Livet ditt leves i dag. Ikke i morgen, neste sommerferie eller så snart du har vunnet i lotto. Men i dag, hver eneste time av døgnet. Derfor bør du allerede nå, i kveld, utnytte den tilmålte tiden du har. Kanskje går tiden fra deg om du har satt deg hårete mål du ikke har begynt på? Du bør faktisk leve etter tidenes floskel: “Grip dagen”, og lev livet ditt nå.

Estimated reading time: 6 minutter

Bronnie Ware

Får du allerede nok ut av dagene og du lever det livet du har planlagt å leve, så er det jo greit.

Men går du med drømmer som skal bli til virkelighet, har du ingen tid å miste, du må starte å planlegge nå. Bare spør folk rundt deg som har levd litt lengre enn deg selv. Får man tid til å leve livet? De fleste svarer nok at tiden går raskere jo eldre man blir. Ergo: få ut fingeren!

Faktisk så finnes det dokumentasjon på denne utfordringen, at man kan havne i tidsnød som gammel. Særlig om man ikke gjør mer ut av livet sitt – når det først leves.

Les også: Nordmenn er livredd livet

Bronnie Ware, en australsk sykepleier som fikk jobbe med døende pasienter som hadde få uker igjen av livet, og som ble pleiet i sine hjem på dødsleiet. De fortalte Bronnie om sine liv og ikke minst hva de angret på, og hva de ikke hadde fått utrette i livet.

Svarene var ikke like, men de hadde en rød tråd som gikk igjen hos mange.

Ulike svar

Menn angret på at de jobbet for mye, at de ikke brukte mer tid på familien. Kvinner angret også på arbeidsmengden, at de ikke tok vare på de nærmeste vennene sine. Og at de ikke tok grep i sitt eget liv langt tidligere.

Mange av de spurte døende mente de hadde levd sine liv. Slik andre ville det skulle leves- ikke først og fremst slik man selv ville leve livet. Får du nok ut av livet ditt? Kvinner og menn hadde ulike svar på spørsmålet, men de hadde et felles holdepunkt. Man hadde ikke utnyttet tiden godt nok.

De fleste angret på at man ikke fikk flere gode venner gjennom livet.

Gode venner man kunne dele alderdommen med Og andre angret på at de ikke tok vare på de vennene man allerede hadde fått i ung alder. Livet ditt leves i dag, i morgen bør du sette av tid til å planlegge resten av livet.

Livet ditt leves i dag

Slutten

Livet ditt leves i dag, du bør ikke utsette til i morgen, det du kan få gjort i dag.

Når livet går mot slutten etter å ha oppleve masse gjennom mange år, er det lett å sette fokus på minnene. Men også det man så gjerne skulle ha gjort annerledes. På dødsleiet, når man ser tilbake på hva livet har gitt av gode og dårlige erfaringer, er det kanskje lett å se for seg mennesker man har møtt på livets landevei. 

Mennesker man er glade for å ha blitt kjent med, mennesker man skulle ha vært foruten å ha møtt. Og mennesker som har endret livet, nettopp pga det første møte, den gangen for lenge siden. Får du nok ut av livet ditt? 

Bronnie Ware la også merke til et fellestrekk hos mange døende, som hun mener er verdt å nevne.

Drømmer som forble drømmer. Det var anger å spore hos mange som skulle ha fått mer ut av livet. Som skulle heller ha fulgt drømmene sine i stedet for å fortsette å drømme. For flere av Bronnies pasienter gikk tiden for fort mot slutten, de rakk rett og slett ikke å leve, slik de så gjerne skulle.

Tanken på å ha god helse gjennom livet, var også et tema hos de som snart skulle dø. 

En tanke vi bør legge på minne og sette pris på, uansett alder. De som gikk gjennom livet og glemte å leve, glemte å sette pris på sin gode helse, de glemte helt å strekke seg etter drømmene. De tenkte ikke på hvor viktig det var å ha god helse g hvilken frihet det innebærer, før det var for sent.

Å tie seg selv ihjel

Alle skal jo dø engang, du vet det, ikke sant? Men å ha best mulig helse så lenge som mulig, til langt inn i alderdommen – er det kanskje ikke så lett å ha på minne.

Så til det siste tema mange snakket om som det viktigste de skulle ha ville gjort annerledes. Å ta kampen, diskusjonen og krangelen, alt for mange lot være å si sannheten for å unngå ubehag. Får du nok ut av livet ditt? Ikke vent for lenge!

Man holdt heller kjeft for å unngå å komme i konflikt, man gikk så alt for lenge inne med ting som burde ha vært sagt. Mange undertrykte sine egne holdninger, meninger og tanker utelukkende i frykt for å ikke bli satt i bås eller bli upopulær hos andre.

Å tie ihjel sine meninger gagner ingen, man må tørre å kalle en spade for en spade. Og stå for sine meninger i alle perioder av livet og i så tidlig alder som mulig. Bare på den måten kan man være et lykkelig menneske som står for egne ord og handlinger.

Moralen må være: Lev livet, hver av disse dager som kommer og går – som er ditt liv.

I dag og i morgen er det du, og bare du, som kan påvirke ditt liv.

Vargas

Pin It on Pinterest