Synes du maten er dyr i Norge, så har du rett i det. Sammenlignet med land rundt oss som vi liker å sammenligne oss med så har Norge dyrere varer på det meste og nesten dobbelpris på noe.

Hovedgrunnen til dette er at det er så liten konkurranse blant matvarekjedene, det er kun 4 store.

Rema 1000 har 20,9 prosent, Ica har 14,8 prosent, Norgesgruppen har 40,6 prosent og Coop har 23,7 prosent av det norske dagligvaremarkedet.

Bruker du litt tid på å komme deg til Sverige så er maten ca 15 til 20% billigere og ytterligere 15 til 20% billigere i Danmark.

Men i Norge går prisene saktere oppover nå enn for noen få år siden. Problemet er at den burde vært langt billigere, og det er satt ned et matvare utvalg som skal se på om det er nødvendig å nekte de 4 store matvarekjedene og samarbeide, for å presse produsentene på pris.

– At fire kjeder har 100 prosent av markedet er totalt uakseptabelt. Vi er veldig bekymret for konkurransen i markedet, og tror at dette går ut over både pris og utvalg, sier Forbrukerrådets direktør Randi Flesland.

Hun trekker frem at NorgesGruppen i dag er den kjeden med størst forhandlingsmakt, men at dette ikke nødvendigvis gjenspeiler seg for forbrukerne ute i butikkene.

– Vi er bekymret over at innkjøpsmakten ikke kommer forbrukeren fullt ut til gode ved lavere priser. Da burde Kiwi, som Norges Gruppen forhandler for, kunne slått Rema på pris når som helst, sier Flesland.


Randi Flesland

Foto: BI.no

 

– Jeg mener det er på høytid at myndighetene gjør noe med matvare prisene, mest fordi det er viktig med konkurranse, og at små aktører og produsenter får komme til på markedet. Det er mye Landlord, «First Price» og X-tra. Dette er kjedenes «billigmerker» og dette er ofte «hemmelige» produsenter som står bak, som produserer på ordre fra en eller flere av kjedene.

Da er det selvsagt problematisk for andre mindre aktører å få ta del i varehandel konkurransen og få innpass i et tøft marked.

Også Helge Hasselgård, leder av Dagligvareleverandørenes Forening (DLF), sitter i matkjedeutvalget og synes det er vanskelig å uttale seg.

– Vi har en ekstrem situasjon i Norge, det er det ingen tvil om. Disse fire har alle en betydelig markedsmakt, sier Hasselgård.

Både da Lidl ga opp i Norge og overlot sin virksomhet til Rema 1000, og da SmartClub ble kjøpt opp av Coop, uttalte DLF at det var uheldig for konkurransesituasjonen.

– Nå er det bare fire store aktører igjen, og det er ikke bra hverken for leverandører eller forbrukere, mener Hasselgård.

Opplever du at du får lite for pengene dine så stemmer det nok. 1 liter melk i Norge er blant de dyreste i Europa. Det bør ikke være nødvendig i et land med så mange subsidierte melkebønder.

Vi har det dårligste utvalget og den dyreste maten i Europa, det preger også det norske middagsbordet- Det skal ikke være nødvendig å måtte spise suppe flere ganger i uken fordi mesteparten av kjøtt og- fiske retter er så dyre.

– Vi har funnet det formålstjenlig å foreslå en lov om god handelsskikk, som blant annet skal ha til hensikt å fordele makt og risiko jevnere i matkjeden, unngå betaling for hylleplasser og plagiat av produkter, sier  matkjedeutvalgets leder Einar Steensnæs til Aftenposten.


Synes du maten er dyr i Norge?

Foto: Folkets info

 

Vargas

 

 

Kilde

http://www.aftenposten.no/okonomi/innland/article4062032.ece

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Hvor gammel var du da du debuterte seksuelt?

Og var det noen suksess? /2011/04/bor-den-seksuelle-lavalder-vaere-13-ar/ Jeg mener bestemt at det er feil for ungdom på 13 år å ha...

Emilie VOE Nereng sitter på en gullgruve

 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=k8pkJIX9RsM[/youtube] VOE, eller Emilie Nereng som hun egentlig heter er Norges mest besøkte blogger. Hun blogger ikke nå, men hadde...

Lukk