– Å se et menneske bli drept av rasende mobb gir sterke inntrykk, uansett hvem dette mennesket er. Muammar Gaddafi ble funnet, sparket slått, spyttet på og til slutt drept. Hvis dette hadde skjedd i Norge og de som utførte gjerningen ble tatt for det, ville de trolig fått mange år i fengsel. 

Gaddafi var ingen hvem-som-helst. Han var Libyas diktator, despot og ansvarlig for mange hundre tusen menneskers død. Han styrte Libya i 42 år med jernhånd. Hvor mange mennesker som faktisk har blitt torturert, bortført og drept på Gaddafis ordre er det ingen som vet.

Derfor er det lett å forstå feiringen som kom til syne i diktatorens føde- og døds-by Sirte etter at nyheten kom om at Lybias leder gjennom mer enn fire tiår, endelig var tatt av dage.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=r_nPcJRsYMQ[/youtube]

Uansett hvem det er som blir drept, det gir sterke inntrykk å se et liv blir avsluttet i hendene på andre mennesker, drap er drap, og et menneskeliv er et menneskeliv. Hvem har rett til å gjøre seg til dommer over andres liv? Hvem kan med loven i hånd kalle seg selv bøddel og ta liv? GUD?

I Norge har vi i sommer opplevd ufattelig terror, drap på uskyldige ungdommer og et hardt angrep på vårt demokrati og levesett.

Mange familier er rammet, mange har mistet noen de er glad i. Om man spør noen i disse familiene så kan det hende svaret hadde vært ja på spørsmål om de ønsket dødsstraff.

I Libya er en diktator drept og det kunne vi sitte her hjemme i Norge å se på. Dårlige mobiltelefon-bilder viser en blodig Gaddafi med dødsangst i blikket, i neste klipp er han død.

Gjør det noe med oss?

Skal et menneske i Libya bli drept uten dom? Skal det på samme måte være et folkekrav at massemorderen etter 22. juli bli dradd ut av sin trygge celle på Ila for så å bli hengt eller skutt på Youngstorget feks?

De aller fleste skjønner at det er ikke slik vi gjør det i Norge. Det er derfor vi ønsker et demokrati og et lovverk som gjør at de som bryter loven blir stilt for retten. Uansett hva vedkommende har gjort.

Vi er langt mer sivilisert i Norge enn i Libya. Det er heller ikke riktig å sammenligne den drepte diktatoren med en gal terrorist. Enda de begge har brutt loven ved å gjøre det verste man kan gjøre mot andre. Å ta liv.

Det er ikke så lenge siden at det var utenkelig å se drap direkte på TV. Sånn sett er vi blitt mere blaserte og reagerer kanskje ikke så voldsomt på live- drap i nyhetene.

– Et liv er kanskje ikke verdt like mye som det var før heller? I følge Bibelen så heter det 6. bud «Du skal ikke slå i hjel». Mye tyder på at de Libyske opprørstyrkene driter i både Bibelen og de 10 bud. Der er nok Koranen langt viktigere og der står det muligens mye om at det er ok å drepe diktatorer.

Hva vet jeg.

Muammar Gaddafi burde vært tatt i live, og fått sine handlinger vurdert av rettsapparatet i Libya eller den internasjonale domstolen i Haag. Allikevel hadde det sannsynligvis endt med dødsstraff.

Muligens i beste sendetid.

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Bli rik på krim- fattig på blogg

  Skriver du krimbøker er sjansen overhengende for at du vil bli rik, spesielt om bøkene dine blir utgitt på flere språk....

Maria Mohn: IDOL er min sjanse!

Foto: Moa Engelbrektsson  Jeg er så heldig å få møte spennende og kreative mennesker som er aktuelle i tiden med det...

Lukk