Lite penger? 10 punkter til bedre råd! Lite er mer demoraliserende enn å ha lite penger, særlig når du har mye du ville ha kjøpt, og det er kanskje ofte? Å ikke ha penger til mat, gjør noe med oss. Vi vil gjerne komme ut av et slikt mareritt snarest.

Til og med vi rike nordmenn, kan havne i uføre, da er det viktig å ta grep raskt.

Om man er singel, i forhold, samboer eller eneboer, men har kjæreste – økonomien din, er ditt ansvar, helt til du får ja på spørsmålet om felles økonomi med ny samboer, ektefelle eller kjæreste.

Allerede da, ser det betydelig bedre ut for dere begge. Banken åpner dørene for dere, men sliter med å kunne gi noe gode tilbud på lån, det være seg boliglån, forbrukslån eller billån, så lenge du er singel. Banken vil at minst to skal sitte med ansvaret.

Mange lærde sliter med å forstå, hvorfor privatøkonomi ikke er endel av pensum på skolen. Allerede fra 1. klasse burde læring om bruk av penger, og konsekvensene av å ikke gjøre opp for seg, være endel av det man fikk nok kunnskap om.

Hvordan kan man ellers skille mellom det å få gode økonomiske råd, av såkalte «rådgivere» i banken, om man ikke vet forskjell på renter og avdrag? Om man ikke setter seg inn i eller har lært om privatøkonomi, før første bank-besøk?

Lite penger? 10 punkter til bedre råd!

En bankansatt har et overordnet mål, å tjene penger for sin arbeidsgiver, altså man gir nye, ofte unge kunder et tilbud, som kanskje ikke er så godt som til en etablert kunde. Det med liten skrift blir ikke nevnt og kundene skriver under i god tro.

Lite penger? 10 punkter til bedre råd!

Her skal du få 10 gode råd, som garantert gir deg bedre økonomi, helt gratis:

  • Betal reisene dine med kredittkort, få gratis reiseforsikring, men betal i tide
  • Sett opp budsjett per måned og hold deg til dette, slavisk – ingen avvik
  • Betal ned dyre forbrukslån, og ta aldri opp nye – spar til det du trenger
  • Bytt bank- og strømleverandør om du får bedre tilbud – det er enkelt
  • Gå etter de beste tilbudene og kjøp inn stort, men ikke overdriv
  • Velg kollektivt om mulig, fyll drivstoff når det er rimeligst (mandag formiddag)
  • Selg unna dyre pryler du ikke bruker, slalåmski, høyttalere PC-er, bil nr 2 osv.
  • Innkjøpsstopp i 1 måned – bruk av allerede overfylte lager, loft, frysere og kjøleskap
  • Gjør det til en sport å spare, konkurrer med flere, skaff sparegris – det er gøy
  • Strikk og sy egne klær, dusj færre ganger per uke og dropp restaurantene, kioskene og lunsjen på 7-Eleven, smør matpakke

Vi kunne ha fortsatt i det uendelige, men du bør nesten få lov til å tenke selv, på alle de smarte måtene du kan senke utgiftene. For det er her nøkkelen ligger.

Se på dette enkle eksemplet:

Ola tjener 20.000 kroner per måned, men har 15.000 kr. i faste utgifter = 5.000 kroner tilbake.

Kari tjener 15.000 kroner per måned, men har kun 5000 kr. i faste utgifter = 10.000 kroner tilbake.

Ergo har den som tjener minst, langt mer å rutte med, etter at faste utgifter er betalt, pga mindre faste utgifter.

Moralen er: Jo mindre du må betale på i faste utgiter, jo mer har du igjen av din inntekt, så sant du har en jobb. Lærer du deg å ha selvdisiplin og tenker på konsekvensene for hver eneste kroner du bruker, jo større sjanse har du til å greie deg godt økonomisk.

Klart du kan «splæsj the cæsh» som en full sjømann, om du tjener flere millioner kroner på smarte investeringer eller gjør gode aksjekjøp- og salg. Har man mye penger, kan man jo selvsagt bruke de.

Det gjelder de aller færreste av oss, dessverre.

I Norge er gjennomsnittslønn ca 560.000 kroner per år. Likevel er det mange som tjener mye mindre enn det. Fordi de rikeste drar snittet opp, fordi de tjener så uhorvelig mye penger.

Du behøver ikke tjene så fryktelig mye for å klare deg bra. Det beste rådet vi vil gi deg, om du er singel og blakk – er å finne deg en kjæreste som tjener … minst like mye som deg, og som kan tenke seg å dele økonomi med deg – etterhvert.

For da vil jo banken si: «Velkommen inn!» den dagen dere trenger boliglån. Men husk å lese alt med liten skrift da.

Lykke til!

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
VG-lista Top 20 – datoen er klar!

VG-lista Top 20 - datoen er klar! Sett av lørdag 24. juni til sommerens vakreste eventyr. Sommer-Oslo tar deg i...

Farmen kjendis 2017 – her er gården!

TV2s største suksess gjennom alle tider er Farmens kjendis-utgave og nå er sesong to under planlegging. Her er Farmen-gården hvor...

Lukk