Lite fornøyd med deg selv? Da er du ikke alene. Svært mange mennesker sliter med eget selvbilde, men det er faktisk et nytt fenomen, det er dessverre en mager trøst, men for 30 år siden – når dine foreldre var unge, var det ikke kroppspress som nå.

Du bør snakke med mormor, morfar, mor, far, bestefar onkel eller en voksen du stoler på. Spør rett ut, hvordan levde dere i gamle dager, som på 80-tallet f.eks? Ja, for det er nemlig i gamle dager for den som er 12 år i dag.

Som møter kvisene i speilet hver morgen og av den grunn kvier seg for å gå på skolen. Det er selvsagt ikke bare enkelt. Samme 12-åring dusjer med trusene på, fordi noen kan ta bilder i dusjen på skolen. Det er mye å ta hensyn til, mye å frykte, mange tanker som skal gjennom et barnesinn.

Andre 12-åringer vurderer å hoppe foran bussen eller trikken fordi de ikke orker mer. Enten det er press, vold eller misbruk hjemmefra, mobbing i skoletiden, på fritiden eller venner som uteblir.

Jo. Det var sikkert terging, mobbing og slåssing før i tiden også, men ikke på samme måte som nå. Sosiale medier og internettet er mange unge sin største fiende, fordi det er så mange muligheter å nå hverandre på. Både på godt og vondt.

Enda det er snille foreldre hjemme, kan man føle seg hjelpeløs og fortapt fordi man ikke føler seg verdsatt, man er ensom eller passer ikke inn i flokken. Det være seg blant vennegjengen eller i familien. Om man er født i Norge, i Syria, eller Pakistan.

Hver religion har sitt eget utgangspunkt. Å være født i Norge burde ha vært en fordel, men det stemmer ikke alltid med virkeligheten. Mange norske barn og unge sliter voldsomt med sitt eget selvbilde.

Venner som man trodde var ærlige og kunne stoles på, går bak ryggen og sier stygge ting om deg, om klærne, utseende, vekta eller hårfrisyren. Det er lett å si at de unge har det bedre enn noen gang, men det stemmer nok ikke. Mange unge sliter med eget selvbilde, man strekker ikke til, verst er det kanskje for gutta.

Lite fornøyd med deg selv?
Mobbing er farlig … Foto:  Alexas_Fotos

Læreren snakker et språk som er vanskelig å forstå, leksene er et lite helvete og det er vondt å leve. “Kanskje er ikke engang foreldre mine glad i meg, fordi jeg er en fiasko”. Slik kan mange unge gutter tenke.

Lite fornøyd med deg selv?

Vi hører om skrekkhistorier om barn som har blitt trakassert fysisk banket opp, stappet ned i do, blitt spyttet på og kalt de verste ting. Hver eneste dag, gjennom flere år i skolen. Hvordan skal skolen håndtere mobberne? Skal offer eller gjerningsmenn tas ut av skolen? Tar man for lett på elevene som utøver eller blir tatt for å trakassere andre medelever.

Makter du som er ung, å snu på tankesettet og lære deg til å bli fornøyd med deg selv, glad i deg selv og etter hvert – stolt av deg selv for den du er. Som medfødt feilvare, som en person som er minst like mye verdt som mobberen på skolen, læreren som snakker vanskelig og uforståelig, og foreldre som har for krevende mål.

Da skal du se at livet får en annen farge. Du blir hel ved.

Første bud for resten av livet ditt, er å bli fornøyd med deg seg selv. Gi litt mer faen, som Per Fugelli så klokelig sa det. Særlig unge mennesker, må lære seg og senke skuldrene. om du får tre eller tre hundre ‘likes’, hva er forskjellen? Du er jo like fantastisk om du ikke får en jævla ‘like’ du.

Generasjon prestasjon burde ha vært en unik mulighet ikke en belastning.

Du bør se på deg selv som en viktig personlighet. Ikke en mislykket dott som ikke presterer. Gjør å godt du kan, sett deg selv egne målsetninger, ikke lytt til alle andres krav. For at du skal bli fornøyd med deg selv, må du være førstemann til å like deg selv.

Tror du Restylane, og rumpeimplantater gjør deg mer lykkelig?

Hvorfor tror du Vargas12.com har hatt et bestemt ordtak siden 2010? You Are Perfect! Har stått skrevet sammen med logoen fra første ord som er skrevet på denne bloggen, og vi har skrevet 6500 artikler. Mange innlegg om det at du som ung, skal lære deg å være fornøyd med deg selv, fordi du er jo perfekt.

Du må senke skuldrene og gi mer faen i alt som andre måtte mene om deg.

Å måtte prestere på alle felt i livet, å føle at man ikke strekker til når man egentlig må være best, penest, mest populær og vellykket, samtidig ha tilgang på siste mote, få flest likes og ha mange nok følgere på Insta, kan det selvsagt bli krevende i lengden. For mange unge er det nesten umulig å gi litt mere faen, som kunne ha hjulpet litt på presset.

For de fleste er det angst, depresjoner og mangel på selvtillit og kanskje selvinnsikt, som fører til et dårlig selvbilde, som igjen fører til et ræva liv – som til slutt fører til at man dropper ut av skolen, begynner med dop, langt sterkere enn bare en joint.

Alle rektorer på norske skoler, skal følge nulltoleranse-lovene for mobbing i skolen, ellers kan de miste jobben. Det bør du som skoleelev vite om. Og derfor si fra til andre voksne på skolen eller hjemme, om mobbingen ikke blir håndtert riktig.

I verste fall, kan du faktisk ringe barnevernet, Rådmannen i din kommune eller politiet – for å få den hjelpen du har lovfestet krav på.

For noen går det så langt at man velger å forkorte sitt eget liv, man går rett og slett til grunne. 600 mennesker tar livet sitt hvert år i Norge, mange av disse er barn og unge.

Det er en handling som ikke kan gjøres om. Den er dødelig og endelig. Som et jævla digert punktum etter siste vers. Du er død for alltid. Selvmord skaper kaos og helvete for de som står igjen.

Du som har slike tanker, bør ringe dette nummeret. Det kan redde livet ditt.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Maren Turmo – rik på sin frodige rumpe

Maren Turmo – blir rik på sin frodige rumpe, som hun viser fram på sin populære Instagram-profil, hvor hun har...

Lukk