særlig fornuftig bruk av tid.

Norske elever tilbringer ofte mer tid med sine medelever og lærere, enn de gjør med sine foreldre. Da blir lekser et onde som stjeler dyrebar tid, som kunne vært brukt langt mer fornuftig. Kvalitetstid med foreldre, er det mange barn og unge etterlyser mest, når de blir spurt om hva de savner i livet.

AUF vil også avvikle lekser som læringsform. Lederen, Mani Hussaini, mener lekser er en tidstyv, som på ingen måte gagner forholdet mellom barn og foreldre, da det er mot eller far som må være ‘læreren’.

Eller hva mener du om 9. klassingene på Kannik ungdomsskole i Stavanger, som fikk i lekse å skulle bake som hjemmeoppgave, en lekse som krevde mer enn tusen ord?

Leksedebatten herjer over hele landet, her kan du si din hjertens mening i kommentarfeltet.

Bør leksene vekk fra den norske skolen?

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
To London-klubber med ny manager!

To London-klubber med ny manager! Både Arsenal  og West Ham har jobbet godt i kulissene etter serieslutt i Premier League....

Sex i sivet?

Sex i sivet? Våren gir muligheter til å tilfredstille de våteste drømmer og kåteste lyster. Sex i sivet, på verandaen,...

Lukk