Ved avdeling for samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø har man over en 7-årsperiode studert helsa til 5033 personer i den såkalte «Tromsøundersøkelsen». Et av delprosjektene i undersøkelsen har dreid seg om sammenhengen mellom inntak av alkohol og de kognitive hjernefunksjoner, altså de mentale funksjoner som har betydning for erkjennelse, tenkning og kunnskapservervelse.

Resultatet er oppsiktsvekkende. Moderate mengder vin – rød eller hvit – førte til bedre ytelse og prestasjoner i alle de kognitive testene, både blant menn og kvinner. Med moderat menes omlag ett glass vin per dag.

Jeg gjør oppmerksom på at det står i moderate mengder-

Jeg er veldig glad i rødvin og kan drikke et glass god rødvin midt i uka, så gæern er jeg! Men så er jeg aldri sjuk på noen måte heller, og jeg liker å tro at det skyldes mitt lidenskaplig forhold til de edle dråper under korken. Og det MÅ være kork. Rødvin som er tappet på flasker med skrukork er liksom litt juks-

Jeg har forsåvidt ikke peiling og er bare selvlært mht den lille kunnskapen jeg innehar. Jeg vet at den spanske Rioja ( Rioja er Spanias mest kjente vinregion. Den ligger hovedsakelig i den autonome regionen La Rioja. Regionen har først på de seneste ti årene tvinges begynne å kjempe om sin plass som Spanias fremste vinregion, men mange anser at både Ribera del Duero og Priorato har passert den gamle Rioja kvalitetsmessig. Rioja var også fram til nylig den eneste vinregion som hadde æren å nyte av DOCa status (Denominación de Orígen Calificada). I Rioja er omkring 18 000 hektar dyrket med vinranker) er en av de beste, og mest solgte vinene i Norge.

Den som faktisk går raskest ut fra hyllene på vinmonopolet er J.P. Chenet Syrah fra Frankrike,den med skjev tut må vite- Noe skikkelig skvip etter min mening. Jeg vil ha vinen min mørk, nesten sort, og med mye fylde, aroma og sødme. Jeg vet at reserva vin, dvs den som er lagret litt lengre enn andre viner-og / eller er av bedre kvalitet enn de fleste andre, er nummerert  på etiketten fra tapperiet så denne kan spores hvis det er noe som ikke er som det skal-

Her er en god rødvin som passer til de fleste kjøttretter.

Compañía Vinícola del Norte de España, forkortet CVNE, er blant de beste produsentene i Rioja. De er mest kjent under navnet Cune, som også er etablert som varemerke for vinene deres.

Vi har tidligere anmeldt deres veldig gode Cune Rioja Reserva 2005 . Nå er det imidlertid den rimeligere “lillebroren”, Cune Rioja Crianza 2006, som står på programmet. Også denne en meget god vin i forhold til prisen.

Vinen er laget på en drueblanding av 80% tempranillo og de siste 20% en blanding av garnacha og mazuelo. Den har fått ett år lagring på en miks av franske og amerikanske eikefat.

Cune Rioja Crianza 2006, vnr 57057, kr 127,90, 85 poeng.

Dyp rødfiolett på farve. Solbær og jordbær i duften med hint av vanilje, urter og krydder. Middels til god fylde med fin fruktighet, frisk syre og en ganske lang ettersmak med fine tanniner.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også lagring i to til tre år. Det er en typisk kjøttvin, og den passer til både okse, lam og vilt. Den har også såpass god sødme at du kan bruke den til grilling, hvis du bare sørger for å styre unna de aller mest spicy og sursøte marinadene og sausene.

Vin er selvsagt best til mat, spesielt den røde. Og her kommer noen tips om hva man kan spise til denne for meg foreløpig ukjente cune Rioja.

Helstekt lammelår på grillen

Biff med bacon, kremet spinat og stekte tomater

Langstekt elgstek

Flere gode tip i serien Ukens beste vinkjøp, finner du her:

Det beste chianti-kjøpet

Glimrende sider

Råbillig portugiser

Knallkjøp fra kjendiskokker

Billig alternativ til chablis

Vil du vite litt mer generelt om vin så er dette noen bra linker du kan lese mens du nyter et deilig glass-

Men husk- alt med måte!

http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10044427

http://www.skoleforum.com/stiler/saeroppgave/det.aspx?id=2635

http://www.helenorge.no/cgi-bin/helenorge/imaker?id=90561

Kilde om Rioja er fra WikipediA

Kilde Klikk.no

http://www.klikk.no/mat/article599809.ece

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
USA ut av krigssonen Irak

Uten sammenligning forøvrig. USA starter snart tilbaketrekkingen av sine enorme tropper fra Irak. Norge har tropper i Afganistan. Men foreløpig...

Spurvene på Oslo fashion week

  Den norske herremodellen Arnulf Refsnes avviser at mannlige modeller presses til å slanke seg. Han er dermed uenig med...

Lukk